CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 425, 3.7. - 31.7.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

CzechTek 2006 - konec svobody a dobrodružství.

Můj názor na konání podobných "setkání mládeže" se lety nijak nemění. V roce 2003 jsem sdělil národu, že podezřívám organizátory, že ani oni sami nemají jasno, proč vlastně taková setkání mládeže pořádají. Jednou to prostě někdo zkusil, mělo to úspěch a tak proč to nezopakovat. Přitom je zcela zjevné, že se jedná o nevědomou obnovu starodávných tanečních rituálů našich předků - mám na mysli hodně dávné předky z dob asi tak před 10-20 000 lety. Stačí se podívat na životní styl některých méně civilizovaných národů v Africe nebo v Jižní Americe, ale i severoameričtí indiáni o tom něco vědí. Tehdy i nyní k tomu patří alkohol, tabák nebo nějaké další drogy a tanec do úplného vyčerpání.
Účastníci v dávných dobách to absolvovali proto, aby se trochu vzpamatovali z hrůz neustálého boje o přežití. Dnes si tu mládež pucuje mozky od tlaku civilizace, která na ně po přechodu z dětských let příliš doléhá. Jsou totiž náhle nuceni pracovat, dodržovat někdy až vojenský režim některých firem, zjišťují, že se ve školách nenaučili vůbec nic pro praktický život. Mají z toho hlavu jak pátrací balon, protože se ještě nenaučili apatii. A tak se potřebují čas od času zregenerovat, mít pocit, že snad někam patří, že tady mají nebo najdou nějaké kamarády, třeba jen na chvíli. Žádná jiná společenská událost jim nedává takový pocit svobodného konání. Jsou celou dobu venku v přírodě a současně na smetišti, mohou se dle libosti třeba válet v blátě, tancovat celou noc a prospat celý den. Možná by se podobná setkání měla konat i pro starší generaci. Třeba by to trochu provětralo náladu ve společnosti a zahnalo tu blbou náladu pana Havla. Třeba byste se méně tragicky šklebili na své spoluobčany v autobuse, vlaku či metru, byli méně koženými šéfy a méně ustrašenými podřízenými.
Loni jsem dodal dohad, že vedle hrozby terorizmu se tu rýsuje hrozba jakési nonkulturizmu (neplést s kulturistikou) či lépe akčního nonkonformizmu jisté části mládeže, která je z principu revolučně naladěna a hledá si cesty, jak svoji nespokojenost s tímto pomateným a prohnilým světem řízeným zkorumpovanými politiky vyjádřit vytvářením své vlastní subkultury. Kdo bude chtít něco uspořádat, bude tomu muset vtisknout ráz ohlášeného a povoleného festivalu, jakých se u nás každý rok pořádá bez valných problémů celá řada. CzechTek s nálepkou tajného a zcela svobodného celoevropského subkulturního srazu organizovaného ve stylu pionýrské či skautské "bojovky" bude tak pohřben. Nuda zavládne i v Česku stejně tak, jak již zavládla ve Velké Británii a Francii. Kdo se bude chtít poprat s policajty, ten si bude muset najít nějakou jinou příležitost. Kdyby se totiž začali dohadovat s vládou a úřady o tom, jak z atraktivní poloilegální akce udělat státem povolenou spořádanou společenskou zábavu, znamenalo by to konec této mezinárodně známé neformální a svobodomyslné akce. Její hlavní smysl je právě v té revoltě proti oficiální paragrafy zákonů zadrátované společnosti.
Její mezinárodní věhlas je také založený na faktu, že podobné "sešlosti" byly například ve Velké Británii i Francii zakázány jako nepovolené hudební produkce a policie to řeší neméně razantně, především zabavením soundsystémů.
A tak příští CzechTek bude nejspíše v Praze na Letné nebo ještě lépe na Václavském náměstí, protože pražský primátor Bém se nechal slyšet, že proti probíhajícím neohlášeným demonstracím technařů a jejich sympatizantů před ministerstvem vnitra a předsednictvem vlády pražská policie nezasáhne, protože případný konflikt policie a demonstrantů by měl pro Prahu zničující následky především v poškození pověsti Prahy a také by vznikly nesrovnatelně větší škody na majetku.

Praha se tedy CzechTeku nedočkala a došlo k něčemu ještě mnohem horšímu: pořadatelé změkli a sraz se tentokrát konal po dohodě s ministerstvem obrany (!) ve vojenském prostoru v obklíčení pořádkové policie ministerstva vnitra, která řídila dopravu. Nejednalo se tedy o žádný čin revolty a odporu proti globalizovanému konzumnímu světu, jednalo se jen a jen o prostou konzumaci hudby, alkoholu a drog v karanténě vymezené stranou od spořádané civilizace vládními orgány. Pokud tento fakt účastníkům nevadil, znamená to, že CzechTek skončil. Napříště se budou pořádat jen spokojené a nekonfliktní mládežnické slety, kde bude účastníkům hrozit maximálně to, že si v ožralosti někde vlastní vinou vymlátí zuby o šutr nebo zkolabují, když to přeženou s drogami. Záchranka ale bude připravena a v pondělí zase všichni půjdou spořádaně makat do práce. Tajemství té opravdové neorganizovanosti a živelného dobrodružství je pryč. Příště se z CzechTeku stane atrakce vhodná pro katastrofický turismus (navštěvování míst po zemětřesení, po povodních, požárech a do míst válečných konfliktů). Už to ostatně letos začalo.

31.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Paroubkova restaurace je na obzoru.

