Věznit zločince není levná záležitost.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil požádá vládu o uvolnění dalších 940 milionů korun pro vězeňskou službu na tento rok. Kvůli zvyšujícímu se počtu vězňů podle něj nebude letos vězeňství stačit schválený rozpočet 7,5 miliardy korun. Vězeňská služba očekává, že ke konci roku bude hlídat přes 24 tisíc vězňů, což bude o tisíc víc než loni. Zatím připravuje otevření přibližně 1 250 míst v celách, asi polovina bude v nových areálech převzatých od Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

Z částky 7,5 miliardy + 940 milionů a 24 tisíc vězňů ročně vyplývá poněkud neuvěřitelná částka 963 Kč/den/jednoho vězně. Měsíční náklad na jednoho vězně vychází tedy na 29.305 korun. Když si to porovnáte s cenou za ubytování a stravu například v nějakém domově pro seniory (10 - 15.000 Kč/měsíc včetně stravy), pak by jistě ten zbytek cca 15-19.000 Kč měl stačit na ostrahu a ještě by něco zbylo.

Je tedy s podivem, že se naše milá vláda nezabývá vážně možností domácího vězení s elektronickou kontrolou a také pronájmem soukromých věznic, pro které by se za takových finančních podmínek řada investorů bez váhání rozhodla.

Odkazy na články s podobnou tematikou: Náramky pro odsouzené: kšeft desetiletí, Domácí vězení: ušetřené miliony v nedohlednu, Náramky budou, až dostane domácí vězení 500 lidí, vzkazuje ministerstvo soudům.

Ačkoliv vláda prý šetří na nákladech kde se dá, na rozběhnutí projektu "náramků" pro domáci vězně nezbývá ministrovi spravedlnosti Pospíšilovi čas. Ono požádat o téměř další miliardu je pohodlnější, než jít do výběrového řízení na dodavatele moderní technologie, která se v řadě států osvědčila už před mnoha lety. Nemusíme ani chodit pro radu daleko, Polsko elektronické náramky zavedlo již před dvěma roky.
27.4.2012 15:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.