Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 405, 2.1. - 26.1.2005       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

26.1.- Ekonomické paradoxy.

Velice vám doporučuji článek Petra Macha o finančním "hospodaření" v EU. Po důkladném rozboru ekonomických praktik v EU autor doporučuje: "Vzhledem k neefektivnostem systému evropských financí by pro Českou republiku bylo lepší, kdyby nemusela do EU žádné peníze platit a za to se vzdala práva žádat o evropské dotace", což mě připadá vzhledem k jím popisovaným okolnostem jako velice rozumná rada.
O tom, že s "řízením" ekonomiky v EU není něco v pořádku hovoří zpráva, že kvůli dosavadnímu systému kvót a dotací je cukr v Unii třikrát dražší než ve světě, levnější dovoz ale do pětadvacítky nesmí. Světová obchodní organizace dala Bruselu už doslova nůž na krk - kvůli zákazu dovozu cukru do zemí EU hrozí, že veškerá další jednání o uvolňování světového obchodu budou zablokována. Unie ale není schopna své členské země přimět, aby tento přístup k obchodu s cukrem přijaly. Znamenalo by to totiž pro ně včetně nás úplné zrušení pěstování cukrovky a výroby cukru. To jsou podle ekonomů ale docela běžné a normální důsledky rozvoje globální ekonomiky. Proč pěstovat a vyrábět něco tam, kde je to třikrát dražší než jinde. To, že se zbytečnou dopravou plýtvá především naftou, zatím nikoho nebolí. Obroda v pěstování cukrovky i jiných plodin nastane až po očekávaném kolapsu nákladní automobilové dopravy nebo již po razantním zvýšení cen nafty v době, kdy bude konečně všem zřejmé, že její zásoby končí a tím skončí i současný nesmyslný "rozmach" nákladní automobilové dopravy.
Ještě jeden ekonomický paradox předvádí vedení státního Českého Telecomu: připravuje se prodat kolem 450 (!) budov po celé republice v účetní hodnotě přes deset miliard korun v době, kdy má být státní podíl Telecomu prodán. Naivní jedinec by očekával, že takový prodej nepochybně sníží cenu, kterou by státní pokladna mohla za prodej akcií získat. Navíc se budovy ponejvíce administrativního charakteru budou prodávat dosti špatně, protože především v Praze je takových prostor nadbytek a ceny šly dolů. Zvláštní na plánovaném prodeji je fakt, že Telecom si jistou část administrativních ploch zase od nových majitelů pronajme. To je oblíbený trik používaný i dříve při tunelování jiných státních podniků. Vedení firmy prodá budovy kamarádům nebo firmám patřícím členům vedení - tedy sami sobě a vzápětí si je pronajme. Po prodeji celé firmy budou tito "likvidátoři" pochopitelně odvoláni, ale nový majitel se bez těchto budov neobejde a tak budou profitovat z nájemného. U telekomunikační firmy je to navíc pojištěné tím, že většina takto pronajatých budov je pro fungování firmy nepostradatelných, protože je v nich instalované technologické zařízení a vedou k němu nákladné kabelové systémy. Je vidět, že se manažeři dosazení současnou vládou starají o to, aby nemuseli chodit po žebrotě. Pro spravedlivý pohled je nutné uzavřít konstatováním, že na podobné praktiky nemá žádný vliv politická příslušnost.

[Trvalá adresa článku]

25.1.- Jak vysoko si žijete?

Možná jste se někdy dohadovali s někým o tom, v jaké nadmořské výšce je právě vaše město, městská čtvrť či obec. Na turistických mapách se dá přibližný údaj najít, ale výsledek práce kosmické techniky je určitě přesnější. Navštivte proto stránky na adrese http://www.heavens-above.com, kde se i bez registrace dají nalézt údaje jako je nadmořská výška a poloha kdejakého zapadlého místa na planetě.
Vyberte si volbu Anonymous Users, Select your location from our huge database. Na následující stránce si zvolte stát, ve kterém chcete dál hledat. Pak zadáte jméno obce bez diakritiky a pokud bude nalezena, klikněte na její jméno a dostanete výsledek. Když bude v databázi nalezeno více jmen stejného jména, musíte si vybrat sami. Ve výsledkové tabulce obsahující spoustu dalších informací je hned v prvním odstavci Configuration to, co hledáte, například: Edit location (currently Lounovice, 49.9830N, 14.7670E) . Louňovice jsou velmi nepatrná obec o pár číslech u Prahy a tak i vy máte naději, že pokud nežijete zrovna ve velkém městě, najdete i to svoje místo na Zemi. Nezapomeňte se vrátit na stránku s nalezeným jménem obce a použijte i volbu Neighbours (okolí). Obdržíte seznam patnácti obcí nalezených v okolí se vzdáleností od té vaší, polohou i nadmořskou výškou. A tak už jen chybí satelitní fotka toho, jak právě vycházíte z baráku a jdete do práce.

[Trvalá adresa článku]

24.1.- Se Stalinem vpřed k ESSR !

