CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 430, 1.12. - 31.12.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Tak nám zabili Husajna!

VideoVčera ráno byl v Iráku pověšen za hrdlo bývalý vůdce Iráčanů Saddám Husajn v odvetě za smrt 148 šíitů, které nechal zmasakrovat v Dudžailu v roce 1982. Šíité jeho smrt oslavili jásáním v ulicích, odpůrci stávajícího režimu v Iráku odpověděli sebevražedným útokem v Bagdádu a městě Kufa, kdy zemřelo více než padesát lidí. Saddám byl v noci pochován na rodinném pozemku v rodné vesnici Audža u Tikrítu vedle synů Udaje a Kusaje, kteří zahynuli při přestřelce s americkými vojáky již krátce po invazi v roce 2003. Mezi Iráčany se objevují pověsti o tom, že popravený muž nebyl Husajn, ale jeden z jeho mnoha dvojníků zdrogovaný a nastrčený Američany popravčí četě v poslední chvíli. Saddám Husajn prý žije na neznámém místě pod novou identitou, kterou mu opatřila americká CIA odměnou za to, že svým "selháním" při řízení války s USA umožnil totálním rozpadem irácké armády snadné americké vítězství. Koneckonců byl Husajn v minulosti vycvičen agenty CIA a dosazen do čela irácké revoluce. V časech, kdy USA podporovaly Irák dodávkami zbraní ve válce s Íránem, nebyl žádným nepřítelem USA. Objevují se i teorie o tom, že vše včetně jeho pokusu o okupaci Kuvajtu byla domluvená vojenskopolitická hra, jejímž cílem bylo obsazení ropných zdrojů Kuvajtu a Iráku Spojenými státy. Zdá se vám tahle verze Saddámovy "smrti" šílená? Podle mě není o nic šílenější, než pokus importovat západní demokracii vyrostlou na křesťanských základech do arabského státu s převahou muslimského obyvatelstva. Zdá se ale, že o to Američanům ve skutečnosti nejde.

31.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

O Národním divadle by měl rozhodovat národ!

Baletní soubor Národního divadla (ND) bude dnes schůzovat o tom, zda se připojí k protestům proti ministrem kultury pověřenému řediteli ND Janu Mrzenovi. Třicet devět herců činohry už dříve vyzvalo ministra kultury Martina Štěpánka peticí Vánoční desatero, aby Mrzenu okamžitě odvolal, zrušil jím vyhlášené výběrové řízení na ředitele a vypsal nové. S herci činohry ale nesouhlasí členové operního souboru a orchestru Národního divadla, kteří tvoří většinu ze 400 (!!!) uměleckých zaměstnanců divadla. Podporuje je naopak šéf činohry Michal Dočekal a baletu Petr Zuska.
Od tunaj to vyzerá, že se nám ve "veřejnoprávním" ND chystá vzbura docela podobná té televizní. Umělci ND se nejspíše podobně jako tehdejší zaměstnanci ČT domnívají, že jsou ke své činnosti na poli kultury nominováni vůlí národa nebo snad dokonce samou prozřetelností. Proto navrhuji, aby se o tom, kdo bude řídit ND, uspořádal na Řípu tábor lidu, kde by kandidáti prezentovali své záměry a lidovým hlasováním by pak byl na tomto posvátném místě nový ředitel divadla zvolen. Za jásotu davů by pak byl nesen na ramenou až do naší kapličky nad Vltavou, kde by byla slavnostně dávána mrzkým Mrzenou zavržená opera "Mai 1968" skladatele Kofroně. Zahájení představení by se konalo před budovou ND, kde by byla z nábřeží svržena do Vltavy busta umělci opovrhovaného ministra Martina Štěpánka jako výraz lidové vůle.

29.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Malý zájem o sňatky a rodinný život?

Řada dětí se u nás sice formálně narodí svobodné matce, ale to vůbec neznamená, že potomek nemá rodinu. Partneři spolu dlouhodobě a často velmi spokojeně žijí, jak se říká na hromádce, bez oficiálního dokladu, což vyhovuje zejména těm mužům, kteří se neradi pevně vážou ke své partnerce. Dítě však vyrůstá v harmonickém prostředí. Je to obdoba modelu rozšířeného zejména v severských státech, kde podíl dětí narozených mimo manželství je zhruba poloviční.
Tomuto trendu odpovídá i pokles zájmů o sňatky, kterých se v Česku stabilně již několik let uzavírá ročně jen kolem padesáti tisíc. Zdá se, že ženy povolily v tlaku na právní a sociální zajištění svých dětí. Často ale stojí za narozením dětí i společný kalkul rodičů, že jako svobodná "mužem opuštěná" žena dostane od státu větší sociální dávky. Má totiž nárok na přídavek na dítě, sociální příplatek, rodičovský příplatek, příspěvek na bydlení a jednorázové porodné, i na dávky sociální péče stanovované individuálně. Příspěvky státu svobodným matkám, začínající od šesti tisíc korun měsíčně, jsou vyšší než dávky poskytované rodinám kompletním.
Za komunistů se naopak mladí lidé brali brzo, protože tak měli velkou naději na získání státního bytu. I když to nebylo automatické, měla taková rodina k dobru významný počet bodů při určování pořadí v pořadníku žadatelů o byt. Dnes se na to ovšem nehledí a většinou žádné obecní byty nejsou. A tak se mladí opět chovají ekonomicky, tentokrát poněkud jinak: s cílem získat co nejvíce peněz ze sociálních fondů. Neuzavíráním manželství dokáží získat ze státní pokladny zpět více peněz. Podstatné je, že se vůbec děti rodí, letos se poprvé počet narozených dětí srovnal s počtem zemřelých. Horší je ale fakt, že značný počet dětí nemá úředně potvrzeného otce a dost často ani svého biologického otce nikdy nepoznaly. Řada z nich ani žádného biologického otce nemá: jejich svobodná matka podstoupila načerno umělé anonymní oplodnění nebo sama není schopná otce svého dítěte určit (více současných partnerů nebo sex s cílem otěhotnět s neznámým mužem). Ve výsledcích řady výzkumů se uvádí u dětí, žijících v neúplné rodině jen s matkou, především nejistota z hlediska sexuálních rolí, omezenou schopnost vytvářet intimní vztahy, deprese, úzkost, nedostatek sebeovládání, nízkou míru sebeúcty a sebehodnocení. Tyto poruchy se objevují u chlapců i u dívek, zejména chlapci postrádají mužský vzor. Dívky vyrůstající bez otce se vdávají dříve, nejsou často spokojeny se svými manžely a se svým sexuálním životem. Častěji vyjadřují obavy, že by svými partnery mohly být zraněny, opuštěny, zrazeny. Obdobné potíže byly nalezeny i ve vztazích mužů, kteří vyrůstali bez otce. Především potom v naplnění heterosexuálních vztahů, v překonávání pocitů osamělosti, strachu ze selhání v intimních vztazích. Pokud by děti mohly "řídit" svoji rodinu, určitě by chtěly mít otce i matku žijící v harmonickém vztahu. Pro více než polovinu z nich je to ale nerealizovatelný sen.

28.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Portál o veřejných zakázkách a koncesích.

Ministerstvo pro místní rozvoj na internetových stránkách www.portal-vz.cz připravilo portál, na kterém naleznete komplexní a přehledné informace týkající se zadávání veřejných zakázek. Návštěvník portálu má možnost se jednoduchým způsobem zorientovat v národních i evropských právních předpisech k veřejným zakázkám a koncesím. Komplexně řešený je zde informační systém o veřejných zakázkách, pod kterým se nachází přístup k uveřejňovacímu subsystému IS VZ, k seznamu kvalifikovaných a systémům certifikovaných dodavatelů, ke statistikám veřejných zakázek, k rejstříku koncesních smluv a přístup ke klasifikacím a číselníkům. Novinkou je poskytování informací o elektronickém zadávání veřejných zakázek na národní a evropské úrovni. Součástí portálu je také poskytování informací o vzdělávání. Na podporu praktické aplikace nového zákona o veřejných zakázkách a koncesního zákona je umožněn bezplatný přístup k e-learningu s interaktivními prvky. Další novinkou je zavedení možnosti výměny názorů v rámci Info-forum.

27.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Postupná likvidace Vánoc v Británii?

