CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 390, 9.1. - 21.1.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

21.1.- Vojenské mise podporují zaměstnanost.

Vláda odsouhlasila návrh ministra obrany Miroslava Kostelky vyslat až 150 českých vojáků do dvou vojenských operací v Afghánistánu. Celkové náklady na šestiměsíční působení průzkumníků a práci vojáků v misi ISAF do konce roku jsou podle Kostelky 250 miliónů korun. Opozice namítá, že není jasné, odkud se tyto prostředky vezmou.
Řada českých politiků je proti vyslání bojových jednotek - bude to totiž poprvé od druhé světové války, kdy vojáci půjdou do skutečných bojových operací. Jdou tam ovšem dobrovolně a za peníze. Ty se vezmou z daní vybraných od občanů, tedy těch, kteří nějaké daně platí. Jsou to především ti nejchudší, obyčejní zaměstnanci různých firem. Státní a obecní úředníky mezi plátce daní nemůžeme počítat, protože ti žádnou skutečnou hodnotu nevytvářejí a naopak jsou z daní těch ostatních placeni. K čemu hlavně tyto veřejné peníze pomohou? K proniknutí českých, moravských a slezských firem do Iráku a také do zmíněného Afghanistánu. Bude to "dar" vlády USA za naši bratrskou vojenskou pomoc. České firmy získaly v Iráku příslib kontraktu nejméně za 100 miliónů dolarů, tedy asi za 2,6 miliardy korun. V Iráku je nyní delegace českých podnikatelů, kteří doprovázejí ministra zahraničí Cyrila Svobodu. Kopřivnická automobilka Tatra postoupila do finále soutěže na kontrakt v objemu 100 miliónů dolarů. Ostatní projekty se týkají naftového průmyslu a strojírenství. Snad se to povede.
Veřejné peníze tedy poslouží soukromým firmám. Pozitivní na tom je, že tyto firmy dávají práci daňovým poplatníkům, kteří bojové operace financují. Takový je složitý pohyb peněz, roztáčejících kola světové i národní politiky. Chceš práci? Tak podporuj každou dobrou válku! Na nějaký ten vznešený humanizmus nemá dnes nikdo náladu. Zvláště, když si chce koupit byt, auto, snad vychovat i nějaké ty děti a vyrazit si pak na dovolenou na Bahamy.

21.1.- Důležité informace o účetnictví a daních.

Daňový poradce Ing.Miloš Hovorka má velice pěkné internetové stránky. Hlavně na nich najdete řadu výborných a aktuálních informací. Pokud podnikáte, určitě si přečtěte jeho následující články:
Daňové a účetní předpisy, které se mění od 1. ledna 2004!
K 1. lednu nabývá účinnost 99 právních předpisů, z toho přes 30 týkajících se účetní, daňové a související problematiky.
Zákon o účetnictví platný od 1. ledna 2004 včetně komentáře a příkladů - 1. část
Od 1. ledna se novelizuje nejen zákon o účetnictví, ale také řada prováděcích vyhlášek k němu.
Zákon o účetnictví platný od 1. ledna 2004 včetně komentáře a příkladů - 2. část
Od 1. ledna se novelizuje nejen zákon o účetnictví, ale také řada prováděcích vyhlášek k němu.

20.1.- Provozovny ohrožující naše zdraví je třeba zlikvidovat!

