Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 415, 15.9. - 13.10.2005.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

13.10.- Nepotřebné české zbraně ochrání irácké kulturní památky.

Zbraně, jež Česko daruje Iráku, budou určeny pro speciální jednotky, které budou střežit irácké kulturní památky. Česká vláda v září rozhodla, že Iráku daruje samopaly, kulomety, vojenské stejnokroje a další armádní materiál v ceně přes milion korun. Po pádu režimu Saddáma Husajna zmizela z Iráku řada archeologických památek. Irácká vláda chce dalšímu rozkrádání zabránit a tamní ministerstvo kultury proto vyškolilo speciální jednotky k ochraně památek. Ty zatím neměly dost zbraní, Česko jim je však nyní pošle.
Záhadou je, kam se v Iráku poděly všechny ty zbraně, kterými byla vyzbrojena Saddámova irácká armáda a policie. Nejspíše byly také rozkradeny. Zdá se, že v Iráku není uloupeno jen to, co je střeženo ozbrojenou stráží. Pokud to ovšem neukradne hlídající samopalník. Nemůžeme se proto divit, že krádež se v islámském právu šaríja trestá useknutím ruky. V nové irácké demokracii se ale podle šaríje trestat nebude a tak se budou kulturní památky hlídat s českými zbraněmi. Snad někdo ty darované zbraně neukradne.
Zajímavé je, že českou vládu nic podobného nenapadlo v situaci, kdy jsou masově vykrádány kulturní památky, zejména kostely a muzea. Asi to bude tím, že vojáci v Iráku mají nižší platy. A také by to vypadalo neevropsky a velice nekulturně, kdyby před každým kostelem stál voják se samopalem. Levnější je nechat chrámové mobiliáře a muzejní sbírky rozkrást bandami lupičů najímanými starožitníky či sběrateli. Policie má pak dostatek zajímavé práce, prodejci zabezpečovacích zařízení zisk a pojišťovny z toho mají také slušný profit. A snižuje to počet nezaměstnaných: zloději nezabírají zbytečně pracovní místa, více lidí najde práci u policie, v pojišťovnách a ve firmách prodávajících bezpečnostní systémy. Problém vidím v jednom: kdo na jejich platy a zisk firem vlastně pracuje.

[Trvalá adresa článku]

12.10.- Emmerová odvolána.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová byla dnes ráno odvolána z funkce. Premiér Jiří Paroubek odůvodnil své rozhodnutí situací v resortu zdravotnictví. Předseda vlády by měl navrhnout, kdo povede ministerstvo zdravotnictví, během deseti dnů. Řízením ministerstva byl prozatím pověřen zdravotní náměstek Jiří Koskuba. Včera všichni náměstci ministryně zdravotnictví nabídli svoji rezignaci. V posledních dnech se také mluvilo o tom, že by na ministerstvo zdravotnictví měl jako náměstek nastoupit prezident České lékařské komory David Rath. Neoficiálně se o něm spekulovalo i jako o možném nástupci Emmerové.

[Trvalá adresa článku]

12.10.- Byla letošní konference Forum 2000 užitečná?

Bývalý prezident Václav Havel zahájil devátý ročník mezinárodní konference Forum 2000, jehož účastníci se během pondělka zabývali otázkami spojenými se soužitím různých kultur v globálním světě slovy, že jsme "po zhroucení bipolárního rozdělení světa stanuli před úkolem nalézt nový světový řád.". Tomu říkám stanovit si skromný a reálný úkol. Dále ve svém projevu upřesnil, že "cílem letošní konference, stejně jako těch předešlých, je pozvat lidi různých profesí, národů, náboženství, lidí z různých civilizačních okruhů, aby společně hovořili o budoucnosti této civilizace, stavu dnešního světa, o hrozbách, které se nad ním vznášejí, a o tom, jak těmto nebezpečím čelit".
Byla to krásná sešlost bývalých politiků a státních úředníků a jim podobných profesionálních vymetačů zahraničních konferencí s podobnou tematikou. Milá byla jistě i účast bývalého šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Jamese Woolseye. Patří Forum 2000 také mezi ty nevládní aktivity, které Václav Klaus považuje za nátlakové skupiny bez mandátu voličů? Podstatnější je ale otázka, zda mají podobné konference nějaký praktický význam kromě toho, že se na pár dní sejdou v příjemném prostředí dříve důležití a významní politici, aby si pro sebe vzájemně dosvědčili, že ještě stále nejsou na vedlejší koleji světové pozornosti. V každém případě se jejich jména dostanou do médií, i když na jejich rady nikdo z právě vládnoucích politiků nic nedá. Jak to nakonec správně definoval Havel, jde jen o to si pohovořit, co by se s tím zmateným světem, na jehož dnešní podobě se účastníci podíleli dříve svými skutky, mělo udělat a pak se zase rozejít. Bez praktického výsledku. Jejich hlasům nikdo nenaslouchá stejně tak, jako oni v době své vlády nenaslouchali podobným moudrým rádcům.

