CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 402, 22.10. - 15.11.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

15.11.- Ivan Hlinka už odpočívá v klidu.

Ivan Hlinka už má místo svého posledního odpočinku. Manželka Liběna se rozhodla umístit urnu s jeho popelem na zahradu rodinného domku. Červené žulové desky s nápisem Ivan si nelze ve svahu nad domem na okraji Litvínova nevšimnout.
Není to špatný nápad: za prvé ušetříte za pronájem místa pro urnu. Za druhé je tu úspora za pohřební obřad. A za třetí, máte svého blízkého opravdu blízko, nemusíte se vláčet kamsi na druhý konec města a kdykoliv na něj můžete u jeho hrobu vzpomenout.
Musíte ale počítat s jednou maličkostí: pokud náhodou vy nebo někdo z vašich potomků váš dům prodá, musí si zabalit do stěhováku také váš soukromý hřbitov.
Nejlevnější způsob, jak se zbavit zemřelého předka je využití paragrafu 14 Zákona o pohřebnictví: Provozovatel krematoria je povinen vyzvat k převzetí a předat urnu fyzické nebo právnické osobě, která sjednala pohřbení, nebo jí pověřené osobě, způsobem a ve lhůtě stanovené řádem krematoria; pokud tato osoba do 12 měsíců ode dne zpopelnění urnu od provozovatele krematoria nepřevezme, je provozovatel krematoria oprávněn lidské ostatky uložit smísením se zemí do společného hrobu na veřejném pohřebišti.
V České republice jsou dvě třetiny zemřelých zpopelněny. Tento počet nás staví ve využití kremace na druhou příčku ve světě hned za Japonskem. Stále oblíbenější je tzv. rozptyl na veřejném pohřebišti. Popel je při obřadu vysypán na rozptylovou (úředně "vsypovou") loučku. Je to důstojné a přitom vám odpadá starost o hrob či místo s uloženou urnou (úředně "popelnicí"). Pokud by se však majitelé popelnic rozhodli inspirovat románem Bohumila Hrabala "Příliš hlučná samota" a popel vysypat například na zahrádku, nelze tak učinit bez úředního povolení. Když ale jen postavíte na soukromém pozemku na náhrobek urnu s popelem, nikdo proti tomu nemůže nic namítat. Stejně tak si můžete nechat svého milého zemřelého doma v kredenci.

[Trvalá adresa článku]

13.11.- Jak je na tom MSIE a Mozilla u návštěvníků Ahasweba?

Uvádím pro zajímavost statistiku o tom, s jakými prohlížeči přistupují čtenáři k těmto stránkám. Sice není možné určit, jaký je podíl Firefoxu, ale domnívám se, že je to větší část z Mozilly.

Přístupy z jednotlivých prohlížečů za období říjen-2004 [ahasweb]
Microsoft Explorer 3.x 4 [0.36%] 0.36%
Microsoft Explorer 4.x 0.18%
Microsoft Explorer 5.x 117 [10.42%] 10.42%
Microsoft Explorer 6.x 783 [69.72%] 69.72%
Mozilla 163 [14.51%] 14.51%
Safari 0.09%
Opera 40 [3.56%] 3.56%
Konqueror 7 [0.62%] 0.62%
Compatible browsers 0.09%
Souboj Microsoft versus zbytek světa za období říjen-2004 [ahasweb]
Produkty firmy Microsoft 906 [80.68%] 80.68%
Ostatní prohlížeče celkem 217 [19.32%] 19.32%
Pro srovnání Microsoft versus zbytek světa za období říjen-2003 [ahasweb]
Produkty firmy Microsoft 435 [89.32%] 89.32%
Ostatní prohlížeče celkem 52 [10.68%] 10.68%

[Trvalá adresa článku]

12.11.- Automatizační šílenství pokračuje.

Společnost Stop & Shop Supermarket Company oznámila plán zavést inteligentní nákupní vozíky společností IBM a Cuesol, které zcela změní podobu nakupování potravin. Dávají nakupujícím do rukou možnosti internetového počítače a umožňují poskytovat rychlejší a personalizovanější službu.
Nový nákupní vozík přezdívaný Shopping Buddy je vybaven bezdrátovým počítačem IBM s dotykovou obrazovkou a laserovým skenerem. Umožňuje zákazníkům snímat kódy zboží, které dávají do vozíku, a používat věrnostní karty.
SW aplikace Cart Companion funguje jako personalizovaný nákupní asistent zákazníka a nabízí například následující funkce:

  • historii nákupů, oblíbené položky a nákupní seznam, který si zákazník může připravit doma a poslat do obchodu e-mailem;
  • upozornění na oblíbené položky a zboží v akční nabídce, když se zákazník pohybuje poblíž;
  • personalizované nabídky včetně kupónů v uličce, když se nakupující přibližuje;
  • možnost objednat si lahůdkové potraviny z vozíku a vyzvednout je až ve chvíli, kdy pult s lahůdkami upozorní počítač ve vozíku, že je objednané zboží připraveno;
  • možnost vyhledávat různé položky v obchodě;
  • sledování bodů a odměn věrnostního programu;
  • možnost kontroly cen pomocí skeneru osobního asistenta;
  • možnost sledovat celkovou hodnotu zboží ve vozíku skenováním každé položky. Shopping Buddy zároveň zobrazuje celkovou úsporu a umožňuje rychlé samočinné odbavení u pokladny;
  • možnost zobrazovat ve vozíku propagační materiály a reklamy.

V budoucnosti by inteligentní nákupní vozíky mohly nabízet personalizovanou asistenci při nakupování, například plánování jídel tříděné podle kategorií, oblíbených položek, položek ve slevě, typu diety a doby přípravy. Zároveň by mohly být k dispozici související zdravotní informace, předpisy z jídelníčku nebo informace o víně. Systém bude fungovat také jako průvodce zákazníka obchodem, přičemž zobrazí mapu obchodu s ikonami nakupujícího a různých produktů.
Kromě toho se do budoucna počítá s produktovými informacemi, které by umožňovaly porovnání podobných položek, s hodnocením zboží spotřebiteli a s tipy na dárky. Osobní asistent nakonec umožní nakupujícím zaplatit přímo u košíku.

