Chrenek si koupil Fischerovu přízeň za 9 milionů.

Spolumajitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek daroval nepochybně zcela nezávazně expremiérovi Janu Fischerovi devět milionů korun na kampaň před prezidentskými volbami. "Je to dar na podporu dobré věci. Ze svých prostředků z úspěšného podnikání budu podporovat věci veřejného zájmu nejen v oblasti neziskových a charitativních nebo kulturních projektů," řekl serveru E15.cz Chrenek. Fischerova "prezidentská" kancelář uvedla, že dar splňuje pravidla pro financování Fischerovy kampaně. "Velmi si příspěvku pana Chrenka vážím. Bude využit na úhradu zařízení, materiálu a služeb, nezbytných pro realizaci volební kampaně," prohlásil pro E15.cz Fischer, který je rád, že bude mít na tužky a papír.

Od počátku roku 2010 platí na celém území Moravskoslezského kraje ústřední a krajský smogový regulační řád pro oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, vymezených Ministerstvem životního prostředí v souladu se zákonem č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší. Město Třinec, jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší pro překračování zvláštních imisních limitů pro suspendované částice PM10 (prašný aerosol) a benzo(a)pyren, má na svém území významné velké zdroje znečišťování ovzduší (TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. – Výroba surového železa, Koksochemická výroba, Ocelárenská výroba a ENERGETIKA TŘINEC a.s. – provozy teplárny a tepelná energetika), které těmto regulačním řádům podléhají a při vyhlášení signálu upozornění nebo regulace, musí provozovatelé těchto zdrojů plnit opatření uvedené ve svých regulačních řádech, schválených a kontrolovaných Českou inspekcí životního prostředí. Podle stavu ovzduší je ale jisté, že se to "provozovatelům zdrojů" nedaří.

Bývalý premiér Mirek Topolánek nedávno poděkoval poslancům za zrušení poplatků za znečišťování ovzduší, které doposud platily firmy. To, co šokovalo řadu lidí třeba v Moravskoslezském kraji, který trvale trápí smog produkovaný v nemalé míře i Třineckými železárnami, se Topolánkovi nepochybně líbí. Je totiž v čele výkonné rady Teplárenského sdružení, hájí tedy zájem firem, které si tak budou moci zvýšit svoje nemalé zisky a pomůže i svojí peněžence.

"Přijetí zákona poslanci je tristní. V Moravskoslezském kraji je už několik týdnů smog, který lidem téměř neumožňuje vycházet z domů. Senátory proto oslovíme delší dobu před hlasováním, aby měla i veřejnost možnost získat více informací," uvedla ředitelka sdružení Čisté nebe Markéta Ubíková.

Proti rozhodnutí poslanců vystoupila i Komise pro životní prostředí Akademie věd, která ve svém stanovisku mimo jiné uvedla: "V uplynulém roce se zvětšila rozloha území, na kterém byly naměřeny nadlimitní a zákon překračující koncentrace znečištění i počty dnů jejich trvání. Jde o silné zatížení některých regionů, kde dochází k plošnému zvýšení a dlouhodobému přetrvávání koncentrací škodlivin představujících riziko pro střední délku života a zdraví obyvatel." Jde ovšem jen o plané alibistické prohlášení akademiků, jejichž hlavní starostí je získat co nejvíce peněz na svoje důležité a převratné objevy. Senát zákon vrátil do sněmovny a tak čeští poslaneci přijali nakonec kompromisní variantu, která má za následek rušení poplatků tepláren za znečišťování oxidy síry a oxidy dusíku v letech po roce 2015.

Co si asi pan Chrenek slibuje od Jana Fischera, pokud bude voliči zvolen za prezidenta? Asi si řeknete, že mnoho toho pro znečišťovatele ovzduší český prezident udělat nemůže. Pravomoce naší "hlavy státu" jsou velmi omezené a více méně slouží jako ozdoba české státnosti, pokud z ní ještě něco zbývá. Přesto ale něco může ovlivnit: každý zákon totiž musí prezident podepsat, jinak nenabude platnosti dříve, než jej znovu odhlasuje poslanecká sněmovna. A to se může často hodit, zejména když by díky nepozornosti lobistů a poslanců prošla nějaká změna zákonů v neprospěch například skupině firem zabývajících se mimo jiné i děsivým znečišťováním ovzduší a ničením vod a lesů. Takže pan Chrenek ví co dělá a ten nemalý dar Fischerovi si navíc odečte ze základu daní. Uzavírám: pana Fischera podpláceného železářskou a teplárenskou partou za českého prezidenta v žádném případě volit nebudu.

Otázkou ale zůstává, koho vlastně volit. Zřejmě se na špici samozvaných kandidátů na prezidenta odehraje boj mezi nemastným neslaným Fischerem a becherovkovým Zemanem. Ten už spáchal tolik politických zločinů a přehmatů, že ani on nebude můj favorit. Kromě opoziční smlouvy s ODS si můžeme připomenout jeho nehynoucí zásluhu o ztrátu 626 milionů z peněz daňových poplatníků, které inkasovala rusko-izraelská firma Housing & Construction za nedodržení smlouvy o výstavbě dálnice D47 uzavřené Zemanovou vládou a vypovězené vládou pomatence Vladimíra Špidly. Více čtěte zde. Pokud se tedy boj o Hrad vyvine tímto směrem, nebude příští prezident mým prezidentem.

Přeji krásný den, raději sedám na kolo a jedu se svými vnuky na koupaliště. Odpoledne očekávejte v Čechách dost divoké bouřky z vedra provázené možná i kroupami. Běda mým cuketám. Doufám, že můj skleník to přežije, schovejte si auta někam pod střechu.
2.8.2012 9:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.