CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 431 - 2.1. - 31.1.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Dnes končí platnost bankovek vzoru 1993.

Dne 2. ledna 2007 byla ve Sbírce zákonů publikována vyhláška České národní banky č. 2/2007 Sb., kterou se dnem 31. ledna 2007 ukončuje platnost bankovek 50 Kč, 100 Kč, 200 Kč a 500 Kč vzoru 1993. Bankovky vzoru 1993 uvedených hodnot se od později vydaných vzorů liší zejména tím, že na lícní straně mají letopočet 1993 a na rubové straně v dolní části kuponu s vodoznakem není vytištěno grafické logo. Úplné vyobrazení neplatných a platných bankovek viz zde.
Neplatné bankovky vyměňují v době od 1. února 2007 do 31. ledna 2010 všechny banky a od 1. února 2010 pouze Česká národní banka.

Zkontrolujte si tedy obsah svých peněženek, hrnečků, plechovek, kapes, kufrů, krabic od bot a slamníků. Pokud najdete uvedené bankovky s letopočtem 1993 (na obrázcích jsou bankovky platné, neboť neplatné naštěstí nevlastním), musíte je dnes utratit. Jinak s nimi budete muset jít do banky. V případě, že jich budete mít čirou náhodou více než za 15000 euro (cca 423 000 korun), budete mít opletačky možná ještě horší, než pan ministr a senátor Čunek. Více viz například článek na sfinance.cz. Zákon vychází ze směrnice EU. Komisař pro vnitřní trh a služby Charlie McCreevy v této souvislosti uvedl: “Boj proti praní peněz a financování terorismu je politickou prioritou EU. Intenzivní spolupráce mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí umožnila urychlené přijetí nejmodernější ochrany proti praní peněz a financování terorismu. Tato skutečnost je výhodná nejen z hlediska boje proti praní peněz a financování terorismu, ale též z hlediska integrity a stability finančního sektoru. EU stanovuje normy k následování a plnění.
Subjekty spadající do působnosti zákona jsou povinny:

  • zjistit a ověřit totožnost jejich zákazníka a jeho vlastníka, a monitorovat svůj obchodní vztah se zákazníkem;
  • oznamovat podezření na praní peněz nebo financování terorismu veřejným orgánům – obvykle orgánu vnitrostátní finanční policie; a
  • přijímat podpůrná opatření, jako zajištění řádné odborné přípravy zaměstnanců a zavedení vhodných vnitřních preventivních politik a postupů.

31.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Adaptujete podkroví starého domu?

Pokud ano, pak mám pro vás docela zajímavý a naprosto netradiční tip, jak si poradit se starými trámy, které byste rádi ponechali viditelné v interiéru. Existuje samozřejmě klasická metoda ruční práce: obrousit starou špínu a často i protipožární nátěry, napustit fermeží nebo dokonce volskou krví (kde dneska seženete vola na porážku?). Pak to všechno musíte zabalit do igelitu a provést izolaci šikmého stropu, nějaký podhled, nejspíše dřevěný nebo sádrokarton. A právě ten sádrokarton může být pro vás spásným materiálem zejména v případě, kdy trámy jsou ohavné, rozpraskané a nejsou lidi na piplavou práci s jejich zvelebováním. Na vlastní bulvy jsem viděl, jak úžasně může vypadat takový krov, kde jsou trámy obložené sádrokartonem, který se snadno řeže a snadno přišroubuje na dřevěné trámy. Vidíte to i vy na vlastní oči na připojeném snímku. Tato nevídaná technologie má dvě další přednosti: kdykoliv budete příště malovat podhledy, sjedete ty trámy stejnou barvou, i když umělci mohou použít barvu jinou, tady se meze fantazii nekladou. Dřevěné byste zase museli zamotávat do igelitu. A přednost druhá je ještě významnější: krov má dokonalou protipožární ochranu! Takže adaptujícím a rekonstruujícím z vás přeji úspěšné dokončení stavby a vám ostatním, co jste s bydlením za vodou, přeji hezký den.

30.1.2007 [Trvalá adresa článku.]


Bílá tma na silnici.

Meteorologové zatím nepotvrdili, že by v noci došlo k jevu známému jako "bílá tma". Při něm kvůli hustému sněžení není vidět na krok. Sníh komplikuje dopravu na hlavním tahu z Jihlavy do Znojma. "Silnice je průjezdná pouze pro osobní auta do Velké Brtnice. Dál do Želetavy je zasněžená cesta uzavřená," řekla iDNES.cz mluvčí jihlavské policie Jaroslava Slavíková.

Takže jsem byl asi jeden z posledních, kteří včera odpoledne přes Želetavu do Jihlavy projel. Vypadalo to ještě v Moravských Budějovicích velice selankovitě, silnice byla málem suchá. Ale na těch planinách kolem Želetavy jsme se náhle ocitli jakoby v jiném světě. Přesněji řečeno ve světě družstevních polí bez jediné meze, bez remízků a hlavně bez sněhových zábran. Ty jsme neviděli nikde po celé naší cestě v sobotu z Prahy do Znojma a v neděli zase zpět cestou přes Jihlavu po D1 do Prahy. Občasnou záchranou a hlavně vymezením prostoru, kde je vlastně silnice, kde je příkop a kde pole, byla svodidla často zavátá do roviny a mezi nimi mělký kaňon silnice.
Někde u Želetavy v polích 27.1.2007...
Bílá tma při projetí kamionu o pár desítek metrů dál.
Péče silničářů byla sice občas patrná, ale dopouštěli se jedné zásadní chyby: kromě protahování radlicí také sypali sůl. Té bylo ale málo a protože sypač s radlicí jezdí poměrně rychle, vytváří se tak ostrůvky částěčně roztátého sněhu a mezi tím hrby naprosto zmrzlého rozježděného sněhu či spíše ledu. Vytvoří se tak odporně hrbolatá cesta, na které auto tancuje jako blázen. Kromě toho, že hledáte ve vánici, kam vlastně cesta zatáčí, bojujete i v malé rychlosti s volantem ve snaze udržet auto na silnici, či spíše na tom, co si myslíte, že silnice je. Mnohem lepší by bylo, kdyby jen protahovali a nesypali tehdy, kdy se teploty točí kolem nuly a navíc je silný vítr. Jak jsem psal nedávno: lepší je se ráno otočit na peci na druhou stranu a nikam nevyrážet. Když už není zbytí, pak zvolte vlak, protože autobusy jsou na tom také špatně a padají do příkopu stejně snadno, jako osobáky. Jen doufám, že váš vlak s vámi dojete včas a ne jako to pendolino, které v pátek vezlo mojí ženu do Ostravy a po lehké, lehoučké kolizi s nákladákem uvězněným mezi závorami stálo v polích tři hodiny, než to policie a zaměstnanci dráhy vyřešili. Kdyby vás to náhodou v autě či náklaďáku uvěznilo mezi závorami, pak se snažte závory přerazit a nebo rychle utečte, jako to udělal ten nešťastný řidič, když viděl, jak se na něj pendolino řítí. Kupodivu to bez problémů v klidu dobrzdilo a jen lehce ťuklo. A nenechte se oklamat místním počasím, protože sluníčko se může rázem proměnit v bílou tmu.
29.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Ukažte přátelům svá videa.