Tolik z tiskové zprávy IBM. Supermarketové šílenství dostane tedy v blízké budoucnosti další rozměr. Je ovšem otázkou, zda se marketingoví odborníci nedostávají na chybnou cestu: dnešní zákazník ukájí svoje nákupní pudy hromaděním zboží do vozíku, jehož velikost se v posledních letech několikrát znásobila. Čím větší náklad, tím lepší pocity nakupujícího blížícího se k pokladně. Jakmile se začne markovat, není už žádné cesty zpátky, vše je třeba zaplatit. S novým počítačovým vozíkem-asistentem bude mít ale zákazník v každém okamžiku přesný přehled o tom, za kolik peněz je ta hromada v jeho vozíku a není vyloučeno, že se zákazníci místo aby toho nakupovali více než dnes, budou snažit výši svého nákupu optimalizovat a spíše minimalizovat.
A je tu ještě mnohem vážnější problém: značná část nakupujících, zejména těch starších, může být odrazována od nákupu v takovém marketu obavami, že tu náročnou supertechnologii nezvládnou. Zvýšené náklady na tuto technologii se budou muset nutně promítnout i do cen zboží a právě to se může stát hlavní překážkou pro masové zavedení inteligentních nákupních vozíků.
Další podrobnosti najdete na http://www-1.ibm.com/press

[Trvalá adresa článku]

11.11.- O kom se mluví: největší Palestinec není Palestincem.

Říká se správně, že o mrtvých jen dobré. Ale Jásir Arafat snad ještě mrtvý není. Při mnoha příležitostech dává Arafat k lepšímu příběhy o svém dětství v rodném Jeruzalémě. Vzpomíná na svůj kamenný rodný dům u Západní zdi a na život se strýcem Saudem v Jeruzalémě. Podobně jako Said se i Arafat stylizuje do role oběti sionistů – v důsledku vzniku Izraele přišel o svůj domov. Dva nebojácní francouzští životopisci Christophe Boltanski a Jihan El-Tahri však před několika lety prokázali (v knize Les sept vies de Yasser Arafat z roku 1997), že „Mr. Palestine se narodil na březích Nilu".
Tito francouzští badatelé vyprávějí úsměvný příběh o tom, jak tento objev učinili. Přišli do knihovny káhirské univerzity a nevinně požádali o studijní záznamy jistého Muhammada Abd as-Ra'ufa Arafata al-Qudwa al-Husajni, který byl v roce 1956 přijat na stavební fakultu. Arafatovo rodné jméno egyptskému úředníkovi nic neříkalo. Tento byrokrat „sedící za vratkým stolkem, téměř úplně schovaný za hromadou zaprášených svazků vázaných v černé kůži, profesionálně odfoukl vrstvu prachu" a vydal požadovaný dokument. Vybledlým inkoustem tam bylo napsáno, že hledaný muž „se narodil 4. srpna 1929 v Káhiře".
S touto informací pak navštívili státní archív a nalezli původní Arafatův rodný list, který místo a datum narození potvrzuje. Arafat žil v Káhiře až do svých 28 let a považoval se za Egypťana. Jeho první politickou aktivitou bylo členství v egyptské studentské organizaci blízké Palestincům. Bojoval proti Izraeli v letech 1948-49 na straně Egypta a pak sloužil v egyptské armádě. Poprvé jel do Moskvy v roce 1968 s egyptským pasem.
Arafat mluví celý život arabsky jako Egypťan, což bylo občas na překážku jeho kariéře; jeden životopisec vzpomíná na své první setkání s ním roku 1967: „Lidé ze Západního břehu neměli rádi jeho egyptský přízvuk ani způsoby, které se jim zdály cizí." Proč se tedy Arafat rozhodl stát se Palestincem? Odpověď pravděpodobně souvisí s faktem, že palestinská politika nabízí pro politicky ambiciózního aktivistu mnohem větší možnosti než egyptská. Intelektuál může mnohem více vyniknout a politik najde mnohem otevřenější cestu k moci: kdyby se Arafat celoživotně věnoval Egyptu, dnes by z něj mohl být penzionovaný poslanec loutkového egyptského parlamentu. Ale stát se Palestincem – to mu otevřelo cestu ke kariéře.
Pramen: Jerusalem Post, 17. 9. 1999

[Trvalá adresa článku]

Aktualita: 11.11.- Jásir Arafat ve věku 75 let zemřel dnes ráno v pařížské vojenské nemocnici. Arafatův skon potvrdili lékaři z nemocnice Percy i francouzský prezident Jacques Chirac.

10.11.- Vy ještě nemáte Firefox ???

Firefox - Objevte znovu web.Nebo dokonce ani netušíte, co to ten Firefox je? Protože nejsem žádným velkým fandou Microsoftu, rád používám programy od jiných autorů, zejména z oblasti Open Source. A jelikož se prohlížeč Internet Explorer potýká dlouhodobě s bezpečnostními chybami, používám již asi rok raději Firefox. Kromě jiného také proto, že má funkci záložky, kterým se říká v české verzi panely. Znamená to, že se nová stránka nemusí otevírat v novém okně a navíc, při použití této volby se obsah nové stránky zobrazuje na pozadí, zatímco si prohlížíte stránku zobrazenou v aktuálním panelu. Pomocí řady instalovatelných funkcí je možné například zcela zlikvidovat natahování a zobrazování reklam ve flashi (Adblock), přidat si nástroj pro správu a prohlížení RSS zdrojů (Sage) a spousta dalších. Zajímavá je i možnost zvětšení nebo zmenšení zobrazení text a to i v případech, kdy je velikost písma nastavena autorem stránek natvrdo.
A včera byla uvolněna definitivní verze Firefoxu označená jako 1.0. Více se o Firefoxu dočtete například v článku 9. listopad: Svátek sv. Firefoxu??? Jiřího Macicha ml. Je tam spousta odkazů na řadu článků a komunit. Oficiální stránky české verze Firefoxu najdete na adrese http://firefox.czilla.cz. Devět uživatelů internetu z deseti doporučuje Firefox. A kdo je ten desátý? No přece Bill Gates.