Státní dluh České republiky se podle zprávy ministerstva financí ve druhém čtvrtletí zvýšil téměř o 31 miliard korun na neuvěřitelných 728,9 miliardy korun. Na každého občana Česka tak připadá dluh přibližně 72.000 korun. Protože zmíněnou částku nemám ani náhodou, budu muset vyhlásit osobní bankrot. Měl by to udělat každý občan tohoto státu a byli bychom z toho venku! Musíme ale počkat, protože nový zákon s paragrafem o osobním konkurzu a úpadku bude platit asi až od 1.července 2007. Je tu ovšem i jiná možnost, jak se tohoto dluhu zbavit: Paroubek by mohl vyhlásit státní úpadek! Kdokoliv by si pak mohl v dražbě náš stát koupit. Akci by nepochybně řídila neúplatná Česká konsolidační agentura (ČKA). Pokud by občané založili například společnost s ručením omezeným a sebrali dostatečnou částku peněz, mohli by si Česko koupit zpět. Základem sbírky by se mohly stát soukromé účty pracovníků ČKA, kteří si našetřili téměř jednu miliardu!
Obávám se ale, že podle poslední volební účasti by se tahle akce záchrany rodného státu svépomocí nepodařila. S nejvyšší pravděpodobností bychom se tak stali jen jednou ze spolkových zemí Německo. Že by se Rakušané rozhodli touto cestou obnovit slávu Rakousko-Uherska, není pravděpodobné. Madaři by se dozajista nepřidali. Poláci i Slováci trpí nedostatkem volných investičních prostředků. Je tu ale ještě jedna možnost: koupili by si nás Američané jako evropskou vojenskou základnu s ideální polohou. Mohli by se ale při dražbě dostat do souboje s Čínou, která už svůj zájem o Česko jako svoji základnu v Evropě projevila. A kdo jiný než soudruh Paroubek by tohle mohl se svými čínskými soudruhy dojednat. Tak už mu konečně páni poslanci dejte šanci obnovit na další čtyři roky svoji tak osvědčenou vládu. V obnově neboli restauraci se přece zatraceně dobře vyzná.

28.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Přechod z Outlook 97 na Thunderbird (TB)?

Není to nijak jednoduchá ani elegantní akce. Mám kvůli mobilitě celou poštu pro Outlook 97 na USB Flash disku. Je možné sice v TB změnit standardní místo, kam se pošta ukládá (Místní složky, Vlastnosti), ale import Osobního adresáře z Outlooku 97 se v TB neprovede, přesunout lze jen Kontakty. Poštovní zprávy se sice importují všechny, nelze ale určit složku, do které se má import provést, vytvoří se pro ně nová složka. Přesun do standardní složky Doručená pošta musíte udělat ručně kopírováním a následným zrušením původních složek. Takže uvedení pošty do "původního" stavu znamená dost ruční práce. Více o konfigurování TB najdete na thunderbird.czilla.cz nebo také na www.abclinuxu.cz i na Liane.
Dalším problémem je neexistence hromadného exportu zpráv z TB do nějakého formátu, který by se dal načíst do Outlooku v případě, že se z jakéhokoliv důvodu uživatel rozhodne nebo bude přinucen (zaměstnavatelem a pod.) přejít zpět na Outlook. Více o tomto problému více méně v neproduktivní diskusi na forum.czilla.cz.

27.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dobový dokument z českého socanského Kocourkova.

Tiskové prohlášení policejního prezidenta.
V úterý a ve středu ráno jsem byl cestou do práce sledován redaktory deníku MF Dnes a přistižen při nikoli nevýznamném překročení povolené rychlosti na dálnici i v obci a údajně také při nebezpečném předjíždění. Mohl bych zpochybňovat průkaznost zveřejněných informací. Mohl bych se odvolávat na ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, který mi jako policistovi, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů, poskytuje úlevu z dodržování nejvyšší povolené rychlosti.
Mohl bych tvrdit, že jsem překročil rychlost, neboť jsem si všiml, že jsem sledován a cítil jsem se ohrožen. Nic takového neudělám. Jsem si vědom pochybení a veřejně se za něj omlouvám. Článek zveřejněný v MF Dnes může být podnětem k zahájení správního řízení pro podezření ze spáchání přestupku. Bez ohledu na to, zda se tak stane, či nikoliv, rozhodl jsem se učinit následující:
1. Ještě dnes uložím svůj řidičský průkaz na 3 měsíce u příslušného správního orgánu a po tu dobu nebudu řídit motorová vozidla.
2. Ještě dnes poukáži částku 10 tisíc korun na konto Nadace „Národ dětem“, zřízené za účelem humanitní pomoci nemocným dětem hospitalizovaným na Klinice dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Praze 5 Motole.
Mrzí mě, co se stalo, a nebude se to opakovat.

plk. Mgr. Vladislav Husák
policejní prezident

I já jsem se dopustil dopravního přestupku a musím se k němu veřejně přiznat, abych ulehčil svému svědomí: včera jsem v nedaleké vesnici jel místo nařízenou 30 km rychlostí kolem rybníka na návsi nejméně čtyřicítkou. Mohl bych se odvolávat na to, že příslušné orgány tuto značku umístily v daném místě zcela proti zdravému rozumu. Mohl bych se také odvolávat, že jsem měl pocit, že mě ve svém malotraktoru sleduje místní potrhlík s cílem mě nabourat, aby si se mnou vyřídil náš dávný spor o přejetou slepici. Nic takového ale neudělám. Rozhodl jsem se učinit následující: celé tři následující dny nebudu nikam ve svém automobilu jezdit a po tu dobu uložím klíče od auta a řidičák u své manželky. Ještě dnes poukážu padesát korun do církevního fondu na opravu kostela. Opravdu mě to, co se stalo, mrzí a slibuji tímto veřejně národu, že se to nebude opakovat.
Jan Bílek, šéfredaktor Ahaswebových novin.

26.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Je MSIE 7.0 beta 3 lepší než Firefox?

Microsoft Internet Explore 7.0 beta 3 (MSIE) zobrazuje stránky v lepší kvalitě, než Firefox 1.5.0.4. Jako důkaz vám nabízím dvě ukázky sestřelené části obrazovky zvětšené na 200 procent. Rozdíl v kvalitě zobrazení je patrný i bez zvětšení, písmo je vyhlazenější a tak namáhá méně zrak.