Pod tímto heslem zahájil nový server N-JOY.CZ provoz. Nabízí bezplatné ukládání vašich videozáznamů. Délka jednoho videa nesmí překročit 100 MB a celkově můžete uložit 200 MB. Jsou podporovány formáty avi (s kodeky divx, xvid, mjpg), mov, mpg, mpeg, 3gp, mp4 a flv. Postačí, když se na serveru zaregistrujete a ihned můžete nahrávat. Čeští uživatelé dosud umisťovali svá videa na zahraniční stránky YouTube nebo MySpace. Portál N-JOY.CZ vytvořila česká společnost FunPower, která se zabývá vývojem webových služeb. "N-JOY je portálem s komplexní nabídkou služeb pro stále oblíbenější aktivity internetových uživatelů, jako je vytváření a sdílení multimediálního obsahu, prohlížení legračních videoklipů, poslech rozhlasových stanic online, sledování televizních kanálů či získávání informací o nejnovějších filmech a počítačových hrách," uvedl ředitel FunPower David Hác. FunPower pro portál připravuje nabídku původní tvorby a v současnosti jedná s různými mediálními partnery o možnosti nabízet prostřednictvím portálu N-JOY.CZ jejich obsah. N-JOY bude financován z internetové reklamy.
Minimální konfigurace pro N-JOY.CZ: Webový prohlížeč Internet Explorer 6.0 a vyšší, nebo Mozzila/Firefox, povolený javascript a cookies, Flash player 6.0, nainstalované přehrávače: Windows media verze 7.1 a vyšší, Quick time, Real. Je zakázáno nahrávat tento druh obsahu: obsah,ke kterému nevlastníte práva, nebo obsah, který tyto práva poškozuje, pornografický obsah, obsah s rasistickám podtextem, obsah zobrazující násilí, obsah který je v rozporu s duševním vlastnictvím a obsah, který je jakkoli v rozporu s platnými zákony ČR.
Poněkud nepraktické je, že se adresu, pod kterou je vaše video uloženo, dozvíte až po prvním přehrání. Adresa je ve formátu http://n-joy.cz/?uiqurl=<interní název>. Odkaz na vaše video můžete poslat mailem, pravým tlačítkem jej můžete přidat do svých oblíbených stránek nebo k němu přidat komentář.
Kromě ukládání videozáznamů je na serveru N-JOY.CZ k vidění řada webkamer z celého světa, upoutávky na filmy, řada online televizí včetně Óčka i ČT24. Tak se dejte do toho, ať vaše videa neválejí někde na CD nebo jen ve vašem počítači.

26.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Udělejte si svého policistu.

Někteří policisté z celé republiky chtěli původně přijet zítra do Prahy demonstrovat. Nevěří totiž slibům ministra vnitra Ivana Langra a policejního prezidenta Vladislava Husáka, že letos nebudou brát méně peněz než loni. Termín organizátoři nakonec posunuli na čtvrtek 15.února. Demonstrace by se měla konat před budovou ministerstva vnitra. Sociální demokraté v této souvislosti vyzvali ministra vnitra Ivana Langra (ODS), aby požádal vládu o půl miliardy korun pro zajištění nového zákona o platech policistů. Podle odhadů policejních odborářů by se propad v ročních příjmech mohl týkat více než 5000 policistů. Také policejní prezident Vladislav Husák, s nímž o problému jednali policejní ředitelé, připustil, že nižší plat dostává tři až pět tisíc policistů a více než dvěstě příslušníků kvůli novému zákonu ze služby odchází.
Problém vidím v jedné věci: když budou policisté v Praze demonstrovat, kdo se postará o policejní dozor nad demonstrací a kdo ochrání policisty před napadáním občanů, kteří by tak mohli vyjadřovat svoji nespokojenost s tím, že se policajti špacírují po městě v průvodu místo toho, aby chytali lupiče a vrahy. Něco se ale děje: na stránce podporující zítřejší demonstraci byly smazány všechny komentáře a zůstal jen výsledek "hlasování". Že by nějací policisté zasáhli proti jiným policistům? Na stránkách www.policista.cz ale diskuze a organizování "demonstarce" pokračuje. Předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR Milan Štěpánek prohlásil, že se odbory k demonstraci nepřipojí: "Je to věc, která jde mimo náš nezávislý odborový svaz. Na diskusním fóru 'Policista' i na ostatních diskusních fórech jsem zveřejnil poměrně obsáhlý příspěvek, kde jsem chtěl policistům vysvětlit, jaká je situace a chtěl je ujistit, že samozřejmě na ně nezapomínáme, a samozřejmě jim říci, že je určitý postup, že se nezačíná od konce." Ministr vnitra Langer sežene nějaké ty peníze z kapes daňových poplatníků a bude po stopadesáté tvrdit, že se na ulicích a silnicích objeví více policistů. Občané takovým slibům ale nevěří a malují si policajty na popelnice před domem v naději, že oklamaní řidiči dají nohu z plynu. S heslem "udělejte si svého policistu" vám přeji krásný slunečný a zasněžený den.
25.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Kdy už se vyhrabeme z těch katastrof!

Když napadl sníh před sto lety, pantáta po syté snídani navlékl kožich, zapřáhnul místo žebřiňáku saně a vyrazil do lesa na dříví. Když napadlo o něco víc, dal koňům a krávě, hospodyně nasypala slepicím a husám, podojila krávu a oba se vrátili do tepla seknice, případně zalezli na pec a dali si dvacet. Nemuseli jít nakupovat do supermarketu, protože měli v komoře pytel mouky, pytel hrachu, velký kamenáč škvařeného sádla, naložené zelí, pořádnou šrůtku uzeného a slaniny, povidla a ořechy. Ve sklípku na zahradě brambory, jablka a zelí. Pochválili Pána Boha, že nasypal bílou peřinu, protože věděli, že únor bílý, pole sílí. Hůře na tom byli ve městě, protože na trh nedorazili sedláci z venkova a tak nebylo máslo, mléko, tvaroh. Ale i ve městské komoře jste našli alespoň ten základní pytel mouky se sítem na moučné červy, uzené, povidla a kompoty. Vzpomínám na moji maminku, která ráno v takové "katastrofické" chvíli na plotně k snídani upekla placky a k nim jsme měli černou cikorku.

Dnes, v naší rozvinuté civilizaci, jsme na tom mnohem hůře. Dálnice plná klouzajících kamionů je už řadu hodin zcela neprůjezdná, zásobování měst vázne a nedostatečně oblečeným řidičům uvězněným na silnicích hrozí po vyčerpání benzinové nádrže smrt z podchlazení. V supermarketech dochází čerstvé mléko a dopravce dnes nepřivezl čerstvé jogurty ze spřáteleného Německa, protože jiný dopravce nedovezl mléko z jižních Čech do německé mlékárny. Naši němečtí sousedi dnes nemají čerstvé rohlíky z české pekárny. Hledám na internetu eshop, kde bych nakoupil pytel mouky, kbelík sádla a sud kyselého zelí s dodávkou až do domu. Zatím bez úspěchu.
23.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Oplodňovat můžete i po smrti.