Inspektoři Evropské komise ode dneška budou do konce měsíce prověřovat plnění hygienických a veterinárních směrnic EU. Naši hygienici už preventivně uzavřeli více než pětistovku provozů, které podmínky nesplňovaly. Jedná se především o potravinářské provozy všeho druhu včetně restaurací. Kontrolovat se budou i kontrolní veterinární systémy, jako je identifikace a registrace hospodářských zvířat, zásahové plány v případě vypuknutí nakažlivých nemocí (slintavka a kulhavka, prasečí mor) či dokonalé plnění předpisů o prevenci BSE.
Až inspektoři skončí svoji práci, zaujme Evropská komise konečné stanovisko. Během února se tak dozvíme, jak jsou na tom naše jatka a mlékárny. Pokud hodnocení dopadne špatně, musíme počítat s omezením vývozu nebo s uvalením sankcí, protože bychom nesplnili předem dohodnuté vstupní podmínky.
Je to úžasné, jak se naši noví evropští přátelé a ochránci starají, abychom nedošli nějaké úhony z nekvalitních potravin. Sami na to nestačíme, protože naše dřívější normy zřejmě dávali dohromady pitomci a ignoranti. Netušili totiž, že jedině nerezové nádobí a nástroje všeho druhu jsou naprosto bezpečné, že nejhorší co může udělat řezník, je bourat a sekat maso na dřevěném špalku. Kdo nemá dlaždičky v provozovně až do stropu je bakteriologický vrah nemluvňat a starých osob stejně jako ten, který nemá pisoár nebo umyvadlo na fotobuňku.
Přesto se mi neodbytně vtírá do mozku myšlenka, že tvůrcům bruselských norem v žádném případě nejde o zdraví euroobčanů, ale o likvidaci jakékoliv konkurence nejen v potravinářském průmyslu. Každá česká provozovna úředně zkrachovalá na základě bruselských směrnic tak rozhojní počet našich nezaměstnaných a naopak zvýší šanci na práci pro staroeuroobčany. I to je pro mnohé stále nepochopitelná Klausova ztráta suverenity a svrchovanosti.

19.1.- Premiér se dnes vypraví mezi prostý lid.

Předseda vlády a ČSSD Vladimír Spidla se v pondělí vydá mezi obyvatele západních Čech. Rozhodl se tak prý proto, že chce vidět a osobně poznat, jak žijí normální lidé, řekla v pátek ČTK mluvčí vlády Anna Veverková. Prvním cílem premiéra bude základní škola v Mutějovicích u Rakovníka. Pohovořit si chce s učiteli o situaci ve školství a s žáky o jejich problémech. Dalším premiérovým cílem bude společnost Škoda v Ostrově nad Ohří na Karlovarsku. Nepůjde mu ani tak o provoz podniku, ale bude se spíše zajímat o názory zaměstnanců. Posledním cílem jeho cesty budou Žlutice na Karlovarsku. Navštíví tam obecní úřad, projde se obcí a pohovoří s obyvateli. Vyhledá i nějakou menší firmu nebo malého podnikatele a bude se zajímat o jeho názory na současné dění.
To je opravdu chvályhodná myšlenka. Jak je vidět například z reakcí pana Havla na jeho trampoty při jeho soukromém cestování po Evropě, politici žijí zcela mimo normální poměry, dá se říci, že si žijí nad poměry. Špidla tak hodlá oprášit starodávnou zkušenost krále Václava IV., který rád chodil mezi prostý lid, jak se tenkráte říkalo "sprostý lid".
Proti Špidlovi to ale Václav IV.(1378 - 1419) dělal trochu jinak: chodil v přestrojení. Dobře věděl, že jedině tak se dozví, co si lid myslí o jeho panování a jak si vlastně žije. Král Václav IV. v přestrojení chodíval do hostince "U krále Brabantského" v blízkosti Hradu (hned pod schody) a s sebou měl prý vždy svého oblíbeného ratlíčka. Jiní autoři ovšem zmiňují jako králova průvodce jeho osobního kata. Koho by si Špidla v přestrojení vzal s sebou, nevíme. Nějaký ten ratlíček nebo kat by se ale jistě našel. V každém případě by se tak dozvěděl více, než při svém dnešním výletu na západ.

19.1.- Seminář o elektronickém podpisu a e-podatelnách.