První obrázek je Firefox, zřetelně kvalitnější písmo je MSIE 7.0 beta 3

Firefox 1.5.0.4 nezobrazuje také správně některé stránky aspx. Viz např. http://office.microsoft.com/cs-cz/assistance/HP052725211029.aspx
 

První obrázek je opět Firefox 1.5.0.4, vedle je MSIE 7.0 beta 3

Přesto na Firefox nedám dopustit a MSIE používám jen tehdy, když mě k tomu donutí Microsoft. I když uznávám, že se ve verzi 7.0 snaží programátoři Microsoftu dohonit co se dá. Je to jejich obvyklý styl práce: čekají, zda se nějaký ten nápad na internetu neurodí jinde a pak to domastí do svého produktu.

25.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dejte konečně důvěru Paroubkovi a budeme si žít jako prasata!

Variant dalšího vývoje je prý mnoho. Tedy jsou jen dvě a Paroubek vidí jako reálnou jen jednu: sestavit svoji vládu. V pátek mimo jiné řekl, že za určitých okolností by se o místo šéfa sněmovny mohl v budoucnu ucházet on sám. Kdyby se ale ČSSD později přece jen dostala k vlastnímu pokusu o sestavení vlády tím, že by Paroubek navrhl sám sebe prezidentovi a následně získal se svojí vládou důvěru, funkce předsedy sněmovny by se podle Paroubka politický spolek ČSSD+KSČM vzdal milostivě ve prospěch ODS. "Pokud bych premiérem byl já, tak samozřejmě nabídneme tuto pozici Občanské demokratické straně. Pokud nebudu já premiérem, tak předpokládáme, že bych se stal předsedou sněmovny," prohlásil. Když pravil "nabídneme", myslil tím "my", komunisté a sociální demokraté. Paroubek už zcela nezastíraně hovoří i za komunisty, jakoby se jednalo o jednu politickou stranu.
Tomuhle se říká demokracie po česku. Soudruh Paroubek tedy milostivě nabídne předsednictví sněmovny ODS z prostého důvodu: nemůže být současně premiérem, i když to by bylo nejlepší řešení! A pak nařídí svým ovcím, tedy poslancům ČSSD i KSČM, aby předsedu sněmovny z řad ODS odsouhlasili. Současně se ujme zpátky své téměř ztracené vlády, která se k němu, ó lide český, zpátky navrátí. Poněkud to připomíná povolební frašku v německých zemích po první světové válce. Skončilo to zrušením funkce prezidenta a předáním veškeré moci do rukou kancléře. Asi by to byla pro nás ta nejlepší cesta. Pak by ještě mohl Paroubek nařídit výrobu lidového vozu, rozdávání polévky na náměstích pro nezaměstnané a otevření dalších čínsko-vietnamských tržnic po celé zemi v souladu s uzavřením celní unie s Čínou. Asi by nás to stálo nějakou tu pokutu do Bruselu (říkejme tomu finanční úplatek tamějším vyžírkům za toleranci), ale jako letadlová loď čínského komunokapitalismu bychom si mohli žít docela spokojeně. Když polovina národa volí komunisty a kryptokomunisty, nic jiného si nezasloužíme. Oblečeni v asijském textilu, jedoucí v asijských automobilech na arabský nebo ruský benzin, ochráněni americkými raketami před Rusy, Araby, Severokorejci a Číňany a pojídající spokojeně čínské vepřové konzervy z českých prasat si budeme žít ve středu Evropy jako ta prasata!

24.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Stručně z internetu.

Máte v autě tu správnou lékárničku? Pravděpodobně ne. MF DNES nedávno zjistila, že devět z deseti autolékárniček nebo jejich náplní zakoupených na českém trhu je prakticky nepoužitelných. Výsledky hodnocení kvality autolékárniček potvrdily, že jedině autolékárnička od firmy HARTMANN-RICO obstála a získala hodnocení VELMI DOBRÁ.

Nový systém ochrany odcizených vozidel. Poslední novinkou mezi moderními prostředky ochrany vozidla je systém AUTODOT OCIS, který spočívá v aplikaci holografické mikrotečky. Ta je pak opatřena speciálním a pro dané vozidlo jedinečným kódem s vazbou na VIN motorového vozidla. Celý článek čtěte na katastrofy.com.

O čem zpívají SUGABABES? PUSH THE BUTTON - Jdi na věc:...Pořád mu ukazuji - O co už přišel - Doslova se předvádím - Abych přitáhla jeho pozornost - Můj sexy zadeček ho vynesl - Do nové dimenze... Celý text v originálu a českém překladu zde.

21.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Čeká nás vláda Národní fronty.

ČSSD svolila k tomu, že postaví Zaorálka jako kandidáta do zítřejších voleb předsedy poslanecké sněmovny. Kandidát ČSSD nesmí mít protikandidáta a dokonce mu trojkoalice má vyjádřit podporu. Za to je ČSSD ochotna k ústupku v tom, že by předseda PS za ČSSD navrhl prezidentovi republiky pouze takového kandidáta na předsedu vlády, který na Hrad doručí minimálně 101 podpisů poslanců svého kabinetu. Není jasné, zda bude tento seznam tajný. Měl by být, volba předsedy PS je tajná a tak by Klaus měl seznam držet pod pokličkou i tehdy, když mu jej přinese Paroubek. Ten tedy stejně jako Topolánek vytrvale hledá alespoň jednoho poslance z nepřátelských řad, který se dá koupit za nějaký výhodný úřednický post. Jmenování do státních funkcí jako odměna za "politickou vstřícnost" se doposud podle našich zákonů nepovažuje za úplatek. Je to jen zřetelná beztrestná politická korupce. Pro přeběhlíka je to ovšem mnohem lepší varianta než tradiční forma úplatku převodem peněz na nějaké zahraniční konto. Peníze plynoucí z úřednického postu jsou řádně zdaněné a zločin je kvalifikován jen jako morální selhání. Politik zradivší svoji rodnou stranu se přitom může dokonce ohánět svým osobním svědomím a procitnutím z falešného světa, ve kterém dosud žil. Jedno je jisté: politická praxe v Česku postupně a nezadržitelně směřuje k přechodu na komunistický model vlád Národní fronty. S jediným rozdílem: o tom, která strana bude tou právě vedoucí budou rozhodovat voliči. Můžeme už jen doufat, že se komunisté nedostanou do čela ministerstva vnitra, financí nebo průmyslu. Ouha! Vždyť tam ale už ve skutečnosti dávno jsou, maskovaní jako členové ČSSD.

