Je skutečně Thunderbird nejlepší?

Jako pamětník počátků počítačů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku i na Slovensku jsem byl po jistých potížích s památečním vydáním poštovního klienta Outlook 97 přinucen vyhledat nějakou slušnou náhradu, která by navíc byla zdarma. Nejsem již řadu let ctitelem balíku pana Gatese nazvaného celkem odporným názvem Kancl neboli Office zejména pro jeho neskutečně nadsazenou cenu, která se drží na stejné úrovni již nejméně šestnáct let. Jak jsem se celkem nedávno zmínil, v roce 1994 "Windows 3.11 CZ stály 2.920 Kč, Office 4.1 Standard 11.900 Kč. Jak vidíte, srovnatelné produkty prodává dnes MS za naprosto stejné ceny. Zatímco ceny "železa" za šestnáct let dramaticky klesaly, Gates neslevil ani korunu, protože díky získanému celosvětovému monopolu nemusel. Cena za kancelářský softvér od MS tak dnes dělá průměrně polovinu ceny počítače."

Proto docela s úspěchem používám místo Wordu a Excelu balík OpenOffice.Org, který, jak vyplývá z názvu, je zcela zdarma. Je celkem zvláštní, že státní organizace, úřady a školy nevyužívají této možnosti s cílem snížit státní neboli veřejný dluh. Jako hlavní důvod uvádějí státní úředníci při objednávání dalších verzí tohoto předraženého balíku hnoje, že "to má každý, každá firma, každý úřad, že se to učí na školách a v kurzech a také že se to považuje za neoficiální EU i světový standard."

Ve skutečnosti se jedná o výsledek dokonalé marketingové práce pana Gatese, který poskytuje státním institucím včetně škol všech stupňů, ale i velkým firmám "množstevní slevy", což jistě činí takový obchod nesmírně výhodným, tedy především pro Gatese. A navíc, vždyť ten Microsoft přece dává takové velké peníze na dobročinné cíle - očkování dětí v Africe i jinde. A ještě jeden důvod: přece nebudeme používat něco, co je zadarmo. Protože to je něco podezřelého a jistě to není kvalitní. A tak se nakupuje pro kancly balík programů, jejichž funkce využívá většina uživatelů odhadem maximálně jen na deset procent. Zbytek úžasných funkcí jen zaplňuje disky počítačů a hlavně je rok od roku zpomaluje. S každou novou verzí woken a kanclu pana Gatese se musí vyměňovat zcela zbytečně i počítače. To je samozřejmě součást tiché kartelové dohodě Microsoftu se všemi výrobci a prodejci železa.

Nabízí se spekulace, zdali toto celosvětové, Microsoftem řízené zběsilé vyhazování zcela funkčních počítačů i se softvérem v průměru každé čtyři roky není tím pravým důvodem ekonomické krize? V každém případě k ní zásadním způsobem přispívá. Můžeme jen doufat, že se to alespoň částečně podaří utlumit novému hráči na tomto trhu. Google Inc. se zejména v poslední době snaží nabídnout světu svými produkty levnější alternativu k "microsoftímu" počítačovému pracovnímu prostředí. Zatím je to prohlížeč Google Chrome, Google dokumenty a Google mapy. Připravuje se i další úder prodejem notebooků s operačním systémem Google Chrome OS.

Vraťme se ale k otázce v titulku článku: je skutečně poštovní klient Thunderbird nejlepší? Po vyzkoušení jiných podobných volně dostupných poštovních klientů mohu skutečně potvrdit, že ano. Je to produkt vytvořený "dobročinnými" programátory v rámci komunitní skupiny Mozilla, která také nabízí velice dobrý prohlížeč Firefox.

Thunderbird nemusí vyhovovat velkým firmám s rozsáhlou klientelou a masovou komunikací uvnitř i vně firmy. V každém případě je vhodný pro domácí použití a menší firmy. Podporuje velice dobře import archivu poštovních zpráv, kontaktů i nastavení účtů z jiných klientů, zejména pak z "malého" Outlooku Express, který chybí novým uživatelům Windows 7 a také z "velkého" Outlooku všech verzí včetně toho mého prastarého Outlooku 97. Umožňuje na jednom místě přehledně spravovat i více mailových účtů, má antispamový nastavitelný filtr a pomocí programu MozBackup si zabezpečíte svoji poštu před ztrátou.

Na závěr několik odkazů na návody, jak instalovat a konfigurovat Thunderbird:

Přeji vám hezký den a úspěšný přechod na správu vaší pošty v programu Mozilla Thunderbird. A pozor, zase to klouže na silnicích.
25.1.2011 09:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.