Seminář věnovaný elektronickému podpisu a elektronickým podatelnám se uskuteční v úterý 17. února tohoto roku v Praze.
Den otevřených dveří TrustPort® ePodatelny (certifikační autorita) se bude konat v přednáškovém sále budovy Stimbuildingu (Vinohradská 184, Praha 3) od 10:00 hodin. Kromě základních teorie elektronického podpisu a způsobech jeho praktického využití bude řeč také o právních normách platných v této oblasti. Informace o TrustPort ePodatelně budou doplněny řadou praktických ukázek.
V případě zájmu o účast kontaktujte pořadatele e-mailem na adrese ales.machacek@aec.cz nebo telefonicky na čísle 541 235 466. Další informace a přihlašovací formulář najdete také na www.aec.cz.
Pro zajímavost uvádím, že nejlevnější osobní digitální certifikát neboli elektronický podpis TrustPort CLASS 2 od AEC stojí ročně 350 Kč s délkou klíče 1024 (RSA160 ECC), což je o 190 Kč méně, než u certifikační autority I-CA. To je dobrá zpráva a možná, že ceny ještě dále klesnou s rozšířením používání e-podpisu.
Informaci o tom, co je to digitální certifikát najdete například zde nebo zde.
Plné znění Zákona o elektronickém podpisu ve formátu PDF najdete zde.

Starší články k této problematice: 332/2002, 334/2002, 379/2003.

19.1.- Jsou životy pacientů v nemocnicích ohroženy?

Nový areál prostějovské nemocnice už měl sloužit pacientům a zdravotníkům. Stěhování ale muselo být odloženo. Důvodem je nebezpečná bakterie legionella, která se přemnožila ve vodovodním potrubí. Rozvody už začala dezinfikovat odborná firma. Naposledy jsem o této nemoci psal v čísle 381, dříve v číslech 114 a 141. Ředitelé nemocnic neustále dokola opakují stejnou chybu: zanedbávají údržbu a pravidelné testování stavu rozvodů teplé ale i studené vody. Ohrožují tak neuvěřitelným způsobem životy pacientů. Panuje totiž ještě stále mezi lidmi představa, že když někdo zemře v nemocnici, je to nepochybně v popřádku, protože byl přece pod dohledem lékařů. Což je velký omyl, protože úmrtnost v nemocnicích na tzv.nemocniční infekce je značná a je v přímém vztahu k čistotě a pořádku v daném zařízení. Patří k tomu i péče o vodovodní sítě. Až budeme muset do nemocnice na nějakou operaci, snažte se co nejrychleji uprchnout do domácí péče. A po dobu, kterou tam budete muset strávit se raději nesprchujte. Největší nebezpečí totiž hrozí vdechnutím kapénkové infekce legionelly.
Nejde ale jen o nemocnice. V dřívějších článcích jsem se zmiňoval o výskytu této bakterie v domácích či sídlištních rozvodech teplé, ale i studené vody nebo ve veřejných lázních a bazénech. Legionella může ohrozit na životě zejména starší lidi a děti, případně vyvolat alergie. Kromě jiných míst byla zjištěna legionella při epidemi legionářské nemoci mezi návštěvníky akvária v Melbourne a s nálezem Legionella pneumophila ve zvlhčovačích vzduchu ve strojovně Ústředí evropského parlamentu ve Štrasburku (překlad pramene zde, uvádí se i řada postupů, jak se preventivně bránit). Zajímavý článek o nemocném dítěti napsal lékařka Turzíková.
O chemické úpravě vody ničící legionellu informuje slovenský server http://www.referaty.sk.
O tom, že nebezpečí ohrožení zdraví i s následkem smrti u bakterie Legionella pneumophilia je vysoké hovoří fakt, že legionella je zařazena mezi bakteriologické zbraně ve vyhlášce č. 474/2002 Sb. ze dne 1. listopadu 2002, kterou se provádí zákon č. 281/2002 Sb., o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní.

16.1.- Užitečné informace pro cestovatele od Kooperativy.

Při cestování po Evropě i jinde se vám mohou hodit Užitečné informace, které dává zdarma k dobru pojišťovna Kooperativa na svých stránkách. Naleznete zde přehled časových pásem v Evropě, ambasády a konzulární úřady ČR v Evropě, nejvyšší povolená rychlost na silnicích a dálnicích Evropy, rady co dělat v případě havárie, co mít v autolékárničce, něco o ochraně vlastní bezpečnosti i zásady první pomoci. Těm, kteří nezvládli zatím dokonale angličtinu nebo němčinu poslouží slovníky obsahující pro cestování nejdůležitější slova a fráze v angličtině a němčině.