20.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Něco málo zdarma od Microsoftu pro experimentátory i ty ostatní.

Nejprve něco pro všechny, kteří používají MS Office. Pokud ještě nemáte Office 2007 Beta (i když jsem tento výzkum doporučoval), tak se vám nejspíše brzy stane, že najdete v poště soubor s příponou .docx, .xlsx, .pptx a budete nahraní. Je proto nanejvýš vhodné si nainstalovat Office Compatibility pack, který je k dispozici na adrese www.microsoft.com/office/preview/beta/converter.mspx. Tento konverter je ale jen pro Microsoft Office XP nebo Office 2003. Majitelé starších verzí Office, zejména Office 97, mají smůlu. Definitivně budou zanedlouho odříznuti od Office komunity a přinuceni si konečně - ač neradi - koupit nový Office. O nelítostné zavedení nových formátů souborů se nepochybně zaslouží především státní správa a velké domácí i zahraniční korporace. Majetek pana Gatese se tedy bude nadále zvětšovat. Zvláštní je, že se jinak tak aktivní bruselské instituce zatím neozvaly. Inu, není proč. Nový Office budou nakupovat za peníze daňových poplatníků EU. Pokrok se zastavit přece nedá.
Když už budete v tom stahování, vězte, že Virtual PC 2004 se Service Pack 1 je také zdarma! Je vhodný pro experimenty s jinými verzemi operačních systémů na jednom počítači. Ten musí být ale opravdu po všech stránkách pořádné dělo, jinak byste u něj usnuli.

19.7.2006 [Trvalá adresa článku.

Čínské vepřové se bude dělat z českých prasat.

Pamětníci si jistě vzpomenou na konzervy čínského vepřového, které byly oblíbenou pochoutkou v dobách totality, kdy bylo čerstvého vepřového takový nedostatek, že se na něj stály fronty. Pro generaci, která si tyto "blahé" časy komunistického režimu nepamatuje nebo je ani nezažila, je představa, že se nedá koupit v krámě maso, jistě něco velice šíleného. Číňani v těch časech sami neměli co do huby, ale vepřové vyváželi. Naše prasata místo do našich obchodů zase cestovala do Sovětského svazu.
Dnes je ale vše jinak. V rámci trvalé soudružské družby našich milých komunistů a socialistů v čele se soudruhem Paroubkem zahájila v Hrobčicích u Bíliny čínská společnost Shanghai Maling (člen Shanghai Maling Aquarius (Group) CO., Ltd) výstavbu závodu na výrobu známého luncheon meatu, vepřového ve vlastní šťávě a dalších masových konzerv. Jedná se o jednu ze dvou největších čínských investic u nás. Závod, který se buduje v areálu bývalé Strojní a traktorové stanice, bude stát 200 milionů korun. Není jasné, zda se závod staví u nás proto, že v Číně stále ještě není dostatek prasat nebo proto, že naše vepřové je levnější než to čínské. Spíše to vypadá, že neumíme vyrobit a vyvézt do světa kvalitní vepřové konzervy a Číňané nám to chtějí ukázat. Kromě toho se lépe staví se státní podporou, což by se českému podnikateli nejspíše nepodařilo.
Pro Bílinsko, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 15,55 %, přinese v příštím roce 100 pracovních míst. Bourací práce bychom měli ukončit během několika týdnů. Nový areál by měl být postaven v 1. čtvrtletí příštího roku, prohlásil na zahájení generální ředitel závodu Qidong Heng. Perfektní češtinou odstartovala výstavbu velvyslankyně Čínské lidové republiky Hou Yuzhen: "Jsme rádi, že právě investice čínské společnosti pomůže lidem v tomto regionu. Budeme se snažit podporovat i další čínské podnikatele." Čínská investice se realizuje za podpory agentury Czechinvest. V prvním roce provozu by se zde měly vyrobit tři až čtyři tisíce tun masových výrobků, v dalších letech potom až 10 000 tun ročně. Společnost chce nakupovat suroviny především z českých zdrojů a předpokládá spolupráci s domácími výrobci vepřového masa. Čínská firma počítá, že 15-20 % produkce prodá u nás, zbytek bude expedovat do zemí EU a USA. My budeme dále jen pěstovat prasata a v našich supermarketech a diskontech se budou prodávat odporné vepřové konzervy ošizené množstvím vody a drůbežích separátů. Jsme to ale spolek pitomců!

18.7.2006 [Trvalá adresa článku.

Zabijte a odejděte od soudu s úsměvem.

