Bezdomovci, zúčastněte se mezinárodní konference!

Konference s mezinárodní účastí se pořádají po celém světě na nejrůznější témata. Existuje prý dokonce jistá skupina profesionálních účastníků těchto konferencí, kteří cestují po celý rok od jedné konference k druhé. Některé z nich je možné s jistou dávkou nadsázky prohlásit za bezdomovce, protože svůj život prožívají po hotelích. Finanční prostředky získávají z honorářů za své články a publikace a především z grantů na svou vědeckou práci poskytovaných nejrůznějšími nadacemi, sponzory i vládami.

Někteří z nich se letos jistě v hojném počtu účastní i řady konferencí o bezdomovcích, které pořádá FEANTSA, Evropská federace národních organizací pracujících s bezdomovci. FEANTSA je společenstvím neziskových organizací, které se účastní, nebo přispívají v boji proti bezdomovectví v Evropě. Českou republiku zastupuje v této organizaci především S.A.D. (Sdružení asylových domů), které organizuje a podporuje řadu výzkumných projektů financovaných z evropských fondů a ze státního rozpočtu.
Nejbližší termíny konferencí FEANTSA jsou 17. září 2010, Budapešť, 7.ročník o výzkumu bezdomovectví v Evropě a konference na stejné téma pořádaná od 9 do 10 prosince 2010 v Bruselu.

Je jistě pozoruhodné, že se obec odborníků zabývá vědeckým výzkumem bezdomovectví a o své práci si vyměňují své poznatky. Otázkou zůstává, zda jsou výsledky jejich bádání a konferování bezdomovcům k něčemu užitečné. Pochybuji, že se nějaký bezdomovec zmíněných konferencí zúčastní a přednese na ní referát například s námětem "Jak jsem se stal bezdomovcem" nebo "Skutečná svoboda bezdomovce" či "Jsem šťastný, že nemusím platit daně".

Badatelům a profesionálním konferenčním cestovatelům bych doporučil četbu v diskusních příspěvcích na velmi neziskovém serveru www.bezdomovci.estranky.cz.

Našli by tam například v části věnované příspěvkům čtenářů dramatické vylíčení toho, jak se člověk stane bezdomovcem, ale i nabídky skutečné pomoci a to včetně těch, které nabízejí oblečení i ubytování. Dovolím si několik citací z rubriky Kontakty (bez úprav pravopisu):

Jsem jeho matka, nejhorší je že bezdomovce jsem ze syna udělala já,proto abych za něho nemusela platit další exekuce,jsem uklizečka a dřu se on nemá co jíst a já s tím nemůžu nic udělat,protože kdo by ho zaměstnal-nevyučeného a trestaného,i když jen za nesplněné veřejné práce existujeli nějaká rada pomoc moc prosím

Hledám práci subytováním. Dobrý den,hledám práci s ubytováním, někde na statku. Byl jsem řidičem na kolchoze i na kamionu, jenom mojí blbostí, jsem přišel o papíry. jinak jsem spolelivý makat umím, svářečský průkaz mám na CO2 + paličák. jen ještě maličkost, nechci si zakládat účty, rád bych dostával plat v hotovosti. Co neumím se naučím,pocházím z Hlučína u Opavy. Je mi 44 let. Děkuji a přeji krásné dny.

Nabizím práci a ubytování na malém statku, udržba, péče o zvířata, práce traktoristy řp.T podmínkou.

Počet bezdomovců. Dobrý den, píši seminární práci ohledně bezdomovectví a zajímal by mě celkový počet bezdomovců v ČR, současný stav, cca... Mohli byste mi prosím poskytnout bližší informace? Děkuji mockrát za pomoc!

Žádost o pomoc. Dobrý den. Ocitla jsem se v situaci potenciálního bezdomovce. Je mi 32 let, mám titul Bc, ale kromě brigád jsem dosud nikde nepracovala - živil mě přítel. Chtěl, abych zůstala v domácnosti a snažili jsme se o založení rodiny, což nevyšlo. Byla to ode mě blbost přistoupit na to. Teď se rozcházíme a já přemýšlím, kam se s holým zadkem vrtnu. Ráda bych si našla práci, ale co s tou ohromnou mezerou v životopise, jak ji vysvětlit? - všude požadují zaslání CV. Mám vůbec v dnešní době krize šanci? Mohl by mi někdo poradit, jak na to? Práce se nebojím, netrpím žádnou závislostí, nedělá mi problémy brzo ráno vstát. Vědomosti ze školy (VŠE - informatika) jsem už částečně zapomněla, ovládám ale pokročile uživatelsky práci na PC a konverzačně angličtinu. Budu strašně ráda, když se někdo ozve, ať už s nabídkou práce nebo s radou. Jsem z Prahy.