16.1.- Vraždil opravdu ve jménu Ježíše?

"Ježíš mi řekl, abych zabil", prohlásil při výpovědi na policii zatčený vrah bývalé švédské ministryně ministryně Anny Lindhové. K hrůznému činu ho prý vyzval vnitřní hlas, kterému nemohl odporovat. "Mijailo Mijailovic tvrdí, že provedl rozkaz, který mu dal vnitřní hlas, patřící Ježíšovi," řekl vyšetřovatel Leif Jennekvist.
Mijailovic 10. září loňského roku zasadil Anně Lindhové asi deset bodných nožem do břicha, hrudníku a do rukou. Zaútočil na ni v obchodním domě NK v centru Stockholmu, když bez jakékoli policejní ochranky soukromě nakupovala. Následující den Lindhová zemřela v nemocnici.
Mijailovic se přiznal po více než tříměsíčním zapírání. Jeho obhájce Peter Althin zdůraznil, že smrt Anny Lindhové neměla žádný politický podtón.
Náboženská víra se může snadno stát pláštíkem, které zahalí obyčejnou sprostou vraždu do vznešeného hávu. Ve jménu Krista se vedly války a vraždilo v minulosti s velkou chutí. Samo křesťanství vniklo jako ideologie určená k odporu a likvidaci Říše Římské. Dokonalosti ve vedení válek a masovém vraždění civilního obyvatelstva dosáhli pak němečtí křižáci. Křesťanská víra posloužila tehdy Němcům jako záminka při zabírání východních území Evropy. I Hitlerovým kanonům žehnali katoličtí kněží. Islám je dnes zneužíván při vymývání mozků sebevražedných teroristů i teroristek podobně jako kdysi křesťanství ve středověku mělo své fanatické "svaté" rytíře. Je jisté, že kdyby snad žádná náboženství neexistovala, byla by lidmi vzápětí vytvořena, aby se mohly svinské cíle ukrýt do vznešeho hávu. A nejhorší na každé víře je vyznání víry fanatické.
Je ale docela dobře možné, že Mijailo Mijailovic (nebo spíše Michajlo Michajlovič) využil rad svých advokátů a při výsleších i při přelíčení recitoval naučený text, který jej má uchránit od tvrdšího trestu a místo do věznice mu otevřít cestu do psychiatrické léčebny, ze které se může po "vyléčení" vrátit na svobodu.

15.1.- Dnes končí podpora Windows 98.

Společnost Microsoft ukončí dnes oficiální podporu operačního systému Windows 98 včetně verze SE přesto, že W98 stále používá přibližně 25 % uživatelů internetu a pravděpodobně mnohem více ostatních uživatelů. Microsoft připouští, že bude i nadále zahrnovat opravy pro Windows 98 u závažných bezpečnostních záplat. Po zatím neurčený čas bude uživatelům Windows 98 přístupná také služba Windows Update. O ukončení poskytování této služby bude Microsoft předem informovat.
Microsoft tak pokračuje ve své obchodní politice, která je založená na snaze přinutit uživatele obnovit za úplatu operační systém i ostatní produkty - zejména Office - alespoň jednou za dva až čtyři roky. Je to celkem pochopitelná strategie, protože pokud by se nestala zásadní změna v HW, pro většinu uživatelů by mohl operační systém zakoupený s počítačem vystačit nejméně na čtyři roky, případně by jej mohl dokonce využít i pro nový počítač na další dobu jeho životnosti. Zejména pro klasickou kancelářskou práci ještě dnes zcela postačují Windows 95 s Office 97. Pokud by se tak chovala většina uživatelů osobních počítačů, musel by Microsoft zredukovat počet zaměstnanců na 10 procent a Bill Gates by přestal být v krátké době nejbohatším mužem světa.
Že se tak nestane, je jisté.
Microsoftu tak vytrvale pomáhají vydělávat peníze jeho vlastní bezpečnostní chyby v operačních systémech včetně integrovaného internetového prohlížeče, neexistence firewallu a antivirového modulu tamtéž a neutuchající snaha tvůrců počítačových virů o zničení Microsoftu. Jejich úsilí má ale zcela opačný efekt: uživatelé ve strachu z nedokonalosti stávajícího SW nakupují nové verze přesně podle přání pana Gatese. Touha po nějakém konkurentovi nemá smysl. Choval by se totiž naprosto stejně.
Padá z toho na vás beznaděj? Není se nad čím trápit: klidně svoje Windows 98 a Office 97 nebo 2000 používejte dalších pár let. K problematice různých vzájemně nekompatibilních formátů v rámci Office se ještě vrátím v samostatném článku. Pokud musíte být nutně na internetu, kupte si slušný antivirový program, naistalujte alespoň základní verzi firewallu ZoneAlarm (je zdarma), zablokujte typy souborů, které mohou spouštět nežádoucí procesy ve vašem počítači a zakažte co se dá, hlavně všelijaké ty activex a scripty. O nic nepřijdete, alespoň zjistíte, které stránky zbytečně zdržují při zobrazování díky různým vyfikundacím. Pokud jde o Ahaswebovy noviny, obracejte se poté raději na textovou verzi na adrese http://www.ahasweb.cz/text.htm. Budete překvapeni, jak rychle vám to najede.

