Sčítání majitelů více nemovitostí.

Majitelé více nemovitostí jsou v pochybách, jaké formuláře mají vlastně vyplnit a tak se ptají ČSÚ. Z dotazů a odpovědí je patrné, že vláda i poslanci při tvorbě zákona o sčítání i státní úředníci ČSÚ nepopsali všechny možné varianty aplikace zákona, zejména případy, kdy je "sčítaný" občan vlastníkem více nemovitostí. Odpovědi na některé otázky, jak jsem již dříve uvedl, najdete na stránkách www.scitani.cz. Důležité upřesnění sdělil na serveru Ekonom.cz Stanislav Drápal, místopředseda ČSÚ, který zde odpovídal na dotazy čtenářů. Nejdůležitější otázku a odpověď zde cituji:

Dobrý den, mám několik nemovitostí po republice, některé jsou daleko třeba 100 km a rozhodně je nemíním objíždět kvůli nějakému formuláři. Jak je tedy mám zařadit do sčítání?

S.Drápal: Vyplníte sčítací listy osob a bytový list v místě, kde skutečně bydlíte. Pokud tamtéž máte jednu ze svých nemovitostí, vyplníte také jeden domovní list.
Pokud Vaše další nemovitosti slouží pouze k rekreačním účelům a nikdo v nich trvale nebydlí, vyplní za ně nezbytné údaje do domovního listu sčítací komisař v obvodu, kde se nacházejí a nebude Vás kontaktovat.
Pokud vlastníte další nemovitosti, ve kterých jsou obývané byty, pak musíte za tyto domy vyplnit domovní listy. Tyto domovní listy může vyplnit správce objektu nebo osoba, kterou tím pověříte. Bytové listy v takových domech vyplňují domácnosti, které tam bydlí.

Odvolávám tedy moje dřívější konstatování, že statistika domů a chat nebude úplná. Podle zákona o čítání: Vlastník nebo správce domu je povinen poskytnout údaje zjišťované sčítáním uvedené v § 6 písm. d) a dále údaje o neobydlených bytech v obydleném domě (viz zákon o sčítání). Samozřejmě za předpokladu, že se k němu příslušné formuláře dostanou. Přeji vám všem příjemné sčítání.
14.3.2011 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.