Vietnam, země rýže, čaje a herbicidů.

Citace: Američané zaplatí likvidaci nejproblematičtějšího dědictví války ve Vietnamu - následků používání chemikálie Agent Orange. Při konfliktu tehdy rozprášili přes 75 milionů litrů herbicidů. Odstranění chemikálií z let 1960-1973 a léčba postižených lidí vyjde na 300 milionů dolarů.
Spojené státy by měly příštích deset let Vietnamu každoročně poskytnout asi 30 milionů dolarů (zhruba 626 milionů korun). To alespoň vyplývá z plánu společné komise amerických a vietnamských politiků, vědců a občanských zástupců. Americká vláda zaplatí polovinu částky a o zbytek by se měly postarat různé nadace a další dárci.
Třetina peněz půjde na odstraňování toxických dioxinů z vietnamské přírody. Dioxiny tam zůstaly po používání známého herbicidu Agent Orange, který pokusně používaly americké jednotky, aby měly po opadání listí ze stromů lepší přehled o pohybu nepřítele.
Dopady dioxinů na lidské zdraví jsou ničivé. Lékaři je spojují s rakovinou a vrozenými defekty. Podle vietnamského Červeného kříže trpí následky používání chemikálií až tři miliony lidí (pramen).

Citace (Hofmanovy cesty): V dobách mého působení v zemi, tedy prakticky po celá osmdesátá léta, se Vietnam potýkal se zoufalým nedostatkem zdejší základní potraviny, kterou je samozřejmě rýže. Bylo to způsobeno třemi válečnými koflikty, které se udály poměrně rychle po sobě a jednak i nepovedenou kolektivizací zemědělství, kdy schopní lidé byli násilím přesunuti do převýchovných táborů a dlouhá léta hnili v malarických močálech, a jednak i zamořením obrovských ploch rýžových polí nejrůznějšími bojovými prostředky (např.Agent Orange). Je pozoruhodné, že se přes tento vývoj posléze podařilo dotáhnout pěstování rýže na nynější světovou úroveň, kdy Vietnam se v současnosti zařadil na třetí místo vývozců rýže ve světě, hned za Čínu a USA (pramen).

Citace: Vietnam s 86 miliony obyvatel, růstem HDP přes 8 % a obrovským nerostným bohatstvím ( největší ložisko nejčistšího antracitu na světě - 1234 milionů tun; ložisko 5 bilionů m3 zemního plynu, zásoby bauxitu, mědi, přírodního mramoru, sklářského písku, ložisko ropy atd. ) i s velkým exportem ( VSR je největší vývozce kávy typu Robusta na světě, 2.největší vývozce rýže na světě, 3.největší vývozce krevet na světě, 3.největší vývozce ropy v Jihočínském moři atd.) se loni stal členem WTO (Světové obchodní organizace ) (pramen).

Citace: K nejvýznamnějším vývozním položkám (Vietnamu) patří: ropa, oděvy a textil, rybolovné produkty, obuv, rýže, dřevo a výrobky ze dřeva, PC, elektronika a součástky, káva a kaučuk (pramen).

Citace "Vietnam v Libuši":...K tomu všemu obrovské stohy sušeného koření a hub, plné regály dochucovadel, nudlí a padesátikilové pytle s rýží. Vše je určeno pro vietnamskou potřebu – ani stopa po českých popiskách nebo cenách... (pramen).

Jakou cestou se vietnamská rýže dostává do Česka jsem nezjistil. Podle obvyklých praktik vietnamských "obchodníků" o dovozu rýže naše Státní zemědělská a potravinářská inspekce nejspíše nic netuší. Hlavní objem "dovozu" jde přímo do vietnamských "čínských" restaurací. V Evropě je velkým odběratelem vietnamské rýže sousední Polsko a Litva. Američané ve válce na zničení úrod rýže používali kromě herbicidu Agent Orange i kyselinu dimethylarsinovou (Agent Blue). Jedním z výrobců těchto "užitečných" látek byla známá a dnes velmi i na českém trhu prosperující firma Monsanto.

Co si mám myslet o zamořených vietnamských polích? Že bych si nejspíše jakoukoliv plodinu na nich vypěstovanou k jídlu nedal. Pokud jde o rýži, asi nejbezpečnější je kupovat rýži vypěstovanou v Itálii. Vietnam je ale také největším producentem kávy robusta na světě a druhým největším vývozcem kávy hned po Brazílii, která pěstuje arabiku. Naštěstí kávu nepiju. Horší je to s čajem, který Vietnam rovněž produkuje a prodává ve velkém množství.

Jistě teď na můj účet poznamenáte, že to by jeden nemohl jíst prakticky nic. Souhlasím, u většiny potravin - pokud si je nevypěstujete na vlastním poli či zahrádce - je prakticky nemožné zjistit zemi původu. Potraviny se prodávají na mezinárodním trhu a vozí se ve velkém z jedné země do druhé a teprve na konci se dostanou v nějaké balírně do obalu, ve kterém si například zmíněnou rýži koupíte. Doporučuji proto můj článek "Jakou rýži jíte?". A co mouka, řeknete si. Inu na jednom z baleních jsem objevil nenápadný text: Země původu Česká republika. Což mě trochu uklidnilo. Snad ještě platí ono starodávné "co je psáno, to je dáno". Co si uvaříte právě dnes? Já mám k obědu kuřecí řízek z českého velkochovu a rýži neznámého původu. Nějak na mě přišlo mdlo...
17.6.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.