Víte, co je to Host-based tiskárna?

Jsou to většinou ty překvapivě levné. Někteří odborníci tvrdí, že to ani tiskárna není, že je to vlastně jenom kopírka tisknoucí jen hotové "obrázky", které musí dostat hotové od počítače. Toto zařízení používá GDI rozhraní, zabudovaně do Windows. GDI je zkratka pro Graphical Device Interface, který je součástí Windows a provádí vytváření obrazu posílaného na tiskárnu. Tato koncepce tisku dovoluje snížit cenu "tiskárny" na minimum, ale zatíží se tím zejména procesor počítače v průběhu přípravy tisku. Prodejci nejen na internetu tento nedostatek Host-based tiskáren záměrně utajují, protože zejména při nákupu tiskárny pro domácí použití se snaží zákazníci ušetřit každou korunu. Ty opravdové tiskárny jsou vždy o něco dražší, často je cena až dvojnásobná.

Host-based (GDI) tiskárny mají také další omezení, pokud jde o jejich využití: nejdou použít v síti počítačů, které nemají stejný operační systém jako počítač, ke kterému je tiskárna připojená, což může už dnes vadit i v domácím nasazení či v malé firmě. Výrobci GDI tiskáren totiž v naprosté většině nevytvářejí příslušné SW ovladače pro nové verze Windows, případně nepodporují verze staré. Když koupíte GDI tiskárnu dnes, bude nejspíše použitelná jen pro Windows 7 a po jisté době, až budete třeba přecházet na nový počítač s Windows 8, nepůjde vaše stará, leč ještě skvěle pracující GDI tiskárna nainstalovat a budete si muset "výhodně" koupit jinou GDI tiskárnu nebo konečně nějakou pořádnou.

Jestliže se tedy chystáte koupit novou či starší tiskárnu pro Windows 7, určitě nedejte na tvrzení prodejců a až si vyberete tu "vaši", nahlédněte ještě pro jistotu do Windows 7 Compatibility Center sekce Hardware > Printers & Scanners a hledejte, zda je tam uvedena a pasuje na váš operační systém.

Pokud nechcete opravdu koupit GDI tiskárnu, hledejte na stránkách výrobce, zda tam není ta vámi vybraná v podrobné technické specifikaci označena jako Host-based. A nezapomeňte si ověřit, zda je použitelná ve vaší verzi Windows 7. I když je to nepravděpodobné, nemusela by chodit například v 64 bitové verzi a pak by bylo dobré si pořídit 32 bitovou verzi Windows, možná i z řady dalších důvodů, jako je spouštění postarších 16/32 bitových aplikací. Přepínač 64/32bit ve Windows 7 Compatibility Center je vlevo nahoře: Select a system type. Samozřejmě tam můžete najít i svou starou oblíbenou tiskárnu a zjistit, zda ji po přechodu na Windows 7 budete muset dát do sběru či nikoliv. Jestliže ji tam nenajdete, ještě není nic ztraceno. Hledejte podobný typ, například místo "3205" na konci "3200". Řada tiskáren je postavena na shodném základě a liší se třeba možností připojit ji na síť, Wi-Fi a pod.

Typy tiskáren podle jednoho zasvěceného internetovoého autora s nickem KAL001 tedy dělíme na dvě základní skupiny a to bez ohledu na to, zda jsou inkoustové, laserové či jehličkové:

Host-based - Tento typ tiskárny je zcela závislý na procesoru počítače, ze kterého se tiskne. Ten provede rasterizaci tištěné stránky do bitmapy a takto předžvýkaná data dodá tiskárně. Kromě toho CPU řídí pohyb tiskových hlav a předává tiskárně také ostatní řídící instrukce.
Díky tomu, že není potřeba vlastní výkoný procesor, jsou tyto tiskárny nejlevnější, a téměř každá levná tiskárna je host based. Většina těchto tiskáren využívá rozhraní GDI sytému Windows (proto jsou tyto tiskárny nazývány také GDI Winprinter). Jsou náročné na systémové prostředky počítače a a přenášená data, což v případě tisku po síti znamená nezanedbatelný síťový provoz. Prakticky se jedná o "poloviční" tiskárnu. Pro profesionální tisk zcela nepoužitelné.

PDL-based (Printer Description Language) - Často jsou také nazývány Non-host-based. Tyto tiskárny mají vlastní dostatečně výkoný procesor a paměť a jsou schopny provádět různé činosti samy bez závislosti na CPU počítače. Tento typ tiskárny si řídí pohyb tiskových hlav a ostatní procesy tisku sám. Z toho vyplývá, že méně zatěžují počítač případně síť. Schopnosti těchto tiskáren se liší podle jazyků (printer language), se kterými je tiskárna schopna pracovat. Za nejvyšší třídu lze považovat tiskárny ovládající jazyky Postscript a PDF. V těchto případech provádí tiskárna rasterizaci zcela sama, a k tisku dokonce nepotřebuje ovladač. Každá profesionální tiskárna je PDL-based tiskárna.

Pokračování příspěvku autora KAL100 z diskuze na extrahardware.cnews.cz čtěte zde. Můj starší článek o GDI tiskárnách najdete zde.
28.11.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.