Při příležitosti oslav 60. výročí konce druhé světové války bude v Moskvě odhalena nová socha někdejšího sovětského vůdce J.V. Stalina. Po více než čtyřech desetiletích se tak do ulic Moskvy vrátí socha muže, který ve své zbožněné podobě stál na každém náměstí. Plánovanou instalaci nové Stalinovy sochy podle agentur potvrdil jeden z moskevských politiků. Podle agentury AFP má být Stalinova socha na západě Moskvy součástí sousoší tří účastníků Jaltské konference, na níž se velmoci v únoru 1945, před koncem druhé světové války, dohodly o rozdělení sfér vlivu. Naše republika tehdy byla se souhlasem USA a Velké Británie zahrnuta do východní sovětské zóny již před tím, než bylo hitlerovské Německo poraženo. A tak po boku báťušky Stalina stanou kamenné podoby tehdejšího amerického prezidenta Franklina Delanoe Roosevelta a britského premiéra Winstona Churchilla.
Co by na to řekl bývalý Stalinův bojový druh a pozdější likvidátor Stalinova kultu, soudruh Nikita Chruščov, se už nedovíme. Stojí zato ale odcitovat, co o sobě doplnil sám veliký Stalin, bývalý lamač bankovních trezorů Džugašvili, do životopisu, který o něm sepsali v roce 1948 jeho vlezdoprdelkové: "Stalinské vojenské učení se projevovalo jak v obraně, tak i v útočném boji /…/ Geniálním bystrozrakem odhaloval soudruh Stalin nepřátelské plány a čelil jim. Bitvy, ve kterých soudruh Stalin řídil sovětská vojska, jsou vynikajícími vzory vojenského operativního umění." První tajemník ÚV KSS N.S.Chruščov Stalinovu roli v druhé světové válce ve svém památném projevu O kultu osobnosti a jeho důsledcích proneseném na XX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu 25.února 1956 vidí poněkud jinak: "Stalin byl na hony vzdálen chápání reálné situace, která se vytvářela na frontách. Bylo to přirozené, poněvadž za celou Vlasteneckou válku nebyl ani jediném úseku fronty, ani v jednom z osvobozených měst, nepočítáme-li bleskový výjezd na možajskou silnici, když se fronta stabilizovala, o čemž bylo napsáno tolik literárních děl plných nejrůznějších výmyslů a namalováno tolik barvitých pláten. Stalin přitom bezprostředně zasahoval do průběhu operací a vydával rozkazy, které často nepřihlížely k reálné situaci na daném úseku fronty a které nutně musely vést k obrovským ztrátám na lidských životech."
Pokud bude zmíněný pomník "tvůrcům" světové historie skutečně v Moskvě odhalen, musíme to chápat jako jasnou snahu Moskvy v potvrzení a pokračování politiky světovlády velkých a mocných národů a států nad těmi ostatními. Tedy i nad námi. Vzhůru soudruzi, kupředu k naší zářivé budoucnosti ve Svazu evropských socialistických republik v čele s novou budoucí osou Londýn - Paříž - Berlín - Moskva.
Jen ti zatracení Němci mě do toho nepasují se svojí neutuchající snahou o prosazování nacionálního socialismu. Teprve až i v Moskvě pochopí, že mohou za německé peníze poněkud pozvednout úroveň ruského medvěda, pak bude všechno tak, jak si to veliký Stalin přál. Proto bych na místě Putina velice váhal, zda stavět pomník oslavující totální porážku Německa.

[Trvalá adresa článku]

21.1.- Opravdu jsem ČESKÝ TELECOM přechválil.

V podstatě jsem jen převzal firemní tiskovou zprávu a dále nabídku levnějšího ADSL nezkoumal. Přiznám se, že prostě proto, protože pro přístup na internet používám mobil místo placení dvou účtů na dvou místech, mezi kterými se pohybuji. Souhlasím s názorem čtenáře pana Vlacha, který upozorňuje na rozbor této nabídky publikovaný na Lupě. Pan Peterka jako vždy podrobně a na úrovni celý pokus Telecomu o zvýšení tržeb zde rozebírá včetně všech zádrhelů. Pokud se tedy chystáte na "levné" ADSL přejít, přečtěte si důkladně zmíněný Peterkův článek včetně názorů čtenářů.

[Trvalá adresa článku]

20.1.- Formuláře pro daňová přiznání.

Vzhledem k tomu, že platná legislativa umožňuje podávat jak daňová přiznání, tak přehledy pro sociální zprávu, zdravotní pojišťovnu, účetní závěrky a jiné vytištěné výkazy vytvořené z počítačových formulářů, rozhodla se společnost ASPEKT HM s.r.o. umožnit široké veřejnosti využití svých vlastních počítačových formulářů. Podávání přiznání na počítačových formulářích je první krok k tomu, aby daňové přiznání mohlo býti podáváno výhradně elektronickou cestou.

[Trvalá adresa článku]

20.1.- ADSL od ČESKÉHO TELECOMU jen za 950 korun.

Slevu až 51% přináší nová akční nabídka ČESKÉHO TELECOMU Internet Expres Optimal. Cena vysokorychlostního Internetu Expres s maximální rychlostí 1024/256 (in/out) kb/s se snižuje na 799/950 Kč (bezDPH/včetně DPH). Až dosud přitom tato služba stála 1 420/1690 Kč.
Současně byl snížen při ročním závazku aktivační poplatek na 1 korunu a přidán bonus v podobě jednoho měsíčního paušálu ve výši 1 koruny namísto původních 950 korun.
Další novinkou je 20% snížení ceny koncového zařízení. Modem pro vysokorychlostní internet s USB rozhraním je nyní za akční cenu 799/950,-Kč.
Mimořádnou akční nabídku připravil ČESKÝ TELECOM také pro zákazníky, kteří si chtějí pevnou linku teprve pořídit. Zřízení pevné linky je nyní zlevněno o 97 % na pouhých 99 ,-Kč (včetně DPH). Zákazník navíc obdrží bonus v podobě 60 volných minut pro místní a dálková volání po dobu tří měsíců. Je ovšem na místě si předem zjistit, zda je v daném místě zavedení ADSL možné.

Pramen: tisková zpráva.

[Trvalá adresa článku]

19.1.- Na Titanu je možná život.

Snimek povrchu saturnova mesice TitanAutomatický vesmírný modul Huygens 14.ledna odpoledne přistál podle programu na povrchu Saturnova měsíce Titanu poté, co se odpoutal od sondy Cassini. Na palubě modulu je sada jedinečných měřicích přístrojů, z nichž analyzátor prachu vznikl za přispění Jiřího Švestky z ČR. Mise je výsledkem mezinárodní spolupráce evropské kosmické agentury ESA, amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a italské agentury ASI.
Sestup modulu atmosférou Titanu trval něco přes dvě hodiny. Na povrchu čekala modul teplota minus 180 stupňů Celsia. To vzhledem ke kapacitě baterií, jež třímetrákový modul nesl, limitovalo činnost přístrojů. Titan - druhý největší měsíc ve sluneční soustavě - je svým průměrem 5150 km bližší planetám Merkur nebo Pluto. Je přitom velmi podobný mladé Zemi v době před čtyřmi a půl miliardou let, kdy na ní vznikal život. Je jediným známým měsícem sluneční soustavy s atmosférou z dusíku, metanu a dalších uhlovodíků. Povrch je pokryt ledem a skalami a kapalnými uhlovodíky. Vzhledem k nízké teplotě není jisté, že by tam mohly existovat skutečné živé organismy.
Sonda Cassini bude zkoumat postupně další z celkem 34 Saturnových měsíců. Celá mise je skvělou ukázkou současných schopností vědy a techniky při realizaci kosmických letů. Fotografie z povrchu měsíce Titan jsou na adrese agentury NASA. Na snímcích jsou patrné kanály a koryta způsobená prouděním kapaliny po povrchu měsíce.

