Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 407, 18.2. - 11.3.2005.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

11.3.- Pomocí počítačové hry určitě dospějete. Otázka je, kam.

Dospívání je zatracená věc. Nejhorší na tom všem je chodit do školy, uspět tam a nestat se předmětem zábavy silnějších spolužáků - dnes se tomu říká odborně šikana - jít na střední, udělat maturitu a žádá se i vystudovat vysokou školu, protože jinak budete celý život jen na opačné straně těch úspěšných. Do toho vám vlítne puberta, kluci a holky, holky a holky nebo kluci a kluci. Dnes to máte o dost těžší než vaši rodiče, musíte pomocí složitých sexuálních manipulací především zjistit, zdali náhodou nepatříte k homosexuální menšině. Stát se homosexuálem dnes pomalu patří k bontónu a také je to snadnější, než dobývat opačné pohlaví. Navíc nehrozí nežádoucí početí, toho je třeba se obávat jako čert kříže. Chlapci mají už v dospívání psychické problémy s erekcí a v podstatě se děvčat bojí. Děvčata zase touží po něžnostech, které jim ti mladí pitomci nedovedou poskytnout. Jsou příliš hrr, jdou hned s útokem na bránu a jsou také rychle hotoví.
Tyhle všechny peripetie vstupu do skutečného života si dnes ovšem můžete projít ve viruální realitě například pomocí počítačových her. Možná vám to něco objasní, možná vám to pomůže pochopit, co se od vás očekává, možná ne. Některé hry vám kromě jiného také ukáží, jak šikovně podvádět, jak tím životem proplout co nejsnadněji. Když se začtete do reklamního sloganu takové hry, možná vás to zaujme stejně jako mně:
Ve chvíli, kdy bude mít váš sim narozeniny a bude dospívat z teenagera na dospěláka, tak se mu zpřístupní možnost na určitou dobu opustit dům a odjet studovat vysokou školu. Pokud budete chtít mít doma nevzdělance, tak sima na vysokou školu nepošlete a sim normálně dospěje z teenagera na dospěláka. Dá se říct, že se nic podstatného nezmění. Pokud ovšem sima na vysokou školu pošlete, tak prožije zcela novou fázi života. Každá vysoká škola bude mít tajný studentský spolek, který bude dostupný až ve chvíli, kdy sim získá na škole dostatečně vysokou prestiž. Členství v tomto spolu bude přinášet mnohé výhody. Například se simové budou moci nabourat do školní počítačové sítě a změnit si známky. Případně tisknout vlastní peníze. Používání těchto aktivit má svoje rizika. Pokud bude hráč přistižen, může být zatknut a jít do vězení. Téměř celé studium bude dobrovolné. Studenti sice budou mít přednášky a budou dostávat pravidelně domácí úkoly. Ale na přednášky chodit nemusí a na úkoly se taky můžou vykašlat.
Ale musí počítat s následky. Do konce semestru budou muset vše dohnat v šibeničním čase. Můžete ze zoufalství zkusit při zkouškách opisovat. Ale to se může krutě vymstít. Dokončí-li zdárně studium, získá jisté výhody pro budoucí zaměstnání. Ve hře budou čtyři zcela nové kariéry, které budou přístupné pouze vystudovaným simům. Bez absolvování vysoké školy, vás do nových zaměstnání nepřijmou. Navíc nové kariéry závisí a na vystudovaném oboru. Pokud si zvolíte určitý obor, tak se vás třeba vezmou jen do jednoho z nových povolání. Pro vyzkoušení jiné nové kariéry (a získání patřičného bonusového předmětu) bude třeba poslat jiného sima vystudovat jiný obor.

Je celkem jasné, že autoři zvolili jedinou cestu: tu výhodnou pro svůj zisk a případné navádění k nepravostem jistě odmítnou se slovy, že se přece jedná jen o umělou realitu, jen o neškodnou hru. Přesto se domnívám, že zejména těm pubescentům, kteří příliš rozumu nepobrali může taková hra dodat potřebnou inspiraci, jak jít cestou nejmenšího odporu. Zejména pasáže o falšování peněz, nabourávání do školní počítačové sítě a chození za školu se mohou takovým trubcům natolik vrýt do palice, že jim to dělat ve skutečném životě přijde jako normální. Vždyť to přece bylo v té hře, tak proč mě, sima, teď vedete v klepetech do basy? Problém je totiž v tom, že jaké je to ve vězení žádná umělá realita nedokáže nikomu zprostředkovat.

[Trvalá adresa článku]

10.3.- Pro koho bude sněžný muž ze Škodovky?

Yeti SkodaČeská automobilka Škoda Auto na mezinárodním autosalonu v Ženevě představila studii malého terénního vozu Yeti. Není ale zatím jisté, že vůz půjde do sériové výroby. Podle šéfa Škody Detlefa Wittiga je prototyp pouze vizí a symbolizuje budoucnost automobilky, která si letos připomíná 100 let existence. Část odborníků se ale přesto domnívá, že Škoda o výrobě podobného vozu kategorie sportovně rekreačních vozů (SUV) vážně uvažuje. Škoda na ženevském autosalonu definovala i cílovou skupinu zákazníků, na kterou se chce případným novým modelem zaměřit - světovou premiéru uzavřelo divoké vystoupení mladých tanečníků.
Moc pěkné: otázka ale zní, kde se bude mladý bohatý divoký majitel takového drahého vozu v naší drahé zemi projíždět? Jízda po lesních cestách je u nás zakázána, žádné prašné cesty u nás nejsou a tak zbývá využití pro jízdy na horách zejména v zimě. Jako automobil pro zemědělce to jistě není myšleno, už s ohledem na cenu a také tomu chybí nákladní prostor. Představa, že by se český farmář vozil v podobném vozidle "pro zábavu" cestou na louku posekat trávu pro kozy je z oblasti filmových komedií (Menzel+Hrabal: Slavnosti sněženek).
Ahoj! SkodaExistuje ještě jedna studie, kterou jakoby automobilka testuje případný zájem o minivůz. Této kategorii se zatím Škodovka zuby nehty bránila a ponechala volné pole působnosti automobilce v Kolíně. Je to studie nazvaná Ahoj! , která se má opět obracet k mládeži, tentokrát té spíše chudé. Jak se ostatně praví ve firemním sloganu: "Škoda Ahoj! je designová studie kompaktního mini-automobilu pro každodenní použití. Představuje také ideální vstupní bránu do světa motorismu pro všechny mladé aktivní lidi, kterým slibuje vysněnou nezávislost." Zlatá slova, naši středoškoláci, učňové a vysokoškoláci po ničem jiném netouží. Vypadá to, že návrháři a marketingoví odborníci žijí v nějakém jiném světě a nemají ponětí o majetkových poměrech naší mládeže. Studie navíc vypadá jak pojízdná krabice od bot a asi by nikoho na trhu nových automobilů nezaujala. Tady Škodovka nepochybně již dávno přišla o jeden segment trhu nejen u nás. Se studií Ahoj! se totiž Škoda chlubila už v roce 2002!

