Udělejte si z vašeho starého počítače datový sklad!

Třeba tak, jak jsem to spáchal já osobně. Poté, co jsem chtěl skoncovat s trapným starodávným mnohokrát vylepšovaným desktopem a koupil si svůj první skutečně nadupaný notebook, jsem stál v rozpacích, co dělat s těmi hromadami dat uloženými na nikterak nepatrných discích toho starého pomalého nebožáka s Windows XP, který již nebyl schopen do sebe přijmout nejnovější Windows 7.

Nejprve jsem jeden disk vymontoval a udělal z něj přenosný externí disk připojitelný přes USB. To byla sice dobrá myšlenka, která mě umožňuje dělat čas od času zálohu dat i systému nového notebooku, ale co dál? Ve starém desktopu byla stále disková kapacita kolem 350GB a hlavně ta data: fotky, videa a nevím co ještě. Jistě to znáte, kolik by to stálo času to všechno zrevidovat, vymazat vše nepotřebné a zachránit to cenné (?) na nějaký ten externí disk či DVD nebo flešku.

A tak jsem začal realizovat šílený plán pořídit si takový domáci server bez monitoru, to, čemu se říká vznešeně úložiště dat. Velký LCD monitor jsem totiž chtěl používat jako externí k notebooku, ale jak ovládat tu bednu běžící na XPProf bez monitoru?

A tak jsem propojil noťase s desktopem síťovým UTP kabelem, tedy tím překříženým (crossover). Vzniklo něco na způsob malé domácí sítě, tedy poté, co jsem nastavil v obou počítačích IP adresy ze stejné serie (192.168.0.1 a 192.168.0.2), nastavil sdílení pro disky v desktopu a povolil na tomto "domácím serveru" přístup pomocí Vzdálené plochy. Více na stránkách Microsoftu pro Windows XP a Windows 7.

A bylo to na světě: zapnu oba počítače, chvíli si počkám než ten pomalejší, zatím neviditelný s ixpéčky naběhne a pak už se jenom na něj připojím přes jméno sdíleného počítače v Průzkumníku pomocí volby Připojit pomocí funkce Připojení ke vzdálené ploše.

Mám teď na obrazovce dvě plochy: tu hlavní na noťasu a v okně je plocha "oholeného" počítače s ixpéčky, na které mohu dělat cokoliv, co se mi zlíbí včetně spouštění programů. Dá se z něj i tisknout na tiskárně připojené k notebooku. Samozřejmě si mohu nasdílet na noťasu všechny disky toho "uložiště dat" a přistupovat tak z noťasu k datům na desktopu.

Tenhle hybrid má řadu výhod: například na XP provozuji komunikaci s mým obstarožním mobilem (zálohování adresáře), pro který Siemens neráčil udělat driver pro W7 - jak by mohl, když v roce 2006 s mobily skončil. Můžu tam i tisknout na starodávné jehličkové tiskárně Fujitsu, která se vyznačuje jedinou výhodou: má traktory pro skládaný papír, leč má tu vadu, že jí lze připojit jen přes paralelní Centronics konektor, který noťas nemá. A také pro ni není driver pro W7.

Takže díky za tuhle sbírku staré techniky, které jsem tak důmyslně připojil k tomu nejnovějšímu, co si můžete dnes představit: 4GB RAM a procesor i5. Jediné, co mě rozčiluje, je nedostatek USB portů na noťasu. Tři prostě nestačí: fleška s maily a důležitými dokumenty, USB wi-fi s venkovní anténou, bezdrátová myš s klávesnicí (mám rád, když to klape a nesnáším ty trapné "pady", jsou nepřesné a bolí z toho ruce i hlava). A kam má člověk připojit laserovku nebo externí disk či skener? Jistě, existují multi USB huby, ale ty bez napájení nic neutáhnou a ty s napájením znamenají další kabely a zdroje. Pak notebook vypadá spíše jako chobotnice, než jako elegantní stroj na práci.

A k čem se ještě takový hybrid starého a nového železa může hodit? Inu přece k zálohování notebooku. Zvolíte si v Ovládacích panelech Zálohování a obnovení a zde pomocí Změnit nastavení nabídnete některou předem vytvořenou a nasdílenou složku na "síťovém" disku desktopu. Záloha pak proběhne docela svižně díky rychlému propojení přes síťové karty, tedy min.10 Mbit/s, případně až 100 Mbit/s podle toho, jaká je karta na desktopu.

Pozorného čtenáře ale v tomto místě jistě napadla zásadní otázka: jak se vlastně ten desktop bez obrazovky vypne bez zbytečného násilí? Vidíte, a to je to nejsnadnější ze všeho: prostě na té vzdálené ploše desktopu naklepnete do příkazového řádku shutdown -s -f -t 00 a po chvíli ta škatule zmlkne. Ještě větší elegancí je, když si vytvoříte na ploše desktopu zástupce a do jeho příkazového řádku vložíte shutdown -s -f -t 00 neboli vypnout počítač, vynutit ukončení běžících aplikací a nečekat ani sekundu.

Přeji všem počítačovým kutilům krásnou, i když mrazivou noc. Nebo den, pokud jste si moje noviny otevřeli až v sobotu.
3.2.2012 18:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.