[Trvalá adresa článku]

11.10.- Krátkosti z domova i ze světa.

Pes zabíjel. Starší muž v sobotu večer zemřel v Odolena Vodě poté, co ho napadl jeho vlastní pitbul. Muž krmil dva psy, které doma s manželkou chovali. Jeden z pitbulů na muže zaútočil, chovatele zřejmě z leknutí postihlo selhání srdce. Konečně se jednou "živá" zbraň obrátila proti svému majiteli. Doufejme, že se "lekne" a zkápně více majitelů podobných čoklů, kteří na svého miláčka nestačí a ohrožují s ním životy občanů, především malých dětí.
Bomba na Ruzyni? Praha, 7. října 2005: Letiště v pražské Ruzyni bylo sedmdesát minut uzavřeno poté, co anonym oznámil uložení bomby. Krizový štáb proto v 15:30 povolil pouze přílety letadel, odlety byly pozdrženy až do 16:40, kdy byl provoz letiště znovu obnoven. Opatření se dotkla asi 50 linek, které měly z Prahy odlétat, nebo na letišti přistály. Další zpoždění se ale nyní budou nabalovat i na další lety tak, jak budou postupně odlétat zpožděné spoje. Naštěstí šlo jen o psychopata, který sám zprávu o bombě odvolal. Možná, že to ale byl skutečný terorista, který tímto telefonátem zastavil veškeré odlety, přinutil cestující v přilétajících letadlech sedět po přistání v letadlech až do odvolání poplachu a především způsobil leteckým společnostem značné škody. Možná, že to byl chytrolín, který měl koupenou letenku doufal, že mu aerolinie podle nejnovějších EU zásad zaplatí tučné odškodné. Především se pak ukázalo, jak je ta naše technická civilizace křehká a bezbranná. Tohle by se za starých časů cestování dostavníkem stát nemohlo. Maximálně by tehdejší "teroristé" váš dostavník přepadli, oloupili, ženy znásilnili, v nejhorším případě by přišlo o život pár lidí.
Kožený je v base. Po letech pronásledování dosáhla americká justice na stíhaného finančníka Viktora Koženého. Byl zatčen a pokud jej Bahamský soud vydá Američanům, bude odsouzen za zpronevěru, uplácení vládních úředníků v Ázerbájdžánu a praní špinavých peněz. Vaz mu zřejmě zlomí především zločin uplácení. Kožený samozřejmě požádal soud o propuštění na kauci, peněz na to má ještě stále dost. Nelze proto vyloučit, že bahamští úředníci podlehnou touze mít ve státní kase něco z těch uloupených peněz amerických "investorů". Po propuštění by Kožený nepochybně uprchnul a kauce by propadla. Uvidíme.
Notebooky Thinkpad již nejsou od IBM, ale od čínské firmy Lenovo. Po zadání adresy www.lenovo.cz se sice dostanete na starou adresu české IBM http://www.pc.ibm.com/cz/thinkpad ale www.lenovo.com se již tváří jako skutečně nová firma. Na adrese http://www.lenovo.com/lenovo/xc/en/index.html se dozvíte více o tom, jak se čínská firma Lenovo dostala k notebookům Thinkpad.
Podle statistik čínského ministerstva obchodu již celkový počet čínských pracovníků vyslaných v minulosti do zahraničí přesáhl k 1.10.2005 3.3 milionů. V současné době pracuje v cizině více než 540 000 Číňanů. Příslušní úředníci tohoto ministerstva uvedli, že pracovníkům vyslaným ke spolupráci (?) do zahraničí se nejenom zlepšily životní podmínky, ale že rovněž studovali rozvinuté techniky a podporovali mezinárodní kontakty a výměny. Zpráva pochází z důvěryhodného zdroje: China Radio International. Inu, čínští kapitalističtí komunisté se dali do industrializace cestou, kterou už dávno vyzkoušeli jiní šikmoocí občané: Japonci.
Na závěr něco z dílny pantáty Paroubka. Z rozhovoru pro Lidové noviny z 8.října: Co ten váš nápad, aby se Česká republika přejmenovala na Československo? To byl jenom vtip?
Takový nápad jsem nikdy neměl. Já jsem řekl, že by bylo dobré využít v zahraniční politice státu image Československa, protože všude, kde jsem, lidé nemluví o České republice nebo o Slovensku, ale o Československu. Málokdo ve světě dál než 300 kilometrů od našich hranic si všiml, že došlo k rozdělení. Takže využít prostě té dobré obchodní značky by bylo dobré jak pro Česko, tak pro Slovensko, řekl Paroubek.
To považuji za skvělou myšlenku. Prostě začít nenápadně prosazovat používání názvu Československo pro území kdesi ve střední Evropě, obývané občany dvou států, Česka a Slovenska. Sice se možná dostaneme do podobného zmatku v zeměpisném označení, v jakém se nachází Nizozemí - Nizozemsko a Holandsko (viz Wikipedia), ale možná tím zmateme teroristy, až budou hledat pro svůj útok nebo odpočinek Československo a nikde jej nenaleznou. Jen si nejsem jistý, zda nebudou Slováci trvat na pomlčce, tedy na Česko-Slovensku. To by tu objevnou a jasnou pantátovu myšlenku poněkud zamlžilo.

