CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 426, 1.8.- 31.8.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Topolánek a celá ODS si to pořádně vypije!

ODS si musí ve sněmovně svoji "porážku vypít až do dna", prohlásil nedávno Paroubek. I ve třetím tisíciletí má stále většina lidí tendenci milovat "velké" vůdce, kteří mají "charisma" (úchylka v chování a jednání nejistým směrem), jsou rozhodní (k čemukoliv a za jakýchkoliv obětí) a sebejistí (a to i tehdy, když se potácejí vnitřně v nejistotě). Umějí nastražit boudu, překvapit a zaskočit protivníka a hlavně, jsou to bojovníci a bijci. Rádi kopou do ležícího nepřítele, vyhrožují všem, kteří se postaví proti nim. Jediný způsob, jak se jich zbavit je postavit je do čela národa, který sice pozdě, ale přece zjistí, že to byla špatná volba. Pak se může, ale nemusí veřejné mínění obrátit proti nim. Pokud se ale nedopustí masových vražd, mohou setrvávat v čele velmi dlouhou dobu. Přesto se i po jejich skutečné či politické smrti najde tlupa fanatiků, kteří na ně nedají dopustit a mají je za národní hrdiny.
Proč si takové množství občanů v zemích, kde funguje demokratický způsob volby vůdců, stále vybírá agresivní a neurvalé vůdce? Doufají, že právě takoví "náčelníci" kmene nahradí jejich vlastní neschopnost něčeho dosáhnout, jejich lenost a odvahu. Na prahu třetího tisíciletí se stále ještě necení vzdělanost (neplést si se vzděláním nejisté kvality), moudrost, opravdovost, morálka. Když si děti hrají, chtějí hrát všichni lupiče, kteří napálí hloupé policajty. Hloupý, nevzdělaný a líný občan se nejraději projektuje do fikaného, razantního a všeho schopného politika. Z bleskového průzkumu agentury STEM pro Českou televizi vyplývá, že podíl příznivců předsedů ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka je nyní přibližně stejný. Topolánek ztrácí tempo a snaží se zachránit co se dá sestavením menšinové vlády a vyvoláním předčasných voleb neústavním trikem: spolu s hlasováním o důvěře vládě chce nechat hlasovat o rovné dani. Protože logicky očekává porážku v obou bodech, měl by poté podle jeho výkladu ústavy prezident rozpustit po třech měsících Sněmovnu. Paroubek ale spoléhá na to, že se s pomocí hlasů komunistů a jednoho lidovce (Kalousek???) dostane opět k moci a všem těm svinským pravičákům tak připraví potupnou porážku. Zatím pro něj vše vypadá velice dobře, což je IMHO špatně.

31.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dnes jen procházka zahradou.

A jen pro návštěvníky verze těchto novin s obrázky, textová verze dnes nevyjde. Dnes ráno jsem pro vás nacvakal pár fotek z mých zahrádkářských úspěchů i nezdarů. Zde jsou:

Cukina zvaná Adéla, která začala rodit teprve, když byla vypuštěna ze skleníku ven.

Její první plod - snad do Vánoc povyroste...

Zimní obří kedluben zcela sežraný housenkami. Podporoval jsem tak rozmnožení motýlů, zejména bělásků a otakárků.

V popředí plody žlutých mini rajčat. Velice doporučuji. Vyseto v dubnu přímo do skleníku.

Klasická rajčata vyvazovaná na šňůru - velká úroda, žádná plíseň!

Okurky hadovky už teď končí. Vysety počátkem května přímo do skleníku. Ze čtyř rostlin sklizeno asi 30 kg.

Stolní víno neznámé odrůdy, sladké, sklízejí se právě teď. Roste ve skleníku.

Fazole zelené velké, mladé se konzumují celé. Velmi vhodné i na živý plot!

Fotografováno bez slunce a blesku fotoaparátem Nikon Coolpix 885, zmenšeno z původních 700 kB (2048 x 1536 px) na cca 20kB. Jeden originál v plné kvalitě zde. Nezapomeňte si fotku zvětšit na 100 procent, pokud máte prohlížeč nastavený na zobrazování obrázků v rámci okna.

30.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jste slepí jako patrona? Potřebujete lupu pro váš mobil!

Zvětšovací čočky ZOOM firmy ZOOM mobile a.s. z Brna jsou určeny ke zvětšení zobrazovaných údajů na displejích mobilních telefonů. Čočky z plastu ZOOM nabízejí zvýšení uživatelského komfortu všem, kteří mají problémy se čtením příliš malého textu na displejích svých mobilních telefonů. Jedná se především o uživatele mobilních telefonů, kteří trpí presbyopií (vetchozrakostí), nebo dalekozrakostí a používají brýle pro čtení. Čočky ZOOM nahradí brýle na čtení do +3,0 dioptrií. Najděte si tedy čočku pro váš mobil zde. Po vyhledání ji můžete koupit na e-shopu za 299 korun (vpravo dole), poštovné a balné je v ceně.

29.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Víte, kolik vydá vaše rodina ročně jen za reklamu a na charitu?

Myslíte si, že vy ani korunu? Hrubé výdaje firem na reklamu počítané bez slev, bonusů a vzájemných obchodů letos v pololetí dosáhly v Česku 24 miliard korun, celkem za rok můžeme odhadnout, že to tedy bude nejméně 48 miliard. Je to zhruba o 13,8 procenta více než ve stejném období loni podle údajů mediální agentury ARBOmedia. Tempo růstu je vyšší než ve srovnání let 2005 a 2004, kdy výdaje firem vzrostly o 10,7 procenta, ale nižší než o rok dříve. Tehdy nárůst činil 15,5 procenta. Největší část výdajů na reklamu směřovala tradičně do televizí. Firmy na svou televizní prezentaci daly podle ceníkových cen za první pololetí 11,8 miliardy korun, tedy o 14,9 procenta více než ve stejném období loni. Více viz iHNED.cz.
Náklady na reklamu firmy zahrnují do ceny výrobků, zejména když jim záleží na zisku a vyplácení dividend. V každém případě si tyto náklady odepisují ze základu daně, což snižuje výběr daní plynoucích do státního rozpočtu. Na jednoho obyvatele včetně kojenců to dělá 4 800 korun ročně, průměrná čtyřčlená rodina tedy zaplatí neuvěřitelných 19 200 korun ročně za to, že je přesvědčována o nutnosti koupit určité výrobky. Spolu s výdaji státního rozpočtu na charitu je to 20 560 korun. K tomu si připočtěte koncesionářské poplatky za TV a rozhlas 1740 korun a máte 22 300 korun. Pokud se nechcete účastnit v tomto "obchodu", snižte si alespoň o něco vaše rodinné náklady a nenakupujte výrobky a služby zejména těchto firem: největším televizním inzerentem byla za první pololetí společnost Nestlé s 755,5 milionu korun. Následuje Danone se 626 miliony, Procter & Gamble s 515,1 milionu, čtvrtý je Vodafone se 437,4 milionu a první pětku uzavírá Henkel s 409,3 milionu korun.
A jak je to s tou charitou? Česká republika letos věnuje (ze státního rozpočtu) zhruba 3,34 miliardy korun ročně na charitu. Mezi desítkou nových zemí Evropské unie jsme v této oblasti na špici. (!) Pomoc směřuje do čtyř desítek států. Česko se zaměřuje především na Angolu, Bosnu a Hercegovinu, Jemen, Moldavsko, Mongolsko, Srbsko, Černou Horu, Vietnamu a Zambii, ale také třeba na Irák a Afghánistán. Do skupiny těchto zemí jdou přibližně tři čtvrtiny prostředků, zbývající peníze putují do dalších států. Výdaje na projekty v rozvojových zemích se do roku 2010 mají zvýšit asi na 6,55 miliardy korun.
To je 340 korun ročně na hlavu, průměrná česká čtyřčlená rodina tedy odevzdává teoreticky na charitu v daních 1360 korun ročně. Ve skutečnosti je to mnohem víc, protože řada lidí, zejména důchodci a nezaměstnaní žádné daně neplatí.[Pramen:Člověk v tísni.].