[Trvalá adresa článku]

9.11.- Svatý Martin přijel dříve a s náklaďákem.

První letošní sníh 9.11.2004 v 7:30 SEČ, vlevo smrk, vpravo je naše borovicePředpokládám, že stejně jako každý rok byli opět naši milí silničáři zaskočeni. Ostatně, jak si poradit s takovou náhlou nadílkou sněhu, zvláště když padá v noci, kdy každý slušný člověk spí. Někdo tam nahoře - nejspíše to bude sv.Petr se sv.Martinem - nedovedou řádně plánovat sněhovou nadílku, jsou na ten první sníh nadržení a nevědí, kdy přestat. Doufám, že ten sníh snad během dne roztaje a já se ze svého venkovského sídla dostanu autem zase zpět do civilizované Prahy. Jak vidíte z čerstvého snímku pořízeného dnes ráno v 7:30 hodin SEČ, napadlo asi 8 cm sněhu a stále padá. Doufám a spoléhám na své teprve jednoroční zimní pneumatiky, které jsem naštěstí nasadil již před týdnem. Horší je to se zahradou: sice jsem včera stačil pohrabat zbytek úrody listí, posbírat napadaná jablka, leč svozit to vše na kompost jsem nechal na dnešek. Pokud jde o ta jablka: na naší zahradě se stromy nestříkají a tak je vždy nejméně polovina úrody červivá. Zvláště letos byl v tomto ohledu povedený rok. A tak sklizeň jablek končím vždy netradičním sklepáváním. Jablka pak odvezu na kompost, rozsekám je starou vojenskou lopatkou a zasypu vápnem. Na to přijde listí, pak zase jablka a zase listí. Bývaly časy, kdy jsem jablka vozil do lesa jako pozornost pro jeleny, laně, srnky a srnce. Jenže se tu tak rozmnožili divocí kanci, že jsem se rozhodl je nepodporovat. Začali totiž rýt i na poli přímo před naší zahradou.
Včera jsem stačil pověsit lojové koule pro sýkorky, které je ihned objevily a tak budu muset další dokoupit. Do sklepa jsem přestěhoval i našeho červeného okouna z přírodního bazénku, ve kterém je ale jen asi 40 cm vody a tak by tam zamrznutý v ledu bídně zahynul. Doufám, že v 50 litrech vody ve velkém vzduchovaném sudu přežije zimu a vrátí se zase ven.
Začínám se obávat o osud naší borovice a tak jdu ven setřásat z ní sníh, jinak bychom nemuseli mít dostatek krásných vánočních větví se šiškami. Stále padá, vane svižný severovýchodní vítr a teplota je lehce nad nulou. Bude-li to takto pokračovat, upletu si z lískových prutů sněžnice a vydám se do Mnichovic na vlak. Nelítostná příroda nám opět ukázala, jak nicotnou nad ní máme moc.

[Trvalá adresa článku]

8.11.- Po volbách je ČSSD až na třetím místě.

Krajských a senátních voleb se zúčastnila třetina voličů - 29.62 procent. O tom, kteří občané šli volit, nejsou žádné informace. Přesto je možné předpokládat, že volili tzv. zodpovědní občané, kteří se dostavují k volbám vždy, za jakéhokoliv počasí i politické nálady. Tomu odpovídá i druhé místo komunistů a docela dobrý výsledek KDU-ČSL. Zajímavé by bylo, kdyby se volby konaly v pracovní den někde uprostřed týdne, nejlépe ve středu. Asi bychom byli všichni překvapeni výsledky, které by při očekávané větší účasti voličů více odpovídaly skutečnému smýšlení obyvatelstva.
Občanská demokratická strana získala v krajských zastupitelských volbách 36,35 procent hlasů a v doplňovacích senátních volbách se Jiří Šneberger dostal do senátu již v prvním kole. Druzí komunisté získali v krajích 19,68 procent, KDU-ČSL 10,67 procent a vládní sociální demokraté pouze 14,03 procent. ODS vyhrála ve 12 ze 13 krajů, pouze v Jihomoravském kraji je těsně porazili lidovci. Podrobné údaje najdete na serveru ČSÚ.
Pokud by členové ČSSD měli postupovat podle scénáře použitého po minulých volbách do evropského parlamentu, mělo by odstoupit vedení ČSSD v čele s Grossem a následně by měla podat demisi vláda. Jenže Gross není vyměklý Špidla a ačkoliv má hlavu ve smutku, hledá viníky katastrofického výsledku voleb mimo okruh jeho oblíbenců a dokonce mimo vlastní stranu. Úder do zad přišel od koaliční KDU-ČSL, když těsně před volbami Kalousek zaútočil na prebendy pro policisty. Jako předvídavý kormidelník otáčí kormidlo své strany směrem k ODS. Jinak by byl budoucí přestup po parlamentních volbách do koalice s ODS obtížný.
Komunisté teď očekávají, že jim sociální demokraté v druhém kole doplňovacích senátních voleb pomohou a vyzvou své voliče, aby tam, kde nepostoupil kandidát ČSSD, dali hlas kandidátovi KSČM. Grebeníček kvůli tomu chce jednat osobně se Stanislavem Grossem. Pokud k tomu dojde, bude to jen další důkaz o postupném směřování těchto stran k bratrskému objetí a soudružskému polibku následovaném sloučením obou stran. Následné procitnutí řady dnešních voličů ČSSD by je mohlo přivést především mezi voliče politicky neutrální KDU-ČSL. Přetahování voličů tímto směrem Kalousek už zahájil. Další voliče může získat poté, co US-DEU zmizí v připraveném propadlišti politických dějin.

[Trvalá adresa článku]

5.11.- Na Ahaswebu jsou samé blbosti, píše Saša.

