CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 421, 1.3. - 29.3.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Všechno zlé se v dobrý byznys obrátí.

Parafrází přísloví, že všechno zle je pro něco dobré, si dovolím několik poznámek k oblíbenému námětu dnešní doby, k ptačí chřipce. Po zjištění, že několik lidí kdesi daleko na východě od nás zemřelo na chřipku poté, co se objímali se svými milými slepicemi či kuřátky nebo se váleli plni rozkoše se styku s přírodou v jejich výkalech, bylo celému světu sděleno, že pravděpodobně lidstvo v krátké době zcela vyhyne. Někteří z nás plni děsu přestali konzumovat cokoliv se jen vzdáleně podobající kuřecímu masu, poklesl prodej vajec, majonéz a jiných vaječných dobrot. Lékaři a hygienici lidstvo upozornili, že je nutné vše pocházející od drůbeže podrobit tepelné úpravě nejméně při 70 stupních pana Celsia. Spisovatelé populárně naučné literatury - tak oblíbené v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - se dali do spisování učených návodů, jak si zachránit život.
Jakoby zázrakem se právě v tuto chvíli objevil výrobce zázračného léku Tamiflu, který za nemalý a mrzký peníz započal ve velkém dílo na spáse lidstva od hrozící pandemie. Státní pokladny movitějších zemí se začaly vyprazdňovat hromadnými nákupy údajného léčiva, i když se neprokázal jeho účinek při nasazení u řady pacientů. Provize státním úředníkům jistě zahladily tyto pochybnosti a světoví politici se při svých setkáních na rautech vzájemně předháněli, kolik toho Tamiflu už nakoupili. Rozjel se i pokoutný prodej poté, co byly lekárny vypleněny zpanikařenými občany a tak se začaly prázdnit i domácí pokladny zejména těch nejchudších, starých občanů-důchodců.
Hygienici a zvěrolékaři, výzkumníci i politici vydávali průběžně zcela protichůdné rady, co dělat, když najdete mrtvého ptáka. Jeden radil hodit ho do popelnice, jiný nařizoval přivolat policii, další doporučoval zakopat na neznámém místě. Občané se třásli hrůzou, co bude, až tady ta chřipka opravdu bude. Naštěstí prý již máme prvního mrtvého nakaženého ptáka, tedy labuť, ten symbol neposkvrněné čistoty a líbeznosti. Pan Alfred Hitchcok by se divil, jak se zmýlil, když si jako symbol smrti ve svém filmu Ptáci vybral děsuplné havrany. Použít labuť jej tenkrát nenapadlo, nejspíše proto, že se ty svéhlavé potvory nedají pořádně vycvičit a počítače byly v roce 1963 ještě v plenkách.
Jak pravil Lenin v roce 1902, otázka zní: Co dělat? (What Is To Be Done?) Odpověď je jednoduchá: s nepřítelem je třeba krvavě zatočit. Hlavně zachovat klid. Máte-li doma slepici či více slepic, kachny a jinou drůbež, hned s nimi na špalek, nezapomeňte na kohouta. V kurníku je totiž neudržíte a venku by se vám mohly nakazit. Pak celý dvorek či zahradu řádně desinfikujte, nejlepší je nehašené vápno nebo Savo. Mrtvou hydinu spalte v kotli nebo udělejte táborák. Psa nepouštějte z domu a už vůbec ne někam do polí či dokonce do lesa. Stejně naložte s kočkami i kocoury, rádi nosí domů zakousnutá ptáčata. Zpěvné ptáky už nekrmte, je na čase aby se ti lenoši živili sami sběrem škodlivého hmyzu. Když vám pokálejí vašeho motorového miláčka, vemte si na úklid raději jednorázové rukavice. Nejezte žádnou majonézu či podezřelé saláty. Kuřata jsou povolena, je třeba je však řádně upéct v troubě. Žádné nedostečně propečené minutky. Nenavštěvujte čínské a vietnamské restaurace, představy těchto našich milých spoluobčanů o hygieně se poněkud liší od našich. A není jisté, zda k nám ještě stále nepašují zmražená kuřata, když pašují úspěšně takové spousty oděvů a bot. Když jsme u těch bot: při jejich čištění používejte rukavice a vodu, čertví v čem jste venku šlapali. A myjte si pořádně ruce nejen před jídlem.
Takže to vlastně vypadá, že nás ta "pandémie" přivede ke zdravější potravě (vynechané majonézy a saláty) a k lepší hygieně. Chce to klid. U nás denně umírá spoustu lidí v nemocnicích na banální zápaly plic a jiné "nemocniční" infekce, takže se také raději vyhýbejte doktorům a nemocnicím zvláště. Víte, kde je nejvíce bacilů kolem vás? Na stetoskopech a rukou lékařů a na držadlech v autobusech a tramvajích. Takže raději zbytečně necestujte. Musíme teď jenom čekat, až se plně projeví ten nejlepší lékař, kterým je naše milé slunce. Ještě nějak přečkáme tu povodeň a bude tu jaro v plné síle. Doufám, že moje protipovodňové automatické čerpadlo s palcovou hadicí ve sklepě mojí chaty bezchybně pracuje a zachytilo ten nápor jarního tání ve formě malé místní povodně. Tehdy se moje chata stává jakýmsi ostrovem, kolem kterého protékají dva potoky: jeden vpředu a jeden vzadu, kde se zase slévají, aby vletěly sousedovi do zahrady a do lesa. Mějme ale na paměti, že vody není nikdy dost a že mokro je vždycky lepší než sucho. Přeji krásnou středu.

29.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Řeč čísel je nádherná, zejména jde-li o peníze.

  • Skupině ČEZ podle předběžných neauditovaných výsledků loni vzrostl čistý zisk o 56 procent na 22,3 miliardy korun.
  • Elektrárenská společnost ČEZ se dohodla s bulharskými úřady na koupi tepelné elektrárny ve Varně za 206 milionů eur (5,88 miliardy Kč).
  • Státní zástupce obžaloval bývalou ministryni zdravotnictví Marii Součkovou (ČSSD). Hrozí ji až deset let vězení. Je stíhána kvůli uzavření smlouvy s advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci za 10 milionů korun.
  • Paroubek (ČSSD)v případu rozkrádání evropských fondů svědčí coby bývalý ministr pro místní rozvoj. Pod ministerstvo spadala i Nadace pro rozvoj regionů, skrze kterou se podle obvinění měla podvodně obohatit organizovaná skupina o celkem 229 miliónů korun.
  • České aerolinie vykážou za loňský rok ztrátu kolem 500 milionů korun. O rok dříve ČSA hospodařily se ziskem přes 320 milionů korun.
  • Zahraniční vlastníci zdejších firem si podle České národní banky letos z České repubilky na své účty převedou dividendy až za 110 miliard korun. Jde o rekordní množství, téměř desetinásobek oproti roku 2000.
  • Sociální demokracie slibuje, že po volbách razantně zvýší porodné. Za první dítě by matky měly podle ČSSD dostávat 60 tisíc korun, za druhého potomka 90 tisíc a při třetím porodu 120 tisíc korun.
  • Náklady za soudní proces s Miloševičem se vyšplhaly na neuvěřitelných 5,2 miliard korun.
  • Na 110 milionů korun se vyšplhala hodnota padělků sportovního oblečení a obuvi z Číny, které odhalili celníci při kontrole na Domažlicku.
  • Čínská státní komise schválila převzetí zkrachovalé britské společnosti MG Rover čínskou automobilkou Nanjing Automobile za pouhých 2,2 miliardy korun.

Říká se, že peníze nesmrdí. Ale také se říká "Sliby - chyby" nebo "Z cizího krev neteče" či ještě lépe "Po nás potopa". Já být pantátou Paroubkem, tak slíbím za první dítě milion, za druhé dva a za třetí dítko miliony tři. Uloženo na vázaný vklad se státem garantovaným úrokem dvě procenta nad inflací a vyplatit při odchodu do důchodu. A důchodová reforma by byla vyřešena. Jak vidíte, geniální nápady vynikají právě svoji jednoduchostí. A představte si, že podobné myšlenky se mi honí hlavou každou chvíli.

28.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Jste nadržení na Vistu?

