Kníže na Hrad!

Ve víru emocí při ustanovování koalic na radnicích po celé zemi poněkud zapadla zpráva o tom, že náš lidem milovaný kníže Schwarzenberg (Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von und zu Schwarzenberg) se bude možná ucházet o post nejvyšší, tedy o místo na Pražském hradě. Na první pohled to vypadá jako docela dobrá zpráva, neboť kníže je mezinárodně uznávaná celebrita se spoustou známostí mezi významnými a důležitými lidmi po celém světě. Má sice řečovou vadu, takže mu není často rozumět a je podezírán, že cosi blábolí v opilosti maje těžký jazyk. Ovšem jeho často vražedné komentáře jednání a chování politiků či událostí jsou přímočaré a zábavné. Naposled se vyznamenal výrokem, že ustavení pražské koalice ČSSD+ODS je "potrat pražské naděje" v narážce na povolání nového primátora Bohuslava Svobody, který je gynekologem. Navíc dohoda o koalici vznikla na jeho pracovišti.

Jeho úmysl stát se prezidentem v případě, že bude zavedena přímá volba do této funkce je ovšem poněkud odvážný s ohledem na jeho požehnaný věk 73 let. Možná ale tajně kalkuluje odejít jako prezident do věčných lovišť s celou parádou státního pohřbu, což mu jistě nikdo nepřeje. Doufejme, že pokud se vše podaří, pokusí se zbavit svého zlozvyku usínat uprostřed "závažných" politických zasedání. To se mu jako ministrovi zahraničí úspěšně daří zejména při "výsleších" členů vlády v parlamentu. Navenek se tento lišák tváří jako neškodný hospodský a lesník, neboť to je povolání, které má pan kníže údajně na vlastní žádost uvedeno ve své švýcarské občance. Má totiž české i švýcarské občanství.

K zahození není ani fakt, že se pan Schwarzenberg účastnil zcela soukromě v roce 2008 zasedání spolku Bilderberg aniž by kohokoliv informoval, navíc byl v té době ministrem zahraničí. Nebylo to poprvé, kdy se zasedání tohoto klubu vysoce postavených evropských a severoamerických osobností z oblastí politiky, hospodářství, vojenství, médií a vysokých škol zúčastnil. Jako prezident by tak mohl z této své pozice těžit, možná i ku prospěchu našeho státu.

Stojí tu ovšem otázka, kdo bude po skončení prezidentování Václava Klause rozčilovat mezinárodní spolky ekologů, klimatologů a bruselskou administrativu včetně poslanců evropského parlamentu. Pan Schwarzenberg se o podobné prkotiny jako je celosvětové oteplování nezajímá a pokud jde o EU, je zastáncem Lisabonské smlouvy a další federalizace Evropy. Jasné ale není, zda se současný parlament odhodlá provést tu zásadní změnu české ústavy a volebního zákona tak, abychom mohli všichni volit svého prezidenta.
18.11.2010 12:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.