CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

16.11.- Zítra je ten slavný den, kdy k nám byl zaveden mohutný a silný kapitalismus.

Zdá se to neuvěřitelné, ale uplynulo již 15 let od památného 17.listopadu 1989. Ode dne, který nepochybně změnil osudy mnoha lidí, pravděpodobně naprosté většiny národa. Hlavní změnou se stal fakt, že se o osud každého z nás přestala rázem starat strana (rozuměj komunistická) a vláda (také komunistická). Na první pohled uprostřed jásajího davu cinkajícího klíči se zdálo, že nás čeká snadná procházka růžovým sadem směrem k naprostému blahobytu. Většině národa ale uniklo, že se z ničeho nic budou muset všichni starat sami o sebe, že se ztratí ta hlavní jistota lidského civilizovaného života, jistota stálého zaměstnání, stálého či spíše se zvyšujícího platu. V tom došlo ke změně až dramatické, protože zatímco v komunistickém státě existovalo nejen právo na práci, ale dokonce naprostá povinnost pracovat pro každého. Však už soudruh Zápotocký říkal, že bez práce nejsou koláče a tak musely mít razítko zaměstnavatele v občance i kněžky lásky, většinou oficiálně pracující jako uklizečky, pokud nebyly vysokoškolskými studentkami.
Došlo k další neméně důležité změně: členství v komunistické straně přestalo být legitimací k lepší funkci v zaměstnání a tím i k lepšímu platu, k možnosti nakupovat ve zvláštních obchodech pro vyšší stranické funkcionáře. Všichni občané bez rozdílu také přišli o možnost nesmírně levné tuzemské odborářské rekreace, která byla jakýmsi příplatkem ke mzdě, výsledkem státního přerozdělování peněz. I doprava byla relativně levnější, řada profesí jako horníci či železničáři měli zvláštní ekonomické výhody jako bylo deputátní uhlí zadarmo či doprava pro celou rodinu zdarma.
Tyto snadné ztráty snad alespoň z části vysvětlují fakt, že i po tak dlouhé době od pádu komunismu v Čechách, na Moravě i ve Slezsku se můžeme podle výsledků řady voleb domnívat, že nejméně pětina národa by raději vrátila nabytou svobodu zpět do rukou komunistických funkcionářů. Protože mají paměť krátkou, představovali by si to asi tak, že pracovní morálka by byla komunistická, platy dnešní kapitalistické a všude samé supermarkety plné zboží a na hranicích jen salutující celníci. A hlavně: všem zbohatlíkům by se zabavil majetek a rozdal by se chudým.
Ale dosti marných analýz o tom co bylo, jak naše sametová revoluce byla zrazena, jak naši milí disidenti byli z poloviny agenty StB a z poloviny agenty CIA, jak komunisté stejně dál vládnou prostřednictvím ČSSD. Při každém výročí stojí zato se ohlédnout zpátky a tak vám nabízím plné znění onoho památného článku pana soudruha Miloše Zemana, který vyšel pod názvem Prognostika a přestavba v měsíčníku Technický magazín krátce před převratem v srpnu 1989. Ti, co ještě v té době dělali do plínek a dnes jen nechápavě vrtí hlavami nad osudy svých rodičů, možná trochu více pochopí, jaká to byla divná doba, ten rok 1989. Připomínám, že pojmem "přestavba" se v té době mínil zejména sovětský pokus o blíže neurčený proces jakési společenské a ekonomické demokratizace komunistického systému při zachování vedoucí síly komunistické strany. Nejspíše to mělo být něco podobného, co se dnes děje v Číně: z vybraných komunistických funkcionářů se měli stát stranou povolení polokapitalisté.
A když už jsme v těch dokumentech, nabízím dva další: rozhovor MFDnes Václav Havel o listopadu 1989 a také povzdechnutí Michaila Gorbačova Nový svět, méně pořádku. Přeji hezké počteníčko a koukejte vyvěsit státní vlajky.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.