Prameny:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=fh;[LN];LifeAn1
http://windows.ittoolbox.com/news/dispnews.asp?i=107743&t=6&a=Windows
http://www.vnunet.com/News/1151984

14.1.- Katastr nemovitostí je konečně na internetu.

Od počátku roku je na poněkud nenápadité adrese http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ k dispozici pro volný přístup evidence pozemků a budov, kterou provozuje Český úřad zeměměřický a katastrální. Stačí znát jméno obce a číslo parcely nebo budovy a získáte informaci o vlastnickém právu na danou nemovitost. Získaný výpis sice není právně závazný, má pouze informativní povahu. Přesto vám může významně pomoci pro prověření vlastnictví při koupi nemovitosti. Pokud nějakou nemovitost vlastníte, můžete si ověřit, zda je zápis v katastru nemovitostí v pořádku.
Kromě toho můžete na stejném místě získat informace o průběhu a pořadí vyřizování podání podle jednotlivých katastrálních úřadů. To by mělo zabránit nestandardním postupům při vyřizování žádostí, kdy nebyla dodržována zásada "první přišel, první je vyřízen" a nabízelo se v tom případě podezření z podplácení státních úředníků.

14.1.- Největší a nejsilnější konvenční americká bomba.

Klepnutím spustíte video natočené při testu bomby ve formátu RAM, RealPlayer nutný
Video natočené při testu bomby ve formátu RAM, RealPlayer nutný
Americké letectvo na Floridě provedlo koncem loňského roku poslední vývojový test vůbec nejsilnější konvenční bomby, kterou budou mít Spojené státy ve výzbroji. Výbuch takzvané "matky všech bomb", jak se téměř 10 tun vážící pumě přezdívá, vzedmul ohromný sloup ohnivého kouře. Test se uskutečnil na střelnici Eglin, ležící na severovýchodě Floridy. Satelitem řízená bomba, oficiálně označovaná jako MOAB (Massive Ordnance Air-Burst Bomb), má nahradit dosud nejsilnější nejadernou pumu - takzvanou "sekačku sedmikrásek" (Daisy cutter). Její výbušná síla by měla být až o 40 procent vyšší, její výkonnost má dosáhnout síly nejmenších atomových bomb. Princip nové pumy spočívá v tom, že se při nadzemní explozi rozptýlí v okruhu několika set metrů směs nitrátu amonného a hliníkového prášku, která následně exploduje. Obávaná "sekačka sedmikrásek", oficiálně označovaná BLU-82, měla velikost vozu Volkswagen-brouk a vážila 6750 kilogramů. Ve Vietnamu byla používána k okamžitému odlesnění terénu pro zónu pro přistávání helikoptér, pomohla i při dobývání horské pevnosti Tora Bora při afghánském tažení roku 2001. Účelem "matky všech bomb" je mimo jiné zastrašit protivníka, nemá však být používána v urbanizovaných oblastech, protože pak by už nebylo co dobývat.
Podrobná kvalitní fotografie bomby zde (130kB).