Nemáme tu žádné diskuze k článkům, protože nemám tolik času, abych je moderoval. Když ale přijde zajímavý mail, rád jej zveřejním. Včera dorazil tento názor od čtenáře Saši:
Dobrý den,
vzhledem k tomu, jaké blbosti na Ahaswebu otiskujete, byste mohli otisknout i přiloženou magablbost. Není to o nic větší hovadina než ten článek o nové Římské říši.
Jenom to neumím dát do HTML - jestli máte zájem, udělejte tento krok laskavě sami.
Saša

Víte, někdy mě skutečně popadne jistý druh amoku a popouštím své fantazii uzdu. Článek pak vypadá jako od chovance z Psychiatrické léčebny Bohnice. I když s tou Říší římskou si myslím, že na tom přece jenom něco je. Žádný evropský státník nežije ve vzduchoprázdnu a většinou jsou docela dobří v historii a dějinách nejen Evropy. A v minulosti mají své velké státnické vzory: Caesar, Hanibal, Napoleon, Mussolini, Hitler, Stalin, de Gaulle. Bohužel většina z těch největších byli šílenci a mezinárodní zločinci, hlavně ti s menším vzrůstem.
No nic. Protože jsem na všechno sám, do HTML jsem to dal a tak si můžete přečíst úvahu pana Adlera označenou Sašou jako "megablbost" nazvanou
Evropa, Evropané. od pana Adlera. Autora jsem na internetu nenašel a tak mohu jen doufat, že s uveřejněním vysloví případně dodatečně souhlas.
Pokud někde narazíte na podobné "megablbosti", které překonají moje vlastní články, dejte vědět. Jen je potřeba k tomu uvézt alespoň mail na autora. Můžu je zařadit mezi připojené dokumenty nebo dokonce mezi vykopávky. A převod do HTML z formátu Wordu DOC je přece maličkost: stačí otevřený soubor volbou Soubor, Uložit jako HTML nebo Soubor, Uložit jako a vybrat jako výstupní formát HTML. To se pak dá už ručně opracovat v nějakém rozumném editoru, při nejhorším i v Poznámkovém bloku.

[Trvalá adresa článku]

4.11.- Obnova Říše římské se podaří vbrzku.

Zhruba o desetinu by měly v příštím roce vzrůst ceny základních potravin, jako je pečivo, masné a mléčné výrobky, předpokládá generální ředitel holdingu Agropol Group Jiří Malúš. Tyto potraviny se podle něj prodávají často tak levně, že je to z hlediska nákladů výrobců za hranicí únosnosti. Důležitým faktorem ale bude boj obchodníků, zejména řetězců. Například mražené kuře se podle něj dnes prodává téměř za srovnatelnou cenu jako v roce 1989, náklady ale podstatně vzrostly. Mléko se vykupuje za osm korun za litr, za devět korun je lze koupit v obchodě. "To je naprosto nesmyslné," zdůraznil.
Ano, naprosto nesmyslné je porovnávat cenu vykupovaného kvalitního plnotučného mléka a cenu prodávaného "mléka", ze kterého byla odstraněna podstatná část tuků pro výrobu másla a bylo znehodnoceno "moderní" výrobní technologií stejně, jako většina prodávaných "potravin". Demagogie vládne našimi medii a novináři nepoužívají mozek k tomu, aby podobné výroky alespoň komentovali. Jiná věc je, jestliže náš producent mléka dostane za litr v zahraničí více než od našich zpracovatelů. Nelze se mu pak divit, že tam mléko vyveze, zvláště když to má k odběrateli do Německa často blíž než do české firmy.
Otevřené hranice a zrušení cel je přece to, po čem jsme jako národ toužili celá staletí. A dnes, kdy je to realitou, se český spotřebitel diví, že bude muset platit ve svém obchodě stejně, jako jeho evropský převážně socialistický soukmenovec. Jsme přece všichni Evropané a naším cílem je obnovení věčné slávy Říše římské. Nebo snad ne?
V této mléčné souvislosti jednoho napadá zajímavá otázka: kam se poděje ono německé mléko, které dosud německý zpracovatel vykupoval od místních zemědělců? Spíše to vypadá, že jej bude dále odebírat, zvýší výrobu finálních produktů (nechutné mléko, prapodivně chutnající sýry a falešné jogurty) a po získání evropských národně socialistických říšských dotací je prodá na našem trhu pod značkou našich "domácích" prodejních velkořetězců, které jsou v jeho nebo jiných spolupracujících zahraničních rukou.
Co si má v takové situaci počít nespokojený český spotřebitel? Odstěhovat se na venkov, propachtovat si nějaké ty pole a louky a pořídit si do chlívku kozu nebo krávu, králíky, slepice a prasata, na pole brambory, do zahrady ovocné stromy a zeleninu. Problém je v tom, že takto drasticky změnit svůj život v industrializované a integrované Evropě dokáže jen nepatrné promile obyvatel. My ostatní jsme odsouzeni k tomu se krmit tím, co se nám do marketového evropského koryta předhodí. Cesta zpátky prý nevede, to říkal už soudruh Zápotocký: kupředu levá, kupředu levá, zpátky ni krok, soudruzi evropští socialisté.

[Trvalá adresa článku]

3.11.- Něco navíc pro legální uživatele Windows.