28.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Po bartolomějské noci: brzy budeme mít to, co jsme chtěli.

Tedy ta polovina národa, která volila ČSSD+KSČM. Lidovci v čele s pragmatickým "hadem" Kalouskem na svátek sv.Bartoloměje otočili rázně korouhev a vrhli se do náruče soudruha Paroubka. ČSSD a lidovci s podporou komunistů chtějí sestavit vládu. Čeká nás po 17 letech zase vláda Národní fronty. Jakobychom se ocitli pomocí stroje času v roce 1946 a zbývají nám tedy jen dva roky k repríze únorového vítězství komunistů.
Co bude dál? Po padesáti letech, v roce 2008 se po mimořádných volbách stejně jako v roce 1948 sloučí obě levicové strany. Strana Zelených a lidovci složí slib věrnosti levicovým ideálům a budou milostivě přijati do jednotné Národní fronty politických stran. President Klaus abdikuje, nebude více kandidovat a vrátí se do svého panelového bytu, kde stráví zcela zlomen na duchu zbytek života hrou tenisu. ODS zůstane v opozici a ztratí veškerý vliv ve státním aparátu po noci dlouhých nožů. Soudruh Paroubek se stane vůdcem nové Strany sjednocené levice (SSL) a bude zvolen většinou poslanců do funkce prezidenta. Při volbě budou zvonit v kostelích zvony a arcibiskup Vlk odslouží v chrámu sv. Víta slavnostní Te Deum, které si Paroubek vyžádá. Předsedou vlády se stane soudruh Filip, ministrem obrany bratr Kalousek a ministrem životního prostředí přítel Bursík. Konečně se vše vrátí do starých kolejí podle přání všeho lidu. O tom, jak šly dějiny v roce 1948 viz zde.

Aktualizace v 18:00hod: Všechno je jinak. Krajské organizace lidovců kromě pražské se postavily proti podpoře případné Paroubkovy vlády. Nadále odmítají být ve vládě držené nad vodou komunisty. Bratr Kalousek po této vnitrostranické vzpouře odstoupil z funkce. Paroubek teď nejspíše hledá kolaboranty mezi zelenými.

25.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Partě připravující privatizaci ČSA cestou konkurzu se daří.

Akci prodat ČSA za pár peněz v konkurzním řízení zahájil "zkušený" ekonom se zeleným mozkem soudruh Tvrdík už před dvěma lety. ČSA plánovitě ignorovaly nebývalý růst zájmu o "místní" evropskou "autobusovou" dopravu například mezi Prahou a Londýnem a přenechaly tento byznys nízkorozpočtovým společnostem, především společnosti EasyJet, která vás doveze do Londýna a zpět některé dny za pár stovek a ještě na tom vydělá. Dnes nový šéf ČSA Lašák masíruje přes sdělovací prostředky národ o nutnosti navýšení základního kapitálu ČSA ve výši přesahující jednu miliardu korun tak, aby se pokryla stávající ztráta. Rovnice je jednoduchá: 600 milionů ztrát dříve + 500 loni + 500 letos = 1,6 miliardy. Toto navýšení zainvestují daňoví poplatníci, kteří se ale nestanou akcionáři ČSA, jak by bylo logické. Akcionářem zůstane nadále podivný, v obchodním rejstříku nezaregistrovaný subjekt zvaný stát. Poté tento stát, ve skutečnosti partička politiků, prodá v konkurzu ČSA svým kamarádům nebo sami sobě nebo ještě lépe někomu docela cizímu, kdo nějaké to procento z mnoha miliard pošle na jejich účty v zahraničí. Je to ten nejlepší způsob, jak se dostat rychle a snadno k penězům. Dluhy zůstanou na hrbu občanů tohoto státu, protože právě občané tu jsou k tomu, aby na podobné finanční "operace" střádali svoje peníze formou placení daní a výsledný efekt v podobě státního dluhu pak nesli, jak se říká, na svém hrbu. Nezapomínejte na fakt, že právě Lašák byl před pár lety členem krizového týmu, který rok a půl připravoval na prodej Komerční banku. Pak vybudoval jako její generální ředitel eBanku, kterou právě teď PPF prodává. Ve svém posledním působišti v ČEZu získal "motivační" akcie za cca 160 milionů a jeho roční plat byl kolem 4 milionů. Zajímavý hoch, že? Ještě si myslíte, že je v ČSA proto, aby dostal tuto firmu na výsluní evropského leteckého byznysu? Ještě stále létáte do Londýna s ČSA? Pak jste ale pěkní blázni!

24.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Budeme budovat nový systém osobní automobilové dopravy bez kamionů?

20.8.2006 - Hodinu před půlnocí zablokovala dálnici D1 směrem na Brno hromadná nehoda. Na dvaapadesátém kilometru havaroval kamion, za ním pak do sebe narazilo asi 15 osobních automobilů. Podle policie je lehce zraněno pět lidí. Srážka blokuje dálnici přibližně mezi výjezdy na Psáře a Soutice. Dálnice byla uvolněna až po dvanácti hodinách!

22.8.2006 - Vlašim/Střechov (Benešovsko). Vážná dopravní nehoda zablokovala po 18:00 brněnskou dálnici D1 na 52. kilometru u Střechova na Benešovsku. V místě zúžení před dopravním omezením havarovaly asi tři kamiony a dálnice je v obou směrech neprůjezdná, řekl operační důstojník bernartického dálničního oddělení.

Nechat uzavřený pravý jízdní pás přes noc je plánovaná masová vražda. Jinak se taková "dopravní" opatření nedají označit. Zdá se tedy, že pokus sloučit osobní a nákladní dopravu na jedné vozovce se nezdařil. Alespoň ne v Evropě, kde je málo místa pro americký systém osmiproudých dálnic. Podobně jako na železnici jsou s tím problémy nejen ve zpomalování rychlosti osobní dopravy, ale také z hlediska bezpečnosti. Je nějaká cesta, jak z toho ven? Někdy ve třetím tisíciletí zřejmě proto dojde k budování nových dálnic pro osobní dopravu. Ty stávající budou ponechány na pospas kamionům. Ptáte se proč? Protože jsou u nich vybudovány rozsáhlé skladovací a překládací kapacity včetně sítě místních komunikací sloužících pro rozvoz zboží z velkoskladů do prodejen. Podobně jsou na síť stávajících silnic napojeni i výrobci nejrůznější velikosti.
Jak jste jistě už dávno postřehli, tím nežádoucím prvkem na silnicích mimo města je v současné době právě váš soukromý osobní automobil. Železnice dopravní problém nevyřeší, jejím největším hendikepem jsou právě její koleje. Nebo jste snad viděli nějaký železniční vagon, jak plynule přejíždí bez překládání z kolejí na silnici? Nepomohly ani kontejnery, které vyžadují rozsáhlá překladiště vybavená těžkou mechanizací.
Nabízí se ale i jiné řešení: návrat ke starým dobrým časům bez automobilové dopravy, s výrobou nejnutnějších životních potřeb na místě a životem plným zdravé manuální práce na poli. Někteří proroci takovou vizi budoucnosti celkem výstižně označují za apokalypsu, neboli zkázu současné civilizace západního stylu. Dnes bude krásně, netrčte někde v kanceláři u počítače. Meze po včerejším dešti už osychají a tak vzhůru někam do přírody zopakovat si gender studia.