Průlomový rozsudek vydal izraelský soud, když povolil použití spermatu čtyři roky mrtvého vojáka k oplodnění ženy, kterou zesnulý vůbec neznal. Soud v Tel Avivu tak vyhověl žádosti rodičů padlého, kteří argumentovali jeho údajným přáním založit rodinu. A tak ji posmrti založil. Zda se jeho posmrtné virtuální manželství bude odehrávat společně s neplodným manželem oné neznámé ženy, není známo. Rovněž není jasné, zda bude mít případný potomek-pohrobek uvedeno v rodném listu jméno otce. Zveřejnění fakt kolem jeho poněkud nenormálního příchodu na tento svět mu určitě zkomplikuje život. Například jeho dědická práva po otci jsou více než nejistá. Podle mého názoru by ona žena udělala lépe, kdyby si opatřila jako otce svého dítěte raději nějakého živého muže, který by jí mohl pomoci s výchovou dítěte. Je ale docela dobře možné, že se jedná o lesbu, která programově odmítá tradiční způsob rozmnožování druhu Homo sapiens. Potomek proto může očekávat, že bude mít dvě maminky.
Zatím se v uvedeném příkladu jedná o docela obyčejnou umělou inseminaci, která nemá nic společného s připravovaným klonováním lidí a dalším možným rozvojem metod pro zdokonalování člověka jako organizmu. Doufám, že "pokrok" v této oblasti nenabere směr, který naznačil již v roce 1971 ve své povídce "Futurologický kongres" polský spisovatel a futurolog Stanislaw Lem (*1921 +2006): "...Dítě, výrostek, mladík, dospělý člověk by byli ztělesněni podle zcela odlišných vzorců. Pokud jde o rozlevity, ti byli radikální - odmítali kostru jako přežitek, zavrhovali stavbu obratlovců a vychvalovali měkkou všeplastičnost. Rozlevita se sám mohl tělesně vymodelovat nebo uhníst tak, jak si zamanul. Bylo to praktické jednak ve velké tlačenici, jednak pro přizpůsobování číslům konfekční výroby. Někteří z nich se vyváleli a uplácali do nejroztodivnějších tvarů - ve snaze vyjádřit svou náladu samovytvárněním podle momentální situace a duševního stavu. Polytičtí i monotičtí odpůrco jim pohrdlivě přezdívali »kalužáci«." (Stanislaw Lem, Futurologický kongres, strana 107, české vydání 1977).
Přeji co nejméně sněhu na silnicích a doufám, že většina z vás se rozmnožuje spíše tradičním způsobem.
23.1.2007 [Trvalá adresa článku.]


Jen klid, jsme v dobrých rukou.

Trojkoaliční vláda Mirka Topolánka (ODS) v pátek podle očekávání získala důvěru sněmovny. Kabinetu k ní pomohli dva bývalí členové klubu ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák. Hlasování se nezúčastnili, takže k získání důvěry stačilo 100 hlasů ODS, lidovců a zelených. Sociální demokraté a komunisté vládu nepodpořili, jeden mamlas z ČSSD pronesl chybnou formuli a tak byl započítán jako že se zdržel. Zbývajících 97 komunistů a socanů bylo proti. Český Kocourkov se tak téměř osm měsíců po volbách dočkal "plnohodnotného" kabinetu slepeného z ODS, KDU-ČSL a zelených.

V pátek večer zřejmě pod vlivem získání důvěry Topolánkovy vlády oficiálně požádaly USA vládu o zahájení jednání o umístění americké vojenské základny na našem území. Budou následovat další jednání nejspíše po dobu několika měsíců. Topolánek nechce celostátní referendum, rozhodnout by měl podle něj jen parlament. Komunisti jsou proti, nejspíše by chtěli základnu ruskou. "Radarová stanice, tak jak je koncipována, nebude mít negativní dopad na obyvatelstvo okolních obcí, kvalitu jejich života ani životního prostředí," uklidnil národ Topolánek. Pokud bude radar dostatečně daleko od lidí a podle toho, kam vlastně bude mířit. Což ovlivní jen a jen americký personál. O lokalitě umístění se bude teprve jednat. V úvahu připadá můj oblíbený vojenský prostor Libavá, kde jsem stavěl dva roky socialistickou vesnici. Druhou možností jsou snad Jince.
Ministryně obrany Vlasta Parkanová v této souvislosti (asi aby uklidnila veřejnost) uvedla, že útok balistickou raketou nesoucí zbraň hromadného ničení je v současném světě reálnou hrozbou. "Dokonce reálnější než konvenční vojenský útok," řekla doslovně. Naše železná lady Parkanová tak objevila překvapivě fakt, že jsme zcela obklopeni vojenskými přáteli a tak nám skutečně pozemní útok nehrozí. Je to obdivuhodný postřeh, který dokazuje, že je přímo předurčena ke koncipování naší vojenské strategie a taktiky. Zapoměla ale ještě na jednu hrozbu: můžeme být napadeni z kosmu nepřátelskými mimozemšťany, respektive Paroubkovými zelenými marťany. Je ovšem možné, že nás i před nimi americký radar a rakety z Polska ochrání. Přiznám se, že jsem si oddychnul a spím v noci mnohem klidněji. Dokonce se mohu i před spaním dívat na katastrofické filmy popisující útoky z vesmíru bez rizika divokých nočních traumat, při kterých bych se mohl i pomočit strachy. Rusko se prý nemusí bát rozmístění části amerického protiraketového deštníku v České republice, s novou situací ale musí počítat podle místopředsedy zahraničního výboru Státní dumy Sluckého ve své vojenské doktríně. To od nich bude jistě velice prozíravé.

Kromě Arabů ale zlobí také Čína: západní vlády od Londýna přes Canberru po Washington odsoudily Čínu za to, že raketou sestřelila vlastní stárnoucí meteorologický satelit a provedla tak "nenápadně" zkoušku, která odstartovala závody ve zbrojení ve vesmíru. Čekají nás tedy vesmírné války. Konečně se mi tak snad splní dávný sen, spatřit aspoň na obloze, jak tam vesmírné lodě po sobě pálí laserovými děly a taktickými raketami s atomovou náloží. Američtí vojenští a diplomatičtí analytikové varují, že čínský útok proti 40 – 50 satelitům na nízké oběžné dráze kolem světa by do několika hodin americkou armádu zcela oslepil. Hračičkové v generálním štábu by si už nemohli číst přes rameno komukoliv třeba v Moskvě, co se píše v deníku Pravda.

Ruský vicepremiér a ministr obrany Sergei Ivanov zase konstatoval, že podle smlouvy o prodeji zbraní s Íránem Rusko už splnilo povinnost v této smlouvě a poskytlo Íránu raketový protiletecký systém Tor-M1. Tento skvělý protiletecký systém může v jednom okamžiku odhalit a rozpoznat až 48 vzdušných cílů. Navíc přitom dokáže sledovat a udeřit na dva cíle ve výšce od 6000 do 20000 metrů, může účinně zabránit útoku protiradarové i křižující rakety.

Je jisté, že Írán těmito systémy bude chránit své důležité státní orgány a vojenská zařízení, včetně nukleárních zařízení nejspíše před útoky Izraele.
Doufám, že to ale všechno chápete správně: před světovou válkou nás může zachránit jen křehká rovnováha, kdy se spřátelené i nespřátelené země musí neustále držet vzájemně v šachu. Tohle úsilí má navíc výborný vliv na snižování nezaměstnanosti a ochranu před lidovými povstáními z hladu. Jakkoliv se vám může to zdát nesmyslným vyhazováním peněz daňových poplatníků do vzduchu a to doslova, je to bohulibé a pro větší pochopení vám to mohu přirovnat ke stavbě pyramid. Také tehdy nebyla díky této zdánlivě zvrhlé snaze faraonů o posmrtný život nezaměstnanost. Kdyby byla tenkrát technika na vyšší úrovni, mohly tam stát dnes faraonské odpalovací rampy. Přeji krásný den a klidné sny pod ochranou naší policie a armády. Modleme se, aby tyto represivní státní složky byly v případě potřeby schopné ochránit alespoň samy sebe. Aby zůstal někdo, kdo to tady pak poklidí...
22.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

K čertu s politikou, máme tu MSIE 7!