13.1.- Vy ještě nemáte PET PASSPORT ?

Návrh zákona, který by měl zpřísnit evidenci psů a rozšířit ji třeba o informací, zda zvíře někoho pokousalo, připravila poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Zatím jej ale prý předkládat nebude, protože někteří poslanci k němu mají výhrady, obávají se například růstu byrokracie. Čeká tedy, že jí navrhnou, jak problém řešit jinak. Text jejího návrhu zákona týkající se jen chovu a držení psů najdete zde.
Na kočky a ostatní zvířata sestra Šojdrová pozapoměla. Pravděpodobně v sobě nenalezla dostatek sil pro zvládnutí tak rozsáhlého a složitého problému. A také se vůbec neorientuje v předpisech EU, které pro naše psy a kočky budou platit již od července 2004.
Nejspíše nemá o Nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 998/2003 - "Regulation on the animal health requirements applicable to non-commercila movement of pet animals", vydané 26. května 2003 s účinností od 3. července 2004 ani ponětí. Na toto nařízení ještě navazuje "vyhláška", vymezující podmínky vydání cestovního dokumentu pro psy, kočky a fretky - PET PASSPORT.
Nařízení č. 998/2003 představuje v systému komunitární legislativy EU právní normu, která je přijímána členskými státy přímo, nemusí být zabudována do národní legislativy členského státu a je závazná přímo pro občany EU. Jednou z prvních a základních podmínek pohybu na území členských zemí EU, mezi nimi a vstupu ze zemí třetích podle nového nařízení, je identifikace (označení) psů a koček. Uznávaným způsobem je buď "zřetelně čitelné tetování", nebo "systém elektronické identifikace" (mikročip).
Členství v EU usnadní českým vystavovatelům i lidem, kteří si berou svého pejska či kočku na dovolenou do zahraničí, pohyb uvnitř EU (s výjimkou Irska, Švédska a Velké Británie, které vyžadují splnění dalších podmínek). Na cesty je třeba mít s sebou PET PASSPORT, vystavený a potvrzený autorizovaným veterinárním lékařem, osvědčující, že zvíře prokazatelné identity je v řádném termínu očkováno proti vzteklině. Pas musí mít s sebou buď majitel zvířete, nebo osoba pověřená transportem.
Pokud nebudou splněny požadavky této směrnice, příslušné orgány mohou zasáhnout velmi drasticky:
a) vrátit zvíře do země původu
b) izolovat zvíře pod oficiální kontrolu na dobu, než budou předloženy doklady o splnění veterinárních požadavků, a to na náklady majitele nebo odpovědné osoby c) utratit zvíře, bez finanční náhrady, pokud vrácení do země původu nebo izolace v karanténě nebude možné.
PET PASSPORT budou vydávat autorizovaní veterinární lékaři a musí obsahovat/potvrzovat: údaje o majiteli zvířete, popis a průkaznou identifikaci zvířete, vakcinaci proti vzteklině, případně serologický test.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 998/2003 se vztahuje na všechna uvedená zvířata na území EU, bez ohledu na to, zda tráví svůj život na cestách po mezinárodních výstavách, nebo touláním se kdekoliv, tedy od května 2004 i na návsi v České republice.
[Pramen: http://www.narodniregistr.cz/smernice.htm]

12.1.- Nový americký velvyslanec je již v Praze.