Městský soud v Brně opakovaně zprostil viny studentku medicíny Patricii Odlevákovou, která 29. května 2003 na vysokoškolských kolejích Vinařská usmrtila svou spolubydlící a dlouholetou přítelkyni Danielu Taslerovou. Podle rozhodnutí soudu patrně (?) spáchala svůj čin v nepříčetnosti a nedostatek důkazů znemožňuje říci, co se přesně v osudný den stalo. Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala, věc bude proto znovu řešit krajský soud. Městský soud už jednou případ uzavřel s tím, že Odleváková nebyla kvůli nepříčetnosti odpovědná za svůj čin. Krajský soud však případ znovu vrátil na začátek, když vyhověl stížnosti státního zástupce. Soudy měly k dispozici řadu svědectví a odborných posudků. Mimo jiné dokazují, že Odleváková před činem pila a v krvi měla také lék na bolest Tramadol, který zvláště v kombinaci s alkoholem mohl ovlivnit její psychiku a způsobit toxickou psychózu.Patricie Odleváková bude zřejmě do roka lékařkou. "Odleváková má vysoké IQ, je sebestředná, ctižádostivá, ale emočně labilní se sklony k hysterii," popsala ji ve znaleckém posudku psycholožka Marta Skulová. Podle ní má dívka navíc pozitivní vztah k alkoholu a učení si s léky spojuje.
Chcete-li tedy někoho zabít (šéfa, manželku, tchýni, souseda), pořádně se opijte, nadopujte se tramadolem či jiným "elixírem", párkrát předveďte před svědky něco nepříčetného jako je rozbíjení nábytku, mlácení hlavou o zeď a podobně a pak jděte patřičně zdrogovaní a "nepříčetní" na věc. Soud vás na radu lékařů a dalších odborníků docela jistě osvobodí. I když, možná jen ten v Brně...

17.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Existuje tajná dohoda mezi ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Zelenými?

Vznikne duhová vláda ODS, ČSSD, lidovců a zelených? Ne, v žádném případě. Vznikne totiž duhová vláda ČSSD, KDU-ČSL a Zelení s podporou KSČM. Předsedou vlády bude Paroubek, ODS zůstane v opozici a KSČM bude opozici předstírat, tak jako dnes. To je stručně řečeno Paroubkova představa o politickém řešení zdánlivě neřešitelné povolební situace. Nejraději by se pomstil lidovecké zradě a vládl by jen se zelenými vpředu a rudými vzadu. Zákulisní pokusy o přetahování poslanců zelených na stranu ČSSD spojené s vyhrožováním velkou koalicí ČSSD+ODS ale vyvolaly veřejnou Bursíkovu reakci, který se zapřísahal, že středopravicovou trojkoalici nezradí.
Co když je ale všechno docela jinak? Co když od samého počátku existuje tajná dohoda mezi socany, lidovci a zelenými a Paroubek jen čeká, až dojde k poslednímu pokusu o sestavení vlády. Když totiž selžou dva prezidentovy pokusy a dvakrát sněmovna nevysloví důvěru vládě, musí předat prezident svoji pravomoc předsedovi Sněmovny. Bude-li to socan a současně to nebude Paroubek, koho jiného pověří sestavením vlády, když ne právě jeho? Ten pak vytáhne tajnou kartu, vytvoří koalici s lidovci a zelenými a hladce se s jejich podporou a s rozhodujícími hlasy komunistů opět slavně uchopí vlády. Tohle a nic jiného je "tajný" plán soudruha Paroubka. Potřebuje k jeho realizaci ale jednu zásadní věc: svého člověka v čele Sněmovny a to bez jakýchkoliv podmínek. Nemůže proto souhlasit s Topolánkovými návrhy na dočasného předsedu ani s posledním návrhem komunistů zvolit jako předsedu Sněmovny socana, který by ale pověřil někoho sestavením vlády jen na základě souhlasu všech pěti parlamentních stran. Proč tedy Paroubek nenavrhne svého kandidáta na předsedu Sněmovny? Důvod je jen jeden: zatím se nedohodl s lidovci a zelenými na podmínkách, za kterých by zradili Topolánka a podpořili jeho kandidáta. Jakmile se ČSSD pustí do volby předsedy Sněmovny, bude to znamenat, že zrada je dokonána a komunisté se s bývalými komunisty, zelenými a ke všemu ochotnými lidovci opět uchopí vlády.

14.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Americké rakety v Česku ano nebo ne?

Jiří Štěpánek, Američany zde nechceme! Dělnická strana rozhodně odmítá americké vojenské základny na českém území, jejichž přítomnost považuje za ztrátu státní suverenity a národní svébytnosti. Podporujeme vypsání referenda k této otázce a naše volba je jasná: Ne americkým vojenským základnám!

Komunistické Haló noviny, Američtí jestřábi již míří do Prahy. ...Komunistická strana Čech a Moravy je kategoricky proti jakýmkoli cizím vojenským základnám na území naší republiky. A v této konkrétní věci, kdy má jít pouze o systém Spojených států amerických, a nikoli Severoatlantické aliance, zvlášť. Považujeme to za velmi vážné ohrožení suverenity naší země a bezpečnosti našich občanů, řekl Haló novinám Alexander Černý, odborný mluvčí KSČM pro resort obrany...

Ladislav Beneš, Americké rakety v ČR. ...Je několik důvodů, proč by americké rakety v ČR měly být. Přinesou pracovní místa a možná i příležitosti pro subdodavatele, nemluvě o oživení dané lokality, ale zároveň nekouří ani neprodukují jiné nečistoty, kromě všudypřítomných armádních vozidel, která se budou v okolí pohybovat. Je jistá prestiž tuto "investici" na svém území mít...

Štěpán Kotrba, Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety. ...Tak proč teď, když informace jsou známy více než rok? Na to existuje jednoduchá odpověď. Teď se to hodí. Právě nyní, když se tvoří česká vláda a definuje se její program, je potřeba vytvořit propagandistickou atmosféru strachu z neznámého a ukázat, že bez americké vojenské pomoci jsme uprostřed střetu civilizací ztraceni. Mnoho technologických variant umístění onen apreturový radar, plánovaný na návrší u moravského Slavkova, ani americké raketové základny v Brdech nemají. Stačí si udělat několik kružnic na mapě Evropy... Británii schází v určitém koridoru předsunutá obrana. Ta, jak známo, se obětuje jako první. Československo s tím má už historické zkušenosti...

