CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 427, 1.9. - 28.9.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Máte problém s hemoroidy? Poslouchejte písně Jiřího Zmožka!

Za 150 nebo 250 korun můžete být vyléčeni z řady zákeřných nemocí! Uzdravující písně - Můj Bůh uzdravuje:
V obci Farná na Slovensku se uzdravila žena, které jsme 20 minut zpívali tyto písně. Měla jít na operaci Zlaté žíly, ale tento výhřezek pak při operaci vůbec nenašli. V Jindřichově Hradci se matka slepého chlapce uzdravila během poslechu těchto písní z rakoviny ve vysokém stupni(metastáze). Byli jsme tam v neděli a v úterý měla jít již na třetí operaci. Když ji operovali, nenašli žádné známky nemoci a podle svědectví jejího slepého syna ji pozvali za rok na kontrolu. Reholná sestra Františkánka vydala v Bratislavě v dome Quo Vadis veřejné svědectví o uzdravení svého bratra a vysvobození z drog a alkoholu díky poslechu těchto písní. Tato sestřička je z Báče. Takovýchto svědectví jsou desítky a tyto písně mají opravdovou uzdravující moc.
Je to opravdu neuvěřitelné, co všechno zmůže Zmožkova hudba. Poslechněte si jinou story z jiných krajů o zázračném vyléčení: Corey George byl dva týdny napojen na přístoje, které jej udržovaly při životě poté, co jej na jeho deváté narozeniny srazilo auto. Poté mu jeho matka pustila jeho oblíbenou skupinu Green Day a chlapec se během jedné hodiny probral. Ze zvuků alba American Idiot otevřel oči a byl schopen hýbat prsty u rukou i nohou. O čtyři dny později byl jeho zdravotní stav natolik dobrý, že mohl být přesunut z jednotky intenzivní péče. Jeho matka uvedla, že Green Day je jeho absolutně nejoblíbenější kapela, jejíž písničky si pořád pouštěl, zejména tu první z nového alba — American Idiot.
Vypadá to poněkud směšně s tím americkým idiotem, ale muzikoterapie je docela oficiální metodou, kterou používají nejen různí šamani, ale i renomovaní lékaři. A to nejen při léčení psychických stavů, ale i na příklad při léčbě pacientů s diagnózou Trisomie 21 - Downův syndrom. Hudební zvuk je fyzický jev a proto také vyvolává fyzické změny v organismech. Umělecká hudba působí regulačně na akustickou bioenergii člověka. Terapeutické schopnosti hudby pomáhají léčit různá onemocnění v psychické a fyzické sféře. Hudba spojená s pohybem má kladný vliv na celou soustavu psychofyzického rozvoje dětí a mládeže. Jde o to, jaká hudba: jistě existuje "hudba", která má naopak vliv negativní, vyvolává stres, agresi a díky fyzikálním schopnostem může také poškodit sluch.
Správně volená hudba jako jeden z neuroleptických činitelů snižuje projevy nervozity u dětí a mládeže až o 30 %. Hudby se využívá terapeuticky v psychiatrii, pediatrii a dětské psychiatrii. S její pomocí jsou odstraňovány neurózy a funkční poruchy, koktavost, dyslektické čtení a psaní, usnadňuje aplikaci narkózy. (více zde).

Pan Zmožek na svých stránkách uvádí, že jeho písně dokázaly vyléčit nejen homeroidy, ale i rakovinu. To je přinejmenším odvážné tvrzení, ovšem spousta lidí například s rakovinou v konečném stadiu, kteří jsou v beznadějné situaci, utratí za Zmožkovy CD poslední peníze v naději, že budou zachráněni.

28.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Prodej letiště Praha zachrání státní rozpočet!

Sociální demokraté ústy Paroubka jasně naznačili, že občanskými demokraty navržený rozpočet na příští rok má šanci projít v parlamentu jedině v případě, že v něm bude zahrnut plán prodeje ruzyňského letiště. Nesouhlasí s náhradou za prodej části akcií ČEZ. "O tom budeme s ODS jednat, pokud si to budou přát. Pokud mají zajištěnou podporu u poslaneckého klubu komunistické strany, pak naši podporu určitě potřebovat nebudou," prohlásil s jedovou slinou v ústech Paroubek. Pokud tedy ODS splní uvedenou podmínku ČSSD, získá hlasy jejích poslanců a nebude už potřebovat podporu menších stran. Ještě dodal, že odmítavý postoj ODS k návrhu ČSSD plyne z její neinformovanosti, neboť na ministerstvu dopravy je již připraven proces transformace letiště na akciovou společnost tak, že je možné ho spustit během několika dní. "To chce jen dobrou vůli. Tak jako oni se ptají, co my tím sledujeme, tak se mohu ptát, co tím sledují oni," zdůraznil Paroubek.
Co sleduje ČSSD prodejem ruzyňského letiště? Inu, nic víc a nic méně než realizaci svého cíle prodat čerstvě rozšířené letiště co nejrychleji pod tlakem spřáteleným investorským kruhům za co nejmenší peníz. V žádném případě nechci tvrdit, že je tohle korupční jednání, protože by prodej byl uskutečněn na základě rozhodnutí parlamentu a jeho poslance přece nelze pohánět k odpovědnosti za "nepovedenou" privatizaci nebo je dokonce podezřívat, že z toho měli nějaký osobní prospěch. Celé to vypadá jako šikovně nastražená chatrč připravená na ODS. Pokud by se k kdokoliv kdykoliv v budoucnosti pokusil privatizaci zpochybnit, vina by padla na ODS, která přece privatizací letiště podmínila schválení státního rozpočtu na rok 2007. Takový je plán expremiéra a uvidíme, zda na něj ODS naběhne.
V úterý se bude hlasovat o důvěře k Topolánkově vládě a protože je nanejvýš jisté, že vláda důvěru nedostane, můžeme očekávat pokus o sestavení úřednické vlády, již druhé v naší nejnovější historii. Navrhuji, aby tato úřednická vláda dostala mandát nejméně na deset let nebo alespoň do té doby, než se osobní vášně vyvolávané soudruhem Paroubkem uklidní a členstvo KSČM vymře. Pak bychom se mohli snad opět vrátit k demokratickým formám ustavení vlády.

28.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Letem internetovým světem: filmy, politika, silnice, nechci MSIE7.

Kde najdete informace o filmech z celého světa?
The Internet Movie Database (IMDb) je neuvěřitelně rozsáhlá databáze filmů z celého světa včetně filmů českých. Zkuste například "Tajemství hradu v Karpatech" nebo "Forman" a třeba také "Milos Kopecky". Úžasné a nepřekonatelné!
Jde-li vám jen o české filmy, pak navštivte České filmové nebe: kompletní průřez českou kinematografií od němých filmů až po současnost na internetu - 5421 filmů - 23156 herců a tvůrců - 10716 fotografií.