Nový americký velvyslanec William Cabaniss přicestoval v pátek do Prahy.
Z oficiálního životopisu velvyslance (odkazy přidal Ahasweb):
William J. Cabaniss byl 9. prosince 2003 ministrem zahraničních věcí USA Colinem Powellem oficiálně jmenován velvyslancem Spojených států amerických v České republice, kde je očekáván 9. ledna 2004.
Po absolutoriu Vanderbiltovy univerzity v roce 1960 nastoupil William Cabaniss vojenskou službu v armádě Spojených států, kde získal hodnost nadporučíka výsadkových jednotek Rangers. Po tříleté službě v Německu byl při odchodu z armády vyznamenán medailí za vzorné plnění služby. Po návratu do rodného Birminghamu ve státě Alabama zahájil svou civilní dráhu u Southern Cement Company, cementářské divize konglomerátu Martin Marietta Corporation, a dosáhl zde pozice ředitele marketingu. V roce 1971 se stal majitelem malé kovobrusírenské firmy Precision Grinding, Inc., z níž vybudoval prosperující strojírenský podnik, specializovaný na zpracování silných ocelových plechů a obrábění kovů. Podnik řídil ve funkci předsedy představenstva a výkonného ředitele.
Celý životopis Williama Cabanisse najdete zde.

12.1.- Francouzsko-německá unie na obzoru ?

Politici v Paříži a Berlíně přemýšlejí nahlas o nové dvojunii, která by znamenala mnohem užší integraci těchto dvou největších evropských států, než je tomu doposud v EU. Na základě "vzájemně se shodujících náznaků" to napsal nedávno francouzský odpoledník Le Monde. O podobném spojení přitom v Paříži mluvil člen Evropské komise Günter Verheugen. Tato unie "musí být nejzazším vyjádřením (francouzsko-německého) usmíření a představovat další krok v evropské integraci," řekl doslova. Francouzský člen Evropské komise Pascal Lamy k tomu v Le Monde říká, že "je to mobilizující utopie, ale není třeba si dělat iluze, veřejné mínění (obou zemí) na to není připraveno". Chystaná "fúze" by se podle Le Monde měla týkat především zahraniční politiky, obrany a hospodářské a sociální politiky. Cíl prohlášení politiků na toto téma je nepochybně v prvé řadě taktický: varovat neposlušné státy EU - především Polsko a Španělsko - před blokováním přijetí nové ústavy Evropské unie sestavené především podle požadavků Německa a Francie. Tento "utopický" projekt má ale také umožnit jít dál v integraci v případě, že jednání o ústavě definitivně zkrachuje. To by znamenalo zásadní rozkol v EU a možná i její konec.
Francouzi i Němci zřejmě předpokládali, že ostatní "malé" evropské státy budou "držet hubu a krok", zejména pak státy právě přistupující. Ty by měli být rády, že se s nimi vůbec někdo o přistoupení dohodnul, a ne si vymýšlet kdejakou obezličku a klást dokonce požadavky. Hlavním úkolem přistupujících států je přece poskytnout lacinou pracovní sílu a trh pro výrobky staršího data.
Dopadne-li to podle představ Paříže a Berlína, nebude sice Římská říše, nebo spíše Hitlerova Třetí říše, obnovena v hranicích sahajících až do Afriky, ale i tak vznikne franko-germánská velmoc, na kterou nikdo nebude v Evropě mít. Asi bychom se měli připojit k tomuto plánu jako spolkový stát Německa pod názvem Böhmen und Mãhren. A Rakušané by si mohli zopakovat anšlus. Jsou to přece ve skutečnosti Němci. Vzhůru do Říše, přátelé, vzhůru - nebo něco velikého zaspíme. Konec konců, naše nejslavnější období byla za Karla IV., císaře římského a krále českého.

9.1.- Chystáte se v létě na dovolenou?

Mám pro vás špatnou zprávu: žádný seznam pojištěných cestovních kanceláří na internetu nebude. Onen spolek zvaný Pool již také neexistuje a snad, opakuji, snad něco takového jako seznam pojištěných CK chystá Ministerstvo pro místní rozvoj. Zatím jsou ale na stránce http://www.mmr.cz/cz/tourism/smlouva/smlouva.html velmi neurovnané informace a rady pro turisty. Omlouvám se za nepravdivou informaci o Poolu.

9.1.- Milovaný i nenáviděný Bill Gates bude v Praze.

