CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 403, 16.11. - 10.12.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

10.12.- Netýrejte nebohé ryby, barbaři!

Už dávno minula doba, kdy bylo považováno za vrchol veselosti ukazovat v televizi scénku o tom, jak tatínek za asistence dětiček ubíjí koupeného kapra, kterého ještě chvíli před tím děti hladily ve vaně napuštěné chlorem otrávenou vodou. Nic takového si dnes žádný dramaturg nedovolí do vysílání zařadit. Byl by v zápětí nemilosrdně ubit spolky na ochranu zvířat. Ubíjení dramaturga a odpovědného šéfredaktora by se dozajista zúčastnili i dětští psychologi (nový pohlavně neutrální výraz pro tuto profesi zbavený mužského šovinizmu). Trápení ryb je třeba už konečně jednou provždy zastavit nejen o vánočních svátcích! Je třeba také zakázat týrání ryb sportovními rybáři, kteří nejprve nebohou rybu uloví drastickým způsobem na háček a poté, co vyděšenou rybu jsoucí na pokraji života kombinačkami na suchu (!) háku zbaví, bez ošetření jí hodí zpátky do vody, aby se mohla stát obětí dalšímu maniakovi holdujícímu tomuto "sportu".
Dovedete si vůbec představit, jak trpí rybičky v akváriu, když jim nějaký debil neustále ťuká na sklo, jiný magor je loví síťkou aby je vzápětí nacpal do sklenice, zatím co prý v jejich zájmu vyprazdňuje vodu a nalévá tam jinou doplněnou nejrůznějšími chemikáliemi pro "zlepšení" jejich životního prostředí? Řada těchto obětí zvrhlého hoby byla nemilosrdně polapena kdesi v teplých mořích, právě když se chystala zplodit další potomky svého beztak již ohroženého a vymírajícího druhu. Zakázat domácí věznění ryb k akváriích je holou nutností. Samozvaní pavědci se pokoušejí veřejnost přesvědčit, že právě chov ryb v akváriích včetně těch největších je jistou zárukou toho, že právě řada druhů nebude nenávratně ztracena vyhubením. Konají tak jen ve vlastním zájmu, aby se mohli živit pochybnou činností zvanou vědecký výzkum.
Samotné umělé "chování" ryb v českých rybnících není nic jiného, než výraz bezmezné hrabivosti majitelů rybníků, kteří se na zvrhlém vánočním zvyku hodlají každoročně obohacovat za cenu zmařených životů. S nesmyslnou vánoční tradicí pojídání nechutných a navíc i zdraví nebezpečných ryb je třeba skoncovat. Stejně jako s vězněním slepic v klecích, vraždění prasat, telat, býků i krav. Jedině tak budeme moci usednout ke stolu bez rukou zkrvavených krví obětí naší nenažranosti.
A protože v poslední době byly učiněny významné objevy o utajené psychice rostlin, nemůžeme ani ty konzumovat bez pocitu viny. Zbývá nám proto jediná čestná cesta: urychleně vymřít hlady a přestat na této planetě překážet obyvatelům přírody v jejich šťastném životě. Jsme totiž stejně jen chorobným produktem nepřirozené mutace opic a už vůbec ne jakýmsi idealizovaným vrcholem přírody!

[Trvalá adresa článku]

9.12.- Po kapru z Vltavy můžete začít blbnout.

Nemyslím tím žádné dětské pozitivní hravé "blbnutí", ale velice nebezpečné poruchy paměti. A nejen to: může následovat i zhoršení funkce jater a navíc, prostřednictvím mateřského mléka dojde i k poškození potomstva. V mateřském mléce a tělech ryb žijících v českých řekách totiž našli experti brómované zpomalovače hoření používané ve spotřební elektronice, v kobercích, v polyuretanových pěnách v nábytku a také v poslední době v Česku oblíbených plastových oknech. Tyto látky ovlivňují negativně hormonální systém člověka. V porovnání s lidmi z Kanady či Švédska jsme na tom prý o něco lépe, což se vysvětluje vyšším vybavením západních domácnosti elektronikou (?) a jinou skladbou jídelníčku s mnohem menší spotřebou rybího masa. Právě v rybím tuku se uvedené látky nejvíce koncentrují. Žádné hygienické limity pro brómované zpomalovače hoření u nás zatím neexistují.
Bromované zpomalovače hoření se kumulují se v živočišných tucích podobně jako již dříve zakázané polychlorované bifenyly (PCB), patří k tzv. perzistentním organickým látkám, které díky své chemické stabilitě setrvávají dlouho v prostředí a "putují" proto i tisíce kilometrů od zdrojů svého původu. Nerozpouštějí se ve vodě, ale v tucích, na které se vážou a v organizmu se tak kumulují. Jedinou obranou proti nim je naprostý zákaz jejich používání v průmyslové výrobě. Nová chemická politika Evropské unie nazývaná zkratkou REACH by to měla změnit, protože zavede kontrolu i těch látek, které se dodnes nesledují, a těch je většina. V boji proti používání nebezpečných chemikálií se u nás aktivně angažuje ekologické sdružení občanů Arnika se svým programem Toxické látky a odpady.
Prameny: http://www.chemicalreaction.org, http://europa.eu.int, http://www.mvcr.cz, http://www.greenpeace.cz.

[Trvalá adresa článku]

8.12.- Pozoruhodný výrok předsedy vlády o spolupráci s KSČM.

Řada komentátorů si konečně povšimla, že Stanislav Gross mění své názory a politické postoje podle hesla kam vítr, tam plášť. V následujícím úryvku z rozhovoru, který byl zveřejněn v iDNES 5.listopadu Gross tuto svoji schopnost skvostným způsobem předvádí. Prakticky v jedné větě nejprve zcela odmítne spolupráci ČSSD a KSČM, vzápětí ji připustí, aby ji pak v závěru zpochybnil. Cituji:
Otázka iDNES: Ještě jedna podstatná věc, která by voliče určitě zajímala. Jak to bude s vaší případnou spoluprací po krajských volbách s komunisty?
Odpověď S.G.: To strašení spoluprací s komunisty už opodstatnění nemá. Kdybychom něco takového chtěli udělat, tak jsme to mohli udělat už v roce 2002. Měli bychom ve sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů. To, že jsme to neudělali, ukazuje, že sociální demokracie nemá v úmyslu přivádět komunisty k moci. Ale uvidíme, jaká bude povolební aritmetika.
Otázka: Čili když to aritmetika bude umožňovat, krajské koalice s komunisty nevylučujete?
Odpověď: Já o ně nestojím. Doufám, že budeme mít takovou sílu, že nebudeme muset dělat takové kompromisy. Ani s ODS, ani s komunisty.
Opravdový kolotoč politických postojů během několika sekund - jak na matějské pouti. Je to ještě dokonalejší metoda, než jakou používal Špidla, když mátl své posluchače naprosto nesrozumitelnými výroky. Gross jde ještě dál: předpokládá, že jej vlastně nikdo ani pořádně neposlouchá.