"Kdo se nemohl dočkat listopadu (dosud nejčastěji uváděného termínu uvolnění finální verze Vista), ten je teď zřejmě zklamán a Vánoce prožije ještě v duchu starých Windows. Microsoft (MS) opět posunul termín uvedení svého nového systému a to tentokrát na leden 2007," píše Jan Šindelář na Živě.cz Jsem na rozdíl od něj názoru, že čím později uvede mistr Gates "nová" wokna a Office 2007, tím lépe. Protože pak se zase rozjedou nové zbytečné investice ve státní správě do nového SW. Opět budou firmy utrácet zbytečně peníze za SW i HW v procesu inovace, který byl chytře Gatesem nastartován někdy kolem roku 1997, kdy se po Windows 95 objevily "nová" wokna, "nový" Office a hlavně nové formáty datových souborů.
Dnes přichází MS s formátem XPS, dříve známým pod krycím názvem Metro. Nový formát dokumentů je založený na XML, je podobný formátu PDF od Adobe Systems. Cílem formátu XPS je prý umožnit uživatelům prohlížení, tisk a archivaci dokumentů i bez programu, který dokument původně vytvořil. Mezi odbornou veřejností se návrh XPS a jeho zavádění obecně chápe spíše jako pokus MS o vytlačení konkurenčního formátu PDF, který začal nebezpečně vytlačovat formát DOC. Windows Vista (WV) bude obsahovat nové vyhledávání, které bude výsledky poskytovat údajně okamžitě, na rozdíl od hledání ve Windows XP, kde hledání trvá typicky několik minut. Bude také obsahovat nové funkce, jako např. kombinované filtry, nebo uložená vyhledávání, která budou fungovat jako tzv. virtuální adresáře – otevření takového adresáře automaticky provede zadané hledání a výsledky zobrazí jako obsah tohoto adresáře. Podobná funkce je již součástí Microsoft Outlook verze 2003.
Ve WV bude obsažena zcela nová implementace sady protokolů počítačových sítí. Významnou novinkou je úplnější podpora IPv6, dále podpora pro "NX bit" nabízený novými procesory s technologiemi AMD64 a EM64T. Tato funkce umožňuje označit některé části paměti jako nepoužitelné pro provádění programu, což se využívá pro zvýšení odolnosti proti bezpečnostním chybám.
Systém WV rozpozná hardwarové potíže ještě před jejich vznikem, sníží četnost případů, kdy aplikace přestanou reagovat nebo je nutné restartovat počítač a provede automatické zotavení po chybách spuštění a služeb. Další novinky: vestavěná podpora pro vypalování DVD, včetně podpory pro systém Mt. Rainier, nativní podpora formátu RAW, který se používá ve většině profesionálních digitálních fotoaparátů, podpora pro RSS, včetně API pro další programy, vylepšené šifrování souborů, snadno umožňující chránit data na přenosných paměťových médiích či noteboocích, integrovaná diagnostická technologie.
Pro provozování WV je potřeba minimálně 512 megabyte RAM a grafický adaptér podporující DirectX 9.0c. Pro řadu uživatelů to bude znamenat odložení stávajícího počítače do sběru. Prodejci HW se proto na příchod WV těší v naději, že se stagnující trh počítačů opět pohne směrem vzhůru.
Dětinské nadšení z nového "Vista" exploreru ilustruje výborně následující literární skvost z dílny mého jmenovce Václava Bílka, který oslavuje příchod "nové" verze prohlížeče. Přesněji zatím jen verze beta 2:

"Internet Explorer 7 má nový skin ve kterém se vytratily obdélníkové tlačítka, jako je Back neboli Zpět a také již nejsou tak veliká. Tyto tlačítka jsou zajímavé v tom, že k sobě zajímavě přiléhají (!). Ono po dlouhodobém používání staré verze by jste byly nadšeni i za nový skin,(!) jelikož starý se vám okoukal, ale pokud si někdo říká, že mu nový internet explorer ani za ozkoušení nestojí a že mu postačí nějáky neoriginální skin tak to se velmi mýlí, myslím, že každému by měl tento explorer stát nejméně za zkoušku a za tu nic nedáte. Při ukázání na některá tlačítka, začnou svítit, což je opravdu pěkné."

Opravdu velmi pěkně, Václave! Určitě si ten jeho "článek" přečtěte, je tam ještě mnohem více literárních i jazykových perel. Zase jeden skvělý důkaz o postupné zkáze českého jazyka. GameParadise.cz by se měl přejmenovat na IdiotParadise. Pokud se snad odhodláte si nainstalovat MSIE 7.0 beta 2, pak vězte, že vám po instalaci zmizí bez varování předchozí verze, nejspíše 6.0. Více o tomto "triku" čtěte v latrine. Beta je plná chyb, občas padá. Instalujte jen ten tehdy, když se nemůžete dočkat, až uvidíte něco "nového".
Ale zpět k Vistě: tím skutečným důvodem výroby stále nových verzí OS je především snaha udržet stávající ceny SW i HW tím, že se využívá oné lidské slabosti po něčem novém v liché naději, že to bude něco lepšího, dokonalejšího. Naše doba bude jistě v budoucnosti pojmenována historiky jako "New!New!New!Age".

27.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Ranní rychlý předvolební průzkum.

Byl jsem dnes ráno dotázán telefonicky v expresním předvolebním průzkumu, koho budu volit a jak bych hlasoval o výtězi včerejšího klání politiků pod řízením pana Moravce. Odpověděl jsem po pravdě, že budu volit ODS, i když z toho žádnou radost nemám a že hlasovat nemohu, neboť se na takové pitomosti v televizi nedívám. Mám rád sci-fi a jiné pohádky, což je pravděpodobně důsledkem mého vysokého věku, postupující demence nebo podvědomé snahy se alespoň na chvíli vymanit z tohoto šíleného světa. Co si o politicích myslí někteří internetoví diskutéři? Posuďte sami:

...Dnes pomalu neslyším nic neš leš. I mrtvých je tu dost. Já osobně mám strach že mě ekzekutoři jednou seberou i dům zato že poctivě podnikám, který jsem si za komunistů SÁM postavil (dnes bych neměl šanci- nebydlím totiš v Praze). Tento server by existoval v každém případě. Nebo si myslíte že by unás stále jezdily jenom trabanti? A v Číně že nemají lidé satelity? Dnes zase studují jen ti, kteří mají peníze! Založit stranu? Musel bych se stat jedním znich a to se aspoň mě hnusí. Souhlasím s Vámi, že politici nejsou hloupí, ale jsou navíc vyčuraní pro sebe a to snich dělá škváru!

Já si ty komunisty pamatuji velmi dobře. Nechci říkat že bylo vše v pořádku, ale teť tu máme takový sistém že lidé nemají koho volit!

Takový je hlas lidu, dříve se říkalo že je to i hlas Boží. Ano, politici nám lšou, ono jim totiš nic jiného nesbývá a to snich dělá opravdu spíše jakýsi odpad neboli škváru. Jen mě utešuje, že tu trabanti uš jezdit nebudou, neboť páchnou. Přeji pěkný slunečný den.

24.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Katolický kněz nesmí být homosexuál.

Papež Benedikt XVI. 31. srpna 2005 schválil Vatikánskou instrukci o kněžství a homosexualitě a nařídil její zveřejnění. V textu se mimo jiné říká:

"Ve světle tohoto učení pokládá naše kongregace za nutné v souladu s Kongregací pro bohoslužbu a disciplinu svátostí jasně potvrdit, že Církev, třebaže má hlubokou úctu k osobám, jichž se to týká, nemůže přijímat do semináře a připouštět k vyšším svěcením ty, kdo praktikují homosexualitu, projevují hluboce zakořeněné homosexuální sklony nebo podporují tzv. homosexuální (gay) kulturu.
Zmíněné osoby jsou totiž v situaci, která je závažným způsobem na překážku vytváření správného vztahu k mužům a ženám. Negativní důsledky, jež mohou vyplynout z vysvěcení osob s hluboce zakořeněnými homosexuálními sklony, nelze rozhodně ignorovat.
Jedná-li se však o homosexuální sklony, jež mohou být prostě výrazem přechodného problému, jako je například ještě nedovršená adolescence, musejí být takové tendence překonány minimálně tři roky před jáhenským svěcením."

To je zcela jasný postoj, který byl jistě mimo jiné vyvolán opakovanými sexuálními skandály zejména amerických kněží, kteří pěstovali pedofilní styky s nezletilými chlapci. Vatikán po mnohaletém utajování těchto deliktů dospěl k závěru, že situace je nadále neudržitelná a postavil tak homosexualitu kněží mimo církevní zákon. Vatikánská instrukce je orientována především na problematiku homosexuality adeptů na kněze v kněžských seminářích s cílem homosexuálnímu chování kněží předcházet.

23.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Uživatelé kabelovek se nemusí přechodu na digitál obávat?