[Trvalá adresa článku]

9.3.- Co takhle založit si politickou stranu?

Václav Havel se už několikrát v poslední době nechal slyšet, že v situaci, kdy občané mají pocit, že není koho volit, nazrál čas pro vznik úplně nové politické platformy. K tomu poznamenal pan Pehe: Jsem v tomto směru pesimista a pokládám to téměř za beznadějné. Je tu mnoho lidí, kteří jsou slušní a zároveň zdravě kritičtí vůči současné politice, ale sami nemají potenciál k tomu, aby dokázali oslovit voliče a vytvořili nějakou trvalou politickou strukturu.
S politickou stranou je to totiž jako s manželkou. Když se odhodláte, že byste se měl nějak zapojit do politického zmatku, musíte počítat s tím, že se vám na té straně, kterou jste si vybral, nebude lecos líbit. A časem přijdou i konflikty a hádky. Přesto byste měl v krizových chvílích držet s vaší stranou basu a snažit se uvnitř té vaší strany o změny k lepšímu. Tedy podle vašich představ a tehdy, pokud si troufáte tvrdit, že víte, jaký to směr k lepšímu je třeba sledovat. Je proto komické sledovat pokusy některých politických fajnšmekrů si založit další a další vlastní stranu, protože ty existující jim jaksi nejdou pod nos. Kdybychom se podívali na jejich soukromý život, s velkou pravděpodobností bychom zjistili, že buď vůbec nevstoupili do svazku manželského nebo že se beznadějně již po několikáté rozvedli.
Václav Havel žádnou politickou stranu zakládat nebude. Chystá odletět na několik měsíců do Spojených států. Stipendijní pobyt ve Washingtonu mu nabídla kongresová knihovna. Havel ho chce využít ke studiu i soustředěnému psaní, k němuž se prý jako exprezident zatím nedostal. Americký prezident George Bush označil Havla při své návštěvě Bratislavy minulý týden za symbol svobody a demokracie a tak si budou ve Washingtonu Havla nejspíše ukazovat vystaveného jako symbol někde v zasklené vitríně. Důležité je, že bude mít dost času na psaní, že ho nebudou otravovat naše politické zmatky a konečně ve svém díle zjeví pravdu o tom, jak to vlastně s tou sametovou revolucí bylo. Dluží nám to, protože v této věci tápeme a jsme čím dál tím více zmatení.

[Trvalá adresa článku]

8.3.- Zdraví nebezpečné a šizené medy v prodeji.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala medy českých i zahraničních výrobců, které jsou v současné době na českém trhu. Inspektoři SZPI odebrali v obchodech vzorky různých medů tuzemské i zahraniční provenience. V laboratořích pak byly tyto vzorky analyzovány jednak z hlediska dodržování předepsaných kritérií na jakost medu, jednak na přítomnost nepovolených reziduí antibiotik. Vzhledem k celosvětovému problému, kterým je falšování medu, byl zjišťován také obsah sirupů na bázi škrobu, sacharózy, cukrové třtiny a kukuřice, kterými se medy nejčastěji nahrazují.
Ze 23 odebraných a analyzovaných vzorků medů nevyhovělo celkem 11, což je téměř 48%. V 5 vzorcích byla prokázána přítomnost nepovolených množství reziduí antibiotik – tetracyklinu, chloramfenikolu nebo streptomycinu, jeden vzorek obsahoval rezidua sulfonamidů. V těchto případech nejsou takové potraviny kvalifikovány jako zdravotně nezávadné, a proto inspekce zakázala jejich uvádění do oběhu.
Další vzorky nevyhověly jakostním požadavkům, které stanovuje příslušná vyhláška, nejčastěji v případě nadlimitního obsahu hydroxymetylfurfuralu (HMF), který je ukazatelem „čerstvosti“ medu anebo jeho přehřátí v průběhu výroby. V čerstvém medu by neměl být HMF prakticky vůbec obsažen, během skladování v důsledku vyšších teplot pak jeho množství v medu stoupá a pokud překročí hodnotu rovnající se 40 mg/kg, kvalita medu již není odpovídající.
Tisková zpráva o výsledcích této kontroly je zveřejněna na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz. Zde naleznete podrobné výsledky laboratorních výsledků odebraných vzorků medů.

[Trvalá adresa článku]

7.3.- Vůdce národa se omluvil za svou nešikovnost.

