Dárek k Vánocům od Pirátské strany.

Pirátská strana (PS) spustila toto úterý internetovou stránku PirateLeaks pro bezpečné a anonymní předání utajovaných a cenzurovaných materiálů, aby pomohla otevřenosti a bojovala proti síti politické korupce a organizovanému zločinu v České republice. Návody jak předávat PS dokumenty najdete na stránce Předání souborů. Projekt PirateLeaks navazuje na zveřejňování informací serverem Wikileaks. Hlavním posláním projektu PirateLeaks je podpořit otevřenost českých úřadů a ministerstev. Pirátská strana chce odstranit přemíru utajování na úřadech a otevřít jejich chod včetně jejich financí veřejné kontrole. Díky projektu PirateLeaks má teď každý občan prostředek, jak popíchnout úřady k tomu, aby přestaly závažné informace zamlčovat. Protože něco takového se nedá podnikat bez peněz, zřídila si PS u Fio banky transparentní účet, na který může každý poukázat finanční dar a na kterém je možné si kdykoliv ověřit příjmy a výdaje PS. Jak je patrné z prvního přehledu, největší výdaje bude mít PS při placení honorářů právníkům. Škoda, že se zatím nenašel právník, který by nabídl v boji proti utajování informací svoje služby zdarma.

Ke struktuře stránek PirateLeaks.cz mám ale výhrady: jsou poněkud zmateně navrženy a tím pádem nepřehledné. Uveřejněné materiály najdete jednak přímo na hlavní stránce a pak také na stránce Regiony, kde jsou zatím pouze dokumenty z Ústí nad Labem. Pokud autoři zvolili místo, kterého se zveřejněné dokumenty týkají, jako hlavní třídící kriterium, pak tu chybí Praha pro materiály, které vznikají v parlamentu, ve vládě, na ministerstvech a samozřejmě na pražském magistrátě.

Do rubriky Praha by tak logicky patřily materiály o připravované velké novele "kopírovacího" autorského zákona, která prokazuje mimořádný vliv výběrčích organizací jako je OSA a Dilia na přípravu zákona. Boj s těmito organizacemi a autorským zákonem je od samého počátku existence Pirátské strany jejím hlavním cílem. Členové PS ale nejsou na tomto bitevním poli prvními válečníky. Proti "zvrácené ochraně duševního vlastnictví v ČR" už řadu let bojuje skladatel a hudebník Jiří Hradec na své stránce nazvané výstižně Autorská práva v ČR a zločinné praktiky OSA.

S tématem související moje starší články: Držitel autorských práv může dát na internet celé skladby, Dostanou se piráti do sněmovny? Věznice plné hloupých pedofilů a autorský zákon, Je vaše tiskárna či kopírka na seznamu policie? Digitalizované časopisy a noviny volně přístupné! K "paměti národa" se národ nedostane, Dárek od pražské Městské knihovny.
23.12.2010 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.