Fico:Klientelizmus je součástí fungování politického systému.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica je stranický klientelizmus součástí fungování politického systému. Tento slovenský politik považuje proto za normální, jestliže vládní koalice při výběru projektů dává přednost projektům svých příznivců. "Politický systém funguje tak, že je tu priame napojenie politických strán na starostov a primátorov, potom by to nefungovalo, akú motiváciu by tí ľudia mali", nechal se slyšet Fico v diskuzním pořadu televize zpravodajské TA3. "Členstvo v strane, to že niekto sympatizuje s politickou stranou nemôže byť ako záznam v registri trestov", prohlásil. Nepřípustné je podle něj jen porušení zákona nebo přímé zvýhodňování rodinných příslušníků a příbuzných. Případy stranických propojení v tendrech, na které upozorňují média, se nebude zabývat. Fico v pořadu opakovaně zaútočil na tisková média, že vytahují na světlo osobní propojení, protože jinak nemají za co kritizovat vládu. "Nebudeme diskriminovať našich ľudí za to že sa hlásia k vládnej koalícii", uzavřel svoje vystoupeni v TA3 Robert Fico.

V jednom s Ficem souhlasím: ten, kdo vstupuje do politické strany, tak činí v naprosté většině proto, aby získal nové přátele a s tím spojené "nadstandardní" výhody ve formě dobře placené politické funkce či místa státního úředníka, nebo získání lukrativních státních či obecních zakázek. A také proto, aby mohl sám podporovat své přátele, členy strany či koalice podle hesla já na bráchu, brácha na mě. Problém je ale v tom, že bohužel nemůžeme být všichni jako funkcionáři v nějaké politické straně nebo jako náměstci ministra. Kdo by potom pracoval a platil daně, které bychom si mezi sebou rozdělili?

Odkazy na starší články s podobnou tématikou: Vládnou nám politické strany nebo jen politické mafie?(2007), Korupční skandály nás začínají unavovat.(2006), Číňané nepovažují úplatky za nic nenormálního.(2006), Partě připravující privatizaci ČSA cestou konkurzu se daří.(2006)
26.8.2008 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.