Černá smrt po opravě Meltdown.

Nevím jak vy, ale už jsem zažil při práci pod Windows 1.x, 3.x, 95, 98, XP, 7 katastrofický jev zvaný "modrá obrazovka smrti" jako projev totálního selhání tohoto celosvětově masově používaného produktu z kutilské dílny firmy Microsoft. Byla to vždy tak trochu hrůza, ale dalo se z tohoto stavu počítače téměř "inteligentně" dostat. Prostě jste viděl, že je něco špatně a mohl alespoň počítač vypnout, restartovat a zkoušet, zda to bylo jen momentální selhání vlivem záhadných okolností nebo se rozhodnout pro návrat k minulému stavu pomocí obnovy či pustit se do reinstalace.

V minulých dnech, naposledy dnes odpoledne jsem ale při prostém prohlížení internetového obsahu prostřednictvím Google Chrome náhle zíral nikoliv na modrou, ale na zcela černou obrazovku na které monitor díky jisté minimálni inteligenci sděloval, že postrádá jakýkoliv videosignál z počítače k němu připojenému.

Bylo zřejmé, že za touto černou oponou Windows 10 Home cosi kutí, ale žádnou známou kombinací kláves nebylo možné počítač vypnout. Zkuste si to sami, spusťte si počítač s vypnutým monitorem a pokuste se naslepo pokračovat či spíše skončit s touto zábavou.

Při první takové události, kterou jsem pracovně nazval Černá smrt, jsem ukončil práci počítače tvrdým stopem: držel jsem síťový vypínač tak dlouho, až počítač skončil. Po restartu se Windows tvářily jakoby se nic nestalo, jen Chrome se ptal, zda má obnovit stav po nenormálním konci. To jsem mu raději nedovolil a vše se zdálo být OK. Když se mi černá smrt objevila i další den a opět, zpytoval jsem své svědomí, jakým zásahem mým nebo vnější mocí (automatické aktualizace) mohlo dojít k narušení "zdraví" mého počítače.

Dospěl jsem logicky k závěru, že na vině múže být právě probíhající aktualizace Windows, které iniciativně rozjel ve velkém Microsoft ve snaze napravit "náhle" objevenou HW díru v konstrukci a v mikrokódu procesorů Intel i AMD nebo ARM. Díru, která byla nazvána Meltdown a také Spectre a která otřásla sebevědomím všech světových tvůrců SW, kteří se dosud domnívali, že díry či zadní vrátka mají výhradně ve své moci. Nebudu zde popisovat proč jsou všechny procesory ve všech počítačích světa potenciálním nebezpečím pro všechny uživatele. Všichni se totiž nacházíme v situaci, že díky této HW "díře" mohou dostatečně poučení a schopní hackeři získat z našeho počítače bez našeho vědomí tak zásadní informace jako jsou přístupové kódy a hesla k našemu internetovému bankovnictví. Mohou být tak napadeny i řídící systémy jaderných elektráren, rozvodných systémů elektřiny, řízení leteckého provozu a obranné systémy všech států.

Zatím jsem v souvislosti se záplatováním této díry ale nikde nenarazil na internetu s jevem , který jsem nazval "černá smrt". Pokud se snad s takovým jevem či děsivou událostí setkáte, po restartu udělejte jedinou věc: odinstalujte záplatu, kterou Microsoft poslal jako aktualizaci do vašeho počítače ve snaze opravit Meltdown. V mém případě se jednalo o aktualizaci KB4056892. Po jejím odinstalování a zákazu dalších aktualizací zákazem služby Windows Update (Správa počítače, Služby a aplikace, Služby, Windows Update - Zakázat) můj počítač zatím pracuje normálně - i když co je normální chování Windows 10, že?

Nahlédnutím do různých diskuzí na internetu zjistíte, že aktualizaci Windows zakazuje dost uživatelů - tedy ti, kteří vědí jak na to. A objevuje se řada článků varujících před záplatováním: Záplaty na Meltdown a Spectre dělají problémy i novým procesorům Intelu, Intel chce zastavit distribuci starších oprav chyb Spectre a Meltdown, Intel varuje datacentra: Neinstalujte naše záplaty na Spectre/Meltdown. Způsobují restarty.

Je celkem zřetelně patrné, že Microsoft pověřil tvorbou záplat partu diletantů. Radím proto počkat nejméně jeden měsíc a pak zkusit aktualizace Windows opět povolit. Upozorňuji na to, že se riziko napadení vašich kódů a hesel týká i vašich mobilů, padů a ipadů bez ohledu ma výrobce: Všude jsou totiž procesory Intel, AMD, ARM. Tedy i ve všech výrobcích Apple a zranitelné jsou i všechny distribuce operačních systémů Linux.

Závěrem si dovolím vyslovit jednu hypotézu: není snad možné, že si tuto díru do procesorů objednala někdy před 20-30 lety státní administrativa USA (FBI, CIA, NSA, Pentagon)? Logiku by to mělo, protože jak tvrdí současní bezpečnostní a vojenští specialisté, třetí světová válka již započala: válčí se na internetu a zasahovat je možné všude. kde jsou počítače. A nemusíte tam posílat žádné vojáky.

Přečtěte si můj starý článek Je vaše tiskárna či kopírka na seznamu policie? Že metoda tajného tisku "žlutých teček" na dokumentech z barevných laserovek stále funguje potvrzuje článek How The Intercept Outed Reality Winner. Přečtěte si i diskusi pod ním.

>>>Trvalá adresa článku. 23.1.2018 20:00

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.