CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 428, 2.10. - 31.10.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Outlook 97/2000/2003 - Převedení Osobního adresáře do Kontaktů.

Rozhodli jste se přejít z Outlooku do Thunderbirdu a nevíte, jak do něj dostat adresy z vašeho Osobního adresáře? Cesta vede jen přes Kontakty Outlooku a tak do této složky musíte převést obsah Osobního adresáře. Ten má příponu PAB a jeho výchozí umístění je jednotka:\Documents and Settings\uživatel\Local Settings\Data aplikací\Microsoft\Outlook.
1. V nabídce Soubor Outlooku klepněte na příkaz Import a export.
2. V oblasti Zvolte akci, kterou chcete provést klepněte na položku Importovat z jiného programu nebo souboru a klepněte na tlačítko Další.
3. V oblasti Vyberte typ souboru, ze kterého chcete importovat klepněte na položku Osobní adresář a klepněte na tlačítko Další.
4. V oblasti Vyberte cílovou složku klepněte na složku Kontakty nebo na podsložku složky Kontakty.
5. Klepněte na tlačítko Dokončit.
Další informace o importech a exportech dat najdete na http://office.microsoft.com

31.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

ODS má většinu v senátě.

ODS získala v Senátu nadpoloviční počet hlasů. Po víkendových volbách přibude ke stávajícím 27 senátorům 14 nových. ČSSD získala šest senátorů, KDU-ČSL čtyři. Po jednom senátorovi získaly tři menší strany či sdružení. Účast byla 20,73%. ODS mohla mít přitom o jednu senátorku víc. Kandidátku ODS Janu Fischerovou dělilo jen 24 hlasů od toho, aby z vysoké politiky vyřadila lidoveckého soupeře Petra Pitharta. Přitom ho v prvním kole porazila téměř o dva tisíce hlasů. V lidoveckém volebním štábu po vyhlášení výsledků panovalo nelíčené nadšení. Petr Pithart zvaný také "dvojdomek" měl slzy v očích, telefonoval šťastný manželce, a když přišel do štábu úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal, dlouze se s ním objal. Bylo to jen o fous a bývalý komunista a pozdější zrádce své rodné strany by musel být živ jen z penze nejméně dalších šest let. Bylo by to přece jen o něco méně peněz než jeho současný příjem místopředsedy senátu: 115 700.- Kč plus víceúčelová náhrada ve výši 28 800.- Kč. Slzy štěstí byly tedy na místě.

30.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Daňové poplatníky je třeba obrat dohola!

Z tisku: Ten, kdo v Německu vlastní počítač s připojením na internet a dosud nehradí koncesionářské poplatky za rozhlas nebo televizi, zaplatí od příštího roku měsíčně 5,52 eura (asi 150 korun). V minulých dnech se na tom dohodli předsedové vlád německých zemí. Platit mají podle tohoto modelu i vlastníci mobilů s připojením na internet přes UMTS.
V EU platí, že co se stane v Německu, stane se v brzku i v celé EU. Němečtí vládci tímto opatřením snad hodlají zasadit ránu rozšiřování rychlého internetu v Německu a později i v EU? Nebo chtějí v žoldu provozovatelů internetové televize (IPTV) přinutit majitele počítačů, aby si kromě připojení k internetu objednali za další poplatek i IPTV televizi, když už musí ze zákona platit koncesionářský poplatek? Pokud se to prosadí v EU, pustí se do toho z gruntu i organizace typu český Ochranný svaz autorský, Česká televize a Český rozhlas a prosadí zákon, aby se z každého prodaného počítače, mobilu, televize, přehrávače či radia platili autorské poplatky i koncesionářské poplatky přímo při zakoupení na celou dobu výrobcem plánované životnosti daného přístroje. Bude-li se pokračovat v tomto trendu nastaveném již snahami o zavedení poplatků nejen z prodávaných prázdných CD a DVD nosičů, ale i z tiskáren, kopírek, pevných disků, flash pamětí, video a audiokazet a všech zařízení s možností záznamu (více zde a zde), dočkáme se brzy zavedení poplatku například za pohled z okna. Více pochopitelně za pohled na Pražský hrad, pohledy do tovární zdi budou možná výjimečně osvobozeny od poplatku. Platit se bude podle počtu očí obyvatel bytu či domu. Bylo by to plně v trendu již dávno zavedených poplatků za dýchání vzduchu na horách, který je často mimochodem mnohem horší, než někde v nížině v lese. A ještě jeden nápad z mojí kuchyně: zavedením spotřební přirážky k prodávaným botám by se získaly peníze na obnovu chodníků.

27.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Pohanková kaše a registrační pokladny.

Poslanec za ČSSD Michal Pohanka vystoupil včera z poslaneckého klubu a rovnou i ze své rodné strany. Mladý nadějný a hbitý kádr tak vrazil pantátovi Paroubkovi nečestně kudlu do zad a zůstavil jej jen s 99 hlasy ve sněmovně. Podle svých slov proto, že jej k tomu prý vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Mgr. Michal Hašek poté, co se Pohankovo jméno objevilo v reportáži televize Nova o kauze lupičů z evropských fondů Doležel/Péťa. Poslaneckého mandátu se vzdát nehodlá a již naznačil, že by mohl podporovat některé návrhy ODS. Údajně se k podobnému kroku chystají i další poslanci ČSSD, kteří budou hledat dobré bydlo u příští vlády, jenž bude spíše pravicová. ODS ale tvrdí, že nebude stavět svůj další postup na přeběhlících. Co jim ale zbude, než akceptovat pár hlasů navíc? Chca nechca je budou muset přijmout jako dar z nebes. Konec konců i v evangeliu se říká, že jeden obrácený hříšník je lepší než deset spravedlivých. "Pro člověka je skutečně neuvěřitelné, že "obrácený hříšník" je v centru pozornosti, zatímco "ti spravedliví" jsou jakoby v pozadí. Jen si vzpomeňte třeba na Ježíšovo přirovnání o ztracené ovci, kdy pastýř opustí devadesát devět oveček, aby hledal tu jednu ztracenou. A ještě se bude radovat více z té jedné ztracené-nalezené, než z těch devadesáti devíti poslušných (Mt 18,12-14). Není to k vzteku?" říká P. Mgr. Petr Šikula na stránkách katolik.cz. Ano, ještě po letech budou novináři vzpomínat, do jaké kaše to dostal Pohanka pantátu Paroubka.