[Trvalá adresa článku]

7.12.- Je váš politický postoj nalevo nebo napravo?

Atributy levičáctví jsou podle prezidenta Václava Klause snowboard, batůžek a plastiková láhev. Jezdíte na snowboardu, nosíte na zádech batůžek a pijete vodu z plastikové lahve? Pak jste zaručeným levičákem. Prezident Václav Klaus to řekl ve čtvrtek v budově Českého rozhlasu krátce před tím, než tam poskytl rozhovor stanici Radiožurnál. Těsně před začátkem rozhovoru, nabídli totiž zaměstnanci rádia Klausovi vodu v plastikové lahvi.
Václav Klaus má i nemá pravdu. Celá pravda je taková, že dnes, v našem milém kapitalizmu nebo v čem to žijeme, je snowboard, baťůžek a petflaška odznakem nonkonformního postoje, který poněkud nepřesně označuje Klaus jako levičáctví. Kdybychom ale žili v totalitním komunistickém státě, symbolizovaly by stejné znaky odpůrce režimu, tedy pravičáka. Podobně byli dříve anarchisté označováni za pravičáky, dnes je logicky vnitro řadí mezi extrémní levici.
Politické spektrum podle AhaswebaJak vidím, musím znovu pro vás i prezidenta Klause zveřejnit svoji geniální definici politického spektra v kruhu. V přírodě se totiž žádné opravdové přímky nevyskytují a protože je země kulatá, tak i to, co se v kulatých hlavách lidí líhne jako "politický názor" nebo "politická orientace" se musí vidět jako kruh. Proto se tak často lidem plete, co je extrémní pravice a co extrémní levice. Podle mého poněkud revolučního názoru byly původně jen strany pravé. Pak se některým nelíbila to pravicová totalita a odtrhli se, založili si další stranu, další strany. No a ti, co zůstali v těch pravicových logicky začali odpadlíky označovat jako leváky, že jejich program je na levačku. Ovšem levičáci si to nenechali líbit a vbrzku nad pravičáky zvítězili a to až tak, že je zakázali. Tomu se říkalo vítězství socializmu, případně vítězství komunizmu. Když ale máte jen jednu ruku a přitom ještě levou, dopadne to s vámi špatně. Takže teď zase spíše vítězí pravičáci, vítězství patří kapitalizmu. Ten je ale zlý zejména na obyčejné pracující, těm se to nelíbí a tak demonstrují za 30 hodinový pracovní týden s větším platem. Takže to zase vypadá na levačku. Ještě jsou tu docela zajímavé strany, které se definují jako strany politického středu. Třeba naši milí lidovci. U nich to vyplývá z náboženské orientace. Když Krista křižovali zlí židé, byl uprostřed a po levici i po pravici měl docela obyčejné lotry. Odtud tedy ta opatrnost a centrizmus lidoveckých vůdců. Hezky o tom zpívali Voskovec s Werichem v jedné písni o českém volovi, jak neví, na kterou stranu se dát a tak nakonec zvolí cestu prostřední, protože je rovná a vyšlapanááá. Tolik o politických stranách, levici, středu a pravici.

[Trvalá adresa článku]

6.12.- Máte doma AVG 7.0 anglicky nebo avast! 4.5 česky?

Firma Grisoft končí podporu antivirového programu AVG verze 6.0. Pro domácí nekomerční použití se nabízí nový AVG 7.0 Home verze zdarma pouze v angličtině. Firma Grisoft tuto verzi dokonce na svém základním serveru orientovaném na české uživatele ani nenabízí, lze ji ale stáhnout na adrese http://free.grisoft.com/softw/70free/setup/avg70free_289a392.exe.
Na účinnost AVG při detekci virů jsou nejrůznější názory, většinou je v diskuzích spíše doporučovaná Home verze antiviru avast!. Instalační soubor Home verze antiviru avast! v češtině najdete na adrese http://www.asw.cz/cze/down_home.html. Je pro nekomerční použití po registraci zdarma.
Pramen: http://zive.cz.

[Trvalá adresa článku]

3.12.- Protestní kálení umělců v expozici Národní galerie.

Kálení v NGSvůj vztah k Národní galerii v Praze vyjádřilo 20. listopadu 2004 poněkud neobvyklým způsobem pět mladých výtvarných umělců: Ondřej Brody, Jiří Franta, Václav Magid, Marek Meduna a Petr Motejzík. Jmenovaní se 20. listopadu 2004 vykáleli v expozici Veletržního paláce. Jednalo se o tři členy skupiny Rafani a bývalé či současné studenty dvou pražských uměleckých škol. 30. listopadu vedení Národní galerie v Praze předalo v této věci podnět orgánům činným v trestním řízení. V průběhu této opravdu neobvyklé performance nikdo konající umělce nevyrušil. Ostraha Národní galerie zcela selhala. Bylo štěstím, že se účastníci tohoto protestu proti způsobu vedení Národní galerie, nerozhodli vykálet se například na vystavené umělecké artefakty pana Knížáka. Možná to udělají příště. Po uměleckém výkonu si umělci naplněni uspokojením z vykonaného v klidu poseděli v kavárně v přízemí Národní galerie a pak teprve nikým nerušeni odešli. Podle očitých svědků byly "instalované" exkrementy v expozici 60 let ještě nejméně další hodinu.
Pro úplné informování o tomto zcela novém způsobu protestu uvádím prohlášení umělců z 1. prosince 2004, které zveřejnili po akci:

Bez názvu, 2004, Praha

Popis performance
V sobotu 20.11. 2004 jsme jako řádní návštěvníci přišli do Veletržního paláce (sbírky 20. Století Národní galerie). Zde jsme se v expozici českého a slovenského umění šedesátých let veřejně a společně vykáleli na zem, očistili se a nikým nerušeni odešli z galerie.
Účastníci: Ondřej Brody, Jiří Franta, Václav Magid, Marek Meduna, Petr Motejzík