[Trvalá adresa článku]

18.1.- Musíme tam všichni.

"Objednávky pohřbů, kamenictví, květiny, otevřeno od - do," sděluje lidem pohřební služba Elpis na reklamní tabuli jen pár desítek metrů od vchodu do pražské nemocnice na Bulovce. Některým pacientům se taková reklama nelíbí.
No a co? Každý, kdo jde do kterékoliv nemocnice by si měl uvědomit, že odtud vede nejkratší cesta do krematoria nebo na krchov. Můžete skončit svůj život i po poměrně banální operaci nebo po pouhém vyšetření. Já byl ve svém životě v nemocnici jen třikrát a dvakrát mě šlo o život: poprvé jsem nehlídán personálem odešel na WC, omdlel tam a spadnul rovnou do okna (10 stehů na hlavě, naštěstí nikoliv pod krkem) a podruhé to byl kolaps po špatné kapačce a při následném oživování kyslíkem do mě foukli pod tlakem záhadný obsah z pevného rozvodu kyslíku tak, že mě málem udusili.
Ale jestliže je povolená reklama na automobilové opravny u silnice, která vás snadno odvedením pozornosti přivede k bouračce, pak je na místě i reklama na pohřebnictví u nemocnice. Každému pacientovi by se měly ještě navíc při příjmu rozdávat letáčky. Je to přece živnost jako každá jiná. A dokonce se zaručeným odbytem, protože tam musíme všichni.
A že se taková reklama nelíbí ani vedení i zaměstnancům nemocnice? V našem svobodném světě si mohou nad vchod dát třeba reklamu "U nás vám bude tak dobře, že se vám ani nebude chtít jít domů".

[Trvalá adresa článku]

17.1.- Čteme si v textu Ústavní Smlouvy pro Evropu.

V textu Ústavní smlouvy pro Evropu (to je ten správný název) na straně 34 je jeden zajímavý článek č.18 nazvaný mazaně Doložka flexibility: 1. Ukáže-li se, že k dosažení některého z cílů stanovených Ústavou je nezbytná určitá činnost Unie v rámci politik vymezených v části III a Ústava k této činnosti neposkytuje nezbytné pravomoci, přijme Rada ministrů na návrh Evropské komise a po obdržení souhlasu Evropského parlamentu jednomyslně vhodná opatření.
2. V rámci postupu pro kontrolu zásady subsidiarity podle čl. I-11 odst. 3 upozorní Evropská komise vnitrostátní parlamenty členských států na návrhy založené na tomto článku.
3. Opatření založená na tomto článku nesmějí harmonizovat právní předpisy členských států v případech, kdy Ústava tuto harmonizaci vylučuje.

Na tomto místě vás nepochybně musí zaujmout dosti neobvyklý pojem "subsidiarita". Nejsa klasicky vzdělán, začal jsem pátrat. Ve Slovníku pojmů Zastoupení Evropské komise v ČR najdeme vysvětlení, že princip subsidiarity má zajistit, aby všechna opatření byla přijímána co nejblíže občanům, tedy na nejnižším stupni správy, který umožňuje jejich realizaci nebo výkon. Jinými slovy, Unie nepřijme opatření (s výjimkou oblastí spadajících do její výlučné pravomoci), pokud je efektivnější učinit toto opatření na národní, regionální nebo lokální úrovni. Princip subsidiarity je úzce svázán s principy proporcionality a nezbytnosti, které vyžadují, aby aktivity Unie nepřekročily rámec opatření nutných k realizaci cílů Smlouvy.
Tak tohle vysvětlení ale opravdu vůbec nepasuje na znění článku č.18, podle kterého o dosažení libovolného cíle, který si někdo v Bruselu či Štrasburku usmyslí, rozhodne Rada ministrů (ministři nejsou voleni národními státy) na návrh Evropské komise (její členové jsou rovněž jmenováni) se souhlasem Evropského parlamentu (kde má Česká republika zcela zanedbatelné množství poslanců). Jediné, co se zdá být demokratické je, že Rada ministrů musí rozhodnout jednomyslně pro přijetí "vhodných opatření".
Obrátíme-li se ke kořenům pojmu subsidiarity, najdeme v Abecední encyklopedii náboženství vysvětlení, že subsidiarita představuje v křesťanské etice, zvláště v katolické sociální nauce, právní princip. Znamená, že nadřazená společenská jednotka, např. stát, má sice podřízenou jednotku, např. rodinu, v jejích vnitřních záležitostech podle možnosti podporovat, je-li tato podpora nutná, avšak nemá si osobovat vůči ní žádné dalekosáhlé pravomoci.
Stručně řečeno začala solidarita znamenat spíše přerozdělování než růst (což je způsob, jímž dnešní generace vyjadřuje solidaritu s generacemi příštími), zatímco subsidiarita začala znamenat spíše přerozdělování politické moci než opatrné vytyčování hranic mezi státem, občanskou společností a trhem. Dnes jsou obě hodnoty definovány způsoby, které upřednostňují stát, říká pln pochybností o subsidiaritě v rámci EU Alberto Quadrio Curzio, profesor politické ekonomie a ředitel Výzkumného centra pro ekonomickou analýzu při Katolické univerzitě v Miláně.
Ještě více pochybuje o skutečné subsidiaritě Benjamin Kuras ve svém článku MOCENSKÉ STRUKTURY EVROPSKÉ UNIE.
Naši dnešní procházku po textu Ústavní Smlouvy pro Evropu zakončíme názorem Václava Klause z jeho článku Integrace či unifikace Evropy: Problém této demokratické odpovědnosti je klíčový a já jsem skutečně znepokojen tím, nakolik je bagatelizován a jak je mnoha evropskými politiky, novináři, byrokraty a intelektuály zcela zamlčován nebo jak si ho neuvědomují.
To se projevuje zejména při snahách potlačovat roli národních států a přenášet politické otázky a veřejnou volbu na nadnárodní úroveň. To vede k podkopávání demokratické odpovědnosti, která – jak nás učí lidsjá historie lidstva – existuje jedině v rámci národních států. Rozhodování na jaké úrovni organizovat veřejné statky a kde provádět ve svobodné společnosti „veřejnou volbu“ vyvolávalo, vyvolává a bude vyvolávat trvalý spor a já trvám na tom, že proklamovaná, ale prázdná doktrína Evropské unie – subsidiarita – nám v tomto ohledu žádné řešení nenabízí.

