Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 417, 22.11. - 14.12.2005.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

14.12.2005 - Pozor na vánoční dárky! Mohou zabíjet.

Nekupujte si vražednou stolní lampu se zabudovanými hodinami (se sundavacím krytem žárovky) "XinQiang". Typ/číslo modelu: 20940. Kryt je tvarován jako slunečník a na lampu se šroubuje. Rozměry: 21 cm x 37 cm. Vyrobeno v Číně. Nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Zcela jednoduše můžete odebrat základní části lampy a dostanete se na kovové části. Kryt vypínače může být rozlomen silou pouhých 0,50N a tím se mohou kovové části dostat do kontaktu s částmi lidského těla.
Smrtící svítící řetěz je zabalený do krabice s následujícím nápisem: „Dekorační žárovková sada“ se 140 svíčkami a s osmi funkcemi svícení. Vyrobené v Číně. Nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Mezi zdrojem a žárovkou je zapotřebí flexibilní izolace kabelu. Průřez kabelu je menší než 0,1 mm2. Izolace mezi zdrojem a žárovkou je vedena v této tubě zaletovaná do drátku. Objímka žárovky není nijak zakončena. Kabel zaletovaný do objímky není propojený s vodičem. Toto přiletování lze porušit při působící síle již od 10,2N. Ani zástrčka není vyrobena podle předepsaných standardů.
Nekupujte manželce jako dárek ani nový automobil Volvo S80 a XC 90. Typ/číslo modelu: S80 a XC 90 se šestiválcových motorem, vyrobený jako model roku 2005 a 2006. Nebezpečí úrazu. V některých vozech může být krátká vzdálenost mezi startérem motoru a okolními komponenty. V důsledku toho může dojít ke zkratu a k požáru v elektroinstalaci. Země původu: Švédsko. A pak že švédské výrobky jsou záruka kvality.
Pramen: Svět spotřebitelů, kde najdete ještě další popisy spousty nebezpečných výrobků, které se prodávají i u nás zejména ve stáncích našich milých vietnamských spoluobčanů.

[Trvalá adresa článku]

13.12.2005 - Plíživá fašizace naší společnosti.

Pod vlajkou ČLR vpřed!Varování: následující řádky obsahují nebezpečné politické myšlenky, které mohou vést k trvalému poškození zdravého rozumu a to zejména u mladé generace. Jedná se o tzv. literaturu faktu, tak si dejte fakt pozor, aby vám to neublížilo. Slabší nátury a osoby se zvýšenou citlivostí k opakovaným infarktům nechť další text raději nečtou.
Z politického programu Komunistického svazu mládeže:
"Komunistický svaz mládeže (KSM) je nezávislá, dobrovolná, mládežnická organizace vycházející z učení Marxe, Engelse, Lenina a dalších významných myslitelů komunistického hnutí a navazující na pokrokové tradice československého a celosvětového mládežnického hnutí.
KSM usiluje o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských – zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu, jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem. Tuto snahu vyjadřuje název organizace, kde je pojem komunistický chápán jako označení vize budoucí, vysoce organizované beztřídní společnosti, kde je vláda nad lidmi vystřídána svobodnou správou věcí a řízením výrobních procesů, kde všestranný a svobodný rozvoj každého jednotlivce je základem pro svobodný rozvoj všech. V takové společnosti již život člověka nebude zajišťován na úkor jiných lidí, ani na úkor životního prostředí."

Tyto skvělé ideály naší komunisticky smýšlející mladé generace jsou často veřejně hanobeny a objevují se i pokusy o kriminalizaci členů KSM, kteří mají na mysli především zářnou budoucnost našeho národa v nové éře komunistické společnosti. Leč nepřátelům KSM se nedaří:
Trestní oznámení, které na členy Komunistického svazu mladých podali zástupci Mladých křesťanských demokratů kvůli akci 17. listopadu v Brně, policejní vyšetřovatel odložil. Člen Ústřední rady KSM David Pazdera, jenž byl vyzván policií k podání vysvětlení, nám sdělil, že vyšetřovatel zjišťoval především, co mladí komunisté s transparenty skandovali před budovou městské organizace KSČM v Brně, kde končil svíčkový happening asi 30členného pochodu Mladých křesťanských demokratů a Mladých konzervativců v upomínku obětí všech nedemokratických režimů.
"Vyšetřovateli jsem zdůraznil, že jsme naše ideové odpůrce nechali svíčky důstojně položit před vchod do budovy KSČM. Též, že jsme neskandovali heslo Smrt kapitalismu, jak uvedl předseda MKD. Obšírně jsem mu vysvětlil, proč jsme uváděli jména Ho Či Min, Che Guevara, Lenin. Vyšetřovatel mi sdělil, že tito političtí představitelé nikdy nebyli souzeni a zákonně označeni jako zločinci. Proto považuje i toto trestní oznámení MKD na KSM za zbytečné. Trestní oznámení proto odložil," uvedl Pazdera.
A tak opět zvítězila zářná myšlenka nad politickou zlovůlí! Soudruzi Ho Či Min, Che Guevara a především soudruh Lenin nás i po své smrti vedou vpřed silou svých myšlenek a revolučních činů!
"Komunistický svaz mládeže (KSM) ostře a důrazně protestuje proti snaze Ministerstva vnitra, která je vyjádřena v dopise z 25. 11. 2005 a jejímž cílem je Komunistický svaz mládeže zakázat. KSM považuje tuto snahu za součást současné demagogické antikomunistické kampaně a další z mnoha pokusů o plíživou fašizaci české společnosti. Dopis Ministerstva vnitra považuje KSM za přímý důsledek snah autorů petice „Zrušme komunisty“ senátorů Martina Mejstříka a Jaromíra Štětiny o trestní stíhání členů KSM.
Dopis Ministerstva vnitra, podobně jako zmínění senátoři tvrdí, že KSM hlásá třídní zášť, třídní boj. Vychází přitom z domněnky, že KSM úmyslně propaguje marxismus – leninismus, který prý hlásá nutnost násilné revoluce, třídního boje a potřebu diktatury proletariátu, jakož i třídní zášť. KSM považuje tuto snahu Ministerstva vnitra za jasné úsilí o kriminalizaci celého komunistického hnutí, k jehož identitě teoretická práce Karla Marxe a Vladimíra Iljiče Lenina patří.
KSM proto vyzývá všechny pokrokové a demokratické síly k tomu, aby se tomuto útoku na komunistické hnutí a levici jako celek postavily. Nedopusťme zastrašování a stíhání politických oponentů za právo na vyjádření našich demokratických politických práv!"

K tomu není co dodat, soudruzi. Naše společnost řízená kapitalistickému mamonu zaprodanými sociálními demokraty si uvědomuje, že tato cesta vede do pekel hospodářských krizí, k nezaměstnanosti a proto čím dál tím větší část občanů volí Komunistickou stranu Čech a Moravy. Se slzami v očích vzpomínáme na ty krásné časy před lety, kdy jsme spolu se Sovětským svazem kráčeli neochvějně ke komunistickému cíli, beztřídní společnosti idiotů s mozky vygumovanými skvělou rudou propagandou. A dnes se nám otevírá nová cesta. Na východě nám vzešla nová hvězda, kterou můžeme následovat: Čínská lidová republika vedená svojí revoluční komunistickou stranou. Naši vedoucí politici, především členové KSČM, chápou tuto zemi jako nového vůdce mezinárodního komunismu. Velká Čína je náš velký vzor! Vpřed soudruzi, vpřed, zpátky ni krok. A začněte se učit konečně čínsky, parchanti líní!
Prameny použité pro tuto uměleckou údernou koláž: Politický program KSM a další texty na stránkách KSM, China radio international.