23.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Čerstvé zprávy o tom, co se psalo včera v novinách.

Topolánek Paroubkovi včera před 18. hodinou poslal kurýrem životopisy šesti nestraníků, kteří by měli zasednout v jeho menšinové vládě. Paroubek to označil za vstřícné gesto. Já bych to nazval rektálním alpinismem ODS. Zřejmě se nám podle mých dřívějších předpovědí rodí stará komunistická Národní fronta.

V supermarketu Kaufland v Hradci Králové si několik zákazníků koupilo zkažená, červy prolezlá vejce. Připomělo mě to předvolební sliby a politické "programy" všech politických stran. Dnes jsou z nich jen pukavce.

Na pražském náměstí Míru se 21.srpna pozdě odpoledne uskutečnila demonstrace proti americkým protiraketovým základnám. Akce se zúčastnilo asi 150 lidí, kteří požadovali uzákonění referenda, jež by mělo určit, zda Češi chtějí základnu ve své zemi. Z toho vyplývá, že stopadesáti Čechům se americká základna nelíbí, zřejmě není dost sexy. Co tomu říkají zbývající Češi, Moravané a Slezané, není nijak přesně známo. Plzeňáci by zřejmě přivítali americkou tankovou základnu v retro stylu generála Pattona s příslušnými bary a music boxy.

Nejméně deset lidí přišlo o život a dalších 49 bylo zraněno při výbuchu nálože na tržišti v Moskvě. Podle moskevské prokuratury exploze s největší pravděpodobností souvisí s organizovaným zločinem, ačkoliv nelze vyloučit ani teroristický akt. Je to logické, protože dodnes nikdo nedokázal přesvědčivě definovat, kde je hranice mezi "činností" mafie a organizacemi teroristů či bojovníků za svobodu. Všichni si totiž své finance opatřují jaksi nestandardními způsoby už od dob ocelového chlapce jménem Džugašvili. Tento muž známý později jako Stalin byl totiž původně bankovním lupičem.

Do konce září dostanou pacienti poprvé informace, podle kterých si budou moci vybrat, do které nemocnice půjdou na plánovanou operaci. Kdybych si já mohl skutečně vybrat, nechal bych se raději operovat doma nebo na chalupě na louce trochu stranou od tzv. nemocničních infekcí. Jsou totiž příčinou zbytečných úmrtí po jinak úspěšně provedených operacích.

Jiří Paroubek naznačil, na co se bude v souvislosti s personálním obsazením jednotlivých ministerstev ptát: "Co bude dělat pan Langer na ministerstvu vnitra, jak bude restrukturalizovat ministerstvo, jakou bude dělat politiku? A totéž chceme slyšet také od pana Vondry. Protože tady byly vybudovány určité vztahy, mám na mysli třeba Rusko, Čína, Indie, Brazílie, já osobně jsem se v tom silně angažoval, takže bych nerad, abych nalezl za dva, nebo za čtyři roky až přijdu opět do úřadu premiéra ruiny." Inu, pokud ODS dostane šanci a nadělá ruiny z Paroubkem navázaných vztahů prostřednictvím v této věci velice se angažujících českých komunistů, bude jen dobře.

Těsně před publikací své dlouho očekávané autobiogragie Loupat cibuli přiznal Günter Grass, krvácející srdce německé levice, že kdysi byl členem nacistické SS. "V té době," zdůrazňuje Grass, "přijímala SS prostě každého." Unikl celoživotní identifikaci jako člen SS proto, že od konce roku 1944 už nebyly pluky SS dostatečně organizované na to, aby vytetovaly krevní skupinu svých příslušníků na jejich paži. Tatoo kšefty tenkrát ještě nebyly. Tohle tetování pravděpodobně nemá ani současný papež, byl snad jen u Hitlerjugen a domobrany, což bylo tenkrát v Německu stejně povinné, jako za komunistů členství v rudých odborech. Grass prostě jen zvýšil zájem o svoji slátaninu popisující, jak jsem se od nacismu propracoval ke komunismu. Český PEN klub sice uvažuje o tom, že mu odebere cenu Karla Čapka, kterou jej oblažil v roce 1994, ale já bych mu jí nechal. Většina národa stejně neví, co je to PEN klub a už vůbec nikoho nezajímá, kdo to je Günter Grass.

Dvě lidská těla ve značném stádiu rozkladu našli v posledních dnech houbaři. První mrtvolu objevil milovník hub v pátek na Vsetínsku a druhá ležela v lese na Klatovsku. V obou případech určí přesnou příčinu smrti až pitva, ale podle policie u Klatov nalezl houbař oběť násilného činu. Žádám tímto všechny starce i stařeny nad hrobem, aby nechodili sami na procházky do lesa. Nerad bych si nálezem jejich shnilého těla zkazil krásný den. Dnes bude velice pošmourno, bude pršet, což ale prospěje právě těm houbám.

22.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Vzpomínat na 21.srpen 1968 může jen idiot.

