CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

7.2.2006 - Digitalizované časopisy a noviny volně přístupné!

Neuvěřitelné! Tolik jsem se nedávno rozčiloval o tom, že česká Národní knihovna sídlem v Praze není schopná či lépe ochotná zpřístupnit zdigitalizované české historické časopisy na internetu odvolávajíce se na autorský zákon. Přitom Národní knihovna získala nedávno cenu Jikji - Paměť světa za digitalizaci dokumentů. Tuto cenu udělilo UNESCO vůbec poprvé a zástupci Národní knihovny ji převzali v jihokorejském Cheongju. S cenou je spojena i částka 30 tisíc amerických dolarů, které chce knihovna věnovat především na digitalizaci dalších vzácných knih. Za uplynulé desetiletí Národní knihovna zdigitalizovala na osm set tisíc stran rukopisů, starých tisků a historických map. Kromě toho bylo do digitální podoby převedeno přes milion stran starších ročníků novin a časopisů. Slávu kolem Národní knihovny a ceny přezdívané Knihovnický Oscar zažil na vlastní kůži její ředitel Vlastimil Ježek. "Celá ta soutěž se zaměřuje na to, jak se knihovnám a podobným institucím daří zpřístupňovat to, co je v nich uložené," pravil k novinářům.
Je to skvělé. Problém je ale v tom, že na internetu si žádné digitalizované tisky neprohlédnete. V Upozornění pro uživatele se dočtete, že "Digitalizované dokumenty podléhající ochranné lhůtě Autorského zákona jsou dostupné pouze v Národní knihovně ČR, v tomto případě jsou zpřístupňovány (rozuměj na internetu) pouze popisné údaje (metadata)."
Obdržel jsem v rámci svých naivních pokusů o pochopení, proč se nemohu podívat na periodikum z roku 1884 na internetu a proč musím cestovat až do Prahy do Národní knihovny, i tento mail:
Vazeny pane,
Bohuzel nemate pravdu, ze dila jsou chranena 70 let od vzniku. Bylo by to pro nas velmi prijemne (hlavne pro nase ctenare) ale tato hranice se pocita od smrti autora a to je podstatny rozdil, kterym odpovidame na Vasi otazku proc neni volne dostupna Zlata Praha z r. 1884.
S pozdravem Eva Navrátilová odd. digitalizace.

Je to jasné, nikdo neví, kdy který autor zemřel a už vůbec se nedá zjistit, zda ještě existují nějací dědicové, jejichž zděděná autorská práva bych poškodil svým zíráním přes internet na digitalizovaný (rozuměj naskenovaný) obraz článku jejich předka.
Byl jsem proto velmi překvapen, když jsem čirou náhodou zjistil, že archiv historických časopisů a novin je již dávno v tichosti vytvořen a zpřístupněn na internetu k volnému nahlédnutí Ústavem pro českou literaturu AV ČR ! Kromě jiného to znamená, že levice neví co dělá pravice a tak Národní knihovna usilovně digitalizuje za peníze daňových poplatníků stejný fond "paměti národa", který už digitalizován byl. Podobně je přístupná tentokrát v textové podobě s fulltextovým hledáním databáze Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století, kterou vytvořil rovněž Ústav pro českou literaturu České akademie věd. Každý uživatel se musí pouze zavázat, že svého přístupu k aplikaci bude využívat pouze k nekomerčním účelům. Stačí se zaregistrovat jen uvedením mailu a získáte přístup k pokladům českého básnictví. Aplikace Poezie 19. století je skvěle vyřešena a funnguje nejen v MSIE 6.x ale i ve Firefoxu 1.x. Pohled na zdrojový text stránek vás přesvědčí o gigantické práci, kterou autoři odvedli. Dokonce jsou zde výklady cizích čí starodávných slov a výrazů pro větší porozumění textu! Najdete zde 1325 básnických sbírek a databáze se dále rozšiřuje. Je jasné, že cena Jikji měla putovat do Ústavu pro českou literaturu České akademie věd.
Byl bych nerad, kdybych vyzrazením těchto faktů přispěl k tomu, že bude přístup k digitálnímu dědictví národa zakázán, protože se podle názoru Národní knihovny dopouští Ústav pro českou literaturu České akademie věd porušení autorského zákona. Naopak doufám, že náš nový akční ministr kultury někomu srovná hřbet za to, že zasloužit se o českou kulturu neznamená nakopírovat kulturní dědictví na disky a uschovat to do volně nepřístupného serveru Národní knihovny. A také by měl prověřit, proč se za stejnou věc utrácejí peníze daňových poplatníků dvakrát! Nejspíše mu pošlu mail.

Dodatek ze 7.2.2006:
Ministr kultury České republiky
Mgr.Vítězslav JANDÁK
Vážený pane ministře,
dovoluji si Vás upozornit na můj článek "Digitalizované časopisy a noviny volně přístupné!" uveřejněný dnes v mnou vydávaných internetových Ahaswebových novinách (ISSN 1801-2310) na adrese http://www.ahasweb.cz/2006/20060205.htm
Upozorňuji v něm na fakt, že Národní knihovna nedokázala vyřešit volný přístup uživatelů internetu k digitalizovaným historickým časopisům a novinám, ačkoliv za svůj projekt dostala mezinárodní cenu. Přitom Ústav pro českou literaturu České akademie věd se pustil do stejné práce a archiv volně uživatelům internetu zpřístupnil !
Domnívám se, že by bylo vhodné z pozice ministerstva kultury tuto činnost zkoordinovat. Nepochybně se tím buď ušetří peníze daňových poplatníků nebo budou alespoň lépe využity.
Děkuji Vám předem za pozornost, kterou budete této věci věnovat.
Srdečně Vás zdraví a mnoho úspěchů ve Vaší nelehké práci Vám přeje
Jan Bílek

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.