Chcete se stát profesionálním politikem?
Na vysoké škole CEVRO Institut, o.p.s. můžete v akademickém roce 2006/2007 studovat dva studijní programy bakalářského typu studia:

  1. Studijní program: Právní specializace. Studijní obor: Veřejná správa.
  2. Studijní program: Politologie. Studijní obor: Politologie a mezinárodní vztahy.

Netušíte, co je v novém zákoně o silničním provozu?
Pak byste si měli projít kurs o novinkách v pravidlech silničního provozu na této adrese: http://www.instructor.cz/novapravidla/ Nedoporučuji používat pro tento kurs Firefox. Ve MSIE je třeba mít povoleno používání FLASH animací. Nejvhodnějším prohlížečem je MSIE 7.0, který umí panely.
Přehled výše pokut ve formátu PDF najdete zde. Pečlivě prostudujte, vytiskněte a vozte v autě. Možná se vám bude tento přehled hodit.
Přehled počtu bodů za jednotlivé přestupky rovněž ve formátu PDF je tady. Bude se vám hodit, až proti vám bude vedeno správní řízení na základě oznámení policie. Což vám dozajista nijak nepřeji.

Nechcete nový MS Internet Explorer 7.0 ?
Používáte například Firefox a máte obavu, že se vám zanedlouho v rámci automatických aktualizací Windows XP nainstaluje do vašeho počítače Microsoft Internet Explorer verze 7.0 ? Pak si nainstalujte Toolkit to Disable Automatic Delivery of Internet Explorer 7.

27.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Číňané nepovažují úplatky za nic nenormálního.

Oblíbeným tématem v naši české společnosti je v poslední době existence úplatků zejména ve státní správě a v medicině. Většina Číňanů naopak považuje úplatky za nezbytnou součást podnikání ve své zemi. Uvedl to nedávno státní list China Youth Daily s odvoláním na průzkum univerzity Nan-kchaj mezi úředníky, zaměstnanci firem a dalšími občany. Zhruba 94 procent respondentů se domnívá, že úplatkářství je v podnikání běžně rozšířené, a 77 procent dotazovaných by k němu přistoupilo. "Většina lidí si myslí, že jejich podnikání bude moci jen stěží přežít, pokud tak neučiní," uvedl list China Youth Daily. "Úplatkářství je tiše přijímáno jako funkční marketingový prostředek a prostředek ke snížení tření mezi hráči na trhu a úředníky. U vládních úředníků je velmi běžné, že berou úplatky při vydávání licencí a certifikátů a během inspekcí," dodal list.
Má to své historické kořeny. Úplatky nacházíme už v klasické čínské literatuře: Dle tehdejších pravidel, dvorní dámy se nesměly setkat s císařem osobně. Dvorní malíř namaloval každé ženě portrét a císař vybíral ženy podle obrazů. Svou moc takto zneužíval dvorní malíř jménem Mao Jan-šou a vybíral od dvorních dam úplatky. Aby mohla být vybrána pro císaře, skoro všechny ho uplatily. Ale jedna překrásná žena, která se jmenovala Wang - čiang, také ji volaly Wang Džao-ťun, byla chytrá a krásná, uměla básně a hrát na hudební nástroji, byla také upřímná a odmítla dát malířovi uplatek. Mao se na ní zlobil a nenamaloval její skutečnou krásu a proto po mnoho let nikdy neviděla císaře (pramen).
Ačkoliv Mingská dynastie zavedla silný centralizovaný režim, tak pravá moc ležela v rukou eunuchů. Příčinou toho byla častá dědičná demence ve vládnoucím rodě, nebo nízký věk císařů. Klika eunuchů byla zkorumpovaná a vymáhala úplatky, snažila se potlačit oddané ministry a zapříčinila postupný rozklad vlády, což zapříčinilo i vyostřenou sociální situaci v zemi. Během dynastie Ming tak došlo k mnohým rolnickým povstáním, která byla potlačena (pramen).
Klasický čínský příběh "Putování na západ" (Journey to the West, ve filmu zpracováno jako The Lost Empire) je jako celek složeno z příběhů, ve kterých vystupuje mnoho nesmrtelných bytostí, duchů a démonů, reprezentujících spravedlnost a zlo. Autor ve svém románu vytvořil bizarní nadpřirozený svět. V tomto mytickém světě je stále vidět stín lidí. V neobyčejném nebeském paláci vystupuje posvátný moudrý císař, který stejně nedovede odhalit hloupost. Hloupost je v nebeském paláci stejná jako na zemi. V podzemním království se úředníci chrání navzájem a úplatky jsou zde zákonem.
Velmi podivný rozhlasový pořad o úplatcích nabízí můj oblíbený server Radio Lidová Čína pod názvem Odmítnout úplatek. Buď jsem to zcela nepochopil (moje stařecká demence) nebo se jedná o chybný překlad do češtiny. V každém případě si to celé poslechněte, čeština té Číňanky je neuvěřitelně rozkošná! Je nepochopitelné, proč si Radio Lidová Čína nenajme jako hlasatele rodilé české hlasatele. Asi proto, že by je čínská tajná policie neprověřila. Na zmíněné nahrávce je více historek či spíše vtipů, které jsou zřejmě podle čínské mentality žertovné. Doporučuji poslech zejména pro podnikatele, kteří hodlají v Číně podnikat.

Možná, že si děláme z úplatků zbytečné vrásky a že bychom se s tím mohli vyrovnat podobně jako jiné národy, zejména ty na východ od nás. Konec konců máme i staré české přísloví "Kdo maže, ten jede." Mělo by se s tím ale počítat při stanovování platů státních úředníků, lékařů a dalších profesí, kde by byly úplatky neboli hezké české všimné nebo modernější provize považovány podobně jako v Číně za něco obvyklého. Nepramení náš odpor k úplatkům jen z naší obyčejné české závisti? V každém případě si musí naši podnikatelé v Číně připravit peníze na úplatky nebo alespoň nějaké dárky. Jinak se jim nepodaří prorazit.

26.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Je přímé bankovnictví opravdu bezpečné?