Microsoft představil pilotní projekt Výhody legálních Windows. Jeho cílem je přinést legálním uživatelům operačního systému především Microsoft Windows XP více výhod oproti uživatelům nelegálních kopií systému. V rámci projektu získají legální uživatelé přístup zdarma k vybraným aplikacím a aktualizacím, které pro nelegální uživatele v budoucnu nebudou dostupné. Pilotní projekt byl spuštěn již před měsícem v USA a nyní se uvádí pro oblast Číny, Norska a České republiky.
"Uživatel bude před stažením aplikace nebo aktualizace z centra Microsoft Download požádán o jednoduché ověření legálnosti Windows. Toto ověření je z počátku dobrovolné. V budoucnu však bude plný přístup k obsahu centra Microsoft Download pro neověřené uživatele omezen. Omezení přístupu se bude v testovacím provozu týkat přibližně 40 % obsahu a nebude v žádném případě obsahovat kritické a bezpečnostní aktualizace systému," uvedl Tomáš Koška, ředitel divize Information Worker and Windows Client společnosti Microsoft.
Od 27. října jsou pro uživatele již dostupné následující aplikace:
- Microsoft PhotoStory 3 - nová verze software pro vytvoření foto příběhu. Prozatím v anglické verzi, která bude 15. listopadu nahrazena českou verzí,
- pět her serveru MSN,
-zkušební stodvacetidenní anglická verze aplikace Microsoft Office OneNote 2003, česká verze bude k dispozici na konci roku 2004.
Do konce roku 2004 k těmto všem výhodám přibudou tyto aplikace:
- překladový slovník pro aplikaci Microsoft Word (z českého do anglického a německého jazyka),
- vybrané kapitoly z knihy Mistrovství Office 2003,
a plánuje se přidání řady dalších aplikací a výhod.
Pokud se uživatel rozhodne projít procesem ověření legálnosti svého software, přispěje automaticky na charitativní projekt Počítače proti bariérám. Společnost Microsoft totiž poskytne na projekt příspěvek Kč 25,- za každého uživatele, který provede ověření svého software do konce roku 2004.
Z uvedeného je patrné, že Microsoft po počátečních pokusech tvrdě postupovat proti nelegálnímu používání SW produktů Microsoftu a to až formami udavačství, volí nyní cestu cukru a biče, od které si slibuje lepší výsledky. Pro některá teritoria také již přistoupil k poskytování "očesaných" verzí například Office za znatelně nižší cenu. Od této strategie si také slibuje menší pracnost a tedy i menší náklady spojené s vyhledáváním SW pirátů a jejich soudnímu pronásledování. Je jisté, že k takovému postupu byl Microsoft částečně přinucen i obavami z "nekalé" konkurence Linuxu, který je v některých státech či velkých městech zaváděn místo Windows díky podpoře některých SW firem, jako je například Suse, ale i naší firmy SW602 (602Office a 602SQL).
Protože se celý proces především bezpečnostních záplat odehrává výhradně přes internet, je patrné, že nikdo v Microsoftu už dnes nepochybuje o tom, že je každý uživatel jejich SW připojen na internet. To ale především u domácích uživatelů nemusí být pravda. A navíc, pokud se tito uživatelé na internet připojují, je to často přes pomalé dial-up připojení, které není pro podobný "servis" vhodné a je především nákladné. Proto se u těchto uživatelů ještě dosti dlouho udrží již zastaralý a příliš nepodporovaný OS Windows 98. Microsoft se ovšem snaží čas od času pomoci i těmto uživatelům například rozesíláním aktualizačních CD se service packy a to dokonce zcela zdarma i když prakticky jen pro právě poslední nejnovější verzi OS. Tzv. Home Users nejsou prostě žádným zajímavým zdrojem zisků, protože jejich většina používá nelegální SW. Možná, že se časem Microsoft bude ubírat cestou, které již některé menší firmy zvolily: poskytovat Home verze zdarma s tím, že nebudou mít některé tzv. profesionální vymoženosti, které domácí SW kutilové rádi oželí. Pramen: http://www.microsoft.com/cze/presspass/msg/20041101_news1.asp

[Trvalá adresa článku]

2.11.- Slavíte Halloween, Svátek všech svatých, Samhain i Dušičky?

Ti, co se domnívají, že se vlastně jedná o jedno a totéž, nemají tak docela pravdu. V obecném českém povědomí v této věci panuje nepochybně velký zmatek. Tak především, jak je to s Halloweenem a Svátkem všech svatých: název Halloween ve skutečnosti vznikl jako zkomolenina z anglického All Hallows Eve, jinak také All Hollows Day nebo All Saints Day neboli Svátek všech svatých, který připadá na 1. listopad. Namítnete, že se Halloween slaví v noci z 31.října na 1.listopadu. Ano, protože tehdy se také slavil a někde ještě slaví Samhain, kdy kolem 5.století v keltském Irsku léto oficiálně končilo 31. října. Svátek se jmenoval Samhain (sow-en), keltský Nový rok. Překrytí pohanského svátku novým křesťanským byl při zavádění křesťanství oblíbený trik.
Do Ameriky se zvyk pořádat Halloween dostal až v roce 1840 s irskými přistěhovalci, kteří emigrovali před hladomorem vyvolaným neúrodou brambor. V té době patřilo v Nové Anglii k oblíbeným žertům převracení záchodů a vyvěšování branek z pantů. Tato část zvyků se k nám nedostala, protože záchodových budek je díky splachovacím záchodům u nás nedostatek. Halloween je především svátek dětí, které se převlékají zejména za strašidla a v podstatě při obcházení a strašení známých žebrají různé sladkosti. Toto strašení mělo původně vyděsit duchy zemřelých, aby zalezli zpátky do hrobů a nesnažili se převzít moc nad živými. S ohledem na keltský původ Halloweenu by se dalo s úspěchem tvrdit, že není zase tak od věci jej slavit i u nás, v kolébce Keltů. Asi nám na něm vadí ten americký nános kýče a byznysu a tak někteří u nás, v duši spíše pohané než křesťané, raději slaví ten původní Samhain.
A co ty Dušičky, které mají tradici u nás? Jak už vyplývá z názvu, je to svátek, kdy se vzpomíná na duše zemřelých předků, příbuzných a přátel a slaví se až dnes, 2.listopadu. Je to svátek poklidný, který by místo bezuzdné zábavy měl spíše každého přimět k tomu, aby vzpomněl na ty, kteří byli součástí jeho života a již odešli na svoji poslední cestu. Slovy českého autora, měli bychom se také jít na hřbitov či do kolumbária podívat, do čeho jdeme. A pokračovat na naší cestě s větší pokorou a skromností.
Doufám, že jsem do toho vnesl trochu světla a teď už víte, že se v období 31.října až 2. listopadu slaví nejméně svátky dva, či spíše tři. Nejprve si můžete zařádit při Halloweenu, pak uctít oficiálně vyhlášené svaté a konečně také ty vaše dušičky, které již nejsou s vámi. Já jsem držel jen ten třetí dnešní svátek, i když svíčky jsem zapaloval už včera. Postál jsem také chvíli u hrobu pana Gutha Jarkovského, spisovatele, hradního obřadníka a zakladatele českého olympijského hnutí. Přál jsem si přitom, aby se k nám ještě vrátil a pokusil se svým vlivem umravnit naše politiky a také sportovce včetně bafuňářů i rozhodčích.