V TV právě běží planá diskuze parlamentních válečníků k hlasování o důvěře vládě pana Topolánka. My máme něco lepšího, Microsoft Internet Explorer 7 v české verzi pro Windows XP SP2 (dále jen MSIE7). Někteří komentátoři a recenzenti jej vítají s velkou slávou, jiní spolu se mnou na něm hledají vši. Ke stažení je u firmy Microsoft s.b.r. (čti "společnost bez ručení"). Jak vidíte z poněkud dlouhého názvu produktu mikrosoftích programátorů, první vada na kráse MSIE 7 je, že nadále již neexistuje verze pro stále ještě dost rozšířená Windows 98, ani pro další verze woken (NT, ME), která už MS nepodporuje. Uživatelům těchto starších verzí, kteří nehodlají podporovat Gatesovy dobročinné aktivity nákupem předraženého operačního systému XP či Vista, doporučuji nainstalovat Firefox 2.0. Najdou tam vše, čím se dnes MSIE 7 chlubí. Programátoři MSIE 7 kradli nápady právě ve Firefoxu a Opeře. Pokud potřebují z různých důvodů prohlížeč od MS (neschopní programátoři bank), pak jim nezbývá než používat nadále neudržovaný MSIE 6 a doufat, že bezpečnostní rizika v něm obsažená je neohrozí.
Jaké nové vši jsem na MSIE 7 nalezl? Jedna je dost velká: v nastavení editoru HTML nemůžete zadat jakýkoliv váš oblíbený HTML editor. Nabídne se vám jen seznam použitelných MS editorů, podle toho jaký SW pana Gatese máte nainstalován. Implicitně je to starodávný debilní Poznámkový blok, případně Word nebo třeba MS Visual Web Developer. Nepochopitelná je absence otevírání odkazů umístěných na liště odkazů v nové záložce pomocí pravého tlačítka myši. Musíte si nejprve pomocí zcela zbytečného tlačítka Nová záložka vytvořit prázdnou záložku a pak teprve zvolit odkaz z lišty odkazů. Velmi stupidní!
Abych jen neplival zlobu. Jedna vlastnost MSIE 7 je sympatická: kvalita zobrazování písma je vynikající a o dost lepší než třeba u Firefoxu. Pozná to především ten, kdo má LCD monitor a má správně nastavené rozlišení shodně s technickými parametry monitoru. Psal jsem o tom už dříve i s ukázkami.
A jednu radu pro nepřátele MSIE: používáte například Firefox nebo Operu a máte obavu, že se vám zanedlouho v rámci automatických aktualizací Windows XP nainstaluje do vašeho počítače Microsoft Internet Explorer verze 7.0 ? Pak si nainstalujte Toolkit to Disable Automatic Delivery of Internet Explorer 7.
Na závěr cituji povzdech jednoho programátora: "Tak to abychom v práci začali přepisovat celý intranet, protože je odladěný pro FF/IE6 ...". Upřímnou soustrast, kamaráde.
19.1.2007 [Trvalá adresa článku.]


Google: vaše videa pro vaše přátele.

Fackovani MackaChcete vaše videa jednoduše a snadno zpřístupnit vašim přátelům? Založte si účet na video.google.com a můžete nahrávat. Video bude zaznamenáno pod unikátním jménem (Google docId) a odkaz na něj můžete svým přátelům poslat mailem ihned po jeho uložení. Google Video je unikátní tím, že nestanoví žádné limity. Vaše videa mohou být jakkoliv dlouhá, jakkoliv objemná, může jich být jakékoliv množství.

Od 1. listopadu loňského roku nabízí Google na svých stránkách možnost shlédnout záznamy celých zápasů jednotlivých týmů NHL a to jak utkání ze sezóny aktuální, tak některé historické zápasy. Například na stránce Dallas Stars se již nyní nachází sedm zápasů z aktuální sezóny.

Od září 2006 můžete na video.google.com/ucberkeley sledovat více než 250 hodin přednášek a seminářů z nejrůznějších oborů. Jde zřejmě o první universitu, která takto distribuuje výukový obsah.

České top video na video.google.com je několik videí předvádějících Rathovo fackování Mackem.

Český vegan a ochránce zvířat Michal Kolesár předvádí na své stránce www.realita.tv přímou akcí 15 zachráněných slepic z "nelidských" podmínek jedné drůbežárny v ČR. Prezentované video je uloženo právě v archivu video.google.com. Pokud budete chtít vaše videa začlenit do vašich stránek, můžete se zde inspirovat, jak to udělat. Je to jednoduché: na video.google.com si zjistíte docId vašeho videa a do kódu stránky vložíte jeho volání pomocí tagu embed. Příklad kódu:

<embed style='width:320px;height:240px;background-color:transparent'
 	id='VideoPlayback' type='application/x-shockwave-flash'
	src='http://video.google.com/googleplayer.swf?
	docId=-6448621630646272626'> 

Odkazy na další články o video.google.com:
vše o video.google.com na lupa.cz, jak si uložit do svého počítače video z video.google.com na pocitac.com, YouTube versus Google Video - souboj odpadků na jilm.blog.lupa.cz, další parametry pro vložení videa do vaší stránky v článku na www.pocitac.com.
18.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Zradili stranu, za kterou byli zvoleni.

Poslanci ČSSD Miloš Melčák (ČSSD) a Michal Pohanka (nezávislý) umožní Topolánkově vládě získat důvěru. Pátečního hlasování o důvěře se podle jejich včerejšího prohlášení na tiskové konferenci ODS nezúčastní. Paroubek oba označil za "zrádce, kteří po celou dobu hráli pokryteckou hru" a jejich dohodu s Topolánkem za výsledek politické korupce. Rovněž oznámil, že ČSSD podá trestní oznámení pro podezření z úplatkářství. Neuvedl ale, zda to bude na neznámého pachatele nebo na konkrétní lidi. Poslanci ČSSD, kteří kabinetu pomohou k důvěře, by podle ČSSD měli zveřejnit majetkové poměry.
Předseda klubu ČSSD Michal Hašek včera na tiskové konferenci vyzval Kuchtovou, Čunka a Bursíka, aby z vlády odešli. Kuchtovou Hašek obvinil, že svými postoji k jaderné elektrárně Temelín ohrožuje "energetickou bezpečnost" republiky. Čunek by měl odejít kvůli policejnímu vyšetřování podezření z úplatku půl milionu korun, který měl přijmout v roce 2004. Policie požádala senát o zbavení Čunka imunity. Bursík má podle Haška rezignovat, pokud neodpoví na údajné otázky kolem nabývání svého nemovitého majetku.
Jak to skutečně dopadne v pátek při hlasování o důvěře, není vůbec jisté. V české politické reality šou je, jak se zdá, možné cokoliv. Mohlo by například dojít k únosu několika poslanců ODS, k náhlému nevysvětlitelnému onemocnění poslanců ČSSD nebo vše překazí domácí zabijačka u Topolánků. Objektivně vzato ale za tento politický vývoj můžeme jen a jen my, voliči, kteří jsme ve svých představách o budoucnosti své a tohoto státu rozpolceni jako Německo v nedávných časech. V takové situaci nemůžeme od politiků čekat, že nám předvedou nějaké mírové řešení podle Klause, které bude vyhovovat všem. Garnitura současných politiků je totiž spíše z plemene bojových psů a ti jak známo, když se do sebe zakousnou, tak se nepustí. Pokud se Topolánkovi podaří zítra získat důvěru pro svou zpatlanou vládu, odejde z parlamentu s Paroubkem zakousnutým v zadku.
17.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Kape vám taky vodovod? Mě z toho kape na karbid!