Několik poznámek k performanci
Národní galerie by měla být jednou z nejprestižnějších kulturních institucí v České republice. Její nynější stav nás znepokojuje. Snažíme se k němu nebýt lhostejní. Nesouhlasíme se způsobem jejího vedení, jak jej reprezentuje Milan Knížák.
Současný obraz Národní galerie nás též nutí k obecnému přemýšlení o muzeích a jejich funkci v současné společnosti.
Myslíme si, že názor na vedení Národní galerie a forma jeho vyjádření je osobní věcí každého občana, ale přesto je mít na paměti, že se jedná o instituci státní.
Zmnožením osobních iniciativ nabyla tato performance rysů kampaně a i to je jeden z faktorů, který nás zajímá. Tato akce byla prezentována jako performance, tedy jako umělecký čin. Forma performance byla zcela jistě vulgární a samozřejmě překračovala meze slušného chování. Klademe otázku, proč ač nejsme exhibicionisti, jsme překročili tyto meze, co stálo za naším rozhodnutím se takto v očích veřejnosti zostudit a také klademe tento způsob vedle způsobů chování ředitele NG.
Je svým způsobem otázkou, zda větším přestupkem je ono překročení hranic slušnosti nebo narušení monopolu moci a výlučnosti Národní galerie. Naši odpovědnost cítíme pouze před zákony a veřejností České republiky, nikde jinde. Vše, co jsme zmínili výše, jsou jen některé aspekty naší performance. Umělecký čin je zcela svébytný a není nutné ho posvěcovat jeho účelovostí.

Ondřej Brody, Jiří Franta, Václav Magid, Marek Meduna, Petr Motejzík

Omlouvám se, že na tuto významnou událost české kultury reaguji s tak velkým zpožděním. Snažil jsem se ale získat podrobnější informace jak od spolku Rafani, tak i z jiných pramenů. Nejednalo se tedy o oficiální akci spolku Rafani, jak bylo mylně uvedeno v denním tisku. Pouze tři účastníci akce jsou členy tohoto spolku. K tomu, jak vypadá celá instalace sbírek NG ve Veletržním paláci mám své vlastní výhrady. Vypadá to tam jako v mauzoleu, je to bez života, chladné a velmi velmi smutné. Výběr uměleckých děl nehodlám komentovat, neboť nejsem v tomto oboru odborníkem. Pokud je tam ale ještě stále ten stříbrný trpaslík pana Knížáka, připojuji se k protestu výše jmenovaných umělců. Doufám, že policie zajistila předměty doličné, aby tak mohli být na základě moderních postupů genového inženýrství identifikováni pachatelé a doličné materiály včetně hmotných důkazů byly na věky uchovány v policejním archivu jako svědectví nelítostného boje na české umělecké frontě.

[Trvalá adresa článku]

2.12.- Komunistickou stranu je třeba zrušit?

Ke zrušení Komunistické strany Čech a Moravy vyzval senátor za Cestu změny Martin Mejstřík na konferenci o idejích, na nichž stojí Česká republika "KSČM musí být zrušena. Buď bude platit zákon o protiprávnosti komunismu, nebo zde budeme mít tuto komunistickou partaj. Oboje přeci platit nemůže. Ať je (KSČM) rozpuštěna, nebo ať se distancuje od těží marxismu-leninismu a vypustí že svého názvu komunismus," prohlásil Mejstřík. Zákon o protiprávnosti komunistického režimu bude třeba podle Mejstříka změnit tak, aby obsahoval jasné sankce. Rovněž by se měly upravit renty a výsluhy bývalých exponentů komunistického režimu. "Není možné, aby v evropské zemí měli přisluhovači jakékoli totality větší důchody než bojovníci za svobodu," uvedl doslova senátor. Zrušení KSČ požadovala již bez úspěchu v roce 1991 Konfederace politických vězňů Československa.
"Občanské fórum v žádném případě nebylo připraveno na revoluční situaci a převzetí moci. Já jsem se účastnila mnoha zasedání OF v listopadu a prosinci a viděla jsem, že nikdo nebyl s nikým domluven. Musíme si připustit, že převrat jsme nezpůsobili my všichni lidé za železnou oponou ve východním bloku. Svým revolučním nadšením jsme neshodili komunismus. Komunismus to umožnil sám," říká Hana Marvanová ve svém rozhovoru pro Lidové noviny vydaném 3.listopadu 2004.
"Vím, že mi je předhazován Marián Čalfa, který byl před listopadem 1989 ministrem vlády ČSSR. Jenomže bez něj by tady asi byl značný chaos. To, co zjednalo respekt naší republice, byl právě hladký přechod moci z jedněch rukou do druhých. Vždyť lidé, kteří se ocitli v první federální vládě, vůbec nevěděli, jak to v ní chodí, jak často zasedá, jak to je s vládními materiály, připomínkovými řízeními, jaký je mechanismus vznikání zákonů, předkládání do Federálního shromáždění, jaké jsou lhůty atd. atd. To všechno zprostředkoval Čalfa a to je podle mne velká zásluha. Kdo si myslí, že jsem já kooperováním s Čalfou způsobil jakési chránění komunistů, ten se mýlí. To není pravda a není to tvrzení opodstatněné. Přece jsem nebyl diktátor, který o všem rozhoduje sám," řekl Václav Havel v jiném rozhovoru pro MF DNES.
Z uvedeného vyplývá, že ke zrušení tehdejší KSČ (dnešní KSČM) nedošlo prostě proto, že se disidenti po převratu dostali podle vlastních slov k moci jaksi náhodou, bez přípravy a nemohli bez KSČ převzít moc a vládnout. Neexistovala žádná akceschopná protistátní struktura, která by se plánovitě připravovala ke svržení komunistické totality. Byla to jen hra na kočku a myš, hra o tom, že je třeba komunistům vzdorovat, škodit jim především v oblasti propagandy, kultury a na poli mezinárodním. Disidenti počítali mlčky s tím, že tu budeme žít se Sovětským svazem na věčné časy a že oni si budou vytvářet uvnitř totality svůj vlastní svět relativně svobodný, jaksi taksi nezávislý. Když s úžasem zjistili, že se děje něco jako státní převrat, nezbylo jim nic jiného, než nechat zvolit Václava Havla tehdejším federálním shromážděním sestávajícím ze samých komunistů a kolaborantů z pidistran jako byla a je Lidová strana (KDU-ČSL). A uzavřeli dohody, ve kterých potvrdili, že se nebude nic zakazovat, nikdo nepůjde do vězení a že budou chránit i nadále zájmy komunistů, jak jen to bude možné. Nejspíše naivně předpokládali, že se tehdejší KSČ rozpadne a bude ticho po pěšině. Podepsali také a posléze do zákonů vložili zásadu, že tzv. zločiny komunismu se budou soudit a trestat vždy jen podle zákonů, které platily v době, kdy byl zločin spáchán.
Dnes se přejmenovaná KSČM tváří jako demokratická strana, která má své voliče a její zrušení zákonem není reálné. Nachytat komunisty na hruškách a dokázat jim protiprávnost jejich existence se nikomu nepovede. Vždyť prakticky ve všech zemích západní Evropy komunistické strany existují a například ve Francii a Itálii mají v řadě měst moc ve svých rukou. O Německu nemá cenu hovořit, je to tam podobné, stejně jako v ostatních státech bývalé východní Evropy.
Naši komunisté se dopustili jediné chyby: měli stranu přejmenovat a dnes už mohli společně s ČSSD vládnout této zemi. Můžeme jen doufat, že je nic takového nenapadne a že snad za nějakých deset či dvacet let zahynou jako parlamentní strana na úbytě. Zatím ovšem tento osud potkává spíše strany směřující více doprava.
A proč tomu tak je? Protože nemalá část národa se domnívá, že jim bylo za komunistů lépe. Že nemuseli tolik pracovat, nemuseli mít strach, že je zaměstnavatel vyhodí pro neschopnost či lenost z práce a že novou nenajdou. Bytů bylo sice málo, ale nakonec to nějak dopadlo, do zahraničí se jezdilo jen na východ ale měli jsme své chaty. Člověk má jednu vlastnost, která působí v tomto případě neblaze: zapomíná snadno na útrapy, na cokoliv negativního, co se v jeho životě děje. Zůstávají jen zkreslené vzpomínky o tom, že ta minulost byla vlastně růžová a téměř neměla chybu. Proto se mezi námi najde dostatek pitomců, kteří budou komunisty volit a proto k žádnému zákazu jejich strany nedojde. To je totiž daň za naši "sametovou revoluci". Představte si, že dokonce i pan Havel už tohle pojmenování nemá rád. Ani se mu nedivím.