[Trvalá adresa článku]

12.12.2005 - Kdo vyrábí kožichy ze psích nebo kočičích kožešin?

Jsou čínské kožichy ze psích a kočičích kožešin?Čeští producenti a zpracovatelé kožešin rázně odmítli tvrzení manželky zpěváka Paula McCartneyho, že se u nás průmyslově produkují výrobky z psích a kočičích kožešin. Také Státní veterinární správa nemá žádné informace, které by svědčily o pravdivosti tvrzení Heather Mills McCartneyové. "Je to absolutní nesmysl. Zřejmě se nějaká celebrita nudí," řekl prezident České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) Petr Kubát.
McCartneyová v těchto dnech vyzvala Evropskou unii k zákazu výroby a prodeje psích a kočičích kožešin v Evropě. McCartneyová a další aktivisté současně zveřejnili důkazy o tom, že tento průmysl bují především v Čínské republice. Ředitel Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že správa se v minulosti naopak společně s komisí pro ochranu zvířat vyslovila proti dovozu kožešinových suvenýrů z Číny, protože byly vyrobeny z psích a kočičích kožichů. V ČR nyní podle Dubna funguje minimum farem s kožešinovými zvířaty. "Zatímco na začátku 90. let jich bylo zhruba 30, tak teď jsou pouze tři. Nedorozumění možná vzniklo tak, že si nás paní McCartneyová spletla s nějakou asijskou zemí," poznamenal Duben. Asi nečetl zprávu aktivistů nazvanou What is that they’re wearing? Uvádí se v ní doslova, že "One shipment from a Chinese company to the Czech Republic, reportedly for the Czech army, contained 5,329 kilograms (11,924 pounds) of “house cat skin jackets + plates,” representing the slaughter of 40,000 to 55,000 cats." Zdá se tedy, že si dokonce naše armáda hřeje záda čínskými psy a kočkami.
Všichni obyvatelé České republiky nejsou ale asijským přístupem ke psům a kočkám pohoršeni. Někteří nepřátelé psů a koček, zejména matky vychovávající děti na sídlištích, se domnívají, že odchyt a zpracování toulavých psů a koček by vyřešilo naše problémy s nedostatkem peněz pro zvířecí útulky, s úklidem trávníků a dětských hřišť od exkrementů. Paní Mills McCartneyová a jí podobní aktivisté si neuvědomují, že když se místo používání zvířecích kožešin vyrábějí kožešiny umělé, ničí to přírodu nejen ve fázi chemické výroby, ale i při jejich likvidaci. V případě všeho umělého, co kdy vyrobil člověk, totiž neplatí ono "prach jsi a v prach se obrátíš". A když máme teď tu exkluzivní smlouvu s Čínou, musíme být i tolerantejší vůči jejich národním zvykům, jako je například pojídání psího nebo kočičího masa včetně využití takto získaných kožešin. Měli by se za to zasadit hlavně zastánci multikulturalismu, pokud to myslí s tolerancí ke kultuře jiných národů vážně.

[Trvalá adresa článku]

10.12.2005 - Taková pitomost a jak to vyděsí!

Po dlouhé době jsem hmátnul po ikoně Blesku na liště záložek a po načtení titulní stránky jsem se vyděsil! Po načtení náhle celá zmizela, opravdu zcela bleskově. Zdrojový text šel přečíst a bylo tam vše! V okně Firefoxu ale nic. Nejprve jsem se vyděsil, že to má nějakou souvislost s mými experimenty kolem svchost.exe (nezbytná součást WXP občas dělající potíže nadužívání času procesoru), kdy jsem sice nelaboroval přímo s registry, ale jen s nastavením služeb systému (raději to nedělejte, pro kutily více o tom zde). Teprve po nemalé duševní námaze mě došlo, že takový plátek je nepochybně zcela závislý na reklamě a já mám ve Firefoxu užitečný doplněk zvaný Adblock Plus, který blokuje zobrazování všeliké a roztodivné otravné reklamy. Skutečně, po vyřazení tohoto doplňku se teprve stránka Blesku zobrazila a nikam neprchala. Poté jsem opět Adblock aktivoval s pocitem, že opravdu o některé věci na internetu rád přijdu.

[Trvalá adresa článku]

9.12.2005 - Kupujete si k Ježíšku LCD monitor? Pokračování I.

Ještě dodatek k článku o kupování LCD monitorů: včera mě přišel mail od zástupce firmy BenQ s adresou, kde je možné si přečíst záruční podmínky i o "politice obrazových bodů" této firmy. Jedná se o prodejní politiku, s našimi rádoby politiky to jistě nemá nic společného. Raději bych na jejich místě hovořil o strategii prodeje. Je to zajímavé a poučné čtení, obojí ve formátu PDF s čerstvým datumem 4.11.2005. Zvláště ta "politika" objasňuje, jaké vlastnosti mají monitory označované jako série FP (třída II) nebo T (třída III). Jenom pochybuji, že tento text všude visí po stěnách prodejců monitorů BenQ a je také dáván k přečtení každému zájemci o koupi. Inu, kdo se ale ptá, tak se často i dozví. A vy teď víte už jistě více, než včera, či dokonce předevčírem.
A protože se nám blíží Vánoce, zveřejňuji následující neplacenou inzerci:

Mili hudebni pratele,
 
dovolujeme si vas pozvat na adventni koncert 'AVE MARIS STELLA',
na kterem zazni marianska hudba italskych a spanelskych autoru
prelomu 16. a 17.stoleti. 
 
Program:    
Tomas Luis de Victoria - Missa Salve Regina (1592) 
Claudio Monteverdi - Litanie della Beata Vergine a sei voci (1640)
Francesco Cavalli - Salve Regina 
a dalsi

Kde: Kostel sv. Martina ve zdi, Martinska 8, Praha 1 
kostel je mirne vytapeny)
Kdy: pondeli 12. prosince od 20 h
Ucinkuji: Collegium 419 a hoste 
Provedeni ridi Cenek Svoboda.

Vstupenky budou v prodeji na místě od 19:30, rezervace
jsou mozne na adrese c419@learning.cz. 

Informace o nasich dalsich programech naleznete na adrese
www.collegium419.cz.
A že jsou tu Vánoce doopravdy, naznačuje mail rozesílaný naším oblíbeným Českým Telecomem:
CESKY TELECOM opet varuje zakazniky pred masivni a opakovanou formou
pravdepodobne podvodnych hlasovych volani. Od 6. prosince 2005
dostavaji obcane v cele Ceske republice dopisy od polske spolecnosti
Vegas , kdy  jsou vyzyvani k volani na audiotexove telefonni cislo
906700701, ktere bylo prideleno spolecnosti MGX, s.r.o. 
(drive MegaVox CZ, s.r.o.) a je nyni provozovano v siti spolecnosti
Contactel. Na uvedenem cisle mohou volajici udajne vyhrat az 
400 000 Kc. 
Blizsi informace naleznete na adrese:
http://www.telecom.cz/tz/08122005_1.html-id=712
Jako vždy je to za 70 Kč za minutu pro pitomce, kteří uposlechnou a zavolají si pro podrobnosti o své výhře. Vás to ale určitě ani nenapadlo, je to přece starý fór, ohlídejte ale ty slabší okolo vás, kteří by snad mohli podlehnout. Mimochodem, ti hoši z firmy MGX se všichni jmenují Podoba: Roman, Dušan a Miloš. Všici zo Slovenskej zeme, terazky u nás podnikajů na Václavském námestí v Prahe. Ej, sú to horní chlapci!