Obchodníci a živnostníci jsou prozatím zachráněni! Cituji ze serveru poslanecké sněmovny:

Zákon č. 215/2005 Sb., registračních pokladnách a o změně některých zákonů (zákon o registračních pokladnách) ., ve znění zákona č. 358/2005 Sb. a zákona č. 545/2005 Sb., se mění takto: V části první, v § 23 odst. 1 se slova "1. ledna 2007" nahrazují slovy "1. ledna 2008".
Návrh byl projednán v obecné rozpravě 24. 10. 2006 na 6. schůzi. Sněmovna souhlasila s projednáváním tak, aby mohla s návrhem zákona vyslovit souhlas již v prvém čtení. Návrh byl projednán v podrobné rozpravě 24. 10. 2006 na 6. schůzi. Návrh zákona byl přijat.

Pokud se nemýlím, musí to ještě odklepnout senát a podepsat prezident. To by ale mělo proběhnout jako po másle, protože v této věci kupodivu existuje shoda "napříč politickými stranami", proti dokonce nejsou ani komunisté. Nejspíše proto, že i mezi nimi je spousta obchodníků a živnostníků. Lze jen doufat, že se tento pokus o totální výprodej registračních pokladen ze skladů firem na západ od nás podaří definitivně zlikvidovat. Finanční úřady by se konečně měly zaměřit tam, kde dochází k daňovým únikům v řádech stamilionů a přestat buzerovat opakovanými kontrolami malé firmy, které díky svému množství svými daněmi plní státní pokladnu. Celé je to o tom, že zkontrolovat velkou firmu je příliš těžká prácička a státní úředníci i úřednice většinou trpí velice rozšířenou chorobou zvanou tulení, při které jdou postiženému obě ruce dozadu.

26.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dvě piva denně jsou lék.

Evropská komise chtěla vyhlásit tvrdý boj proti nadměrné konzumaci alkoholu podle hesla "vzhůru do bezvědomí". Hlavním důvodem byl fakt, že téměř za čtvrtinu úmrtí mužů do pětadvaceti let v zemích EU může právě nadměrné pití. Měla se rapidně zvýšit spotřební daň na lihoviny i pivo, zakázat reklama alkoholu a sponzoringu, omezit nákup alkoholu na vybranou síť licencovaných prodejen ala Švédsko, navíc jen v omezené prodejní době, a označovat lahve varovnými nápisy jako "Každé napití může poničit mozek vašeho embrya" nebo "Pijáci umírají dříve". Nakonec však z bruselského tažení proti přílišnému pití sešlo pro odpor výrobců piva zejména rozhodujících pivovarnických zemí, především Británie, Německa a Česka. Český svaz pivovarů a sladoven má celkem pochopitelný zájem na tom, aby každý zdravý dospělý člověk pil kolem dvou piv denně. Svaz hradí z příspěvků pivovarů výzkumy, které zjišťují vliv pití piva na organizmus. Dvě piva denně jsou podle nich zdraví prospěšná. Výrobci alkoholických nápojů se ale zřejmě nechystají vytáhnout argumenty typu "Kdo pil, umřel. Kdo nepil, taky." nebo tvrzení, že předčasně umírající opilci jsou pro státní rozpočet přínosem, protože se většinou nedožijí důchodu.
Finanční krize důchodového systému se dá přece vyřešit jinak. Německý ministr práce a sociálních věcí Franz Müntefering oznámil, že se věk pro odchod do důchodu bude pro německé důchodce v letech 2012-2029 postupně zvyšovat až na 67 let. O zvyšování důchodového věku ze 63 na 65 let se mluví i u nás. K dohodě politických stran se ale zatím nedospělo, naši politici si zřejmě chtějí užít alespoň pár let v důchodu. Je totiž statisticky dokázáno, že pracovník odcházející do důchodu například již v 55 letech (policie, armáda) se dožije 80 i více let, zatímco pracovník odcházející do důchodu po 65. roku věku umírá během 3 až 5 let. Podobně rychlý konec podle statistik čeká ty, kteří jsou klienty domova důchodců.
Snaha bruselské administrativy o zavedení prohibice podle švédského modelu je tedy neekonomická, protože by mohla významně zvýšit náklady na výplatu důchodů a snížit tržby, tedy i výběr daní, a zvýšit nezaměstnanost. Naštěstí zdravý rozum politiků, pijáků a výrobců piva zatím vítězí a národní rozpočty pivovarnických zemí nebudou ohroženy. Ušetří se i při výstavbě a provozu domovů důchodců. Podle stávajícího vývoje se dá očekávat, že kolem roku 2050 budou důchody zcela zrušeny nebo se bude do důchodu odcházet ve věku 100 let.

25.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Po dlouhé době virová návštěva: Win32/Stration.

Viry navštěvují můj počítač jen prostřednictvím mailů. Je to také případ červa Win32/Stration(Warezov), který se u mě objevil na počátku svého tažení internetem 19.října. Díky tomu, že mám nastavenou automatickou aktualizaci virové databáze ve svém avast!u, při příchodu nakaženého červa se okamžitě objevila varovná hláška s nabídkou smazání této potvory. Podle statistiky na virovyradar.cz se jeho aktivita opět zvýšila včera. Hlavní obrana proti němu je jednoduchá: neotvírat podezřelé maily od neznámých odesilatelů. Zvědavost je v tomto případě velmi, ale opravdu velmi nebezpečná. A pozor, Win32/Stration se šíří také podvodně prostřednictvím odkazu zaslaného od vašeho "známého" přes ICQ na stažení http://eu.tra{něco}reg.com/IM/rwit/lt.exe. Na napadeném počítači spouští Win32/Stration server umožňující útočníkovi přístup k ovládání vašeho počítače.

24.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dělá se mi před očima modře.