Několik britských státních institucí zakázalo posílání svátečních pohlednic s křesťanskými scénami a nesmějí ani obsahovat slovo Christmas. Do této protikřesťanské akce se zapojil i skotský parlament a britské ministerstvo kultury, které si jako vánoční a novoroční přání dalo vytisknout slátaninu z fotografií a kreseb mešitových kupolí, indických tanečnic, rockového kytaristy, závodících cyklistů, kousků moderní architektury, televizní obrazovky, africké tváře a slunečního svitu, uprostřed se slovem GOAL. Ministerstvo vnitra si trouflo posílat pohledy s obrázkem muzikantů a sněhových vloček, a ministerstvo obchodu dokonce posílalo obrázek ozdobeného stromku. Britský Červený kříž ve svých obchodech zakázal prodej svátečních pohlednic zobrazujících cokoli křesťanského a raději prodávají obrázky Santa Clause, který si přihýbá z flašky a poplácává mladou holku po zadku. Kancelář hlavy anglikánské církve arcibiskupa canterburského rozesílá pohlednice jen s fotografií zasněženého biskupského paláce. Obecní správy zašly tak daleko, že zakazují ve svých veřejných knihovnách vystavovat letáčky oznamující konání vánočních bohoslužeb. Zdůvodňuje se to vše obavami neurážet občany jiných náboženství, případně atheisty. Santa CowsA vyšel k tomu i zákon, podle něhož můžete být za vnucování svého náboženství a urážku jiných náboženství nebo atheismu souzeni, jestliže na svém pracovišti viditelně vystavíte vánoční křesťanské pohlednice, které jste dostali od známých, jestliže si někdo na vaši křesťanskou agresi bude stěžovat. Z první ruky mám informaci o tom, že i děti v britských školkách zpívají na známé melodie vánočních koled zhovadilé "legrační" texty, které postrádají jakoukoliv zmínku o narození Krista. Naproti tomu islámští pekaři a kavárníci si do výloh dávají okázalé nápisy Merry Christmas a vystavují pestré vánoční dorty s marcipánovými jesličkami v naději, že na těch nevěřících psech něco trhnou. Celá tato britská fraška docela zapadá do zjištění jednoho průzkumu, podle kterého 82 procent Britů zastává názor, že náboženství vytváří ve společnosti napětí. Šedesát procent Britů jsou atheisty.
Poněkud zvláštní je postoj ministerského předsedy: Blair nedávno ve svém projevu podpořil sice koncept multikulturalismu, ale vyjádřil své jisté pochybnosti o způsobech, jakými se tato ideologie realizuje v Británii: "Poprvé za celou generaci vzniká nejistota, úzkost, v některých ohledech i resentimenty, že naše otevřenost, naše ochota přijímat odlišné způsoby vnímání a vidění světa, naše hrdost na to, že je Británie domovem pro mnoho různých kultur, je používána proti nám: je zneužívána a škodí nám." Dále pak konstatoval, že v minulosti se "rozdávaly peníze příliš volně organizacím zastupujícím různá náboženství a rasové skupiny". V budoucnosti budou prý státní dotace rozdávány jen "na podporu integrace, zároveň s podporou samostatné kulturní totožnosti".
U nás v Česku snad podobné nápady se zakazováním předvádění křesťanských tradic zatím nenajdou žádnou úrodnou půdu, zejména protože je u nás zatím málo muslimů a židům naše vánoce nevadí. Reklamní odborníci pomalu dokonce přestávají používat odporného amerického Santu a na našich náměstích jsou nejen vánoční stromky, ale dokonce i živé betlémy. Vznikla dokonce i internetová anti-Santovská iniciativa Anti-Santa.cz podporující české vánoce s Ježíškem. Co si o tomto křesťanském "útlaku" myslí muslimové žijící u nás, není známo. Korán však hovoří jasně: "Vlastníci Písma! Nepřehánějte v náboženství svém a mluvte o Bohu jedině pravdu! Vskutku Mesiáš Ježíš, syn Mariin, je pouze poslem Božím a slovem Jeho, které vložil do Marie, a duchem z Něho vycházejícím. A věřte v Boha a posly Jeho a neříkejte: „Trojice!“ Přestaňte, a bude to tak pro vás lepší. Bůh vskutku je jediným Bohem, On povznesen je nad to, aby měl dítě, vždyť náleží Mu vše, co na nebesích je i na zemi; a Bůh dostatečným je ochráncem.[Súra 4: Ženy, ája 171 ]. Vykladači Koránu pak hovoří ještě jasněji: " poznamka k áje 171 - Právě jako pošetilý sluha může svému pánu uškodit přemírou horlivosti, může podobná nestřídmost v náboženství vést k rouhačství či myšlenkám, víře notně vzdáleným. Židovské výstřelky v podobě formalismu, hlásání rasové výlučnosti a odmítnutí Ježíše Krista byly pranýřovány na mnoha místech. Zde je odsouzen křesťanský přístup, neboť povyšuje Krista na úroveň Boha a klaní se Marii téměř jako modle, připisuje Bohu lidského syna a vyznává doktrínu o Svaté Trojici, která je v rozporu s rozumem. Podle vyznání víry člověk, který jí nevěří, je odsouzen k věčnému peklu. Nechť se muslimové mají na pozoru, aby nepropadli výstřelkům doktrinářství a formalismu!"
Ještě se divíte britským státním institucím, že si nedovolí poslat nikomu vánoční přání s narozeným Ježíškem?

26.12.2006 Prameny: Daily Mail, Britské listy, ČTK a Korán.
[Trvalá adresa článku.]

Foto:© Jana Orsulikova, London.

Topolánek se vrátil z hradu zmaten a rozčarován.

Prezident Klaus Topolánkovi vrátil dohodu o koalici, kterou uzavřely ODS, KDU-ČSL a Strana zelených. Dal tak jasně najevo, že se mu dosavadní vyjednávání o vládě nelíbí, nesouhlasí ani s některými jmény. Rozčarovaný Topolánek má prý jednat dál. Prezidentovi vadí především dvě věci. Nelíbí se mu, že se chce Topolánek opírat o přeběhlíky, a že má ve vládě jako ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, kterého dodali na Topolánkův seznam zelení. "Nemohu si odpustit jednu větu k jedné osobě v tom návrhu vlády. Já musím říci, že i z důvodu velmi křehkých vztahů s Rakouskem nemohu pochopit, že by předseda vlády mohl považovat za vhodné, aby funkci ministra zahraničí vykonával jím navržený Karel Schwarzenberg," prohlásil doslova Klaus. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl prozradil, proč prezidentovi vadí v možné Topolánkově Karel Schwarzenberg. "Je jednou nohou ve Vídni," míní Jakl. Prezidentovo prohlášení o nevhodnosti čechorakušana Schwarzenberga má nejspíše souvislost s tím, že rakouský parlament jednohlasně schválil žádost své vládě, aby kvůli jaderné elektrárně Temelín podala vůči Česku mezinárodní žalobu za neplnění takzvaných dohod z Melku. Druhou "vadou" Schwarzenberga je fakt, že je velice blízký Václavovi Havlovi, kterému dělal na Hradě kancléře.
Exministr zahraničí Cyril Svoboda o kterém se původně spekulovalo, že by mohl stanout na ministerstvu spravedlnosti či opět zahraničí, měl nakonec dle Topolánkova návrhu směřovat na post ministra kultury. Nejspíše proto, že je schopen zastat jakoukoliv funkci podobně jako lidovci, kteří jsou schopni a ochotni vstoupit do jakékoliv vlády včetně komunistické, která snad ale zatím nehrozí. Zatím.
Vypadá to, jakoby Klaus jednal podle instrukcí z Lidového domu. 14. prosince totiž předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval prezidenta, aby odmítl jmenovat vládu opírající se o přeběhlíky. Připomněl i Klausův říjnový výrok, ve kterém prezident odmítl vládu postavenou na přeběhlících, ať už zprava nebo zleva. "Myslím, že pan prezident vrátil pány do reality," řekl po Klausově odmítnutí Topolánkova návrhu vlády Paroubek na tiskové konferenci. Dodal, že je opět ochoten jednat s ODS, ale musí to být rychle.
"ODS má dvě možnosti. Začít znovu vyjednávat se sociální demokracií, což se nejeví příliš reálně, nebo prezidentovi nabídnout personálně pozměněný vládní projekt," říká Pavel Bém. ODS by podle něj měla trvat na tom, že získá křeslo ministra financí. Bém sdílí i prezidentovu kritiku Karla Schwarzenberga. Nesouhlasí také s nominací Kalouska na funkci ministra financí. "Za sebe jako první místopředseda ODS říkám, že musíme na svých koaličních partnerech vyjednat resort financí. Je to klíčové ministerstvo, silové, s ohledem na reformní podstatu budoucí vlády. Je to resort, ve kterém se budou odehrávat zásadní legislativní změny. A neumím si představit, že bychom tuhle klíčovou pozici neměli pod svou kontrolou." říká Bém. Zlatá slova, a to doslovně. Kasu je třeba držet a lidovcům by měl stačit jejich oblíbený penězovod z ministerstva obrany.
Možná, že Klausovi vadilo i jméno MUDr. Džamily Stehlíkové (SZ), narozena v Alma-Atě, vystudovala psychiatrii v Moskvě, je doktorkou psychiatrie, předsedkyní Výboru pro národnostní menšiny v Chomutově, je členkou správní rady o.p.s. Přátelé přírody. Možná se Hrad domnívá, že by mohla být ruskou agentkou...
Možná je vše ale docela jinak. Dovolím si poněkud zafantazírovat: co když je to vše jen komediální představení a Klaus je ve skutečnosti s ODS a tedy i s Topolánkem předem dohodnut. A cílem je zdržovat ustavení nové vlády tak dlouho, až z toho propukne v řadách nepřátel (ČSSD) chaos a na cestu zrady Paroubkovy mezkovité politiky se vydají i další poslanci. Pak by se nejednalo o "pár odpadlíků", ale o "celou řadu" poslanců ČSSD ochotných podpořit "středovou" vládu trojkoalice. A také se nemluví o tom, kolik poslanců KSČM by bylo schopných i podobného kroku, třeba neúčasti při hlasování o důvěře. V každém případě jsou zmateni ochránci ústavy, kterou Klaus ohýbá na všechny možné i nemožné strany a všem politikům a ústavním právníkům předvádí, jak děravá naše ústava je.
Ostatně se domnívám, že je načase přemýšlet vážně o přechodu z kapitalistické demokracie do osvícené monarchie. Šlechticů na post krále máme dostatek. Doporučoval bych, aby v našem budoucím Českém království vládu přímo jmenoval král, parlament by se zabýval jen zákonodárstvím a senát by byl zrušen. Ministerští úředníci včetně prvních náměstků ministra by měli definitivu a nebyli by závislí na jmenovaných ministrech. Vyhazov by byl možný jen pro neschopnost. Snad by tam někdo po převratu zůstal, v každém případě by tato nová personální politika přispěla ke snížení stavu státních úředníků. Nechte si o tom zdát a uklidněte se, moji milí daňoví poplatníci: o nic nejde, jen není jasné, kdo dostane do pazourů vaše peníze.