[Trvalá adresa článku]

8.12.2005 - Kupujete si k Ježíšku LCD monitor?

Vybrat ten správný není žádný med. Vše, co vám teď poradím, berte s rozvahou. První dilema je, jak velký či malý monitor si koupit. Doporučuji pochopitelně co největší, ale rozumný je 17 palcový, na tom si pustíte i docela pěkně nějaký ten DVD film. Ceny i značky jsou různé, takže si udělejte průzkum o nabízených cenách. V poslední době se dost prodává značka BenQ nebo Acer, určitě se nespletete, když zvolíte HP (ten mám:) nebo Philips.
Mnohem důležitější je vybrat si prodejce, který s vámi bude jednat na rovinu a bude ochotný se s vámi bavit při případných reklamacích a hlavně vám monitor předvést při nákupu. Důležitá je kvalita monitoru, která je dána rychlostí zobrazování, max.jasem a kontrastem a kvalitou podsvícení. Jas i kontrast si můžete vyzkoušet při převzetí. Při běžném osvětlení a subjektivně dobré kvalitě obrazu by měla být v nastavení jasu i kontrastu rezerva nejméně dvacet procent. Podsvícení by mělo být rovnoměrné (zejména v krajích) a při testu 3D pohybu v utilitě např. ATI Catalyst Center nesmí docházet k žádnému "mlžení" obrysů.
Nejčastěji se diskutuje o tom, kolik může být na monitoru vadných bodů (pixelů) nebo subpixelů generujících barvy. Pro výrobu LCD monitorů platí mezinárodní norma ISO 13406-2, která definuje různé možné vady hotového výrobku:
Standard rozlišuje celkem 4 druhy defektních pixelů:
1. Počet stále svítících pixelů.
2. Počet stále zhasnutých pixelů.
3. Ostatní defekty, zejména vady v sub-pixelech pro jednotlivé barvy. Jednotlivé barevné složky pixelu (červená, modrá, zelená) jsou tedy neustále rozsvíceny nebo zhasnuty. Z praktických zkušeností se jedná o nejčastější jev.
4. Vadný cluster - počet defektních pixelů na LCD panelu ve čtverci o rozměru 5 x 5 pixelů. To je zcela vadný výrobek.
Celkový počet defektních pixelů je součtem 1, 2 a 3.
Norma definuje maximální počet defektních pixelů na celkový počet jednoho milionu pixelů (tzn. 0,001 % z celkového počtu pixelů). Pro různé velikosti LCD panelů (resp. pro různá rozlišení) je tedy počet defektních pixelů jiný.
Maximální počet defektních pixelů z celkového počtu 1.000.000 pixelů
Třída Druh defektního pixelu Vadný cluster
1 2 3 S více než jedním defektem druhu 1 nebo 2 S defektem druhu 3
I 0 0 0 0 0
II 2 2 5 0 2
III 5 15 50 0 5
IV 50 150 500 5 50
Pro celkový počet dovolených defektních pixelů je vždy potřebné počítat se správným počtem pixelů. Například pro 15" LCD panel (rozlišení 1024 x 768) je celkový počet pixelů = 1.024 x 768, tedy 786.432 pixelů. Je to sice na první pohled podivné, že si můžete koupit výrobek s výrobní vadou, norma ale vychází ze současných možností této náročné výrobní technologie a dovoluje prodávat i méně kvalitní kusy, pochopitelně se předpokládá, že za cenu nižší. Nemusí to ale být vždy pravda, záleží na poctivosti prodávajícího.
Prodejce by vám tedy měl zaručit, jaké třídy je právě ten kus, který vám prodává, nejlepší je pochopitelně třída I. Jak si můžete ověřit například jeho tvrzení o tom, že na monitoru není ani jeden bod vadný? Správná metoda je jen jedna: monitor musíte prohlédnout v naprosté tmě při středně vytaženém jasu a kontrastu. Je třeba, aby celá obrazovka byla nejdříve černá - byly by vidět trvale svítící vadné body, a poté zcela bílá, která by ukázala body zcela nefunkční neboli černé. Pokud byste viděli nějaké body barevné, jsou to vadné subpixely zajišťující barevné zobrazení. Jak ale udělat celou černou a přece svítící obrazovku? Stáhněte si a nakopírujte na disketu free zazipovaný program nazvaný Monitor. Jsou v něm i další testy monitoru a nejen LCD. Autor testu v něm doporučuje, aby bylo rozlišení před zahájením testu nastaveno na jinou hodnotu, než na kterou je monitor konstruován. S tím nemohu zcela souhlasit: uvědomte si, že byste měli LCD monitor používat v tom rozlišení, které pro něj udává výrobce. Jedině tak docílíte dokonalého obrazu! Jinak se vám nebude obraz líbit.
Nenajdete-li při testu žádné vadné body, máte monitor třídy I. s nulovým počtem pixelů i subpixelů. Nemusíte mít obavu, že by se časem nějaké vadné body objevily. Podle odborníků je výskyt vadných bodů výrobní vada, která se dále nezhoršuje. Monitor by ovšem měl být řádně zahořený. Pokud přece jen nějaké vadné body najdete a nebude to právě ve středu obrazovky a půjde jen o jednotlivé body, smlouvejte o ceně. V každém případě trvejte na tom, aby vám prodejce na daňovém dokladu uvedl, jaké třídy je prodaný monitor, případně aby vám předal záruční podmínky, pokud se nějak liší od ISO 13406-2. Rozdíl by měl být buď pozitivní (méně bodů, než by mohl mít monitor podle prodejcem udávané třídy), nebo by mělo být upřesněno například umístění přípustných vadných bodů u třídy II.-IV. Příkladem může být firemní výklad normy ISO 13406-2 od firmy ALFA COMPUTER s.r.o pro monitory Philips (má zpatlanou češtinu). Nalezl jsem jej ale náhodou, v záručních podmínkách na tento materiál není odkaz uveden, i když se tu píše, že "U LCD monitorů a LCD displejů fotoaparátů se záruka nevztahuje na vadné body uvedené v toleranci výrobce daného zboží." V nabídce monitorů Philips ale uvádějí typy, pro které platí tříletá záruka nula vadných bodů, čili se jedná o monitory třídy I. Přitom ne vždy je mezi takto označenými monitory a srovnatelnými bez této záruky viditelný cenový rozdíl. Obecně ale bývá pravidlem, že monitory třídy I. jsou dražší. Pro případ reklamace si uvědomte, že vadný pixel nad podmínky kupní smlouvy je neopravitelná vada výrobku. Může zde dojít k dodatečné dohodě ve smyslu "Jde-li o vadu neodstranitelnou, která však nebrání řádnému užívání věci podle objednávky, má objednatel právo na přiměřenou slevu. (viz par. 648 Občanského zákoníku)." (více zde). Přeji mnoho zdaru a úspěšný nákup toho nejlepšího LCD!

Další prameny: Slovníček pojmů, Testcentrum Živě.cz, Přehled vlastností LCD monitorů.

[Trvalá adresa článku]

7.12.2005 - Výši a strukturu podnikových daní chce jednotně určovat Brusel.

