Policie se probrala ze sna nebo neví kudy kam?

V souvislosti s aktuálními zásahy v českých growshopech, tedy legálních obchodech, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, začali policisté ve více než 50 případech prošetřovat podezření z šíření toxikomanie. Svědčí to o zvýšeném úsilí zabránit pěstování trávy nejen ve velkém, ale zlikvidovat i domácí kutily a zahradníky. Velkopěstírny jsou nepochybně doménou zejména vietnamských gangů, které se policie snaží se střídavými úspěchy likvidovat už delší dobu. Že se policii příliš nedaří odhalovat velkopěstírny svědčí údaj policejní mluvčí plzeňského kraje, která uvedla, že v loňském roce policisté zajistili celkem 563 kilogramů marihuany a odhalili 199 pěstíren konopí, přičemž roční produkce byla podle odhadu zhruba sedm tun. Zabavili tak pouze osm procent, tedy nic moc. Současné zatýkání a zabavování je přímou reakcí policie na pražský festival Cannafest, který proběhl ve dnech 8.-10.11.2013. Zatneme vám tipec, řekli si na ministerstvu vnitra a udeřili tvrdě a nesmlouvavě.

Současný úder proti dodavatelům potřeb pro pěstování čehokoliv včetně trávy i doma v malém množství sice může mít jistý preventivní účinek, ale velkopěstitelé si najdou jiné cesty, jak potřebné pěstební systémy nakoupit, což stejně tak dosud činili. Je pravdou, že by se Vietnamci nikdy nemohli tak "rozjet", kdyby neměli kde nakupovat potřebné technické vybavení, zejména ventilační a světelné vyhřívací systémy. Z principu ale není přece možné stíhat někoho, kdo vám prodá výbavu například pro pěstování orchideí nebo jiné tropické květeny či zeleniny a vy si budete pěstovat marihuanu doma v obýváku. Do toho prodejci nic není a policii vás musí udat nepřející sousedka. Pokud majitelům growshopů neprokáží přímou propagaci pěstování marihuany včetně prodeje semen, budou jim muset zabavená zařízení vrátit a nejspíše i nahradit ušlý zisk.

Podle tohoto výkladu zákonů by policie měla například zakázat prodej střelných zbraní na základě zjištění, že v daném obchodě někdo koupil zbraň a následně ji použil pro spáchání trestného činu. Je to jako v té anekdotě, kterou uvedl ve svém článku v Reflexu J.X.Doležal, známý bojovník za legalizaci marihuany:

Poté co Jožka Bambušek z Návojné dopil poslední hlt své slivovice vtrhla mu do chalupy SNB. Hledali, hledali, ale našli jen destilační zařízení ve sklepě, špiritus pražádný, bo bylo před skliznÍ. Za pár týdnů si Jožku pozvali do Gottwaldova k soudu a tam ho soudce odsoudil k podmínce na rok a peněžitému trestu dvou tisíc kčs. Když to Jožka zaslechl, zvedl se a praví: "Šak za co, dyk žádnó kořalu sem neměl?" Soudce: ale nástroj jsme u vás zabavili, ne? Jožka: tož ňa odsuďte aj za to oné, znásilnění! Soudce: vy jste někoho znásilnil? Jožka: ne, ale nástroj mám.

Pro úplnost uvádím odkaz na můj článek z roku 2008 nazvaný Pěstování trávy je přece tak snadné! Zdá se, že pokud jde o growshopy nepanuje v rámci EU jednotná policejní metodika a praxe. Pokud budou v Česku tyto obchody zrušeny, budou se muset zájemci obrátit k našim evropským sousedům. Jistě při hledání online dodavatele jako vždy pomůže Google zadáním hesla "growshops". Můžete hledat i pomocí Google Maps. Třeba ve Vídni na adrese Lassallestraße 13 A-1020...
16.11.2013 12:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.