Modrá je naděje láska i moje blues, je to barva kterou mám prostě rád, modrá je dobrá - už je to tak, zpívá Žlutý pes v čele s Ondřejem Hejmou ve známé písni. Po komunálních volbách a prvním kole senátních voleb to vypadá, že ODS vítězí na všech frontách. Dokonale to vystihují titulky článků z dnešního dne: Paroubek nám zajistil vítězství, děkuje ODS. Neuspěli expolitici ani Paroubkovi nestraníci. Jiří Paroubek: Proti ODS se teď spojíme s kýmkoliv. Paroubkův plán společně zastavit ODS selhal. ODS: Výsledek voleb je další prohrou Paroubkova stylu. Země v modrém období. Vítejte na modré planetě. Nový jev: jednobarevná velká města. ODS vyhrála vše, co se dalo. Bém a spol. získali Prahu, mohou vládnout sami. Bém by se ucházel o křeslo šéfa ODS jen v krajním případě. Topolánek je krok od úplného triumfu.
Háček je ale v tom, že i dále budeme mít jenom prozatímní vládu a politici se budou dál prát mezi dveřmi do Strakovy akademie. Rozzuřený Paroubek společně s komouši bude po katastrofální prohře ještě více proti opakování voleb do parlamentu v obavě, že by levice definitivně v tomto státě dopadla na zadek. Vrtošivý stařík Klaus bude vymýšlet kličky a snít o nějaké takové neutrální vládičce, která by to překlepala do té chvíle, než bude ještě jednou zvolen do funkce prezidenta. Místo, aby se snažil politikům srazit hlavy dohromady, vyrazil si na výlet do Budapešti, kde se právě koná tryzna nad prohranou krvavou revolucí z roku 1956. Prozatímní Topolánkova vláda bude dále suverénně úřadovat a dělat zásadní rozhodnutí o prodeji posledních zbytků státního majetku: Česká pošta, Letiště Praha Ruzyň, ČEZ nebo Aero Vodochody. Pokud dá Klaus po čase šanci sestavit vládu někomu dalšímu - například předsedovi Akademie věd Pačesovi - nezbude pro ni jiná práce než předělat přiblblý volební systém a dotáhnout voliče k novým volbám. Vítězství politiků ODS v komunálních a senátních volbách proto neznamená nic jiného, než že mají při opakování parlamentních voleb o něco větší šanci vyhrát nad rudou koalicí. Pokud ale budou volby co nejdříve.

23.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Rozpuštění a vypuštění mladí komunisté.

Ministerstvo vnitra (MV) rozpustilo občanské sdružení Komunistický svaz mládeže (KSM). Sporným výrokem se stala věta z jejich programu: "KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských - zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem." Podle mluvčí MV je tento výrok v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod a je neslučitelný se základními demokratickými principy. Občanské sdružení KSM obdrželo oznámení 16. října a nyní má 30 dnů na podání žaloby k městskému soudu.
"KSM opakuje, že jeho činnost je v souladu se zákony a Ústavou České republiky a rozpuštění ze strany MV ČR chápe čistě jako politický akt. V souladu se zákony této země se tedy rozhodl napadnout toto rozhodnutí soudně. Pravda zvítězí," uvedlo poněkud komicky rozpuštěné sdružení KSM ve svém prohlášení. Na stránkách KSM je ale pouze toto sdělení: Provoz serveru na doméně www.ksm.cz BYL POZASTAVEN. Jste-li provozovatelem tohoto serveru, kontaktujte prosím pro další informace zákaznickou podporu.
Zatím nikdo nezastavil provoz stránek přerovského klubu KSM, které jsou plné odkazů na rudý sliz s Che Guevarou a rudou komunistickou hvězdou na titulní stránce. Kontroverzní program KSM na této stránce uveden není, jen nefunkční odkazy na www.ksm.cz. Brněnská Jiskra je rovněž jednou z poboček KSM. Nevím, co chtěli naznačit nahou slečnou obrácenou zády, kterou mají na titulní straně. Možná, že chtěli naznačit, že jsou momentálně v p..... Celé je to vedeno poněkud nadlehčeným stylem, jako je například petice obsahující text "Občané ČR žádají, aby byla neprodleně zahájena „tajná“ jednání vlády ČR s vládou USA a Mexika o zřízení raketové základny a radaru na území USA nebo Mexika, které by bylo vyňato z jurisdikce USA a Mexika, a bylo přenecháno na 99 let až dobu neurčitou suverénnímu českému státu s jeho českým výkonem pravomoci, a to k ochraně území ČR pro případ, že by se „neposlušné státy“ rozhodly zaútočit opačným směrem."
Možná se vám může zdát, že rozpuštění KSM, které má podle jejich vlastních údajů pouhých pět set členů, je jen plácnutím do českého zatuchlého politického rybníka. Jenže každé podobné hnutí - komunismus i fašizmus - začínalo podobnou partou mladých "nadšenců" ovládaných jedinou touhou: získat moc a vládnout podle svých zvrhlých ideologií. Ať už to byli rádoby inteletuálové typu Lenina či Trockého, nebo bezohlední bankovní lupiči, jako byl Džugašvili, později nazývaný Stalinem, případně masoví manipulátoři podle vzoru Gottwalda nebo šílení masoví vrazi ala Hitler. Možná kdyby ruská prozatímní vláda projevila více politické síly v době, kdy tam komunistická banda začínala, mohl svět dnes vypadat jinak. Doufejme, že se naši prozatímní vládě bude dařit v našich malých českých poměrech o něco lépe a že ten spolek mladých nadějí strany nebude otravovat vzduch svým rudými smrady. Škoda jen, že vůdcové KSČM jsou o něco chytřejší a ve svých stanovách používají nezávadné formulace nevyzývající k ozbrojenému boji. Pozor ale na novou "lidskou" tvář dnešní KSČM. Soudruh Gottwald také nejprve sliboval živnostníkům a zemědělcům podporu vlády a vzápětí je všechny do posledního trafikanta znárodnil. To vše bez ozbrojeného boje a v rámci zcela bezzubé demokracie. Stejné, jakou máme i dnes.

20.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Mýtné se zaslouží o naše silnice a o zvýšení cen zboží.

Vláda schválila plán ministerstva dopravy, aby provozovatelé nákladních aut nad 12 tun příští rok platili elektronické mýtné v průměru 4,05 Kč za kilometr. Silniční přeprava nyní dopravuje 44 procent veškerého zboží přepravovaného v EU. Dopravci si pospíšili se sdělením, že tedy zdraží svoje služby až o 30 procent a že se toto zdražení nepochybně promítne do cen veškerého zboží, převáženého po silnicích. Tedy opravdu veškerého, zejména potravin a elektroniky. Osobních aut nejspíše nikoliv, protože ty hotové se vozí především po železnici. I když pozor! Veškeré díly pro novou automobilku v Kolíně se vozí po silnici (750 kamionů denně!!!). Vybrané peníze za mýtné prý půjdou na údržbu silnic a výstavbu nových, aby se mohlo mýtné vybírat na větším počtu kilometrů a hlavně, aby se mohlo zboží všelikého druhu vozit po republice odnikud nikam a zase zpátky. Zaplatí to pochopitelně všichni spotřebitelé v koncových cenách zboží na regálech obchodů, tedy i ti, co po silnici vůbec autem nejezdí. Je to ukázka toho, jak v dnešním globalizovaném světě všechno souvisí se vším.
Mám takový skvělý reklamní tip pro prodejce: u zboží, které pochází z místní produkce a které nevozíte zbytečně po silnicích, uvádějte v reklamě i přímo na regále: Toto zboží má stálou cenu bez ohledu na zavedení mýtného, protože jej nevozíme sem a tam po dálnicích Evropy! Obávám se ale, že se stejně zdraží všechno, tedy i to zboží dopravované po železnici. Je to dobrá příležitost pro obchodníky vzít opět zákazníky na hůl.