V televizním projevu se Gross konečně projevil jako státník a vůdce národa. Podle vzoru svého přítele Bushe se státní vlajkou za zády pronesl mimo jiné v České televizi toto: "Musím se přiznat, že jsem necítil zprvu ochotu vysvětlovat záležitosti, které jsem mylně považoval za soukromé. A za toto se omlouvám a omlouvám se i za to, že jsem tím zavdal příčinu k určitým politickým půtkám a šarvátkám, které sice byly možná zneužity, ale prvotní příčina byla v tomto mém přístupu. Je jisté, že výkon funkce předsedy vlády je zavazující a je zavazující nejen pro mne, ale i pro celou mou rodinu, a proto jsme se rozhodli, že má manželka ukončí své podnikatelské aktivity a veškeré své závazky."
Jeho hlavním prohřeškem tedy podle něj bylo, že otevřeně neodpověděl na útoky médií stran jeho finančních záležitostí. To napravil následujícími otevřeně zmatenými prohlášeními. Co chtěl předseda vlády říci tím, že jeho manželka ukončí veškeré své závazky opět situaci zamotává. Máme si to snad vykládat tak, že se s Grossem rozvede? Národ je nadále zmaten zejména proto, že není jasné, komu vlastně předseda vlády zaplatí 900 000 korun použitých na zakoupení jeho bytu. Směnka byla spálena a Gross podle svého prohlášení dá tuto částku na charitu. Na byt mu tedy vlastně přispěl stát prostřednictvím pana Roda, který tyto peníze získal zdarma díky svému podílu z tunelování svazáckého deníku Mladé fronty. Přesto jsme i nadále všichni zmateni a tápeme ve svém postoji k premiérovi. Máme mu věřit nebo ne? Opravdu těžké rozhodování. Důležité ale je, že jeho rodná strana mu věří. Žádná cesta od válu se v nejbližší době konat nebude.
Veselé na celé finanční historii je, že i na politiky ostatních stran s výjimkou komunistů byly vytaženy médii rozkošné story o jejich způsobech, jak nabývají nemovitostí. Původ majetku společnosti JMTCZ, v jejímž představenstvu je manželka šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého, je přinejmenším nejasný. Z dokladů, které firma uložila u obchodního soudu, vyplývá, že v letech 2000 a 2001 investovala zhruba 15 milionů korun. Za peníze nakoupila tři domy v Rakovníku a ve Slaném. Z účetnictví firmy ale není jasné, kde peníze na nákup nemovitostí vzala. Nikde žádný zisk a hospodáření firmy v mínusu, jak na obrazovce předvedla včera Česká televize.
Kalousek, který současnou vládní krizi prakticky vyvolal je rovněž se svojí rodinou vláčen médii. Luxusní byt v ceně 6,5 miliónu na Veleslavíně, získala jeho žena výměnou za směnku vypsanou na stejnou hodnotu. Vystavil ji její bratr, svým společníkem zavražděný podnikatel Lubomír Kašák.
Můžeme očekávat, že se v krátkém čase objeví další dohady o způsobech nabývání majetku u dalších politiků. Do hospodářského a trestního práva nezasvěcený a zmatený občan si udělá jasný závěr: naši politici nalevo, ve středu i napravo kradou jako straky a berou úplatky zleva i zprava. Jsou přitom krajně neschopní si tyto peníze legalizovat tak, aby bylo vše podle litery zákona. To je vlastně dobrá zpráva. Zdá se, že díky zavedenému systému účetnictví a daňovým zákonům se dá zpětně téměř každý podvod dohledat. Pokud se ovšem najde žalobce, pokud policie případ neodloží a pokud soud zahájí řízení. A také pokud toto řízení skončí dříve, než jeho účastníci nezemřou.
V podstatě ale žijeme v právním státě, kde každého lumpa dostihne spravedlnost. V podstatě.

[Trvalá adresa článku]

4.3.- Také vám posílá FBI zavirované maily?

Zástupcům FBI se nelíbí aktivita nové varianty červa Sober.K. Do mailových schránek uživatelů internetu se valí velké množství mailů, který na první pohled vypadají jako zpráva od americké FBI (Federal Bureau of Investigation). Jedna z mnoha variant textů adresáty straší tím, že FBI zjistila podle jejich IP adresy, že navštívili některou ze čtyřiceti ilegálních webových stránek sledovaných FBI a proto je třeba, aby odpověděli na otázky ze souboru v příloze. Tím ovšem umožníte viru proniknout i do vašeho počítače. Ta opravdová FBI proto vydala prohlášení, ve kterém varuje před těmito podvrženými zavirovanými maily. Můj avast! si s tímto virem nekompromisně poradil ihned při přijímání takového falešného mailu s následujícím textem:
Dear Sir/Madam,
we have logged your IP-address on more than 40 illegal Websites.
Important: Please answer our questions!
The list of questions are attached.
Yours faithfully,
M. John Stellford
++-++ Federal Bureau of Investigation -FBI-
++-++ 935 Pennsylvania Avenue, NW, Room 2130
++-++ Washington, DC 20535
++-++ (202) 324-3000

Více podrobností jsem pro vás nalezl na Zive.cz

[Trvalá adresa článku]

3.3.- Statečný boj mladého premiéra.

Motto:
Královna: "Jakmile přestaneme věřit v demokracii, ztratíme ji."
Padmé Amidala: "Modleme se, aby se to nikdy nestalo."
George Lucas, Star Wars, Episode II, ATTACK OF THE CLONES, kapitola 16.
- - -
Mladý statečný premiér malé země uprostřed Evropy odolává nelítostnému tlaku zrádných koaličníků, politických odpůrců a maediálních manipulátorů. Nehodlá odstoupit jen tak lacino ze své funkce nejvyššího vládce pro malicherné důvody a hájí právo své mladé a nezkušené ženy na svobodné podnikání.
Hodlá vložit svůj osud a osud své země do rukou 180 nejmocnějších náčelníků své strany. Neboť podle něj jsou to oni, ti spravedliví a moudří, jen oni mají právo a povinnost rozhodnout o tom, zda se má zbaběle zříci trůnu a uvrhnout svoji rodnou vlast do zmatku a chaosu.
To je ta pravá demokracie, to je ten pravý bojovník za demokracii, který pochází ze slavného kmene Strojvůdců. Jeho soukmenovci právě teď bojují o svá práva na spravedlivou odměnu bez ohledu na nenávistný křik těch ostatních, podřadných.
Národ na to vše hledí v údivu, sleduje tyto titánské bitvy s obdivem, tone v úžasu nad nesmírnou odvahou a odolností mladého vůdce i členů jeho klanu. Napětí vzrůstá a všichni věříme, že pravda a láska opět zvítězí.
Ať vás provází Síla. A hlavně upřímně, přátelé.
- - -
Vysvětlivky pro zahraniční čtenáře neznalé domácích poměrů:
mladý premiér - Stanislav Gross
malá země - Česká republika
180 nejmocnějších náčelníků - Ústřední výkonný výbor ČSSD
mediální manipulátor - proradný a falešný novinář
kmen Strojvůdců - odborová federace českých strojvůdců

[Trvalá adresa článku]

2.3.- Konečně pozitivní zpráva.