Komerční banka (KB) nedávno reagovala na pokusy o internetové loupeže z bankovních účtů jejích klientů tím, že důrazně odmítá informace o zneužití vnitřních systémů banky. Banka prý pouze zaznamenala 10 případů klientů, u kterých se objevily pokusy o zneužití jejich osobních počítačů. V zájmu zvýšení bezpečnosti internetového bankovnictví KB zavedla nový způsob autorizace aktivních transakcí. Všichni uživatelé internetového bankovnictví mojebanka, kteří používají k podepisování transakcí osobní certifikát v souboru, budou nyní při provádění aktivních operací zadávat i autorizační SMS kód. Jedná se v podstatě o jednorázové heslo, které bude uživateli zasláno prostřednictvím SMS zprávy a bude nutnou součástí autorizace klienta při provádění aktivních operací. Při používání přímého bankovnictví je tedy prý bezpečnější provádět transakce přes mobilní telefon než přes internet. Shodují se na tom někteří odborníci právě v reakci na případ vyloupených klientských kont v KB: "Zprávy zasílané z mobilního telefonu do banky i z ní na mobilní telefon jsou při přenosu vždy šifrované a není tedy možné, aby je během přenosu četl nebo nahlížel někdo jiný, například hacker," uvedla například mluvčí ČSOB Kateřina Bednářová. Zajímavé, přesto je ale přece možné, aby v rámci odposlechů povolených soudem policie obsah SMS zpráv monitorovala slovo od slova. Možnost zneužití takové informace (hesla) je pak nasnadě. Někdo tedy nemluví pravdu či spíše mlží.
Jiní odborníci totiž naopak upozorňují, že zanedlouho mohou být mobily klientů bank snáze napadnutelné než počítače. Stále více modelů telefonů je vybaveno otevřeným operačním systémem (např. Symbian) a nejrůznějšími aplikacemi. Technické novinky přicházejí na trh prakticky denně, v mobilech se ale zatím běžně nepoužívají. Přesto již existují: program F-Secure je určen pro mobilní telefony pracující na platformě Symbian Series 60 (více zde). Také Kaspersky nabízí antivir pro inteligentní telefony vybavené Symbianem 6.1 nebo 7.0 a to verzi pro chytré Nokie a zvlášť pro Siemens SX1 (více zde, o odposleších mobilů zde).
Jak je to tedy s bezpečností přímého bankovnictví? Jako s každou jinou bezpečností. Vše je bezpečné jen do jisté míry a proto se vyplatí si počínat jako ona jeptiška ze známého vtipu se svíčkou. Když se ptáte tzv.odborníků na rizika, vždy odpoví: pořiďte si to či ono a ještě také tamto a když budete mít štěstí, nic vaše finance neohrozí. Jeden se pak nediví, že někteří skutečně bohatí lidé mají svoje miliony v krabici od bot třeba v garáži. Jednak jsou po ruce a druhak, kdo by je tam hledal. Tedy kromě policie, samozřejmě. Přeji krásný den indiánského léta, žádné viry ve vašem mobilu a žádnou policii ve vaší garáži.

25.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

CDMA modem AnyDATA odešel do věčných lovišť.

Odešel zcela a úplně konektor externí antény, který je konstrukčním zmetkem první kategorie. Prostě díky své křehké konstrukci upadl dovnitř. Dopustil jsem se známé chyby: používal jsem anténu. Doufám, že tato závada bude firmou O2-kyslík uznána jako záruční. Po jistém pátrání jsem objevil prodejnu O2 v pražském Edenu, kde modem přijali do opravy a po složení zálohy 4000 českých mě zapůjčili náhradní modem, starší typ GPC-6420, který má připojení externí antény vyřešen poněkud solidnějším způsobem. Náhradní modemy k zapůjčení mají jen někde, tak než se při nějaké podobné lapálii někam vypravíte, zavolejte tam. Takže se zase v pondělí ozvu.

20.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Co si myslím o placeném vstupu do Svatovítské katedrály?

Především to, že se kardinál Vlk dopustil velké chyby. V situaci, kdy mu ubývají skuteční oudové církve, kteří se aktivně podílejí na náboženském životě, si proti sobě a tím i proti katolické církvi popudil větší část národa. Ačkoliv jsem členem zcela jiné církve, rád jsem jednou za čas zašel do katedrály načerpat trochu té vznešené atmosféry místa, skrze které procházely české dějiny a na jehož dostavbě se účastnili finančně i členové mojí nekatolické církve. Faktem je, že se po převratu postupně z chrámu stala hlučná pouť plná turistů, kteří se často chovali velice nekulturně a bez sebemenší úcty. Katedrála přestala být důstojným a klidným místem, kde by mohl člověk chvíli zůstat jen se svými myšlenkami o pomíjejícnosti světa a lidského života. Bez ohledu na trapnou tahanici o tom, komu vlastně katedrála patří, se proti návalu čumilů mělo něco udělat už dávno.
Jestliže dnes katolická církev zavedla do katedrály vstupné ve výši 100 korun, zdá se, že k jistému uklidnění atmosféry uvnitř chrámu došlo. Je ale absurdní, aby někdo, kdo má potřebu zajít do chrámu třeba jednou týdně v době mimo náboženské obřady, opakovaně platil. Navrhuji proto panu kardinálovi možné a jednoduché řešení: místo jednorázové vstupenky zaveďte prodej permanentky, na kterou by se mohlo vcházet dovnitř po celý boží rok. Jestliže si jí koupí turista a využije jí jen jednou, má smůlu. Koneckonců, může přijet do Prahy vícekrát za rok, rádi ho tady uvidíme. Doufám, že se v hlavách posvěcených rozsvítí jasné světlo a já budu moci se svými vnuky zajít do katedrály vždy, kdy přijedou do Prahy. A jezdí často, nejméně pětkrát do roka. A já rád přispěji jednou ročně na tento chrám paměti českého národa, i když nejsem oudem církve, které právě teď katedrála patří.
Na závěr vám doporučuji článek, kterým Zdeněk Mahler bilancuje kauzu katedrály sv. Víta "Spor o smysl českých dějin neskončil" v Britských listech.

20.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Kočku na silnici raději přejeďte, mohli byste skončit v márnici.