19.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Korupční skandály nás začínají unavovat.

Předvolební bitva o hlasy voličů graduje. SNK Evropští demokraté obvinili lidi z okolí občanských demokratů z korupce. Jistí blíže nejmenovaní prostředníci prý slíbili vyplacení sporného patnáctimilionového příspěvku za minulé volby. Za to požadovali tři miliony, podle šéfky strany Jany Hybáškové je žádali jako provizi pro ty osoby, které to mohou rozhodnout. "Můžu říct tolik, že jsme byli oslovení prostředníkem s tím, že by došlo k rychlé platbě dvanácti milionů a tři miliony korun by byly použity jako provize pro dva ministry a jednoho poslance, formálně kryto fakturou za kampaň do komunálních voleb. S vyplacením do týdne. Nebyl to ale nikdo z ministerstva financí, nemá to s ministerstvem financí nic společného. Je to věcí ODS," řekla novinářům Hybášková. "Stručně řečeno, já jsem žádná jednání kvůli příspěvkům nevedl, nikoho jsem jednáním nepověřil. Požádal jsem o znalecký posudek, který je záporný. Všechna fakta odporují tvrzením, která uvádíte," kontroval Vlastimil Tlustý.
Hybášková ovšem podle vlastního vyjádření na kameru nemá žádný zvukový záznam z jednání o úplatku, žádné fotografie nebo videozáznam. Vše podobně jako Kořistkova aférka stojí na osobním svědectví. Důležité je, že to možná pomůže SNK-ED k získání jistého množství volebních hlasů. Alespoň v to Hybášková nepochybně věří. Já osobně tento volební zisk odhaduji na 10-20 hlasů. Voliči jsou totiž již velmi, ale velmi unaveni z neustále propukajících korupčních skandálů a soudím, že většina diváků televize a čtenářů denního tisku podobné zprávy buď vůbec ignoruje s poznámkou "kradou všichni" nebo si to zařazuje mezi zprávy o rvačkách fotbalových fandů či o domácích zabijačkách. Pragmatik si řekne, že politika je jistý druh podnikání a v každém obchodě se přece s provizí pro důležité lidi počítá. Je to odměna za vyjímečnou snahu, za významný přínos, jsou to peníze, které investovat se vyplatí. Možná, že se jednou dopracujeme stavu, kdy se budou politici podobně jako sportovci předhánět, kolik dostali za přechod k jinému manšaftu či kolik trhli za podporu nějakého "šikovného" zákona. A politikem suma peněz získaná za tyto "provize" bude rozhodující při sestavování žebříčku oblíbenosti politiků.

18.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dvě novinky od kyslíků.

Modem/router s bezdrátovým rozhraním WiFi (ADSL 2+ modem D-Link G684T), který je navíc vybaven čtyřmi ethernetovými porty, si mohou ke službě O2 TV (televizi po pevné lince) objednat všichni zákazníci společnosti Telefónica O2. Takto vybavený modem umožňuje dvě připojení pro vysokorychlostní internet O2 Internet Expres, jeden port je připraven pro O2 TV a navíc je možné využívat WiFi rozhraní pro jedno bezdrátové připojení k internetu. Máte-li doma nebo ve firmě více než jeden počítač, k tomuto kvalitnímu routeru připojíte až čtyři počítače pomocí ethernetového UTP kabelu s koncovkami RJ45. Integrovaný firewall s filtrováním portů vás účinně ochrání před hackery. Prostřednictvím funkce pro zřízení virtuálního serveru je jednotlivým FTP, webovým a herním serverům pro více uživatelů umožněno společné využití jedné jediné navenek viditelné IP adresy. Přitom zůstanou server a pracovní stanice ochráněny před neoprávněným přístupem.
Jako první v České republice uskutečnila společnost Telefónica O2 Czech republic vysílání HDTV (televizní vysílání s vysokým rozlišením) pomocí digitálního terestrického (DVB-T) i O2TV vysílání.. Bylo to možné díky experimentálnímu vysílání v kompresní technologii MPEG 4 AVC, kterou Telefónica O2 během Invexu testuje. Toto vysílání je tedy již dnes možné přijímat na set-top-boxech typu ADB 3800TW. Dalším primátem O2 ve spolupráci se Sony Czech je předvedení příjmu DVB-T přímo na LCD televizoru Sony BRAVIA s vestavěným digitálním tunerem jak v kompresním formátu MPEG-2, tak MPEG-4 AVC (použitím zásuvného modulu Neotion). V Praze lze sledovat HDTV vysílání Telefónicy O2 na 64. kanálu z vysílačů Novodvorská (4 kW), Petřiny (2 kW), Václavská (2 kW) a UTB (2,5 kW). V Brně je možné přijímat multiplex C na 25. kanálu z Fakultní nemocnice Bohunice nebo TKB. Oba vysílače mají výkon 2 kW.
Více podrobností o HDTV z Invexu čtěte zde.

17.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Vláda národní fronty podle Paroubka nebude.

Redakce iDNES.cz vyzvala čtenáře, aby poradili prezidentu Klausovi, koho by měl jmenovat premiérem. Nejvíc hlasů získal Václav Havel. To říká vše o tom, jak má "obyčejný" český občan zhovadilé politické myšlení. Rád by měl v čele vlády člověka, který nemá naprosto žádné zkušenosti z řízením státu a jeho ekonomiky. Před nemnoha lety titíž "průměrní" občané milovali Dubčeka bez ohledu na to, že o něm Brežněv mluvil jako o "našem Sašovi", který vystudoval v Moskvě. To už by bylo vhodnější, aby Klaus najmenoval úřednickou vládu a předsedu vlády dělal Hurvínek.
Předsednictvo ČSSD jednomyslně podle nového nařízení svého vůdce odsouhlasilo návrh na vytvoření velké koalice sociálních a občanských demokratů. Po jednání předsednictva to oznámil náčelník strany Jiří Paroubek. Zřejmě dospěl k závěru, že je třeba urvat alespoň polovinu moci ve státě. ODS by podle něj měla spolu s ním přehodnotit svůj dosavadní negativní postoj k velké koalici. Topolánek je však stále proti, vláda "národní fronty" podle komunistického vzoru z minulých časů není podle jeho gusta. Spokojen momentálními výsledky průzkumu předvolebních preferencí by nejraději šel do mimořádných voleb. Paroubkův parník má díky skandálu kolem nehodných členů ČSSD díru pod čárou ponoru a bude těžké ji zalátat jen házením posádky přes palubu. Skoro to začíná vypadat, že "vládnoucí" ODS v "čele" s Klausem dělá od voleb zcela plánovitě všechno pro to, aby byl budoucí senát i sněmovna ještě více v rukou ODS. Znovuzvolení Klause za prezidenta je teď hlavním cílem jeho rodné strany. Podřadnosti, jako je třeba státní rozpočet a volební program ODS plný plánů na reformy, musí počkat.

