17.listopad 2008: neonacismus, vietnamská mafie, propouštění cizinců.

Ondřej Cakl, údajný odborník na pravicový extremismus poskytl MFDnes rozhovor, ve kterém se pozastavuje nad faktem, že při včerejší demonstraci v Litvínově zaměřené proti Romům a organizované Dělnickou stranou stáli na chodníku davy lidí, kteří s údajnými neonacisty sympatizovali a tleskali jim: "Přišli lidé, kteří tam žijí v panelácích, a otevřeli neonacistům dveře a nechali je utéct jinudy. Nebo paní, která řvala na policisty: Když v noci volám na policii, protože je tady mejdan a já nemůžu spát, tak kde jste? Necháte nás terorizovat a teď jsou vás tady najednou stovky?" popisuje situaci v Litvínově Ondřej Cakl, který v závěru varuje:"Bitvy budou tvrdší. Pro ně je to adrenalin. Budou mít větší chuť dělat militantní akce častěji a častěji."

Co k tomu dodat? Bohužel se místní Romové nepokusili žádnými činy a zlepšením způsobu svého života získat sympatie spoluobčanů, kteří jejich obtížnou existenci berou jako nutné zlo, které by bylo nejlepší odstranit někam na okraj společnosti. Žádné akce vládních činitelů včetně nalévání dalších a dalších peněz do "revitalizace" zdevastovaných domů a sídlišť, likvidace romských ghet, romský problém nevyřeší. Pokud Romové sami nepochopí, že musí začít sami u sebe, pak budou jejich sousedi vždy spíše podporovat extrémisty, kteří romskou otázku zneužívají pro svoje politické cíle podobně, jako to dělali nacisté.

Podívejme se na jinou českou menšinu, která má před vánoci také velké problémy. Zatímco Romové by nejraději vyřešili svoje problémy odchodem do zahraničí, obyvatelé Socialistické republiky Vietnam by se nejraději k nám rádi stěhovali v prakticky neomezeném množství. Jejich český protektor a předseda Česko-vietnamské společnosti a dovozce pracovních sil Marcel Winter žádá rozhořčeně na stránkách své "firmy" Winter Management and Consulting (není zaregistrována v obchodním rejstříku ani v registru živnostníků ARES???):
"ZRUŠTE ODSTUDNÉ ROZHODNUTÍ A SJEDNEJTE NÁPRAVU! Jménem Česko-vietnamské společnosti protestuji proti nesmyslnému vládnímu rozhodnutí zastavit vydávání víz do ČR na našem velvyslanectví v Hanoji, které paušalizuje všechny Vietnamce do role kriminálníků, pěstitelů marihuany a prodejců padělaného zboží, protože ve svém okamžitém důsledku negativně celoplošně zamezuje nástup potřebných kvalifikovaných vietnamských dělníků do našich továren, pracovní cesty vietnamských podnikatelů a investorů k nám i návštěvy rodičů Vietnamců zde žijících u příležitosti vánočních svátků a nového roku."
Česká vláda totiž v režimu utajení rozhodla o pozastavení vydávání víz vietnamským občanům do konce roku. Zdůvodňuje to nárůstem mafiánských praktik Vietnamců na našem území, zejména pak pašováním neprocleného zboží, falšováním originálních značek, výrobou a falšováním cigaret, pěstováním marihuany ve velkém a daňovými úniky, vše řízeno a organizováno vietnamskou mafií. Marcel Winter, který je nepochybně zcela závislý ve svém podnikání na spolupráci s vietnamskými obchodníky v závěru své plamenné výzvy naší vládě píše: "... u nás kvůli cca 150 Vietnamcům, kteří spáchali závažné kriminální činy je postiženo zbylých 55 tisíc Vietnamců a dokonce celý 86 milionový Vietnam. To je absurdní a nedemokratické. Zavání to šovinismem v rámci jakési kolektivní viny. To zavedl stát, který bude brzy předsedat Evropské unii. Je to skandál a mezinárodní ostuda. Neschopnost nebo nechuť sjednat nápravu a postihnout skutečné viníky nelze nahrazovat kolektivní perzekucí! "
Ano, něco se s tím přílivem Vietnamců do naší republiky musí udělat. Jenže se zdá, že jich je zde pro zajištění obchodu dostatek a v továrnách u montážních linek přestává být zájem o zahraniční laciné dělníky.

Tak například mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začala snižovat stavy agenturních pracovníků, neboli těch osob, které nejsou zaměstnanci firmy se všemi právy, ale jsou na dočasnou dobu najímání různými agenturami a prodáváni firmě jako zboží. Je to kromě omezování výroby i další reakce podniku na celosvětovou krizi, která se prý dotkla významně i automobilového průmyslu v Česku. Od září tak byl snížen počet agenturních pracovníků přibližně o 1500. V automobilce v září pracovalo zhruba 4000 agenturních zaměstnanců, v současné době jich je podle odborů zhruba 2500. Hromadného propouštění těchto cizinců se bojí vedení Mladé Boleslavi, protože by to nepochybně znamenalo zvýšení kriminality. Tito bývalí zaměstnanci agentur nemají totiž nárok na podporu v nezaměstnanosti a tak městská policie již připravila určitá blíže nedefinovaná opatření. Pokud tito cizinci totiž nenajdou práci jinde, a to se neočekává, panuje odůvodněná obava, že by ve městě mohli zůstávat bez stálého příjmu a páchat trestnou činnost.

Je jisté, že se přece jenom finanční celosvětová krize dotkne i České republiky bez ohledu na silná prohlášení vlády i zástupců bankovního sektoru, kteří se jen velkými slovy snaží uklidnit obyvatelstvo, aby nepodniklo útok na banky. A ti první, kteří budou zasaženi, budou zahraniční dělníci. Jsou často na našem území nelegálně nebo na falešné doklady a není nad nimi žádná solidní kontrola. Zpátky se do svých zemí vracet nebudou a proto mají nepochybně pravdu ti jasnozřiví měští zastupitelé v Mladé Boleslavi, kteří se obávají zvýšení trestné činnosti. Vláda tak stojí před problémem, jak a kam deportovat ilegální cizince. Snad by nám mohly předat svoje nenahraditelné zkušenosti ty země Evropské unie, které se už delší dobu úspěšně či neúspěšně s tímto problémem potýkají, zejména pak Itálie a Francie, Německo nevyjímaje. Pomocnou ruku by nám mohl konečně podat i všemi milovaný vůdce a nekorunovaný vládce EU, pan Nicolas Paul Stéphane Sárközy de Nagy-Bócsa, který je sám potomkem maďarských emigrantů. Protože v příštích letech bude řešení problémů s imigranty mnohem důležitější, než tancování kolem nové evropské ústavy.
18.11.2008 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.