Čtyři lidé zahynuli při nehodě českého autobusu, který havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd. Dalších 40 pasažérů utrpělo zranění, řada z nich vážná. V době nehody byla na silnici mlha. Podle rakouské policie řidič autobusu vypověděl, že se lekl srny, která přebíhala vozovku, a strhl náhle řízení. Autobus se dostal do smyku, narazil do stromu a zřítil se ze čtyřmetrového svahu, kde zůstal ležet na střeše.
Pokud tomu tak skutečně bylo, provedl řidič největší pitomost ve svém životě. Střet autobusu se srnou by neznamenal žádné ohrožení. Stál by život pouze tu srnu. U osobního auta by to bylo horší, ale pokud by se řidič nesnažil náhlým manévrem srně vyhnout, dopadlo by to nejspíše dobře. Je bohužel zcela běžné, že se na silnicích po celém světě zabíjejí lidé jen proto, že se obávali srážky s nějakým zvířetem od myši (!), kočky až po jelena a strhli řízení buď do protisměru nebo do stromu či v lepším případě nekontrolovaně vyjeli někam do pole či do příkopu, na jehož konci byl betonový mostek. Je to instiktivní reakce. Jakákoliv náhlá změna směru zejména při vyšších rychlostech většinou vede do pekel. Jediné, co má řidič při hrozícím střetu udělat, je držet směr a brzdit, samozřejmě s ohledem na povrch vozovky. Na náledí nebo na mokrém listí je lepší spíše přidat plyn. Zejména profesionální řidiči by měli být cvičeni a zkoušeni z takové situace například náhlým vhazováním lidské figuriny zpoza stojícího autobusu. Řidič, který by neovládl instinktivní nutkání a pokoušel by se náhlým manévrem změnit směr, by neměl dostat oprávnění řídit autobus do té doby, než by mu správné chování v této krizové situaci vešlo do krve.
Cvičte i vy sebe ve zvládnutí takové situace. V pomalé rychlosti na prázdné silnici si řekněte KOČKA! a zkuste jet dál a zastavte klidně a bez šíleného brzdění. Skuteční profesionálové při jízdě po silnici neustále vyhlížejí místo, kam by to uhnuli, kdyby se proti nim vyřítil nějaký šílenec v protisměru nebo když by se snažili vyhnout srážce s jelenem či divočákem, která může být dost zlá. Tehdy je naopak třeba náhle odbočit někam, kde ale není ani strom ani jiný automobil. Může posloužit i příkop (bez betonového mostku!), nejlepší je pokračovat někam do pole či zahrádky, i oplocené. Dřevěný nebo drátěný plot vás zbrzdí. Pozor ale na stromy v té zahrádce. Lepší je například rybník nebo řeka. Když ale skončíte ve vodě, snažte se okamžitě, dříve než se auto začne potápět, otevřít dveře! Rady o tom, že je třeba vyčkat, až se auto uvnitř naplní vodou, jsou naprostým nesmyslem! Byly prováděny velmi sofistikované pokusy, které nezvratně dokázaly, že ani po naplnění vodou nepůjdou dveře otevřít a elektricky ovládaná okénka nepůjdou spustit! Přeji krásný den. Můj moc pěkný nebude, čeká mě po osmi letech provozu mého Fiatu Brava výměna zadních tlumičů a předních brzdových disků včetně destiček a to nebude zadarmo.

19.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Zaútočil papež na islám? Zaútočí muslimové na papeže?

Papež Benedikt XVI. v neděli při polední bohoslužbě řekl, že velice lituje reakcí, které vzbudil jeho úterní projev na univerzitě v německém Řeznu týkající se islámu. Podle oficiálního překladu vydaného Vatikánem uvedl, že některé pasáže, které v proslovu použil, byly citátem ze středověkého textu a v žádném případě nevyjadřují jeho osobní myšlenky.
"Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem," citovala totiž v úterý hlava katolické církve byzantského císaře 14. století Manuela II. Paleologa. Tyto jeho výroky vyvolaly vlnu rozhořčení po celém muslimském světě.
Somálský duchovní Hasan Malín vyzval k zabití papeže. "Zapřísaháme vás muslimové, ať jste kdekoli, abyste pronásledovali papeže za jeho barbarská slova... Kdo urazí proroka Mohameda, musí být zabit," uvedl Somálec. Sebevražedným útokem proti papeži pohrozila irácká Armáda Mudžáhedínů.
Rozhořčení muslimů nad slovy římskokatolického papeže už má i hmotné důsledky. Rozvášněný dav vypálil v noci dva kostely řecké ortodoxní církve na západním břehu Jordánu. Ze "extrémně politováníhodná" označil papežova slova i turecký vrchní duchovní Ali Bardakoglu. Navrhl dokonce, že by měl Benedikt přehodnotit svou na letošní rok plánovanou návštěvu Turecka. "Nevidím žádný smysl v tom, aby někdo, kdo takto uvažuje o svatém proroku islámu, navštěvoval islámský svět," řekl Bardakoglu.
Generální tajemník kuvajtské fundamentalistické Lidové strany Hakím Mutajrí rovnou vyzval k odvolání velvyslanců z Vatikánu, dokud se papež neomluví. Podle indického výboru pro otázky menšin znějí papežovy výroky z tohoto týdne jako výzva ke "středověkým křižáckým výpravám".
Papežova dosavadní omluvná prohlášení ale nepřijal Írán, kde v neděli asi 500 studentů protestovalo ve svatém městě Kóm. Vlivný duchovní Ahmad Chátamí varoval, že jestli se papež neomluví, bude ""hněv muslimů pokračovat, dokud nebude plně litovat svých výroků. Papež by měl padnout na kolena před nejvyššími muslimskými duchovními a pokusit se pochopit islám," řekl Chátamí.

Přečetl jsem kdysi poctivě český překlad Koránu a některé pasáže o šíření víry jsou skutečně poněkud zvláštní. Papež nepochybně považuje islám za konkurenční náboženství, které se začíná prosazovat v poslední době s větší vehemencí zejména díky vzrůstajícímu islámskému přistěhovalectví do Evropy. Vatikánu se nepodařilo prosadit křesťanskou ideologii do návrhu ústavy EU, počty věřících nijak nerostou, spíše naopak. Soukromě se domnívám, že jakékoliv organizované šíření víry v minulosti i dnes přinášelo jen samé utrpení. Katolická církev má období násilného šíření křesťanství už za sebou a už dávno se neúčastní na řízení států, islám má ale bohužel zpoždění asi tak 500 let a také mentalita lidí, kteří islám praktikují je dosti odlišná od té naší západní. Islám je nejen o vyznávání víry, ale především o řízení rodiny a státu. Je ve fázi vývoje, ve které se nacházelo katolické křesťanství někdy ve středověku. Jak se s tímto časovým posunem vyrovná svět si netroufám předpovědět. V každém případě, Bůh s námi. Je to totiž ten samý Bůh Židů, křesťanů i muslimů. Jen se jaksi nemůžeme dohodnout, co po nás tento společný Bůh vlastně chce. A jemu se, jak se zdá, nechce s námi mluvit. Snad, kdyby aspoň poslal nám všem mail...

Úplný text projevu papeže Benedikta XVI, pronesený 12. září 2006 na univerzitě v Regensbugu najdete zde. Jen si prosím opravte v textu chybu překladatele:"...jsme vděční za velkolepé možnosti, které se otevřeli lidstvu, a za pokrok v lidskosti, která nám byla zaručena." Zaměňte si měkké "i" za "y" ve slově "otevřely". Ten projev ale stojí opravdu za přečtení.

18.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Je možné přežít pád do tekutého olova?