Nu a včil si z toho chalani a roby vybérte, za co zvednete pazůru v tom referendáriu, bude-li jaké. Šak to ten samétový Vašek s námi myslél O.K. když kváknul, že na takové rozmýšlení nemáme dost v kebuli.

[Trvalá adresa článku]

14.1.- Ohrožují nás jen mikrovlny?

Média se neustále zabývají otázkami kolem škodlivosti mikrovlného záření, zejména vlivu používání mobilních telefonů na zdraví člověka. Rodiče jsou dnes už varováni, aby drželi své děti od mobilních telefonů co nejdál. Výzkumníci z University of Utah zjistili, že čím mladší je dítě, tím více záření jeho mozek absorbuje. Španělští výzkumníci už před lety prokázali, že záření mobilního telefonu může pozměnit elektrickou aktivitu dětského mozku až na několik hodin, vyvolat drastické změny nálady a eventuálně i chování, a být příčinou neschopnosti se učit. Vědci se obávají, že radiace mobilních telefonů může poškodit lidské embryo a radí gravidním ženám k opatrnosti.
Aby udržel spojení i z kovové klece automobilu, musí mobilní telefon podstatně zvýšit intenzitu pole. Účinky mikrovlnného záření jsou proto uvnitř dopravních prostředků obzvlášť intenzivní. Volkswagen upozorňuje, že užívání mobilního telefonu uvnitř vozu "může být zdraví škodlivé, kvůli vytváření extrémně intenzívních elektromagnetických polí." Průzkum britských pojištoven ukázal, že průměrný řidič telefonující za jízdy mobilem má ve skutečnosti ještě zpomalenější funkce a reakční doby, než kdyby byl opilý. Finský Uřad pro radiační a nukleární bezpečnost oznámil, že hodinové vystavení radiaci mobilního telefonu může způsobit smrštování a sesychání tělních buněk. Výzkumníci se domnívají, že dochází ke zvýšené aktivitě proteinů vyvolávajících poškození buňky. Někteří lidé mají téměř patologickou emocionální náklonnost ke svému mobilu, což by mohlo naznačovat, že pulsy jejich vyzařování skutečně mohou být pro lidský mozek návykové.
Podrobně je tento problém rozebrán například v článku Elektrosmog a bezdrátová komunikace. Autorka v něm rozebírá možné vlivy nejen mobilů a nabízí množství odkazů na zdroje, ze kterých čerpala. Není pochyb, že jsme v současné době obklopeni nejrůznějšími zdroji mikrovln včetně počítačů, televizorů a televizních či radiových vysílačů včetně nejrůznějších elektrických spotřebičů. Stačí, když si pustíte svůj vysavač současně s televizí a uvidíte na vlastní oči, co se na vás řítí.
Elektrosmog není jediná vymoženost moderní civilizace, která může ovlivnit vaše zdraví. Erudovaní vědci a lékaři se po vynálezu železnice zcela vážně obávali, že jízda rychlostí dvacet kilometrů za hodinu bude mít zničující účinky na zdraví cestujících. Dnes se řítíme po silnici rychlostí nejméně pětkrát větší a neděláme si z toho žádné starosti. O cestování letadlem rychlostí mnohem vyšší ani nemluvě. Možná bychom si ty starosti dělat měli. Lékaři novodobé zdravotní potíže člověka zahrnuli pod ledabylý název civilizační choroby a léčí příznaky. O odstranění příčin se nikdo nepokouší; znamenalo by to se zbavit všeho, co nám tak "usnadňuje" a "obohacuje" život.
Co dělat? Tuto otázku si byť v jiné souvislosti kladl už Lenin a jak to dopadlo. Středověký ponocný hlásal do temné noci "Dále od hradu, dále, ať se nestane neštěstí nenadálé!" Stejně se musíme zachovat i my: pořídit si LCD monitor a počítač dát co nejdál od sebe nejlépe do plechové bedny, vyhodit mikrovlnku, pořídit si handsfree nebo zahodit mobil, netelefonovat z automobilu - stejně je to zakázané z jiných důvodů (mobil při volání z automobilové farradayovy klece zvyšuje automaticky postupně výkon), nepoužívat všelijaké ty mobilní přehrávače a hráče, nedávat si notebook na klín, pokud ještě hodláme vyrábět děti, nedávat dětem mobily a elektronické hry, nenechávat je sedět hodiny před televizí (nejen kvůli elektrosmogu). Nebydlet pod elektrickými dráty, vypínat televizi z pohotovostního režimu zejména na noc nejlépe vytažením ze zdi, nenosit mobil na těle. Víte, kde se nejlépe vyspíte? V domě bez elektrického proudu...
Prameny a odkazy:
VÍTE, CO JE ELEKTROSMOG?
Microwave News
Mobilní rakovina
Diskuse na Doktorka.cz
Dětem mobily do rukou nepatří, varuje studie britských vědců

[Trvalá adresa článku]

13.1.- Klíšťata spí, právě teď je nejlepší doba pro očkování.