16.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Nemůžeme za to, korupce se k nám dostala ze západu.

Český pětimilionový Zdeněk Doležel je černou můrou ČSSD. Pantáta Paroubek při vyslovení jeho jména prská jedovaté sliny. Nejenže jeho banda, setávající kromě jiných ze starosty Budišova Ladislava Péti (ČSSD) a úředníka z Ministerstva zemědělství Miloslava Řehulky, chystala zpronevěru pár desítek milionů z evropských fondů při rekonstrukci budišovského zámku, ale při domovní prohlídce u tohoto bývalého šéfa kabinetu dvou premiérů z řad ČSSD policie objevila personální spis exministra vnitra Františka Bublana a další interní materiály vlády včetně dokumentů s plány, jak postupovat v "řešení" trestních a mediálních skandálů, které poškozovaly a nadále poškozují ČSSD. Také se chystali ještě před tím, než zveřejnil svoji zprávu namířenou také proti ČSSD, zavraždit šéfa útvaru pro potírání korupce a organizovaného zločinu Kubiceho. Pravděpodobně mimo jiné proto, že odhalil se svými spolupracovníky kauzu s podplácením při získávání státní podpory pro výrobu biolihu.
V těchto souvislostech je legrační názor šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny o tom, co si myslí o zadávání veřejných zakázek. "Zmanipulovat tendr je snadné," tvrdí Martin Pecina nedávném rozhovoru pro denik.cz. Tvrdí v něm, že za komunistů žádná korupce neexistovala a že tyto nemravnosti zejména při zadávání veřejných zakázek se k nám dostaly až ze západu. Na otázku "V západní Evropě je tedy korupce vyšší?" odpovídá doslova: "Bezpochyby ano. Korupci k nám nedovezl nikdo jiný než právě podnikatelé ze západní Evropy. Tady sice formy kamarádíčkování byly, ale jiné. Že by někdo někomu dával statisíce či miliony v obálce, to tu existovat nemohlo.".
Díky rozšafnému Pecinovi tak už konečně víme, kde se ty zločinné manýry v našich politicích a podnikatelích vzali: je to import ze západu, ale i z jiných světových stran včetně východu. Nebozí politici i podnikatelé nemohou přece dělat nic jiného, než se poučit o tom, jak se dostat k výhodným zakázkám placeným z peněz daňových poplatníků. Mají tedy opět pravdu muslimové, že západní svět je prohnilý a určený ke zkáze? Já soudím, že je to jen důsledek příliš volné "demokracie", špatných zákonů, které vytvářejí stávající nebo budoucí zločinci a hlavně selanky panující ve věznicích. Peníze, které zloději nakradou, není možné zákonnou cestou dostat zpátky do státní kasy, protože hlavní pachatelé jsou naprosto chudí, bez majetku a peněz. Možná, že by trochu pomohlo, aby se zavedly starodávné praktiky z dob, kdy byla specializovaná vězení pro dlužníky a defraudanty a kdy se o jeho ošacení a stravu museli starat jeho příbuzní. Jinak by zemřel hlady. A k tomu přidat ještě těžkou práci v kamenolomu. Zkuste ale něco takového zavádět v demokratické zemi, kde i právoplatně odsouzený zločinec může kandidovat do senátu a není zbaven volebního práva. A navíc, určitě by se ozvaly mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv a také Brusel by nám něco takového nedovolil.
Takže se s tím musíme smířit a jen doufat, že ze státní kasy včetně bruselských fondů budou mizet jen desítky milionů a ne desítky miliard. Prostě a jednoduše: každá káď trochu teče a většinou se s tím nedá mnoho dělat. A bývá to horší tím víc, čím víc nádrž vysychá. Což je právě případ naší státní pokladny. Je tu ale ještě jedna cesta, jak se korupce, hlavně té velké, zbavit: zavést tady zase komunistický režim. Něco se v tomto směru už chystá, přinejmenším budou brzy komunisté ve vládě. Ostatně, byli tam i za první republiky. Tak vo co de? A v roce 2008 může nastat druhý vítězný únor. To abychom dodrželi tu magickou osmičku.

13.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak na malou síť propojenou do internetu.

Řešil jsem včera takový "malý" problém: stávající síť se třemi počítači v jedné malé firmě potřebovala z řady důvodů inovaci. Původní dial-up telefonické připojení na internet bylo nedávno změněno na ADSl od kyslíků a pro "rozvedení" internetu se používal celkem známý program WinProxy ze zplzně. Síť nemá a ani nepotřebuje žádný specializovaný počítač jako server, mezi počítači se sdílejí některé soubory a tiskárny. Kabeláž byla velmi starodávná: koaxiální kabely s BNC konektory. Rekonstrukci poněkud zvláštně vyvolal požadavek, aby z jednoho z počítačů mohl specializovaný aplikační program přistupovat na internetu ke vzdálené SQL databázi a to přímo na IP adresu a určený port určitého počítače. A právě tohle nebylo při použití WinProxy možné, alespoň jsme nezískali od autorů WinProxy žádnou radu, jak to zařídit. ADSL modem od kyslíků byl ten nejtriviálnější připojený přes USB.
Rekonstrukce začala zcela logicky od něj. Vyměnili jsme modem za Edimax AR-7064+B ADSL Modem Router se čtyřmi porty pro připojení UTP kabelů RJ45 do počítačů. Pro jeden z počítačů, který je v jiné části budovy jsme ponechali připojení koaxiálem, protože by to znamenalo náročné protahování nového kabelu. Přechod mezi kabely jsme proto provedli pomocí Intellinet Konvertoru RJ45 to BNC. Podle instalačního návodu, který je na CD Edimaxu dokonce česky, jsme zadali potřebné údaje pomocí Quick Start volby z administrační nabídky routeru. Administruje se přes prohlížeč na adrese http://192.168.16.1. Router se sice podle ADSL diody tvářil, že je vše O.K., ale na internet jsme se nedostali. Po konzultaci s kyslíkovými techniky jsme ve volbě Interface Setup, Internet podle návodu nastavený parametr VCI změnili z 38 na 48 (VPI musí být 8), udělali Save a zrestartovali router vypnutím a zapnutím a hle, vše chodilo jako z praku. Závada je tedy v přiloženém návodu, kde se uvádí, že pro Telecom má být nastaveno VCI na 38.
Pochopitelně se muselo změnit nastavení sítě jednotlivých PC na získávání IP adres automaticky (měly pevné IP adresy z předchozího používání WinProxy) a drobné obdobné úpravy i v poštovním klientovi a prohlížeči. Suma sumárum, síť ze dvou PC s Win 98 a jedním dokonce s Win 95 šlape, to vše za 1015,- Kč vč.DPH za router Edimax. Kabely s RJ45 jsou za pár korun. Pokud si chcete například doma zřídit malou síť, mohu jen doporučit. Nemáte-li ve starších počítačích integrovanou síťovou kartu, dá se koupit pro zastrčení do sběrnice PCI za pár korun. Přeji mnoho úspěchů ve vašem podnikání, musím uklízet ten binec pod ořechem.