Levice je jednotně proti americkým obranným raketám, ačkoliv to byli právě komunisté, kteří v minulosti nadšeně vítali instalace sovětských útočných raket. Pokud by se mělo opravdu o raketách rozhodovat, trvají včetně Paroubka na vyhlášení referenda. Pravice reprezentovaná ODS je spíše pro a převládá názor, že neinformovaní občané nemohou o tak složité vojenské problematice rozhodovat v referendu. Jak ale o tom mohou rozhodovat zcela neinformovaní politici? Takže to vypadá, že se politici nebudou schopni v dohledné době nijak dohodnout, už jenom s ohledem na současnou parlamentní i vládní krizi. Američané ale potřebují jasnou odpověď, protože musí do podzimu uzavřít návrh státního rozpočtu, ze kterého se bude výstavba základny financovat. Prorokuji tedy, že se bude stavět v Polsku. Vládní konzervativní strana Právo a spravedlnost i opoziční Občanská platforma zapojení Polska do protiraketového štítu podporují. Zvláštní na celé debatě o amerických raketách je to, že se nikdo nezabývá názorem Bruselu. Je to snad vyjádřením toho, že se představitelé EU domnívají, že Evropě žádné nebezpečí nehrozí?

13.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak zlikvidovat v MSIE 7 zobrazování FLASHe?

Pro vypnutí zobrazování veškerého obtěžujícího reklamního FLASHe pro prohlížeč Microsoft Internet Explorer 7 Beta3 použijte volbu Tools, Manage Add-ons, Enable Or disable Add-ons a nastavte pro Shockwave Flash Object jeho status na Disable. Pokud se na stránce nějaký FLASH objeví, budete informováni a máte možnost jej povolit. Na rozdíl od Firefoxu MSIE 7 Beta3 ponechá na stránce linkou ohraničené místo se známým přeškrtnutým čtverečkem informujícím o tom, že zde něco chybí. Jsem ale spíše jen pro vybílení bez rámečku, tak jak to udělá Firefox. Jistě namítnete, co ale se stránkami, které jsou celé ve FLASHi nebo mají úvodní nepřeskočitelné intro ve FLASHi? U mě tedy mají smůlu! Dělali je ignoranti.

12.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Chcete si nezávazně a bezpečně vyzkoušet Linux?

Rady jak na to najdete na http://proc.linux.cz/chci-vyzkouset.html. Doporučuji si stáhnout ISO obraz linuxového SLAXu a vytvořit si bootovací CD s Live Linuxem SLAX. Pak už jenom stačí v setupu PC nastavit vaši CD/DVD jednotku jako první bootovací zařízení a založit SLAX. Vše by mělo proběhnout bez potíží. Podstatné je, že nedojde k instalaci žádného SW na váš počítač, vše se odehraje mezi CD a vnitřní pamětí, která by měla mít min 256 MB. Zdali se vám se ale podaří připojit na internet vám neslibuji. Mě se to s bezdrátovým CDMA modemem AnyData nepodařilo. Sice se ukazoval mezi zjištěnými USB zařízeními, ale jako logické zařízení neboli modem neodpovídal. V každém případě je to pro uživatele zcela neznalého unixu zajímavá možnost alespoň nahlédnout do tohoto záhadného svobodného světa zadarmo pracujících machrů, kteří ještě v dnešním věku upadající počítačové gramotnosti dokáží pracovat s příkazovou řádkou a konfiguračními soubory, o instalacích různých verzí unixu nemluvě.
Více o SLAXu najdete na http://www.slax.cz/help_sit.php. Vše je česky a zde si SLAX můžete i stáhnout, je to sice jen 198 MB, ale pro download přes dial-up nebo GPRS to není. CDMA to zvládne bez potíží. Kdo si chce ušetřit stahování a vypalování, může si koupit za 107 korun Live instalaci Suse Linux 10.1 Live DVD. Informace o uživatelských aplikacích, které jsou v Linuxu k dispozici najdete na http://proc.linux.cz/ekvivalenty.html.
Jinou možností, jak si Linux vyzkoušet, je Live BareBones Puppy version 2.01r1 . Více o něm na http://www.root.cz/. Doporučuji těm, kterým nedělá potíže počítačová angličtina. Stačí mu i starší počítač s procesorem 166 MHz a paměť 128 MB. Stáhnout je třeba jen 47 MB. Ano, vůbec nejlepší je mít takovou šunku a na ní si bez obav zhroucení vašich woken zkoušet vše s Linuxem. Přeji mnoho zdaru.

11.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Ubohý, nevědomý a obelhaný Filip.

Předseda KSČM Vojtěch Filip podle rozhodnutí českobudějovického okresního soudu z roku 1992 vědomě spolupracoval s československou zahraniční rozvědkou. Podle soudce okresního soudu Pavla Toufara ale Filip nevěděl, že služba organizačně patří pod komunistickou Státní bezpečnost (StB). U soudu mu to potvrdili jeho bývalí řídící důstojníci StB. Klamali ho, chudáka malého a nevědomého, sloužil straně a lidu s nadšením a slouží své straně a lidu i teď. A dodneška netušil, že byl v žoldu StB. Asi proto zaměstnává svého bývalého řídícího důstojníka StB Františka Hanzalíka ve své advokátní kanceláři. Právě ten mu dosvědčil, že Filip netušil, že spolupracuje s StB.
Soudruh Filip by se rád dostal na flek místopředsedy Sněmovny, aby tak realizoval touhu a přání oné poloviny voličů volících KSČM nebo ČSSD (vsjo rovno), kteří by chtěli žít v kapitalizmu, brát západní platy a pracovat s takovým "úsilím", jako za vlády komunistů. Společně se soudruhem Paroubkem by rádi pokračovali v budování reálného socializmu. Jen se jim ještě teď nechce spojit své strany do jedné velké rodné strany. Ještě nepřišel ten správný čas, protože ještě nevymřeli všichni pamětníci jejich komunistického řádění. Mladá generace je buď spíše levicová podle známého modelu "vše, co dělají naši rodiče, je špatně", nebo zcela apolitická, což je ještě horší varianta. Cílem dvoudohody KSČM+ČSSD je docílit toho, aby každý funkcionář strany byl zároveň kapitalistickým podnikatelem a naopak. Právě tak, jak to již drahnou dobu funguje v Číně. Jak na to, se můžeme podívat za naše východní hranice. Slováci si již tuhle novou cestu v právě proběhlých volbách vybrali a Paroubek jim přes odpor bruselských socanů nesnášejících rudé fašisty, tleská.