Zatím. Problém za ně vyřeší jejich poskytovatel. Celkem srozumitelně to vysvětlil ve svém tiskovém prohlášení zástupce UPC, pan Malina:
V souvislosti s probíhajícími diskusemi nad digitálním terestrickým vysíláním (DVB-T) se často objevují informace, že při ukončení analogového (pozemního) televizního vysílání budou všichni obyvatelé České republiky nuceni koupit si ke své televizi buď set top box (STB) nebo ji vyměnit za novou. Není to úplná pravda - předplatitelé kabelové televize STB pro své starší přístroje potřebovat nebudou a nebudou si muset ani kupovat přístroje nové.
Provozovatelé kabelových televizí totiž digitální terestrické programy do svého vysílání již přejímají a po technické stránce je dokážou "upravit" tak, aby se mohly bez sebemenší ztráty kvality obrazu a zvuku objevit v analogových televizních přijímačích. V současné době jde např. o ČT 24 a ČT 4 Sport. Platí, že i tehdy, až se vypne analogové TV vysílání, kabelová televize zabezpečí TV signál všem, kteří se z nejrůznějších důvodů rozhodnou neměnit svůj starý analogový televizní přijímač. A to bez jakýchkoliv dodatečných finančních nákladů.

Ano, pan Malina má pravdu. Ovšem jen do té doby, než se UPC a ostatní provozovatelé kabelových sítí pustí do digitalizace svých sítí. Pak si budou muset i majitelé analogových televizorů koupit STB pro příjem signálu z kabelu. A tehdy se budou rpzmýšlet, zda pro ně není finančně výhodné si pořídit raději STB pro pozemní digitální vysílání (DVB-T). A bude to v době, kdy nabídka placených programových kanálů DVB-T - zejména filmových - bude srovnatelná s tím, co poskytují kabelovky. Pak teprve nastane konkurenční boj o zákazníka. Argument kabelovek, že poskytují kvalitní signál, už padl, protože kvalita digitálního signálu z DVB-T je lepší. A digitalizace kabelových sítí bude jejich provozovatele stát spoustu peněz, které budou muset vybrat od uživatelů. Tím se jejich manévrovací prostor v nabídce cen značně zúží a to i v případě, když budou dávat svým zákazníkům STB za symbolickou cenu podobně, jako to dnes dělají s modemy pro internet. Kabelovky si budou moci udržet své zákazníky především tím, že jim poskytují řadu zahraničních kanálů jako je MTV, VH1, TA3, Markíza, Animal Planet, BBC WORLD, Club, CNN, Discovery Channel, Eurosport, Film +, Galaxie sport, Jetix, Mezzo, National Geographic, Spektrum, TV Paprika, TV DEKO a další a také vysokorychlostní internet. Přesto by zákazníci kabelovek na příchodu konkurenční DVB-T měli vydělat, měsíční poplatky by měly jít dolů. Je to patrné i na řadě akčních nabídek, které dnes kabelovky nabízejí ve snaze si získat v tuto "horkou" chvíli ještě nové zákazníky dříve, než se rozmyslí a koupí si digitální STB. Kabelovky ještě mají čas, kvalita a pokrytí DVB-T není nic moc a vlastně žádné oficiální vysílání neexistuje. Vše je jen ve fázi zkušebního vysílání, vysílací licence se ještě nerozdaly a nejspíše to bude až po volbách. Digitální vysílání se stalo součástí politických her, jde tu přece o peníze, nastane nové dělení koláče zvaného "tržby z reklamy".

22.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Kupujete set-top-box nebo digitální televizi?

Raději ještě počkejte jak dopadne udělení licencí a na jakém vysílacím formátu se zúčastněné firmy dohodnou! Tak například společnost Czech Digital Group, a.s. (CDG) bude v nejbližších týdnech testovat provoz sítě pro digitální televizní a rozhlasové vysílání ve formátu MPEG4, tedy v odlišném, než ve kterém provozuje svou současnou síť nejen tato firma, ale i České radiokomunikace nebo Český Telecom. Nový kvalitní a úsporný formát MPEG4 umožňuje provozovatelům zařadit do sítě až dvojnásobek digitálních TV programů, tedy asi osm až deset. V současné době však nejsou na českém trhu žádné přístroje pro příjem digitálního vysílání v tomto formátu. V současné době fungují dvě digitální sítě, které provozují Radiokomunikace a CDG. O MPEG4 přemýšlí i Český Telecom, který zvažuje, že v tomto formátu spustí komerční provoz své sítě pro digitální vysílání. „Celá digitalizace by se tak vlastně znovu rozjížděla od nuly," řekl ředitel úseku vysílacích služeb Radiokomunikací Martin Roztočil s poukazem na to, že současně prodávané set-top-boxy (STB) formát MPEG4 neumí rozluštit.
Jak vidíte, poměry v českém Kocourkově se nijak nezlepšují. Současný zájem o digitální pozemní vysílání je vyvolán zejména obchodníky, kteří se snaží zneužít laického zájmu k prodeji televizí a STB nízké kvality. Většinou se jedná o výrobky, o které není na západ od nás žádný zájem. Například u vychvalovaných plazmových televizorů zákazníci netuší a nejsou informováni o tom, že mají jen omezenou dobu životnosti. Ta se udává kolem 10 tisíc hodin provozu, zatímco LCD obrazovky vydrží až osminásobek. Pro představu - zmíněných 10 tisíc hodin znamená něco málo přes pět let při denním provozu pět hodin, což může vypadat jako přjatelná hodnota. Problém ale tkví v tom, že plazmové obrazovky bývají náchylné k vypalování statického obrazu: typicky tedy loga televizní stanice zobrazovaná stále na stejném místě. Navíc jednotlivé barevné složky obrazu nemusí mít stejnou životnost.
Takže se neukvapujte a počkejte si, jak se situace vyvine a až se trh uklidní. Ceny půjdou dolů a to nejméně na polovinu během příštích dvou let. Pokusím se v dalších článcích problematiku příjmu digitálního vysílání rozebrat podrobněji.

21.3.2006 [Trvalá adresa článku]


Bude ve třetím tisíciletí ještě rodina základem státu?

Prorokuji, že nebude. Už dnes je to s heterosexuální rodinou jako státní institucí nahnuté. Jinak orientovaná menšina má už svůj zákon o partnerství a tak si můžeme snadno představit nedalekou budoucnost: klasická heterosuxální rodina bude spíše raritou pro televizní pořady o menšinových komunitách ve společnosti. Většina dětí se bude rodit "svobodným" matkám, které budou žít buď zcela samy neohrožovány násilnickými muži a budou si užívat nepravidelného sexu na přání buď se svými milenci nebo si jednoduše objednají sex domů stejně jako pizzu po telefonu nebo přes internet. Některé děti budou vyrůstat v homosexuální "rodině" se dvěma maminkami, které si vzhledem ke svému odporu k mužům pořídí děti umělým oplodněním, nebo se dvěma tatínky, kteří si je obstarají nejlépe přímou adopcí od žen za úplatu. Tyto ženy, profesionální matky se budou rozením dětí za peníze živit, budou zajišťovat za dozoru lékařů prověřenou genetickou kvalitu včetně kvalitního spermatu ze spermabanky tomu, kdo si to bude moci dovolit.
Častěji než dnes se budou heteromanželé rozvádět pro nevěru muže s mužem či ženy s ženou, časté budou změny pohlaví u žen i u mužů, což bude dalším možným důvodem pro rozvod pomalu vymírajích heteromanželství. Děti se budou ve škole chlubit, že jejich druhá maminka byla původně tatínek, že mají doma dva tatínky a žádnou maminku a podobně. Plastičtí chirurgové budou na objednávku "vyrábět" i hermafrodity, objeví se i snové ženy s ňadry na zádech...
Tak dost. Zašel jsem ve své reakci na právě odhlasovaný zákon o registrovaném partnerství přece jen poněkud daleko. Ve skutečnosti toto společenské "uznání" homosexuálních svazků má ještě daleko ke starozákonní Sodomě a Gomoře, za kterou následovala nelítostná Hospodinova pomsta. Jak daleko, ukáže čas. Doufám, že moje výše popsané vize se z větší části neuskuteční. Jen si budeme muset zvyknout na fakt, že heterorodina už není v Česku základem státu. Přesto spoléhám na to, že alespoň jistá část národa se bude nadále množit obvyklým způsobem a že tedy český národ nevyhyne, alespoň ne v tomto třetím tisíciletí po Kristu.

20.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Mikrosoftí Antispyware se nyní jmenuje Windows Defender.