Hledám práci s bydlením. Jsem vyučená prodavačka,pracovala jsem i jako dělnice, protože jsem odešla po rozvodu bydlet s přítelem a v blízkosti jeho bydlení jsem nenašla jiné místo. Nyní jsem nezaměstnaná,přítel mě vyhazuje z domu a ráda bych našla touto cestou zaměstnání s bydlením abych neskončila pod mostem.

Referát. Dobrý den, sháním info pro svůj referát na téma: Mělo by být žebrání zakázáno? a Mají bezdomovci právo páchnout v tramvaji? Zajímal by mě Váš názor na tyto otázky a případné argumenty. Děkuji.

Není to povzbudivé čtení, že? Anonymní editor těchto stránek je zřejmě na straně odpůrců návrhu pražského radního Janečka na vybudování "oasy" pro bezdomovce. Přesto je v rubrice Kontakty příspěvek, ve kterém pisatelka navrhuje řešení podobné tomu Janečkovu:

Přemýšlím často o nich Dobrý den, nemohu pochopit, jak je možné, že lidé nechávají své bližní mrznout na ulicích bez pomoci. Jaká jsme to společnost? Jsem už v důchodu a nemám žádnou možnost jim pomoci. Dovolím si tedy alespoň zmínit se o něčem, co nás dnes napadlo a co by snad šlo uskutečnit těmi mladšími z nás, kteří mají zájem pomoci. Totiž existuje mnoho nevyužitých budov, které jsou ve správě různých institucí, firem nebo obecních úřadů. Kdyby se snad nějaká nadace pokusila vyhledat takové nevyužité objekty, pak požádat příslušnou instituci o přenechání třeba jen na určitou dobu a najít současně sponzory, kteří by přispěli alespoň na vybavení nějakým nábytkem, otopem apod., možná by se to podařilo.
Mohlo by to být třeba jen formou jakéhosi časově omezeného pronájmu s tím, že by byl jen symbolický poplatek za nájem. Nábytek by se tam dal takpvý, aby se v případě nutnosti, tedy vypovězení z nájmu, dal někam snadno přenést a uložit pro další použití. A pak by nadace sama zajišťovala chod té ubytovny.Možná, že by mezi bezdomovci našla takové, kteří by se o to starali a mohlo by se to doplnit i dodávkami jídla z restaurací, jak to zavedli v Brně. Já myslím, že by to možná šlo, jen kdyby se toho někdo ujal. Ani by se nemuselo čekat na nějaká velká povolení úřadů a shánět obrovské sumy na zakoupení objektů.
Vím, že ne všichni bezdomovci chtějí využívat podobné ubytovny, ale bude přibývat těch, kteří to rádi uvítají, ať už jsou to lidé, kterým exekutoři vzali střechu nad hlavou, maminky s dětmi, staří lidé vyhnaní ze svých bytů, kde dlouho žili, protože jim zvýšili nájem a nemohou ho platit nebo i mnozí další, kteří se dostali na scestí a jejich psychika je tak narušena, že se nemohou sami dostat zpět do normálního života. Kdo má ještě v sobě dost síly a entuziasmu, odvahy a ujal by se takového úkolu, bude mít naplněný svůj život pocitem užitečnosti a dostane smysl bytí na této zemi, ve které se den za dnem vrší zoufalství, neštěstí zkrátka zlo. Moc zdravím ty, kteří zavedli tento web a přeji hodně úspěchů. I.N..

Takže si počkáme, jak dopadnou výše zmíněné mezinárodní konference, jaké budou výsledky vědeckého bádání, kolik bude umrzlých v letošní zimě a zda radní Janeček prosadí tu svoji oasu nebo ne. Přeji vám, abyste se nikdy nestali bezdomovci nebo jen výhradně z vaší svobodné vůle.
22.7.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.