Peugeot 107Z výrobní linky nové automobilky Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) ve středočeském Kolíně sjela v pondělí po ukončení zkušebního provozu první auta určená pro prodej zákazníkům. Všecny tři modely značek Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1 byly téhož dne představeny na mezinárodním autosalonu v Ženevě. Do roka má výroba dosáhnout plánovaných 300.000 aut, kdy bude každou minutu sjíždět z linky jeden vůz. Letos by měla automobilka vyrobit cca 150.000 vozů, přičemž většina z nich bude vyvezena do Francie a Itálie. Ceny nebyly oficiálně oznámeny, jen se předpokládá, že se bude cena na českém trhu pohybovat mezi 220.000 až 230.000 korun. Vývoz především na západní trh bude činit cca 80 procent z celkové produkce.
Pokud budou tyto vozy prodávány na českém trhu, dostanou se do konkurence malých modelů dovážených z Jižní Koreje a Japonska. Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1 jsou postaveny na shodném podvozku a jedná se o kategorii malých aut, do kterých zatím patří u nás prodávané Chevrolet Matiz nebo Fiat Panda. Továrna v Kolíně byla postavena s cílem vyrábět miniauto do města určené pro vývoz do západní Evropy, kde se očekává vzrůstající zájem o druhá či třetí auta do rodiny. Model Peugeot 107 by se měl u nás prodávat asi za 8000 eur, tedy 240 tisíc korun. Tím se ale dostává do cenové konkurence Fabie Junior, která stojí 249 900 korun a je větší, schopná plnit i roli rodinného vozu. Pro srovnání: Fiat Panda 1.1 se dá koupit už za 191 400 korun a jeho užitkové hodnoty jsou naprosto srovnatelné. A padesát tisíc jen tak na chodníku nenajdete.
Zdá se, že tedy prodej vozů na našem trhu nové automobily z TPCA nijak zásadně neovlivní. V každém případě získá zaměstnání značný počet lidí nejen v samotné továrně a podstatný vliv bude mít kolínská automobilka na bilanci zahraničního obchodu. Už letos by mohlo dojít k přebytku vývozu nad dovozem, v nejhorším bude dosaženo rovnováhy. V roce 2005 budeme vyrábět nejvíce automobilů v přepočtu na obyvatele na celém světě. A to je dobrá reklama i pro další zahraniční investory.
Téměř jistě se tak staneme během dalších let skutečně průmyslovou zemí navíc s modernějšími továrnami, než které jsou dnes na západ od nás. Postupně dojde k dalšímu omezování zemědělské výroby, která trvale zápasí s nepřízněmi počasí. Bude pro nás výhodnější nakupovat levné potraviny tam, kde se jejich pěstování v teplejších krajinách více vyplatí. Prostě, čeká nás skvělá a zářná budoucnost: v každé rodině budou nejméně dvě auta - nejlepší varianta jsou auta tři: jedno mini do města, jedno větší na dlouhé služební cesty a také za dovolenou po Evropě a jeden offroad 4x4 pro zábavné vyjížďky do českých lesů. Bude to krása, život v takové moderní společnosti. Buďte coool, přátelé.

[Trvalá adresa článku]

1.3.- Klausovo komentované protievropské desatero.

Prezident Václav Klaus ve snaze jednoduše a krátce vyjádřit svůj postoj k EU ústavní smlouvě definoval vlastní desatero, proč by neměla být přijata evropská ústava:
1. Evropská unie se stane státem a bude mít všechny základní rysy státu. Bude mít svou ústavu, své občany, své území, svou vnější hranici, svou měnu, svého prezidenta, svého ministra zahraničních věcí, atd. Bude mít vlastní vlajku, hymnu a státní svátek.
To ale nezní tak úplně špatně. Staneme se občany opravdu velkého státu, který by mohl být protiváhou americké světové rozpínavosti. A navíc budeme mít jeden svátek navíc.
2. Dnešní členské státy budou v tomto nově vzniklém státě federativního typu pouhými regiony nebo provinciemi.
Inu, my tou provincií už dávno jsme, jak říkávala moje babička, jsme tu v Evropě pro srandu králíkům. A být evropskou provincií je něco víc než být provincií německou.
3. Ústava státu Evropská unie bude nadřazena ústavám členských států. I celý právní řád Unie bude nadřazen právním řádům členských států.
Právní normy Unie už jsou nadřazené našim a my sami na naši ústavu neustále kašleme. Proč bychom měli vlastně mít Ústavní soud?
4. Sám termín „ústavní smlouva“ je nepřesný a pouze dočasný. Smlouvou mezi suverénními státy bude tento dokument jen do doby, než bude v členských státech - jako smlouva ratifikován. Pak se tento dokument stane skutečnou ústavou.
Inu, o to tu jde od samého začátku. Je to vlastně splnění dávného snu našeho nejoblíbenějšího panovníka Karla IV. On byl přece vzorem evroobčana (nebo snad euroobčana?), i když se snažil vytvořit velké impérium tehdy velice oblíbenou metodou sňatků.
5. Opouští se v dnešní, staré EU dosud dominantní koncept „sdílení suverenity“ a místo toho vzniká suverenita nová, celoevropská. Státy v nové EU ztratí své dosud výlučné právo tvořit si své vlastní zákony.
To, jaké naši zákonodárci tvořili v nové svobodné době zákony, nesvědčí příliš o naší schopnosti si vybrat ty správné politiky. Když ztratí vliv nad ohebnými formulacemi paragrafů, možná nebudou moci tolik kličkovat v předem připravených zatáčkách na cestě za vlastním prospěchem.
6. Občané jednotlivých členských států se stanou občany státu Evropská unie, s právy a povinnostmi přímo vůči institucím tohoto evropského státu.
Třeba nám to přinese něco jako větší rovnost s občany těch velkých států.
7. Členské státy budou moci vykonávat jen ty pravomoci, které jim ústava EU ponechá, nikoli opačně, což byla původní myšlenka evropské integrace. Odvozené (sekundární) právní akty EU budou nadřazeny původním (primárním) právním aktům členských států.
Co se dá dělat. Hlasovali jsme, že do EU chceme a v každé firmě se musí dělat, co šéfové nařídí. Snad jsme si nepředstavovali, že bude EU něco jako český Kocourkov.
8. EU, nikoli členské státy, budou uzavírat mezinárodní smlouvy s jinými státy.
Přiznám se, že mě vždycky připadalo trochu zvláštní, když jsme nějaké ty mezinárodní smlouvy uzavírali. Tedy takové, které pro nás měly zásadní význam. Například ta s Francií a Británií o tom, jak nám přijdou na pomoc a jak nepřišli, když nás obsadil Hitler. Nebo ta, které se říkalo Varšavská a měla nás ochránit od zlého imperializmu a podle které nás pak obsadila v roce 1968 sovětská armáda. Můžeme to teď zkusit trochu jinak, třeba to budou smlouvy, které budou alespoň chvíli platit.
9. Ústavní smlouvou se v hlasovacích procedurách snižuje váha menších členských států, tedy i České republiky (oproti dnešnímu stavu, vycházejícímu ze smlouvy z Nice).
Procento sem, procento tam. Ti velcí nás budou respektovat jen když se jim to bude hodit. Tak, jak to dělali od počátku našich dějin.
10. I ty oblasti rozhodování, v nichž členským státům i do budoucna zůstane právo veta, mohou být v libovolné chvíli převedeny pod většinové hlasování (stačí, aby s tím souhlasili prezidenti nebo premiéři zemí EU, tedy bez možnosti toho, aby o tom musely rozhodnout národní parlamenty, o souhlasu občanů ani nemluvě).
Národní parlamenty jsou spolek kariéristů a občané jsou příliš líní, než aby se snažili se v politice vyznat a už vůbec nemají náladu chodit k volbám. Pravděpodobně nastává éra Bruselské tiché diktatury po neúspěšné lidové demokracii, kterou zahájila masovými vraždami francouzská revoluce. Pokud jde o naše státní zřízení, snil jsem o obnovení statutu českého království. Byl to sen o prezidentovi, který se jako vrchní velitel branné moci prohlásil za českého krále, Václava V. Samozřejmě po předchozím se zřeknutí všech pravomocí ve prospěch premiéra kromě funkce reprezentace. Britský model je ten nejlepší a Klausův rod by nám skýtal záruku, že nevyhyne po meči. Možná ale ještě není vše ztraceno. Do toho, jestli budeme mít u nás doma krále nebo prezidenta nám přece Brusel nebude moci mluvit. Doufám, že s touto mojí myšlenkou bude souhlasit i prezident. Představte si, jak by se vyjímal skvěle na známkách ve svatováclavské koruně.