Pozoruhodné je, že jestliže si budete stahovat tento docela užitečný soft z Firefoxu, budete požádáni o doinstalování pluginu pro verifikaci vašich woken ve Firefoxu, neboli budete prověřeni, zda jste legálním majitelem woken. Dříve se totiž verifikace pravosti dala dělat jen z mikrosoftího exploreru:
Windows Genuine Advantage plug-in installation Some downloads are made available only after users have validated their versions of Microsoft Windows. Firefox and Netscape Navigator browser users may install a helper program, the Windows Genuine Advantage plug-in, to enhance their download experience.
Po stažení získáte soubor WindowsDefender.msi (Beta 2, velikost 6,4 MB), který spustíte a nainstalujete. Slouží k vyhledávání "špionážních" programů (spyware) ve vašem počítači, tedy takových, které z vašeho počítače posílají po internetu svému autorovi/firmě různé informace, třeba i vaše soubory. Nejedná se o viry, ale o různé metody marketingu nebo pokusy získat vaše data či přístupová hesla. Více o spyware Po instalaci věnujte pozornost nastavení volbou Tools, General Settings, kde si nastavte jak často a kdy má tento program vaše disky skenovat. Pokud bude skenovat, počítejte se zatížením vašeho procesoru kolem 60 procent, což není docela málo. Může vás to zdržovat podobně jako skenování antivirovým programem. Těžko si při tom budete moci například pouštět film.
Zvolte si také, zda chcete, aby Defender kontroloval v reálném čase, zda se do vašeho počítače právě nedostal nějaký spyware. Je to volba Real-time protection options. Defender má dále některé užitečné funkce, zejména možnost kontrolovat a nastavovat aktivitu programů spouštěných při startu (Category: Startup Programs) a ukazuje také aktuální stav, které programy pracují s internetem nebo v počítačové síti (volba Tools, Software Explorer, Category: Network Connested Programs), či právě spuštěné programy (Category: Currently Running Programs).

17.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Proč se tak roztahují po silnicích kamiony?

Na to je celkem jednoduchá odpověď: protože je to praktické. Zboží se naloží v místě vzniku nebo ve velkoskladu a doveze se zase až do velkoskladu nebo přímo do místa spotřeby. Obří supermarkety vznikají právě proto, aby mohly dostávat zboží v obrovském množství přímo z výroby nebo z velkoskladu za levné ceny. Dvanácti a více tunový kamion nemůže zajet do ulic města a vykládat tam zboží. Kromě toho zde hraje roli i fakt, že vlastně neexistují velké dopravní společnosti vlastnící stovky a tisíce kamionů. Převaha dopravy je zajišťována soukromníky mající na leasing jeden kamion, kteří se nechávají najímat za dost nedůstojných podmínek. Nikdo se nemusí starat o jejich vytěžování, o to se musí starat na své riziko sami. V silniční dopravě pracuje u nás více než 400.000 řidičů! Po železnici se něco takového nedá realizovat tak jednoduše a ekonomicky výhodně. Faktem ale je, že pokud by existovalo železniční spojení mezi výrobci a supermarkety, dalo by to využívat i dnes. Jenže velkosklady a supermarkety vyrostly kolem dálnic, kde široko daleko žádná železnice není. Železniční kontejnery u nás nejvíce využívají asi jen čínští dovozci falšovaného textilu a bot.
Při výstavbě metra se ve městech ani náhodou nepočítalo, že by se metrem mohly zásobovat obchody a další výrobny či provozovny. Přitom má metro naprosto volnou kapacitu od 24:00 do 05:00 hodin. Poslední nákladní tramvaj však po Praze jezdila někdy v padesátých letech a to je využíval pražský dopravní podnik při opravách a rekonstrukcích tratí. I kdyby se někdo chtěl pokusit využít k nákladní dopravě metro, zjistil by, že tam nejsou žádné dostatečně kapacitní nákladní výtahy. A nahoře by se zboží stejně zase muselo přeložit na auta. Takže ani toto řešení není praktické. Prostě naše země a především města se vyvíjejí z hlediska dopravního zcela náhodně, nikdo to neřídí, nedá se to koordinovat. Mravenci budující svá mraveniště a dálkové cesty jsou proti nám lidem géniové. Jsme zmatení a neschopní.
A pan Bursík, navrhující jménem své údajně ekologické strany zákaz provozu kamionů o víkendech, není nic jiného než populista, který by tímto opatřením vytáhnul ze státního rozpočtu další miliardy na kamionová parkoviště a v pondělí by nastal takový dopravní kolaps, že bychom se z něj nemuseli vzpamatovat ani do pátku. Jisté omezení má smysl snad v pátek a v neděli odpoledne s ohledem na rekreační osobní dopravu z měst a zpátky. Hlavní potíž je v tom, že se zpozdilo zavedení automatizovaného vybírání mýtného pro kamiony a protože je pro ně u nás výrazně levněji, jezdí přes Česko místo toho, aby si to namířili třeba i kratší cestou přes Rakousko a Německo. Doufejme, že je z této praxe mýtné vyléčí, pokud budou naše ceny nejméně tak vysoké, jako jinde. Snad si to můžeme určit bez souhlasu Bruselu. Snad.
Drastického omezení kamionové dopravy se dočkáme až po konci naftové civilizace, kdy se železnice napájená elektřinou z atomových reaktorů stane jedinou levnou možností, jak realizovat to chaotické převážení často stejného zboží z jednoho konce planety na druhý. Když si dáte ke svačince třeba jogurt, pak je nanejvýš pravděpodobné, že krmivo pro krávu bylo dovezeno z Polska, mléko cestovalo ke zpracování do Německa a pak teprve v lepším případě zpátky do supermarketu. V horším případě do velkoskladu a z něj nějakou starou avií do vaší sámošky. Prostě jogurt cestovatel. Divíte se ještě, že je tak drahý?

16.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Jak hledat, když nevím co vlastně hledám.

Poradím vám způsob hledání firmy, u které si nepamatujete, jak se jmenuje, ale víte kde sídlí. Pokud budete hledat v Praze, pak je dobré vědět, na které straně ulice fima sídlí. Ulice jsou totiž číslovány tak, že číslo jedna je vždy nejblíže k Vltavě a když stojíte zády k Vltavě, pak jsou lichá čísla na levé straně, neboli ve směru po proudu řeky a sudá čísla na pravé straně. Pěkné, co?
Hledání v telefonním seznamu
Nejspíše vám nepomůže hledání ve všelijakých českých vyhledávačích, ani Google nejspíš nezabere. Firma by se totiž musela někde zaregistrovat nebo mít alespň webové stránky. A to každý ani dnes nemá. Takže nejlepší je použít hledání ve starém dobrém telefonním seznamu, protože telefon má snad každá firma.
Takže si otevřete telefonní seznam na http://telefon.quick.cz a zadáte spíše méně, než více údajů. Například jen město, ulici a čtvrť. Nezapomeňte správně nastavit telefonní obvod a pokud víte, tak i čtvrť ve volbě Praha: (nepište to do části obce!). Samozřejmě vše do záložky Firmy. Jedno takové hledání máte na horním obrázku.
A pak už vám jen zbývá prohledat seznam seřazený podle abecedy a doufat, že tam narazíte na záznam té vámi hledané firmy. Nejspíše si při té příležitosti vzpomenete, jak se vlastně jmenuje. Jen se obávám jedné věci: už dnes existuje řada firem, které zcela zrušily svoje pevné linky a přešly na mobily. Pak v tomto seznamu nebudou. Být podnikatelem, ponechám vždy alespoň jednu pevnou linku třeba u sekretářky nebo v prodejně či v obchodním oddělení, aby firma zcela nevypadla z tohoto užitečného telefonního seznamu, alespoň do doby, kdy bude i seznam mobilních telefonů. Bude-li vůbec.
Namítnete, že se dá také hledat ve Zlatých stránkách. Ano, ale ne každá firma tam je, jedná se o placenou inzerci. I když v této databázi je údajně 310 000 záznamů.
Ještě něco: podrobnější informace o tom, jak se v Praze číslují domy najdete u Zeměměřiče.

15.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Německé odpadky jsou horší než neodbytní sudeťáci.