22.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Několik zřejmých pitomostí v novém MSIE 7.0

Nový Microsoft Internet Explorer má jednu základní záměrnou vadu: lze jej spustit jen pod systémy Windows XP se Service Pack 2, Windows XP 64-bit Edition a Windows Server 2003 se Service Pack 1. Jedná se o jasný nátlak na uživatele s Windows 98, aby si už konečně koupili alespoň Windows XP, když už ne přímo Windows Vista. Nespokojenci s verzí 6, kteří postrádali zejména záložky existující už delší dobu ve Firefoxu a Opeře, budou ale nasyceni jen částečně. Například nejde otevřít odkaz z lišty odkazů (Toolbars Links) pravým tlačítkem rovnou v nové záložce (Tab) uvnitř téhož okna. Totéž platí i pro otevírání odkazů z nabídky Oblíbených (Favorites). Musíte si nejprve otevřít novou záložku a teprve pak otevírat odkaz. Mnohem vtipnější by bylo, kdyby se dalo nastavit otevírání odkazů pravým tlačítkem automaticky do nové záložky bez zbytečného používání pravého tlačítka. Ještě že funguje Ctrl+T. Dále přetrvává nesmyslné zobrazování obsahu tabulek až po natažení celého obsahu.
Pro uživatele a zejména pro autory webových stránek připravil Microsoft kontrolní seznamy patálií, do kterých se můžete dostat po přechodu na MSIE 7. V každém případě nezávidím správcům firemních sítí, čeká je mnoho zajímavé práce. Pokud ovšem již dříve nezavedli používání Firefoxu. Jestliže ale jejich uživatelé pracují s některým webovými aplikacemi, jejichž autoři se spikli s mrkvosoftem a vytvořili je tak mazaně, že fungují jen v MSIE (např.banky), mají i nadále smůlu.

21.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Potraviny vás mohou kdykoliv zabít II.

Alimentární infekce a intoxikace vznikají požitím potravin kontaminovaných bakteriemi nebo jejich toxiny. Postižen je především trávicí trakt, příznakem jsou horečky, nechutenství, únava, zvracení, bolesti břicha, průjmy, ztráta tekutin a minerálií, někdy šok a vzácně i smrt. Kontaminace potravin, resp. přenos infekčního agens na potravinu se děje několika způsoby:

V první skupině se infekce přenáší znečištěnýma rukama, které manipulují s potravinami nebo vodou. Do této skupiny patří tzv. lidské nemoci (antroponózy), protože zdrojem je vždy nemocný člověk nebo nosič (typické příznaky infekce u něj chybí). U této skupiny infekcí se přenos z člověka na člověka děje fekálně orální cestou, mikroorganizmy jsou vylučovány stolicí a event. močí. Zdravý jedinec se nakazí při nedostatečné osobní hygieně, většinou znečištěnýma rukama nebo kontaminovanými potravinami či vodou. Patří sem především břišní tyf (bakterie Salmonella Typhi), paratyf (Salmonella Paratyphi A, B, C), bacilární dyzentérie (střevní tyčky z čeledi Enterobacteriaceae), akutní průjmová bakteriální onemocnění (E.coli), žloutenka (virová hepatitida typu A), cholera (Vibrio cholerae).

V druhé skupině se přenos infekce děje především prostřednictvím kontaminovaných potravin či vody. Mluvíme o tzv. zoonózách, protože zdrojem je vždy zvíře. Nákaza u zvířat často probíhá skrytě, některá zvířata jsou pouhým rezervoárem mikroorganizmů a nejsou sama postižena chorobou. Přenos z člověka na člověka je u těchto onemocnění možný, ale není častý. Jedná se zejména o salmonelózy, kampylobakteriózy, yerziniózy, listeriózy, onemocnění vyvolaná E.coli a zoonózy parazitárního původu např. toxoplazmóza a teniázy.
U právě aktuální listeriózy jsou původcem bakterie rodu Listeria z čeledi Listeriaceaem, což jsou psychrotrofní patogeny s rozmezím teplot, při kterých si zachovávají plně vitální funkce od 0 do 50 °C, přežívají i mrazení (za chladírenských teplot jsou schopny se množit). Listeria monocytogenes způsobuje onemocnění lidí i zvířat. V přírodě pomáhají infekci udržovat hlodavci. Listerie přežívají v půdě, ve vodě, v bahně, v siláži. Inkubační doba se pohybuje od několika dnů až po několik týdnů v závislosti na infekční dávce, virulenci baktérií a zdravotním stavu pacienta.
Spektrum klinických příznaků je u listeriózy široké, onemocnění často probíhá v podobě lehčích chřipkových příznaků (pod obrazem zánětu hltanu, zánětu dutin nebo zánětu mandlí), komplikované případy přechází do zánětu měkkých blan mozku a sepsí, nezřídka končí úmrtím postižené osoby. Toto patogenní agens vyvolává onemocnění především u rizikových skupin obyvatel. Riziko nákazy spočívá nejčastěji požitím kontaminované potraviny (např. syrové mléko, čerstvé a zrající sýry, cukrářské, lahůdkářské a vařené masné výrobky, kontaminovaná zelenina).

Ve třetí skupině se přenos děje potravinou, v níž došlo k pomnožení toxinogenních bakterií a nahromadění produktů jejich metabolismu - bakteriálních toxinů. Tato onemocnění nazýváme intoxikace. Bakterie produkují toxiny v potravině ještě před jejím požitím (např. Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Bacillus cereus). Intoxikace z potravin jsou nepřenosné z člověka na člověka. Zvláště nebezpečný je botulismus. Původcem je bakterie Clostridium botulinum produkující termolabilní botulotoxin. Účinek toxinů (botulotoxinů) spočívá v blokádě přenosu nervového vzruchu na nervosvalových ploténkách, což vede k paralýze postiženého svalstva. Smrt nastává během 24 hodin v důsledku paralýzy dýchacího aparátu (asfyxie). Riziko spočívá především v konzumaci domácích konzerv. Klostridie se do konzerv dostanou jako spóry, které se nacházejí na špatně omyté zelenině, ovoci nebo nedostatečně vypraných střevech zvířat. Za optimálních podmínek (nedostatek kyslíku a vhodná teplota skladování) ze spór vyklíčí vegetativní formy Cl. botulinum a začnou v konzervě produkovat botulotoxin.
[Prameny: Alimentární onemocnění, Vědecký výbor pro potraviny. Centrum hygieny potravinových řetězců, Brno]

20.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Potraviny vás mohou kdykoliv zabít I.