[Trvalá adresa článku]

1.11.- Milovanému policejnímu prezidentovi.

Policejní prezident, generálporučík JUDr. Jiří KOLÁŘNásledující dokument krásným a dojemným způsobem ukazuje skutečnou oddanost prostých příslušníků policie svému policejnímu řediteli. Policisté i policistky nemohou dále bezmocně hledět na to, jak je jejich milovaný prezident v médiích vláčen v prachu zločinnými politiky, prezidenta státu nevyjímaje. Sepsali proto dopis vyjadřující jejich podporu svému nejvyššímu a bez ohledu na policejní předpisy dopis předali přímo do jeho rukou. Zde je jeho plný text:

Vážený pan
genpor. JUDr. Jiří KOLÁŘ
policejní prezident
Policejní prezidium ČR

Praha 25. října 2004

Vážený pane policejní prezidente,

my, kteří jsme níže přiložili svůj podpis, bychom Vám chtěli tímto dopisem vyjádřit podporu v době, která je pro Policii ČR a především pro Vás, jako jejího nejvyššího představitele, tolik těžká. Tento dopis není žádná úřední listina a s Vaším odpuštěním si dovolujeme porušit postup, resp. obvyklý způsob, kterým by měla písemnost putovat od podřízených k Vašim rukám.

V těchto dnech, kdy je Vaše jméno skloňováno ve všech médiích a přetřásáno na nejvyšších politických debatách, si my o to více uvědomujeme, čím pro Policii ČR jste. My, příslušníci Policie ČR, jako jediní můžeme vidět výsledky Vaší práce a změny, které jste v této nejvyšší policejní funkci dokázal. Práce policie byla a je náročná. Její činnost se vždy dotýká občanů této republiky, a proto je také veřejností tolik sledována a hodnocena.

Vězte, že my, řadoví policisté, chceme i nadále bránit zájmy tohoto státu a řádných občanů této republiky, beze zbytku naplňovat slova služební přísahy a dodržovat principy, které jste Vy do života celého policejního aparátu vdechl. Přestože události posledních dní nejsou Vašemu jménu příliš nakloněny, zazněla během nich také jedna velká myšlenka, a sice, že v porevoluční historii tohoto státu jste právě Vy tím nejlepším policejním prezidentem. Uvědomujeme si, že tak vážně a upřímně jako Vy chápe vztah s Policií ČR málokdo.

Proto Vám do těchto dnů přejeme hodně sil a energie.

Za podepsané příslušníky I. odboru SKPV
Správy Policie ČR hl.m. Prahy
npor. Bc. Zdeněk Novák

Co k tomu dodat? Bravo, npor. Bc.Zdeňku Nováku, bravo! Je správné, že tento hlas lidu vyslyšel ministr vnitra František Bublan i předseda vlády Stanislav Gross a bez ohledu na sprostý nátlak prezidenta i ODS ponechali našeho milého a schopného policejního prezidenta ve funkci. Jen tak dál, soudruzi, protože policie je základ státu, bez ní by lidi lezli na Karláku po stromech jako opice. A to, že byl období let 1982 - 1989 členem KSČ a sloužil věrně straně a vládě, to jej jen více kvalifikuje k tomu, aby i nadále bděl nad budoucností našeho národa. Ještě, že prezidenta Klause nenapadlo jej degradovat z generálporučíka do nějaké méně významné hodnosti. Jako vrchní velitel branné moci by to totiž udělat mohl.

[Trvalá adresa článku]

29.10.- Policejní i jiné odposlechy a jak na ně.

Enigma 007Komunikace v síti GSM je kódovaná, takže za běžných okolností je riziko odposlechu zcela minimální. Ti, kteří si přesto chtějí být absolutně jistí, že jejich komunikaci nesleduje ani proradná konkurence či dnes tak aktuální policie, si mohou opatřit mobily s dodatečným šifrováním. Samozřejmě pro takto zabezpečený telefonní hovor musí být volající i volaný vybavený pokud možno stejným modelem speciálního telefonu. Tyto hovory představují pro dekodéry téměř nepřekonatelnou překážku. Nejznámějšími výrobci jsou firmy Sagem a Siemens. Na trhu se nedávno objevil i výrobek korejské společnosti Beaucom, která prodává například v Německu telefon Enigma 007 za 3000 €, neboli asi za 95 000 Kč. Telefon je duální (900/1800 MHz), má plně grafický dvoubarevný displej s modrým podsvícením s rozlišením 106 x 56 bodů, klasickou krátkou anténu, váží 98 gramů a s rozměry 99 x 44 x 18 mm patří mezi malé a lehké moderní přístroje. Baterie s kapacitou 940 mAh by měla vydržet až 350 hodin v pohotovostním režimu a až sedm hodin hovoru. Ochrana je zajištěna pomocí dvojitého bezpečnostního kódu. Každý tento mobil si v Trust Centru Deutsche Telekomu vyžádá generovanou dvojici klíčů, která se do telefonu uloží na aktivní čipové kartě (T-TeleSec NetKey-Card). V případě, že uživatel volá na jiný mobil Enigma (v němž je další specifická dvojice klíčů), je provedena s pomocí kódů a obou čipových karet autentifikace partnera. Následně je z čipové karty vygenerován pseudonáhodný klíč, kterým je zakódována veškerá komunikace mezi spojenými telefony. Pokusí-li se kdokoli napojit na tento datový tok, uslyší jen šum, který odpovídá jednomu z 1038 klíčů, který se navíc při každém dalším hovoru změní.
Vzhledem k tomu, že běžného občana nemá policie důvod odposlouchávat a hlavně na takový luxus "osobní svobody" nemá peníze a zejména podle policejního prezidenta Koláře nemá bezúhonný občan proti odposlechu nic mít, budou kupci těchto bezpečných telefonů politici, tajné služby, finančníci a podnikatelé všeho druhu a příslušníci podsvětí.
Kde nakupovat? Zatím mnoho možností u nás není, ale například firma Probin vás vybaví už dnes do bezpečného světa bez odposlechu všecho druhu včetně šifrovaného mobilu SAGEM MW3026S GSM za cenu 99 000,-. Mobil používá prakticky neprolomitelné 128-bitové šifrovací klíče a podle sdělení zástupce firmy "tento telefon lze používat u jakéhokoli operátora, s jakoukoli kartou."
Pramen: mobil.idnes.cz.