Černou skládku německého odpadu v Libčevsi na Lounsku začne podle ředitele České inspekce životního prostředí Jana Slance na náklady státu likvidovat najatá firma koncem března. Protože firma Bau-24 s.r.o. údajně zodpovědná za navezení odpadu nebude nejspíše reagovat na výzvy k odvozu, inspekce navrhne její exekuci a najme exekuční firmu, která nechá odpad převézt do meziskladu. Tam bude odpad ležet, dokud si ho Němci neodvezou zpět domů, ovšem jen v případě, že se prokáže německý původ odpadků. Nejspíše několik let...
To je skvělá metoda jak přijít k penězům, úklid tedy zaplatí daňoví poplatníci a pak se bude exekutor společně s konkurzním správcem panem JUDr.Zbyňkem Zapotilem pokoušet zabavit a prodat majetek české (?) firmy Bau-24 s.r.o. ve výši nákladů, pokud vůbec tato firma kdy nějaký majetek měla, neboť je od 6.března 2006 v konkurzu. A jako s.r.o. ručí jen do výše členkého podílu, v tomto případě jde o pouhých 210 000 korun. Její jediný majitel René Grünwald (r.č. 630325/0855 Brno - Kohoutice, Pavlovská 500/8, PSČ 623 00) se skrývá v irském Dublinu a navíc tvrdí, že nikdy žádné odpadky do Česka nevozil, že se za něj někdo vybavený jeho ukradnutým pasem vydával. Jedná se o celkem jednoduchý trik: firmu Bau-24 s.r.o. koupil pan Grünwald od jakéhosi Tomáše Pilze z Liblic, zinkasoval peníze za odvoz odpadků a posléze vyhlásil konkurz. Jeho jméno, po překladu "Zelený les", je v této souvislosti komickým paradoxem.
Kšeft z toho bude mít soukromá dopravní firma odvážející odpad do meziskladu a exekutor si ukrojí svůj díl, pokud bude ale z čeho. Zajímavé jistě bude, kde bude ten mezisklad, kteří jiní občané z něj budou mít "radost". Z širšího pohledu se ale celá tato lumpárna jeví jako jedna z možností, jak zvýšit zaměstnanost a zlepšit prosperitu našeho hospodářství vozením německých odpadků sem a tam a jejich následnou likvidací ve spalovně nebo na úředně povolené skládce. V každém případě to ale určitě nezvýší oblíbenost našich německých eurosoudruhů v Čechách. Kromě jejich sexuálních výletů k nám si je budeme napříště spojovat i s odpadky.

14.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Korupce, tvé jméno je biolíh.

Následující poněkud delší text, za což se omlouvám, je sestaven pouze z citací z různých dostupných pramenů.
9.3.2006 16:30 - Operace Antropoid: Policie pro podezření z korupce zatýkala na ministerstvu dopravy. Kvůli podezření z korupce ve státní správě dnes detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatkli několik lidí. Jde o dva zaměstnance ministerstva dopravy a pět podnikatelů či lobbistů, řekla ČTK mluvčí Blanka Kosinová.
9.3.2006 18:15 Ministr dopravy Šimonovský potvrdil zatčení Ludmily Švarcové, sekretářky svého náměstka RNDr. Petra Pospíchala, zodpovědného za úsek agend vozidel, řidičů a BESIP, člena zastupitelstva města Jihlavy a bývalého náměstka tamního hejtmana pro dopravu. Prý kvůli korupci v souvislosti s bioetanolem. Dalším z dosud známých zatčených je olomoucký lobbista František Vybíral a dva zástupci firmy BIOPAL Kolín, který vlastní firma Bioferm - lihovar Kolín - včetně generálního ředitele a předsedy představenstva Jaromíra Janaty. Posledním zatčeným je tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Josef Láznička.

Podle směrnic, neboli striktních nařízení Evropské unie, mají do roku 2010 činit biopaliva 5,75 procenta pohonných hmot. Za biopaliva se považuje biolíh, který lze přidávat do benzinu a olej z řepky vhodný do nafty.

PRAHA 5. září 2005 - Po neúspěšném tendru na výrobce biolihu pro přimíchávání do benzinu vláda zváží zavedení systému přidělování podílů bez výběrových řízení. Tendr zrušila vláda v červnu na žádost ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL).

Ministerstvo zemědělství se přitom hlásí jen k celkovému záměru využívat biolíh. Ministr Petr Zgarba (ČSSD) tendr nekomentuje, ale po nástupu do funkce označil právě podporu biolihu za jednu z priorit své politiky. Ani Ambrozek, ani Zgarba ale nemají žádnou koncepci, jak v Česku biopaliva rozvíjet. Tu má totiž připravit zase jiný úřad - a sice Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). "Dlouhodobou strategii využití biopaliv máme podle usnesení vlády předložit v říjnu," potvrdil Karel Gröger z MPO. Akce biolíh tedy probíhá ve výrazném předstihu před koncepcí. Ekonomové i podnikatelé přitom také důrazně upozorňují, že když už vláda chce využívat biolíh jako přídavek do benzínu (což vyplývá z příslušné směrnice Evropské unie), nemá žádný důvod přidělovat na jeho výrobu koncese.

"Podobné kroky jen připravují půdu korupci," říká například děkan národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Jiří Schwarz.
V Býšově, jihočeském zemědělském lihovaru, by se měla postavit kapacita na výrobu 600 tisíc hektolitrů lihu za rok. "Denně se počítá se spotřebou 500 tun pšenice a výrobou 150 až 180 tun výpalků pro krmivářské účely," uvedl Václav Šitner, lihovarnický expert. Předpokládá se s využitím až 50 tisíc hektarů půdy pro výsev pšenice k výrobě biolihu.
"O výrobu biolihu máme velký zájem," uvedl na semináři Jiří Netík, krajský radní z Českých Budějovic, který má ve svém referátu zemědělství a rozvoj venkova. "Pominuly by tak problémy s možným nadbytkem obilí," dodal. V zemi je totiž roční přebytek obilí zhruba 600 tisíc tun, vloni to byl dokonce dvojnásobek tohoto množství, ale šlo o výjimečnou úrodu.

Podle Milana Pavlíčka, prezidenta Českomoravské šlechtitelské a semenářské asociace, se z množství přebytku obilí dají vyrobit dva miliony hektolitrů lihu, který by se mohl přidávat do benzínu. Tato pšenice by se pěstovala na 140 tisících hektarech. Samozřejmě, to je údaj pouze za biolíh. Pro výrobu bionafty je potřeba řepka olejná, a to může být při výrobě zhruba 150 000 t metylesteru řepkového oleje dalších asi 140 000 ha. Přesně o to jde společně zemědělcům, petrolejářům a mělo by jít i celé společnosti. Biopaliva jednak sníží závislost země na dovozech ropy a díky nižšímu procentu spalin pozitivně ovlivní životní prostředí.

Podle Ivana Ottise z Asociace palivářů ČR je ve společnosti Česká rafinérská k 1. lednu 2007 nastaven program pro příjem biosložek do paliva. "Očekáváme, že poroste spotřební daň, a tím i cena na pumpách," uvedl. Pokud jde o biolíh, je podle něj nutné, aby došlo k dělbě zisku mezi rafinérií, lihovarem a zemědělci, to může dát impuls pro rychlé rozeběhnutí tohoto programu. Pro petrolejáře to znamená v první fázi růst investic. Česká rafinérská již investovala 400 milionů korun na tyto účely, ale měly by se jí vrátit.

V sousedním Německu, v jeho východní části již tři obří provozy stojí a hrozí, že Evropská unie při zamýšlené harmonizaci výroby biopaliv může nastavit stop stav dalším kapacitám a lihovar v Býšově by se mohl stát pomníkem nerozhodnosti českého státu v otázce biopaliv.

Biopaliva vůbec jsou dvakrát až třikrát dražší než benzín či nafta. Zahájit jejich výrobu bez státní licence, která pro potřebnou kvótu zaručí úlevy od spotřebitelské daně, by bylo podnikatelskou sebevraždou. Ve hře o miliardové zisky z výroby biopaliv není jen skupina PPF, která chce získat Setuzu, jejich největšího domácího producenta. Šéf Agrofertu Andrej Babiš už hledá místo, kde by postavil konkurenční "novou Setuzu". Biopaliva chtějí vyrábět i další firmy. Lihovar Vrdy, první speciální továrna na biolíh, dokonce již montuje v hale poslední stroje a chystá se na zkušební provoz. A firma Čepro, která spravuje státní zásoby paliv a bude mít distribuci biopaliv na starost, již v březnu zahájí pilotní program na míchání biosložek do pohonných hmot.

Vláda schválila materiál Ministerstva zemědělství, podle něhož se má od roku 2007 biolíh přidávat v několika procentech do veškerého benzínu a rostlinné metylestery zase do každého litru nafty. Výrobci biopaliv budou mít zaručený odbyt. Kabinet vyčíslil i náklady na plošné zavedení biopaliv. Vratka spotřební daně ochudí státní pokladnu ročně o více než 4,5 miliardy korun. Bez podpory ale nejsou biopaliva konkurenceschopná.

Největším výrobcem surovin pro bionaftu, čili metylesteru z řepky, je Setuza. Tu chce nyní získat PPF Petra Kellnera. Dlouho měl o Setuzu zájem i Agrofert. Jeho šéf Babiš ale nyní říká, že změnil plány. Uvažuje o stavbě továrny "na zelené louce". "Analyzujeme čtyři místa, která jsme vytipovali. Počítáme s roční kapacitou zpracování 260 tisíc tun řepky," říká Babiš. To je zhruba třetinová kapacita Setuzy. "Máme ovšem výhodu, že řepku bychom dodávali přímo z našeho výkupu," upozorňuje Babiš. Agrofert je totiž také jednou z největších firem, nakupujících od rolníků obilí a řepku. Druhý program, výroba biolihu, Babiše zatím tak neláká. "Vlastní provoz stavět nechci. Ale možná se s někým kapitálově propojíme, a můžeme se podílet jak na dodávkách obilí, tak na výsledné distribuci pohonných hmot," říká.