Česká republika je v Evropě na prvním místě ve výskytu klíšťové encefalitidy neboli zánětu mozku. Očkováno proti klíšťové encefalitidě je ale jen pět až sedm procent populace. O účinnosti této prevence svědčí situace v Rakousku. V současnosti je očkováno 87 procent Rakušanů a počet nakažených se snížil ze zhruba 300 na několik desítek ročně.
Loni u nás onemocnělo klíšťovou encefalitidou 453 osob, z toho dva lidé zemřeli. V porovnání s loňským rokem se počet případů s tímto onemocněním snížil, ale stále je velmi vysoký. Účinnou prevencí je očkování, k jehož aplikaci jsou nejvhodnější zimní měsíce, protože se klíšťata v přírodě vyskytují nejvíce od dubna do poloviny října. Jejich výskyt je omezen potřebnou přízemní vlhkostí, a proto se obvykle nenacházejí výše než jeden metr nad zemí. Nespouštějí se tedy na člověka ze stromu, naopak je nejčastěji objevíme na stéblech trávy.
První příznaky onemocnění jsou podobné chřipce (horečka, únava, bolesti hlavy a páteře, zvracení, celková nevolnost, nechutenství) a objevují za 2 až 28 dnů po přisátí infikovaného klíštěte. Pak následuje bezpříznakové období, které trvá 1 až 20 dnů. Po něm přichází druhá fáze onemocnění, kterou již provázejí silné bolesti hlavy, zvracení, vysoké horečky, ztuhnutí šíje, někdy bezvědomí, obrny, světloplachost, poruchy spánku a deprese. Po prodělaném onemocnění se nezřídka vyskytují chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, obrny, snížená výkonnost, deprese. Nezanedbatelné procento onemocnění končí i úmrtím.
Základní očkování se skládá ze tří dávek očkovací látky. Druhá dávka se aplikuje v rozmezí jednoho až tří měsíců po první dávce. Tyto dvě dávky zajistí dostatečnou ochranu na jeden rok. Třetí dávka je podávána 9 až 12 měsíců po druhé dávce. Ochranná hladina protilátek je zajištěna nejméně na dobu tří let. Každé tři roky je doporučeno obnovit účinnost očkování jednou dávkou. Cena jedné dávky se pohybuje kolem 300 až 350 Kč. Aplikaci provádí každý praktický lékař.

[Trvalá adresa článku]

12.1.- Ústava pro Evropu začíná být tématem dne.

Pomalu ale jistě se začíná roztáčet kolotoč kolem způsobu, jakým se bude u nás ratifikovat dokument, který již za nás podepsal předseda vlády na základě pověření, které mu dal prezident (viz úvodní text ústavy). Protože nemáme obecný zákon o referendu, který by se dal pro tuto ratifikaci použít, musí být nejprve v parlamentu třemi pětinami poslanců i senátorů přijat pro tento účel zvláštní zákon o referendu. Zatím to vypadá, že jak vládnoucí koalice, tak i opozice chce ratifikaci provést pomocí referenda. Neshody panují v debatě o termínu, kdy by občané hlasovali: ČSSD chce referendum přidat k parlamentním volbám, které budou příští rok, opoziční ODS chce naopak referendum uskutečnit ještě letos. V parlamentu se proto rozpoutá boj, jehož výsledek nelze předvídat. Pokud se partaje nedohodnou, může celá záležitost dopadnout tak, že žádné referendum nebude a v tom případě o ratifikaci rozhodne hlasováním parlament. Přesně podle představ pana Havla, který se nechal slyšet, že o tak důležité věci není možné nechat rozhodovat občany, kteří nejsou schopni či ochotni tak rozsáhlý dokument přečíst a udělat si na něj vlastní názor.
Neshody o termínu referenda vzbuzují podezření, že především ČSSD ve skutečnosti žádné referendum vůbec nechce. ODS se jasně vyjádřila, že je proti přijetí evropské ústavy, naposledy i podle postoje jejích zástupců v Evropském parlamentu, který ústavu právě projednává a dnes o ní bude hlasovat.
V rámci těchto politických hrátek se nikdo nemá k tomu, aby se text evropské ústavy zpřístupnil všem voličům. Informace o tom, že se text nachází na internetu je pro většinu národa bezcená. Nepochybně by se tohoto úkolu měla chopit vláda, například postupným publikováním textu v některém deníku formou placené reklamy. Když tak o tom přemýšlím, kdyby se toho chopily některé noviny dobrovolně, možná by to mohlo zvýšit nejen jejich důvěryhodnost u čtenářů, ale zvednout i náklad. Ačkoliv má text ve formátu PDF 353 stran, po transformaci do běžného novinového formátu by se to dalo zvládnout maximálně v pěti dvoustranách.
Předmětem diskuze může být fakt, že samotný text ústavy je natolik právnicky zamotaný a tak vyvstává otázka, zda by se nedal nějak zhustit, zčitelnit do takové podoby, nad kterou by se volič jdoucí do referenda mohl rozhodnout pro ANO nebo NE. Při takovém pokusu o interpretaci textu ovšem existuje nebezpečí účelového zkreslení.
Z toho vyplývá jeden závěr: řízení evropských i světových záležitostí se stává natolik složité, že tomu voliči nemohou rozumět a tak musí odevzdat všechna svá práva politikům a státním či evropským úředníkům v naději, že ti vědí, jak si občané představují svůj budoucí život a uspořádání věcí veřejných, a také v naději, že když to vědí, tak to také podle toho budou řídit. Obecně ale panuje spíše názor, že politika je svinstvo a politikům jde především o osobní prospěch. To je dost zásadní rozpor v systému, kterému tak rádi říkáme demokracie.

[Trvalá adresa článku]