[Trvalá adresa článku]

28.10.- Oslavujete také 28.říjen?

Dnešní den je nepochybně významným každoročním svátkem už jenom proto, že se dnes nepracuje. Po občanech a institucích se žádá, aby alespoň vyvěsili státní vlajky, což se většinou neděje. Mezi lidem panuje jistý zmatek a nejistota o tom, co se vlastně dnes má oslavovat. Je to přece jasné, odpovíte, 28.října 1918 vzniknul přece náš stát - tedy vlastně vzniklo Československo, které se rozpadlo po obsazení Němci na protektorát Čechy a Morava a fašistické Slovensko a sovětskou podkarpatskou Rus, pak se zase po válce obnovilo, i když už bez té Rusi, a konečně se zase rozpadlo na Českou a Slovenskou republiku (tentokrát nikoliv fašistickou). Tady vidíte ten zmatek. Ale je tu přece jen důvod 28.říjen slavit: vždyť jsme i přes protesty Slováků prohlásili, že je naše současná Česká republika pokračovatelkou tradic Československa a to i včetně vlajky. Slováci sice tvrdí, že ten modrý klín na ní jsou Tatry a že jsme měli vlajku změnit, ale my na to nedbáme a děláme, že jsme kmenem vyrostlým na kořenech první republiky. Slováci mají svoje problémy s tím, zda je či není dnešní Slovensko pokračovatelem válečného Slovenského štátu a zda se například Hlinka zasloužil o Slovensko nebo nikoliv a zda by nebylo vhodné prohlásit Tisu za svatého. Naštěstí jsou celkem jednotni v tom, že pan Štefánik to s Masarykem v tom osmnáctém docela dobře zařídili a dostali je z vlivu Maďarů.
V každém případě bychom měli dnes slavit, že nás jako národ neopustila schopnost ztropit převrat v tom správném okamžiku, kdy je jasné, že to prasklo a že se už nemusíme bát. Pak vycházíme do ulic, jásáme, máváme českou vlajkou často podomácku ušitou ze sokolských trenýrek nebo hitlerovských vlajek a jsme vítězi na té historické mezi. Považuji za vhodné v tento den si připomenout první československý Zákon vydaný Národním výborem 29. Října 1918:

Samostatný stát československý vstoupil v život.

Aby zachována byla souvislost dosavadního právního řádu se stavem novým, aby nenastaly zmatky a upraven byl nerušený přechod k novému státnímu životu, Národní výbor jménem československého národa, jako vykonavatel státní svrchovanosti, nařizuje:

Článek I.

Státní formu československého státu určí Národní shromáždění s Československou národní radou v Paříži, jako orgánové jednomyslné vůle národa.

Než se tak stane, vykoná státní svrchovanost uvnitř státu Národní výbor.

Článek II.

Veškeré dosavadní zemské a říšské zákony a nařízení, zůstávají prozatím v platnosti.

Článek III.

Všecky úřady samosprávné, státní a župní, ústavy státní, zemské, okresní, župní a obecní jsou podřízeny Národnímu výboru, prozatím úřadují a jednají dle dosud platných zákonů a nařízení.

Článek IV.

Zákon tento nabývá platnosti dnešním dnem.

Článek V.

Předsednictvu Národního výboru se ukládá, aby tento zákon provedlo.

Dáno dne 28. října 1918.

[Trvalá adresa článku]

27.10.2004 - Záhadné zlodějské SMS.

V létě se objevily na Oskaru ale i na T-Mobile poněkud záhadné SMS. Měly různé podoby, ale vždy šlo odesilateli o to, abyste přihodili na jeho účet 60, respektive 70 Kč/min. Zde text jedné z nich: Nekdo koho znas se pokousi te kontaktovat pres nas Dating Service. Chces vedet kdo? Volej 906709915. Pak několik prázdných řádků a velice zastrčený údaj o tom, že to volání vás bude stát 70 KC/min ! Ano, jedná se v případě tohoto volaného čísla podle tarifů Telecomu o 58,82 Kč bez DPH neboli 70 Kč včetně DPH.
Nebo jiná SMS: Nekdo koho znas te nosi v srdci ale neodvazuje se ti to rict. Chceš vedet o koho se jedna? Zavolej na 0906609918.
Diskuze na toto téma se vedla v Mobilmanii. Z této poněkud zmatené debaty kromě jiného vyplývá částečná odpověď na otázku, kde neznámí lupiči berou účastnická telefonní čísla, na které zasílá SMS přinášející 70 Kč majiteli čísla začínajícího 906.
V případě těchto SMS se prakticky jedná o mobilní variantu podvodného přepojování dialup připojení k internetu pomocí dialerů. Viz také sluzby.quick.cz. Pokud si budete chtít otevřít podvodnou duhovou linku, podrobnosti najdete na stránkách Telecomu. Nezapomeňte, že telefonní čísla se také dají automaticky generovat. Přeji mnoho zdaru v podnikání a hodně důvěřivých pitomců.
[Trvalá adresa článku - upraveno dne 25.11.2004]

26.10.- Ještě nemáte SP2 pro Windows XP?