Setuza však také posiluje. "Už stavíme další výrobní kapacity, které nebudou ale využívat jen řepku. Nejméně z padesáti procent bude nová továrna zpracovávat i sóju a palmový olej," plánuje šéf firmy František Janů. Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který Setuzu ovládá prostřednictvím společnosti Český olej, uvažuje i o výrobě biolihu. "Máme už stavební povolení pro nový lihovar v Kojetíně. Ale ještě váhám. Dozor nad distribucí biopaliv budou mít Správa státních hmotných rezerv a Čepro, v jehož čele sedí Babišův známý Švarc. Nevíme, zda nás pustí do hry," tvrdí Pitr. Šéf Čepra Pavel Švarc nehodlá Pitra komentovat. "Mohu ale říci, že už příští měsíc spustíme pilotní program na distribuci biopaliv. Ve skladu Včelná vyzkoušíme, jak je míchat do benzínu i nafty a plnit směsí cisterny. Dokud nebude dokončena legislativa, budeme je zatím vozit do Rakouska." říká.

O plošném zavedení biopaliv mluví vláda už řadu let. Jenže třeba loni dokonce s ostudou musela zrušit tendr na dodavatele biolihu. Chtěla jim udělovat licence a výběrové řízení zavánělo korupcí. Nyní ale program začala brát vážně - tlačí ji k tomu i Brusel, který členy Evropské unie k rozvoji biopaliv zavázal. "Teď bude moci biopaliva dodávat kterýkoliv podnik, když splní určitá pravidla. Licence udělovány nebudou," potvrzuje změnu kursu mluvčí Ministerstva zemědělství Tomáš Loskot. Biopaliva označuje za prioritu. Mají totiž nejen přispět k lepšímu životnímu prostředí, ale především zajistit odbyt přebytků obilí i řepky.

Stát chce podpořit bionaftu vratkou spotřební daně: 9,95 koruny na litr metylesteru a 11,84 koruny za litr biolihu. "Podporu nám ale musí schválit Brusel. Žádost jsme podali 6. ledna, na odpověď jsou dva měsíce," říká Loskot. Další čas si pak ale vyžádá i dokončení české legislativy. "Nyní už se ale zdá, že zavedení biopaliv příští rok je reálné," předpokládá i Švarc.

Jak vidíte, i na výrobě ekologického paliva se dají vydělat velké peníze. Tedy peníze, pocházející z peněz daňavých poplatníků! Nikdo se nemůže divit, že se kolem toho semele rvačka, podplácení a udávání. Otázka zní také i jinak: bude opravdu přidávání lihu do benzinu ta pravá cesta do budoucnosti? Komisaři EU si to myslí, lihovarníci také a zemědělci nejsou proti, alespoň by se zbavili nadbytečného obilí. A když nám začnou majitelé ropných polí dělat potíže, co pak? Budeme jezdit na líh nebo chodit pěšky? Nebo existuje i jiná cesta?

Zdroje: Hospodářské noviny, Agris.cz, Agroweb.cz, Ekolist.cz, Ceskaenergetika.cz, iDnes.cz. Doporučuji článek "Nemravný biolíh" Jaromíra Plešeka a článek "Palivo do dieselových motorů z obilí" ze serveru Osel.cz.

13.3.2006 [Trvalá adresa článku]

V Británii si po 14. březnu bez potvrzení nezalaškujete.

Od 14. března zahájí britské ministerstvo vnitra informační kampaň, v jejímž rámci bude poučovat britské mladé muže (proč jenom ty mladé a jenom Brity?), že musejí před pohlavním stykem k němu získat od partnerky explicitní souhlas. O podobném požadavku při styku dvou homosexuálních partnerů se kampaň nezmiňuje. Kampaň bude vedena prostřednictvím reklam v rozhlase, v časopisech a v inzerátech na pánských záchodech (proč ne také na dámských?) v hostincích a v hudebních klubech. Zatím není jasné, zda bude partnerka zmíněný souhlas dávat písemně nebo alespoň před dvěma svědky. V případě písemného souhlasu doporučuji Britům účast notáře a vyhotovení notářského zápisu. Také není zcela jasné, zda se souhlas se sexem týká také manželských dvojic, neboť i tam dochází údajně často ze strany žen k nedobrovolnému sexu. Tady bych doporučoval onu známou židovskou metodu s buřinkou, která visí na hřebíku nad manželskou postelí. Když dostane jeden z partnerů chuť na sex, nasadí si buřinku na hlavu. Jestliže druhý partner souhlasí, vezme ji a nasadí si ji na hlavu. Pak se jde na věc, jinak sexuchtivý manžel či manželka spí s buřinkou na hlavě. Co dělat v případě oddělených manželských ložnic? V tomto případě je nejlepší nechat buřinku viset v obýváku nebo v kuchyni.
Kampaň vychází z již existujícího britského zákona o sexuálních trestných činech, ve kterém se konstatuje, že každý musí souhlasit se sexuálním stykem na základě vlastní volby a musí mít svobodu a také schopnost učinit tuto volbu. Ministerstvo vnitra proto uvažuje o změnách zákona, aby porota mohla rozhodnout, že byla žena příliš opilá nebo zdrogovaná na to, aby mohla se sexem souhlasit nebo jej odmítnout. Tento zákon nepochybně podpoří sexuálně motivované výlety mladých i starších britských mužů do Česka, kde takový zákon zatím nemáme.
Zákon ale neřeší případy, kdy je muž obtěžován nemírnou sexuální aktivitou ženy, ať už vlastní nebo cizí, nebo je v opilosti ženou či dokonce více ženami hanebně znásilněn. Britský zákon a celá kampaň je tak klasickým příkladem diskriminace mužů v dnešní zdegenerované společnosti. Až po celosvětovém vítězství islámu zavedeme právo šaríja, bude vše naštěstí jinak.

10.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Lidovci na ministerstvu obrany excelují v příjmu úplatků.

Ministerstvo obrany je tradičně mlýnek na peníze, který má na trvalo pronajatá KDU-ČSL. Nejnověji se dovídáme, že policisté z protikorupční služby právě vzali do basy ředitele odboru infrastruktury akvizičního úřadu ministerstva obrany Miroslava Beňo v okamžiku, kdy od zástupců společnosti Trade Fides a.s. převzal milion korun. Beňo má na ministerstvu na starost veřejné zakázky. Spolu s ním byl zajištěn prokurista firmy Trade Fides a.s. Libor Hledík a jeho obchodní ředitelka Dana Mlejnková. Firma Trade Fides a.s. dostala v roce 2003 od armády zakázku na ostrahu šesti muničních skladů. Hodnota zakázky není nikterak malá - činí totiž 2,7 miliardy korun.
Na svých internetových stránkách firma Trade Fides a.s. uvádí: "Slovem „fides“ jsou v jazyce klasiků označovány pojmy jako „víra, důvěra, poctivost, spravedlnost, jistota, spolehlivost a bezpečnost“, tedy vše, co našim zákazníkům nabízíme." Když se pan Beňo s nimi spojil v úsilí se finačně zabezpečit, měl jistě pevnou víru a důvěru, že za svoje poctivé úsilí jim vydělat peníze obdrží spravedlivý podíl a bude mít přitom jistotu, že bude spolehlivě a bezpečně utajen. Jen s tím předáním úplatku se to nějak zvrtlo.
Podle státního zástupce Ladislava Malovce, který má vyšetřování milionového úplatku na starosti, zorganizovala firma Trade Fides a.s. také sportovní hry pro ministerské zaměstnance ve Vojenské zotavovně Měřín ve středních Čechách. Ministr obrany Karel Kühnl uvedl, že o sportovním víkendu svých podřízených neměl potuchy.
Policie chce prověřit všech 25 smluv, které uzavřela firma Trade Fides a.s. s ministerstvem obrany. A proč to prasklo? Nejspíše podle obvyklého scénáře: někdo s podrobnými informaci o těchto nekalých obchodech zahájil vydírání povedené party a nebyl uspokojen. A tak to prásknul policii. Možná, že to byl dokonce policajt. V každém případě může ministr obrany očekávat v krátké době návštěvu specialistů NATO na bezpečnost, kteří budou prověřovat, jaké tajné informace se dostaly do rukou výtečníků ze soukromé firmy Trade Fides a.s.
Tato firma dodávala a dodává bezpečnostní systémy do takových firem a organizací jako je (a teď se neděste) ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA, ČESKÁ SPOŘITELNA, Expandia banka, ČSOB, Raiffeisenbank, GE Capital Bank, Erste Bank, Volksbank, KOMERČNÍ BANKA, Česká pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna, ČESKÁ POŠTA, ČESKÝ TELECOM, a.s., ČSAD Ostrava a.s., IKEA Brno, TESCO Hradec Králové, Státní tiskárna cenin Praha, Philip Morris, Safina a.s., Walter Kuřim, Ministerstvo vnitra ČR, Ministerstvo spravedlnosti ČR, Ministerstvo kultury ČR, Okresní úřady, Ministerstvo zahraničí ČR, Zastupitelské úřady v Moskvě, Budapešti, Pekingu, Bombaji, Sarajevu, Kodani, Haagu, Ammanu a Vídni, Hrad Rožumberk, Hrad a zámek Český Krumlov, Hrad Švihov, Zámek Hluboká nad Vltavou,Zámek Litomyšl, Zámek Kačina, Zámek Konopiště, Zámek Vranov nad Dyjí, Zámek Náměšť nad Oslavou, Národní galerie v Praze, Středočeská galerie Praha, Alšova jihočeská galerie, Arcidiecézní muzeum Olomouc, Galerie umění Ostrava, Palác Křížovníků Praha, Slovanská epopej, Moravské zemské muzeum Brno, Technické muzeum Brno, Arcidiecézní muzeum Olomouc, Muzeum umění Olomouc, České muzeum výtvarného umění, Ústřední depozitář Národního muzea Terezín, Klášter Plasy, Národní knihovna Klementinum, Památník národního písemnictví, Rakouská knihovna Plzeň, Týnský chrám v Praze, Kostel sv. Hostýn, Petrov v Brně, Kostel sv. Jána s Loretou v Brně, a řada dalších. Když upláceli na ministerstvu obrany, kolik úplatků se asi roztočilo jinde...
Vyšetřování policie by nepochybně měla doplnit i BIS, zejména pokud jde o systémy ochrany Národní banky, ministerstev a našich zastupitelských úřadů. Kde se uplácejí státní úředníci, hrozí i nebezpečí, že zaměstnanci firmy Trade Fides a.s. mohli například výhodně někomu prodat plány těchto systémů komukoliv, kdo dobře zaplatil.