[Trvalá adresa článku]

10.10.- Jste s Klausem nebo proti Klausovi?

S názory Václava Klause můžete buď souhlasit, nebo být zavile proti. Nic mezi tím, protože co napíše nebo někde prohlásí, nikoho nenechává lhostejným. Přečtěte si proto text přednášky Václava Klause Intelektuálové a socialismus, kterou přednesl na zasedání Mont Pelerinské společnosti, Reykjavik, Island, 22. srpna 2005. "Mám na mysli environmentalismus (s jeho heslem první Země, místo principu první svoboda), radikální humanrightismus (založený - jak přesně argumentuje de Jasay - na neodlišování práv a rightismu), ideologii „občanské společnosti“ (nebo komunitarismu), jenž není ničím jiným než novou verzí postmarxistického kolektivismu, která chce privilegia pro různé organizované skupiny a tím - v podstatě - refeudalizaci společnosti. Mám na mysli i multikulturalismus, feminismus, apolitický technokratismus (založený na nestrukturované zášti k politice a politikům), internacionalismus (a zvláště jeho evropskou variantu nazývanou evropeismus) a rychle šířící se fenomén, který nazývám NGO-ismus. Všechny tyto ismy představují náhradní ideologie za socialismus," říká Václav Klaus a pokouší se vysvětlit svůj odpor k těmto organizacím či hnutím právě pro jejich levicové sklony.
Řada našich intelektuálů dokazovala svou narudlost až rudost již za dob první republiky, kdy téměř všichni významní umělci byli buď členy komunistické strany, nebo s ní silně sympatizovali. Po nástupu komunistů v poválečné době se dali do služeb KSČ a většina z nich se stala hlasateli "nového spravedlivého společenského řádu". Prakticky všichni se poté, co byli ze služeb partaje zejména po roce 1968 vyhozeni, nyní tváří, že tehdy "procitli" ze svého komunistického omámení a pokud ještě nevymřeli, tak otravují vzduch v naší kultuře a školství. Bývalí oslavovatelé soudruha Stalina o svých "omylech" mládí píší knihy a kážou opět své socialistické ideály. Ti nejúspěšnější a jazykově zdatní přednášejí na západních univerzitách o tom, jak nejprve budovali komunismus a jak jej později bourali. Objevují se ale i noví, opatrnější, kteří si nejprve pochvalovali, jaký je ten Gross pašák, pak jej zatracovali, ale opět svým slintáním podporují nového rázného premiéra. Jejich nebezpečnost je v tom, že se znovu pokoušejí vést tuto zemi k vizi "sociálního" státu, což se jako před lety velmi líbí těm našim spoluobčanům, kteří jsou líní, z tohoto důvodu i neschopní a proto neúspěšní a často i bez peněz.