Ano, je to tak. Nejčastěji si můžete ublížit, případně i zemřít požitím zkažených či nakažených potravin. Nebezpečí na vás číhá na každém kroku a nejedná se o jed, který by vám někdo ve zlém úmyslu nasypal do jídla. Většinou se jedná o neúmyslné poškození zdraví nebo smrt způsobená nedodržováním triviálních pravidel pro výrobu a skladování potravin. Vaším nepřítelem je lempl, který si nemyje při práci s potravinami ruce, který má provozovnu zaprasenou bakteriemi všeho druhu. A klidně to může být i zaměstnanec nemocniční nebo školní jídelny, kde byste předpokládali vyšší hygienický standard než někde v kuchyni vietnamské či čínské stravovny nejnižšího řádu.
Abych poněkud vylepšil vaši znalost odborné terminologie, podívejte se na slovníček zaměřený na nákazy a otravy z potravin:

  • Doba nakažlivosti je období, po kterou člověk (zvíře) vylučuje infekční agens např. stolicí nebo močí.
  • Endemie je trvalý výskyt určitého infekčního onemocnění na ohraničeném místě.
  • Epidemie je výskyt většího počtu případů onemocnění v určitém čase a místě.
  • Epidemiologie je obor zkoumající podmínky vzniku a šíření onemocnění v populaci a možnosti ochrany před jejich vznikem a šířením.
  • Incidence je počet nově vzniklých onemocnění v určitém čase.
  • Infekce je nakažlivé onemocnění vyvolané infekčním agens, vzniklé obvykle náhle z plného zdraví, doprovázené zpravidla horečkou a tvorbou protilátek proti původci.
  • Infekční onemocnění je příznakové či bezpříznakové onemocnění vyvolané původcem infekce nebo jeho toxinem, které vzniká v důsledku přenosu tohoto původce z nakažené fyzické osoby nebo zvířete a jejich produktů na vnímavou fyzickou osobu.
  • Inkubační doba je různě dlouhé období od vniknutí infekčního agens do organismu do objevení se prvních příznaků onemocnění.
  • Nosič je fyzická osoba, která po prožití infekčního onemocnění dlouhodobě vylučuje infekční agens.
  • Pandemie je lavinovité šíření epidemie, které zachvacuje celé státy a kontinenty.
  • Prevalence udává počet všech případů určité nemoci starých i nových jež existuje v určité populaci a určitém čase.
  • Přenos je způsob, jakým se infekční původce přenáší na člověka. Při přímém přenosu se infekční agens přenáší přímým stykem s nemocným (např. dotykem rukou, které jsou znečištěny částečkami stolice, popř. moče). Nepřímý přenos se uskutečňuje u onemocnění, jejichž původce je odolnější vůči vnějším vlivům (prostřednictvím kontaminovaných předmětů či nástrojů). Mezi nepřímý přenos patří i přenos cestou alimentární (vodou, potravinou). Kontaminace potravin může být primární (pochází z nemocného zvířete) nebo sekundární (kontaminace potravin v průběhu zpracování či skladování).
  • Původce nákazy je infekční agens (bakterie, bakteriální toxin, parazit, virus, apod.), které je schopno u člověka vyvolat infekční onemocnění
  • Sepse je stav, při němž se z infekčního ložiska v těle občas či trvale uvolňují patogenní bakterie do krve a poškozují ostatní orgány. Projevuje se zejména opakovanými, prudkými vzestupy horečky, celkovou schváceností a příznaky z postižení jednotlivých orgánů.
  • Smrtnost je poměr počtu zemřelých k počtu onemocnělých (vyjádřeno v procentech).
  • Sporadický výskyt je onemocnění jednotlivce bez časové a místní souvislosti.
  • Úmrtnost je poměr počtu zemřelých k počtu žijících obyvatel (vyjádřeno v relativním čísle).
  • Vehikulum je látka materiální povahy, ve které dojde k pomnožení infekčního agens nebo kumulaci toxických metabolitů (toxinů) a s jehož pomocí se uskuteční přenos (u alimentárních nákaz je to potravina nebo pitná voda, na přenosu se dále mohou podílet např. kontaminované kuchyňské nástroje, oděv lidí manipulujících s potravinou nebo odpadky).
  • Vnímavost je náchylnost k infekčnímu onemocnění. Je individuální vlastností jedince a může se lišit u různých skupin populace.
  • Zdroj nákazy je nemocný člověk nebo zvíře. Může to být i nosič, který původce vylučuje stolicí nebo močí, ale nemá žádné klinické příznaky.

Doufám, že se vám udělalo špatně už jenom ze čtení tohoto skromného slovníčku. Pro dnešek to postačí, zpytujte se jak a kde nakupujete potraviny, kde a jak dlouho je skladujete a jak staré je konzumujete. Vzpomínejte, kdy vám bylo naposledy pořádně blbě z nějakého jídla a hlavně: nekupujte žádné polotovary, žádné saláty a výrobky z tepelně neupravených surovin včetně baget se salátem a podivnými omáčkami a podobné "rychlé" studené svinstvo. Zítra budeme pokračovat alimentárními infekcemi, toxoinfekcemi a otravami z potravin. Přeji dobrou chuť a hezký den.

19.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Proč zvítězí islám nad křesťanstvím.