Kdo jste viděli film Vetřelec III, pak si jistě pamatujete závěrečnou sekvenci, ve které je nejprve vetřelec zalit rozžhaveným olovem a pak Sigourney Weaver sama skočí do olověné lázně, aby tak definitivně zničila zárodek matky vetřelců v sobě. Že se něco podobného může stát i v české realitě potvrzuje zpráva z Příbrami: V pondělí 11.září ve 21:18 vyjížděla středočeská záchranná služba do Kovohuti Příbram, kde spadl padesátiletý zaměstnanec do nádrže se žhavým olovem. Utrpěl od olova popáleniny druhého až čtvrtého stupně na dvaceti procentech těla. Popálený byl hlavně na zádech, hýždích a levé dolní končetině. Pravděpodobně v sobě neměl žádného mimozemského vetřelce, jednalo se nejspíše o tragickou neopatrnost při práci v tak nebezpečném pracovním prostředí. Zázračné na tom je, že tento pád do tekutého olova přežil. Zřejmě se z té lázně dostal dostatečně rychle. Olovo taje již při teplotě 375 stupnů Celsia a běžně se s ním pracuje při teplotě kolem 600 stupňů. Jen pouhou shodou okolností se konal den předtím Rituál chůze po žhavém uhlí (Firewalking) v obci Skřidla u Českých Budějovic. Teplota žhavých uhlíků, po kterých se účastníci procházeli, je shodou okolností kolem 600 stupňů.

15.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Čína je náš vzor: děti už nebudou v základní škole platit školné!

Zpráva čínského rozhlasu (CRI): "Na venkově západní Číny byla zrušená povinnost platit školní poplatky za povinnou školní docházku. Na venkově západní Číny byla v první polovině letošního roku uplatněna politika, kterou byla zrušená povinnost platit školné poplatky za povinnou školní docházku. Čínská vláda uvolnila na realizaci nové politiky 46 a půl miliardy čínských juanů. Z tohoto benefituje celkem 48 milionů 800 tisíc žáků. V Číně se zavádí devítiletá povinná školní docházka. Čínská vláda v březnu letošního roku předložila cíl, že během dvou let zbaví venkovské žáky v celé Číně placení školních poplatků. Jako první se tato politika letos realizovala v západních oblastech země."

Přiznám se, že mě tato zpráva poněkud zaskočila. Domníval jsem se naivně, že cílem komunistů bylo vždy a všude potírání negramotnosti především prostřednictvím bezplatné školní docházky a to včetně studia na vysokých školách. A teď jsme svědky, že Čína, tento velký vzor našich komunistů i soudruha Paroubka, teprve nyní ruší poplatky za povinnou školní docházku a zavádí devítiletky. Jak bychom tedy měli aplikovat zkušenosti čínských soudruhů na naše podmínky? Nevím a jsem zmaten. Držet krok s Čínou pro nás nebude snadné a ÚV KSČM by se k tomu měl co nejdříve vyjádřit!

14.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak přizpůsobit nepřizpůsobivé spoluobčany?

Z tisku: Po svém mimořádném zasedání tento požadavek vznesla vládní Rada pro záležitosti romské komunity. Rada žádá, aby nová vláda učinila systémové kroky k řešení situace sociálně vyloučených lokalit. "Situace je alarmující," uvedla Jana Horváthová, členka rady. "Žádáme vládu, aby udělala opatření, která vymažou vyloučené lokality z mapy Česka." Rada vlády tak reagovala na výsledky výzkumu ministerstva práce a sociálních věcí, který ukázal, že ve více než 310 ghettech u nás žije na 80 tisíc lidí. Podle Rady je nutné udělat systémová opatření, především v oblasti zaměstnávání a vzdělání. "Je potřeba novelizovat zákon o obcích, kde by bylo jasně uvedeno, že mají povinnost se o své občany postarat," řekla Horváthová.
Právě obce se z 50 % podílí na vzniku vyloučených lokalit tím, že Romy vystěhovávají z lukrativních bytů ve městě na okraj. Z analýzy také vyplynulo, že 95 % obcí situaci vůbec neřeší. Rada navrhla také opatření v oblasti zaměstnanosti. Tam by podle Rady vlády měla být zavedena povinnost firmy, kde je více než 25 lidí, zaměstnat dlouhodobě nezaměstnaného Roma. Stejnou povinnost by měly mít také firmy, které čerpají investiční pobídky. Šílená myšlenka! Úvaha z internetové diskuze: Pokud ho zaměstnám, přestane být dlouhodobě nezaměstnaný a já ho za první áčko klidně vyhodím. A má na rok pokoj, než se zase stane dlouhodobě nezaměstnaným. Takhle si to vláda určitě představuje.
Stejnou zhůvěřilostí je požadavek, aby se "domovské" obce postaraly o své občany! Vždyť se tak už děje: obce svým občanům vyplácejí spousty sociálních podpor. Pokud se někde pokusili vytvořit pro dlouhodobě nezaměstnané a nepřizpůsobivé občany nějaká pracovní místa v údržbě, úklidu veřejných prostranství a podobně, rychle tato akce skončila naprostým nezájmem těch, kterým měla pomoci. Rada si patrně představuje, že se v každé obci vybuduje rekreační zařízení s plnou penzí pro občany, kterým se nechce pracovat, kde budou školeni drahými firmami o tom, jaké je to krásné mít pravidelný příjem za poctivou práci. Budou se zde učit číst a počítat a získávat různé kvalifikace, které nikdy nevyužijí.
S problémem, co s občany, kterým se nechce za žádných okolností pravidelně pracovat, se potýkají všechny rozvinuté státy na světě. Státy podle našich měřítek zaostalé s primitivním nebo žádným sociálním systémem tento problém prostě neřeší. Je samozřejmě jisté, že pokud se tito nepřizpůsobiví občané nedostanou k penězům legální cestou, začnou si opatřovat prostředky nelegálně krádežemi. Pokud je policie schopná a dělá svoji práci, skončí zákonitě ve vězení. To ovšem znamená mnohem větší ekonomickou ztrátu, protože náklady na "ubytování" jednoho vězně jsou u nás kolem 650-700 korun denně! O práci vězňů s výrazným ekonomickým výsledkem můžeme nechat si jen zdát.
Jak tenhle problém řeší například v USA? Existuje tam velice rozsáhlý a rozvinutý vězeňský průmysl. Věznice dodávají pracovní síly soukromým firmám a tak pracují zejména na údržbě silnic třetí a horších tříd a v zemědělství, ale i v průmyslu. Značná část těchto "zaměstnanců" z takových táborů prakticky nevyjde ven. Pokud jim skončí výkon trestu, vrátí se ke starému způsobu života a kradou či loupí i se zbraní v ruce. Po dopadení putují zpět na nucené práce.
Takový systém si ale v naší přehumanizované Evropě nedovedeme představit. Ochrana lidských práv a svobod je nám nadevše a vede to až k absurdní situaci, kdy se u nás může právoplatně odsouzený a vězněný občan stát poslancem nebo senátorem! Kdokoliv se proti ochranářské politice spodiny společnosti postaví, je okamžitě označen za rasistu a xenofoba. Jsme proto v neřešitelné situaci a nikdy se z ní nevyhrabeme. A žádná vládní Rada pro záležitosti romské komunity z ní nemůže najít takovou cestu, která by byla přijatelná pro "přizpůsobivé" občany. Jakékoliv zásadní řešení, které například padlo i z Bruselu (poslat romské děti do internátních škol), vyvolá jen nepříčetný řev, neprojde a všchno zase jen skončí u prázdných řečí.