[Trvalá adresa článku]

7.10.- Evropa přísně vzato nemá žádné jasné hranice.

Odborníci na zeměpis uvádějí, že vlastně něco jako Evropa není nijak exaktně definováno. To je na pováženou, když si uvědomíme, že žijeme v Evropě a přitom nemůžeme vysvětlit třeba Američanovi, odkud kam až Evropa sahá, kde jsou její hranice a nedokážeme vyjmenovat státy, které do Evropy patří. Když se o to pokusíme, skončíme s tím, že do Evropy patří i část Ruska a to až po Ural, což je více než podivné. Politici si s tím ale naštěstí vědí rady a tak už dnes je nám jasné, že Malá Asie vlastně není Asie, ale Evropa, tedy že i Turecko je ryze evropskou zemí.
Místopředseda naší milé socanské vlády Martin Jahn prohlásil, že "jak z ekonomického, tak i politického hlediska je lepší, aby Turecko bylo uvnitř a ne vně unie". Politickým důvodem je především účast Turecka v NATO, což s Evropskou unií ve skutečnosti přímo nesouvisí. Ekonomické důvody jsou ještě jasnější: otevře se velký trh pro vývoz "evropských" výrobků do Turecka. Pokud nebude povoleno po určitou dobu tureckým občanům pracovat v EU, povede to k jistému zvýšení zaměstnanosti ve státech unie do té doby, než evropské firmy začnou vyvážet své továrny do Turecka. V okamžiku, kdy se pro turecké občany otevře pracovní trh EU, vyvolá to další zvýšení nezaměstnanosti občanů stávajících států EU, kteří budou nahrazeni lacinější pracovní silou z Turecka.
Vstupem chudého Turecka citelně v unii klesne výše HDP na obyvatele a bude nutné snížit unijní dotace v současných státech unie na úkor Turecka. Zejména se to bude týkat zemědělců. Řečeno bruselským úředním jazykem, "dojde k reformě přerozdělování peněz chudším oblastem".
Co je tedy na vstupu Turecka lepší, opravdu, přátelé, ale opravdu nechápu. Pokud budou bruselští vládcové postupovat touto metodou dále, můžeme se za pár let dočkat zahájení vstupních hovorů s Ruskem a o něco později i s Čínou. To by vyřešilo kontrolu EU nad ruskou naftou a skončily by trapné dohady o tom, kolik čínského textilu se smí dovážet ročně do EU. Tento proces pak skončí připojením USA do EU a bude vymalováno!

[Trvalá adresa článku]

7.10.- OMLOUVÁM SE VŠEM,

kteří se včera a dnes ráno marně pokoušeli dostat na tuto hlavní stránku. Při včerejší ranní aktualizaci se neznámo proč na server nedostal nový soubor této stránky s novým článkem. Stará verze se vypařila a nová na server nedorazila. Fungovala jen textová verze na adrese http://www.ahasweb.cz/text.htm, která je určena především pro ty z vás, kteří mají pomalý vytáčený internet. Rovněž byla v provozu kopie celého Ahasweba na adrese http://www.volny.cz/ahasweb/hlavni.htm, která tam je právě pro podobné případy. Příště (snad už nikdy) tedy budete vědět, kam jít pro nejnovější výplody mého ducha. Na tom dnešním ale ještě právě teď pracuji, tak to zkuste kolem desáté...