10.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jsem špatným politickým prognostikem.

Kasal neprošel, žádná dohoda nebyla uzavřena. Cokoliv jsem řekl o politické situaci u nás odvolávám, cokoliv jsem nevyslovil, potvrzuji. Pantáta se změnil v nelítostného ďasa, který deptá "vítěze" voleb, kdykoliv se mu k tomu naskytne nepatrná příležitost. Jeden den prohlašuje, že je ochoten ke všemu, druhý den je zcela opačného názoru. Takového politika jsme tu ještě neměli. Kdybych se nechtěl dopustit zločinu, tvrdil bych, že jsou to praktiky provázející postupné uchopení moci jedním šílencem kdysi dávno v nedaleké zemi. Což ovšem netvrdím, ba jsem názoru, že politický machiavelismus (Niccolo Machiavelli) Paroubka je dokonalý až nepřekonatelný. Ostatní hráči, zejména Topolánek, mu nesahají ani po kotníky a jsou z něj již zcela bezradní. Když se zdá, že by se nakonec ODS odhodlala jít i do velké sebevražedné koalice (což poněkud evokuje představu o velké stolici), Paroubek-doubek si právě teď žádá úřednickou vládu, aniž definuje, jak k ní dospět a co by bylo potom: nové volby? zrušení ústavy a zavedení monarchie? V každém případě tu vládne politická anarchie nejhoršího řádu. Není to ale chorobný stav postkomunistické rozpolcenosti jen u nás: v okolních východních národech vládne podobný chaos. Poláci šli zcela doprava a v čele státu budou stát dva bratři-dvojčata v rolích prezidenta a premiéra, což zní jako z nějaké šílené holywoodské pohádky. Na Slovensku se vytvořila neméně šílená vláda z postkomunistů, neofašistů a neokomunistů, na Ukrajině se zmítají mezi nákloností k USA a Rusku. V Maďarsku vyhráli těsně socani v koalici s přívažkem liberálů, takže jdou silně nalevo.
U nás se objevil i kuriózní Topolánkův nápad, že by se mohly vyhlásit volby, ve kterých by byl zvolen jeden poslanec, který by rozštípnul současnou patovou situaci 100:100. To by byl jistě nejdražší poslanec na celém světě - volby něco stojí - a žádalo by si to zápis do knihy rekordů. Paroubek nemá kam pospíchat, při nejhorším či spíše při nejlepším pro něj to skončí opakováním voleb. Podle svého zvyku se pravicově založení voliči na to vykašlou, nepůjdou volit a konečně tu zavládne sociálně socialisticko-komunistická klika, což si nepochybně většina námezdně pracujích v tomto státě upřímně přeje. Jsme to ale národ oslů a pitomců!

8.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Kasal obětním beránkem.

Komedie zvaná volba předsedy nové Sněmovny pokračuje. Jediným kandidátem na funkci předsedy je tentokrát lidovec Jan Kasal, který má být zvolen jen na přechodnou dobu. Podle politiků a sdělovacích prostředků prý povede sněmovnu jen proto, aby mohla Paroubkova vláda konečně podat demisi a pak poslanci hlasovali o vyslovení důvěry Topolánkově vládě. Když vládu podpoří, Kasal odstoupí a bude se volit znovu. Je to docela obyčejný, můžeme i říci, sprostý politický obchod neboli handl. Jestliže socani a komunisté Topolánka podpoří a pravicová koalice bude moci začít vládnout, mají slíbeno místo předsedy Sněmovny. S ohledem na citlivou duši voličů se nehovoří pro koho. Je to ale jasné: pro pantátu Paroubka. Vy nám vládu, my vám potom šéfa Sněmovny, flek místopředsedy Sněmovny pro šéfa komunistů. Proč to nejde udělat rovnou? Z jednoduchého důvodu, o kterém jsem už psal dříve: předsedu vlády nelze podle ústavy zvolit za předsedu sněmovny. A Paroubek nemůže podat demisi, když není Sněmovna funkční. Jak roztomilý kolotoč, který se roztáčí pro uspokojení osobních ambicí jednoho politika, který by jinak zůstal jako kůl v plotě v roli obyčejného poslance. Jako předseda Sněmovny bude také brát větší plat, bude mít auto s řidičem a modrým světlem. A o peníze a prebendy jde v politických hrách především. Vyplývá z toho dávno objevená pravda: politici nekonají své dílo pro dobro svých voličů, ale jen pro hmotné dobro vlastní. A také pochopitelně pro naplnění svých napoleonských snů o tom, jak se proslaví, jak se jejich jméno dostane do čítanek. Pokud jde o touhu po slávě, tady platí nepřímá úměra: čím je politik menšího vzrůstu, tím větší je jeho touha po světské slávě a moci.

7.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Kupte si jízdenku na Pendolino a IC na internetu!