12.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

A přece jsem nespadnul ze stromu.

Potvrzuji, že jsem se dostal z výšin našeho 12 m ořechu zpět na zem ve zdraví a bez úhony na těle i duchu. Při jeho zkracování jsem celkem 58 krát vylezl po žebříku nahoru a dolů, provedl jsem 52 řezů od průměru 2 cm do 30 cm různých délkách od 1 m do 4 m. Z přiložené je snad patrné o jak heroický čin šlo. Sice jsem si žebřík různě přivazoval k větvím a sebe jsem jistil ke stromu lanem, ale přiznám se, že to bylo slušně řečeno velmi adrenalinové, zvláště v okamžicích, kdy jsem měl dva žebříky na sebe navázané do celkové délky či spíše výšky 11 metrů.
Většinou jsem řezal elektrickou řetězovou pilou, v těch nejvyšších bodech pak menší ruční pilou se švédským listem. Nejhorší bylo řezání větví o průměru kolem 12 cm a délky 2-3 m, které byly nad střechou a nesměly na ní spadnout! Řešil jsem to starodávnou metodou: na větev se přiváže co nejdál od řezu lano dostatečně dlouhé sahající s rezervou cca 4 m až na zem a pak se větev opatrně nařízne. Pochopitelně nikoliv za žebříkem (směrem ke kmeni), na kterém visíte, ale před žebříkem! Pak se opatrně sleze dolů a jedním mocným škubnutím se větev dorazí a táhne se bleskově směrem od střechy. V jednom případě jsem musel nahoru třikrát dořezávat, než se dílo podařilo. Z ořechu, jak vidíte, toho mnoho nezbylo, ale je to potvora nezničitelná a zase se začne na jaře drápat do nebeských výšin. V každém případě mám asi tak jeden kubík dřeva na topení a hromadu větví na táborák. Něco se pokusím nastrouhat štěpkovačem, který ale umí jen větve do 2 cm. Soudím však, že spotřeba elektřiny činí z této zdánlivě ekologické techologie zpracování dřevěného odpadu metodu namířenou proti přírodě. Pokud máte podobný problém se stromem ohrožujícím vaši chatu či dům, raději to nezkoušejte podle mého vzoru a objednejte si na to odbornou firmu.

11.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Unikátní snímky z Marsu jsou na internetu.

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na tiskové konferenci ve Washingtonu představili panoramatické barevné snímky, které na Zemi zaslal robot Opportunity z okraje velkého kráteru Victoria na Marsu. Vědce údajně nadchla hlavně hloubka kráteru, na jehož stěnách jsou vidět různé vrstvy hornin, z jejichž studia si slibují získat nové poznatky. Již dříve roboty přispěly k získání důkazů o někdejší existenci vody na Marsu. Nové snímky by prý mohly dát odpověď na otázku, zda voda na této planetě byla v minulosti dlouhodobě, nebo jen občas. Snímky jsou v několika verzích v různých kvalitách a navíc panoramatické, plastické 3D (máte-li červeno-zelené stereo brýle) a další např. snímky určitého záběru pro pravé a levé oko do prohlížeče stereofotografií (viz zde).
Chcete-li se po Marsu "projít" i po dalších místech, vyberte si z nabídky 450 000 fotografií, kterou vám poskytne Google z archivu NASA. Zvláštní je, že na stejně formulované hledání ("Mars NASA photos") poskytne "konkurenční" hledání přes Microsoft MSN (Live Search) jen ubohých 104 obrázků. Nedivím se proto, že v dotazníku, který Microsoft rozeslal zaregistrovaným IT odborníkům, byly otázky snažící se vypátrat, co je na tom zatraceném Google tak zajímavého.
Přeji vám krásný slunečný den. Dnes polezu ve výškách po poněkud přerostlém ořechu, který se snažím pomocí žebříků, lan a pily už třetí den poněkud zkrátit, protože je dost nakloněný a hrozí pádem na chatu. Výška kolem 12 m, průměr kmene u paty stromu je 75 cm. Držte mi palce.

9.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Před granáty a raketami jsme konečně v bezpečí!