[Trvalá adresa článku]

1.12.- Nevíte, co je to LETS?

LETS je zkratka anglického "local exchange trading systems", což lze do češtiny přeložit jako "obchodní systémy místní měny". Setkat se lze i s překladem "systémy místního výměnného obchodu", ale i s pojmem "kruh výměn".
LETS je tedy alternativní ekonomický (resp. obchodní) systém, který má za cíl napomoci místnímu obchodování. Tvoří ho skupina lidí, kteří k obchodování mezi sebou nepoužívají normální měnu (např. koruny), ale měnu vlastní, takovou, kterou si sami vytvořili. Přitom nemusí jít vždy o prodej a koupi. Místní měnou se platí také za provedení různých prací mezi členy dané komunity. Princip je jednoduchý. Členové, kterých bývá řádově desítky až stovky, pro každého vytisknou šekovou knížku v místní měně, která se může jmenovat jakkoliv, třeba žaludy nebo kaštany. Sepíší seznam služeb či zboží, které je každý z nich ochoten v rámci systému poskytovat - třeba opravu kol, hlídání dětí nebo prodej vajec, včetně ceny - množství "žaludů", které za to budou chtít. Toto množství může odrážet čas, který činnost zabere, či může být přibližným ekvivalentem "normální" peněžní hodnoty daného úkonu. Seznam se namnoží, rozešle členům a periodicky aktualizuje. Za služby a zboží se platí šekem, který se odesílá "bankéři". To je člen (placený za tuto svou službu v místní měně), který eviduje platby a zanáší je do účtů jednotlivých členů. Více informací o tom, jak na to najdete na

[Trvalá adresa článku]

30.11.- Nepovedená služba InfoLimit ČESKÉHO TELECOMU.

Nová služba InfoLimit je určena především jako doplňková ochrana zákazníků proti dlouhodobě se vyskytujícímu zneužívání telefonních linek podvodnými voláními. Denně kontroluje hovorné na zákazníkově telefonní lince a porovnává součet hovorného s určeným limitem hlídaného účtu. V případě výrazného překročení dlouhodobého měsíčního průměru hovorného u zákazníka (průměr se počítá za posledních 5 zúčtovacích období) služba automaticky vždy následující den opakovaně volá na hlídanou linku a upozorní zákazníka na výrazné navýšení hovorného, dále sdělí skutečnou výši hovorného v Kč k datu, kdy k překročení limitu došlo. Nejnižším hlídaným limitem je 500 Kč.
Za zřízení služby zaplatí zákazník 60,-Kč (71,40 Kč s DPH), změna nebo zrušení služby je zdarma. Měsíční poplatek za používání služby činí 12,60 Kč/měsíc (15,00 Kč/měsíc s DPH). Službu lze objednat telefonicky zavoláním ze své linky na číslo 800 123456 nebo na kterémkoliv kontaktním místě společnosti ČESKÝ TELECOM.
Je to sice hezký pokus v boji proti podvodným voláním, má to ale jednu výraznou vadu: ochrání vás to před opravdu výraznou finanční ztrátou v řádu tisíc, možná i desítky tisíc korun. Očekával bych, že díky pokročilé automatizaci bude tento vámi stanovený limit kontrolován průběžně a při překročení dojde k okamžitému přerušení spojení a zablokování všech odchozích hovorů s následnou možností odblokování prostřednictvím operátora nebo přes internet. To, že se o překročení limitu dozvíte až následující den může znamenat, že mezitím váš dluh u Telecomu narostl o mnoho tisíc korun. Navíc se varovné volání o překročení limitu nemusí trefit do vaší přítomnosti u aparátu.

[Trvalá adresa článku]

29.11.- Lolitky v pěveckém sboru?