Je trapné sledovat v ČT1 "vzpomínání" dvou údajných historiků, z nichž jeden v té době ještě nebyl na světě a druhému bylo sedm let. Jako pamětník - bylo mi tehdy 27 let - této "dějinné" události si pamatuji jen dvě věci: strach o svoji rodinu, protože to vypadalo po roce 1961 opět na vypuknutí celosvětové války, a vztek na všechny druhy komunistů, skalních i reformních. Co se ale stalo ve skutečnosti? Sovětští komunističtí imperialisté pouze přepadli své české malověrné soudruhy a tehdejší západní politikové si situaci vyložili správně: jedná se jen o policejní akci v rámci sovětského bloku a tak se zachovali stejně, jako v době Mnichova, kdy nás ponechali na pospas Hitlerovi. V roce 1968 nás pro změnu ponechali ve spárech Stalinových pohrobků, toužících po světovládě stejně, jako ta svině Hitler. Do těchto spárů jsme ale jako národ idiotů sami vlezli už v roce 1945 Košickým vládním programem, který zrušil všechny pravicové politické strany z dob první republiky a vše tehdy dorazili naši předkové ve volbách v roce 1946, kdy se do vlády dostali komunisti. Většině národa tehdy připadala přitožlivá téze komunistů, že kapitalisté a podnikatelé všeho druhu jsou zrůdy a jejich majetek je třeba rozdělit mezi pracující lid. Pak už stačila jen zrada západními "spojenci" zrazeného a zlomeného nemocného prezidenta Beneše a nepochopitelný politický diletantizmus pravicových ministrů, kteří podali demisi.
Podobně nesmyslně reagoval lid obecný v roce 1968, kdy se jeho idolem stal slabý, nerozhodný a v Sovětském svazu původně žijící (viz zde) a po letech i vystudovaný komunista Dubček, kterému se zhroutily jeho idiotské představy o komunistickém ráji dvakrát: při jeho studiu v Moskvě zděšeně sledoval boření Stalinova kultu osobnosti a aniž se poučil, posloužil jako absurdní symbol "svobody" poté, co byl v roce 1968 zvolen do čela KSČ jako snadno ovladatelná loutka, když se reformátoři nemohli dohodnout se starými stalinskými vlky.
Dnešní mladí nepamětníci by si měli zapamatovat jen jediné: že na 21.srpen 1968 mohou v slzách vzpomínat jen beznadějní naivkové a ti komunisté, kterým se nepodařilo tehdy převzít moc od staré gardy. My ostatní si můžeme jen odplivnout asi tak stejně, jako když vidíme někde na ulici se prát nějakou chátru. Nešťastnou se taková situace stává tehdy, když se do podobné bitky zapletou nebo jsou pro svoji blbost zataženi nevinní lidé. A přesně to se stalo před 38 lety.
Nic jiného, než si odplivnout, nám nezbývá ani dnes, kdy jsme svědky rvačky údajné pravice a údajné levice o kost, které se říká vláda a tato kost reprezentuje především možnost volně nakládat s penězi vyrabovanými od daňových poplatníků. Korunu tomu nasazují zelení, z nichž dnes někteří zcela podle mé předpovědi hlásají, že podpoří Paroubkovu vládu společně s komunisty. Vždyť tu partaj přece zakládali příslušníci StB, tak se nedivte. Pokrok je snad v tom, že se nemusíme zatím obávat toho, že by se do této rvačky připletla nějaká ta armáda ze "spřátelené" ciziny. Co bude, až vznikne Bruselem prosazovaná "evropská" policie a armáda, si nejsem vůbec jistý.
Přeji krásný den, bude teplo kolem 23 stupňů pana Celsia a pršet má jen ojediněle. Buďte zdrávi na těle i na duchu a nepropadejte beznaději. Každý déšť i bouřka se jednou přežene. Otázka je jediná: zda se toho dočkáte.

21.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Máte potíže se soubory MSWordu ?

Pořiďte si tedy zdarma Microsoft Office Word Viewer 2003, případně jej doporučte svým klientům, kteří MS Office nemají a vy je přesto soubory Office přes jejich odpor zásobujete. Situaci je samozřejmě možné řešit například nainstalováním OpenOffice, který si se stávajícími formáty Microsoftu poradí. Přesto bude ale jistější pro správné zobrazení dané informace, když použijete Microsoft Office Word Viewer 2003, který umožňuje otevírat dokumenty aplikace Microsoft Office Word 2003 a dokumenty vytvořené pomocí všech předchozích verzí aplikace Microsoft Word pro Windows® a Microsoft Word pro Macintosh. Rovněž lze otevírat soubory ve formátu RTF (Rich Text Format), webové stránky (HTM, HTML, MHT a MHTML), soubory ve formátu XML, prostý text (TXT) a soubory aplikací WordPerfect 5.x a WordPerfect 6.x (DOC, WPD) a aplikací Works 6.0 a Works 7.0 (WPS). Pomocí aplikace Word Viewer 2003 můžete dokumenty zobrazit a tisknout a kopírovat data do jiných programů. V aplikaci Word Viewer 2003 však nelze upravit otevřený dokument, uložit dokument ani vytvořit nový dokument.
Nápověda k aplikaci Word Viewer 2003 je dostupná pouze v případě, že máte k dispozici připojení k Internetu. Aplikace Word Viewer 2003 nepodporuje spouštění maker jazyka Visual Basic for Applications (VBA) (Visual Basic for Applications (VBA): Verze jazyka Microsoft Visual Basic podporující jazyk maker, která slouží k programování aplikací pro systém Microsoft Windows a je součástí několika programů společnosti Microsoft.). Word Viewer 2003 si můžete stáhnout zde. Kromě dokumentů aplikace Word (soubory s příponou DOC, DOCX) lze také otevírat soubory uložené v následujících formátech:

  • Rich Text Format (soubory s příponou RTF)
  • Text (soubory s příponou TXT)
  • Formát webových stránek (soubory s příponou HTM, HTML, MHT, MHTML)
  • WordPerfect 5.x (soubory s příponou WPD)
  • WordPerfect 6.x (soubory s příponou DOC, WPD)
  • Works 6.0 (soubory s příponou WPS)
  • Works 7.0 (soubory s příponou WPS)
  • XML (soubory s příponou XML)
  • XLS (s jistým rizikem nepřesnosti i soubory aplikace MS Excel)

Pro soubory Excel bude proto jistější použít Excel Viewer 2003, který si můžete stáhnout zde.

17.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Topolánek je opravdový chudák.

Za jeho neštěstím musíte podle francouzského přísloví hledat ženu. Ano, je to jeho manželka, která tohoto přímého a pravdomluvného chlapa s gulemi přes jeho niterný odpor k intrikám nutí do politiky. Raději by si v klidu někde podnikal a nemusel by neustále odolávat útokům zběsilého Paroubka nebo kárajícího "otce" Klause, který jej má v podstatě za zcela neschopného. Topolánkova manželka Pavla jej dokopala až na vrchol ODS a nyní, když vidí, že se s ním do Kramářovy vily nedostane, rozhodla se bez jeho vědomí zajistit ekonomickou budoucnost rodiny sama a kandiduje do senátních voleb za stranu madam Bobošíkové s podivným názvem Politika 21. Zda má tato strana něco společného se známou hrou voko bere a snaží se na svoji stranu získat jako voliče hazardní hráče a sázkaře, není jasné. Název sice prý vznikl z ambiciózního sloganu "strana pro 21. století", ale být dámami, sázel bych raději na ty sázkaře. Zdá se ovšem, že se jedná o stranu silně recesistickou, protože bez ohledu na kandidaturu Topolánkové do senátu mají jako druhý bod v programových tezích "zrušení senátu". Když se ale nad tímto zdánlivým žertem zamyslíte, možná v tom je přece jen nějaká logika. Protože jak jinak chcete zrušit senát, když nebudete mít v senátu dostatek vlastních lidí, kteří by zrušení senátu odhlasovali, že? Naštěstí voliči programová prohlášení politických stran nečtou a protože Pavla Topolánková je známá inteligentní krasavice v nejlepších letech, je docela dobře možné, že se do senátu dostane, i když kandiduje ve svém volebním obvodu proti kandidátovi ODS. Inu, je to pořád lepší, než kdyby se nechala naverbovat k ČSSD nebo do KSČM.

16.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Když se řekne "snížit mandatorní výdaje".