Pramen: iDNES.cz
[Trvalá adresa článku]

28.2.- Stanovisko VV ÚV KSČM k politické situaci.

Komunistická strana Čech a Moravy je zajedno s názory drtivé většiny občanů v tom, že ti, kteří kritizují Stanislava Grosse, nejsou o nic lepší než on sám. V pozadí české politiky na centrální, regionální či komunální úrovni se nezřídka točí ještě podezřelejší sumy a premiérova aféra představuje pouze špičku mohutného ledovce. Aféra hluboce zdiskreditovala politické elity podílející se na vládě po listopadu 1989 a znovu potvrdila hluboké sepětí ekonomických a politických elit a z něj vyplývající klientelismus jako neoddělitelný znak českého kapitalismu. Jedním z nejhorších důsledků krize by mohla být nepochybně ztráta víry řady občanů ve smysluplnost jejich veřejné angažovanosti a zvýšení počtu těch, co nechodí k volbám. To ovšem prospívalo dosud právě těm, kteří z hluboce deformované politiky těží.
Vedoucí garnitura ČSSD, která se nekriticky semkla kolem premiéra a úřadujícího předsedy strany, nereaguje na podstatu znechucení občanů, tj. na absenci mechanismů zajišťujících důvěryhodnost politiků. Naopak v obavách o ztrátu svého mocenského postavení podléhá tlaku pravice. ODS zvýšila svou nedočkavost po uchopení vlády a snaží se aféry zneužít k tomu, aby mohla co nejdříve naordinovat dezorientovaným občanům hořké asociální recepty obsažené ve svých modrých šancích . Tiše z povzdálí jí při tom sekunduje prezident republiky. Miroslav Kalousek se snaží využít situace k tomu, aby se oddělil od minulé spolupráce s ČSSD a zvýšil cenu svou i své strany jako budoucího koaličního partnera ODS. US-DEU se zoufale drží zbytků moci a prebend, ke kterým už nebude mít šanci se po volbách dostat. Mnozí z těch, kteří nesou faktickou odpovědnost za zlořády současného systému, se dnes snaží zastrašovat voliče antikomunismem. Hrozí údajným návratem socialismu, jen aby zabránili vytvoření vlády, která by byla citlivá k sociálním problémům občanů a usilovala o skutečný boj s klientelismem a korupcí. K tomu zneužívají i výročí února 1948.
KSČM je v dané situaci jedinou parlamentní silou, která nenese odpovědnost za vzniklou krizi.
...
Úplný text z 26.2.2005, Haló Noviny, vydavatel nakladatelství Futura, a. s., generální ředitel Futury a člen VV ÚV KSČM: Milan Špás.
Z uvedeného stanoviska VV ÚV KSČM je patrné, že komunisté plánují převzetí moci poté, co "lidu dojde trpělivost" a členové i sympatizanti ČSSD se s nimi semknou v jednom vítězném bloku. Počítají také s významnou částí obyvatelstva, která není spokojena s tím, jak se jí v "novém" kapitalizmu daří. Nejraději by v čele ČSSD viděli soudruha Škromacha, který je stálým zastáncem přechodu k otevřené spolupráci ČSSD s KSČM. Nejprve formou podpory menšinové vlády ČSSD, později spojením obou levicových stran do vládní koalice. Poslanci ČSSD a KSČM mají v současnosti ve dvousetčlenné sněmovně většinu 111 hlasů. Text prohlášení je velice kvalitně a mazaně napsán. Je vidět, že KSČM stále disponuje schopnými mistry propagandy a politické manipulace.

[Trvalá adresa článku]

25.2.- Zima se do naší civilizace nehodí.