Vážení IT odborníci, vývojáři, partneři,
rádi bychom Vás pozvali na Microsoft Security Summit, Praha 2004 - konferenci věnovanou představení postupů a technologií pro vytváření, nasazování a udržování bezpečného prostředí uvnitř i vně organizací na platformě firmy Microsoft.
Bill Gates, hlavní softwarový architekt firmy Microsoft, zde v Praze osobně představí nové připravované produkty, technologie a zejména novou dlouhodobou strategii firmy zaměřenou na vytváření a udržování bezpečného softwarového prostředí.
Termín a místo konání
Praha, 27. leden 2004, 9:00 - 15:30 (registrace od 7:30 hod)
Kongresové centrum Praha, 5.května 65, Praha 4
Program konference
Microsoft Security Summit 2004 je technická konference určená pro širokou odbornou veřejnost - IT odborníky a vývojáře v ČR a na Slovensku. Program konference je rozdělen na dva samostatné bloky, jeden pro IT odborníky a správce počítačových sítí, druhý pro vývojáře a softwarové architekty nebo analytiky. Přednáška Billa Gatese bude pro oba bloky společná a bude tlumočena do češtiny.
Přihlášení a další informace
Vstup je bezplatný, každý účastník se musí na konferenci zaregistrovat na adrese: https://www.microsoft.cz/akce/securitysummit/.
Bez předchozí registrace nebude na konferenci umožněn vstup. Při vstupu může být požadován průkaz totožnosti s fotografií.
[Pramen: pozvánka fy Microsoft]
Otisky prstů ani fotografování nebude zatím realizováno, doufejme...

9.1.- Falkon Capital nezahálí, další peníze na cestě.

Na splácení další části ruského dluhu vůči České republice se bude opět podílet firma Falkon Capital. Na dotaz ČTK to včera potvrdil ministr financí Bohuslav Sobotka. Falkon Capital již před časem získal za vlády milostivého panovníka našeho, Miloše Zemana právo vymáhat ruský dluh ve výši 2,5 miliardy korun. Za pohledávku zaplatil tehdy českému státu pouhých 22 procent její nominální hodnoty. Kolik na tom pak vydělal Falcon a jeho ruští soudruzi, se neví. Obchod kvůli "údajné" nedůvěryhodnosti firmy vyvolal nevoli v České republice i v Rusku.
"Jsou podepsány technické dokumenty s ruskou stranou. Čekáme na rozhodnutí ruské strany. Pokud ruská strana potvrdí tuto variantu, tak to česká strana bude respektovat," řekl Sobotka. Ministr předpokládá, že konečně rozhodnutí o způsobu vyřešení ruského dluhu by mělo padnout v letošním roce. "Ještě budou probíhat schvalovací procesy na ruské i české straně," uvedl. Dodal, že rozhodovat ještě bude i česká vláda. Podle časopisu Týden koupí Falkon od české vlády pohledávku ve výši kolem půl miliardy dolarů. Zaplatí za ní tentokrát o něco více, celých 35 procent nominální hodnoty (!), tedy zhruba 175 miliónů dolarů, tedy přibližně 4,5 miliardy korun.
Socialistické obchody mezi ČSSD a bývalým Sovětským svazem tedy pokračují. Nikdo nedokáže českým daňovým poplatníkům vysvětlit, proč sovětská, pardon - ruská strana nezaplatí přímo českému státu. Neodbytně se tedy dere do popředí podezření, že jediným důvodem je to, aby si namastili kapsu neznámí ruští zprostředkovatelé včetně známé "české" firmy Falcon Capital. Kdo další z této transakce pobírá svůj podíl si netroufám ani odhadnout. Je to jistě velice počestný obchod, když o něm rozhoduje naše milá vláda vzešlá ze svobodných voleb. Musím ale podotknout, že já jsem socany nevolil.
Starší články k firmě Falcon Capital: číslo 309, 335. Po několika vlastnických kotrmelcích je dnes firma Falkon Capital a.s. česko-izraelskou firmou.
Kto znájet pa rúski, čitájtě zděs. Azbůka dlja browser nůžna.
Pro znalce jazyka anglického další informace zde a také zde. Co o Falkonu napsala česká redakce BBC máte zde.


Home
Home

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.