Hřejivé žárovky pana Ponzy proti EU.

Zakázané klasické žárovky si můžete objednat nejen v Německu, ale také v Česku. Údajný tvůrce webových projektů (nikde o této jeho aktivitě není na webu žádná zmínka) Martin Ponza si zřídil poněkud nemotorný internetový e-shop, na kterém jsou některé žárovky pod názvem "heatbulbs" nabízeny. Vytvoření uživatelského účtu je povinné, není možné si žárovky objednat bez registrace, což většina dobře navržených e-shopů umožňuje. Minimální objednané množství je 20 kusů a není možná platba dobírkou, jen přes platební kartu "bezpečnou platební bránou" (?) Nevylučuji, že se pan Ponza nesnaží získat především databázi mailových adres pro nějakou svoji budoucí prodejní a reklamní akci.

Pan Ponza to celé ovšem myslel především jako provokaci, jako demonstraci svévole panující ve vedení Evropské unie. Faktem ovšem je, že podobné akce bruselské úředníky nezastaví a proto se můžeme těšit na další podobné zákazy vyvolané zejména "zelenými" mozky, které pod pláštíkem bohulibých snah budou i nadále nenápadně prosazovat prodej neprodejných výrobků. Je to výsledek lobování určitých firem či jejich konzorcií.

Podobným příkladem z poslední doby je zákaz prodeje klasických rtuťových teploměrů, kdy je mají nahradit nesmyslně drahé, nepřesné či přímo nefungující digitální výrobky, které chybným měřením mohou snadno ohrozit nejenom zdraví, ale i životy zejména u dětí, kde nepřesné zjištění vysoké horečky rodiči může mít tragické následky. Pokud mě paměť slouží, tak jsem za celý svůj život byl v naší rodině jen jedenkrát svědkem toho, že "nebezpečný" rtuťový teploměr upadl na zem a rozbil se. Pamatuji se, že moje maminka ty malé kuličky podebrala ze země pomocí papíru, nasypala je do malé lahvičky a druhý den odnesla do lékárny.

Zato dnes se již tisíce zelených "úsporek", které přestaly svítit, dostávají naprosto nekontrolovaně do domovního odpadu a končí na skládkách nebo rtuť v nich obsažená vyletí komínem do ovzduší v některé spalovně. A stejně se dále prodávají další výrobky obsahující rtuť. Můžete si koupit například rtuťový spínač pro snímání náklonu pro alarmy u motocyklů. A tak se můžeme těšit, jakou další lumpárnu pro podporu některých výrobků si Brusel vymyslí. Obchod se totiž musí hýbat a když chcípá, jsou tady bruselští úředníci a všemocná komise.
13.12.2010 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.