Sněhová bouře zablokovala část hlavních tahů ve Středočeském kraji. Na dálnici D8 před vjezdem do Prahy došlo k hromadné nehodě 20 vozidel. Podle dálniční policie je silnice ve směru na Mělník namrzlá a prakticky nesjízdná. Na dálnici D2 mezi čtvrtým a osmým kilometrem ve směru na Břeclav došlo v úterý ráno k hromadné dopravní nehodě 36 vozů. Dálnice na Bratislavu tak zůstala uzavřena. Silničáři na Náchodsku a Rychnovsku vyhlásili v úterý v poledne kalamitu. Silný vítr zavál sněhem tři silnice na Rychnovsku a jednu na Náchodsku. Na Náchodsku je uzavřena silnice třetí třídy ve směru Horní a Dolní Radechová. Ostatní komunikace, zejména ve vyšších polohách na Broumovsku, jsou sjízdné velmi obtížně. To je jen několik zpráv z minulých dnů, kdy se u nás pevně usadila krásná klasická zima, taková, na jako vzpomínají pamětníci.
Výrobci automobilů respektive pneumatik by se měli konečně vzpamatovat a začít vyrábět superzimní pneumatiky, které by se montovaly na mnohem menší disky a pneumatika by tak mohla být mnohem širší s maximálně vysokým a hrubým vzorkem pro jízdu v rozbředlém sněhu nebo po ledovém povrchu. Podle zákonů fungování klimatu nás zcela paradoxně s oteplením čeká příchod nové doby ledové a tak je třeba reagovat neprodleně. Možná by se vám hodil v automobilu i sypač písku pod náhonová kola, který by umožnil rozjezd na extrémně hladké silnici.
Provozovatelé nákladní kamionové dopravy se budou muset smířit s tím, že postupně skončí a v zimě zcela nepoužitelné kamiony budou nahrazeny železniční dopravou, která dokáže zimním kalamitám vzdorovat mnohem lépe. Ti investoři, kteří svoje velkosklady orientovali v okolí dálnic bohužel zkrachují a stará sláva železničních vleček bude obnovena. Stejně tak zkrachují ti výrobci, kteří postavili svoje nové továrny v nechvalně známých průmyslových zónách, které vesměs napojení na železniční síť zcela postrádají. Údržba silnic a dálnic v zimě se stává nesmyslně drahou a prakticky se nedá zvládnout. Čím více se buduje dálnic, tím více je potřeba peněz a prostředků na jejich udržení v provozuschopném stavu. Udržet provoz na železničních tratích v zimě je mnohem snadnější. Slyšeli jste snad někdy o tom, že by nákladní či osobní vlak nemohl vyjet někde do kopce pro náledí?

[Trvalá adresa článku]

24.2.- Nejmocnější muži světa (?) se setkávají v Bratislavě.

Když jsem 27.ledna napsal v článku Já, americký prezident slovy amerického prezidenta, "Setkáme se v tom podivném městě na Dunaji, které se nedávno stalo hlavním městem malého středoevropského státu, jehož jméno se každému plete se Slovinskem," netušil jsem, jak prorocká slova to byla. Mezi více než tisícovkou zahraničních novinářů, kteří se tohoto mezinárodního cirkusového představení dnes účastní, se našlo několik, kteří mylně informovali o tom, že se schůzka uskutečňuje ve Slovinsku a našli se dokonce takoví ignoranti, kteří svým čtenářům či diváků nebo posluchačům tvrdili, že jsou právě v Rusku. Nelze se tomu ale divit, novináři se tak často stěhují, že nevědí, kde jim hlava stojí. Vždyť i americká CIA v roce 1998 na svých stránkách o České republice tvrdila, že je naším prezidentem Mečiar. Posílal jsem jim tenkrát mail a asi za tři měsíce to spravili. Takže jsem se stal tajným spolupracovníkem CIA, což zde veřejně přiznávám. Dnes je tam ale všechno v pořádku stejně tak, jako na stránkách o Slovensku. Dali jsme to společně s mými americkými přáteli do pořádku, poslední aktualizace proběhla 10.února, tj. před čtrnácti dny.
Zdali se v Bratislavě skutečně setkali Putin s Bushem není jisté (viz můj článek), protože ačkoliv byl včera Bush v Německu na setkání se kancléřem, jeho letadlo Air Force One bylo již mezitím na pražském ruzyňském letišti. Kdo tedy jednal v Německu a kdo byl na palubě jeho letadla? Možná, že si s kancléřem potřásal ruku Bushův dvojník.
V každém případě si Slováci od Bushovy návštěvy slibují mnohé, například i postupnou realizaci "cestovní mapy" vedoucí ke zrušení víz pro slovenské občany do USA. Hlavním opatřením vedoucím k minimalizaci Slováků pracujících v USA načerno bude sledování každého občana, který vycestoval do USA na turistické nebo pracovní vizum, zda se vrátil včas zpět do své rodné vlasti. To bude vyžadovat spolupráci mezi administrativou obou států, což by při dnešním pokroku v identifikaci obyvatel neměl být žádný problém. Velký bratr už dnes sleduje kde co a tohle je pro počítačové systémy ten nejmenší problém. Chceme-li pro naše občany zařídit něco podobného, bude nutné zavést stejný systém sledování pohybu občanů. Slováci to odzkoušejí a my to můžeme jen převzít.
Co očekává Slovensko od návštěvy Putina, je celkem jednoduché: potvrzení faktu, že Slovensko bude vykonávat funkci hospodářského mostu směrem na východ. Nezapomínejte, že ze slovenského území ještě stále vedou širokorozchodné koleje až do Vladivostoku. A to bude například pro vyrobené statisíce automobilů ze Slovenska i od českého Kolína ta nejlepší cesta na ruský trh.

[Trvalá adresa článku]

23.2.- Situace na českém politickém hnojišti je nepřehledná.

Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL: "...předseda vlády je napojen na příjmy z pochybného podnikání včetně pravděpodobných příjmů z prostituce".
Poslanec ČSSD Antonín Macháček:"To je výrok, na který se nezapomíná." Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach :"Jednat se musí rychle a rázně". Poslanec Michal Kraus, ČSSD: "Pokud KDU-ČSL přestane vyzývat premiéra Grosse, aby odstoupil, tak my zcela určitě nebudeme požadovat, aby lidovci odešli z vlády."
Miroslav Grebeníček, KSČM, 23. února 2005: "...je pro mne nepředstavitelné, že by KSČM měla podpořit v této krizi Českou stranu sociálně demokratickou za situace, kdy pokračuje v neúnosném stylu politiky a vládnutí. Je naléhavě nutné ten styl změnit, skoncovat s ním a přejít ke skutečně demokratickým mechanismům politické soutěže a k respektování práva."
Kalousek to opravdu přehnal. V našem demokratickém státě přece není prostituce trestná stejně tak, jako vlastnictví domu, ve kterém je noční klub podporující neformální setkávání našich občanů majících v oblibě poněkud odlišné sexuální praktiky než běžní nudní občané. Lehké sadomaso či příjemná koupel s přítelkyní pomáhá návštěvníkům překonávat deprese či stres a věnovat se další den plně své práci. Kalousek se zřejmě rozčiluje především pro zvýšenou spotřebu kondomů v nočním klubu Escade, což je praktika neuznávaná Vatikánem.
Zajímavý je postoj soudruha Grebeníčka, kterým si tak trochu zavírá cestu k vytvoření vlády růže a třešní. Ovšem komunisté již mnohokrát v minulosti dokázali operativně měnit své postoje podle toho, jaké vládlo v Moskvě počasí. Jistě to dokáží i v dnešní poněkud nepřehledné situaci především díky podpoře všech svých členů strany a jejich rodinných příslušníků a sympatizantů. Můžeme proto doufat, že za pomoci bruselských socialistů u nás konečně vybudujeme dlouho očekávaný socialismus, kdy každý bude pracovat podle své chuti a dostávat mzdu podle svých potřeb. S komunistickou stranou a sociální demokracií vzhůru k zářné budoucnosti!