19. září naše lidová armáda podepsala smlouvu s firmou Ericsson Microwave Systems AB na nákup radarů Arthur (Weapon Locating Systems). Ericcson reagoval rychlostí nevídanou: již v úterý 3. října 2006 jinečtí dělostřelci převzali slavnostně do užívání první systém. Zařízení je schopné monitorovat vzdušné cíle od letadel až po dělostřelecké granáty (!) až na vzdálenost 40 kilometrů a během několika sekund určit místo, ze kterého byl granát vypálen a kam dopadne. Systém může zpracovávat více než 100 cílů za minutu, při režimu vyhledávání dokáže zároveň v jednom okamžiku sledovat až 8 letících střel, určit postavení zbraní, které je vypálily, a navést na ně vlastní palebné prostředky. Po zahájení odvetné palby je schopen ji koordinovat, protože sleduje "vlastní" projektily v závěrečné fázi jejich letu a následně s vysokou přesností determinuje místo dopadu. Charakteristickou vlastností radiolokátoru je schopnost zjišťování a sledování velmi malých cílů v podmínkách elektronického boje, přičemž eliminuje jak falešné odrazy, tak i například letící ptáky. Vyhodnocené údaje o zjištěných cílech lze přitom v reálném čase předávat pro i ostatním druhům vlastních vojsk, např. letectvu.
Radary byly podle informace fy Ericcson objednány již v roce 2004. Armáda za tři radary Arthur zaplatí 1,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany se přitom bude muset vyrovnat s ohledem na finanční potíže státní kasy s rozpočtem nižším o pět miliard. To může ohrozit jiné projekty, například nákup nákladních vozů Tatra. Náčelník generálního štábu generál Pavel Štefka je ale z radaru nadšen: "To nám umožní okamžitě určit, kde se nepřítel nachází, a můžeme proti němu zasáhnout. Navíc budeme moci varovat naše vojáky před útokem," řekl novinářům. Je to skutečně skvělé, tyhle moderní vojenské technologie. Představte si, že na vás někdo ze vzdálenosti čtyřiceti kilometrů střílí z děla a vy jen uhnete, protože víte přesně, kde granát vybuchne a na radarem označené místo vypálíte třeba raketu. Problém je v tom, že nepřítel může mít stejný radar od společnosti Ericcson. V úvahu musíte vzít také fakt, že rychlost granátu se pohybuje od 200m/sec až do 800m/sec. Takže na to "uhnutí" z dráhy střely máte jen pár sekund. Což mohou být právě ty sekundy, které potřebuje Arthur na zpracování údajů... Taková válka je, jak se zdá, výhodná především pro firmu Ericcson.
Velení armády počítá s tím, že by jeden radar Arthur použily naše jednotky v Afganistánu. To je jistě rozumná úvaha, protože tam na naše vojáky skutečně střílejí. Další by se dal nasadit v Afghanistánu a ten třetí v Bosně. Aspoň by byly radary pořízené za peníze daňových poplatníků použity ke skutečné obraně našich vojáků. Problém je v tom, že by nám pak ale nezbyl žádný na obranu obyvatelstva, které si tu legraci zaplatilo. To je ovšem v pořádku, obrněné transportéry za 24 miliard, Tatrovky za 5 miliard nebo Gripeny za 25 miliard také přece nejsou určeny k bezpečnému převážení zasr... civilů!

9.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Kult osobnosti Václava Havla utěšeně vzkvétá.

Exprezident oslavil důstojně sedmdesátiny. Jeho přátelé Kocáb a Šípek uspořádali mejdan pro tisícovku ostatních jeho přátel na odsvěcené půdě pražského kostela sv. Anny, který nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 postupně opravuje. "Chtěla jsem manželovi připravit malou oslavu s přáteli, ale netušili jsme, kolik těch přátel nakonec bude," řekla ČTK Dagmar Havlová. Na oslavu Havlových sedmdesátin bylo rozesláno asi dva tisíce pozvánek. "Snad bude mít Václav radost, když se dnes se všemi přáteli setká. To je také můj dárek," dodala Havlová. Mezi jeho přáteli byli i tací, jako pantáta Paroubek, se kterým by si prý Havel podle vlastních slov jako prezident docela rozuměl. Jeho staří kamarádi z mokré čtvrti byli nejspíše tou prapodivnou sešlostí velmi zhnuseni, pokud se vůbec dostavili. Chyběl Václav Klaus, který je pravděpodobně jen náhodou na romantické výpravě někde v Asii.
Jako doprovodnou akci uspořádal Havel na půdě rumunského velvyslanectví (?!) výstavu svých metálů, medailí a řádů, které za dobu svého prezidentování i potom získal po celém světě. On, který po převratu v roce 1989 brojil proti veškerému metálování a chtěl dokonce zrušit řád Bílého lva a jiné státní vyznamenání! Zrušil nakonec jen tituly Národní a Zasloužilý umělec a řády komunistické. Dnes se jako malý kluk chlubí světu, co kde a kdy nasbíral. Navrhuji, aby jednou, až bude povolán na věčnost, mu byl uspořádán státní pohřeb se vší parádou. Pak by za rakví šli vojáci hradní stráže a nesli by po vzoru pohřbů sovětských vládců na rudých polštářích všechny jeho metály. Snad by na to hradní stráž počtem stačila.

6.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Moje hrátky se společností O2 zvané kyslík.

Začátkem tohoto měsíce jsem se poté, co jsem odhlásil pevnou linku v Praze i na chatě, pokusil společnost O2 přimět k přemýšlení o tom, jak zastavit rušení pevných linek. Linky jsem pochopitelně vypojil na zkoušku (viz článek "Dělnický první máj oslavíme s ČESKÝM TELECOMEM."). Po jistém pátrání na jejich nových stránkách jsem jim poslal následující dopis:

Společnost O2 umožňuje při rušení pevné linky zavést tzv.vypojení na zkoušku, kdy po dobu půl roku nemůžete sice z vaší pevné linky volat (jen policii a záchranku), ale kdokoliv se na vaše číslo dovolá. Pokud by se zavedl nový tarif "Čekám, že mě zavoláš", jistě by si ho nechali všichni ti, kteří dnes pevnou linku ruší natvrdo. Uživateli by to umožňovalo kdykoliv snadno a bez nákladů obnovit linku v případě, že by společnost O2 přišla s nějakou pro něj výhodnou nabídkou někdy v budoucnosti. Například jen "holou" IPTV nebo ADSL bez hovorového tarifu.
A jednu připomínku: na stránce http://www.cz.o2.com/fixed/cz/kontakty/napiste_nam/index.html Vám dozajista chybí položka : Navrhněte nam zlepšení našich služeb...

Již druhý den jsem se dočkal odpovědi:
Vazeny pane Bilku,
dekujeme Vam za Vas podnet a za Vas zajem o informace tykajici se nasi spolecnosti. Vzdy je prijemne vedet, ze nekdo s nami nad sluzbami premysli. Vas podnet predavam do oddeleni marketingu a verim, ze novinky, se kterymi budeme v budoucnu oslovovat sve zakazniky, se Vam budou libit :o)
S pozdravem
Hana Hejskova
tiskove oddeleni
Telefonica O2 Czech Republic

Tak si počkáme, co s mým podnětem marketingové oddělení O2 udělá. Třeba tu službu "Čekám, že mě zavoláš" zavedou. Určitě by tím zastavili rušení pevných linek a s tím spojené ztráty. Je přece jedno, kdo hovor zaplatí. V tomto případě by to byl ten volající. A ještě jedna maličkost: chcete se dostat na stránky společnosti O2 a nejste schopni si zapamatovat jejich URL? Poradím vám: zadejte telecom.cz a jste tam. V žádném případě nezkoušejte o2.cz, protože tuhle doménu se O2 ještě stále nepodařilo od pana Ing. Tomáše Schela koupit. Asi to bude drahé. Přeji krásný den. Ráno sice chladné kolem deseti stupňů, ale slunko to spraví.