13.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Kyslíková firma spustila televizi po drátě.

Ano, jedná se o známou světovou firmu O2, které se také někdy říká Telefónica, případně "španěláci" či "kyslík". Telefónice O2, dříve Českému Telecomu, poklesl od roku 2000 počet provozovaných linek o téměř jeden milion na 2,84 milionu. Nabízejí vám nyní televizi po drátě v naději, že vás oberou o nějakou tu pravidelnou korunu každý měsíc za předpokladu, že jim zůstanete věrni a nezrušíte svoji pevnou linku, kterou vám kdysi zavedli telekomunisti. Samozřejmě jen tam, kde na to jejich dráty a ústředny budou stačit. To je nutné předem ověřit. Pokud snad pevnou linku nemáte, zavedou vám ji za jednu kačku. Musíte si ovšem objednat také libovolný hlasový tarif. Pak můžete mít například základní balíček O2 TV Zábava nebo O2 TV Kino. V případě, že současně využíváte i službu O2 Internet Expres, bude vám po prvním měsíci účtováno 377 Kč (448,63 Kč s DPH). Pokud k O2 TV využíváte pouze hlasový paušál, zaplatíte 460 Kč (547,40 Kč s DPH).
O2 TV Zábava obsahuje tyto kanály: Nova, ČT1, ČT2, Prima, Markíza, STV 1, CT24, CNN, BBC World, Jetix, Minimax, A +, Spektrum, National Geographic, Discovery, AXN, Zone Romantica, Zone Reality, ČT 4 Sport, Galaxie Sport, Eurosport, Eurosport 2, Óčko, MTV Europe. O2 TV Kino má v sobě jen kanály Nova, ČT1, ČT2, Prima, HBO, HBO2, Cinemax1, Cinemax2.
Služba Videotéka je videopůjčovna po drátě, která má nyní kolem 250 filmů (velmi béčkových!) v cenovém rozpětí od devíti do sedmdesáti korun za prohlížení během 24 hodin. Film je přehráván v reálném čase, není zde žádná časová prodleva. Film je možné pozastavit a přetáčet dopředu i dozadu, stejně jako u videa.
Služba O2 TV využívá set-top-box iCAN 3800TW - IP. televize musí být vybavena zásuvkou SCART nebo HDMI. Tento set-top-box podporuje také příjem signálu prostřednictvím DVB-T (pozemní digitální vysílání) přes vaši anténu. Takže můžete mít doma v budoucnu pěkný mix televizních programů přijímaných ze všech stran. Pokud jste si ovšem již nějaký ten set-top-box pořídili, bude vám tato přednost na nic, leda byste jej prodali sousedům.
Nabídka programových kanálů O2 sice není tak impozantní jako například satelitní služba UPC Direct Rodina za 689 korun, ale srovnatelná O2 TV Zábava je malinko levnější za 547,40 korun. Pokud se bude Telefónice dařit, mohlo by to v budoucnu působit na snížení cen UPC. O tom, jaká je kvalita vysílání se zatím nic neví. UPC Direct má ovšem jednu nepřehlédnutelnou přednost: můžete si jí pořídit kdekoliv po celém území za předpokladu, že vidíte na oblohu jižním směrem. Celá vaše kalkulace cen ale bude nepochybně složitější: musíte uvážit, zda potřebujete rychlý internet po pevné lince, nebo jej máte "mobilně" přes CDMA (bez hlasového tarifu) či jinak a telefonujete výhradně mobilem. Přiznám se, že nezávidím těm, kteří se právě teď rozhodují, jak ten gordický uzel televize + internet + telefon rozseknout a co si vlastně koupit či co u koho objednat. Začíná to být pěkný guláš!
Více o IPTV O2 najdete na následujících adresách:

12.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Kupujete dům nebo stavební parcelu?

Orientujte se při výběru parcely kromě jiného také podle Mapy sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených romských lokalit v ČR. Vypracovala firma Ivana Gabala, známého odborníka na potlačované menšiny a přítele Václava Havla. Sami o sobě praví toto: GAC spol. s r. o. je sociologickou a analytickou společností, která rozvíjí víc jak desetileté profesní zkušenosti společnosti Ivan Gabal Analysis & Consulting. Ve své činnosti se orientujeme primárně na výzkumné a analytické projekty zaměřené na socioekonomický rozvoj regionů za využití prostředků ze strukturálních fondů. Zaměřujeme se na dlouhodobé nestandardní projekty. Věnujeme se zpracování řešení, která vyžadují detailní znalost představ veřejnosti či úrovně veřejné podpory proto, aby mohla být provedena kvalifikovaná rozhodnutí ústící ve stanovení veřejné rozvojové strategie či strategie komunikace.
Jinými slovy, je to firma žijící z peněz daňových poplatníků, která vymýšlí různé "projekty" aby na nich slušně vydělávala. Zmíněná mapa ovšem může posloužit zcela paradoxně i k jinému účelu, než bylo myšleno. Kdo chce mít jistotu, že se naproti jeho domu nebude popelit v odpadcích komunita sociálně nepřizpůsobivých, dobře si mapu prostuduje, než koupi domu či pozemku uskuteční. Mapa může být také veřejně prospěšná tím, že se jiní sociálně nepřizpůsobiví občané podle ní přestěhují ke "svým", třeba i ze Slovenska. Stačí, když jim nějaký pracovník z internetové kavárny pro nepřizpůsobivé provozované z peněz daňových poplatníků vybere podle mapy vhodnou lokalitu, kde najde "svoje" lidi.
Popisy lokalit "objevených" Gabalem a spol. jsou prakticky stereotypní:
Soukromá ubytovna – třípodlažní budova s byty velikosti 1+0 a výjimečně 2+0 (dvě místnosti jsou propojeny odstraněním skleněného přepažení). Ubytovna je v zástavbě domů a různých objektů soukromých firem. Sociálně nevyloučení obyvatelé bydlí cca 20 – 30 metrů od lokality sociálně vyloučených obyvatel. Obchod s potravinami se nachází přímo v objektu ubytovny, ostatní služby jsou dostupné cca 5 – 10 minut autobusem. Stav domu: Solidní. Vybavení ubytovny je velmi zastaralé a mnohdy nefunkční. Klienti jsou ubytováváni v kójích dříve sloužících jako kancelářské prostory (přepažení mezi nimi je skleněné, což je vyřešeno tapetami na skleněných stěnách). Sociální zařízení je společné na chodbách. Ubytovnu vlastní soukromý majitel, který má v ČR několik ubytoven podobného charakteru. V současné době došlo ke změně správce objektu. Chystá se též změna provozního řádu a vymáhání jeho důsledného dodržování. Vznik a vývoj lokality, mechanismy vstupu a výstupu: Lokalita vzniklá nově řízeným sestěhováním Řada Romů přišla do ubytovny po povodních, nebo poté, co prodali byty (často na sídlišti) a odjeli do Anglie. Po návratu byli ubytováni v ubytovnách.
Většina obyvatel je závislá na sociálních dávkách. Někteří příležitostně pracují „načerno“. Někteří si přivydělávají sběrem železného šrotu a barevných kovů. V lokalitě se ojediněle vyskytuje prostituce, prodej drog a lichva. Někteří obyvatelé mají problémy s gamblerstvím, narkomanií (toluen, THC, výjimečně i tvrdé drogy, vše především u mládeže) a alkoholismem. Koncepce integrace neexistuje a ani se nepřipravuje.