Evropská komise chystá závažný průlom do daňové konkurence a suverenity – směrnici o tzv. společném harmonizovaném základu daně firem. EU by podle tohoto návrhu měla stanovit jednotná pravidla pro určení základu daně firem. V případě firem působících ve více členských státech by se celkový základ daně vypočetl dohromady za všechny pobočky a mezi členské země by se ke zdanění rozdělil podle klíče stanoveného Evropskou unií. Jde o další pokus zasáhnout do pravomoci členských zemích mít výhradní právo určovat přímé daně. Touto snahou EU překračuje svůj mandát, zavedení by znamenalo revoluční zásah do suverenity členských států s dalekosáhlými hospodářskými důsledky, výrazné omezení daňové konkurence v Evropě a bylo by pro Českou republiku škodlivé.
Zavedení společného konsolidovaného základu daně firem není v zájmu České republiky. Dnes ČR vybírá na dani z příjmu právnických osob asi 150 miliard ročně. Je pravděpodobné, že realizací systému konsolidovaného základu daně Česká republika přijde o značnou část tohoto výnosu. Nikoliv ve prospěch svých daňových poplatníků, ale ve prospěch jiných zemí EU budou "odplouvat" daňové výnosy vytvořené v Čechách. Mezi významné plátce daní v ČR patří takové mezinárodní firmy jako KBC nebo Volkswagen. Tyto firmy dosahují největších zisků právě v České republice. Část jejich českých daní by EU umožnila přetáhnout do Německa, Belgie a dalších zemí,
píše v článku EVROPA: EU nám chce mluvit do daní Ivo Strejček.
Ukazuje se, že sen o bohulibé pomoci ekonomicky silnějších těm slabším, zejména těm státům, kteří se v poslední době k EU připojili, je jen snem. O tom, jaké je to přispívat zaostalejší části státu víme nejvíce právě my: celých 40 let jsme se snažili vytáhnout Slovensko na stejnou ekonomickou úroveň s českými zeměmi. Ano, dařilo se nám, pokud jsme žili v totalitním státě, kde se žádné diskuze nepřipouštěly. V okamžiku, kdy jsme získali společně novou svobodu v myšlení a činech, ihned jsme se rozpadli a tím skončily dotace dosud plynoucí na Slovensko.
Ani dnes nemá zájem zejména Německo, jako čistý plátce do rozpočtu EU, podporovat jiné chudší státy. Mají svých problémů nad hlavu a tak by rádi naopak získali nenápadnou cestou něco víc ze zahraničního podnikání domácích firem. Současné dohady kolem přijetí rozpočtu EU na příští období jen nasvědčují tomu, že rozvinutější státy EU si nechtějí dále hrát na štědrého Mikuláše. Končí doba slibování rozkvětu nových příbuzných a bude následovat jen neokolonialistický systém. Byli jsme blahovolně přibráni do EU jen proto, abychom se stali zdrojem laciné pracovní síly, abychom finančně podporovali zahraniční firmy z vlastních peněz, a aby bylo kam bez problémů vyvážet zboží, které nejde v zemích původní patnáctky na odbyt. A teď nastal čas pro vytvoření daňového penězovodu vedoucího z nových zemí EU do zemí původní patnáctky, zejména pak do Německa a Rakouska. Ti pánové v Bruselu skutečně nejsou žádní hlupáci.

[Trvalá adresa článku]

6.12.2005 - Verbuňkem ke světovosti čeké kultury.

Česká kultura zaznamenala mimořádný úspěch. Minulý pátek byl na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO zapsán mužský tanec verbuňk z Moravského Slovácka. Je to vůbec poprvé, co se na tento seznam Česká republika dostala. Mužský sólový, skočný, improvizovaný tanec se staletou tradicí, doprovázený zpěvem - tak charakterizují verbuňk odborníci. Počátky verbuňku spadají do 18. století, kdy jej tančili mladí odvedenci na vojnu, "...když se ještě násilně verbovalo na vojnu, jako projev vzdoru a trochu i zoufalství těch chlapců. Ale má i řadu jiných funkcí. Je to projev vitality a na druhé straně i radosti, když se verbovalo při hodech a tanečních zábavách. Chlapci se samozřejmě předváděli jako vynikající tanečníci. Má to ale i trošku erotický podtext," říká etnolog Karel Pavlištík, sám verbíř a znalec verbuňku, který se dodnes tančí po celém Moravském Slovácku.
Ano, je to skutečně mimořádný úspěch. Konečně se celý svět dozvěděl, že jsme ten podivný národ žijící kdesi v Evropě, národ, který uprostřed neuvěřitelných architektonických a uměleckých pokladů evropského kulturního dědictví vytvořeného zejména Vlachy a Germány, poskakuje v podivných krojích za zvuků primitivní lidové hudby především na Moravě. Není jasné, odkud jsme se tady vzali, zda jsme skutečné Slované, za které se vydáváme a kdo to vlastně Slované jsou. Někteří historici tvrdí, že jsme ve skutečnosti Indové smíšení s původním keltským obyvatelstvem, které muselo toto území po našem barbarském vpádu z Balkánu opustit. Později jsme se úspěšně mísili s Germány a Židy, také s Vlachy a Franky, Rusy a Poláky a to dobrovolně nebo v rámci všeobecného znásilňování vítěznými armádami. Typickými obyvateli našeho státu jsou Romové, přišedší sem při stěhování národů z Indie jako poslední, ve Francii nazývaní boeme, čili bohémové, podle Bohemie, původního názvu Čech odvozeného od keltských Bójů (Bojohemia). V každém případě jsme do světového kulturního dědictví přispěli originálním tancem, který v duchu našeho antimilitarismu demonstruje odpor českých mužů proti násilnému odvádění na vojnu a tak i proti válce. Sice trochu pozdě, po zrušení povinné vojenské služby a násilných odvodů, ale přece. Doufám, že se v příslušném dokumentu neopomělo uvést, že nutnou součástí verbuňkového křepčení je i notné požívání doma vypálené slivovice. Ta by se měla především dostat do zmíněného seznamu.
Doplňková četba: Bohuslav Balbín, Rozprava na obranu jazyka slovanského, zvláště českého.

[Trvalá adresa článku]

5.12.2005 - Jaké je to přejít z GPRS na CDMA?