O tom, že se islám šíří i v zemích původně výhradně křesťanských nejen prostřednictvím islámských imigrantů není pochyb. Islám je ve své podstatě velice prostá a jednoduchá náboženská víra, stát se muslimem je tak snadné, až se tomu nedá věřit. Postačí vyslovit toto prohlášení víry "AŠH-HADU ANLA ILÁHA ILLA-LLÁH WA AŠ-HADU ANNA MUHAMMADAN RASULU-LLÁH," neboli "Prohlašuji, že není boha kromě Alláha a prohlašuji, že Muhammad je poslem Alláha." Trojím prohlášením víry za účasti dvou muslimů se stanete muslimem. Žádný křest, žádné máčení novorozenců či dospělých do svěcené vody. Žádný papež, žádný Vatikán. Jen pět sloupů víry: ímán - víra v jedinečnost Boha a jeho proroka Muhammada ; saláh - povinnost modliteb, které se vykonávají pětkrát denně -po raním úsvitu, v poledne, odpoledne, při západu slunce a po setmění ; zakat - povinnost almužny neboli podpory 1/40 majetku chudým; sawm - sebeočista prostřednictvím půstu o měsíci ramadánu a alespoň jednou za život pouť do Mekky - hadždž. Také svatá kniha - Korán je na rozdíl od Bible celkem útlé básnické dílo plné emocí, určené k přednášení nahlas. A je tu rozsáhlý popis nebeských radostí, které čekají na každého správného muslima po smrti. Tím se křesťané příliš nikdy nezabývali, panuje jen mlhavá představa o záhadném životě vyvolených kdesi v oblacích (viz připitomnělý český film Anděl Páně) a není jasné, co tam obyvatelé nebe budou do nekonečna času dělat. Křesťané se ponejvíce a velice podrobně vždy zabývali spíše líčením hrůz pekla. Zřejmě díky přesvědčení, že na chudý lid musí být přísnost a dobrotu seká jen ten, kdo se bojí. Muslimský ráj je velice konkrétní a přitažlivý zejména pro muže: víno, panny s plnými ňadry a vybraná jídla. Jaké je muslimské nebe pro ženy, není známo. Muslimský svět je ryze mužský, muži tvrdě vládnou ženám, které jsou tu jen pro pobavení muže, zachování rodu a vedení domácnosti. V této souvislosti je poněkud zvláštní, že jsou to často ženy pocházející ze západní společnosti, které na islám přistupují. Je to nejspíše projevem prosté ženské touhy být nějak zvláštní až výjimečnou, nápadnou díky oblečení. Ale bez burky! Možná, že je také přitahuje idea muslimské ženy především jako matky. Alespoň některé, které chtějí matkami být.
A konečně islám je náboženský systém, který určuje i způsob, jakým se má žít v rodině a jak se má řídit stát a kdo stát řídit bude. O tom rozhoduje v muslimském státě náboženské vedení muslimů, mulláhové, ajatolláhové, muftí a imámové. Podobné "zlaté" časy mají křesťanské církve, především katolíci, už dávno za sebou. Kde jsou ty časy, co se ve Vatikánu rozhodovalo o tom, kdo bude kde králem nebo císařem!
A vemte si ty základy: hlavní svatý a spasitel křesťanů Ježíš se narodil svobodné matce a je údajně polobohem neboli synem Božím. Byl vychován matkou Marií a nevlastním otcem Josefem a nikdo neví nic o tom, kde byl a co dělal od svého dětství až do svých 33 let! Ježíš nevytvořil žádné náboženské literární dílo, teprve jeho následovníci sepsali příběhy o jeho životě a zaznamenali některá jeho kázání. Byl zrazen a jeho vlastní lidé - Židé - jej vydali Římanům na potupnou popravu. O tom, zdali měl nějaké potomky se vedou spory, jeho mrtvé tělo na kříži se stalo celkem nechutným symbolem křesťanského náboženství a zdrojem nenávisti k Židům. Někteří historikové přitom pochybují o tom, že byl Ježíš skutečnou historickou postavou.
Mohamed je jeho pravým opakem, není nic víc ale ani nic méně než pouhým prorokem. Celkem přesně víme, že Mohamed - Muhammad se narodil v roce 570 ve městě Mekka v jižní Arábii, matka Amina, otec Abdullah, který se nedožil jeho narození. V šesti letech ztratil i matku a byl vychován svým dědečkem, žil v chudobě a byl nejspíš negramotný. V osmi letech zemřel i jeho dědeček. V pětadvaceti se oženil s bohatou čtyřicetiletou vdovou - obchodnicí, která byla jeho zaměstnavatelkou! Měl s ní celkem pět dětí. Po její smrti se postupně oženil s dalšími jedenácti ženami, v době své smrti v roce 632 jich měl deset.
Arabové byli v té době pohané a věřili v mnoho bohů, ale v Mekce žila taky hrstka židů a křesťanů. Od nich se s největší pravděpodobností Mohamed dozvěděl o víře v jednoho všemocného Boha, který vládne celému vesmíru. Když bylo Mohamedovi čtyřicet, nabyl přesvědčení, že k němu onen Bůh, Alláh, promlouvá skrze archanděla Gabriela. Byl přesvědčený, že si ho vybral, aby právě on šířil pravou a jedinou víru - Islám. Tři roky Mohamed kázal jen mezi svými přáteli a blízkými. Potom, kolem roku 613, začal kázat také na veřejnosti. S tím, jak přibývalo jeho stoupenců, zvyšovala se také nevraživost a strach z řad městských autorit. Považovali ho za nebezpečné zlo. Mohamed byl nucen v obavách o svůj život nakonec uprchnout do Medíny. S překvapením zde našel davy svých příznivců. Tento útěk nazývaný hidžra, byl mezníkem v prorokově životě. Brzy si získal obrovský vliv a stal se téměř neomezeným vládcem nad městem. Během několika dalších let jeho popularita značně rostla a mezi městy Mekka a Medína se rozpoutaly kruté boje. Tato první svatá válka (džihád) skončila v roce 630 a Mohamed se triumfálně vrátil do svého rodného města jako úspěšný dobyvatel a vojevůdce. Díky víře v jednoho Boha se mu podařilo sjednotit a motivovat malá arabská vojska a vytáhnout na jedno z nejúžasnějších dobyvačných tažení v dějinách. Početně se nemohli Arabové s protivníky ze severu měřit, ale na bitevním poli to bylo jinak. Vyburcovaní Arabové si brzo podmanili Mezopotámii, Sýrii a Palestinu, vyhrávali nad perskými vojsky všechny důležité bitvy, přehnali se přes severní Afriku, podmanili si Egypt a další země až k Atlantickému oceánu. Pod vedením Mohamedových nástupců překročili Gibraltarský průliv a obsadili Španělsko. Teprve když muslimové postoupili až do střední části Francie, Frankové je konečně porazili v bitvě u Tours. Nicméně za necelých sto let bojů, vytvořili příslušníci beduínských kmenů, motivováni slovy proroka Mohameda – největší říši, jakou kdy svět zažil, táhnoucí se od hranic Indie až po Atlantský oceán. Dobytí všech zemí nebylo trvalé, nicméně muslimskou víru si většina území už ponechala.
Mohamed je autorem muslimského svatého písma – Koránu, sbírky Mohamedových tvrzení, která, jak věřil, byla vnuknutím Božím. Korán tedy představuje, téměř přesně, jeho učení a názory. Psanou podobu ale Korán nezískal za jeho života, podle některých historiků byl sepsán podle ústního podání až sto let po jeho smrti. Mohamedův vliv na Islám byl a je větší, než jaký měli na křesťanství Ježíš Kristus a svatý Pavel dohromady. A není se čemu divit: Mohamed je veskrze lidská postava, jeho životní příběh je tolik podobný osudům mnoha lidí. Není žádnou božskou, téměř nehmotnou postavou jako Kristus a je snadné jej následovat. Proto předpokládám, že ve třetím tisíciletí islám zvítězí nad křesťanstvím a bude trvalou hrozbou nad existencí naší "západní" civilizace. Většina lidí totiž nežádá žadnou neomezenou svobodu vedoucí až k anarchii. Chtějí pevná pravidla, která nebudou političtí šaškové měnit každý týden, chtějí vůdce s jasnou vizí a nenávidí volební kolotoč stran a politických vyžírků.
Naši civilizaci a kulturu tak neohrožuje islám, ale my sami, naše vlastní roztodivná "křesťanská" náboženství a naprostý nedostatek ideí. Jedinou pochybnou "nadějí" pro nás je již dnes existující rozštěpení muslimů na sunnity a šíity. Jak je to podobné roztříštění křesťanství na katolicismus a pravoslaví a vznik dalších "odpadlických" křesťanských církví a sekt. Málo víry a hodně proroků!
Více viz heslo Mohamed ve Wikipedii a tamtéž heslo Ježíš Kristus. Zajímavý je i tento pramen.

18.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Místo vlády a parlamentu řídí tento stát média.

Ano, je to tak. Politici jsou jen bezmocné figurky, které se zmateně zmítají podrobovány tvrdým veřejným výslechům před kamerami a mikrofony. Někteří z nich se zbaběle vyhýbají konfrontaci a prchají (Topolánek), jiní se blaženě s potutelným úsměvem brodí mediálním bahnem (Paroubek), hrají komické divadlo pro kamery (poslanci) a všichni si navzájem posílají přes média jeden druhému nejrůznější vzkazy. Dohadují se s redaktory a reportéry o tom, co kdy a kde řekli nebo neřekli, zapírají, obviňují jiné, vyhrožují podáním trestního oznámení na známé i neznámé pachatele a lžou (všichni). Představme si, že by ze dne na den zmizela všechna média a politici by se ocitli jen sami se sebou a se svými problémy. Možná, že by taková mediální izolace, přesněji neexistence médií včetně tisku, způsobila, že by se konečně začali věnovat tomu, za co jsou placeni: řízení státu. Místo toho si najímají osoby zvané mluvčí pravděpodobně proto, že sami mluvit neumějí, najímají si mediální poradce aby věděli jak vykličkovat z palby otázek, jak říci mnoho a nic. A hrají špatně divadlo pro obecenstvo, o kterém si myslí, že je bude volit, že jim dá hlas do nové divadelní sezóny. Režie divadla je přitom plně v rukou těch, kteří vládnou médiím a kteří jsou hlásnými troubami skupin, jejichž zájmy jsou diametrálně jiné, než zájmy občanů - voličů. Proto si troufám tvrdit, že vláda a ani parlament neřídí tento stát, ale že moc je v rukou majitelů médií. A média sama úspěšně vytvářejí dojem, že jsou "strážci demokracie", "hlídací psi" politiků a přitom jsou jen a jen pohůnkové svých majitelů. Výjimkou je "veřejnoprávní" Česká televize a Český rozhlas, jejichž zaměstnanci slouží oddaně jen těm, od kterých očekávají, že se nebudou starat o způsoby, jakými utrácejí peníze koncesionářů. A samozřejmě výjimečné svoji nezávislostí jsou noviny, které právě čtete, protože mě za jejich psaní opravdu, ale opravdu nikdo neplatí. Jsem to ale idiot!

15.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Držitel autorských práv může dát na internet celé skladby.

Ačkoliv autorský zákon připouští volné a bezplatné zpřístupňování hudebních nahrávek jen jako krátké ukázky (citace), Ochranný svaz autorský (OSA), který zastupuje na smluvním základě české i zahraniční autory, rozšířil možnosti o volné zpřístupnění celých skladeb na internetu. Cituji ze sazebníku OSA: "Webové stránky nositelů práv (autorů, nakladatelů, dědiců) zastupovaných OSA, kde jsou bezplatně zpřístupňována autorská díla, ke kterým má dotyčný autorská práva, není autorská odměna požadována v případě, že dílo je zpřístupněno za účelem podpory následného prodeje licence k jinému druhu užití (koncert, prodej CD, nabídka hudební knihovny...) a že je zpřístupněno v takové technické kvalitě, která neumožnuje jeho plnohodnotný poslech ani další profesionální použití. Za takovou kvalitu OSA považuje formát mono s datovým tokem maximálne 52kb/s."
Na ostatních webových stránkách je možné zveřejňovat v souladu s autorským zákonem jen ukázky "pouze v rozsahu, který je nezbytný pro předvedení nabízeného zboží. Za nezbytný rozsah je považována délka v rozsahu maximálne 30 vteřin z jednoho díla."