Naši milí politici, novináři a ekonomičtí odborníci, i v této věci zcela nevzdělaní televizní komentátoři v poslední době zatloukají národu do hlavy, že abychom se zbavili deficitního státního rozpočtu, je nutné omezit mandatorní výdaje, případně to upřesní, že se jedná o sociální mandatorní výdaje státu. Naprosté většině občanů zírajících na televizi tato informace nic neříká a to je dobře. Protože kdyby pochopili, že se takové snížení dotkne jejich peněženek, asi by se vydali do ulic. Zneužívání cizích pojmů bez bližšího objasnění je oblíbeným trikem jak zblbnout veřejnost a ovlivnit veřejné mínění. Podívejme se tedy na pojem "mandatorní" zejména ve spojení se státními výdaji poněkud blíže. Nepodceňuji nijak vaši informovanost, ale opakování je matka moudrosti, to nás učil již soudruh Lenin slovy Učit se, učit se , učit se.
Mandatorní výdaje neboli hezky česky "přikázané" jsou takové výdaje státního rozpočtu, které jsou externě stanoveny (např. zákonem) a nelze je při plánování rozpočtu účinně ovlivnit a v naprosté většině se jedná o výdaje sociální povahy! On je totiž velký rozdíl, když nějaký politik vystoupí v televizi a sdělí národu, že "je nutné omezit mandatorní výdaje" místo toho, aby sdělil, že "musíme snížit výdaje na důchody, na dávky státní sociální podpory, podpory v nezaměstnanosti a další sociální výdaje.". Mandatorní výdaje se tedy skládají z výdajů vyplývajících ze zákona (zejm. sociální transfery, platby na penzijní připojištění, stavební spoření, platby státu do zdravotního pojištění, dluhová služba apod.) a výdajů vyplývajících z jiných právních norem a z výdajů vyplývajících ze smluvních závazků státu (záruky, transfery mezinárodním organizacím atd.). Další mandatorní výdaje jsou tvořeny zejména výdaji na aktivní politiku zaměstnanosti, výdaji na obranu, mzdami a platy v rozpočtové sféře a předurčenými kapitálovými výdaji.
Podle podkladů Ministerstva práce a sociálních věcí nejvýraznější část státního rozpočtu pro rok 2006 tvoří resort práce a sociálních věcí. Jeho příjmy 331,2 mld. Kč představují 37,4 % celkových příjmů a výdaje 357,2 mld. Kč znamenají 37,3 % úhrnných výdajů. Největší část výdajů kapitoly – 95,1 % - připadá na mandatorní výdaje v oblasti sociálního zabezpečení (výdaje, které stát musí podle příslušných zákonů vyplatit – důchody, dávky nemocenského pojištění, dávky státní sociální podpory, ostatní sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti, příspěvky zaměstnavatelům zaměstnávajícím více než 50 % občanů se zdravotním postižením, mzdové nároky zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele) a na aktivní politiku zaměstnanosti. V roce 2006 je na tyto výdaje určeno celkem 339,7 mld. Kč, což je o 6,2 % více než v roce 2005.
Já bych dodal, že do mandatorních výdajů by se také měly počítat všechny výdaje na státní aparát, protože i tam by se mělo sáhnout na platy a ne je neustále zvyšovat tempem, které je standardně vícenásobkem meziroční inflace. Můžeme se tedy těšit, jak se s plánováním deficitu státního rozpočtu na příští rok vypořádá vláda pana Topolánka, pokud ovšem bude vůbec ustavena a získá podporu v parlamentu. Tajné obchody s ministerskými fleky až do úrovně náměstků už delší dobu pokračují a tak se zdá, že by mohl vládnout jako menšinová vláda po dobu již necelých čtyř let. Pokud se ovšem soudruh Paroubek vypořádá se svým komplexem méněcennosti a stáhne se do funkce předsedy Sněmovny. Na to ale příliš nesázím, to by musel zhubnout o dvacet kilo a povyrůst alespoň o půl metru. Stát v televizních diskuzích na stupínku je přece tak ponižující, zvláště když se směje celý národ.

Více o mandatorních i "quasi-mandatorních" výdajích vlády se dočtete v materiálech Českého statistického úřadu zde. Z těchto podkladů vyplývá, že je samozřejmě možné ušetřit na výdajích pro armádu, na česko-německém Fondu budoucnosti a na investičních pobídkách zahraničním podnikatelům.

15.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Nejde vám otevřít vaše pošta v Outlooku?

Protože se v politice neděje nic podstatného a válečné konflikty ve světě setrvale pokračují bez zjevného úspěchu mírotvorců, podíváme se raději na něco praktického, co vám může zachránit dosud spokojený život s vaším počítačem.
Co dělat, když váš Outlook 97/2000/2003 náhle prohlásí, že "Složku nelze rozbalit. Skupinu složek nelze otevřít. V souboru jednotka:\Documents and Settings\používateľ\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook\Outlook.pst byly nalezeny chyby. Ukončete všechny poštovní aplikace, a pak spusťte Opraváře doručené pošty" ? Tento opravář se jmenuje scanpst.exe a v mém případě (Outlook 97, Windows XP Professional SP2) byl na adrese c:\Program Files\Windows Messaging\. Pokud tam u vás nebude, hledejte jej pomocí funkce Hledání v Průzkumníkovi. Program scanpst.exe spusťte pomocí Start, Spustit a do jeho úvodního dialogu zadejte jméno vašeho souboru pošty. Má příponu PST a nalézá se na adrese udané ve výše uvedené chybové hlášce. S největší pravděpodobností se po spuštění osmifázové kontroly soubor PST při příštím spuštění Outlooku otevře a vy si můžete oddychnout. Pro větší klid duše si udělejte jeho záložní kopii, nejlépe na CD/DVD nebo na pevný disk tehdy, máte-li jako já tento soubor na výměnném flash disku připojeném přes USB. Což je docela praktické, pokud se stěhujete při své práci mezi více počítači. Máte tak svoji poštu vždy po ruce. A dbejte na to, abyste si svoji poštu zálohovali alespoň jednou týdně. Samozřejmě s ohledem na to, jak často jí stahujete a kolik jí máte a hlavně, jak moc je důležitá. Přiznám se, že nepoužívám poněkud zamotaný systém archivace pošty, který je v Outlooku obsažen, ale volím poněkud jednodušší a přehlednější způsob prostého kopírování souboru PST. Pro potřeby prostého soukromníka to dozajista postačí. Pracujete-li ve firmě, nechte starosti o zálohování vaší pošty administrátorovi vaší sítě, stejně ta pošta bude na nějakém serveru, ke kterému nemáte přístup. Ten za vás ale musí vyřešit i havárii, kterou jsme právě řešili. Přeji krásný den, u nás ve středních Čechách žádné potopy, ráno chladno a občas i slunce vyleze.

14.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Zujte si boty a osobní věci dejte do igelitového pytlíku.