Především je to mnohem mnohem rychlejší. Vy, co mě znáte osobně si asi říkáte, proč vůbec potřebuji mobilní připojení k internetu, když jsem buď v Praze nebo na chatě. Důvod je ekonomický, vyjde to levněji. Za GPRS nebo CDMA se platí Eurotelu stejný měsíční paušál 699,-korun (bez DPH), což je poněkud zvláštní, protože GPRS je desetkrát pomalejší. Ale zase se dá chytit skoro všude.
Za dvě pevná ADSL rychlostí srovnatelná s mobilním CDMA bych zaplatil jednak 2 x 599 Kč a ještě bych musel Telecomu platit za dvě pevné linky nejméně 2 x 276 Kč. To je dohromady 1750 Kč, čili o 1051 Kč měsíčně více než za jedno CDMA. Pokud zrušíte pevné linky a přejdete na CDMA, musíte ale pamatovat na to, že přes CDMA se nedá telefonovat. Potřebujete tedy například mobil. I když mobilem protelefonuji kolem 500 korun měsíčně, pořád je tu úspora 551 korun. Každý si takovou kalkulaci musí samozřejmě udělat sám, kdo telefonuje do zahraničí, se asi zatím pevné linky nemůže vzdát. Je tu možnost využít pro telefonování například Skype, alespoň v to doufám, rychlost CDMA by to měla dovolit. Dám se jistě do dalších pokusů v oblasti volání přes IP protokol. Co vás jistě zajímá nejvíce na CDMA, je rychlost připojení. Následující údaje jsou z měření prováděná v Praze s modemem AnyDATA, prutová anténa vystrčená za okno na plechovém parapetu v sedmém patře na sídlišti:
Výsledek testů na serveru RYCHLOST.cz datum a čas:29.11.2005 04:29
stahování:847.504 kbps (105.938 kB/s)
upload:133.128 kbps (16.641 kB/s)
web odezva:min:338.1ms průměr:414.4ms max:463.9ms
-
datum a čas:29.11.2005 06:20
stahování:863.328 kbps (107.916 kB/s)
upload:138.208 kbps (17.276 kB/s)
web odezva:min:390.6ms průměr:499.5ms max:554ms
-
datum a čas:29.11.2005 10:48
stahování:655.048 kbps (81.881 kB/s)
upload:102.248 kbps (12.781 kB/s)
web odezva:min:308.9ms průměr:460.9ms max:758.2ms
-
datum a čas:29.11.2005 21:39
stahování:464.368 kbps (58.046 kB/s)
upload:87.76 kbps (10.97 kB/s)
web odezva:min:300.9ms průměr:403.7ms max:509.4ms
-
datum a čas:29.11.2005 21:42
stahování:547.568 kbps (68.446 kB/s)
upload:76.64 kbps (9.58 kB/s)
web odezva:min:417.3ms průměr:530.8ms max:826.4ms
-
datum a čas:30.11.2005 06:41
stahování:767.216 kbps (95.902 kB/s)
upload:132.656 kbps (16.582 kB/s)
web odezva:min:419.6ms průměr:453.8ms max:481.5ms
-
datum a čas:02.12.2005 07:20
stahování:576.688 kbps (72.086 kB/s)
upload:138.608 kbps (17.326 kB/s)
web odezva:min:328.7ms průměr:482.2ms max:850.9ms
-
A jak to vypadá u mě na chatě?:
datum a čas:04.12.2005 07:51
stahování:206.664 kbps (25.833 kB/s)
upload:56.36 kbps (7.045 kB/s)
web odezva:min:385.2ms průměr:487.3ms max:658.7ms
Jak je vidět, výsledky jsou oproti Praze asi poloviční, protože mi cloní sousedův barák. BTSku mám vzdálenou vzdušnou čarou 6 km , ukazatel příjmu na čtyřech čárkách z pěti a tak si nejspíše ještě pořídím YAGI anténu. Teoreticky lze při ideálních podmínkách (přímá viditelnost) přijímat signál CDMA až na vzdálenost 60 km.

Linky na další informace o CDMA:
Eurotel Data Expres (CDMA 450, staré ceny)
Anténa YAGI pro zlepšení příjmu CDMA
Neoficiální statistiky o připojení pomocí CDMA - Eurotel Data Expres
Server CDMA
Neoficiální seznam BTS sítě CDMA Eurotel
Jak najít BTS Eurotelu s anténou pro CDMA

[Trvalá adresa článku]

2.12.2005 - Hezki ceski, romano!

Romano vodi informuje, že "ROMEA pořádá kurz, který připraví Romy na novinářskou dráhu. Vzdělávací kurz je financován z evropského programu EQUAL. Individuální podpora účastníků kurzu není možná - cestovné, ubytování a strava nebude hrazena. Účast v mediálním výcviku nesmí bránit uchazeči o zaměstnání, v plnění povinností, které vyplívají z evidence na úřadu práce."
Z toho "vyplívá", že by se tohoto kurzu měli zúčastnit především "novináři" pracující v redakci Romano vodi. Nebo by se měli vrátit do obecné školy. Jinak nedostatek romských novinářů nevyřešíme.
Jinou variantou je zrušit v českém jazyce tvrdé y, zbytečně se tahle fajnovost lidem plete. A zrušit všechna nabodeníčka, ktere nam zavedl Hus jeste pred tim, nez jej stacili upalit, protoze se chistal zavadet katolikum podobne drasticke reformy. Jsou snad ve svetovem jaziku anglickem nejaka? Take se v nem vsechno vyslovuje jinak než se pise a podivejte se, kam to ti anglani s amerikanci dotahli! Jak se vam ta nova cestina libi?

[Trvalá adresa článku]

1.12.2005 - Chystáte se do hrobu? Zjistěte si, do čeho jdete.

Vás se to nejspíš jako nebožtíka už nedotkne, ale vaši pozůstalí si nejspíš užijí spoustu "zábavy". V období od 10. 10. do 15. 11. 2005 prováděli po celém území ČR inspektoři České obchodní inspekce kontroly pohřebních služeb a krematorií za účelem ověření plnění povinností podle zákona o ochraně spotřebitele a dalších podmínek stanovených zákonem o pohřebnictví. Kontrola byla zaměřena především na seznámení spotřebitele s cenou a její následné správné účtování. Bylo zkontrolováno celkem 265 provozoven, závady byly zjištěny ve 163 z nich, tj. 61,51 procent. K porušení zákona o ochraně spotřebitele došlo celkem ve 162 provozovnách, v 7 z nich bylo zjištěno i porušení zákona o pohřebnictví a ve 3 porušení zákona o živnostenském podnikání. Ve dvou kontrolovaných provozovnách bylo současně zjištěno porušení všech výše uvedených předpisů.
Zjištěná porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:
- nejčastějším zjištěním bylo nedodržení povinnosti seznámit spotřebitele s konečnou cenou či spotřebitele vhodným způsobem informovat o ceně výrobků, a to celkem ve 144 provozovnách, tj. 88,34 procent z celkového počtu provozoven, u nichž byly zjištěny závady.
- nesprávné účtování cen v neprospěch spotřebitele bylo zjištěno v 53 provozovnách, tj. 32,52 procent.
Je tedy zřejmé, že nejlepší je nechat se spálit v papírové rakvi bez obřadu. Pak vás mohou pozůstalí v soukromém tajném obřadu rozptýlit na vašem oblíbeném místě (les, louka, řeka nebo fotbalové hřiště), nebo si vás mohou nechat v urně doma u vašeho oblíbeného domácího kina. Levně a důstojně můžete najít věčný odpočinek v některém kolumbariu pěkně pod střechou. Je tam sice chladno a temno, ale zase tam neprší. Nevíte-li ale co s penězi a nevadí vám červi, nechte se pohřbít pěkně do země nejlépe na nějakém venkovském hřbitově, kde to vyjde přece jen trochu levněji. Dbejte, aby tam mohli vaši pozůstalí kde zaparkovat, jinak se jich po své smrti dočkáte nejvýše jednou za rok. Přeji vám klidný a tichý spánek.

[Trvalá adresa článku]

30.11.2005 - GM-soja vlijajet na potomstvo.