14.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Budou lidovci bojovat proti bolševismu i dnes?

Mimořádný sjezd KDU-ČSL v Brně potvrdil, že lidovci si po různém kličkování doprava zleva a zpět přejí radikální obměnu svého vedení. Zejména od nového předsedy Jiřího Čunka, který je někdy označován za kontroverzního člověka, mnozí lidovci očekávají, že straně vrátí důvěryhodnost. Samotný předseda ale zatím svou představu o nasměrování strany nijak nedefinoval. Na otázku Radia Praha, zda povede stranu víc doprava nebo doleva, odpověděl: "My jsme stranou středovou a budeme se snažit najít nějaký průnik programu s těmi ostatními stranami. Teď to vypadá tak, že se stejně musíme dohodnout s oběma velkými stranami." Budou tedy lidovci pokračovat po staré koleji: držet se těch, kteří právě vládnou? Otázkou zůstává, zdali se budou držet směru přece jen dál od komunistů, jak vedení strany nedávno tvrdě naznačila členská základna po pokusu bývalého předsedy Kalouska se pevněji přimknout k ČSSD a komunistům. Potácení se mezi levicí a pravicí je lidovcům zřejmě dáno od pradávna. Krásnou ukázkou je následující citace z blíže nezjištěných novin pocházejících pravděpodobně z roku 1937-8:
"...kultury a lidskosti a vyslovuje přání španělskému lidu, aby co nejdříve zvítězil nad komunistickými barbary, nýbrž ohlašuje i ustavení národní ligy proti bolševictví a vyzývá vládu, aby bedlivě sledovala a potírala vzrůst bolševické agitace. Zvláště ministerstvo vnitra má znemožniti přísnými zákroky všechno, co by za hranicemi mohlo vzbuditi podezření, že jsme útočištěm bolševictví ve střední Evropě. Resoluce vyslovuje souhlas e přáním papežovým, aby bylo bojováno proti bolševismu a žádá velkorysou organizaci protibolševického boje na půdě celonárodní a celostátní.
Stoupenci lidové strany přihlašují se tedy k  celonárodnímu boji proti bolševismu  , k  boji, k němuž neustává vyzývat dr.   Kramář.   Ještě nedávno označily "Lidové listy" tento boj za podporu hitlerovské propagandy proti nám (!), dnes konečně chápou jeho  nutnost   a jménem pražského katolického lidu prohlašují, že "je si vědom nebezpečí, které hrozí kultuře z bolševismu všem zemím, a že učiní vše, aby zabránil této strašlivé nákaze."
Proti politice vedení lidové strany, proti politice spojenectví se socialisty a trpění bolševické propagandy, prý v zájmu našeho sblížení se Sověty, dokonce i sblížení "kulturního", k jehož hlasatelům patří také Msgre   Šrámek  , nemohl být vznesen protest rozhodnější. Stoupenci Lidové strany žádají  rázný obrat v politice strany,   která má být vrácena svému programu a plnění jeho zásad. Bude Msgre Šrámek poslušen aspoň svých voličů, volajících do boje proti bolševictví, když již byl hluchý k témuž volání z úst papežových?
[Pramen: 18.září 1937?8, získáno z útržku neznámých českých novin nalezeného ve staré knize.]

13.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Lidé si na tvrdší podmínky zvykli, hlásí Ruzyně.

S tímto titulkem vylíčil ve svém článku Pavel Eichler proceduru, kterou musí absolvovat cestující na světových letištích včetně letiště v Ruzyni. Ano, jak známe z historie, lidé si zvyknou na všechno. I na to, že se s nimi zachází jako se zvěří například v internačních nebo koncentračních táborech. Otázkou ale je, zda jsme si takhle představovali cestování ve třetím tisíciletí. Na letiště musí dnešní cestovatel dvě hodiny před odletem jenom proto, aby jej mohly bezpečnostní orgány řádně prověřit a hlavně prošacovat. Ano, například v Londýně se musí všichni i zout a boty poslat na rentgen. Zatím ještě nemusíte vyndat zubní protézu a tělní dutiny kontrolují jen některým podezřelým cestujícím. Časem budete potřebovat i potvrzení lékaře, že nejste duševně nemocen, že netrpíte těžkými depresemi se sklonem k sebevraždám, potvrzení s centrální databáze pojišťoven, že jste nebyl pojištěn těsně před odletem na nečekaně vysokou částku a potvrzení od vašich sousedů a příbuzných, že váš rodinný život je spořádaný a nechystáte se spáchat sebevraždu. Pak budete možná vpuštěni do letadla a možná vás z cílové země nevrátí zpátky. Naštěstí tato cestovní kalvárie brzy skončí: dojdou totiž světové zásoby nafty a létat letadlem si budou moci dovolit jen skuteční boháči. Což ve svém důsledku přispěje k ozdravění ovzduší a přestane ničení ozonové vrstvy.

12.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Přejet někoho na přechodu je tak snadné!

K tragické události došlo v sobotu před jednadvacátou hodinou večer ve Folmavské ulici u Tesca v Plzni. Řidička osobního automobilu Fiat Tipo tu na přechodu srazila dva chodce, ženu a  muže. Žena utrpěla těžké zranění, frakturu nohy, muž zraněním neslučitelným se životem na místě podlehl.
A já jsem v sobotu v těžkém dešti a tmě ve Fiatu Brava málem srazil na přechodu v Říčanech u Prahy ženu v černém s černým deštníkem, která se mě vrhla pod kola v domnění, že ji vidím. Neviděl jsem ji a jen náhodou jsem jí minul. Někteří chodci, zejména ti, kteří nikdy neřídili auto za špatných podmínek viditelnosti nechápou, že my řidiči je nevidíme tak, jak oni nás. Chodec vidí zcela jasně celé auto a jeho zářící světla, která ale musí být v obci jen potkávací, tedy klopená k zemi a naopak řidič je za sklem, do kterého buší déšť a míhají se na něm stěrače a protijedoucí auta mu svítí do očí. V takové situaci si já sám jako chodec vždy počkám, až řidič zastaví a pak teprve opatrně vlezu na přechod. Vrhat se po hlavě na vozovku v noci a v dešti může jen šílenec, zejména nevybavený reflexním oděvem nebo páskem s odrazkami. Jsem šťastný, že jsem se nedostal do černé kroniky, i když bych tu ženu v černém byl nejspíše jen porazil a nepřejel, protože jsem jel nejvýše třicítkou, vědom si blbé situace.

11.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Pomohou všemocná média Turecku?