Kvůli pohlavnímu zneužívání nezletilých dívek zadržela policie pětačtyřicetiletého ředitele a sbormistra dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Byl obviněn z ohrožování výchovy mládeže a pohlavního zneužívání v devíti případech, kdy mělo dojít ke zneužití nezletilých dívek z tohoto sboru. Kulínskému hrozí trest 2 až 10 let vězení. Trestní oznámení podala jeho první žena Margita. Jeho stávající manželka Linda Vágnerová to označila za pomstu jeho první manželky a jejího současného partnera, který v případě zneužívá svého psychiatrického vzdělání. Stojí za to si přečíst názory českého lidu z diskusí na toto téma:

  • Osahavat to se nesmi a dostanes tolik let natvrdo? Ale vrazdit nevinne deti v Afghanistanu, Iraku a vsude mozne po svete to je podle US predstavy beztrestne. Ono se to zabali do boje proti terorismu a ty deti je lepsi zlikvidovat uz predem, nez z nich budou teroristi.
  • Podle sebe, soudím tebe. To je jedno z přísloví, které platí do dnes. Jak je jednoduché člověka odsoudit, je jasné. Že se může jednat o choré výplody odmítnutých děcek, nebo dospívajících slečen a také manželky je nad slunce jasné! Nejdříve bych se zaměřila na toho psychiatra a jeho ženu (bejvalku), kteří podali trestní oznámení.
  • Bývalá členka tohoto sboru mi o zájmu pana dirigenta o děvčata vyprávěla před 7 lety. Musíme i tady čekat spoustu let, než se něco začne dít? Kolik let se přivíraly oči nad Opočenským, kolik let nad Kulínským?
  • Podala tvoje kamarádka, nebo ty sama tenkrát trestní oznámení? Tak co se teď divíš "že se nevědělo"?
  • Kamarad, ktery chodil do sboru mi rikal, ze by svou dceru NIDKY to tohoto sboru nepustil a ze honil (sbormistr) holky ve sprse s pokrikem "ukaz veverku" a to bylo pred "x" lety.
  • Netvrdím, že se současné obvinění zakládá na pravdě, ale nijak mne nepřekvapilo. Jako matce se mi po příjezdu dcery ze soustředění nijak nelíbilo, když vyprávěla, že děti (děvčata 11-14 let) si po sauně musela vlézt nahá (plavky nepovoleny) do vypuštěného bazénku a pan Kulínský na ně stříkal studenou vodu hadicí.
  • Je to velice přísný pedagog. A vyžaduje tvrdou kázeň a pracovitost. Skoro až dril. Sbormistři jsou většinou velice tvrdí a nekompromisní a jejich zpěváčci prostě musí makat. Pokud by slevil - sbor by se mu před očima rozpadl!!! Díky tomu jsou také Bambíny na špici českých sborů. Nedávno jsem byl na koncertě po té i v zákulisí. Jsou to už většinou vyspělá krásná děvčata 14 až 19 let. Radost pohledět! Je se podívejte, jak dneska vypadá 16 letá holka ... Když potom sáhne hlasový pedagog nebo sbormistr na bříško takové 16 leté holky a říká ji jak má dýchat, věřte , že když se na to dívají ty 13 a 14 leté puberťačky - tak to většinou psychicky neunesou! Ta láska i u takto malých děvčat je, a čtráctileté holky, které by také byly rády, kdyby na ně sáhl, to prostě "nerozdýchají" ... A začínají drby a pomluvy a za chvíli je z komára vůl ! Prostě učit někoho zpívat je vždy na hranici zákona :-) Je to velice velice fyzické a citové. Jestli jste někdy chodili na zpěv - dáte mi za pravdu!
    Pro mnohé to je vlastě první setkání s dotyky muže! A pak věřte, že na něho ty holčičky 13 až 19 zamilovanýma očima prostě koukají. Také si určitě pamatujete, kdo vám poprvé pohladil bříško, ramena. Věřte, že ten sbormistr z toho žádnou rozkoš nemá při vyuce zpěvu!!! Akorád Kulinský byl první, který svou dlan polozil na jejich bříška , ramena - ale z pedagogickým záměrem! Nebo myslíte, že gynekolog se také vyspí s každou ženou, která před ním roztáhne nohy? Je to profese! A ta přináší svá rizika!

Dá se očekávat, že policejní vyšetřování a následný soud bude mít zhoubný vliv na další existenci Kulínského pěveckého sboru.

[Trvalá adresa článku]

25.11.- Termoventily možná až do roku 2006.

Vlastníci domů, kteří odebírají teplo od dodavatele možná nebudou muset do konce roku povinně osazovat radiátory termostatickými ventily včetně celkové regulace otopné soustavy. Novela příslušného zákona číslo 406/2000 Sb, kterou podal František Beneš (KSČM), je ve sněmovně před konečným hlasováním a počítá se v ní s posunem lhůty do konce roku 2006. V novele se navrhuje, aby podobně jako u pravidel pro vytápění a dodávku teplé užitkové vody mohli nájemci bytů nebo vlastníci jednotek zvolit odlišnou metodu i u regulace ústředního vytápění.
Pokud novela projde, nebudou z ní mít radost ti majitelé domů včetně družstev vlastníků bytů, kteří již termoregulaci realizovali a přitom finančně "vykrváceli". Nejedná se totiž o levnou záležitost: ceny za regulaci přepočtené na jeden radiátor se pohybují podle typů termoregulačních ventilů kolem 1000 - 1500 korun. Často zejména ve sdruženích soukromých majitelů privatizovaných obecních bytů museli přistoupit pro nedostatek peněz k vybírání těchto peněz od svých členů.
Zákon měl podle některých názorů zejména přispět prostřednictvím parlamentních lobistů k nebývalým ziskům firem provádějících termoregulace; největší zisky sklízejí pochopitelně zahraniční, především němečtí výrobci. Existují i takové právní názory, že se jedná o zasahování do vlastnických práv, kdy majitel či majitelé domu nemohou svobodně rozhodnout například o tom, zda dříve budou investovat do zateplení domu včetně výměny oken a teprve následně provedou termoregulaci v termínu, kdy mají volné investiční prostředky. Proto se často musejí vlastníci domů zadlužit jen proto, aby vyhověli liteře zákona. Přispívají pak proti své vůli i k ziskům finančních ústavů.
Je paradoxní, že se o nápravu vadného zákona pokouší už delší dobu právě poslanec za KSČM. Pravděpodobně si více uvědomil, jaký má zákon neblahý dopad často i na sociální situaci občanů. Pro rodinu s dětmi žijící v bytě sdruženém ve společenství majitelů privatizovaných bytů je investice kolem 6000 korun do termoregulace značným narušením rodinného rozpočtu.
Pramen: http://www.halonoviny.cz/index.php?id=54268

[Trvalá adresa článku]

24.11.- Slovenské estébácké archivy zpřístupněny!

