Jaká byla letos úroda?

Pro pana F.V., který postrádá informace o mých pěstitelských úspěších na zahradě, uvádím: úroda cuket na mých visutých zahradách byla standardně úspěšná, stejně tak i rajčata ve skleníku. Ta pocházela letos z divokého výsevu z loňska, kdy na jaře neplánovaně jako první "plevel" vyrašila rajčata zapomenutá při lońské sklizni v půdě. Vřele tuto metodu doporučuji, semena jsou po přirozeném přezimování dokonce odolnější proti bramborové plísni. Rovněž se opakovaně osvědčilo pěstování červené "železité" řepy ve skleníku, zvláště chutná byla hned počátkem léta.

Jahody pěstované na "černém hadru" metodou "stará jahoda ven, novou zasadit a přihnojit kompostem" bez tradiční totální obnovy záhonů měly opět excelentní úrodu. Stejně tak sladký velkoplodý hrách (konzumují se celé zelené lusky) pocházející neznámo odkud jako dědictví po rodičích byl úspěšný, o "londýnských" barevných fazolích nemluvě. Málem nám svojí životností zastínily skleník - ty se teprve budou sklízet. Jablka letos žádná, ořechy vlašské žádné, mirabelky žádné, vše sežehl jarní mráz.

Kupodivu to přežila švestka, která statečně zápasí se šarkou a jako by se jí přirozenou cestou zbavila! Možná zapůsobil právě ten krutý jarní mráz a tak už mám zavařeno šestnáct litrovek švestek vyloupaných, napěchovaných a zalitých slabým cukrovým roztokem včetně nezbytné "hladinky" z rostliného oleje. Tyto švestky slouží v zimě k výrobě skvělých švestkových koláčů, které milují zejména oba vnukové. Šťáva včetně oleje se slije a vypije (upravuje to stolici). Vrstvička oleje v zavařovací sklenici totiž působí naprosto bezchybně proti plesnivění švestek a tato metoda je použitelná i pro celé kompotované švestky. Zkuste to a nebudete litovat, při troše šikovnosti nejprve slejete olej, který můžete použít dokonce do koláčového těsta (hl.mouka, prášek do pečiva, sůl, tuk (třeba i sádlo), vajíčko, džus nebo šťáva ze švestek s olejem, husté těsto rozválet přímo na plech, položit jednu vrstvu švestek a posypat drobenkou z mouky, tuku a moučkového cukru).

Jak jsem se již nedávno zmínil, nechali jsme si natřít dvěma nátěry starou střechu z vlnitého eternitu od firmy Redok.eu. Byla to díky počasí kalvárie, ale výsledek je nakonec dobrý a údajně to prodlouží životnost o 10 let. Nehledě na krásnou cihlovou barvu, chata vypadá skoro jako nová. Takže pokud nemáte eternit starší než 20-30 let, klidně se do toho pusťte, za cca 200,-Kč/m2 to není až tak moc drahé. Ale určitě si pozvěte zástupce firmy, aby to nejprve prohlédnul a posoudil, zda by nebylo lepší to raději celé shodit a položit novou krytinu. Třeba opět vlnitou, už bez azbestu - jmenuje se to dnes Edilit Sicuronda nebo Cembrit. Materiál vychází na cca 250,-Kč/m2 bez položení.

Ještě k nátěru střechy: firma potřebuje na umytí před nátěrem cca 4 m3 vody na 100 m2 střechy z vodovodu nebo z čerpadla. Pokud nemáte kanalizaci, tak zapřemýšlejte, kam s tou špinavou vodou. Přeji krásný den, jdu zalít jahody, které jsem před týdnem posekal plotostřižnou, vyměnil špatné jahody za letošní nové odnože a pohnojil Cereritem. Do zimy se zrekreují a na jaře budou jako nové. Zahrádkářům zdar!
7.9.2011 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.