Vpravo myš matky krmené GM sojou.Irina Jermakova, doktorka biologických věd ve svém vystoupení na mezinárodním sympoziu o geneticky modifikovaných potravinách 10.října t.r. uvedla, že laboratorní krysy krmené geneticky upravenou (GM) sojou měly výrazně oslabenou vitalitu. Úmrtnost mladých krys krmených GM sójou byla také vyšší než u kontrolní skupiny. Je to první výzkum, který prokázal závislost mezi stravou z geneticky modifikované soji a vitalitou zvířat. Během experimentu přidávala doktorka Jermakova GM soju do žrádla samiček krys dva týdny před oplodněním, během březosti a kojení. Výsledky srovnávala se dvěma kontrolními skupinami krys - jedna byla krmena běžnou stravou a krysy ve druhé kontrolní skupině dostávaly do žrádla přídavek tradiční nemodifikované sóji. Během výzkumu byl sledován vývoj narozených krysích mláďat a jejich úmrtnost. Byla zjištěna abnormálně vysoká úmrtnost krys, jejichž matky byly krmeny GM sójou - do tří týdnů po narození uhynulo 55,6 procent těchto mláďat, zatímco v kontrolní skupině krmené bez soji byla úmrtnost jen 6,8 procent. Dále 36 procent narozených mláďat v této skupině vážilo méně než 20 gramů, což dokládá jejich extrémně špatnou kondici. Obrázek dokumentuje rozdíl mezi stejně starými mláďaty krys z kontrolní skupiny krmené běžnou stravou (vlevo) a ze skupiny krmené GM sójou (vpravo).
Přátelé, tady není co komentovat. Je to sice zatím jeden z mála zveřejněných důkazů o nebezpečnosti potravin vyráběných z geneticky (správně má být "genově") modifikovaných rostlin, ale soudnému člověku to nejspíše bude stačit. Otázkou zůstává, kde získá spotřebitel jistotu, že v jím nakupovaných potravinách podobné svinstvo není. Evropská komise (EK), místo toho, aby chránila jednoznačně obyvatele EU před neověřenými experimenty s jejich zdravím, ustupuje obchodním zájmům nadnárodních společností. Jde tu především o peníze a ty dokáží, jak známo, s názory a stanovisky politiků udělat cokoliv. Jak výplývá z výzkumu Jermakové, jde tu především o zdraví příštích generací, jde tu o to, čím se živí těhotné matky a jak budou vypadat jejich narozené děti. To, že se naše vláda staví k tomuto problému s obvyklou ignorancí je děsivé. Na českých polích se už "zkušebně" pěstuje genově modifikovaná kukuřice "za přísných podmínek zamezujících nežádoucí působení modifikovaných rostlin na okolní přírodu" proto, že to EK připouští. Podrobnosti a oficiální stanovisko Ministerstva zemědělství najdete zde. Skvostná je tato úřední podmínka pěstování GM plodin: "V případě, že dojde k vlastní spotřebě zkrmením v rámci podniku, zemědělec nemusí produkty zvířat (maso, mléko apod.) označovat." Slovensko pěstování GM kukuřice zakázalo: Geneticky modifikovaná kukuřice MON 810 nebyla a ani nebude uvedena v letošním roce na slovenský trh a nesmí se na území Slovenska legálně pěstovat, (více zde). Za vším stojí nadnárodní firma Monsanto, která prodává osivo: Ředitelka pro vztahy s veřejností firmy Monsanto M. Kusendová na veřejném zasedání SIŽP řekla, že "pěstování kukuřice MON 810 už schválila EU, ale s podmínkou, že může být zaseta až po přezkoumání jejího vlivu na životní prostředí, na necílové organizmy a na zdraví lidí." (!!!) Malá poznámka: zemědělec si nemůže sám osivo vypěstovat, protože není schopen dodržet potřebné podmínky. Proto musí kupovat drahé osivo od firem jako je především Monsanto. Tato firma se tváří jako ochránce přírody a spása lidstva před hladomorem. Pokud vím, u nás hladomor nehrozí a uvažuje se o použití obilí jako paliva v elekrárnách. Doprava do hladovějících krajin je totiž tak drahá, že je levnější s obilím zatopit.
BASF spol. s.r.o‚ Výzkumný ústav rostlinné výroby v Praze letos zkušebně pěstuje GM brambory! Mají na to povolení od Ministerstva životního prostředí! Jinde se zkouší i obilí, slivoně a řepa. Do prodeje se u nás mohou uvádět všechny plodiny a z nich vyráběné potraviny, které jsou v seznamu vydaném EU. Ten stojí za přečtení. Najdete zde soju z Velké Británie, kukuřici a řepku z Francie i Británie a další. Kousek za Prahou vedle silnice z Jesenice do Říčan se GM kukuřice už letos pěstovala. Byla řádně označená cedulemi, asi aby někoho nenapadlo jí ochutnat.
Tento článek není pokusem o vyvolávání paniky, ale varováním zejména pro těhotné matky: nejezte nic, o čem máte důvodnou pochybnost, z jakého "materiálu" se ta která "potravina" skládá. Na popisy složení se nelze v žádném případě spoléhat a tak modifikovaná soja může být v jakémkoliv polotovaru, "zdravé" výživě, uzeninách, křupkách, prostě ve všem, co bylo rozemleto a posléze průmyslově přetvořeno do nového produktu neznámého a především nezaručeného složení. Bohužel se budeme muset ale vzdát i cukru, oleje z řepky, švestek, brambor a zanedlouho i všeho, co bude vyrobeno z obilí. Čím se pak budeme zdravě živit, není známo. Přeji dobrou chuť a hodně zdraví!
Pramen: http://www.regnum.ru
Další odkazy: http://www.greenpeace.cz, http://www.blisty.cz, http://www.sedmagenerace.cz, Ministerstvo životního prostředí.

[Trvalá adresa článku]

29.11.2005 - Reklama jako prostředek korupce?

Bývalá poradkyně ministra zdravotnictví MuDr. Eva Klimovičová jednala na videozáznamu, který údajně vypovídá o jejím možném korupčním jednání, se zástupcem farmaceutické firmy Pfizer. Dlouholetá spolupracovnice Davida Ratha prozradila jméno firmy České televizi. Případem se již podle ČT zabývá protikorupční policie.
Je to veselá historka. Můžeme se jen domnívat, že si videozáznam pořídil právě ten pracovník firmy Pfizer, který s Klimovičovou jednal a to proto, aby měl v ruce materiál, jímž by mohl Klimovičovou i Ratha přinutit ke splnění slibu o zvýhodnění firmy Pfizer při zařazení jejich výrobků do seznamu léků placených zdravotními pojišťovnami. Samozřejmě až tehdy, kdy by firma Pfizer "investovala" v záznamu zmíněné 3-4 miliony korun na reklamu v časopisu Tempus Medicorum lékařské komory. Rath byl v době schůzky konané přibližně před rokem členem komise, která seznam léků vydává. Klimovičová již dříve veškerá obvinění odmítla a podle ČT uvedla, že firma Pfizer žádnou výhodu nezískala. Televizi také řekla, že už o případu neoficiálně jednala se zástupci společnosti. Firma Pfizer ČT sdělila, že v současné době nemá dostatek informací, aby ke kauze mohla zaujmout stanovisko.
Smlouvu o vydávání časopisu Tempus Medicorum s MuDr. Klimovičovou uzavřel Rath v roce 1999 a vysloužil si za to kritiku části lékařů. Podle někdejšího člena revizní komise komory Ivana Suchardy komise kritizovala fakt, že ČLK měla dříve nárok na určitý díl zisku, ale neměla přístup k účetnictví. V poslední době pak údajně veškerý zisk plynul do kapsy Klimovičové.
Je to roztomilá aféra, která nepochybně uvádí nové koště na postu ministra zdravotnictví do nepříjemného světla. Každého jistě napadne, zda se snad pan Rath nedělil s paní Klimovičovou o výtěžek z vydávání časopisu. Je ale jisté, že časopis sloužil a ještě stále slouží jako hlásná trouba Rathových myšlenek a přispívá k vytváření jeho osobního kultu v rámci lékařské komory. Z jakého důvodu došlo k anonymnímu předání videozáznamu do ČT můžeme jen spekulovat. V každém případě se dnes asi soudruh Paroubek drbe na hlavě, zda bude i nadále prosazovat Ratha na pražskou kandidátku ČSSD pro příští volby. Mnohem větší škodu to způsobí firmě Pfizer, které, pokud záznam pořídil její člověk, byla nahrávka nejspíše ukradena. Jedno je jisté: farmaceutické firmy nejen lobují u českých politiků a státních úředníků za protlačení svých léků do zmíněného seznamu léků, nepochybně se snaží s různým úspěchem je i podplácet. Podplácejí či chcete-li "sponzorují" i lékaře, kteří často svým pacientům doporučují a někdy i prodávají léky těch firem, které k nim byly "vstřícné".
Ústředním motivem etického kodexu Mezinárodní asociaci farmaceutických společností (MAFS) je závazek, že výrobce nesmí narušit nezávislost rozhodování lékaře při předepisování. Pokud si uvědomíme, že stavovský kodex České lékařské komory požaduje, aby se lékař při doporučování léků, léčebných prostředků a zdravotních pomůcek řídil výhradně svým svědomím a prospěchem pacienta a nikoliv komerčními zájmy, je zřejmé, že oba kodexy jsou dvěma stranami téže mince, se praví v článku Jaká jsou pravidla chování firem?, který stojí za to si přečíst. Zda se tak firmy podle tohoto kodexu chovají, o tom by nám mohli vyprávět jen lékaři, ale ti budou raději raději mlčet...

