CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Větrníková loby konečně začíná prohrávat.

"Společnost ELDACO vznikla v roce 1995 se záměrem angažovat se v nově vznikajícím oboru větrné energetiky v ČR. Poslání se od svého založení až dodnes nezměnilo: vybudovat specializovanou českou firmu developerského typu, která bude schopná připravovat projekty staveb větrných elektráren, některé z nich zrealizovat a následně provozovat. Podle počtu projektů, které jsou rozpracovány, můžeme s hrdostí prohlásit, že se nám filosofii firmy podaří naplnit," se píše "hrdě" na stránkách této firmy s ručením omezeným.

Jak se zdá, v poslední době se těmto věrozvěstům využívání obnovitelných zdrojů nedaří. Nejvyšší správní soud (NSS) ve verdiktu o dvou větrných elektrárnách u Jedlové nedaleko Poličky v Pardubickém kraji uvedl, že "ekonomickou stránku věci nelze vyvyšovat nad vlastní předmět řízení, tedy zachování hodnot krajiny a harmonického měřítka v krajině. Jde o otázkou podružnou, která nemůže hrát v případech významného dotčení krajinného rázu rozhodující roli."

Nový judikát NSS tak bude pro státní úřady a soudy nepochybně vodítkem v obdobných případech a patrně brzy vyjde ve sbírce důležitých rozhodnutí NSS. Úřady a soudy také nejsou povinny pokaždé zkoumat, zda hospodářský přínos nemůže vyvážit zásah do krajiny. Správní soud se zabýval sporem o dvě větrné elektrárny, které chtěla postavit výše zmíněná soukromá společnost Eldaco. Vznikly čtyři odborné posudky, podle tří z nich by stavba měla negativní vliv na krajinu. Městský úřad v Poličce proto stavbu nepovolil a jeho rozhodnutí potvrdil Krajský úřad Pardubického kraje a nyní i Nejvyšší správní úřad.

Z uvedeného lze dovodit, že zlaté časy budovatelů větrných elektráren na území našeho státu pominuly. Počet obcí, jejichž obyvatelé odmítají stavby sto a více metrových památníků ocelářských koncernů a fanatických ekologů zejména proto, že si uvědomují, jak nenávratně by se jejich životní prostředí změnilo a jak by se okolí jejich obcí obratem změnilo v průmyslovou krajinu. Také se po zkušenosti s provozem již postavených elektráren ukazuje, o jak nesmyslné investice se jedná. Prokázaná doba efektivního provozu větrných elektráren postavených v České republice se v průměru pohybuje kolem jednoho měsíce za rok.

Starší články věnované této problematice: Je hlavním cílem stavby větrných elektráren snížit ceny pozemků?, Výroba elektřiny v Německu kolísá díky větrným elektrárnám, Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie je třeba zamítnout, Budoucnost naší energetiky je zřejmě ve zvířecích exkrementech.
10.12.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.