Podle §19 slovenského Zákona č.553/2002 Ústav pamäti národa (http://www.upn.gov.sk) zveřejnil elektronické kopie Registračných protokolov agentúrnych a operatívnych zväzkov a príslušníkov Štátnej bezpečnosti, uložené v archivu ústavu. Jedná se o tu část svazků StB, které byly z různých důvodů v okamžiku rozdělení Československé republiky na území Slovenska a poté tam i zůstaly. V těchto seznamech nejsou tedy jen Slováci, ale i občané Česka i dalších států. Doporučuji tedy bývalým agentům a spolupracovníkům StB, ale i těm, kteří byli za totality pronásledováni, aby se v tomto archivu porozhlédli. Třeba tam najdou něco zajímavého. Měli by si také dát pozor někteří čeští politici a státní úředníci, protože i o nich mohou vyplavat pro ně nežádoucí informace. Někdy je totiž lepší dát výpověď se zlatým padákem, než odejít jako zpráskaný pes třeba i pod nátlakem médií či rozhořčených demonstrantů.

[Trvalá adresa článku]

23.11.- Víte co je to Hazard Operation Process?

HAZOP, neboli analýza ohrožení a provozuschopnosti je postup založený na pravděpodobnostním hodnocení ohrožení a z nich plynoucích rizik. Jde o týmovou expertní multioborovou metodu. Hlavním cílem analýzy je identifikace scénářů potenciálního rizika. Experti pracují na společném zasedání formou brainstormingu. Soustřeďují se na posouzení rizika a provozní schopnosti systému (operability problems). Pracovním nástrojem jsou tabulkové pracovní výkazy a dohodnuté vodicí výrazy (guidewords). Identifikované neplánované nebo nepřijatelné dopady jsou formulovány v závěrečném doporučení, které směřuje ke zlepšení procesu.
Asi jste z toho příliš nezmoudřeli, citovaný text je totiž napsaný ve zvláštním klonu českého jazyka, který používá specializovaná společenská vrstva druhu homo sapiens. Je to jazyk úřední, vypěstovaný především na tajných pracovištích odborníků pro vojenské a policejní operace s masivním využitím anglosaské slovesnosti pocházející ze vzorových materiálů. Jeho zdánlivá nesrozumitelnost jen dokazuje, že není určen pro vás, protože nepatříte mezi vyvolené, kterým je sdělení v textu obsažené určeno. Přesto se můžete pokusit nahlédnout do oficiálních stránek havarijního plánování a krizového řízení, které spravuje Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Stránky jsou zatím ve zkušebním provozu, pravděpodobně se testuje, zda se ve státním a obecním aparátu nalezne dostatek jedinců, schopných používané "vodicí výrazy" pochopit a případně se podle nich řídit. V každém případě se jedná o často používaný způsob, jak věci jednoduché popisovat složitě jen proto, aby mohli autoři inkasovat vyšší honoráře ze státních peněz. Místo prostého návodu vznikne "vědecké" dílo, jehož smysl po jistém časovém odstupu nechápe ani autor.

[Trvalá adresa článku]

Omlouvám se za chybu v odkazu na beta.search.msn.com - betaverzi nového vyhledávače Microsoftu...

22.11.- Zajímavé odkazy na webu.

[Trvalá adresa článku]

20.11.- Opět podvodné maily jakoby ze SunTrust Bank.

Jak se vypořádat z podvodnými maily? Právě včera zase jeden dorazil:
Dear SunTrust Bank Customer,
SunTrust Internet Banking with Bill Pay has become even better. We are waiving monthly fees for SunTrust Internet Banking with Bill Pay and SunTrust PC Banking with Bill Pay for all our clients. As an additional security measure, you need to activate this new feature by signing on to Internet Banking. Please verify your preferred email address and the information that SunTrust uses to confirm your identity.
A tak dále...
Odkaz v e-mailu vás přesměruje na stránku podvodníků udělanou ve stejném stylu, jako je originální stránka banky a proto nepozorný návštěvník si ani nemusí uvědomit, že je na cizím serveru. Po uživateli je požadováno, aby ve formuláři vyplnil důvěrné informace o jeho platební kartě. Pak už by podvodníkům nebránilo nic v její zneužití. Celý způsob podvodu je velice jednoduchý. Stačí notná dávka drzosti spojená s lidskou naivitou a o malér je postaráno. Podle statistik se nechá napálit kolem pěti procent adresátů. V Česku asi mnoho klientů SunTrust Bank není, ale používám tento mail jako příklad pro předvedení způsobu, jak si filtruji došlou poštu.
Tento mail v mém Outlooku Expres především automaticky spadnul do mnou vytvořené složky SPAM, protože se zachytilo slovo "pay" v předmětu zprávy v pravidle, které mám nastavené pro poštovní zprávy (viz Nástroje, Pravidla pro zprávy...): Použít toto pravidlo po příchodu zprávy Kde řádek Předmět obsahuje viagra nebo doctor nebo bussines nebo order nebo VIRUS nebo mature nebo VIAGRA nebo free nebo MP3 nebo sexually nebo try nebo buy nebo software nebo medication nebo prices nebo drugs nebo soft nebo offer nebo Mature nebo MATURE nebo MP3 nebo pay nebo citizen nebo confirmation nebo funny nebo hello nebo hey nebo Hi nebo Kde tělo zprávy obsahuje viagra nebo order nebo doctor nebo bussines nebo sex nebo porno nebo erotic nebo virus nebo mature nebo VIAGRA nebo free nebo MP3 nebo service nebo sexually nebo try nebo cholesterol nebo penny nebo buy nebo OEM nebo prices nebo drugs nebo company nebo offer nebo MATURE nebo Mature nebo MP3 nebo DVD nebo Music nebo Movies nebo pay nebo citizen Přesunout do SPAM složky .
Tím se dostal mezi podezřelé maily a po jeho opatrné analýze pomocí funkce Pravé tlačítko na řádku zprávy v Doručené poště, Vlastnosti, Podrobnosti, Zdroj zprávy (zemezí to případnému spuštění kódu v HTML zprávě) jsem jej vymazal. Podrobnosti o tomto hoaxu najdete na http://www.hoax.cz/index.php3?action=detail&id=277. Popis sice popisuje starší variantu ze srpna, ale jde o tentýž pokus o podvod.