Seznam.cz uvedl novou verzi specializovaného vyhledávače firmy.cz. Hledal jsem firmu, která by nabízela "náhradní díly pákové baterie" a získal jeden jediný záznam. Navíc bez jakékoliv informační hodnoty, protože neodkazoval na žádný firemní web se seznamem mnou hledaných součástek. Asi si řeknete, že jsem naprostý pitomec, když hledám ve firmách pomocí popisu zboží. Pokud to ale takhle nefunguje, co bych měl vlastně do vyhledávače firem zadat? Jméno hledané firmy? Já ale přece žádné jméno neznám, chci se ho naopak dozvědět! A tak vždy po podobných pokusech pátráním v různých seznamech a pochybných databázích firem a podnikatelů končím hledáním přes Google. Pokoušel jsem se tedy na českém netu najít cokoliv o tom, jak vlastně fungují a jak se opravují tolik žádané a používané pákové vodovodní baterie a objevil jsem po zoufalém pátrání jen jednu jedinou stránku s jakýms takýms ubohým nákresem a nic neříkajícím popisem demontáže a opravy. I když to chápu: začal vám kapat vovovod? Tak si koukejte pěkně koupit novou baterii v akci za 10 000 nebo zavolat instalatéry za 500 korun na hodinu práce. Takový je moderní trend třetího tisíciletí v duchu konce zlatých českých ručiček! A co říkáte těm cenám? Vždyť je to šílené: levná nekvalitní baterie za 1000 (=cena DVD přehrávače), solidní za 5000 (LCD monitor) a kvalitní za 10000 (počítač)!
A jak si tedy představuji kvalitní návod na jakékoliv kutění zveřejněný na internetu? Třeba jako návod na krimpování konektorů RJ45 pro domácí síť. Sepsal to tajemný a záhadný neznámý zvaný maestro. Až budete psát nějaký návod, vezměte si z něj příklad.
16.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jak napodobovali komunisté církevní praktiky.

Podobnost církví a politických stran není náhodná. U obou najdete určitou ideologii, placený i neplacený aparát, své vrcholové řízení, své obřady a shromažďovací místnosti. Mají své slavné mrtvé, zejména slavní jsou zakladatelé. Za dob komunistů mě často fascinovalo, jak se při různých příležitostech pokoušeli kopírovat různé církevní obřady a oslavy, jak celý aparát byl vlastně kopií především církve katolické včetně toho celosvětového vůdce. Občas sice upadali do problémů "více papežů", zejména v dobách nepřátelství mezi Stalinem a Mao Ce-tungem, dvojkolejnost zavinil svého času i balkánský Tito. Tak, jako mají církve své svaté a svaté knihy, semináře a teologické fakulty, podobně se opičili komunisté. Stranické schůze zejména k těm "slavnostním" příležitostem připomínaly mše včetně čtení ze "svatých" textů a kázání o správné cestě. Dokonce tu byly i pokusy si na shromážděních zazpívat, většinou ale s chabým výsledkem. Pravděpodobně proto, že ty písně byly naprosto otřesné. Situaci zahraňovali pionýři a mládežníci. Malý příklad "podařené" kultovní písně postačí:

Sloužíme straně

1. sloka:
Byl tenkrát únor,
starému světu
řekli jsme jednou pro vždy dost,
|: nová třída pánem je tu,
nám teď patří budoucnost :|

refren:
Na frontě práce sloužíme straně,
jsme její velká opora,
|: pro úsměv dětí,
rozkvetlé stráně,
střežíme odkaz února :|

2. sloka:
Čas už slouží jen
mozku a dlaním,
jenom se kolem rozhlédni,
|: pro budoucnost,
odhodláni,
jdem do bitvy poslední :|

refren 

Komunisté měli v dobách své "slávy" i iniciační rituály: přijímání do strany, vylučování ze strany, volby stranických funkcionářů. Dary: povinné členské příspěvky určené procentem z platu, které se strhávaly přímo ve mzdové účtárně! Tresty : stranické tresty, pranýřování ideologických zrádců, zatýkání a vyšetřování státní policií, vyloučení ze strany, mučení ve vězeních a tresty pro rodinu a přátele odsouzených. Inspirovali se snad v dávnější minulosti například katolické církve? Vymývání mozků: politická školení i nestraníků oblíbené zejména armádními politruky, "studium" zvláštních stranických škol. Kádrování a prověřování, politická korupce zpřístupňující finančně výhodná místa za odměnu členům strany.
Dnes musela komunistická strana leccos vynechat: v armádě jsou místo politruků opět faráři (imámové zatím nikoliv), povinné členské příspěvky už nevyřizují mzdové účtárny, stranické školy se státním diplomem byly zrušeny stejně jako politické násilí ve věznicích. Politický klientelismus v přidělování pašaliků členům strany se ale praktikuje nadále a to napříč politickým spektrem. Toto "soudružské" konání je hlavním tmelem stranické jednoty všech politických stran po celém světě.
15.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Štramberské evropanství.

Evropská unie uznala štramberské uši, tradiční pečenou pochoutku ze severomoravského Štramberka na Novojičínsku. Je to první český potravinářský výrobek, kterému Brusel přiznal takzvanou ochranu zeměpisného určení. Název štramberské uši mohou nyní užívat pouze výrobci kornoutových perníků z městečka Štramberk. A proč se této dobrotě říká štramberské uši? Příběho vzniku chutného kornoutu je poměrně morbidní. Cituji z díla professora a spisovatele J. Havelky :
Jako moře rozvlněné hrnulo se vodstvo údolím do ležení tatarského a okamžikem všecko je zatopilo. I nastal křik, i nastalo bědování v táboře pohanském. Stany se bořily, lid i dobytek tonul v živlu rozpoutaném. Když se rozbřeskl den, nebylo již nepřítele tuto. Ti, kteří unikli záhubě, hrnuli se k Hranicům a s ostatními Tatary brali se dále směrem jihozápadním. Kraj štramberský zachráněn je další pohromy. Každoročně v den Nanebevstoupení Páně slavívá se na Kotouči památka události této. Ze všech měst a vesnic okolních tehdy lid na pouť přicházívá, a živo a veselo bývá na temeni skalním kolem kříže, který vztyčen byl tam na památku vítězství křesťanských. Za příležitosti té prodávají se též perníkové uši, aby se poutníci upamatovali na mrzké Tatary, kteří pobitým křesťanům uši utínali. Vykládať se zajisté, že po jedné veliké bitvě Tataři devět velkých pytlův ušima naplněných velkochánovi svému do Asie poslali na důkaz dobytého vítězství. Odtud název "uší tatarských". (Celý text najdete na stránkách města Štramberku).
Nejsem si ale jistý tím, s jakým nadšením přivítají tento krok EU obyvatelé Tatarstánu, kteří jsou převážně sunnitští muslimové. Oslavovat byť dávná vítězství křesťanů nad muslimy v dnešní multikulturní a ke všemu tolerantní Evropě není zrovna taktické. Musíme jen věřit, že uznání štramberských uší nevyprovokovalo vyhrožování nějakého fanatického nepřítele křesťanů, který poslal včera české policii dopis o svém úmyslu vyhodit do povětří všechny církevní školy v Praze. Doufejme, že je to jen blbý vtip některého z žáků, kterému se nechtělo dnes do školy.
Recept na pečení štramberských uší najdete zde. Ale pozor, jen pro vlastní potřebu, copyright mají štramberáci! Přeji dobrou chuť.
12.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Ruský kohoutek se opět otevřel.

Ruská společnost Transfněfť obnovila dodávky ropy ropovodem Družba. Potvrdily to běloruské úřady. Ropa přes tuto zemi netekla od pondělí, protože státy se nebyly schopny dohodnout na cenách a clech. Bělorusko pustilo své zásoby v noci na dnešek, ruský Transněft pak dnes ráno.
Ve sporu Ruska a Běloruska, pro který byly v neděli a v pondělí zastaveny dodávky ropy z Ruska do Evropy, nakonec ustoupilo Bělorusko. Vyhlásil to včera Alexander Timošenko, mluvčí běloruského premiéra Sergeje Sidorského. Minsk podle něj na jednání s Ruskem odstoupil od požadavku, aby Moskva platila Bělorusku tranzitní clo za ropu procházející běloruským úsekem ropovodu Družba. Nikde ani zmínka o tom, že by Rusko nebo Bělorusko mělo komukoliv - například Česku - platit nějaké penále za přerušení dodávek.
11.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jak si vydělat 100 milionů ročně v Komerční bance.

