Proč se dala Motolská nemocnice do pohybu?

Rekonstruované křídlo budovy B fakultní nemocnice v Motole se při stavebních pracích pohnulo za posledních 10 dnů o 10 centimetrů. Vedení motolské nemocnice je v pohotovosti. Krizový štáb musel ve středu urychleně zasednout kvůli posunu křídla B v dětské části pavilonu. "Za pohybem budovy může být stavba metra A," řekl televizi Nova ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Dalším z důvodů je výskyt spodní vody. Už v roce 2007 se pod křídlem B našlo podzemní jezero.

Evakuace zatím nehrozí, v této části totiž nejsou pacienti. Na budovu navazuje další pavilon, ve kterém je asi 200 dětí. Stavební práce zatím zůstávají pozastaveny až do 20. srpna, kdy nemocnice dostane vyžádané komplexní posudky geologů a statiků. Jednou z příčin nestability budovy by podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka mohlo být jezero spodní vody v areálu. Další možnou příčinou by mohla být špatná kvalita původní stavby prováděné národním podnikem Armabeton v letech 1964 až 1977.

Moje osobní vzpomínky z dokončování křídla B motolské nemocnice roku 1977 jsem popsal již v roce 2004. V článku z 11.3.2004 s titulkem Proč je Motolská nemocnice v tak dezolátním stavu ? jsem mimo jiné uvedl:
Pracoval jsem tam ten týden jako brigádník při vyklízení objektu od stavebního odpadu. Když jsme jednoho dne přišli ráno na stavbu, byla kompletně promočená vodou, která celou noc unikala na všech možných i nemožných místech budovy. Co se stalo? Minulý den na stavbě pracovali instalatéři, kteří montovali všude vodovodní baterie a dokončovali celou vodovodní dosti komplikovanou soustavu. Měli při své práci vypnutý hlavní uzávěr vody, který také vypnutý ponechali i při svém odchodu. Z pochopitelného důvodu, protože po celé budově byly kohoutky roztočené brigádníky, kteří se během dne pokoušeli získat vodu pro mytí oken a podlah v době, kdy voda netekla, aby si ušetřili cestu někam k hydrantu před budovou. Jistě si takovou situaci dovede dobře představit, zejména pamětníci brigádnických akcí tak oblíbených v éře vítězného socializmu. První dějství katastrofy započalo večer po výměně směny vrátných. Noční vrátný zjistil, že neteče voda a dospěl k závěru, že ti instalatéři jsou rošťáci, kteří tu vodu zapoměli otevřít. A tak se vypravil do sklepa a hlavní uzávěr vody otevřel. Pak se spokojeně odebral do svého kutlochu, uvařil si čajíček a pak nejspíše chrápal až do rána. Celou noc mezitím se ze spousty kohoutků valila voda, zaplavovala podlahy a ráno již vytékaly vodopády přes balkonové dveře po balkonech po fasádě dolů. Voda se řítila po schodech, zatopené a nacucané vodou byly všechny instalační šachty, mezistropy. V operačních sálech odpadávaly sádrové omítky stropů, podmáčené byly stěny s obklady.

Není proto vyloučeno, že záhadné podzemní jezero vzniklo právě v té pro budovy osudné noci. Letmý výpočet možného množství vody, které vyteklo tehdy v noci odhadem z padesáti kohoutků po dobu cca 8 hodin při 15 litrech vytékajících z jednoho kohoutku za minutu dává slušný rybník o obsahu 360 kubíků vody. Pokud je pod budovou nepropustné podloží, tak tam ta voda je ještě dnes.
17.8.2012 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.