Koncentrační nebo rekreační tábor pro bezdomovce?

Pražský radní Jiří Janeček plánuje vznik tábora pro bezdomovce na pozemcích poblíž ďáblické skládky. Měl by je tam dokonce vozit z města speciální mikrobus. Podle Janečka by se jednalo o "bezdomoveckou oázu", ve které by mohli lidé bez domova žít podle svého stylu života.
Janeček uvažuje i o dalším místě, které je na rozsáhlých pozemcích u jednoho průmyslového zařízení ve východní části Prahy. Kromě vzniku tábora se počítá také se zřízením jednotné evidence bezdomovců jako podklad pro plánování a kontrolu vynakládaných finančních prostředků.

"Ti, kdo budou projevovat nerespekt, se setkají s velmi tvrdým postupem. Vytlačujeme je tam, kde nikomu nevadí, kde nemohou být rizikem pro řádné občany Prahy," sdělil pro noviny A2 radní Janeček a vysvětlil, jak takové "vytlačení" bude vypadat: "Na okraji Prahy, kde by nikomu nevadili, bychom zřídili sběrné místo pro ty, kdo se nikdy nezačlení. Svážel by je tam speciální mikrobus. Měli by tam klid, mohli by si tam dělat, co by chtěli. Kolem centrální haly by mohli mít stany nebo holobuňky. Byl by tam jednoduchý program, polévka třikrát denně, zdravotnické zařízení. Tam by mohli být, jinde ne."

Vznik tábora, kam by se mohli bezdomovci z centra města přesunout, vyvolal negativní reakci neziskových organizací, které se touto problematikou zabývají. Namítají především, že se takto zamezí návratu těchto lidí do společnosti. Podle Janečka jim ale jde hlavně o peníze. Proto se prý neziskovky bránily v minulosti jednotné evidenci bezdomovců, aby nevyplynulo na povrch, že nadsazují čísla klientů sociálních služeb, aby se obohatily na státních dotacích.

Hysterickou reakci vyvolala aktivita radního Janečka u neúspěšné kandidátky na veřejnou ochránkyni lidských práv a předsedkyni Českého helsinského výboru Anny Šabatové: "Doporučuji každému, aby si pořádně, alespoň dvakrát, přečetl slova radního Janečka a zamyslel se, zda mu to náhodou nepřipomíná koncentrační tábor," prohlásila Šabatová, která zřejmě nebere do úvahy, že se má jednat spíše o rekreační kemp, kde si každý bude moci dělat, co bude chtít, kde bude dostávat jídlo třikrát denně zdarma a bude mít k dispozici lékařskou péči zdarma. V představách Šabatové bude zdejší lékař zřejmě podobně jako Mengele dělat pokusy na bezdomovcích.

Podle Janečka se magistrát snaží bezdomovcům všemožně pomoci, někteří z nich ale o spolupráci nestojí. Ti se podle něj budou moci usídlit na vymezených pozemcích, kde nebudou obtěžovat své okolí zápachem nebo opilostí a kde je naopak nebudou neustále kontrolovat strážníci.

Podle neověřené zprávy 13.července v reakci na demonstraci a otevřený dopis aktivistů FNF (Freedom not Fear) a FNB (Food not Bombs) radní Janeček svůj plán na řešení problematiky bezdomovectví z jednání rady pražského magistrátu stáhnul.

Pramen: Akční plán řešení problematiky bezdomovectví pro rok 2008 a následující období. Poslední verze tohoto dokumentu pro období 2010 - 2013 obsahující i plán na vybudování tábora není zatím jako veřejný zdroj informací k dispozici. Zajímavá diskuse na toto téma je na Czechtek.bloguje.cz. Pozoruhodný je i návrh na pomoc bezdomovcům od Ludvíka Vaculíka: " Bezdomovci: vím. Založit obytné tábory a v nich dílny. Tábor by řídila samospráva. Práce by byla povinná: my také děláme povinně."

Nejsem si zcela jistý, zda se radní Janeček inspiroval mým článkem z roku 2007 nazvaným Postavme v Praze konečně Ráj bezdomovců!, který jsem o dva roky později lehce aktualizovaný publikoval na svém blogu na iDNES. Navrhl jsem tehdy naprosto stejné řešení, které dnes radní Janeček prosazuje. Přeji mu, aby navzdory bojovnici proti koncentrákům Šabatové, neziskovkám bojícím se o příděly peněz, antifašistům, anarchistům a nezvaným mluvčím squaterů svůj plán uskutečnil.
19.7.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]
Diskusi k článku najdete na blogu iDNES.

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.