5.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Ještě jednou o nepřizpůsobivých občanech.

K mému článku "Jak přizpůsobit nepřizpůsobivé spoluobčany?" se na www.zvedavec.org, kde byl s mým svolením přetištěn, rozpoutala docela rozsáhlá a většinou i věcná diskuze. Můžete se připojit. V těchto novinách diskuze k článkům nevedu, nemám čas na jejich administraci. Kdo má zájem něco připodotknout, může mě napsat. Rád něco podnětného i zveřejním, bude-li to k věci a bude to tisknutelné, tedy zobrazitelné.
Telegraficky:

  • Menšinová vláda ODS Mirka Topolánka nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Jak jsme všichni tušili. Jen ten název "menšinová" se mě nezdá. Nemělo by se jim říkat půlčíci, když je to 100 / 100 ?
  • Česko má zaplatit do Bruselu za překročení mléčných kvót 150 milionů korun. Je tu příliš mnoho krav i bejků. Lepší bude pěstovat mladé jalovice nebo bejky na porážku. Nebo vystoupit z EU.
  • Prvních 30 odborníků z ciziny získalo rychleji trvalý pobyt v ČR. Není známo, na co jsou to odborníci. Doufejme, že ne na falšování textilu či bot.
  • Pražský magistrát chce koupit loď a přeměnit ji na ubytovnu pro bezdomovce. To bych nedělal, budou padat ožralí do Vltavy. I když, možná je v tom nějaký záměr...

4.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Topolánkova vláda a DirectX.

Dnes požádá Topolánkova vláda o vyslovení důvěry poslaneckou sněmovnu. Pokud jí nedostane a to je velmi pravděpodobné, podá demisi a na tahu bude prezident Klaus, podle posledního průzkumu momentálně nejdůvěryhodnější politik v tomto státě. My se ale dnes budeme zabývat něčím užitečnějším. Máte jako operační systém nainstalovanou některou verzi woken? Tušíte, co je to DirectX? Je to důležitý ovladač pro hraní některých her, přehrávaní videa, 3D grafiky atd. Bez tohoto ovladače se některé hry vůbec nespustí. U některých programů či her při instalaci budete upozorněni, že je nutné, abyste měli nainstalovanou určitou verzi DirectX. To, kterou verzi programu DirectX máte ve svém počítači, zjistíte pomocí systémové aplikace nazvané Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX. Postup je následující:
1. Klikněte na nabídku Start a vyberte příkaz Spustit...
2. V zobrazeném dialogovém okně Spustit zapište do textového pole Otevřít text "dxdiag" a klikněte na tlačítko OK nebo stiskněte klávesu Enter.
3. Zobrazí se okno aplikace Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX a přibližně 10 až 20 sekund bude zjišťována konfigurace vašeho počítače.
4. Informace o instalovaném DirectX najdete na kartě Systém ve spodní části dialogového okna.
Domovskou stránku tohoto produktu Microsoftu naleznete zde a verzi 9.0c CZ si můžete stáhnout například tady.

3.10.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak nebýt odposloucháván.

Je to prosté: vraťte se do doby před vynálezem telefonu. Veškerá politická či obchodní jednání veďte zásadně osobně nejlépe někde uprostřed lesa za předpokladu, že vás nikdo nesledoval a nejste zaměřeni dálkovým mikrofonem z nedalekého křoví. Osvědčená tzv. "filmová" metoda je schůzka v hotelové koupelně. Pokoj si pronajměte v náhodně vybraném hotelu nižší kategorie těsně před schůzkou a číslo pokoje si vyberte sami. Některé pokoje zvláště luxusních hotelů jsou totiž vybaveny standardně odposlouchávacím zařízením včetně kamer. V koupelně pusťte všechny kohoutky včetně sprchy. Pokud chcete být v suchu, komunikujte prostřednictvím tužky a papíru. Papírky spalte, popel rozmixujte v mixéru s vodou a vzniklou emulzi vylijte do záchodu. Ještě lepší je pro "rozhovor" použití společenské hry Slova. Zašifrované vzkazy můžete také posílat prostřednictvím poslů, kteří si text pouze zapamatují, nesmí si dělat žádné poznámky.
Kdo se vyzná v internetu a šifrovacích metodách, může použít i maily. Lepší je ale komunikovat pomocí ICQ, samozřejmě šifrovaně, což dá trochu práce. Celý počítač ale zamykejte do trezoru, zamezíte tím aby vám někdo do něj zamontoval například snímač kláves s vysílačkou. Jestliže si přijatou zprávu rozšifrujeme a čteme na klasickém monitoru, pak je obrazový signál slabě vysílán ve frekvenčním rozsahu od nuly do polovičky pixelových hodin obrazového režimu. Obraz bude sice obsahovat pouze kontury a bude různě plavat po monitoru, protože bude postrádat synchronizaci, přesto to k přečtení textu může stačit. Proti tomuto "odposlechu" pomůže LCD monitor. Při čtení textu zatáhněte závěsy na oknech, znemožníte tak text vidět z protějšího domu pomocí dalekohledu. Hovor v místnosti se dá snadno odposlouchávat pomocí laserového paprsku přes okenní tabule. Také z tohoto důvodu je koupelna bez oken vhodnou konferenční místností. Nepoužívejte počítač zapojený do nějaké sítě! Nepoužívejte připojení WiFi! Nehovořte ve svém automobilu, je většinou prvním cílem pro nainstalování odposlechu. Pokud chcete zabránit, aby některý účastník schůzky přenášel mimo místnost záznam z jednání pomocí mobilu, pořiďte si rušičku signálu GSM. Když už se rozhodnete pro konání schůzky v místnosti například ve vaší firmě, prohlédněte jí předem pomocí vhodných přístrojů, zda v ní není tajně namontován odposlech. Měli by to dělat vaši zaměstnanci s vašimi přístroji. Objednat si pro prohlídku cizí firmu je příliš riskantní.
Když už si myslíte, že jste udělali všechno pro to, abyste nebyli odposloucháváni, je téměř jisté, že odposloucháváni jste. Víte totiž určitě něco, co se jiní chtějí dozvědět a vězte, že se to dozvědí.

2.10.2006 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.