Vyrazili jste si na dovolenou? Po tří až pětihodinovém čekání na odbavení, bez osobního zavazadla a bosi můžete projít kontrolou. Budete ošacováni jako nějací zadržení zločinci a vaše osobní data budou zapsána do databáze, která může být kdykoliv vykradena kýmkoliv. Prostě se vám za vaše peníze dostane nebývalé péče a snad se dostanete tam, kam jste si naplánovali. Až se shledáte se svými zavazadly, možná bude váš kufr "vyrabován" při bezpečnostní kontrole, protože jste v něm měli z čiré blbosti nějaký energetický nápoj, gel na bolavá záda a mp3 přehrávač. Tyto předměty vám zabavili a i když nebylo potvrzeno, že se jednalo o nebezpečnou bombu, do vašeho osobního záznamu možná připsali jedno mínus. Může se vám pak snadno stát, že příště nedostanete vízum do USA. To vše proto, že se britští teroristé asijského původu pokusili vyhodit do povětří několik letadel směřujících z londýnského letiště Heathrow. Naštěstí byli zatčeni poté, co dostali ze zahraničí pokyn "jděte na to!" Britské MI5 se totiž podařilo mezi ně dostat svého agenta. Kolik takových skupin ale existuje, o kterých se neví? Je tedy jen otázkou času, kdy se jim něco podobného podaří. Už teď to vypadá, že se jim podařilo natolik zkomplikovat provoz letecké dopravy, že to bude mít vliv na mezinárodní turistický byznys a samozřejmě i na obchod v globálním měřítku.
A co my v našem malém státě uprostřed Evropy? "Určitě jsme zemí, která se svou prozápadní politikou může stát terčem teroristických útoků. Jsme například prakticky ze všech zemí EU největším spojencem Izraele. Podporujeme politiku USA v Iráku a vůči Íránu. V ČR je i řada lákavých cílů pro teroristy, protože Praha je například považována za neoficiální centrum židovské kultury," říká Generál Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, dnes bezpečnostní poradce (neví se, koho), ve svém rozhovoru na iDNES.cz.
Radost z nebezpečného cestování do zahraničí letadly ovšem mohou mít naši podnikatelé v turistickém domácím průmyslu. Už v letošní sezóně vzrostl počet lidí, kteří byli na dovolené v Česku nebo na Slovensku. Je mnohem jednodušší sednout do svého automobilu a popojet nejvýše pár set kilometrů bez trapného čekání a šacování na letišti. Letošní léto nám dokonce předvedlo, že může být u nás tepleji, než leckde v cizině. Přiznejte si, že jste na řadě míst, která s nadšením navštěvují zástupy cizinců, nikdy nebyli. Dovolenou strávenou v Česku navíc prospějete našim podnikatelům i státní pokladně. A také svojí domácí pokladně.

11.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dobrá zpráva pro obchodníky?

Cituji zde pro přesnost celý článek ze serveru ODS:
Novela zákona o registračních pokladnách
Martin Říman, Milan Balabán, 03.08.2006

Poslanec ODS Martin Říman a další podají příští týden (to znamená tento týden) návrh novely zákona o registračních pokladnách, který posune termín jeho platnosti o jeden rok, tedy k 1. 1. 2008.

Účelem tohoto podání ještě dříve, než budou ustaveny orgány sněmovny a ta bude moci začít pracovat, je vyslat signál veřejnosti, že politická reprezentace je připravena plnit své závazky vyřčené před volbami v červnu 2006. Jde zejména o zájem drobných a středních podnikatelů, kteří se stále častěji ptají, zda povinnost k 1. 1. příštího roku začne skutečně platit a zda si tedy mají pořídit za nemalé prostředky tato zařízení.

Aby se k této novele mohla přidat i ČSSD, je navrhováno nikoliv zrušení celého zákona, ale jeho odložení o rok. To je plně v souladu s vyjádřením předsedy ČSSD Jiřího Paroubka před volbami. (např. jeho vyjádření v MF DNES z 29. 5. 2006: "Jsem pro posunutí termínu jejich uplatnění k 1. 1. 2008 a vyhodnocení současné daňové praxe, například daňových paušálů, z hlediska jejího vlivu na potřebu opravdu velmi širokého uplatnění registračních pokladen".)

Premiéru Paroubkovi byl ve čtvrtek 3. 8. 2006 odeslán dopis s výzvou, aby se svým podpisem připojil k podpoře této novely. Pokud totiž bude zřejmé, že zákon podpoří i ČSSD nebo alespoň premiér, mají živnostníci prakticky stoprocentní jistotu, že k 1. 1. 2007 platit nezačne, neboť projednání zákona je navrhováno ve zrychleném režimu, tzn. že i kdyby sněmovna začala pracovat až na podzim, lze potřebné termíny stihnout.

Předseda hospodářského výboru Senátu Milan Balabán přislíbil rovněž rychlé projednání na půdě Senátu.

Ing. Martin Říman, poslanec PČR; Milan Balabán, člen VR a senátor PČR

Pokud to dopadne podle tohoto scénáře, pak se jistě budou radovat ti živnostníci, kteří uvěřili předvolebnímu slibu ODS o zrušení zákona o registračních pokladnách. Smutek naopak zavládne v řadách těch, kteří si již registrační pokladnu koupili a také prodejci těchto krámů dovezených jako dříve neprodejný šunt stáhnou firemní vlajky na půl žerdi. Někteří z nich budou možná muset vyhlásit bankrot, protože vsadili na špatnou kartu. Teď jen záleží na tom, zda budeme mít do zimy usnášení schopný parlament a registračně pokladní lobby to tentokrát prohraje, nebo zda budou dále pokračovat parlamentní prázdniny v režii ODS, ČSSD a prezidenta.

10.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Bursík se chystá do Paroubkovy náruče.

Na jednu poněkud zastrčenou otázku Lidových novin odpovídal 5.srpna předseda Strany zelených Bursík:
LN: Je pro zelené jednou z možností podpora případné menšinové vlády ČSSD?
Bursík: Principiálně to možné je, protože by to nemuselo být závislé jen na komunistech. Ale záleželo by to na obsahu jejich vládnutí.
Takže Zelení to nejprve zkusili principiálně v rámci své hry na obě strany s ODS a lidovci a když to nevyšlo, chystají se podpořit vládu ČSSD+KSČM jako strana, která zachrání situaci a přitom neztratí tvář. Na obsahu vládnutí spolu s komunisty se jistě s Paroubkem dohodnou. Jejich vzájemné předchozí škádlení bude zapomenuto. Přesto ale budou zelení vždy ve sněmovně při hlasováních pokračovat ve své obojetné hře. To aby příště měli otevřené dveře tu i onde. Přesně po vzoru doposud v tomto tanci mezi vejci úspěšných lidovců, kteří si to zatím u ČSSD pokazili poněkud příliš. Paroubkovi ovšem stačí jen jeden jediný hlas ze středu Zelených, třeba ten budoucího ministra Bursíka. Lidovci se jako nespolehliví vytrácejí na pokraj Paroubkových zájmů a není vyloučeno, že budou vbrzku následovat ODA a US-DEU do propadliště českých politických dějin.
Celý rozhovor s Bursíkem v LN najdete zde.

9.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Barková odsouzená za pojistný podvod chce do senátu!