[Trvalá adresa článku]

19.11.- Máte starý občanský průkaz?

Nový občanský průkazPak patříte mezi čtyři miliony obyvatel ČR, kteří používají občanské průkazy bez strojem čitelných údajů. Musíte si občanku vyměnit kdykoliv v následujících čtyřech letech. Výměna je zdarma a to na místech, kde jsou občanské průkazy běžně vydávány. Výměny skončí poslední den roku 2008. V současnosti je používáno občany podle informací ministerstva vnitra v České republice až deset typů platných občanských průkazů. Cílem výměny je sjednotit podobu občanských průkazů, které budou od roku 2006 současně sloužit jako cestovní doklad po celém území EU.
Oproti všem starým starým typům průkazů mají moderní občanky strojově čitelné údaje a počítačově tištěnou fotografii svého držitele. Tím je znemožněno falšování a výměna fotografie za jinou. Strojově čitelný kód urychluje především odbavování lidí na hraničních přechodech a pomáhá odhalit osoby podezřelé z terorismu či jiné trestné činnosti.
Nenechávejte výměnu na poslední chvíli, ušetříte si dlouhé fronty. Podrobnosti najdete na stránkách Ministerstva vnitra na adrese http://www.mvcr.cz/agenda/labyrint/obcan.html

[Trvalá adresa článku]

18.11.- Dnes je mezinárodní den boje proti kouření.

Kouření tabáku dostala naše evropská civilizace "darem" od amerických indiánů podobně jako kokain výměnou za alkohol. Objevili jsme sice Nový svět, prakticky vyhubili severoamerické indiány, založili další velkou americkou civilizaci, ale málem nás zahubila touha po stavu blaženosti v nikotinovém či kokainovém opojení. Indiánská dýmka míru se změnila v cigaretu smrti. Zvláštní je, že jsme také velice brzy objevili, že se dá tabák použít jako jed proti mšicím, ale trvalo nám velice dlouho, než jsme dospěli k vědeckým závěrům o škodlivosti kouření.
Dnes jsou kuřáci podřadnými a pronásledovanými občany, nekuřáci jimi veřejně opovrhují a být kuřákem je i významné mínus při hledání zaměstnání. Ekonomové totiž celkem snadno vyčíslili, že průměrný kuřák jistou část pracovní doby nečinně prokouří a prokecá, že kuřáci mají více pracovních úrazů a jsou častěji nemocní. Zakázali jsme tabákovou reklamu, kouření na pracovištích tam, kde to zakáže zaměstnavatel nebo stejné pracovní místo sdílejí s kuřáky i nekuřáci. Zaměstnavatel nemá žádnou povinnost vymezit kuřákům místo pro kouření a pokud tak přesto učiní, je jen na něm, zda dobu strávenou v kuřárně musí kuřáci napracovat. Přesto stále kouří nejméně třetina obyvatel a to včetně nezletilých dětí, ačkoliv cena cigaret se stále šplhá výše a ještě výš. Cigareta je ještě stále symbolem dospělosti, berličkou pro zvýšení sebejistoty. Bývalého kuřáka poznáte podle toho, že neví co s rukama, jak je zaměstnat.
Zanechá někdy lidstvo kouření? Pokud se budou cigarety vyrábět a výhodně prodávat, není tu žádná naděje. Jedinou možností je uvalit na cigarety tak nesmyslně vysokou spotřební daň, že dramaticky poklesne prodej a zejména velcí producenti to nakonec vzdají. Tím ovšem přijde každý stát o významnou část příjmů do státního rozpočtu. Kromě cigaret je to i alkohol, na kterém se státní kasy snadno pakují na úkor zdraví svých občanů. Zřejmě proto, aby se mohlo dát více peněz na léčení kuřáků a alkoholiků, na reklamní kampaně boje proti kouření a alkoholismu. Zanedbatelný není ani fakt, že to celé přináší významné množství pracovních míst a nepochybně i úspory na vyplácených důchodech. Kuřáci a alkoholici se totiž nepochybně dožívají mnohem kratšího věku.

[Trvalá adresa článku]

17.11.- Také klejete a nadáváte na poměry?