Na adrese eshop.cd.cz nenajdete žádná cédéčka! Můžete si zde ale koupit u České dráhy (ČD) jízdenku s místenkou na vlaky SC Pendolino a vybrané vlaky IC a to z a do všech destinací, kde tyto vlaky zastavují a navíc také do tarifního bodu Letiště Praha (v případě spojů SC Pendolino). Jízdenka je nepřenosná a je vázána na konkrétní místo, konkrétní vlak a na konkrétního cestujícího. V eShop ČD nelze zakoupit jízdenky se slevou pro skupiny a jízdenky se zpáteční slevou! Platí se kartou. Vlastní platba kartou probíhá prostřednictvím platebního portálu zabezpečeného technologií 3-D Secure, který poskytuje ČSOB a. s. a provozuje Global Payments Europe a. s.. Údaje o platební kartě jsou vždy zadávány přímo bance a ČD obdrží pouze výsledek transakce. Akceptovány jsou obecně všechny platební karty asociací VISA a MasterCard, zejména karty VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro, MasterCard Electronic a MasterCard Unembossed. Zda je možné kartu použít pro platbu přes internet, zjistíte u své banky.
Cestující předkládá jízdenku ke kontrole ve vlaku spolu s průkazem, jehož číslo vyplnil při nákupu jízdenky (je vytištěno na jízdence). Palubní personál ověří:

  1. zda se podoba cestujícího shoduje s fotografií na průkazu
  2. zda se jméno na jízdence shoduje se jménem na průkazu
  3. zda kontrolní kód na jízdence má správnou hodnotu - ten je totiž unikátní pro každou jízdenku.

Jako průkaz lze použít libovolný platný průkaz vydaný státní správou (občanský průkaz, cestovní pas, řidičský průkaz) nebo slevový průkaz ČD, obsahuje-li jméno a fotografii držitele (karta Z, Junior pas, Senior pas). Uvedený způsob kontroly je maximálně ohleduplný z hlediska ochrany osobních údajů cestujícího - zákazník uvádí pouze číslo průkazu (6-8 číslic bez série), nikoli jeho typ. Nejedná se tak o osobní údaj.

5.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Telefonujte přes UPC a pryč od Telefónicy !

Společnost UPC přináší na trh novou službu prostřednictvím své kabelové sítě pro přenos televize a internetu: telefon. Zákazník UPC má tak možnost odhlásit svoji pevnou linku a přejít zcela ke společnosti UPC za výhodnějších finančních podmínek. Pokud si porovnáte nejpoužívanější tarif Telefónicy 02 (dříve Český Telecom) Standard (403,41 kč/měs vč DPH) s tarifem UPC Freetime (220,00 Kč/měs vč.DPH), zjistíte, že můžete přechodem k UPC ušetřit nejméně 2 200,92 Kč za paušální poplatky ročně. Další úspory vám vzniknou u poplatků za hovorné, běžný nijak zvlášť telefonující uživatel tak může snížit své telekomunikační náklady o dalších 1,5 - 2 tisíce ročně. Uvnitř sítě UPC je volání zdarma! To už stojí za úvahu, zda setrvávat u Španělů. UPC navíc nabízí v akci první 2 měsíce bez paušálu, bezdrátový telefon Siemens za 1 Kč a aktivační poplatek je pouhá 1 koruna česká. Převod vašeho stávajícího telefonního čísla je možný, ale je zpoplatněn částkou 3400,- Kč! Shrábne jí Telefónica 02...
Chystám se tento krok uskutečnit (s novým číslem, pochopitelně) a až budu mít nějaké konkrétní zkušenosti, podělím se o ně s vámi. Pevnou linku odhlásím na půlroční zkoušku za korunu měsíčně (viz článek, ten formulář je ale už fuč, tak si k nim zavolejte na 800123456, snad poradí). Vše o službě UPC Telefon najdete v příručce ve formátu PDF. Pro zavedení služby UPC Telefon stačí, když jste v zóně, kde má společnost UPC položeny kabely. Nemusíte si současně objednávat televizi a internet. Proč to ale neudělat? Být společnost UPC jen trochu více agresivní, vedla by svoji reklamu pod heslem "PRYČ OD TELECOMU" či "PRYČ od T 02!!!" nebo "PRYČ OD TELEFÓNICY 02!".

4.7.2006 [Trvalá adresa článku.]

Vypadá to na mimořádné volby.

"Koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených je mrtvá," tvrdí pantáta Paroubek. Sám tajně doufá, že se mu podaří "jednáními napříč politickými stranami" přijít s řešením stávající situace, kdy se nedaří zvolit ani předsedu či předsedkyni sněmovny. Kandidátku spolku ODS+KDU-ČSL+Zelení Němcovou zablokovali komunisté a socani za spolupráce dvou poslanců nejspíše z řad Zelených, možného kandidáta ČSSD Zaorálka zase odmítají někteří komunisté, kteří by rádi někoho mnohem levicovějšího. Paroubek se proto chystá získat na svoji stranu Zelené, kteří nikdy neodmítali se socany jednat a dnes se na to chystají. Bursík by se za každou cenu chtěl dostat do vlády a tak klidně hlasy svojí parlamentní "zelené" strany prodá Paroubkovi. Lidovci vsadili zřejmě na špatnou kartu. Mohli klidně dále po svém starém zvyku vládnout s kýmkoliv zůstat s postkomunistickými socany a komunisty u lizu, teď na ně v příhodnou chvíli vytáhla policie třímiliardovou aféru s likvidací armádní munice. Vypadá to na personální propojení Kalouska s armádním dodavatelem Hávou, jeho "rodinným přítelem" s cílem napakovat se bez hospodářské soutěže.
Černá karta povolebního kolapsu tak zůstane vrtošivému staříkovi na Hradě, který se bude muset rozhodnout, zda nechat dále vládnout Paroubka s přímou podporou komunistů a nejspíše Zelených nebo to celé poslat k Neumětelům směrem k vyvolání nových voleb. Ty podle mého vyhrají socani a tak se konečně vše vrátí do roku 1989, kdy se politický "revoluční" vývoj řízený doposud komunisty, jim zcela vymknul z pazourů. Čeští sociálně naladění idioti tak zopakují volby z roku 1946, kdy vyhráli komunisté a socani. Zdá se, že pro českou kotlinu a moravské pole by nejvhodnějším politickým systémem byl ten čínský: vláda jedné strany a všichni přední funkcionáři v čele polosoukromých nebo zcela soukromých firem. Nepohodlní odpůrci posláni na převýchovu do továren a na pole nebo nejlépe na státem organizovanou práci do zahraničí. Říká se tomu vláda lidu.

3.7.2006 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.