Je to sice neuvěřitelné, ale Libuše Barková chce skutečně kandidovat do Senátu. Podnikatelka, kterou soud minulý týden odsoudil nepravomocně (jak rády zdůrazňují naše sdělovací prostředky) za mnohamilionový pojistný podvod, se svěřila rozhlasové stanici Frekvence 1: "Chci kandidovat jako nezávislá senátorka. Myslím si, že v momentě, kdy se se mnou nechtěl nikdo bavit a velmi arogantně se mnou jednali - a vím, že tak nejednají jen se mnou - tak si myslím, že je nejvyšší čas, abych vyplnila jejich řady," vysvětlila tato rodinná přítelkyně rodiny Stanislava Grosse. Zastavím se u onoho kouzelného slůvka "nepravomocně": pro mnoho lidí s nižším IQ tahle formulace o nepravomocně odsouzených vyvolává dojem, že snad byli odsouzeni neprávem. Jak jistě víte, jen to znamená, že se může řádně odsouzený po vynesení rozsudku odvolat, což zejména podvodníci všech ráží rádi dělají v naději, že v další soudní instanci najdou nějakou spřízněnou či podplacenou duši, která rozsudek zruší a vrátí k novému řízení a tak dále a dále, až uplyne řada let, během kterých si podvodník například uleje někam "nepravomocně" nabytý majetek nebo se vzdálí soudní moci někam do teplých krajin.
Ale zpátky k úmyslu Barkové zasednout v senátu: je to jen ukázka toho, jaké poměry v naší politice panují. Barková spoléhá na to, že je její přítel bývalý strojvůdce, bývalý ministr vnitra a předseda vlády, zase ve významné stranické funkci jako předseda bezpečnostní komise ČSSD, což je prakticky vzato stínové ministerstvo vnitra. A že zatahá za příslušné nitky a bude zase dobře. Barková zřejmě chce následovat pravomocně i nepravomocně odsouzeného Železného až do Evropského parlamentu v naději, že náš i evropský svinský systém imunity politiků jí ochrání před pobytem ve vězení. Naše demokracie a její zákony jsou totiž takové, jaké si pro sebe naši i evropští politici vytvořili s cílem stát se nedotknutelnou a nadřazenou kastou, která může v klidu a blahobytu vládnout tupému davu. Spoléhat se na to, že na tom něco změní profesionální antikomunistický válečník Hučín, který se jako soudy očištěný nezaměstnaný také chystá do senátu, je jen čiré bláznovství.

8.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Děkujme za každý den, kdy prší!

Lidé, jimž lokální přívalové deště vytápějí domovy asi neuvěří, že podzemních zásob pitné vody v Česku významně ubývá. A to dlouhodobě. V roce 2075 budou podle hydrologů možná velké části ČR bez řek, které vyschnou. Hydrologové tvrdí, že jde o důsledek dlouhodobých klimatických změn: otepluje se, a tudíž se odpařuje i více vody; roční množství srážek se sice netenčí, ale nejsou rovnoměrně rozloženy na celý rok. "Vlastně se koncentrují jen do několika mohutných přívalových dešťů, které rychle stečou po vyprahlé zemi a nevsáknou se do ní," vysvětluje klimatolog Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu nedostatek vláhy v Česku. To je sice pravda, ale skutečné příčiny tenčících se zásob vody jsou zcela jiné.
Počátek každého vodního toku je v podzemních pramenech. Pokud se do nich dešťová voda prosakováním z povrchu nedostane, nebude voda ani v potocích a natož v řekách. Hlavní zásobárnou vody jsou louky a zvláště listnaté lesy. Náš "civilizovaný" způsob zacházení s vodou ale "vytahuje" ze země studnami vodu pro síť vodovodů, z velké většiny pak z řek nebo velkých umělých nádrží na vodních tocích. Voda z domácností a továren pak odtéká soustavou kanalizací přímo do čistíren bez šance se zpět vrátit do podzemních pramenů. Kanalizovanými koryty řek se dostává přímo do moří. Toutéž cestou mizí i značný podíl dešťové vody, která se přes vyasfaltovaná a vybetonovaná města dostává opět rychlou cestou do moře. Města tedy prakticky vyssávají vodu z okolního území, aniž by alespoň zlomek této vody vracela zpět do podzemních pramenů. Snižuje se i množství vody odpařované v mořích na samém počátku svého koloběhu. Hladina moří je čím dál, tím více znečištěna olejovým filmem, který brání odpařování.
V Izraeli, kde panuje již řadu let trvalý nedostatek vody, "vracejí" vodu zpět do podzemí i do ovzduší alespoň tím, že splaškovou vodu z čistíren používají pro zalévání trávníků a stromů ve městech. Nic takového se u nás neděje. Naše země je navíc jakýmsi nočníkem Evropy, do kterého jen prší, ale do kterého nepřitékají žádné řeky z okolních zemí. Máme tedy jen tu vodu z nebe a proto bychom měli dělat mnohem víc pro to, aby od nás nemizela rychle přes Děčín do moře. Místo polí ladem ležících, ze kterých jejich majitelé-spekulanti jen vybírají dotace za "udržbu krajiny", vysázet listnaté lesy, neregulovat za každou cenu vodní toky a zejména u malých čistíren jít cestou vsakování vyčištěné vody přes nějaké vodními rostlinami zarostlé jezírko nebo vodu používat na zalévání. Budováním kanalizace s odvodem vody pryč z území do řek na vesnicích se situace bude jen dále zhoršovat. Protože velké množství vody se spotřebuje na splachovací WC, stojí za úvahu, zda se zejména tam, kde je na venkově kritický nedostatek vody, nebude vhodnější se vrátit ke starodávným suchým žumpám, které jsou tím nejekologičtějším zařízením. Žádnou pitnou vodu totiž nespotřebovávají! Naši předkové žijící tak "zaostale a nekulturně" byli mnohem většími ekology, než my, kteří si jen hrajeme na ochránce přírody, ale ve skutečnosti ji ničíme všude tam, kam naše "civilizovaná" noha šlápne. Tedy všude.

7.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Nepijte "zdravou" vodu, je jedovatá!

Experti z Akademie věd České republiky zjistili, že nepřítelem spermií je látka bisfenol A: ta se za určitých okolností uvolňuje z plastových obalů nápojů a z laků, jimiž se potahují vnitřní strany konzerv. Jde o chemikálie, které se uvolňují z plastů, čisticích prostředků nebo laků: napodobují funkci přirozených hormonů v lidském těle, blokují je a následně znemožňují reprodukci. Vyskytuje se například v polymerech, kterými se potahují vnitřní strany konzerv. Stejný problém se týká PET lahví. Z nich uniká bisfenol A do nápojů při jejich špatném skladování. Stačí nechat stát kartony nějakou dobu v teple. Pitím kupované "zdravé" vody si tak muži ničí zdraví a připravují se o plodnost. Ohroženy jsou i ženy: bisfenol A má na svědomí abnormální růst prsní tkáně, což s sebou přináší riziko zhoubného bujení. Látka totiž napodobuje funkci estrogenního hormonu.
Vědci zatím nezkoumali, jaké škodlivé látky se vylučují do pitné vody z plastových trubek, které se dnes prakticky výhradně používají pro nové rozvody i jejich rekonstrukce. Možná po pár desítkách let naše civilizace téměř vymře podobně, jak se to stalo starým Římanům, kteří pili vodu "obohacenou" jedovatým olovem používaným na potrubí a poháry na nápoje.
Více informací o nebezpečném bisfenolu A najdete na Google.

4.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Objeví naši vědci nový úžasný zdroj energie? Asi ne.