Turečtí podnikatelé z oblasti turistiky blahořečí papežovi za to, že měl tu odvahu vypravit se do této muslimské země. Nezajímá je dopad jeho náboženských jednání, jsou ale navýsost spokojeni s tím, že Turecko se díky jeho cestě dostalo do povědomí cestovatelů z celého světa jako bezpečná země, kam se mohou bez obav podívat. Tak to alespoň vnímají hoteliéři a majitelé cestovních i leteckých společností a jsou nadšeni dlouhými televizními přenosy z papežovy návštěvy, které sledovaly miliony lidí po celém světě. Jeden z nich pln euforie dokonce prohlásil, že "taková reklama Turecku by se nedala pořídit za všechny peníze světa!" Otázkou nyní je, zda to jen není euforická iluze z toho, že naštěstí na papeže nikdo nevystřelil a že se tisícům tureckých vojáků a policistů podařilo papeže udržet co nejdál od protestujících radikálních muslimů. To, že je Turecko bezpečná země si nemyslí manželé Uhlířovi, kteří pět let marně pátrají po dceři, která zmizela na cestách po odlehlých končinách Turecka. Pravdou je, že tato pětatřicetiletá žena to neměla v hlavě zcela v pořádku: cestovala i do odlehlých částí Turecka sama a často i stopem. Znalec Turecka by určitě nikomu nedoporučoval cestovat například na území obývaná Kurdy. Zemi vládne tvrdě armáda, o které je třeba se vyjadřovat velmi opatrně. Turecké státní zastupitelství nedávno začalo zkoumat, zda nizozemský člen Evropského parlamentu Joost Lagendijk má být pohnán před soud za údajnou urážku turecké armády. Lagendijk, který je spolupředsedou parlamentního výboru EU-Turecko, se spolu se skupinou pozorovatelů zúčastnil v Istanbulu zahájení procesu s tureckým spisovatelem Orhanem Pamukem. Při této příležitosti nejenže kritizoval soudní přelíčení, ale prohlásil, že turecká armáda provokuje střety s kurdskými rebely.
Z jiného soudku: turečtí vojáci a policisté museli tuto středu střelbou do vzduchu rozehnat rozlícený dav, který se na jihovýchodě země chystal lynčovat muže podezřelého ze znásilnění několika dívek. Dvě ze svých obětí podezřelý údajně zavraždil, informovala dnes agentura Anadolu. Dav zaútočil ve městě Şirnak na nemocnici, kde byl muž hospitalizován poté, co se údajně stal ve věznici terčem násilí ze strany spoluvězňů. Policie musela nasadit i slzný plyn, když duchovní vůdci, které povolala na místo, nedokázali srocený zástup přimět k rozchodu. Nejméně dva účastníci akce utrpěli při střetu s policií zranění. Při vší toleranci k odlišným kulturám pochybuji, že se mírová mise papeže Benedikta projeví pozitivně v Tureckém cestovním ruchu. Místo podobných misionářských výprav by se měl raději věnovat vlastním problémům katolické církve: upadání zájmu o duchovní hodnoty křesťanství a ztráty zájmu o církev zejména mezi mládeží. A už by se konečně měl Vatikán vyrovnat s používáním prezervativů, které nedoporučuje pro možnost jejich selhání!

8.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Vypukla nákupní horečka CD/DVD/HD.

Vyhláška Ministerstva kultury č. 488/2006 Sb., kterou se stanoví typy přístrojů k zhotovování rozmnoženin, typy nenahraných nosičů záznamů a výše paušálních odměn u těchto nosičů, vstoupila v účinnost 10. listopadu 2006, kdy byla zveřejněna tiskem. Podle Ochranného svazu autorského (OSA) "princip náhradních odměn vychází ze skutečnosti, že autorská díla nebo jejich záznamy jsou ve stále větší míře rozmnožovány pro osobní potřebu prostřednictvím nových typů přístrojů a nosičů, které jsou primárně určené i k jiným účelům. Náhradní odměny jsou tedy spravedlivou kompenzací za možnost volného rozmnožování autorských děl." Povinnost platit náhradní odměny mají výrobci či dovozci (v případě států ES příjemci) nenahraných nosičů nebo přístrojů.
Pro ilustraci, jaký finanční dopad tato vyhláška bude mít na ceny médií: Odměna z nenahraných optických nosičů činí v případě
a) CD všech formátů bez možnosti přepisování 0,40 Kč,
b) CD všech formátů s možností přepisování 2 Kč,
c) DVD všech formátů bez možnosti přepisování 1 Kč,
d) DVD všech formátů s možností přepisování 5 Kč,
e) minidisku 4 Kč.
Z nezabudovatelného paměťového média a z paměťového média zabudovaného nebo zabudovatelného do přístroje, pokud toto médium není zpoplatněno v rámci zpoplatnění přístroje podle § 6, se platí odměna 6 Kč za každých započatých 512 MB kapacity. Z pevného disku nezabudovatelného do osobního počítače se platí odměna 10 Kč za každých započatých 40 GB kapacity. Jestliže tedy například DVD-R na špindlu stojí přibližně dnes 10 korun, bude zítra už za 15 korun. Což máte například na 100 kusech za 1000 korun přirážku 500 korun českých. A tak vypukla nákupní horečka, která skončí v okamžiku, kdy prodejcům dojdou staré zásoby.
Co si o této dodatečné dani myslí národ český? Jednoduše shrnuto, je to lumpárna. Cituji jeden z názorů: "Já bych to označil za presumpci viny. Prostě se počítá s tím, že když si koupíte prázdné záznamové médium nebo zařízení k pořizování záznamů, tak na ně(m) budete nelegálně ukládat chráněná díla. Jak jinak se to dá nazvat nežli presumpce viny. Nikoho nezajímá, že to médium máte na vypálení svých fotografií, které jste si nafotili v podzimní atmosféře lesíku, který máte za domem. Vy jste prostě viníkem už jenom tím, že si to koupíte. Jste odsouzeni dřív, než provedete trestný čin," říká výstižně jeden z účastníků internetové diskuze. Takže zbývá zpoplatnit ještě papír včetně školních sešitů (nosič) a tužky a pera (přístroj k zhotovování rozmnoženin). A doporučuji našim zákonodárcům a ministerským úředníkům nezapomenout na záchodový papír. Doufám, že nebudou mít potíže se stanovením, co je v tomto případě "přístroj".

7.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Stát přispěje na mobily i sociálně slabým.

Stát bude od Nového roku přispívat sociálně slabým a zdravotně postiženým občanům na útratu za používání mobilního telefonu. Operátoři proto přizpůsobili své tarify a připravili těm, kterých se to týká, speciální nabídku. O2 nabízí slevy zde, nabídku Vodafonu si můžete prohlédnout na jeho stránkách. T-Mobile se nepochybně zachová podobně, zatím na svých stránkách nereagoval. Obraťte se na svého operátora a uvidíte. Ale jen pokud jste ZTP nebo obcí uznaná socka. K čerpání zvýhodněných tarifů je potřeba doložit potvrzení vydané obecním úřadem a dalšími doklady. Doklad dostanou osoby s nízkými příjmy nebo se zvláštními sociálními potřebami, kteří byli nebo jsou příjemci dávek sociální péče poskytované z důvodu sociální potřebnosti.
V případě zdravotně postižených je nutné doložit průkaz ZTP (ZTP/P), případně lékařské potvrzení ve smyslu vyhlášky č. 182/1991 Sb. (bezmocná osoba). Pokud je žadatel o zvýhodněný tarif nezletilý, má na zřízení zvýhodněného tarifu osoba, která je jeho zákonným zástupcem.
Těžko říci, čí byl tohle nápad, vypadá to na dříve vládnoucí socany. Občané se ZTP průkazem měli oprávněně tyto výhody již dříve, ale nechápu, proč poskytovat i sociálně slabým příspěvek na telefonování. Když nemám na telefon, tak prostě netelefonuji. Nepochybně bude tato úlitba politiků stát další peníze daňové poplatníky a ten, kdo na tom nejvíce vydělá, budou operátoři. Můžeme proto v brzku očekávat příspěvky na benzin nebo koupi nového automobilu (tenhle nápad už tady byl!) pro sociálně slabé občany, aby si nemuseli chodit pro sociální dávky pěšky. Až budou nařízeny povinné zimní pneumatiky, socky je budou mít zdarma nebo alespoň s výraznou slevou. A zaplatí to jako vždy občané pilně pracující a odevzdávající daně.
Je kuriózní, že kyslíci nabízejí státní příspěvek a zvláštní "O2 slevu" k těmto mobilním tarifům: O2 Silver (660,45 Kč s DPH), O2 Gold (1059,10Kč s DPH), O2 Platinum (1892,10 s DPH), O2 Diamant (3689 Kč s DPH !!!) včetně variant Max. Jak si sociálně slabý občan může pořídit takové drahé tarify? Je to prosté: přestane platit nájemné, elektřinu a plyn, aby si mohl on a jeho celá rodina užívat výhod mobilní komunikace. V nedaleké budoucnosti se tak budou mobily rozdávat zdarma na sociálních odborech. Bude na nich logo strany, která to v parlamentu prosadí, aby voliči věděli, koho volit.

6.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Feministka Říhová je muž! Programy jen pro ženy.