17.6.2004 jsem uvedl chybný výpočet "zisku", který nejspíše utrpěli bývalí zaměstnanci Komerční banky. Cituji z tohoto svého článku:

Až osm let vězení hrozí exšéfům Komerční banky, kteří jsou policií vyšetřováni kvůli osmimiliardové ztrátě, kterou banka utrpěla při obchodech se společností B.C.L. Trading Rakušana Boraka Clona.
Tuto senzační zprávu uveřejnily Lidové noviny 15.6.2004 na svých PDA stránkách. Zpráva má jednu nepatrnou vadu: Nejedná se o Rakušana Boraka ale Baraka, a jeho křestní jméno není Clon ale Alon. Ještě že virtuální redaktoři LN nepopletli jméno Komerční banky například na Komerční tanky.
Jen pro zajímavost: tento Barak, mezinárodně stíhaný podvodník a zloděj velkého formátu je ještě stále u nás společníkem česko-slovensko-rakouské firmy TURAN, s.r.o se sídlem Praha 1, Zlatnická 7. Na stejné adrese je zaregistrována i společnost ASIP Trade, s.r.o., dále PLAYWOOD a.s. a také ORAN a.s. s naprosto shodným předmětem činnosti (koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, činnost organizačních a ekonomických poradců, zprostředkovatelská činnost v oblasti obchodu a služeb, odkup pohledávek formou factoringu a forfaitingu, činnost realitní kanceláře a automatizované zpracování dat.) V těchto firmách sice již Barak Alon nefiguruje, jsou ale spojeny jménem jeho společníka z TURAN s.r.o., Mgr. Petra Eliáše.
Zdali půjdou exšéfové Komerční banky skutečně sedět na osm či spíše méně let, je ve hvězdách. I kdyby, uznejte, že zisk 1 miliarda pro devět kumpánů neboli 125 milionů na jednoho ročně za každý jeden rok fešáckého českého vězení je slušný výdělek. Tolik totiž žádný manažer u nás nebere. Pravda, něco málo či více z těchto peněz inkasoval především Barak Alon, ale na slušnou existenci až do konce života jistě něco zbylo. Ve vězení strava a ubytování zadarmo, při troše snahy podplaceného personálu nebude třeba se zapojit do pracovního procesu, mobilní telefony a barevná televize až do cely. Za dobré chování hrozí po čtyřech letech propuštění na podmínku. Tihle hoši od samého počátku obnoveného kapitalismu v Čechách věděli, jak na to.

To bylo před více než dvěma lety. A dnes bývalí šéfové Komerční banky, které policie stíhá kvůli osmimiliardovému ztrátovému obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona opět vyslechli osvobozující verdikt. Obvodní soud pro Prahu 1 tedy po dvouletém (!) zkoumání viny už podruhé zprostil někdejších devět členů představenstva KB obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Omlouvám se za početní chybu v původním článku. Ve výpočtu jsem zapoměl na odměnu pro rakouského podnikatele Baraka Alona, jehož trestní případ předala česká justice do Rakouska a vídeňský soud ho loni na podzim obžaloby zprostil. Takže zisk každého z úspěšných "podnikatelů" lze odhadnout na pouhých 100 milionů ročně po dobu osmi let případného vězení v případě, pokud by se dělili spravedlivě rovným dílem o oněch osm miliard. Jak to vypadá, sedět nikdo z nich nepůjde a tak půjde o zisk bezpracný a navíc nezdaněný. Pokud poctivě pracujete nebo podnikáte, musíte si jistě připadat jako úplní idioti. Nejspíš proto, že se bojíte riskovat a máte strach před vězením. Uvědomte si ale, že u nás ani v Rakousku se za "omyly" a "chybné investice" do vězení nechodí.
11.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Armádní obchod století je prý v pořádku.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nebude zabývat miliardovým tendrem na armádní transportéry. Správnost postoje antimonopolního úřadu potvrdil Krajský soud v Brně, který zamítl žalobu neúspěšného účastníka soutěže, finské společnosti Patria. ÚHOS nemůže zasáhnout, protože zákon o veřejných zakázkách se nevztahuje na tendry na zbraně. Největší vojenskou zakázku v historii země vyhrála rakouská firma Steyr. Armádě má dodat 200 transportérů za 23,6 miliardy korun, jeden kus bude stát neuvěřitelných 118 milionů korun! Do transportéru se vejde šest vojáků + řidič a velitel, což znamená, že se z naší miniarmády poveze do boje v obrněném transportéru celkem 1600 vojáků. Investiční náklad na jednoho vezoucího se vojáka je tak ohromujících 14 milionů a 750 tisíc. Za komunistů bylo zřejmé, že naše armáda má za úkol útočit směrem na západ a obsadit západní Evropu až ke kanálu La Manch. Dále jsme neměli pokračovat pro nedostatek lodí v naší tehdejší výzbroji. Kam má naše armáda postupovat nebo ustupovat dnes, není jasné. Podle našich vojenských odborníků jeden neví, kdo bude případně přítel a kdo nepřítel. Cituji z materiálu ministerstva obrany:Pro bezpečnost ČR jsou však rozhodující sousední a další státy především v Evropě. Tyto státy mají také své státní (národní) zájmy a cíle, které mohou být obdobné, souhlasné se zájmy a cíli ČR a z nich mohou být spřátelené státy - spojenci. Naopak, pokud se diametrálně zájmy a cíle uvedených států budou lišit, rozcházet a křížit oproti ČR, mohou se z nich stávat potencionální protivníci - nepřátelé. Více o bezpečnosti státu viz na serveru army.cz. Pak by nám ovšem zbývala jenom kruhová obrana, kterou vymyslel bratr Žižka: kolem dokola obrněné vozy a ženy a děti uvnitř.
Ve výběrovém řízení porazili Rakušané sedm firem včetně finské zbrojovky Patria, která se snaží výsledek zpochybnit. Tendr podle Finů mohl provázet střet zájmů. Za nereálné považovali také offsety, tedy zpětné investice do české ekonomiky, které Steyr nabídl. Patria se nyní může prostřednictvím kasační stížnosti obrátit na Nejvyšší správní soud. Naději na úspěch zrušení tendru je ale menší než minimální. Nová ministryně obrany Parkanová i strana lidová může být spokojena. Lidovecký ministr financí Kalousek potřebné miliardy uvolní a jeho stranická sestra v boji je utratí.
10.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Ruský kohoutek se uzavřel.