9.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Ostatně soudím, že tento mužský svět musí být zničen!

Dnešní "oslava" žen není nic jiného, než projevem ubohého mužského egocentrismu. Cílem oslav je vyvolat zdání, že jsou muži ochotni předat dobrovolně nejméně polovinu své stávající neomezené moci ženám. Že jsou odhodláni současně převzít nejméně polovinu ženských povinností v rodinném životě. Že neustále usilují o to, aby ženy zastávaly rovnocená místa v zaměstnání i v politice a navíc se dnešního dne muži pokoušejí přesvědčit chabými dárky své ženy, milenky, přítelkyně o tom, jak je bezmezně a oddaně milují.
To všechno jsou jen bohapusté lži. Muži se nikdy dobrovolně nevzdají svého výsadního postavení ve světě, který vytvořili ke svému obrazu a to i za pomoci bezbranných žen. Jedinou cestou může být jen násilná změna poměrů a to nejen v tzv. západní společnosti údajně stojící na dnes velmi vratkých základech křesťanství a židovství. Ženy žijící v zemích ovládnutých islámem jsou na tom ještě mnohem hůře a tam, kde není žádné náboženství ani zákony jsou ženy jen bezejmennými otrokyněmi.
Ženám nepomohou žádné nové zákony a vyhlášky nařizující například, že polovina politiků ve státních orgánech mají být ženy, nepomohou žádná veleslavná prohlášení o rovnoprávnosti. Existují vůbec nějaké prostředky, které by v dohledné době dokázaly zvrátit současné neudržitelné poměry? Z historie takové pokusy známe, dokonce i v českých dějinách: dívčí války. V praxi to znamená, že ženy konečně začnou využívat zvířecí mužské vášně a touhy po ženách pro své dobro. Muž toužící po ženě je jen slabá loutka v rukou zkušené vládkyně, která postupně převezme vedoucí roli a chytře ponechá muži rozhodování o "důležitých věcech", zatímco sama neomezeně řídí vše ostatní. Vzpomeňme na slova Jana Wericha, který dal ženám jasný návod, když pravil při jedné příležitosti zhruba toto: "U nás v rodině o věcech zásadních rozhoduji výhradně jen já, zatímco moje žena rozhoduje o věcech nedůležitých a podřadných. Já vždy určuji jaký je náš postoj k válce v Burundi Urundi, hladomoru v Africe, vztahu k USA a postupu v dobývání vesmíru. Moje žena pak rozhoduje jen o nepodstatných věcech, jako je kam půjdeme dnes večer a za co utratíme naše peníze." Pan Werich tehdy ukázal všem ženám, jak si počínati, jak pomalu ale jistě převzít moc do svých rukou tu skutečnou moc, jak tento svět řídit, aniž si toho muži vůbec jen povšimnou. Tolik jsem chtěl připomenout našim ženám k jejich dnešnímu směšnému svátku, který byl vymyšlen muži, aby se mohli opět jen bezuzdně opíjet se svými kolegyněmi v práci a zanedbávat svoji rodinu.

8.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Jak pantáta Paroubek k bytu přišel.

Náš premiér je chudý člověk z lidu. Odpovídá tomu i jeho bydlení v ubohém bytě na sídlišti. V lokalitě Velká Ohrada - Rotavská firma doma a.s. společně s MČ Praha 13 postavila deset bytových domů o 270 bytových jednotkách a 190 garážových stání. Tyto domy byly postaveny s využitím systémové dotace Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, určené pro podporu bydlení. Jedná se o bydlení družstevní, kde investorem bylo Sdružení města a akciové společnosti doma a.s. Město vstupuje do sdružení prostředky státní dotace na nájemní bydlení a pokryje polovinu všech investičních nákladů. Paroubek tak bydlí v bytě, který by normálně stál 3 miliony. Ale protože je chudý, zaplatil jen polovičku! Více o tom čtěte zde.

7.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Bursík zahájil cestu Strany zelených do parlamentu.

"Strana zelených jako síla, která chce "změnit systém zevnitř", nemůže mít zásadnější úspěch u voličů. Systém se už změnit nedá, ve svém samopohybu rozdrtí každý alternativní projekt na stejně bezbarvou většinovou kaši," napsal v roce 2004 Václav Bělohradský ve svém článku Blbá nálada v Evropě. Vypadá to, že se mýlil. Bursík a vedení strany zelených se domnívají, že se do parlamentu dostanou tím, že nebudou stranou zaměřenou výhradně na ekologii, ale že se budou zabývat i ostatními problémy řízení státu, stejně jako ostatní strany. Spoléhají hlavně na ty nerozhodnuté voliče, kteří v minulých volbách ani volit nešli, na mladé lidi spíše středové orientace. Dá se předpokládat, že je budou volit více ženy, zejména ty mladé vychovávající děti. Strana zelených například navrhuje, aby otcové měli možnost strávit s manželkou či družkou prvních šest týdnů po narození dítěte doma za stejných finančních podmínek jako matky. To je dobrý tah!
Nový průzkum CVVM potvrdil trend ze začátku února. Strana zelených má nyní teoretickou podporu šesti procent voličů a tak by se měla do parlamentu dostat. Pokud se tak stane, může sehrát důležitou roli v současné neblahé politické rovnováze českého parlamentu. Na kterou stranu se ale přidají, můžeme jen odhadovat. Co kdyby se přidali k jedné z možných koalicí ČSSD + KDU-ČSL + Zelení? Spíše to ale vypadá na jejich účast v koalici ODS + KDU-ČSL + Zelení. Bursík by se jistě rád stal ministrem životního prostředí. Při nejhorším zůstanou v opozici.
Z volebního programu strany zelených: Jsme univerzální politickou stranou, která má praktické návrhy řešení pro všechny klíčové oblasti politiky a ekonomiky. Navíc (ve srovnání s našimi politickými partnery) přinášíme do politiky zcela nová, typicky zelená témata, která považujeme za závažná a která doposud nejsou součástí společenské diskuse ani politického rozhodování.
Je tedy nanejvýš pravděpodobné, že můžeme v parlamentu očekávat nové "zelenáče". Je tedy načase, aby si je stávající parlamntní strany začaly předcházet. Poněkud nešťastně se projevil Paroubek, když Bursíkem vyjádřenou podporu adopce pro homosexuální páry označil za torpédování jeho snahy prosadit zákon o registrovaném partnerství v parlamentu přes prezidentovo veto. Asi o spolupráci se zelenými nemá zájem.
Pantáta Paroubek v poslední době spíše připomíná známého slona v porcelánu, kterému ubližují a nemají ho rádi. Místo svého dřívějšího sebevědomého úsměvu je viděn spíše ve stavu permanentní nasupené nasr...sti. Místo dialogu v zákulisí volí prapodivnou metodu zvěřejňovaných osobních dopisů svým politickým nepřátelům či bývalým oblíbencům. Skvělou ukázkou je jeho korespondence vedená s Klausem při návštěvě Putina, ve které si stěžuje, jak byl jeho úřad odstrčen na vedlejší kolej. Pro její neuvěřitelný obsah jsem jí zaarchivoval a najdete jí celou zde.