11.1.- Konečně se něco dělá pro vietnamské obchodníky.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zahájila podle ČTK společně s vietnamským velvyslanectvím osvětový projekt, od kterého si slibuje zlepšení situace na tržnicích, kde se ve velkém prodávají padělky značkového zboží a neproclené zboží. Vietnamští podnikatelé by díky nové dvanáctistránkové brožurce ve vietnamštině a sérii odborných seminářů měli rychle získat informace o všech zákonech a předpisech, které upravují podmínky, za kterých mohou v České republice prodávat zboží tak, aby se nedostali do křížku se spravedlností. Současně s vydáním příručky byla odstartována série podobně zaměřených seminářů, první se konal již 14.prosince minulého roku. Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera tyto informace vietnamským podnikatelům dosud citelně chyběly.
"Levné zboží z Asie, z 90 % vyrobené v Číně, k nám i do celé EU bude od 1. ledna 2005 docházet v daleko větší míře než dosud, protože skončí dovozní limity na výrobky z Číny. Naši výrobci měli celých 10 roků na to, aby se na tuto situaci připravili. Pokud se naši výrobci zaměří na vysokou kvalitu, pak i s vyššími cenami najdou pro své výrobky uplatnění u nás i v zahraničí. Pokud budou vietnamští prodejci nabízet levné zboží z Asie bez naprosto zbytečných nášivek, stále budou mít u nás velkou klientelu, zejména mezi sociálně slabšími občany. Bez zbytečného nabízení padělků z Číny budou prosperovat, protože jsou pracovití, usměvaví a velmi ochotní.
Světová banka a největší světové ekonomické instituce, například renomovaný ekonomický Schillerův Institut ve SRN, již pět let propagují tzv. euro-asijský most spolupráce. Vzhledem k tomu, že ČR se stala nedávno členem ASEM - Evropsko-asijského dialogu pro spolupráci mezi členy Evropské unie, Sdružením států Jihovýchodní Asie (ASEAN), Čínou, Japonskem a Jižní Koreou, je nutná spolupráce a vzájemná pomoc, nikoliv jen ochranářská perzekuce,
" uvádí pan Winter (majitel firmy WMC) ve svém prohlášení na stránkách Česko-vietnamské společnosti.
Je to tak určitě správně, naši politici nás vedou ke smělým cílům mezinárodní spolupráce a volného trhu. Jsou v tom ale dva háčky: je s podivem, jak mohli tak dlouho u nás obchodovat s řádným živnostenským listem občané Vietnamské socialistické republiky bez dobré znalosti českého jazyka a našich zákonů. Že nebudou umět česky i nadále vyplývá z faktu, že se pro ně připravená příručka musela přeložit do vietnamštiny.
Další otázkou je, co si počnou desítky tisíc nezaměstnaných, kteří přicházejí postupně o práci v krachujících českých textilkách, které nemohou konkurovat dumpingovým cenám asijských výrobků vyráběných otrockou prací a to často i dětmi. Zboží není vůbec nebo řádně proclíváno a tak jsou ceny skutečně bezkonkurenční.
Naši textiláci se prý mají podle rad moudrých politiků zaměřit na zboží vyšší kvality a spíše než oděvy vyrábět špičkové průmyslové textilie chráněné mezinárodními patenty. Lid obecný se spíše kloní na stranu Vietnamců, protože ten, kdo je chudý a žije na hranici bídy si rád k nim zajde nakoupit. Výzvy k bojkotu vietnamských tržnic se míjejí účinkem bez ohledu na fakt, že zboží zde prodávané je z nekvalitních materiálů a nekvalitně vyrobené. Stojí-li zde například pánské pyžamo pouhých 150 korun, kdo by zaváhal. Až se to roztrhá na těle či v pračce, koupí si našinec nové.

[Trvalá adresa článku]

10.1.- Tajemství světového úspěchu Microsoftu konečně odhaleno!

Možná vám už vícekrát v hlavě vrtala otázka, jak je možné, že se několika mladíkům v čele s nedostudovaným Billem podařilo vybudovat tak obrovské bezkonkurenční světové impérium. Odpověď na tuto otázku je triválně jednoduchá: způsobilo to nošení neformálních triček bez kravat. V nejnovějším čísle odborného časopisu British Journal of Ophthalmology vědci varují, že vázanka těsně utažená kolem krku vede ke zvýšení krevního tlaku v očích a elegantně se nosícím mužům tak hrozí především zelený zákal. A nejen to. Pokud jste byli přinuceni nosit třeba i celý den kravatu, mohli jste často pociťovat bolesti hlavy a celkovou ochablost ducha. A v tom to právě je: volná trička Gatese a jeho družiny nic takového již po dlouhá léta nevyvolávají a tak jejich mozky mohly pracovat bez zábran a potíží na plný plyn. Jejich tehdejší i ještě nedávní konkurenti především ve firmě IBM ovšem celou tu dobu stále chodili a chodí v těsných oblecích přiškrceni posledními vzory kravat. Není divu, že dnes svůj mnoholetý marný boj s hochy v tričkách vzdávají a končí s výrobou personálních počítačů. Po prodeji své divize na výrobu pevných disků koncernu Hitachi, upouští firma IBM i od výroby personálních počítačových systémů. Tyto aktivity nyní přebírá čínská společnost Lenovo Group. Ta ze ně zaplatí 1,25 mld. USD. Firma IBM se tak stahuje z odvětví, kterému dříve pomáhala razit cestu. Proto, pokud snad máte právě teď na krku kravatu, zahoďte ji velkým obloukem do koše a osvoboďte svého ducha, oči a hlavně svůj mozek.

[Trvalá adresa článku]

7.1.- Co je tohle za soubor? Čím to mám otevřít?

Tuhle otázku jste si jistě položili nejméně jednou za život v okamžiku, kdy vám někdo poslal záhadný soubor, o kterém se on sám bohorovně domníval, že je to docela běžný soubor dat, se kterým si každý poradí. Možná vám poslal něco, o čem se jen naivně domníval, že jsou to právě ta data, která tak nutně potřebujete.
Vyluštit onu záhadu původu tajemného souboru a přivést vás na stopu programu, který si s ním umí poradit vám mohou pomoci stránky nazvané jednoduše filext.com. V řadě případů můžete být ale nemile překvapeni zjištěním, že vámi hledaná přípona souboru se používá u řady nejrůznějších programů pro zcela odlišná data. Pak vám nezbývá, než postupovat vylučovací metodou. Někdy pro první pokus se do dat dostat pomůže i docela obyčejný Notepad. Experimenty provádějte s kopií souboru. To proto, že by se vám podařilo po jisté editaci zapsat soubor zcela nevhodným způsobem. Mnoho zdaru ve vašem podnikání.

[Trvalá adresa článku]

6.1.- Se Špidlou v Bruselu vzhůru k socializmu.