V minulém komunistickém režimu jsme si zvykli nadávat na kde co: že není nic k dostání, že to naši vládcové blbě vedou, že tu není svoboda, že máme málo peněz, že nemůžeme volně cestovat po světě a také, že nemůžeme veřejně nadávat našim představitelům. Lidová tvořivost dala vzniknout nadávání na Servíta. Na záchodcích celého světa jste mohli objevit známý český nápis "Servít je vůl". Ačkoliv se ve skutečnosti jednalo o existující osobu, dovoluji si tvrdit, že tato nadávka plnila jakousi zástupnou roli v době, kdy nebylo možné napsat bez rizika někde na zeď například, že "Husák je vůl", nebo "Pryč s KSČ!" Historie české nespokojenosti s režimem a s tím spojené nadávání má dávné kořeny. Na režim se u nás nadává nejméně již od porážky na Bílé hoře, možná že nadávali i první Čechové praotci Čechovi, že vybral špatně místo pro svůj kmen, že mohl jít ještě kousek dál, například až k moři, abychom za ním nemuseli jezdit tak daleko.
A tak nám nadávání a jistá obecná nespokojenost s politickými i hospodářskými poměry zůstala i dodnes, kdy se snad věci obracejí přece jen k optimističtějším zítřkům. Těžko se potkáte s našincem, který na otázku, jak se má, jak se mu daří, odpoví, že skvěle, že lepší to být nemůže, že má dost peněz a spokojený život. A to i v případě, že je zcela evidentně "za vodou". Obává se totiž, abyste mu ten jeho úspěch nezáviděli. Závist je totiž další trvalou součástí naší národní povahy.
Měli bychom si to ale s tím nadáváním a defétismem rozmyslet: podle doktora Genadije Čeuringa z Centra ekologického bezpečí a přežití v Jekatěrinburgu používání nadávek a sprostých slov v denním hovoru vede u mužů často k rozvoji sexuálních poruch a impotence. Když tato slova používaly ženy v běžné denní mluvě, začínají se pomalu proměňovat v chlupaté a svalnaté muže. Genadij Čeuring se svým týmem věří, že voda má jakousi paměť, která může pozitivně nebo negativně ovlivňovat lidský organismus. Skupina vědců proto pokusně sprostě klela a nadávala několik hodin na sklenici plnou vody. Poté ji vylila do misky plné semen a sledovala, jak budou klíčit. Jen osmačtyřicet procent semínek vyklíčilo, zatímco tatáž semena ve vedlejší misce s čistou "nezakletou“" vodou načerpanou v panenské přírodě měla klíčivost devadesát tři procenta. A protože se naše tělo sestává ze své většiny právě z vody, je tu jasná spojitost.
Není mi známo, zda naši sousedi Poláci znají výsledky bádání doktora Čeuringa, ale v Polsku si nemůžete jen tak na veřejnosti zanadávat. Pokutování nadávek na veřejnosti umožňuje polské právo už dlouho, ale dosud tuto možnost téměř nikdo nevyužíval. Tomu, kdo používá neslušné výrazy, mohou policisté podle zákona udělit pokutu do výše 1500 zlotých, tedy až 10 000 korun. Pokud viník odmítne zaplatit, putuje případ k soudu. Například strážníci v severopolském městě Elblag od poloviny srpna udělili za sprostá slova už na 400 pokut. Jen za první týden akce Stop vulgarismu, kterou vyhlásila tamní radnice, policisté pokutovali zhruba sto hulvátů. Během září se jim pak na pokutách podařilo vybrat neuvěřitelných 22 000 zlotých, což je v přepočtu asi 150 000 Kč. Policisté v Elblagu navštěvují i školy a o sprostých výrazech na ulici tam mluví se žáky i s rodiči. V sousedním městečku Paslek nabádají ke slušnému chování také kněží, kteří o něm mluví během nedělních kázání.
Možná bychom podobný zákon mohli využít i u nás. Pozitivní výsledky by na sebe nenechaly dlouho čekat: po zanechání oslovování se "ty vole" by se zlepšila plodnost mužů, dívky by byly krásnější, kdyby se vzdaly ženské varianty "ty krávo". Někteří televizní baviči by ovšem přišli o práci... Měli bychom si vzít také příklad z Japonců, kteří prý ve svém jazyky něco jako nadávky vůbec nemají. Otázkou zůstává, zda by se dokázali ovládnout i naši zákonodárci a přestali by označovat své politické protivníky za č....y.

[Trvalá adresa článku]

16.11.- Slavný den, kdy k nám byl zaveden mohutný a silný kapitalismus.

Zdá se to neuvěřitelné, ale uplynulo již 15 let od památného 17.listopadu 1989. Ode dne, který nepochybně změnil osudy mnoha lidí, pravděpodobně naprosté většiny národa. Hlavní změnou se stal fakt, že se o osud každého z nás přestala rázem starat strana (rozuměj komunistická) a vláda (také komunistická). Na první pohled uprostřed jásajího davu cinkajícího klíči se zdálo, že nás čeká snadná procházka růžovým sadem směrem k naprostému blahobytu. Většině národa ale uniklo, že se z ničeho nic budou muset všichni starat sami o sebe, že se ztratí ta hlavní jistota lidského civilizovaného života, jistota stálého zaměstnání, stálého či spíše se zvyšujícího platu. V tom došlo ke změně až dramatické, protože zatímco v komunistickém státě existovalo nejen právo na práci, ale dokonce naprostá povinnost pracovat pro každého. Však už soudruh Zápotocký říkal, že bez práce nejsou koláče a tak musely mít razítko zaměstnavatele v občance i kněžky lásky, většinou oficiálně pracující jako uklizečky, pokud nebyly vysokoškolskými studentkami.
Došlo k další neméně důležité změně: členství v komunistické straně přestalo být legitimací k lepší funkci v zaměstnání a tím i k lepšímu platu, k možnosti nakupovat ve zvláštních obchodech pro vyšší stranické funkcionáře. Všichni občané bez rozdílu také přišli o možnost nesmírně levné tuzemské odborářské rekreace, která byla jakýmsi příplatkem ke mzdě, výsledkem státního přerozdělování peněz. I doprava byla relativně levnější, řada profesí jako horníci či železničáři měli zvláštní ekonomické výhody jako bylo deputátní uhlí zadarmo či doprava pro celou rodinu zdarma.
Tyto snadné ztráty snad alespoň z části vysvětlují fakt, že i po tak dlouhé době od pádu komunismu v Čechách, na Moravě i ve Slezsku se můžeme podle výsledků řady voleb domnívat, že nejméně pětina národa by raději vrátila nabytou svobodu zpět do rukou komunistických funkcionářů. Protože mají paměť krátkou, představovali by si to asi tak, že pracovní morálka by byla komunistická, platy dnešní kapitalistické a všude samé supermarkety plné zboží a na hranicích jen salutující celníci. A hlavně: všem zbohatlíkům by se zabavil majetek a rozdal by se chudým.
Ale dosti marných analýz o tom co bylo, jak naše sametová revoluce byla zrazena, jak naši milí disidenti byli z poloviny agenty StB a z poloviny agenty CIA, jak komunisté stejně dál vládnou prostřednictvím ČSSD. Při každém výročí stojí zato se ohlédnout zpátky a tak vám nabízím plné znění onoho památného článku pana soudruha Miloše Zemana, který vyšel pod názvem Prognostika a přestavba v měsíčníku Technický magazín krátce před převratem v srpnu 1989. Ti, co ještě v té době dělali do plínek a dnes jen nechápavě vrtí hlavami nad osudy svých rodičů, možná trochu více pochopí, jaká to byla divná doba, ten rok 1989. Připomínám, že pojmem "přestavba" se v té době mínil zejména sovětský pokus o blíže neurčený proces jakési společenské a ekonomické demokratizace komunistického systému při zachování vedoucí síly komunistické strany. Nejspíše to mělo být něco podobného, co se dnes děje v Číně: z vybraných komunistických funkcionářů se měli stát stranou povolení polokapitalisté.
A když už jsme v těch dokumentech, nabízím dva další: rozhovor MFDnes Václav Havel o listopadu 1989 a také povzdechnutí Michaila Gorbačova Nový svět, méně pořádku. Přeji hezké počteníčko a koukejte vyvěsit státní vlajky.

[Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.