Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE

 GALERIE 

 RADY 

VYKOPÁVKY

ZAHRADA

OBLÍBENÉ

  ARCHIV  

Ahasweb hovoří dvoustý šedesátý den - 30. října, pondělí

Český hrabě Monte Christo.Mírovská věznice v pondělí 30.října 2000 a Kájínek Hitem číslo jedna pondělních zpráv se stal zázračný útěk vícenásobného vraha s miloučkým jménem Kájínek. Celá historie se podobá spíše ději nějakého akčního filmu než české realitě. Věznice Mírov tak přišla o nálepku bezpečného vězení, ze kterého se nedá uprchnout.
Policejní psi ztratili stopu uprchlíka v korytě potoka, který teče nedaleko věznice. Policisté také objevili v lese pohozené rukavice, které Kájínek zřejmě použil při překonání ostnatého drátu.
Tomu, že Kájínek mohl mít venku pomocníka, nasvědčuje fakt, že měl na sobě trestanecký oděv, ale po útěku jej ještě nikdo nespatřil. Ministr vnitra Stanislav Gross nařídil policii, aby chránila účastníky procesu, v němž byl loni v lednu Kájínek odsouzen za nájemné vraždy na doživotí a po odsouzení se nechal slyšet, že všechny policajty, co se zasloužili o jeho dopadení, vlastnoručně zlikviduje.
Kájínek v neděli večer překonal mříže, slanil po prostěradle 15 metrů do příkopu, dostal se na hradby, přes palbu strážců proklouzl střeženým ochozem a přes ostnaté dráty a železné zábrany se dostal z desetimetrových hradeb na svobodu. Poté se vypařil, jinak se jeho záhadné zmizení nedá popsat. Vedení věznice nedokázalo přesně popsat jakým způsobem se dostal Kájínek na hradby a dolů z hradeb.


Znáte doménu www.zatepla.cz? Zmínil jsem se o její Microsoftumilé činnosti v čísle 255. Dnes odpoledne se na nebi českého internetu objevila doména s velice podobným názvem: www.zastudena.czwww.zastudena.cz. Co je účelem existence domény s tak podivným názvem? Celkem dobře to vystihuje úvodní věta z Prohlášení ke vzniku domény Zastudena.cz: "Smyslem domény zastudena.cz je pomoci chránit prostého občana před postupem softwarových firem zneužívajících jeho neznalosti ve snaze maximalizovat svůj zisk z prodeje softwarových produktů."

Kdo jste sledovali kolotoč kolem žaloby podané na českou firmu Mironet s.r.o. advokátní kanceláří zastupující Microsoft, víte oč běží. Stručně řečeno, Microsoft se vší svojí silou snaží u nás zabránit tomu, aby se prodávaly počítače bez operačního systému Windows. Hardwarové firmy zatahuje systémem smluvních závazků k tomu, aby výhradním prodejem SW produktů firmy Microsoft bránily prodeji jiných operačních systémů nebo vybavováním počítačů volně (zdarma) přístupným SW (Linux místo Windows, PC SUITE 2000/Software602). V prohlášení se tento stav definuje poněkud kostrbatě: "Snahou zabránit všeobecnému akceptování stavu, kdy libovolná soukromá instituce s pouhým poukazem na potenciální možné porušování zákona se snaží chovat tak, jakoby sama přebírala roli státu".

Jedno je jisté: Microsoft se i u nás chová jako nadnárodní monopol, který si propachtoval celostátní trh softwaru. Snaží se zavést dokonce zásadu, že i každý prodávaný pevný disk musí mít naistalovaný operační systém Windows. Snahu domény Zastudena.cz je tedy třeba přivítat. Třeba se stane platformou pro ty uživatele počítačů, kteří se rozhodli hledat rozumnou a také levnější alternativu ke kancelářskému SW firmy Microsoft.


Viditelný pes

Viditelný pes. Turek Muammar Guney (46) zemřel, protože k němu jeho věrný čokl nepustil lékaře. Zavinil si tak paradoxně svou smrt sám, protože svého psa špatně vycvičil jen ke své osobní obraně před kýmkoliv. Zapoměl psovi vysvětlit, že když jeho páníček upadne a zůstane bezmocně ležet, musí se on zvednout a co nejrychleji k němu přivolat lékaře tak, jak to například v televizním seriálu dělá známá věrná Lassie.