Změnit způsob, jakým Centrum zabezpečení odesílá upozorněníA nemáte možnost si jej stáhnout pomocí rychlého připojení? Pak můžete využít možnosti si objednat jeho zaslání poštou na CD a to zcela zdarma. Objednejte si CD obsahující Windows XP SP2 na adrese http://www.softmail.cz/shop/officeForm. Další podrobnosti najdete na http://www.microsoft.com/cze/windows/xp/sp2.
Pokud vás bude po naistalování SP2 obtěžovat při startu Windows neustálé upozorňování, že vám hrozí nebezpečí, protože máte vypnutý firewall, pak si v Centru zabezpečení Windows XP nastavte volbou Změnit způsob, jakým Centrum zabezpečení odesílá upozornění. Po instalaci SP2 je totiž provedeno nastavení tak, že WXP varují před vypnutou automatickou aktualizací (nemusí být vždy výhodná, zejména máte-li dialup připojení), také při vypnutí interního firewallu (nestojí za nic) a při neexistenci antivirového ochranného štítu (WXP nedokáží identifikovat všechny antivirové programy).
Ptáte se, zda jsem už SP2 nainstaloval? Ano, a ačkoliv jsem měl jisté obavy z této akce, nakonec vše dopadlo bez sebemenšího problému. Postupoval jsem takto:
1. odinstaloval jsem všechny "pokusné" instalace nejrůznějších free programů nejistého původu.
2. vyměnil jsem firewall ZoneAlarm za Sygate Personal Firewall,
3. defragmentoval jsem disk.
4. odpojil jsem se od internetu, ukončil připojovací Connectin Meter, antivirák i firewall.
5. vyzálohoval si svoje soubory na CD.
6. vytvořil si bod návratu v Obnovení systému pro případný návrat před instalaci SP2.
7. spustil jsem aktualizaci z CD SP2.
Možné ovšem je, že jsem nenarazil na žádný problém právě proto, že mám značkový počítač HP dodaný i s Windows XP Professional. Jedinou "nenormalitou" je dodatečná instalace připojení externího 1 GB TransDisku přes paralelní port.
[Trvalá adresa článku]

25.10.- Chudoba je přirozeným údělem člověka.

Ekonomové vědí, že chudoba, ekonomická nevyspělost, nízká produktivita a nedostatečná tvorba bohatství jsou přirozené, chcete-li původní stavy lidské společnosti, zatímco jejich opak – bohatství, vyspělost, vysoká produktivita – jsou výjimkou, která nastane jen tehdy, jsou-li splněny určité předpoklady: jsou-li vytvořeny podmínky pro rozvinutou směnu zboží, existuje-li jasně definované vlastnictví, existuje-li vymahatelnost smluv, neurčuje-li vztahy lidí (tržní vztahy) a ceny, za které se tyto vztahy realizují, faraón, císař, král, prezident nebo ministr plánování či průmyslu, ale právě ona neviditelná ruka trhu.
Tento názor na chudobu a bohatství formuluje Václav Klaus v článku Opulentnost mezinárodních konferencí a chudoba ve světě, publikovaném 18.10.2004. Přiznám se, že mě touto definicí poněkud zaskočil, ale po jisté době jsem se s tímto poněkud skandálním leč pravdivým tvrzení ztotožnil. Když se nad tím zamyslíte, pak zjistíte, že pokud by kdokoliv z nás žil jako obyčejný zemědělec odkázaný jen na to, co si se svojí rodinou vypěstuje pro svoji obživu, bude zejména podle dnešních měřítek velice chudý. A to by ještě byl relativně bohatý, protože spousta lidí v době řekněme před sto lety byla bezzemky a žili jen z toho, co si vydělali tvrdou prací jako nádeníci na cizích nebo na propachtovaných polích.
K podobnému závěru o chudobě docházejí v dnešní době i zapálení ekologové, kteří odešli z města někam na vesnici a snaží se žít jen z práce vlastních rukou tak, aby neškodili přírodě umělými hnojivy a používanými stroji. Městská chudoba je o něčem jiném. Samo město bývá označováno za vřed na matce Zemi vyrostlý z pýchy a naloupenému bohatství. Hnacím motorem městského člověka je snaha zbohatnout, obklopit se nahromaděným majetkem všeho druhu, cestovat za zábavou po luxusních hotelích celého světa. Samozřejmě se tato životní "filosofie" dnes rozšířila i na vesnici, kde místní podnikatel večer vyjíždí se svým superautomobilem nasekat trávu králíkům a poté, co je nakrmil, se kochá pohledem na vlnky hrající si se světlem na hladině jeho laminátového superbazénu.
Nemám v úmyslu tady kázat o odříkání a chudobě. Stojí ale za zamyšlení, zda není možné svůj život uspořádat v duchu jistého minimalizmu tak, abych tady při svém krátkém životě co nejméně škodil. Protože lidstvo není pánem této planety, jsme jen jistým druhem škodlivé plísně.
[Trvalá adresa článku]

22.10.- Co si myslí Američané o Britech.

Minulý týden přišel deník britský Guardian s návrhem, aby jeho čtenáři napsali osobní dopis občanům v nerozhodném volebním okrsku ve státě Ohio, proč mají "v zájmu" světa hlasovat v nadcházejících amerických prezidentských volbách tak či onak. Odpovědi amerických občanů na tyto emaily stojí za to si přečíst. V jedné z nich se doslova praví: Vám nedochází, že Američané absolutně serou na to, co si vo nás myslí Evropané? Každej email, kterej někdo dostane vod nějakýho arogantního Angličana, kterej nám bude chtít nařizovat, abysme NEVOLILI George Bushe, bude mít přesně vopačnej dopad, vy zbabělí, slabošský kreténi se žlutejma zubama. Mně je to naprosto u prdele, jestli budou mít naše prezidentské volby nějakej dopad na váš bezcennej ubohej život. Vopravdu teda. Jestli chcete mít pořádný volby na vašem zasraným ostrůvku se špatným jídlem a žlutejma zubama, tak vy kreténi nemáte zaprodávat svou suverenitu do Bruselu a do Berlína. Jo, a vyčistěte si svý zatracený zuby, vy špinavý zvířata.
Tak tento pokus o ovlivnění výsledku amerických voleb se pravděpodobně nepovedl. Z odpovědí na britské maily je také patrný fakt, že nejen český internet je zamořený vulgární lidskou spodinou, která se vyžívá zejména v diskuzích v pocitu naprosté verbální svobody, kterou internet poskytuje. Řada internetových periodik proto zrušila možnost vkládat komentáře ke článkům.
Celý článek s dalšími reakcemi Američanů najdete v Britských listech.
[Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.