Může za to Kubera.

Majitelé nemovitostí jsou spokojeni, protože na nadávání občanů potácejících se na chodnících před jejich domy mohou s klidem odpovědět "Obraťte se na Kuberu." Ten svojí právní iniciativou rozdělil národ na majitele domů a zahrad a ty ostatní. Obce úklid chodníků v naprosté většině nezvládly ať už pro nedostatek strojů a lidí nebo peněz a raději se pojistili, aby měli jednoduchý život při vyřizování úrazů způsobených stavem chodníků. V jedné obci dokonce přišli i s aplikací zákona o provozu na komunikacích v tom smyslu, že občan nemá na žádné bolestné a náhradu ušlého zisku či výdělku nárok, protože "nepřizpůsobil svoji chůzi stavu chodníku".

Protože se objevily hlasy nejen z pražské radnice, že bude nutné zvýšit daň z nemovitosti, aby byly peníze na úklid chodníků, je jasné, že majitelé nemovitostí byli sice zbaveni té roboty "na panském", ve výsledku na tom ale prodělají. No nic, život jde dál a žádný zákon či vyhláška nejsou nadšeně přivítány sto procenty obyvatel, neboť není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.

K dnešní poznámce na toto téma mě ale vlastně přiměl mail pana J.R. z Pardubic, který s mým článkem z 10.prosince nesouhlasil a mimo jiné uvedl svoje pozitivní zkušenosti po zavedení "lex Kuberii":
Letos si město zvýšilo daň z nemovitosti na dvojnásobek. A začalo to být vidět hned od jara - asi na třetinu se zkrátily intervaly čištění ulic, město se začalo intenzívně starat o trávníky, na podzim uklidili listí (za socialismu se na to pořádaly brigády) atd. Nevím, jestli uklízejí chodníky už v 5 hodin, ale ráno v lidskou hodinu jsou chodníky uklizené. A když to nestihnou, tak klidně vezmeme hrabla a odhrneme to - letos to bylo potřeba jednou. Pro mne je důležité, že si ze mně město nedělá otroka a že mi nevyhrožuje.

Zdá se, že si pan J.R. na zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek nestěžuje a chválí město Pardubice za péči o chodníky. Jenže všechno je jinak a chodci se budou i v Pardubicích po zbytek zimy jen klouzat a lámat údy. Cituji ze včerejší iDNES.cz:

Letošní silná zima, která dorazila už na konci listopadu, zahýbala s pardubickým rozpočtem. K dnešnímu dni silničáři utratili zhruba 25 milionů korun a vyčerpali tím rozpočet do konce roku.
Primátorka Štěpánka Fraňková hodlá nasadit do ulic nezaměstnané a trestané a prosí i ostatní obyvatele, aby s úklidem pomohli.
"Opravdu není v silách města udržovat všechny chodníky. A pokud bychom to chtěli zajistit, museli bychom na to najít a zaplatit další dodavatele. A zaplatit milionové částky z peněz nás všech. Pak by ale chyběly peníze zase jinde," řekla.

Takže můj pravidelný pardubický čtenář pan J.R. se může připravit na další násobné zvýšení daně z nemovitosti a bude se muset smířit s tím, že vezme jako za časů roboty hrablo i lopatu a uklidí "městský" chodník před svým domem. Tentokrát ale dobrovolně, bez nátlaku "šedého moru". Možná by se mohl pokusit se s městem dohodnout na tom, že si vezme chodník do "kapitalistické" péče a za to mu město sníží na polovinu daň z nemovitosti. Jistě by z toho měl pak hřejivý pocit, že nedělá zadarmo.
17.12.2010 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.