Stárnutí Evropy a problémy s tím spojené považuje český komisař Vladimír Špidla za stěžejní výzvu svého pětiletého mandátu. Chce na ni odpovědět komplexním způsobem: zanechat po sobě koncepci přístupu k tomuto jevu, který se během příštích desetiletí stane nejen sociálním, ale stěžejním ekonomickým a politickým faktorem. Špidla, který má v EK na starosti sociální politiku, hodlá v roce 2005 předložit členským státům a veřejnosti tzv. Zelenou knihu, která má popsat problémy spojené se stárnutím a naznačí možná řešení nejen důchodového systému. Z debaty o nich by se měla zrodit Bílá kniha, která už zahrne návrhy konkrétních postupů. Zda Bílou knihu porodí Špidla, není jasné. S ohledem na obecně pomalé tempo bruselského aparátu to nejspíše bude až poté, co Špidla svoji funkci opustí. A to může být třeba i za dva roky po českých parlamentních volbách.
"Výsledkem má být souhrnná představa o reakci EU na demografické stárnutí. Bude se týkat nejen trhu práce a důchodových systémů, ale také zdravotní a sociální péče, urbanismu, veřejné dopravy, bytové politiky, organizace obchodu a služeb," prohlásil v rozhovoru pro ČTK Špidla. Následovalo jedno z podivuhodných špidlovských prohlášení: jako příklad uvedl obecné budování hypermarketů na okrajích měst a mizení obchodů v centrech. "Staří lidé, kteří tam žijí, obvykle nemají možnost použít auto, aby jeli deset kilometrů koupit si máslo. Znamená to, že budeme muset dopravit jídlo k lidem, kteří ztrácejí mobilitu. To je jedna o oněch velkých výzev." Špidla hodlá pravděpodobně navrhnout, aby se v rámci státních sociálních opatření z hypermarketů dovážely až do domu důchodcům bez automobilu potraviny, především máslo. Vedle péče o staré lidi je podle Špidly správné usilovat o zvyšování věku odchodu do důchodu. To je nepochybně to nejlepší řešení důchodového systému: zcela odstranit vyplácení důchodů poté, co se prakticky nikdo svého důchodového věku nedožije.
EU podle geniálního Špidly bude působit tak, aby se starším lidem umožnilo pracovat co nejdéle. Jak na to, už přece dávno víme. Jedinou cestou, jak zaměstnat každého až do jeho smrti, je vybudování socialistického zřízení se zákonem stanoveným právem na práci. Podle Špidly to tedy vypadá, že největší chyby, které jsme se dopustili, byl převrat v roce 1989, kterým jsme zavedli po 40 letech úspěšného budování socializmu opět zpátečnický kapitalizmus. Chrudošiví jsou borelové.

[Trvalá adresa článku]

5.1.- Armáda se mění postupně ve společnost s ručením omezeným.

Všech pět českých výcvikových prostorů střeží po odchodu vojáků základní služby najatá hlídací služba. Její název nebyl zveřejněn. Před hrozícím nebezpečím varují u všech vjezdů výstražné tabule, všechny vjezdy jsou napojeny na elektronické sledovací systémy a jen u nejdůležitějších jsou hlídači. "Na tento systém jsme museli plně najet po nedávném ukončení základní vojenské služby v Česku," řekl ČTK Pavel Kočvara z vyškovského Ředitelství výcviku a doktrín, které dohlíží na výcvik vojáků i provoz ve všech výcvikových prostorech.
Nepochybně se tak zvýší náklady plynoucí ze státního rozpočtu, protože voják základní služby jistě vyšel na zlomek ceny černého šerifa včetně drahé elektroniky. A do armádního systému plného utajovaných skutečností se zapojila kromě jiných soukromých společností i soukromá strážní služba. Ukazuje se tak, že nejvhodnější formou nejen armádního, ale i státního zřízení, by byla společnost s ručením omezeným. Místo profesionálních vojáků najmout mezinárodně nabízené soukromé vojenské jednotky žoldnéřů. Pokud by se plně komercionalizovaly i všechny současné státní správní úřady, možná by nakonec došlo i k snížení nákladů, pokud by se soukromým firmám platilo za výkon a ne za zadek sedící na úřední židli.

[Trvalá adresa článku]

4.1.- Družicové snímky z oblastí katastrofy.

Na adrese http://www.digitalglobe.com/tsunami_gallery.html byly zveřejněny některé družicové snímky z řady míst, která byla zničena vlnami tsunami. Protože jsou velkého rozměru a soubory JPG mají kolem 300-400 kB, pro ty z vás, kteří mají pomalé připojení do internetu, jsem je trochu zmenšil na 60-80 kB. Snímky jasně potvrzují fakt, že kdyby existovaly varovné systémy navázané nejen na nejisté informace podávající seismologické sítě, ale i na družicové optické sledovací systémy, tak by se počet obětí mohl podstatně zmírnit v oblastech, které byly více vzdáleny od místa epicentra zemětřesení. Tolik oblíbené sítě mobilních telefonů ale prakticky selhaly, protože jejich vysílací věže byly prakticky všechny zničeny zejména tam, kde je území bez významných vyvýšenin, což je u moře zcela běžný relief terénu. Pokud bude masivně rozšířena v budoucnu levná satelitní síť telefonie, budou i mobilní telefony v takových případech k něčemu.
Jako nejspolehlivější indikátory blížící se katastrofy se opět ukázala zvířata, například sloni, kteří začali v předstihu před vlnou utíkat na vyvýšená místa. Ne nadarmo používají Japonci akvarijní rybičky, které signalizují blížící se zemětřesení a horníci kanárky indikující jedovaté plyny. Je to levné a nezávislé na elektřině. Problémem ale zůstává, jak upozornit zejména lidi na plážích: stará dobrá černá vlajka nebo signální koš vytažený na stožár může být lepším prostředkem, než drahá moderní technologie. I když taková pořádná siréna někde na vyvýšeném místě by posloužila také. Jsou i na ruční pohon.
Snímky jsou ve dvojicích v určitém časovém odstupu. Podrobnosti o tom, odkud jsou a další informace najdou uživatelé s rychlým připojením na uvedené adrese.
A tady ty snímky máte:
Banda Aceh Shore (Before Tsunami) June 23, 2004,
Banda Aceh Shore, December 28, 2004
Srilanka Kalutara beach, December 26, 2004
Srilanka Kalutara beach December 26, 2004.

[Trvalá adresa článku]

3.1.- Václav Havel je proti referendu o evropské ústavě.

