Kandiduji na prezidenta.

Bývalý premiér Jan Fischer je podle svých slov připraven kandidovat na prezidenta. Podporuje jednoznačně přímou volbu a uznává, že aby si hlavu státu mohli volit sami občané, bude třeba mnoha kompromisů. "Jsem připraven kandidovat na prezidentskou funkci a přistupuji k tomu odpovědně a s veškerou vážností. Z veřejného a politického života jsem nikdy neodešel, do stranické politiky ale vstupovat nebudu," uvedl bývalý premiér Jan Fischer pro ParlamentníListy.cz.

Co k tomu dodat? I já jsem připraven kandidovat na prezidenta. Podporuji jednoznačně přímou volbu a uznávám, že aby si hlavu státu mohli volit sami občané, bude třeba mnoho kompromisů. Přistupuji k tomu odpovědně a s veškerou vážností. Z veřejného a politického života jsem nikdy neodešel (protože jsem tam zatím nevstoupil), do stranické politiky ale vstupovat nebudu. Moje názory jsou ovšem veřejnosti k dispozici již od roku 1998 na těchto stránkách.

Na rozdíl od pana Fischera jsem v komunistické straně ani v jiné politické straně nikdy nebyl a i můj trestní rejstřík je čistý. Jediným mým nedostatkem je nedostatek peněz. To by mohlo být záminkou pro korupčníky, kteří by se mohli snažit mě podplácet. Když se ale nad tím zamyslím, tak podplácet prezidenta má smysl jen pro udělování milostí. Tady ale žádné nebezpečí nehrozí, protože já žádné milosti ani vyznamenání udělovat nebudu, k čemuž se zde místopřísežně zavazuji. Spoléhám tedy na vás, že mě budete volit.

Možná, že se utkám v této bitvě o přízeň národa s Václavem Klausem, protože v případě zavedení přímé volby formou změny ústavy bude moci kandidovat i po třetí. Což tuší málokdo. Mimochodem, víte, že jsem s Václavem hrál kuličky? Mám ale velkou šanci nad ním tentokrát zvítězit, protože velká část národa jej nesnáší až nenávidí. Mě sice nikdo nezná, ale první kandidatura Václava Havla na prezidenta byla také překvapující. Znalo ho jen pár estébáků, komunistů, disidentů a několik kriminálníků, se kterými seděl v base.

Moje volební heslo je jasné: Bílek na Hrad! Moje volební sliby: Pro občany České republiky bude vstup do všech objektů na Pražském hradě zdarma stejně, jako do všech galerií a muzeí i hradů spravovaných státem. Pokud budu zvolen, žádná amnestie se nebude konat. Bohužel žádné další pravomoce, které by mohly poskytnout blaho národu prezident nemá, jak se ostatně můžete přesvědčit v textu české ústavy. Z toho chabého výčtu przidentských práv jistě dojdete k závěru, že funkci prezidenta může vykonávat kdokoliv, kdo dosáhl věku 40 let a nebyl při tom zbaven svéprávnosti, což splňuji.

A jedna důležitá věc na závěr pro ženy: prosadím, aby se změnil text této ústavy všude, kde se mluví o voliči, poslanci, senátorovi a prezidentovi. Nadále by bylo uvedeno volič, volička, poslanec, poslankyně, senátor, senátorka a prezident, prezidentka. Naše ženy si to zaslouží. Při té příležitosti by se mohl počet poslankyň, poslanců snížit na 99 nebo ještě lépe na 81, což je současný počet senátorek, senátorů. Děkuji vám všem předem za projev důvěry ve mě kladenou, kterou nezklamu. Ne, ještě jsem se nepomátl. Ještě ne. Co v tomto smyslu soudíte o panu Fischerovi?
1.12.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.