Feministka Říhová se prozradila! Ve skutečnosti se totiž jedná o známého pytláka Říhu, který se prozradil tím, že napsal do blistů: "Neustále se setkáváme s napadáním feministek jako zdroje rozbíjení rodin. Ale to feministky nikdy nedělali a nedělají." Z této věty jasně vyplývá, že údajná Říhová je ve skutečnosti mužem, který se takto mimoděk prozradil. Nedovoluji si teoretizovat, že všechny feministky jsou vlastně skutečnými nebo alespoň latentními muži. V případě Říhy alias Říhové je to však jisté.
Jiná světově známá feministka a čechoameričanka Ema Nowak založila neziskovou nestátní nevládní nadaci, která má bojovat za práva žen při používání počítačů. Nezávislé vědkyně podporované touto nadací při rozboru počítačových operačních systémů a většiny uživatelských programů včetně produktů společnosti Microsoft zjistily, že protože prakticky všechny tyto produkty vytvořili muži nebo přinejmenším týmy pod vedením mužů, je jejich spůsob ovládání zcela nevhodný pro ženy. Vše vychází z mužských principů vnímání světa, který je zaměřen zejména na prostorové popisování virtuální reality a její mapování do systematických struktur, které vyhovují mužům. Ženy vnímající svět především empaticky jsou tímto maskulinním přístupem autorů programového vybavení bezohledně diskriminovány a důsledkem jsou hlavně potíže žen při zaškolování do uživatelských systémů a snížená možnost k dosažení plné kvalifikace srovnatelné s muži, kteří tak snadno konkurují ženám na trhu práce vybaveni "startovací" výhodou. Existují ovšem i ženy, vybavené "mužským" mozkem a naopak muži s mozkem spíše ženským. Nadace Emy Nowak bude usilovat o zrovnoprávnění žen v přístupu k programům vyvíjením tlaku na producenty, aby kromě vytváření jazykových verzí programů vytvářeli i rozdílné verze určené pro muže a  ženy. Jedině tak bude dosaženo spravedlivé soutěže pracovních sil. O rozdílech mezi mužským a ženským mozkem čtěte zde a také tady.

5.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak vylepšit manželský sex.

Celý svůj poměrně dlouhý život jsem při různých příležitostech neúspěšně vysvětloval svým přátelům nesmírné výhody, které poskytují oddělené manželské ložnice. Prakticky nikdo to nechápal. Muži to vnímali pravděpodobně pod vlivem veseloherních filmových epizod, kdy manželka ustele manželovi kdesi na zastrčeném gauči, jako příznak blížícího se rozvodu, jak vyhnání z ráje. Ženy zase jako důkaz o tom, že má jejich muž někde nějakou jinou a tak s nimi nechce sdílet jeden pelech. Proto mě po dlouhých letech příjemně potěšila naše národem milovaná herečka, když se mimo jiné svěřila: "Jednou jsem mému muži rozbourala postel a dala jsem mu ji do jiného pokoje. Měl to být první krok k vystěhování. Jenomže se ukázalo, že je to velmi praktické. Od té doby jsme si uhájili každý svoji ložnici. Považujeme to dodnes za ideální. Jindy usínám, jindy si chci číst, učím se ráda v posteli... chodíme k sobě na zálety," říká Iva Janžurová v rozhovoru pro iDNES.
Oddělené ložnice také občas doporučoval i známý doktor Plzák, který se ovšem v poslední době věnuje spíše reklamě na ztopořující potravinové doplňky. Chápu, že někteří z vás nemají tak velký byt, aby v něm samostatné ložnice mohli realizovat. Ale i v standardním panelákovém bytě se to aplikovat dá. Stačí, když z nevyužitého "obýváku" uděláte dětský pokoj a máte po starostech. A ti z vás, zejména ti mladší, co si právě teď budují na hypotéku svá rodinná sídla, by se měli podle Ivy Janžurové zařídit od samého počátku. Zaručuji vám, že i váš milostný domácí život vydrží mnohem déle a odpadnou vám navíc ty trapné chvilky, kdy jeden chce spát a druhý si číst nebo se dokonce v posteli dívat na film někdy po půlnoci. Nemůže-li někdo z vaší rodiny být bez televize ani chvilku, pak bude televize všude tam, kde to bude nezbytné. Stejně to dnes v některých rodinách vypadá jako v blázinci, když hraje několik televizí a každá něco jiného. Jestliže ale například manželka sleduje programy jen občas, pak je to důvod k návštěvě manžela v jeho pokoji. Oddělené ložnice řeší i problémy, kam umístit počítač nebo počítače, kde bude šicí stroj nebo sbírka manželových autíček. Přeji mnoho zdaru při totální změně vašeho dosavadního maloměšťáckého způsobu života.

4.12.2006 [Trvalá adresa článku.]

Odešla vaše televize do věčných lovišť?

Moje ano. Byla to na svou dobu super mašina s obrazem v obraze, měla scart, výstup na sluchátka a velice slušnou úhlopříčku 60 cm. Bohužel odešla už potřetí za dva roky na stejnou vadu, obrazovka byla vysvícená a tak odešla po jedenácti letech života do sběrného dvora. Televize mají takovou zvláštní schopnost odcházet od nás buď před významnými sportovními událostmi nebo před Vánoci či Silvestrem. Pokud se vám stalo něco podobného nebo jste rozhodli o euthanásii vaší obstarožní televize sami, mám pro vás několik rad:

  1. Nekupujte televizi právě teď před Vánoci, počkejte až po Novém roce. Budou levnější.
  2. Rada druhá je o formátu obrazovky. Rozmyslete se, zda se díváte většinou jen na televizní programy. Pak hledejte přijímač ve formátu 4:3. Když zíráte jen naopak převážně na DVD filmy, bude vhodnější formát 16:9 (širokoúhlý).
  3. Rada třetí je o penězích. Nemáte-li potíže s tím vysolit 30 a více tisíc, nejspíše si koupíte LCD nebo plazmovou televizi. Legrační jsou v této souvislosti debaty o tom, zdali mají tyto nové typy větší spotřebu elektrického proudu nebo nikoliv. Když už někdo má takové peníze na koupi desetitisíce, nebude asi uvažovat o úsporách za elektřinu v řádech stokorun.
  4. Rada čtvrtá a nejsložitější je o parametrech, které by vaše nová televize měla mít. Především o úhlopříčce: pamatujte, že pokud půjdete na širokoúhlou TV a zatím jste měli klasickou 4:3, musíte si přidat k úhlopříčce té vaší nejméně 20 cm na to, abyste viděli zprávy stejně velké jako dříve. Ověřte si i skutečné rozměry přijímače, mohlo by se stát, že se vám do té vaší nábytkové stěny nebo někam jinam nevejde. Úhlopříčka 32 palců odpovídá vzdálenosti pro sledování 2,5 - 3 metry.
    U LCD se vedou diskuze o vhodném rozlišení, o dopočítávání pixelů, které s tím souvisí. Pokud máte LCD monitor u počítače, znáte nejspíš neblahý efekt zhoršení ostrosti v okamžiku, kdy si nastavíte jiné rozlišení (např. 800 x 600), než jaké ve skutečnosti váš monitor má(např.1024 x 768). Pokud jste to nezkusili, udělejte to. Se stejným problémem bojují nové LCD TV. Mají-li fyzicky více pixelů než 1280×768, chybějící pixely si dopočítávají, což může podle dané technologie dopadat velice různě. Tady je každá rada drahá a když už budete vybírat konkrétní typ, nechte si jej v každém případě předvést klasický TV program při připojení na anténu a to jak analogovou tak na set-top-box DBV-T (STB). A pochopitelně si nechte přehrát kousek vašeho oblíbeného DVD. Jedině tak můžete posoudit celkem rychle, jaký vlastně doma budete mít obraz. Týká se to LCD a plazmy. Nenechte se omámit předváděním předem připravených DVD, to co budete vidět nebude nejspíše odpovídat realitě. Největší riziko podstupujete v případě, že vám přístroj vůbec odmítnou předvést před zaplacením pod záminkou, že je v originálním balení a že jednou rozbalený TV se jim bude hůře prodávat.
    Nezapomeňte si zjistit, zda má TV například výstup pro sluchátka, pokud je používáte. Zejména bezdrátová jsou docela dobrá věc hlavně u malých bytů. Při nejhorším se dá zvuk vylovit přes konektor SCART. Ty by měla mít televize raději dva: jeden pro připojení STB pokud nemá již sama digitální tuner a  druhý pro přehrávač DVD. Budete-li TV připojovat i k počítači, potřebujete i konektor S-Video pro přehrávání z počítače, hodit se může i konektor DVI-D pro připojení televize jako monitoru.

Mohli bychom pokračovat ještě dlouho rozebíráním dalších parametrů a vlastností ale nerad bych konkuroval dále rozsáhlému článku Marigolda o kupování televize, tak si jej určitě přečtěte. Další článek na stejné téma najdete zde a také zde i tady.
A jak jsem vyřešil situaci já? Inu, dovezl jsem si tři roky starou "klasickou" 4:3 TV z chaty a po Novém roce koupím ve slevách 100 Hz televizi opět s klasickou obrazovkou 4:3 za pár tisíc. Nové technologie se ještě totiž musí "usadit" a také ceny půjdou drasticky během příštích dvou let dolů. Pak se uvidí. Určitě použijte internet při porovnávání parametrů a nezapomeňte si zjistit, kde bude pro ten váš vybraný přístroj záruční opravna. Třeba zjistíte, že u nás žádná není...

1.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.