Bývalý prezident včera ve veřejnoprávní České televizi jednoznačně podpořil euroústavu v pořadu Otázky Václava Moravce a současně vyslovil názor, že by měla být ústava odhlasována v parlamentu, tedy nikoliv v referendu. Havel zřejmě vychází z vlastního objevu, že třista padesáti stránkový text evropské ústavy není v silách nebohého občana přečíst a vytvořit si na něj vlastní názor před tím, než bude hlasovat v referendu. Místo toho měl vyzvat ČT, aby konečně začala plnit svoji veřejnoprávní funkci a připravila své diváky k referendu tím, že by v kvalitním a zcela objektivním seriálu seznámila občany s textem evropské ústavy.
Kromě jiného se postavil na stranu vlády proti opoziční ODS a nešetřil v této souvislosti ani svého nástupce Václava Klause. Tomu ale naopak téměř pochválil jeho novoroční projev slovy "Mluvil bych asi o tomtéž, o čem mluvil i Václav Klaus a za co jsem si vysloužil přízvisko "moralista".
Pronesl i dost podivnou poznámku na adresu komunistů: "Komunistické straně se dala šance. Že jí nevyužila je smutné," řekl Václav Havel, ale neupřesnil, proč je z toho smutný. Zřejmě by chtěl mít KSČM reformovanou tak, aby mohli z jejich řad vstoupit do vlády komunističtí ministři podobně, jako po volbách v roce 1946. Slíbil jim snad právě tohle, když jej jednohlasně volili ve federálním shromáždění Československé socialistické republiky za prezidenta? Pak musí být opravdu smutný, že se to ani za 15 let nepodařilo.
Pokud máte chuť a hlavně dost času na to, abyste si sami přečetli text návrhu evropské ústavy a udělali si vlastní názor, nabízím vám jej ve formátu PDF ke stažení zde.

[Trvalá adresa článku]

2.1.2005 - Kompost do každé domácnosti pro zpracování BRKO!

Do nového roku by si měl každý udělat nějaké užitečné předsevzetí neboli závazek, co bude dělat jinak a hlavně lépe, co dělat naopak nebude a vůbec, jak zásadně změní svůj doposud zpackaný život.
Jeden tip bych pro vás měl: pokud k tomu máte aspoň ty minimální podmínky, pořiďte si kompost či kompostér a přestaňte vyhazovat do popelnice veškerý biologický odpad z vaší domácnosti. Extrémní ekologové si mohou například instalovat upravený kompostér i na logii v paneláku, jen si jej musí mírně upravit: přidat dno, aby se různé případné tekutiny nerozlévaly po podlaze nebo dokonce po fasádě a pro začátek na dno nasypat trochu humusu obohaceného o žížaly. Ty jsou totiž v každém kompostu zcela nezbytné, bez jejich každodenní usilovné práce by žádný použitelný humus nevznikl. Ti co mají zahrádku mohou kompostér jen tak postavit někam na zeminu, hlavně pod něj nedávejte žádný igelit nebo beton, protože právě tím dnem beze dna do vašeho kompostéru přijdou žížaly. Máte-li pocit, že na vaší zahradě žádné žížaly nejsou, musíte si je opatřit například od souseda z jeho kompostu.
Velmi zajímavý přístup na podporu domácího a komunitního kompostování mají například ve švýcarském Luzernu. Zde byla hlavním motivem zavedení programů prevence vzniku bioodpadu nedostačující kapacita městské spalovny. Ve městě platí nařízení, že při výstavbě nového domu musí být vyčleněn prostor pro kompostoviště, aby se noví obyvatelé mohli rozhodnout, zda jej využijí. Výstavba kompostovišť je dotována 50 švýcarskými franky na domácnost, což není příliš, ale pokud se spojí dohromady více rodin, tak to může postačit na výstavbu komunitního kompostoviště např. s produkcí 5 tun ročně. Dále jsou poskytovány dotace ve výši 100 švýcarských franků na každý m3 vyrobeného kompostu, ale pouze v případě, že se na kompostovišti vyrábí minimálně 2 m3 kompostu ročně a využívají jej minimálně tři lidé. Podobně v Londýně obdrží každý majitel domku se zahrádkou od města kompostér zdarma, mám to potvrzeno od mojí dcery.
V ČR je něco kolem 1 800 000 bytů v rodinných domech, což představuje při průměru 2,64 osoby na byt 4 752 000 osob, tedy cca 47,52 % všech obyvatel ČR. Pokud budeme uvažovat, že přibližná průměrná roční produkce BRKO (biologicky rozložitelných komunálních odpadů) je 130 kg na osobu a rok, znamená to roční produkci 617 700 tun BRKO.
Co patří do kompostu: především odpad ze zeleniny a ovoce, čajové sáčky, zbytky jídel jako jsou brambory, rýže, těstoviny. Také upotřebené ubrousky nejlépe navlhčené a jiné zbytky papíru nepoužitelné do sběru. Dále nejedovaté listy rostlin, drobné větvičky do průměru 3 mm, tráva. Mějte na mysli, že se jedná o potravu pro vaše žížaly.
Co do kompostu nepatří: slupky z ovoce chemicky stříkaného (pomeranče, citrony, grepy), káva, potištěný papír, listy z jedovatých domácích rostlin. Nedoporučují se také skořápky z vajec, pokud nejsou rozdrcené.
Kompost nesmí být ani suchý, ani příliš mokrý - žížalky by se vám utopily. Pokud použijete kompostér, vybírá se z něj hotový kompost dolním otvorem nějakou lopatkou. Humus přeberte a nalezené žížaly vraťte zpět dolním otvorem nebo do paty kompostu. V horní části kompostu i kompostéru může být zejména v létě teplota až 60 stupňů a vaše žížaly by se upekly.
Pokud si nejste jisti, zda je již kompost vyzrálý a humus použitelný pro květiny či zeleninu, proveďte si jednoduchý test: nižší zavařovací sklenici naplníme asi 5 cm pod okraj kompostem. Zasejeme řeřichu, zalijeme a přikryjeme víčkem. Bílé, silné a dobře větvené kořínky jsou známkou vyzrálého kompostu. Naopak hnědé kořínky a zažloutlé lístky značí kompost nevyzrálý. Mnoho zdaru ve vašem ekologickém hospodaření vám všem přeje do roku 2005 Jan Bílek/Ahasweb.

[Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.