Zmanipulovaná soutěž na náramky pro domácí vězně?

Dvoumiliardový tendr ministerstva spravedlnosti na elektronické hlídání "domácích vězňů" je podle jednoho ze zájemců - jednatele poděbradské společnosti ALFA secure s.r.o. Františka Třeštíka zmanipulovaný, účelově ze soutěže vylučuje menší tuzemské firmy a je ušitý na míru budoucímu vítězi. Za diskriminační Třeštík považuje fakt, že ministerstvo stanovilo takové podmínky, které ze soutěže zcela vylučují menší a střední české firmy. Zadávací dokumentace totiž stanovuje podmínku, že do výběrového řízení se může přihlásit jen ta firma, která měla v uplynulých třech letech v oboru minimálně čtyři zakázky, každou za nejméně 300 milionů korun, a roční obrat vyšší než 300 milionů korun. Píší o tom čtvrteční Lidové noviny.

Ministerstvo vyhlásilo veřejnou zakázku 3. března, přihlášku si vyzvedlo 53 firem, a nakonec se do tendru přihlásilo pouhých pět uchazečů - Telefónica O2 spolu s DCS Systems, FENIX international, konsorcium Siemens-ABL, konsorcium ASSECCO-PDV a Česká pošta. Zájem měla původně i IBM, jedna z největších světových společností, které se zabývají informačními technologiemi. Ani IBM ovšem nakonec nabídku nepodala. Firma své rozhodnutí komentovat odmítla, podle informací LN ji k tomu ale podobně jako Třeštíka vedla neprůhlednost hodnoticích kritérií.

Pan Třeštík neobjevil nic nového. Viz můj článek ze 4.3.2010 Náramky pro odsouzené: kšeft desetiletí. Státní zakázky jsou tradičně našimi milými neúplatnými politiky nebo státními úředníky vždy koncipovány tak, aby je získala předem vybraná firma, která jistě najde způsob, jak se odměnit těm, kteří jim takový skvělý kšeft dohodili. A nemusí to být vždy přímo předseda vlády, ministr nebo jeho náměstek. Na takový trik stačí i docela bezvýznamný a nenápadný úředník, který podmínky soutěže v tichosti vypracuje, nebo je nechá přímo sepsat "vítěznou" firmou. Zjistit, kdo takový tunel do státní pokladny zorganizoval může být při případném policejním vyšetřování velmi obtížné až nemožné.
30.4.2010 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.