Měly se Troubky stavět znovu na stejném místě?

Obec Troubky nad Bečvou je opět pod vodou, stejně jako v roce 1997. Přílivová vlna tehdy zničila celou vesnici a vzala život devíti lidem. Obyvatelé vystavěli Troubky nové. Po 13 letech je dvoutisícová obec opět téměř celá zatopená.

Názor z internetu 12.5.2010: Bydleli jsme v Bohumíně, když nám v roce 1997 řekli, že se ta strašná povodeň přes oblast kde bydlíme přežene i v budoucnosti, vzali jsme saky paky a odstěhovali se kousek dál. Troubky se neměly znovu postavit, stojí na "blbém místě", voda bude přicházet pořád. Vím že je těžké přijít o bydlení ( vlastní zkušenost se skákáním z okna v roce 1997), ale život je přednější. Už nechceme zažívat tu neuveřitelnou agónií. Teď se povodeň vrátila, my jsme ale v pohodě. Tam kde jsme bydleli v roce 1997 zase je plno vody, my už jsme mimo. V novém a v klidu.

Další názor 12.5.2010: I necvičená opice by pochopila, že když mám na dohled dvě velké řeky a při povodních jsem měl vodu do půl oken, tak že se mám sebrat a jít pryc, prostě jsem si postavil barák na špatném místě. Bohatí si koupí pozemek jinde, chudí půjdou do bytu do města. Pindy o tom, že se přestěhovat nejde protože to a ono nejsou na místě. Každoročně se jenom v ČR přestěhuje 30 000 lidí kvůli práci, tedy to jde.

Ještě jeden názor 12.5.2010: Většina těch lidí na bydlení ve městě nemá peníze. To ale těžko pochopíš. Spousta lidí prchá ve stáru na vesnice kvůli levnějšímu bydlení. Druhý problém by byl dostupný byt pro ty lidi. Jednak by si někdo ve městě nikdy nezvykl a málokdo by byl schopen zaplatit ty premrštené nájmy. Řešení se kdysi nabízelo. Vyměnit těm lidem půdu za jinou - bezpečnou. Za to co se tam děje mohou státní úředníci (vodohospodáři), takže odpovědnost je na státu.

Ahaswebovy noviny 15.8.2002: Na označování povodní tradičními názvy jako desetiletá, stoletá nebo dokonce tisíciletá voda, bude nejlépe zapomenout. Zbytečně to mate, když se přežene stoletá voda, mají obyvatelé tendenci se domnívat, že další povodeň přijde až za sto let. Opak je pravdou. Meteorologové jsou schopni předpovídat počasí s velkou přesností nejvýše na jeden, dva, možná i na tři dny. Dlouhodobé předpovědi jsou jen chabou konstrukcí vycházející z okamžitého stavu a dlouhodobých statistik a míra jejich pravdivosti se pohybuje kolem padesáti procent, což není nic jiného než hádání z ruky. Dosud jsme byli zhýčkaní naším téměř kontinentálním počasím bez tornád a hurikánů. Bude nanejvýš užitečné si uvědomit, že napříště se budeme muset naučit žít s živelnými pohromami v zádech. Je naprostým nesmyslem, aby se stavby, které vzaly za své v letošní povodni, stavěly znovu na stejném místě. Doufám, že hydrologové jsou schopni jasně vyznačit na katastrálních mapách pozemky, na kterých by měly státní orgány zakázat stavební činnost s tím, že dotčeným vlastníkům budou bezplatně poskytnuty náhradní pozemky...
Celý text článku Tisíciletá voda? čtěte zde. Nemám, co bych k letošním právě probíhajícím povodním na Moravě více řekl. Snad jen to, že tentokrát snad zůstanou domy v Troubkách stát. Nejsou totiž už z vepřovic, kamení a jílu. Stojí ale stále na stejném naprosto špatném místě.
19.5.2010 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.