[Trvalá adresa článku]

22.2.- Jak si vysvětlit záhadný Grossův úsměv?

Manželka jednoho z návštěvníků ve vaně klubu Escade.Jistě jste si povšimli, že navzdory nemilosrdným útokům sveřepého Kalouska a spol. se prakticky nepřetržitě předseda vlády tajuplně usmívá. Někteří pisálkové přišli s vysvětlením, že se jedná o neuromimickou chorobu, na kterou zatím není žádný lék kromě nebezpečné operace. Jiní přišli s fantaskním vysvětlením, že se Gross neustále usmívá proto, že se mu tak skvěle daří soustředit pozornost médií na noční klub provozovaný v domě jeho známé paní Barkové. A že prý celou kauzu otřásající Strakovou akademií i parlamentem vyvolal proto, aby tak zvýšil návštěvnost v tomto nočním klubu Escade. Další nepřátelé ČSSD soustředění především kolem jednoho známého plátku dokonce předkládají domněnky, že je Gross tichým finančním společníkem erotického podnikání a stal se premiérem jen proto, aby mohl zabránit přijetí zákona o prostituci, který by podnikání na vratké půdě erotiky, pornografie a sexu za úplatu mohl uvést ve zmatek a způsobit investorům těžké finanční ztráty.
To všechno je třeba rázně odmítnout včetně těch úvah, že byl Gross nasazen do ČSSD jako skrytá bomba, která má tuto stranu nemilosrdně zničit politicky a dokonat tak Zemanovo dílo, který založil časovanou bombu zvanou "Lidový dům", která zničí ČSSD finančně. Je přece nesmyslné, že by něco takového mohla dokázat jistá nejmenovaná strana, která tolik baží po opětovném uchvácení moci ve státě. Pokud bychom přistoupili na podobné argumenty, pak už bychom museli souhlasit s názory, že se ve skutečnosti jedná o celosvětové globální spiknutí tajných služeb, mafií a organizovaného zločinu včetně politických stran, spiknutí, které směřuje k totálnímu ovládnutí světa v čele s americkým prezidentem Bushem.
To, že návštěvnost internetových stránek night klubu Escade stoupla několikanásobně je jen vedlejší neúmyslný efekt vyvolaný zlovolnou kampaní proti dříve tak oblíbenému premiérovi, který nepochybně někomu vlivnému stojí v cestě. Objevily se i konstrukce z per právnických "odborníků", kteří se pokoušejí dovodit, že podle našich zákonů je podnikání zatím neznámých majitelů kubu Escade protiprávní či dokonce trestné. Odvolávají se na trestní zákon § 204 - Kuplířství, kde se praví:
(1) Kdo jiného zjedná, přiměje nebo svede k provozování prostituce, nebo kdo kořistí z prostituce provozované jiným,bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.
(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 za použití násilí, pohrůžky násilí nebo pohrůžky jiné vážné újmy anebo zneužívaje tísně nebo závislosti jiného.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 značný prospěch, b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny, nebo c) spáchá-li takový čin na osobě mladší než osmnáct let.
K ničemu takovému v klubu Escade nedochází, jak vyplývá z reklamy uveřejněné na sexmission.cz:
"Zveme Vás do největšího erotického klubu v Praze. Najdete zde komfortně a stylově zařízené pokoje, vany s whirlpoolem, saunu, bar se širokou nabídkou nápojů, koktejlů, vín a šampaňských. V jídelním lístku jsou speciality italské, mexické a americké kuchyně. Zavolejte náš escortní servis a ten Vám v kteroukoliv hodinu přiveze do vybraného hotelu společnici. Při zakoupení společnosti na celou noc Vás jistě překvapíme výraznou slevou. Dále nabízíme pobavení a rozptýlení manželským párům a jinak orientovaným ženám. Lehké SM."
Jak vidíte, nejedná se o žádné kuplířství ale o klub, kde mohou manželské páry obnovit svou ztracenou sexuální vášeň a kde se mohou společností diskriminované ženy s jinou orientací svobodně pobavit a projevit své nepřirozeně skrývané pudy. Společnice přivážené až do vašeho hotelu nejsou v žádném případě profesionální prostitutky. Pokud se do nich ovšem beznadějně zamilujete, není bližší osobní kontakt vyloučen. Není tu ale nikdo, komu by tato nevinná dívka musela snad odvádět nějaký podíl z dárečků, kterými ji jako milovanou bytost budete zahrnovat. Vše jest v naprostém pořádku, což nakonec nasvědčuje i nečinnost naší policie, která by jinak na pokyn premiéra dávno zakročila a všechny kuplíře uvrhla do vězení.
Závěrem bych chtěl důrazně odmítnout jakékoliv domněnky o tom, že se finančně podílím na ziscích z provozu klubu Escade díky reklamě, kterou svým článkem této bohulibé instituci právě teď dělám. Každo pomluvu v tomto směru okamžitě napadnu podáním trestního oznámení prostřednictvím všech svých právníků.

[Trvalá adresa článku]

21.2.- Měla by se žena modlit s ponožkami?

