Jak Havlovic rodina ušetřila 55 milionů.

Podívejme se do historie jednoho skvělého obchodu s nemovitostí. Je to výjimečný případ, kdy neplatí, že pokud využijete služeb prostředníka, prohloupíte a přijdete zbytečně o peníze.

7.10.1998. Chemapol je černá můra naší ekonomiky. ČSOB odmítla Chemapolu nadále půjčovat na pochybné obchody a vyhlásila na tuto akciovou společnost konkurs. Dluh Chemapolu činí u všech bank jenom něco kolem 1,5 miliardy korun, z toho 200 milionů si půjčili na zaplacení podílu v paláci Lucerna, který jim loni prodal kdo jiný než enfanterible naší ekonomiky, pan prezident Václav Havel.
Co se dá dělat, on přece nemohl tušit, že pan Václav Junek, neprávem označovaný za bývalého agenta StB, na tu Lucernu nemá vlastní peníze. Takže se ta půlka Lucerny bude prodávat zase. Třeba by jí mohl pan prezident Václav Havel zase koupit zpátky, je to přece jenom rodinné stříbro rodiny Havlových a podle prohlášení Chemapolu to bude k mání zase jen za těch 200 milionů.

A Chemapol půlku Lucerny skutečně zanedlouho prodal. Ale nikoliv za kupní cenu, ale se slevou, ne však Havlovi, ale Dagmar Havlové číslo 2, tedy manželce bratra Ivana, kterému svoji půlku Lucerny odmítl prodat z tehdy nepochopitelného důvodu. Pak se vše vyjasnilo. Plán, který nejspíše vymyslel pan Junek, ušetřil rodině Havlových 55 milionů korun. A co bylo dál?

12.8.2003. Je Václav Havel tunelář? V žádném případě! Dagmar Havlová, švagrová bývalého prezidenta Václava Havla, usedne ve středu na lavici obžalovaných u Obvodního soudu pro Prahu 1. V souvislosti s koupí paláce Lucerna čelí obžalobě z porušení povinností v řízení o konkurzu. Za tento trestný čin může soud uložit obviněné šest měsíců až tři roky vězení. Manželka Ivana Havla, bratra bývalého prezidenta, porušila podle státního žalobce zákon tím, že odmítla spolupracovat se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti C.H.R., dceřinné to společnosti Chemapolu. Od této firmy Havlová v roce 1999 koupila polovinu paláce Lucerna za 145 miliónů korun, ačkoliv C.H.R. za ní Václavu Havlovi zaplatila celých 200 milionů. Rodina Havlových tak ušetřila 65 milionů. Podle správce konkurzní podstaty Pavla Plcha byla tato obchodní transakce pro C.H.R. prý natolik nevýhodná, že přispěla k jejímu krachu. Proto odprodanou část budovy zahrnul do majetku, z něhož by se měly uspokojit pohledávky věřitelů C.H.R. což znamená, že by měl být prodej poloviny Lucerny anulován. To náš zákon o konkurzu dovoluje, i když se tento postup z neznámých příčin příliš nevyužívá. Soud Prahy 1 Havlovou již 23. května 2003 za to, že odmítla v tomto smyslu spolupracovat se správcem konkurzní podstaty, odsoudil trestním příkazem k zaplacení jednoho miliónu korun, nebo náhradnímu trestu devíti měsíců vězení. Havlová podala proti tomuto verdiktu odpor, a tak soud musí její případ znovu projednat v hlavním líčení.
Na první pohled by se mohlo zdát, že Chemapol a.s., který řídil v té době údajný bývalý agent StB Václav Junek, "zaplatil" Václavu Havlovi za nějaké blíže nespecifikované služby a to navíc penězi, které si na tuto "transakci" vypůjčil od ČSOB. Je to samozřejmě nesmysl. Nic takového by se bývalý prezident nemohl dopustit. Zradil by totiž všechny své zásady hovořící o tom, že krást a lhát se nemá a že láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí.
Obvinění Dagmar Havlové jsou nepochybně lichá a lživá, protože o nevýhodné transakci Chemapolu a svého švagra s půlkou Lucerny nic nevěděla. A tak bude dnes nepochybně osvobozena a začne se konečně věnovat celkové rekonstrukci této národní kulturní památky a památky na podnikatelské úsilí jejího zvěčnělého tchána, který jen díky nástupu komunistické totality nestačil předat své podnikání vlastním synům. Pravdou ale je, že nebýt té totality, Václav Havel by se nejspíše nestal hrdinou boje proti komunistické totalitě a také Československým, posléze i Českým prezidentem. I když, kdo ví?

To byla ale opravdu ode mne ošklivá spekulace. Díky spravedlivým českým soudům se nakonec ukázalo, že se Dagmar Havlová, manželka Ivana Havla, nedopustila ničeho zlého, když koupila výhodně půlku pražské Lucerny.

4.4.2011. Spor o půlku Lucerny: Švagrová bývalého prezidenta Havla uspěla.
Městský soud v Praze v pondělí vyhověl nároku švagrové bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar na polovinu pražského paláce Lucerna. Soud nepravomocně rozhodl, že tato část nemovitosti nepatří do konkurzu po společnosti Chemapol Reality (C.H.R.).
Spor se již dvakrát objevil před pražským vrchním soudem, který ho pokaždé vrátil k novému projednání. Naposledy také rozhodl, že se jím musí zabývat jiný soudce.
Společnosti Chemapol Reality v roce 1997 odkoupila od exprezidenta polovinu Lucerny za 200 milionů korun a o dva roky později ji prodala Havlové za 145 milionů. Podle konkurzního správce však byla sleva 55 milionů nepochopitelná. Řekl, že C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Skvělý obchod se pravděpodobně povedl. Jakmile bude rozsudek pravomocný, budou moci Havlovi společně oslavit, že se jim podařilo fikaným trikem obrat věřitele zkrachovaného Chemapolu o 55 milionů.
5.4.2011 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.