[Trvalá adresa článku]

28.11.2005 - Jak na "multimediální" tlačítko s obálkou?

Při nutné inovaci počítače prostou záměnou za lepší jsem získal jaksi mimoděk i tzv. multimediální klávesnici Chicony KB-0108. Po nainstalování příslušného SW jsem se dostal do dilematu: kde se proboha nastavuje pro Windows XP Professional implicitní (výchozí) poštovní klient, který se spustí jedním stisknutím tlačítka s obálkou? Oficiální rutina vyvolatelná pomocí Start, Přístup a výchozí nastavení programů je natolik zmatenou spatlaninou, že se mi nepodařilo zaměnit Outlook 97 za ten epresní. Řešení tu ale je, i když je poněkud přes ruku: v Internet Exploreru (MSIE) zvolte Nástroje, Možnosti internetu, Programy. Zde je nastaven po instalaci woken jako poštovní program Outlook Express, který můžete změnit například na Outlook 2003 (97, 2000 atp.), máte-li jej nainstalován v rámci Office. A právě toto nastavení má také vliv na funkci "multimediálních" tlačítek klávesnic pro vyvolání browseru nebo poštovního programu a vyvolání nabídky Nástroje, Pošta a příspěvky v MSIE. Sláva! Proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě. Někteří takyrádcové na internetu doporučují blíže neurčené zásahy do registrů, což ale nelze každému doporučit. I když nemusíte mít MSIE v oblibě, pro nastavení multimediální klávesnice ho ale potřebovat budete.

[Trvalá adresa článku]

25.11.2005 - VOLNÝ.cz už není tak volný, jako býval za starých časů.

Tehdy jedinou možností, jak se připojit na internet, byl klasický modem přes pevnou telefonní linku. Společnosti, které toto připojení "zadarmo" nabízely, totiž profitovaly procentuelně z toho, kolik minut jste protelefonovali přes jejich telefonní číslo a zaplatili Telecomu. S příchodem ADSL a mobilního připojení jim došlo, že zisky z těchto připojení klesají a tak například VOLNY.cz vám dnes zablokuje přístup k údržbě vašich stránek, jestliže s nimi nebudete alespoň jednou měsíčně něco dělat. Například přes FTP nebo přes jejich webovou stavebnici. Aktivaci přístupu pak musíte udělat kuriozním způsobem: připojit se přes klasický modem a přes telefonní číslo VOLNY.cz. Po patnácti minutách už zase další relace můžete podniknout přes libovolné jiné připojení. Měl jsem v jednom takovém případě velký problém vůbec potřebný modem sehnat. Nevyhazujte proto váš starý modem, pokud máte co do činění s VOLNY.cz. Jsou na tom asi špatně a shánějí kdejakou korunku. Jinak si jejich přístup nedovedu vysvětlit. Reklamu jim to v žádném případě nedělá.

[Trvalá adresa článku]

24.11.2005 - Je nebezpečný a ozbrojený. I vy se ozbrojte!

Po dlouhé době je tu "konečně" opět pravý virus, šířící se elektronickou poštou. Co je ale důležité, velice se mu daří! Na rozdíl od "mrzáků" z poslední doby obsahuje tento virus vlastní rutinu pro šíření, která zajistí rozeslání infikovaných e-mailů na další adresy jakmile je virus - infikovaný soubor v příloze spuštěn. Antivirové společnosti používají různá označení pro tento virus. Převládá označení této varianty jako varianty .Y (tedy Win32/Sober.Y), ale lze např. najít i názvy Win32:Sober-AB2 (avast!), I-Worm/Sober.CF (AVG) atd.
Infikovaná příloha e-mailu, resp. soubor má příponu .ZIP a k aktivaci viru dojde až v momentě, kdy uživatel vysloveně obsah tohoto .ZIP souboru spustí. Šíření viru je tak zcela založeno na lidské blbosti, píše známý bojovník proti virům Igy na www.viry.cz. Přeji vám proto zdravý rozum a zdravý úsudek a také pevné zdraví tělesné v nastávající době chřipek, zápalů plic a zlomenin.

[Trvalá adresa článku]

23.11.2005 - Zařídí nám Pecina levnější plyn? Nezařídí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájí správní řízení se společností RWE Transgas a.s.. Podezřívá ji ze zneužití dominantního postavení na trhu s plynem, a to v uplatňování rozdílných podmínek ve smlouvách na koupi a prodej zemního plynu. RWE měla problémy také kvůli cenám plynu. Šéf antimonopolního řadu Pecina se kvůli tomu již v srpnu sešel se šéfem Energetického regulačního úřadu Josefem Fiřtem, leč bez výsledku. S někým se občas musí přece sejít, jinak by to byla na ÚHOSu nuda. Případné šetření se týká pouze cen, které firma stanovuje pro velké odběratele, tedy nikoliv domácností, kterým ceny určuje Energetický regulační úřad. Nejprve se bude Úřad pro ochranu hospodářské soutěže snažit s firmou dohodnout na změně smluv. Všichni účastníci by potom měli stejné podmínky. "K sankci přistoupíme až v případě, že k takové dohodě s RWE nedojde," řekl předseda ÚOHS Martin Pecina. Případná pokuta ÚOHS může ze zákona dosáhnout až desetiny z čistého obratu za poslední kalendářní rok, což je 5,78 miliardy z celkového obratu 57,8 miliardy za rok 2004 (Výroční zpráva RWE za rok 2004).
Jediným akcionářem firmy RWE Transgas je od 28.ledna 2004 společnost RWE Gas International B.V. 2132 WV Hoofddorp, Diamantlaan 15, Nizozemské království. Celková hodnota 36 550 385 ks kmenových akcií byla k tomuto datu zapsána ve výši 29,24 miliard korun. RWE Transgas, a.s., zajišťuje dovoz a přepravu zemního plynu z Ruska a Norska a prostřednictvím šesti regionálních distribučních společností (Západočeská plynárenská, a.s., Severočeská plynárenská, a.s., Východočeská plynárenská, a.s., Středočeská plynárenská, a.s., Severomoravská plynárenská, a.s., a Jihomoravská plynárenská, a.s.) řídí veškerý obchod se zemním plynem v ČR.
Ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhla společnost RWE čistého zisku 1,77 miliardy eur (52 miliard korun). Jde o meziroční navýšení o 5,3 procenta. Loni dosáhnul celoroční zisk RWE Transgas a.s. po zdanění 7,6 miliard korun. Společnost RWE je monopolním dodavatelem plynu na tuzemský trh. RWE Energy je distribuční a síťová společnost v koncernu RWE pro kontinentální Evropu. Celkem ve dvanácti regionech, z toho šesti v Německu, poskytuje RWE Energy elektřinu, plyn, vodu a s tím související služby tzv. z jedné ruky.
Soudný člověk si tedy klade otázku, zda mělo smysl dávat tak ziskovou firmu z rukou státu. Navíc se jedná o strategickou surovinu vojenského významu. Soudruh Pecina se s nimi bude občas tahat o bezvýznamné záležitosti s cílem dokázat, že je na svém místě, o ceny pro obyvatele se ale zasazovat nebude. Drobní odběratelé plynu budou platit jak mourovatí a přestanou plynem topit. Vrátí se (už se stalo) k hnědému uhlí, dřevu a odpadkům všeho druhu. Například pneumatiky naporcované na cirkulárce hoří velice pěkně, na roštu zbydou jen takové ty drátky. Také si mohou pustit plyn, hlavně ti důchodci, co naletěli vládním slibům o výhodnosti topení plynem a ten starý kotel vyhodili. Sláva naší vládě, Fondu národního majetku a straně. Mám na mysli tu vládnoucí, socialistickou.

