Bezdomovci: mýlí se Janeček nebo neziskovky?

O projektu pražského radního Janečka na vybudování "sběrného tábora" pro pražské bezdomovce se toho již napsalo hodně a to i na těchto stránkách. O tom, zda se Janečkova vize opravdu uskuteční panuje nejistota, ačkoliv je zima za rohem a spát na ulici nebo někde v křoví je čím dál těžší. Objevil jsem k tomuto tématu velice zajímavý a erudovaný článek, ve kterém se mimo jiné píše:

Na jedné straně máme obyvatelstvo a politiky, kteří vidí opilé a špinavé "Neandrtálce", kteří nám zavázejí v cestě na Andělu, u Hlavního nádraží, u Muzea a na mnoha dalších viditelných místech (Štěpán Kotrba dokonce dvakrát psal o tom, jak nepřijatelně se chovají bezdomovci na Andělu). Na druhé straně máme nevládní organizace a charitativní instituce, které se zabývají bezdomovci a snaží se problém řešit z morální perspektivy. Janečkovu iniciativu odsuzují jako populistické opatření, které odráží předsudky a neporozumění bezdomovectví.

Podle mého názoru si obě strany promítají do problému vlastní svět. Průměrní občané vidí jen to, že jsou bezdomovci špinaví, opilí, často hluční, někdy agresivní - což je všechno nevítané v takzvané civilizované společnosti.

A nevládní a charitativní organizace vidí bezdomovce svou podstatou jako dobré lidi, kteří jen potřebují dobré podmínky na to, aby mohli normálně žít.

Myslím si, že se obě strany mýlí, říká v Britských listech Fabiano Golgo, který má nepochybně s bezdomovectvím jisté zkušenosti, protože řídil, i když jen několik měsíců časopis Nový prostor. Fabiano Golgo (5.10.1969) je Brazilec, který trvale žije v České republice od roku 1997. Tento brazilský "Čech" ve svém životopise říká:
"V životě jsem poznal několik českých přátel, jak v New Yorku, tak v Porto Alegre (Ivo, Markéta, Pavel, Lukáš, Kateřina a Klára). Věděl jsem, že každý člověk nebo národ má své chyby, ale jakmile jsem zjistil, které to v případě Čechů jsou, porovnal jsem je s chybami svých brazilských a amerických spoluobčanů a rozhodl se, že v právě v této středoevropské zemi strávím zbytek života. Češi sice většinou kroutí hlavou a říkají, že jsem se musel zbláznit, ale ztrácejí čas, neboť já jsem pevně přesvědčen, že mé místo je právě zde." Což je docela zvláštní ve světle jeho zjištění že "Češi smrdí". Přesto vám doporučuji vám jeho článek Ghetto bezdomovců. Golgo nemá rád paní Bobošíkovou a nejen o ní píše nejčastěji až pravidelně do Britských listů.

Omlouvám se, že jsem dnes nepřinesl nějaké vlastní originální téma, musím se ale věnovat kácení stromů a keřů na zahradě, jejich řezání a štípání, protože zima se skutečně blíží a je docela milé si poránu v kamnech trochu "zabzdít", jak říkávala moje maminka.
14.9.2010 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.