6.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Podvodné maily se pokoušejí o váš účet u Citibank.

Dnes se opět objevily podvodné maily, které se z adresáta pokoušejí získat číslo a PIN jeho konta u Citibank. Dorazil i na jednu moji falešnou adresu, kterou používám pro různé registrace při stahování trial nebo demo verzí programů. Maily jsou české a docela vtipně se pokoušejí vyvolat dojem, že máte vložením těchto údajů zajistit převod hodnoty 2000 peněz v blíže neurčené cizí měně. Více o tom již informuje zive.cz. Mezinárodní server www.antiphishing.org o tom nesděluje nic, je podle "novinek" zde uveřejněných dost pozadu za nebezpečnou phishingovou realitou. Více o tom, co je to phishing se psalo například na Lupě nebo i v Ahaswebových novinách.

3.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Jste in nebo jste jen ubohá socka?

Společnost In-Stat provedla celosvětový průzkum o tom, jak se používají zabudované digitální fotoaparáty v mobilech. Z průzkumu vyplývá, že pouhých 5 procent majitelů mobilů s digitálním fotoaparátem si fotky stáhne a uchová v počítači nebo vytiskne. 60 procent majitelů mobilů s fotoaparátem před jeho nákupem zvažovalo posílání fotografií prostředníctvím MMS služby, avšak ve skutečnosti fotky z mobilu posílá jen 30 procent. Za hlavní příčinu nevyužívání fotoaparátů v mobilech respondenti uvedli tři hlavní důvody – nedostatečnou kvalitu fotek, náklady na odeslání fotky z mobilu a technické těžkosti při přijímání a odesílání fotek z mobilu.
Je to jasný důkaz, že nekvalitní fotoaparát v mobilu je jen dalším trikem, jak přimět zákazníky ke koupi nového mobilu v situaci, kdy má mobil prakticky každý a hrozí krize výroby a prodeje mobilů. Probíhá zde podobný proces jako ve výrobě počítačů, vývoji SW i ve vývoji a výrobě nových modelů automobilů pod heslem "Zahoď svůj zastaralý, byť funkční výrobek a kup si nový, lepší, dokonalejší!" Jakmile na tuto mediální masáž přestanou zákazníci reagovat, hrozí stagnace ekonomiky a zastavení růstu zisků, pokles zaměstanosti. Tento reklamní útok na zákazníka je postaven v podstatě na závisti, na předhánění se, na vystavování své "úrovně", na tom, že kdo tohle či ono ještě nemá, není in, je socka. Začíná to už v mateřské školce, ve škole. Které dítě nemá ty správné značkové boty, oblečení, ten nejlepší mobil, je nula. Kdo nemá pořádné auto každé dva roky, nejezdí na luxusní dovolené, je ubožák bez šance na postup v kariéře. Musíte vydělávat stále víc a víc, abyste mohli více utrácet. Když na to nemáte, tak si přece můžete půjčit! A co vy, jste in nebo jen ubohá socka?

3.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Kdy už konečně budou u nás jen dvě politické strany?

Soudruh Grebeníček zřejmě podlehl u příležitosti oslav vítězného 25.února vzpomínkám na doby, kdy jeho již zvěčnělý otec řezal odpůrce komunismu v base a vyjádřil ve svém dopise vedení strany vizi přechodu komunistů opět k moci:
..."Doba je zralá, aby styl vládních koalic založených na podvádění voličů, na poškozování ekonomických zájmů většiny občanů, obcí i státu a na bezbřehé korupci, za který nesou rozhodující odpovědnost ODS a vedení ČSSD, ve volbách propadl. Máme povinnost proti hrozivé nezaměstnanosti a rostoucím sociálním příkopům po letech ekonomických a asociálních experimentů pravicových a středopravých koalic postavit ekonomicky efektivní, sociálně vnímavou a přitom plně demokratickou alternativu vlády levice.
Není a nebude to přitom podbízivost charakterově nepevných jednotlivců mezi námi, jejich trapné nadbíhání ČSSD a dokonce pravici, ale programová jednoznačnost KSČM a náš skutečný volební výsledek, co rozhodne o možné povolební spolupráci levice a o levicové alternativě vládnutí,"
prorokuje Grebeníček.
Nelíbí se mu evidentně představa, že by jednoho dne - podle již jednou realizovaného scénáře - došlo ke sloučení nejen ideí komunistů a socialistů, ale i ke sloučení KSČM a ČSSD. Tentokrát nejspíše z iniciativy ČSSD, tedy opačně než v roce 1948. Komunisté přece pocházejí z lůna Československé strany sociálně demokratické, od které se odtrhli v roce 1921 a tak by se vlastně symbolicky vrátili do lůna své rodné socdem strany. Jak dojemná představa! Nechápu proto Grebeníčkův odpor, skončila by tak nepodařená rebélie komunistů a až by se podobně sarajevští odpadlíci od ODS opět pokorně vrátili, zavládla by na české politické scéně ona žádoucí "americká" dualita, boj jen dvou velkých stran o to, kdo bude utrácet peníze českých občanů.

Celý text dopisu bývalého vůdce KSČM viz zde.

2.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Koupit nebo prodat akcie španělského ČESKÉHO TELECOMU?

Představenstvo ČESKÉHO TELECOMU zamýšlí navrhnout na valné hromadě, která se bude konat koncem dubna 2006, vyplacení dividendy ve výši 45 Kč na akcii, tj. celkem 14, 494 miliard korun, s výplatou ve druhé půlce roku 2006. Tato částka představuje rozdělení celkové částky čistého zisku za rok 2005 a nerozdělených zisků z minulých let. Návrh odráží situaci, kdy v roce 2005 nebyla vyplacena žádná dividenda a společnost je schopna generovat zisk a silné hotovostní toky.
Je snad tato zpráva pokusem ovlivnit akciový trh? Určitě ano! Koupit nebo prodat? Momentálně kurs oproti očekávání klesá. Názory na kurz akcií ČESKÉHO TELECOMU čtěte zde. Jsou snad i tyto názory jen trikem, jak manipulovat s kurzem těchto akcií? Telefónica drží k dnešku cca 70 procent akcií (51,1 procent od státu a 18,3 procent od drobných majitelů) - možná i víc, se zbývajícími akciemi je možné volně obchodovat.
Státní pokladna loňským prodejem akcií ČESKÉHO TELECOMU včetně Eurotelu španělské firmě Telefónica nepochybně přišla o dividendy, které nebyly před prodejem vypláceny (záměrně?) a to ve výši zhruba 7,5 miliardy korun (z 51,1 procent akcií). Jak by se dnes ty peníze hodily pro likvidaci dluhů nemocnic i opravu dětské motolské nemocnice! A jak to dopadne s ČEZem? Má vůbec smysl prodávat státní firmy, které tak skvěle prosperují? Nedostávají snad naši politici úplatky za to, že takové dárky dávají zahraničním firmám? Nic takového, oni to dělají pro větší blaho nás všech. Protože kdyby takové firmy zůstaly v rukou státu, mohli by toto bohatství nekontrolovaně rozkrádat právě státní úředníci včetně politiků. A tomu je třeba zabránit za každou cenu!

1.3.2006 [Trvalá adresa článku]

Škoda Roomster na ženevském autosalonu!

Milovníci jedné z domácích automobilek Škoda se konečně letos dočkají po pěti letech nového modelu. Roomster byl právě teď vystaven v Ženevě a má přijít do prodeje ještě letos, i když se v Kvasinách vyrobí jen něco kolem 15 000 vozů. Nový model by měl konkurovat "velkoprostorovým" vozům jako je např. Opel Meriva či Fiat Idea. Název je cílem: „Room” reprezentuje interiér, který svou velkorysostí a množstvím variací překračuje všechna měřítka své třídy, „(Road)ster” vyjadřuje dynamiku a emoce v této studii obsažené," vysvětluje se ve firemních materiálech jméno Roomsteru. Více o tomto lákadle v ceně od 339 900 korun čtěte na stránkách firmy Škoda zde.

1.3.2006 [Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.