Odpovídá Dr. Fu'ad Mukhajmar, profesor islámských studií na Al-Azhar univerzitě:
"Je od muslimské ženy požadováno, aby se modlila ve volném oblečení, aby tak zajistila zahalení celé části jejího těla, kromě obličeje a rukou. Je také požadováno, aby během modlitby její oblečení zahalovalo také kotníky.
Je preferováno, aby se žena modlila s ponožkami, které zahalují její kotníky společně s jejími nohami (od kotníků dolů.) Nicméně, pokud si je žena jista, že žádný ne-mahram (muž, kterého si může vzít) nevstoupí do místnosti kde se modlí, pak není nic špatného, když se bude modlit bez ponožek. Také v tomto případě tu nebude nic špatného, pokud se bude modlit s odhalenými nohami (od kotníků dolů).
Na druhé straně, pokud si není jistá, že ne-mahram nevstoupí do místa její modlitby, pak je od ní vyžadováno mít ponožky k zahalení svých kotníků."

A Alláh ví nejlépe.
Bez komentáře z islamonline.net

[Trvalá adresa článku]

20.února 2005 - Čeká nás druhý únorový převrat?

Klement Gottwald 20.2.1948Dnešní datum je historickým výročím. "Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal...", pronesl Klement Gottwald 25. února 1948. Bude se tato špinavá historie českých dějin opakovat?
Po sobotním neúspěšném jednání představitelů ČSSD a KDU-ČSL lidovci požadují, aby Stanislav Gross okamžitě odstoupil z funkce předsedy vlády. Gross kontroval výzvou, aby vládu opustili, pokud k němu nemají důvěru. Ve středu po zasedání kabinetu se má sejít koaliční devítka a bude se jednat o tom, zda se stanoviska vládních stran sblížila, či nikoliv. Přesněji řečeno jsou dvě možné varianty: koalice se smíří a lidovci nebudou požadovat Grossovo odstoupení nebo lidovečtí ministři odstoupí a ČSSD bude dále vládnout s podporou komunistů. Šéf lidovců Miroslav Kalousek prohlásil, že lidovečtí ministři z vlády neodejdou. Je tedy pravděpodobné, že budou odvoláni. Jako hlavní důvod pro odstoupení Grosse uvádějí lidovci podnikání premiérovy manželky. Kalousek prohlásil, že právě tyto aktivity by mohly být posuzovány jako ohrožení vlády. Firma Šárky Grossové koupila dům v Praze 9 na úvěr, za který ručí nyní trestně stíhaná Libuše Barková. Objevily se spekulace, že by se v projektu mohly prát špinavé peníze z prostituce.
Drzé a suverénní chování a jednání Stanislava Grosse připomíná politické hulvátství komunistického předsedy vlády Klementa Gottwalda v únoru 1948. Můžeme jen doufat, že Václav Klaus nebude jednat podobně, jako tehdy Eduard Beneš. Bez ohledu, jak dopadne současná vládní krize se zdá vývoj politické situace směřovat k politické "spolupráci" ČSSD a KSČM, která by mohla vyústit ve vládní koalici nebo dokonce ve sloučení těchto levicových stran. Většina členů ČSSD jsou stejně bývalí členové KSČ a tak by se jim v novém levicovém spolku (Strana české demokratické levice?) dýchalo mnohem volněji, než dnes. Dojde snad po patnácti letech od převratu v roce 1989 v České republice k druhému únorovému levicovému puči? Pak by podle zákonů dějinné spirály už jenom chyběla smrt ministra zahraničí.

[Trvalá adresa článku]

18.2.- Pozor na opakované stereotypní pohyby!

Nemám na mysli nic z oblasti sexu. Ten je velice zdravý a pokud nejste po srdečním infarktu, lze jej bez obav provozovat třeba i několikrát denně. Z hlediska dnešních znalostí prakticky nelze ale pochybovat o tom, že masové používání počítačů, zejména osobních, přináší s sebou i značné rozšíření zdravotních potíží souvisejících s prací u počítače. Potíže související s typickým režimem zátěže svalstva drobnými opakujícími se pohyby jsou souhrnně označovány zkratkou RSI (Repetition Strain Injury).
Všechny pohyby různých částí těla jsou způsobovány stahováním a uvolňováním svalů, které jsou upoutány na kosti pomocí šlach. Při velmi často opakovaných drobných pohybech může docházet k zanícení obalů šlach, při práci s klávesnicí nebo s myší k tomu nejčastěji dochází na šlachách v rukách a v zápěstích, ale častá jsou i postižení loktů a ramen či dokonce i nohou (při práci s nožním pedálem). Choroba takto vyvolaná, tendosynovitida, je podle britských údajů druhá nejčastější choroba, na kterou jsou předepisovány léky, a je mezi nejčastějšími důvody zdravotních neschopenek. Je poměrně zajímavé, že díky pozvolnému nárůstu bolestí se většinou postižení snaží bolestem uhýbat, což vede k činnostem vyvolávajících jiné potíže, a zřídka se tak tendosynovitida objevuje jako samostatné onemocnění bez kombinace s jinými problémy. Při práci u počítače se nejčastěji jako první objeví bolesti zad nebo tzv. tenisový loket. Protože se jedná především o namožení a záněty šlach, jediná spolehlivá léčba spočívá v uvedení do klidu. Pokud vás to postihne a nezbývá vám, než dále na počítači pracovat, může vám pomoci si přehodit myš do opačné ruky. Především je však nutné si provést revizi ergonomiky vašeho pracoviště. Zda máte vhodnou židli ve správné výšce, která podepírá oblast beder, zda máte klávesnici s myší a monitor ve správné výšce.
Protože nejčastější "vadnou" součástí vašeho počítačového vybavení bývá nevhodná levná myš, uvažte i koupi jiného polohovacího zařízení, například tabletu s digitálním perem, který je zvláště vhodný pro počítačové grafiky. Držení pera je přirozenější než držení myši, protože předloktí spočívá v přirozenější poloze bez nutnosti otáčení o 90 stupňů. Dále, s absolutním polohováním není nutné trhat zápěstím pro posunutí kurzoru po obrazovce, stisk levého tlačítka myši se jednoduše dělá klepnutím pera o povrch tabletu. Většina osob, postižených symptomy RSI, zaznamená okamžitou a trvalou úlevu při používání pera místo normální myši.
Více o RSI a ergonomii počítačového pracoviště najdete například na stránkách http://ergonomie.webz.cz nebo články Jiřího Zlatušky Počítače a zdravotní rizika, a také článek Milana Červenky Grafik a hygiena práce.

[Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.