Jiný muž v Česku s dítětem v náručí spatřil, jak se k němu řítí jakýsi cizí pes. Rozhodl se útoku psa čelit, položil svého malého syna na zem a snažil se psa zastavit. Ten jej ale oběhnul a vrhnul se na dítě a zranil je. Můžeme tvrdit, že na dítě zaútočil? Těžko se můžeme onoho psa zeptat. Co když to bylo úplně jinak : pes milující malé děti radostně vyběhnul, aby se s malým chlapcem pozdravil. Co to ale vidí? Tomu nešikovnému pánovi dítě upadlo na zem. A tak k němu pes přibíhá a v domnění, že je dítě ohroženo, uchopí je po svém zvyku - dělá to přece se svými štěňaty - za hlavu. Dítě ale nebylo vybaveno jako štěňata tlustou kůží a tak utrpělo nešťastnou náhodou lehké poranění na hlavě. Pes chtěl to dítě prostě odnést někam do bezpečí. Třeba to tak bylo. Třeba ale opravdu zaútočil, kdo to má v takové situaci vědět?

Celý text článku z čísla 259 najdete zde Dále

Na Neviditelném psovi se kolem tohoto mého článku strhla menší diskuze. Zde je její výsledek:

Fenka bígla Je to opravdu tak?

To s tím spadnuvším dítětem vidím asi tak stejně, ale se zbytkem souhlasit nemohu. Tvrdit, že většina chovatelů-majitelů si vedou špatně mi příjde jako nesmysl. Ve skutečnosti se jedná o neuvěřitelně nízké promile majitelů, kteří jsou pitomí a řekl bych, že tento počet je ještě poměrně menší než průměrný počet pitomců v populaci. Protože i ten největší pitomec si uvědomí, že psovi se minimálne musí dát nažrat a minimálně ho vypázdnit (kamkoliv-jde přece o pitomce, že). Z vědomím takových komlikací, závazků a problémů si drtivá většina pitomců psa nikdy nepořídí. Ti co zbývají jsou sice dostatečným závažím pro pejskaře i nepejskaře v okolí, ale jsem přesvědčen že těch několik pitomců u rozumného člověka nemůže vyvolávat POCIT , že spousty pejskařů jsou nezodpovědní idioti. Z druhé strany více tlaku na tyto lidi by zřejmě neškodilo. Avšak ono by taky neškodilo více tlaku na výrosky co dělají bordel, na politické kreatury ( ze všech stran od leva do prava) ze kterých nutně musí být občanovi na blití, na policajty, řemeslníky, takypodnikatele, flákající se úředníky, zhnilé a věčně ožralé dělníky atd. Každý si jistě rád najde nějakou sociální nebo společenskou skupinu které by bylo třeba šlápnout na krček. Ale nepřeceňujme prosím procento pitomců v jednotlivých skupinách dostali bychom se na pozici "zakazovatelů" konkrétních ras.
Zevšeobecňování je hrozně nebezpečné.A udělá více škody než všichni pitomí majitelé psů dokupy.

Samuelson, hurican@hotmail.com

Celý obsah diskuze o psech a páníčkách najdete zde Celý obsah diskuze


Virus NIMI.GIF.vbs je nejnovější útok na vaše počítače. Šíří se jako příloha e-mailu ukazující na "obrázek" s koncovkou *.vbs (NIMI.GIF.vbs).
V hlavičce mailu je uvedeno "US PRESIDENT AND FBI SECRETS =PLEASE VISIT =>"
Název obrázku se mění - mutuje. Neotevírejte tedy žádnou přílohu s příponou VBS a to ani když mail přišel od vašeho nejlepšího přítele. Jen mu zatelefonujte, že má nejspíš zavirovaný počítač.

Virus PIF/Fable se šíří především přes elektronickou poštu.
K uživateli se dostane v souboru FABLE.PIF, který tvoří přílohu e-mailu.
V subjektu zprávy je obsažen text: "Fable", nebo: "Something You Should Read", popř: "Very Important That You Receive This".
V těle e-mailové zprávy je: "A nice little fable", nebo "Wanted to make sure you received this".

Poštovní červ Win32/MTX se šíří více, než je zdrávo. Měl jsem příležitost vidět jeho útok na vlastní oči. Výsledkem byl zcela zlikvidovaný počítač, za 2 hodiny 380 nakažených souborů. Poslední verze McAfee Virus Scan jej identifikuje, leč nakažený soubor .exe lze jen smazat. Takže boot z diskety, vymazání všeho, co se týká Windows a nová instalace. Ke ztrátám datových souborů nedošlo.

Díky Symantecu existuje pro rychlou pomoc univerzální likvidátor tohoto MTX viru.


Několik rad začínajícím správcům minisítí bez serveru. V rámci malé lokální sítě jen se stanicemi W95/98 lze sdílet jako namapované celé disky nebo složky disků počítače, který je nabízí pro ostatní uživatele sítě. Celý text článku pokračuje zde Celý text článku zde.


Ahasweb doporučuje: on-line dopravní zpravodajství po republice i ve městech www.jedeme.cz.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.