[Trvalá adresa článku]

22.11.2005 - Pro koho jsou dobré evropské normy z Bruselu?

Není třeba toto téma dlouze komentovat. Stačí se porozhlédnout po tiskových zprávách:

Dětská hřiště v Praze by potřebovala investici 100 milionů korun, aby splňovala bezpečnostní podmínky pro hřiště dané EU.

Každý z obvodů postupuje podle svých možností. V tuto chvíli ale hlavní město Praha uvolnilo ze svých prostředků 5,7 milionu korun na tyto úpravy. Větší část z nich - dva miliony korun - dostane Praha 15. Proč zrovna tento obvod, když tam je už řada hřišť upravená? "Štěstí přeje připraveným," uvedl starosta Prahy 15 Jan Nádvorník. "Máme totiž přichystány projekty na úpravu všech hřišť. Takže hned jak se najdou peníze, rekonstruujeme je," řekl Nádvorník. Peníze z magistrátu využije Praha 15 na úpravu dalších 10 hřišť. Praha 15 upravuje hřiště podle nových norem už od roku 1998.

Méně peněz bude muset investovat i Praha 5, která má většinu klíčových hřišť upravenu. Také Praha 1 už našla prostředky na opravy velkých hřišť na Kampě a na Starém Městě. Metro, 4. 10. 2004

V roce 2000 postavili rodiče u Žalovské školy v Roztokách u Prahy dětské hřiště. Proces výstavby i jeho výsledek patří mezi pozitivně vnímané roztocké události posledních let. Poslední březnový den však městský úřad hřiště bez jakékoli komunikace s občany zlikvidoval - zboural a odvezl dřevěný hrad, houpačku, klouzačku a další herní prvky, odhrabal povrch. Jako důvod uvedl nové předpisy pro dětská hřiště. Rodiče se však již dříve snažili domluvit s orgány města na úpravách hřiště místo jeho likvidace. Zvolený postup považují za pochybení úřadu, starosty i volených orgánů města.

Celkem 57 dětských hřišť má Úřad MČ Praha 5 ve správě po celém území Prahy 5. V průběhu několika posledních let probíhá postupná rekonstrukce těchto dětských hřišť, odstraňování nevyhovujících herních prvků, doplňování nových prvků, přizpůsobování hřišť a jejich vybavení přísným normám Evropské unie. „Musím konstatovat, že v této oblasti jsme hodně daleko,“ podotýká starosta MČ Praha 5 JUDr. Milan Jančík (ODS). „Do rekonstrukce dětských hřišť i revitalizace parků jsme investovali už desítky miliónů korun, ale rozhodně toho nelitujeme. Teď už zbývají opravdu poslední úpravy,“dodává starosta Jančík. Rada MČ Praha 5 schválila nákup dětských herních prvků Kompan pro doplnění dětských hřišť na Praze 5 v částce 618.000,-Kč.

Dánská společnost Kompan se chystá přesunout veškerou svou výrobu do České republiky. Podle týdeníku Czech Business Weekly směřuje do Brna. Kompan vyrábí vybavení pro dětská hřiště a po firmě Lego je druhou dánskou firmou, která se k tomuto kroku rozhodla. Kompan chce v Česku zaměstnat 125 lidí a s přemístěním výroby počítá ještě v letošním roce. "S růstem HDP ve východoevropských zemích se zvyšuje také objem investic do takových věcí, jako jsou hřiště," řekl CBW generální ředitel dánské firmy Henrik Jeppesen. Společnost se podle něj rozhodovala hlavně podle ekonomické vyspělosti a úrovni vzdělanosti pracovní síly. Česká republika podle Jeppesena nabízí výhodnou strategickou polohu, která umožňuje dobře zásobovat trhy ve východní i západní Evropě. Výrobní náklady v České republice navíc představují pouze asi 25 procent nákladů, která má firma v Dánsku. To byl i jeden z hlavních faktorů, které o přesunu do Česka rozhodly. Na kolik přijde takové minihřiště pro děti od firmy Kompan?
1) M101 slepička+ M164 dvojčátka+M128 čtyřlístek+M130 motorka za 59 000 Kč
2) M 141 vahadlová houpačka+M130 motorka+M128 za 59 000 Kč
3) MQ1013 multifunkční sestava za 147 800 Kč
4) BASIC 601 herní domečky se skluzem za 138 600 Kč
Cena obsahuje dopravu, montáž (bez zemních prací), neobsahuje DPH. Uznejte, že je to pakatel. Na jejich stránkách se dočtete i informaci: "Předáme kontakty na pracovníky úřadů, kteří mají značné zkušenosti s rekonstrukcemi dětských hřišť a rádi se o ně podělí s těmi, kteří nyní začínají mapovat neutěšený stav hřišť v jejich lokalitě. Ano, rádi poradí a udělají to určitě bez nároku na odměnu za získání zakázky.

Prezident Klaus si při návštěvě Prahy 15 prohlédl i nově zrekonstruované dětské hřiště, které teď odpovídá evropským normám. "To snad nemyslíte vážně? To si opravdu necháte diktovat? To nedržíte hladovku?" zeptal se Klaus zástupců radnice. Ti mu odpověděli, že hřiště přestavují kvůli normám EU i jiné městské části. Navíc prolézačky a další herní prvky od švédské firmy podle nich vydrží mnohem déle než české. Ani toto tvrzení se prezidentovi nelíbilo a dal jim najevo, že jim nevěří. 21.11.2005.

Jistě tím nemyslel, kolik procent provize dostal který zastupitel za to, že o takovém vyhazování peněz přesvědčil ty ostatní. Asi se mu jen zdálo, že bychom měli mít vlastní rozum, jak mají vypadat dětská hřiště a zdali to není vyhazování peněz daňových poplatníků. Nejen normy na dětská hřiště, ale i normy na umělohmotné řeznické špalky, automatické kohoutky ve školních kuchyních, nákladné termoregulační ventily v panelácích vlastněných již převážně sdruženími majitelů bytů a spousta dalších norem a nařízení sleduje jediný cíl: najít dostatek odbytu pro výrobky ze západní části EU bez ohledu na to, zda je to pro nové členy EU ekonomicky výhodné. V každém případě jsou takové "normy" vhodné pro "zkvalitňování" korupce. Lze se jimi snadno zaštítit. I když to naši zastupitelé pochopitelně nedělají. Mají totiž svědomí čisté jako sklo.

[Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.