Vědci z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd získali dotaci z evropských fondů ve výši 1,8 milionu eur (chabých 51 milionů korun). Pomůže jim to prý při reinstalaci britského tokamaku Compass D, který nahradí stávající tokamak (TOroidnaja KAmera a MAgnetnyje Katuški) CASTOR pocházející z padesátých let minulého století, který získali před mnoha lety rovněž jako použitý od tehdejších našich sovětských "přátel". Tokamak Compass D, jehož hodnota je asi půl miliardy korun, bude údajně základnou pro hledání nových zdrojů energie na základě jaderné fúze. Tokamak nepracuje s radioaktivním materiálem, v jeho sekundárním vinutí je magnetickým polem držen velmi horký ionizovaný plyn - plazma. Jeho instalace a uvedení do provozu přijde na 150 milionů korun. To zaplatí čeští daňoví poplatníci. Dotace by měla českým vědcům pomoci doplnit tokamak o nová diagnostická zařízení a zlepšit některé jeho stávající parametry. Bezúplatné převzetí britského tokamaku Compass D odsouhlasila vláda loni začátkem listopadu. Není nad to, když se naši vědci vrtají v problematice, na kterou nejen že nemají, ale hlavně na to nemají dost peněz. Tu dotaci z EU nejspíše získali proto, aby se Britové tohoto tokamaku mohli definitivně zbavit poté, co zastaral a aby britské firmy nám mohly dodat další zbytečná zařízení za peníze britských daňových poplatníků. Tomu se říká podpora vědy v rámci EU.
Objeví tedy naši vědci vbrzku nový úžasný zdroj energie? Když se to na tokamaku Compass D nepodařilo Britům, nepodaří se to ani našim vědcům. Je zřejmé, že se od počátku nukleární éry na nic zásadního nepřišlo a tak nic lepšího, než parní kotel na jaderné palivo, neumíme vyrobit. Zatímco elektronika nebo genetika kráčela celou tu dobu kupředu, v energetice se k žádnému výraznému pokroku nedospělo. Stejná stagnace panuje i v kosmickém cestování, kde nic než zapálený oheň u zadku vynalezený Hitlerovými raketovými odborníky současní kosmonauti nemají. Podobně bídně to vypadá v automobilovém průmyslu, kde stále v nejmodernějších modelech bublají prastaré spalovací motory s nepatrnou účiností. Jejich hlavním produktem je nevyužitelné teplo. Jediné, co můžeme vnímat jako pohyb směrem vzhůru, je trvalé zvyšování cen všech paliv a energií a zprávy o hrozícím konci těžby fosilních zdrojů. Kde jsou ty staré zlaté časy před více než sto lety, kdy docházelo k zásadním technickým objevům jako na běžícím pásu? Dostalo se snad lidstvo na hranici svých intelektuálních možností?

3.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Staňte se internetovým detektivem!

Praha, U bílého slona, Praha 1, Thunovská 12 Předveďme si to na malém příkladu: jste na procházce Prahou, hledáte dobrou adresu pro vaši firmu a zaujme vás jeden dům v jedné ulici: Praha Malá Strana (část) čp.179 měšťanský dům U bílého slona Praha 1, Thunovská 12, na fotografii je to ten vpravo. Je to zajímavá až luxusní adresa kousek od Sněmovny, hned vedle Britského velvyslanectví. Sídlí v něm například eStat.cz, což je podle jeho autorů "think tank" neboli hezky česky "nádrž pro mozky". To je výraz používaný v poslední době vzdělanci v Česku i jinde. Je to něco podobného, jako s termínem "gender studia". Zní to mnohem lépe, než kdyby se hovořilo o "pohlavních studiích". Chcete-li být dnes považován za vzdělance, musíte mluvit míchanicí angličtiny a češtiny. Někteří odborníci na český jazyk tomu říkají obohacování češtiny, já tomu říkam kurvením rodného jazyka.
Ale zpět k naší detektivní práci: Cílem projektu eStat.cz je, aby stát poskytoval občanům jimi vyžadované služby rychle, správně, přívětivě a za využití moderních nástrojů informatiky, praví autoři projektu. Mají například i moudré "modré" rady pro nového premiéra, jak nově vládnout.
Na téže adrese totiž čirou náhodou sídlí i Becario, sdružení Mirka Topolánka pro podporu vzdělanosti. Edvard Kožušník, výkonný ředitel sdružení je i vedoucí projektu eStat.cz.
Útulné sídlo zde nalezla i Česká advokátní komora, dále ASOCIACE ARBITRŮ- občanské sdružení, firma Wiken International-Prague spol. s r.o. a také poněkud záhadná firma Czech Labour Agency, a.s., která nemá na internetu vlastní stránky a ani není k nalezení v obchodním rejstříku, i když se zabývá náborem pracovních sil. Pan Radek Mašín, jeden ze spolumajitelů domu (svůj podíl zastavil jako záruku úvěru od České spořitelny), popisuje pohnutou historii této nemovitosti a současně iniciativně nabízí její pronájem na svých stránkách Radek Mašín - volnost pohybu. Takže jste novou adresu pro svoji firmu našli a můžete se dát do jednání o pronájmu kanceláří. Otázkou ale je, zdali je pan Mašín tím pravým kontaktem. Zkusil bych to raději u těch právníků nebo arbitrů. Jen uvažte, zda se nastěhovat do takového pravičáckého hnízda s modrým nádechem v situaci, kdy nám hrozí restaurace Paroubkovy vlády...
Tak to byla jen malá ukázka toho, co se můžete dozvědět na internetu, když budete chvíli hledat nejlépe pomocí Google. Přeji hezký den a už by konečně mohlo začít pršet. Díky svatému Petrovi alespoň za ten větříček.

2.8.2006 [Trvalá adresa článku.]

Třetí světová válka začne v Česku?

Američanům se líbí vojenský újezd Libavá. Znám to místo dobře, sloužil jsem tam beze zbraně jako vojín-silničář druhým rokem u Vojenských staveb (krátce předtím PTP) a stavěl "socialistickou" vesnici. Tato oblast na Moravě nedaleko od Olomouce byla zabydlená před druhou světovou válkou Němci, kteří byli po porážce Německa odsunuti. Území zabrala armáda jako cvičiště, zejména pro tanky. Když se v roce 1961 poněkud uvolnil pro tehdejší západní Němce turistický režim, začali se tam jezdit tajně dívat na svůj bývalý majetek a neměli z toho radost, zejména když objevili zbytky vesnic, které byly rozstříleny na padrť v rámci cvičných bojů. Někteří byli naladěni velice nepřátelsky a tak jsem tam zažil i "německými imperialistickými agenty" založený požár velkého kravína.
Zdá se, že tohle území je prokleté. Bláboly českých politiků a armádních zelených mozků o vytvoření pracovních příležitostí na americké základně pro naše obyvatele se ukázaly jako snůška lží. Pokud se tam skutečně americká raketová základna postaví, bude plně v rukou Američanů s americkou jurisdikcí a zákazem vstupu kohokoliv jiného na území základny. Veškerý servis včetně potravin si budou Američané zajišťovat sami letecky přímo z USA. Nikomu totiž nevěří. My se staneme jenom terčem pro ruské rakety. Soudruh Putin celý projekt totiž sleduje velmi rozmrzele a považuje jej jen za další krok k obklíčení Ruska základnami NATO. Nikdo se mu nemůže divit.

1.8.2006 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.