Pramen: http://www.esfcr.cz/mapa/int_ms14_8_2.html
Ministerstvo chce podle této mapy nastavit čerpání peněz z Evropského sociálního fondu, ze kterého se bude moci v příštích šesti letech čerpat na 2,6 miliard korun pro cca 80 000 nepřizpůsobivých, což je slušných 32 500 korun na hlavu včetně kojenců. Také bych si takovou podporu nechal líbit. Musím se ale nejdříve stát sociálně nepřizpůsobivým.

11.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak vyrobit dřevěnou stoličku.

Dnes se místo politiky a počítačů budeme věnovat něčemu opravdu praktickému. Má snad vaše žena vysoko do horních skřínek v kuchyni? Nebo potřebujete stoličku pro vaše dítě či vnouče? Pak se dejte do práce a vyrobte jednoduchou dřevěnou stoličku. Pokud ovšem nemáte obě ruce zcela levé. Co budete potřebovat? Především 1 metr dlouhé prkno o šířce alespoň dvacet centimetrů, 4 šrouby do dřeva dlouhé 70 mm, dva šrouby do dřeva dlouhé 50 mm a konečně laťku asi tak 2 x 3 cm dlouhou 45 cm. Nářadí: přímočarou elektrickou pilku, akumulátorový nebo obyčejný šroubovák, vrtačku a vrták do železa 2 mm. Nejlepší je akuvrtačka-šroubovák.
Prkno musí být ohoblované a pěkně vybroušené buď elektrickou vibrační bruskou nebo pomocí smirkového papíru a lidského sádla. Uřízněte si vrchní desku o rozměrech 20 x 40 cm a dva díly nožiček 20 x 30 cm. Jeden řez proveďte pod malým úhlem tak, aby nožičky stály mírně šikmo, jak je patrné z fotografie vpravo. Přispěje to ke stabilitě stoličky. Do nožiček vyřízněte libovolný oblouček a zářez pro ztužující laťku. Všechny otvory pro šrouby si předvrtejte, aby vám dřevo neprasklo. Zejména u dvou šroubů, které fixují ztužující spodní příčku je to nezbytné. Přišroubujte horní desku k nožičám dvěma šrouby délky ccz 70 mm a nezapomeňte, že musíte předvrtat a šroubovat pod stejným úhlem, jaký svírá noho stoličky s vrchní deskou. Montáž můžete vylepšit nanesením lepidla na dřevo (Herkules a pod.) na všechny spoje. Pro povrchovou úpravu doporučuji Dixol bezbarvý nebo obučejný či včelí vosk. Nejdříve pomocí opalovací lakýrnické pistole nebo fénu vosk rozehřívejte a nakapejte jej na dřevo. Pak postupně kapičky vosku roztavte a hadříkem horký vosk vtírejte do dřeva. Je to ekologické a za pár haléřů.
Cena vámi vyrobené stoličky by neměla přesáhnout 50 korun, zejména pokud tak jako já použijete prkno koupené přímo na pile a ne v nějakém tom obi. V každém případě budete mít radost z faktu, že jste z ničeho vyrobili něco velice užitečné a navíc krásné. Přeji hezké posezení.

8.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Provozujete internetový obchod? Pak máte důvod k obavám.

Pokud se nepodaří ODS v parlamentu zrušení zákona o registračních pokladnách nebo alespoň posunutí počátku jeho platnosti, budou si muset pořídit registrační pokladny všichni provozovatelé internetových obchodů, kteří přijímají platby od zákazníků prostřednictvím jejich bankovních karet. Jejich použití je totiž považováno za hotovostní platbu bez ohledu na to, že se jedná prakticky o stejnou finanční operaci, jakou je platba prostřednictvím příkazu k převodu z bankovního účtu. Na internetu jsem v jedné diskuzi zachytil znění dopisu z ministerstva financí s odpovědí na otázku, zda musí být takové platby zaváděny od 1.1.2007 do registrační pokladny:

Vážený pane, podle zákona o registračních pokladnách dle ustanovení § 2 písm. k, se platbou rozumí příjem nebo výdej bankovek a mincí české nebo cizí měny a úhrady vykonané prostřednictvím elektronického platebního prostředku, ceninou nebo šekem.
Prodej zboží na dobírku, platby bezhotovostně prostřednictvím bankovního příkazu z bankovního účtu se nepovažují za platbu tzn. není povinnost evidovat tyto platby na registrační pokladně.
S pozdravem za oddělení 473 - Registrační pokladny

