Jak je vlastně rychlý mobilní internet od O2?

Každý, kdo používá delší dobu internet, podlehne pokušení zjistit, zdali to jeho internetové připojení je to pravé ořechové. Zdali neexistuje jiná lepší a hlavně levnější a rychlejší možnost, jak se připojit k té všesvětové síti.

I já jsem podlehl a neboť jsem vlastníkem předplacené karty u nyní znovu české společnosti O2, jejímž většinovým vlastníkem (83 procent akcií) je firma nejbohatšího Čecha pana Kellnera (investiční skupina PPF, celkový majetek cca 202 miliard korun), počal jsem pátrat, co právě "kyslíci" nabízejí. Mimochodem, O2 zřejmě nebude dlouho majetkem PPF: očekává se, že po dosažení podílu 90% budou zbývající akcionáři donuceni k prodeji akcií a celá Telefónika O2 bude prodána buď do Ruska nebo do Ćíny. Tipuji spíše tu Čínu, viz můj dřívější článek na toto téma. Možná, že byl tento obchod již při návštěvě pana Kellnera spolu s naším milým prezidentem Zemanem dohodnut a naším největším operátorem a majitelem téměř všech pevných linek a rozvodů internetu bude čínská lidová komunistická republika, nebo jak se tento spolek komunistů a kapitalistů právě jmenuje.

Ale zpět k té nabídce mobilního internetu: O2 nabízí v "akci" připojení vašeho zařízení (notebook, tablet, počítač) za skvělých 199,-Kč/měsíc a jednorázově 1299 Kč za modem. No nekupte to! Lehce osloven touto cenou jsem ale jako zkušený znalec marketingových triků obchodníků začal pátrat, kde je ukryto čertovské šídlo, které na vás po takové koupi vyskočí až když bude pozdě.

Nejprve jsem marně pátral po informaci, co se vlastně za touto úžasnou, až snovou cenou skrývá, co vlastně získáte. Na té nabídkové stránce není nic, žádné parametry kromě nejasného označení 1,5GB a ještě méně jasné zcela pochybné značky jakési blíže neurčené generace čehosi 4GLTE. Zákazník je na jednoduché až prosté stránce důsledně veden k tomu, aby si zatelefonoval na O2, tam mu vše vysvětlí.

Nedalo mi to a začal pomocí Google pátrat po stránkách O2 po dalších podrobnostech. A našel jsem, nenápadnou stránku ukrytou kdesi uvnitř nazvanou Parametry FUP u mobilních datových služeb. Důvod je jasný: "normální" zákazník věci zcela neznalý přece podrobnější informace nepotřebuje, tak proč mu vnucovat něco, co by stejně nepochopil.

Když se na tu stránku podíváte, možná někteří z vás pochopí, proč jsem nakonec tuto "skvělou službu" nekoupil. Telekomunikačním neodborníkům se pokusím věc objasnit: v odstavci nazvaném FUP pro tarify mobilního internetu jsou uvedeny pro zákazníka O2 velice nedobré informace o kategoriích jeho aktivity na internetu včetně limitu stažených dat a maximální přidělené rychlosti přenosu informací. Internet je rozdělen na čtyři zóny.

Bílá zóna (prohlížení webu, e-mail) s rychlostí až 110 Mb/s do vyčerpání měsíčního limitu 1,5GB dat avšak jen 64 kb/s stahování, 32 kb/s posílání dat po vyčerpání limitu.

Šedá zóna (VPN-vnitropodnikové privátní sítě, e-banking) do limitu 1,5GB rychlost 110 Mb/s, po limitu 64 kb/s.

Hnědá zóna (FTP, iTelevize, YouTube, stream.cz, Skype atp.) do limitu 1,5GB rychlost 110 Mb/s, po limitu 0 kb/s, takže stop těmto vymoženostem internetu.

Černá zóna má stejné parametry jako hnědá, patří do ní P2P - přímé přenosy mezi dvěma počítači.

První věc, nad kterou jsem se pozastavil, jsou jednotky přenosové rychlosti, které zde autoři z řad odborníků O2 použili: co mysleli těmi Mb/s a kb/s. Jedná se o rychlost přenosu bitů nebo bajtů/sec? Neodborníkům vysvětlím: bit obsahuje jen jedničku nebo nulu, čili je to ta nejmenší jednotka přenosu dat neschopná nic vyjádřit. Na to, abyste přenesli jedno písmenko potřebujete nejméně bitů osm krát více neboli Byte(bajt), spíš pak 32 krát více.

Obecně platí, že počet bitů se označuje malým b, počet bajtů velkým B. Ale pro jistotu jsem si začetoval s operátorkou Dominikou na webu O2 a po jistém váhání mě potvrdila můj odhad, že se jedná o bity. Což znamená, že pokud vyčerpáte oněch 1,5 GigaBajtů informací stažených nebo poslaných, stane se vaše internetové připojení prakticky nefunkčním. Nejen že si nepustíte žádné video, ani si nezaskypujete a s bankou se rychlostí 32 kbit/sec nespojíte ani náhodou.

Pro představu: stažení jednoho filmu (legální, pochopitelně za poplatek) představuje nejméně oněch 1,5GB dat, spíše více. Tím si vyčerpáte měsíční limit a máte utrum. Z toho vyplývá, že takové mobilní připojení k internetu je k ničemu, snad jen pro důchodce, který pošle za měsíc dva tři maily ale bez obrazových příloh a čte si ráno asi tak 15 minut noviny na internetu. Jak říkával můj tatínek: to je akorát tak dětem na hraní. Ale pozor, určitě ne těm dnešním internetem odkojeným.

Pro srovnání: WiFi bezdrátový internet zdarma v Praze 4 nemá žádné FUP omezení a rychlost cca 750Kbitů/s. Kdybych snad chtěl, tak si za den stáhnu dva filmy po 4GigaBytech. A u nás na vesnici mám WiFi za 350 Kč/měsíc s rychlostí kolem 4 Mbit/s, opět bez omezení FUP. Obojí postačuje pro vše, co si snad můžete přát, snad jen ta online videa někdy zaváhají, což ale nebývá vinou rychlosti připojení ale příliš velkou tlačenicí na drátech vedoucích ke zdroji stahovaných dat. Přeji vám levný a rychlý domácí internet a doufám, že se budu opět věnovat více těmto stránkám.
4.11.2014 15:00 [Trvalá adresa tohoto článku]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.