Ruská státní firma, která provozuje ropovod, Transněft zastavila včera dodávky ropy prostřednictvím ropovodu Družba, aby zabránila Bělorusku odčerpávat si protizákonně ropu jako náhradu za tranzitní poplatky, které Rusko odmítá platit v úrovni stanovené Běloruskem. Ropovodem Družba zatím do České republiky proudí ropa, která je uložena v zásobnících na Slovensku. Jde sice o zásobu ve výši 52 až 55 tisíc tun, která ale postačuje k pokrytí pouhých čtyř dnů spotřeby surové ropy. Nynější výpadky ropy pro české hospodářství neznamenají podle ministra Římana zatím velký problém, protože zásoby ropy v ČR stačí na 3,5 měsíce, během kterých se podle něj problémy podaří zcela jistě vyřešit politickým jednáním za podpory orgánů EU. Státem vlastněná akciová společnost Mero má nyní ve svých zásobnících zásobu na 102 dny. V souladu s uzavřenou smlouvou o ochraňování ropy se Správou státních hmotných rezerv České republiky skladuje Mero zhruba 890.000 tun ropy.
Začátkem II. pololetí roku 2006 byla zahájena společností Mero realizace stavby Rozšíření Centrálního tankoviště ropy Nelahozeves II., výstavba V. a VI. etapy – nádrž H11 a H12. Realizací těchto nádrží bude skladovací kapacita Centrálního tankoviště ropy rozšířena o dalších 250 000 m3 ropy (cca 200 000 tun). Podle uzavřené smlouvy s podnikem Metrostav a plánovaného harmonogramu prací mají být skladovací nádrže a jejich provozně-technické zázemí dokončeno a uvedeno do provozu nejpozději za 25 měsíců.
Více než polovina dovážené ropy proudí do České republiky právě z Ruska. Druhou cestou je ropovod Ingolstadt (IKL), který umožňuje přepravovat případně i celý objem nafty potřebné pro spotřebu Česka. Je napojen na francouzský ropovod SPSE, který přepravuje arabskou naftu dopravovanou tankery do Středozemního moře.
Ačkoliv se politici snaží uklidnit motoristy a dopravce, aby si nedělali zásoby benzinu a nafty a nezpůsobili tak růst cen, panika se dá očekávat. Závislost hospodářství na naftě je téměř totální vzniklá zejména přesunem nákladní dopravy na silnice, ke kterému došlo v posledních několika letech. Nikdo díky otevřeným hranicím nezabrání obchodníkům s pohonnými hmotami, aby nakoupili naftu či benzin vyrobený za krizové situace ze státních hmotných rezerv a vyvezli je za vyšší cenu kamkoliv za hranice. Růst cen paliv nejen v Česku se dá proto očekávat s naprostou jistotou. Putin předvádí Evropě, jakou má skutečnou moc nad evropským hospodářstvím jeho ruka na naftovém kohoutku. Dá se předpokládat, že situace využijí zastánci výroby elektřiny pomocí atomové energie. Elektrifikované železniční tratě by v případě rozsáhlých kolapsů dovozu nafty z Ruska nebo z arabských zdrojů mohly zajistit alespoň rozhodující nákladní dopravu. Kdo má nebo staví v Česku továrnu bez železniční vlečky, strká hlavu do písku.
9.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Nejoblíbenějším politikem by se mohla stát Moja.

Čeští voličové opět dokázali, že jsou spolek idiotů, kteří nechápou, o čem je politika. Alespoň podle průzkumů oblíbenosti politiků: nejdůvěryhodnějším politikem byla podle prosincového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění i nadále předsedkyně poslanců KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Pravděpodobně proto, že umí překrásně zpívat estrádní písně a její úsměv je okouzlující. Druhé místo obsadil pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém, protože toho každý zná z velkých bilboardů a působí tak sympaticky jako hodný skaut. Nový předseda lidovců Jiří Čunek se při svém premiérovém umístění v žebříčku vyhoupl zázračně na třetí příčku z jednoduchého důvodu: většina občanů nemá ráda cikány a vyžírky. Důvěra v předsedu ČSSD Jiřího Paroubka se snížila o sedm procentních bodů ve srovnání s předcházejícím říjnovým průzkumem, jelikož ochabnul ve svých zuřivých útocích na ODS, zatímco důvěra v předsedu ODS Mirka Topolánka naopak mírně vzrostla o dva procentní body. Je to pašák s gulemi, což se v Česku hodnotí kladně. Čím víc milenek, tím větší pašák. Předseda ODS se tak udržel na šestém místě, šéf ČSSD se propadl z pátého na 13. místo v žebříčku. Podobné průzkumy dostatečně jasně ukazují, jak by vypadalo řízení státu, kdyby voliči volili svoje náčelníky přímou volbou. Hlavním a jediným kritériem by nepochybně bylo charisma vyvolených a nikoliv jejich schopnosti řídit racionálně tento stát. Je zarážející, kolik významu dávají vládnoucí i nevládnoucí politici podobným zhovadilým průzkumům, které si i často sami objednávají v naději, že to pomůže jejich straně a tedy i jim se dostat v následujících volbách ke korytům.
Začínám si myslet, že nejvhodnějším ministrem zahraničí může být právě Karel Schwarzenberg, pro kterého by ministerský plat měl hodnotu jen malého přilepšení pro opravu některého z jeho sídel. Ať už v Česku, Rakousku nebo ve Švýcarsku. O jeho schopnostech nadhledu a zejména přehledu o nejen evropské politice mě přesvědčilo jeho nedělní vystoupení v televizní bitce pořádané panem Moravcem. O jeho nezávislosti na názorech a cílech pana Bursíka nemám žádné pochybnosti. Jeho chybou ale bylo, že svoje názory a postoje nepublikoval před tím, než byl nominován na funkci ministra zahraničí. Možná ale, že se držel zpátky úmyslně, aby nominován byl. Dnes bude opět krásně, užijte si jaro, které již začalo. Léto bude od března do června, pamatujte na to při volbě termínu pro vaši dovolenou.
8.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Začínáte s HTML a styly?

Pak pro vás ve vašich začátcích v tvorbě internetových stránek může být dobrým pomocníkem CSS Tab Designer. Tento free prográmek je užitečnou pomůckou pro snadnou tvorbu vodorovných nebo svislých nabídek (navigačních lišt, menu) definovaných pomocí příkazu STYLE. V programu je obsaženo několik připravených šablon pro snadnější tvorbu nabídek a vytvořené navigační nabídky lze zobrazit i pomocí náhledu přímo v internetových prohlížečích. Výstupem z programu je vygenerovaný HTML kód, který můžete dál editovat ve vašem HTML editoru (např.Homesite). Při prvním otevření programu po nainstalování odsouhlaste spuštění ukázkového projektu a ve funkci Preview si vyberte prohlížeč, který používáte. Pro jiný než Microsoft Explorer musíte určit, kde se váš prohlížeč nachází - např. Firefox nejspíše najdete na C:/Program Files/Mozilla Firefox/firefox.exe. Volba Generate HTML vytvoří váš HTML soubor obsahující definici stylů a příkazy (tagy) jazyka HTML popisující menu. Po rozvičení na ukázkovém projektu můžete založit vaše menu: v levém okně Items se jednotlivé volby (Tabs) přidávají, editují nebo ruší. Údaj Tab text bude zobrazen jako text volby, Tab URL definuje odkaz, nejčastěji umístění a název stránky, která má být zobrazena. Kdykoliv v průběhu návrhu můžete změnit styl zobrazení nabídek volbou v seznamu Tab Styles. Prográmek CSS Tab Designer dovoluje vytvářet jen jednoduché jednoúrovňové nabídky orientované vodorovně nebo svisle a je vlastně zdarma poskytovanou reklamou na program CSS Editor, který již zdarma není. Přesto je zejména pro začátečníka dobrým cvičištěm pro pochopení a naučení se práci se styly, které jsou dnes hlavní metodou formátování internetových stránek. Program CSS Tab Designer si stáhněte nejlépe ze Slunečnice.
6.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Zachraň nás, ó náš tatíčku Klausi, z tohoto středu dvou půlek!