Pěkná zhovadilost, že? Něco se musí zaevidovat a něco zase ne. Projev skutečné idiocie. Aby se provozovatel internetového obchodu vyhnul nesmyslné duplicitní evidenci plateb, které stejně probíhají systémem SSL (viz např.zde) mezi jeho zákazníkem a bankou, musel by dnešní efektivní systém plateb kartami zrušit a přejít na bankovní převody nebo dobírku. Což při obchodování se zahraničím znamená konec podnikání! Aby vyhověl zákonu, bude muset ručně z výpisů z účtu nebo protokolů z programu pro sledování a řízení internetového obchodu každý jednotlivý nákup znovu zadat do registrační pokladny. Z toho je patrné, jací s prominutím idioti a ignoranti zákon o registračních pokladnách dávali dohromady. Podle mého názoru to také znamená, že se musí evidovat i platby prováděné pomocí mobilních telefonů a to i tehdy, že částka přesahuje 50 korun. V takovém případě se záznam provádí sečtením plateb za jeden den.
Jedno je jisté: lobby prodejců registračních pokladen propojená s populistickými komunisty a neokomunisty upekla horkou jehlou zákon, který může pro řadu drobných obchodníků znamenat i likvidaci. Běžná registrační pokladna s nepatrnými funkcemi je často dražší, než výkonný osobní počítač. Tak zvaná fiskální tiskárna, kterou je možné splnit podmínky zákona, stojí přes 15 000 korun. Neumí přitom nic jiného, než tisknout paragony na úzký kotouč papíru a nedá se na nic jiného tedy použít. Všechno kolem registračních pokladen není nic jiného než obchod s předraženým "železem", nemluvě o tom, že ti, kteří dnes mají pokladnu v obchodě spolu se skladovým hospodářstvím na jednoduchém PC, musí zahodit pořízený SW, doplnit HW v ceně nejméně 15-20000 a nakoupit za podobnou cenu SW nový.
Internetová centrála spolku lobistů v článku Proč nebude zrušen zákon č.215/2005 (o registračních pokladnách) ? předvádí, jakou demagogickou politiku tito obchodníci používají. Pozoruhodná je "kvalita" autorovy češtiny, článek se hemží hrubkami.
Další oficiální i polooficiální informace o zavádění registračních pokladen najdete zejména na následujících adresách:

7.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Posílání SMS zdarma na klienty Telefónicy přece jen funguje.

Po jistém pátrání (Google: "SMS" site:o2.com sponzorovaná) jsem objevil, že lze na mobil od Telefónicy poslat zdarma sponzorovanou SMS v délce 60 znaků přímo z adresy http://www.cz.o2.com/mobile/cz/smsGateway/. Nápověda zde umístěná má bohužel zmrvenou češtinu. A buďte trpěliví, chvíli to trvá, nejspíš se podstránka pro zadání SMS tahá až ze Španělska. Je tam použit tag iframe, tak pozor, pokud si někdo iframe jako nebezpečný blokujete, ničeho se nedočkáte. Dnes má být podle předpovědí všech stanic zcela jasno, ale není. Zatím neprší a tak doufám, že bude pršet až v pátek, jak odborníci předpověděli. Hodláme totiž pouštět s starším vnukem draka.

6.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Telecom, Eurotel i Quick.cz je mrtev!

Od prvního září tak máme místo Quick.cz velmi hloupě pojmenovaný server O2Active.cz, tedy něco jako aktivní kyslík. Zjistíte to snadno, jakmile se pokusíte dostat na quick.cz. Budete promptně přesměrování na http://www.o2active.cz/. Máte-li snad na quick.cz poštovní účet, dostanete se na něj na webu přes http://webmail.o2active.cz/. Jinak se ale nic neděje, vaše jméno i mailová adresa@quick.cz nastavená například pro server POP ve vašem e-mailovém klientu zůstává. Zatím. Pokud vám ale někdo s účtem na quick.cz pošle mail, nedivte se: jeho adresa bude mít za zavináčem z ničeho nic o2active.cz! Tolik užitečný a používaný telefonní seznam pevných linek je nyní na dosti zoufalé adrese http://telefonniseznam.o2active.cz/. Staré dobré adresy jako např. http://phone.quick.cz/ ale ještě stále fungují, otázka je ovšem, na jak dlouho.
Nefunguje ale posílání SMS zpráv (SMSGateway) do mobilů Eurotelu, které bylo dosud zdarma, i když omezené délkově a s reklamou. Hodí vás to na adresu http://www.cz.o2.com/mobile/cz/home/index.html, tedy někam tam, kde je prostor pro dřívější služby Eurotelu.
Sjednocení designu stránek "Telecomu" a "Eurotelu" se vůbec nepovedlo: všechny stránky cz.o2.com/... mají záhlaví ve FLASHi a tak kdo jej má vypnutý, může se mu zdát, že například nefunguje volba HLEDEJ... Vrcholem je úvodní stránka http://cz.o2.com, která je ve FLASHi celá! Naopak stránky http://www.o2active.cz/ (snad dříve quick.cz) totéž záhlaví díkybohu ve FLASHi nemají, je tam obyčejný GIF a bublinky v něm neposkakují. Jaksi se páni či dámy programátorští nedohodli a hlavně jim nedošlo, že dost hodně uživatelů zejména Firefoxu mají vypnutý otravný FLASH s přiblblými animacemi. Super aktivní menu v záhlaví je dost obtížné ovládat, k podřízeným volbám musíte dost kličkovat, jinak se přehodíte do jiné sekce jako nic.
Až budete chtít vypovědět například pevnou linku a začnete hledat "stahovací" stránku různých dokumentů, výpovědí atp., najdete ji na nové adrese http://www.cz.o2.com/fixed/cz/pece_a_podpora/stazeni_dokumentu.html. Dalo mi to dost práce ji najít. Jediné štěstí je, že tyto nové kyslíkové stránky nejsou ve španělštině. Hledání v nich vám ale občas jako španělská vesnice připadat bude. Napadlo vás také, proč nemají kyslíkoví španěláci doménu o2.cz? Inu proto, že ji vlastní od roku 2000 pan Ing. Tomas Schel a zřejmě se nedohodli na ceně.

Jo, a včera jsem nezešílel ani nebyl nemocen, jen jsem musel od rána stěhovat část rodiny z chaty do Prahy, nakupovat a zase se řítit zpátky ke druhé časti rodiny. Proto jsem se vůbec k počítači nedostal. A obrázek perpetua mobile jsem také už nahrál.

5.9.2006 [Trvalá adresa článku.]

Perpetuum mobile bylo konečně vynalezeno!

Sean McCarthy a Richard Walshe, dva sympatičtí podnikatelé z Dublinu, tvrdí, že našli způsob, jak vyrábět zadarmo neomezené množství energie – prostě ze vzduchu. Jsou si tak sebejistí, že hodili rukavici vědecké komunitě – tvrdí, že přepsali zákony fyziky. Minulý týden otiskli McCarthy, Walshe a dalších 28 akcionářů podniku Steorn, soukromé technologické výzkumné společnosti, celostránkový inzerát v týdeníku Economist. V něm vyzývají vědce, aby utvořili dvanáctičlennou porotu a určili, zda jejich systém na výrobu energie zadarmo pomocí magnetů je reálný, nebo zda je to pouhý kanadský žertík, zda se jim to všechno jen zdá a dopustili se nějakého omylu. Více o tomto převratném objevu čtěte v Britských listech a na eSpace.net.

1.9.2006 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.