Pražští bezdomovci mohou dále v klidu mrznout.

Nemusejí se totiž obávat, že by pro ně jezdil po Praze mikrobus a svážel je do tepla tábora vybudovaného na okraji města. Nově zvolení radní upraví "akční plán" pomoci bezdomovcům, který vypracovali jejich předchůdci vedení bývalým radním Jiřím Janečkem a pasáž o vybudování bezdomoveckého útulku vypustí. Magistrát prý raději posílí pomoc v ulicích a vybuduje více cvičných bytů pro ty, kteří se pokoušejí vrátit z ulice do normálního života.

"Jsem jednoznačně proti podobným internačním táborům. Rozhodně nebudeme lidi svážet ke spalovně nebo skládce. To je nedůstojné pro toto město ve 21. století," nechal se slyšet radní pro sociální politiku Petr Dolínek (ČSSD). Přepracování strategie bývalého radního Jiřího Janečka zahrnula ODS a ČSSD již v koaliční smlouvě. Proti táboru pro bezdomovce se vyslovil již před volbami i současný primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Janečkův plán "ráje pro bezdomovce" nazvaný Centrum integrované pomoci tak skončil především bouři odporu, který po jeho zveřejnění vyvolala řada občanských sdružení, věnující se profesionálně sociálním službám a ochraně lidských práv. Umístění bezdomovců někam na okraj města by prý jejich problémy jen prohloubil a nepomohl jim k návratu do běžného života. Proti plánu vybudovat sběrné tábory na okraji města se postavila dokonce i FEANTSA (Evropská federace národních sdružení pracujících s bezdomovci), která vydala prohlášení ostře se stavící proti plánu, protože je porušováním lidských práv především ze strany policie, které by se tak nekontrolovatelně rozšiřily kompetence v kontaktu s bezdomovci.

V Praze Vysočanech byl nalezen v pondělí odpoledne mrtvý muž. Příčinou smrti mohlo být podchlazení. Od poloviny října jde již o 14. podobný případ, sdělila ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Stejný počet obětí mrazu minulou zimu záchranáři zaznamenali až koncem ledna.

Můžeme se jen domnívat, že pokud by po městě jezdilo sběrné komando pražské městské policie a sváželo opilé bezdomovce ležící na chodníku do odporného sběrného tábora pana Janečka, byl by tento muž možná na živu. V každém případě byla jeho lidská práva na dobrovolnou smrt zachována.

V této souvislosti je pozoruhodné, jak jsou naši politici snadno ovladatelní pomocí tisku, petic různých aktivistů a mezinárodních organizací neziskových nestátních spolků, které si hájí své právo na "správná" řešení sociálních problémů. Politiky stačí jen trochu postrašit, v tomto případě výroky jako "koncentrák", "násilný odvoz na skládku" nebo dokonce přirovnat plánované centrum pomoci k Osvětimi a holocaustu. Bezdomovci tak mohou svobodně umírat za nezištné asistence dobrovolníků a profesionálních "ochranářů" včetně jejich mezinárodní federace.
Související článek: Bezdomovci: mýlí se Janeček nebo neziskovky?
15.12.2010 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.