Prezident Klaus nás ve svém novoročním projevu varoval před neschopností politiků se dohodnout o společném vládnutí a hovořil dokonce o "studené válce" politiků zakopaných ve svých pozicích. Zdá se, že je natolik politickým realistou, že by byl nejspokojenější, kdyby se Česko vrátilo k ideálům komunistických vlád Národní fronty, i když zatím bez KSČM. Neřekl to přímo, ale vláda lidovců, zelených, socanů a občanských demokratů by se mu asi líbila nejvíce ze všeho. Také proto, že by jej společně a jednohlasně volili za prezidenta s tím, že by komunisté zůstali v autu. Zatím.
A co na to pantáta Paroubek? Pronesl tato "státotvorná" slova: "Takže, co bych přál této zemi do nového roku? Určitě stabilitu ve všech smyslech toho slova. Především stabilní a silnou vládu, která by byla připravena dělat to, co je třeba. Tedy takový kabinet, který se bude opírat o dostatečnou parlamentní většinu. A bude pracovat takovým způsobem, který nepostaví proti sobě jednotlivé sociální vrstvy, společenské zájmové skupiny a třídy, generaci proti generaci, region proti regionu. Chtěl bych k takové stabilitě přispět jak osobně, tak jako politik, předseda druhé nejsilnější strany v zemi. Zatím to však vypadá, že mi to nebude dopřáno," prohlásil s hořkým úsměvem pro deník (Rudé)Právo.
Protože je národ rozdělen na dvě stejné půlky podobně jako jedna známá část lidského těla, jsme právě uprostřed a nemůžeme se hnout ani o krok. Není divu, být v takovém místě, kde je navíc tma a s takovými vůdci, to se těžko kráčí k zářné budoucnosti, o které nikdo neví, jaká má být a kterým směrem se tam jde. Zdá se ale, že právě dosažení tohoto středu je cílem té vysněné západní demokracie, kdy zcela protichůdné cíle těch chudých a bohatých vyvolají dokonalou rovnováhu. Míněn je stav, kdy chudí nejsou zase až tak moc chudí na to, aby vyšli do ulic z cílem svrhnout ty bohaté a obrat je o jejich bohatství a bohatí jsou natolik chytří, aby pustili nějaký ten chlup a nebyli tak svrženi. Může nás uklidnit, že podobného rovnovážného stavu dosáhly jiné státy už před námi. Mám na mysli zejména USA a Velkou Británii, v poslední době se do středu obou půlek dostalo už i Německo. A samozřejmě my.
5.1.2007 17:00 hod - dnes opožděně, jelikož až teprve teď se probrala síť CDMA od kyslíků, která od rána stávkovala.
[Trvalá adresa článku.]

Záhadný počítač z roku 65 před Kristem.

2000 let starý mechanický počítač, nalezený na potopené římské lodi ve Středozemí překvapil vědce, kteří nyní konečně zjistili, jak se s ním pracuje. Loď se potopila s dalším nákladem v roce 65 př.Kr. v hloubce asi 42 metrů nedaleko řeckého ostrova Antikythera. V roce 1900 vrak náhodou objevil potápěč Elias Stadiatos a v roce 1901 vynesl z moře sochy a další předměty. Vědci si posléze povšimli, že na jednom kameni, vyneseném z lodi, je ozubené kolečko. Podrobnější zkoumání lodi vedlo k získání 80 různých ozubených koleček, číselníků, ručiček jak od hodinek a dřevěné a bronzové krabice se starořeckými nápisy. Bylo zjištěno, že zařízení bylo astronomickým kalendářem, který dokázal velmi přesně sledovat postavení slunce, hvězd a fází měsíce. Experti jsou přesvědčeni, že to je první zařízení, které kdy v historii používalo ozubených koleček. Je to nejsložitější zařízení, jaké bylo nalezeno z období starého Řecka a Říma. Celý článek v Britských listech je zde.
Informace o tomto unikátním nálezu a jeho analýze vyšly v časopise Nature. Další informace včetně fotografiíí současných replik mechanizmu najdete zde a další odkazy vám nabídne Google.
4.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jaké to kuje Kavan zvaný KATO pikle?

Bývalý poslanec, exministr zahraničí v Zemanově vládě a bývalý "ředitel zeměkoule" (předseda Valného shromáždění OSN) Jan Kavan slouží jako pouhý námezdný asistent poslanci Melčákovi (ČSSD) v parlamentu. Může soudný člověk věřit tomu, že oním poslancem "Melčákem" není ve skutečnosti kandidující ale nezvolený Jan Kavan? Je to nepochybně on, který stojí za podivnými a neurčitými výroky Melčáka o tom, že nepodpoří novou vládu, pokud v ní budou socialisti společně s ODS, aby jindy zase prohlásil, že proti ČSSD hlasovat nebude. Kavan nepochybně otáčí kolem dokola názory poslance Melčáka v zájmu svém nebo v zájmu někoho jiného. Snad bývalých členů KSČ či agentů StB nebo v zájmu KSČM? Tvrdík tvrdí "Pan Melčák vyjednává s ODS a sdělil mi záměr, že by mohl podpořit její vládu," Kavan vše jako jeho neoficiální mluvčí popírá. Je to divoká zákulisní hra, kterou má zřejmě známý loutkovodič Kavan velice rád. Nejspíše chce ve skutečnosti vyvolávat zmatek v řadách nepřátel (ODS) a dopomoci tak soudruhům ve zbrani (ČSSD) k vládě, ve které by se stal opět ministrem zahraničí. Nejspíše proto, aby si mohl opět v koupelně ministerské kanceláře založit nějaké ty peníze do svého oblíbeného trezoru.
Rebelující poslanec za ČSSD Miloš Melčák odmítl nálepku přeběhlíka. Stranický klub sice opustil, ale podle vyjádření, které poskytl některým médiím, není jeho podpora pravostředové trojkoaliční vládě vůbec jistá. Vadí mu i některé body koaliční smlouvy. Paroubek ale doufá, "že pan Melčák se zotaví z toho svého přepracování přes vánoční svátky a že se vrátí do klubu socdem".
O nezničitelném a záhadném Kavanovi čtěte zde a ještě více zde.
3.1.2007 [Trvalá adresa článku.]

Vystřelte si na rumunského medvěda.

Rumuni a Bulhaři oslavili Silvestra dvakrát: tradičně jako každý rok a ještě jednou navíc. Jásali jako šílení v ulicích nadšením nad faktem, že jejich cestování směrem na sever a na západ Evropy se stane naprostou selankou. A tak můžeme očekávat nekontrolovaný příliv zejména rumunských žebráků a kapesních zlodějů. Díky naší vyšší životní úrovni tak budeme moci soudružsky pomoci našim novým sousedům v EU ze sociální krize. Co od vstupu těchto dvou států očekávají západní země? Je to prosté: prostor pro distribuci aušusu z přeplněných skladů, zboží s pošlou lhůtou, zboží, které je v zemích patnáctky, ale už i v těch novějších zemích neprodejné. Firmy získají prostor pro levnou výstavbu montážních manufaktur včetně nejlevnější pracovní síly v EU. A jak se chystají dva noví členové EU? ...De prin UE adunati...Nejlépe jsou zřejmě připraveni Rumuni. Rumunsko se totiž hodlá stát mysliveckým rájem Evropské unie. Od 1.ledna nová členská země EU hodlá lovuchtivým návštěvníkům ze Západu nabídnout k odstřelu množství divokých zvířat, která už jinde na kontinentu nežijí. Rumunské ministerstvo zemědělství předběžně určilo kvóty úlovků pro loveckou sezonu: 300 medvědů, 500 vlků, 500 divokých koček a 120 rysů. Cristian Tomnuc, který má na starosti hvozdy v Bukovině na severozápadě země, předpokládá, že návštěvníci z Německa, Rakouska či Francie budou mít zájem i o trofeje v podobě divočáků a jelenů. A slibuje si, že se region přemění evropský "lovecký ráj". "Lov u nás je mimořádně bohatý a rozmanitý, v přirozeném prostředí, téměř nedotčeném člověkem," prohlásil pán lesů a vod Bukoviny, pan Tomnuc v listu Gandul. Na oslavu vstupu do EU si můžete s Rumuny zarecitovat tuto básničku: "Aho! Aho! Copii si frati/ De prin UE adunati,/ Stati putin si nu plecati/ In masini nu incarcati,/ C-am venit sa colindam/ De bine sa va uram/ Si-am venit c-un Plugusor/ Sa va fie de-ajutor."(celý text). Přeji krásný den a dobrou mušku při lovu na medvěda kdesi v rumunské Bukovině.
2.1.2007 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.