6.10.- Nakupujete na internetu v bezpečných obchodech?

Certifikované internetové obchody zaručují svým zákazníkům bezpečné a bezproblémové nakupování, což dokládá i zařazení značky Nákup bez obav do vládního programu Česká kvalita. Tato značka je určena pro zákazníky internetových obchodů. Zaručuje, že certifikovaný obchod dodržuje základní pravidla bezpečného a bezproblémového nákupu, jejichž úroveň je stanovena certifikačními pravidly.
Mezi podmínky, které obchody musí bezpodmínečně splňovat, patří mimo jiné:
 * Úplné a pravdivé informování o provozovateli (sídlo obchodníka, kontakty na odpovědné osoby, apod.)
 * Jakým způsobem probíhá nákup (nákupní řád)
 * Důležité informace o vyřízení objednávky (způsob dodávky, možnosti placení, cena poštovného a balného)
 * Jak probíhá reklamace (reklamační řád)
Certifikační pravidla stanovuje Asociace pro elektronickou komerci (APEK) jako nejvýznamnější tuzemská autorita v oblasti elektronického obchodování. Obchody certifikované APEKem jsou pravidelně kontrolovány v dodržování těchto zásad a výsledky z těchto kontrol jsou zveřejňovány na webových stránkách. Faktem ale je, že seznam pouhých 36 položek v žádném případě nereprezentuje obchody, ve kterých by se odehrávala většina obratu zboží v českém internetu. Zejména zde chybí prodejci IT, kteří jsou na trhu největší nebo alespoň nejviditelnější, jako je například hpmarket.cz (HEWLETT-PACKARD s.r.o.), lan-shop.cz, Dell.cz (Dell Computer s.r.o.), autocont.cz (AutoCont CZ a.s.) nebo levnapc.cz (NetStores s.r.o.). Jestliže tyto a další firmy certifikaci svého e-shopu nemají, nezbývá zákazníkům než se spoléhat například na pověst značky nebo na existenci "kamenného" obchodu, ve kterém je například možné si přes internet objednané zboží osobně vyzvednout.

[Trvalá adresa článku]

5.10.- Místo vaší banky používejte systém Hawala.

Značné starosti bezpečnostním orgánům způsobuje tzv. bankovní systém hawala, který prakticky znemožňuje vyšetřování finančních operací. Sledování toků peněz představuje velice účinný prostředek boje proti organizovanému zločinu. V čínštině jsou tyto peněžní operace označovány jako chuej - kchuan (poskytování peněz) či čchiao-chuej (zahraniční platby).
Páteř systému hawala tvoří členové asijsko - muslimské komunity, žijící po celém světě. Tento systém poskytuje službu podobnou té, kterou vykonávají normální banky. Transakce jsou však založeny na principu důvěry: např. peníze uložené u bankéře hawala v Londýně budou k dispozici u jiného bankéře hawala systému kdekoli na světě. Stačí k tomu pouze jeden telefonát. Jako identifikační znamení bankéři často používají velice nenápadné předměty - bankovky, hrací karty, lístky přetržené napůl, po jejichž předložení vyplatí avízovanou částku.
Bankéř musí být důvěryhodný a respektovaný člen společnosti. Bankéři hawala provádějí rozsáhlé bankovní obchody s velkým množstvím prostředků. K provádění této činnosti nepotřebují žádný souhlas. Převáděné peníze mohou pocházet jak z legitimních, tak i nelegitimních zdrojů. Protože peníze vlastně neopouštějí zemi a během transakcí se nevedou formální záznamy, jichž by se dalo využít při revizích během finančního vyšetřování, jedná se z pohledu manažerů organizovaného zločinu o velice bezpečné transakace. Bankéři hawala jsou rovněž těžko postižitelní, pokud se přímo neprokáže, že věděli, že peníze pocházejí z obchodu s drogami či jiných nelegálních aktivit. Při transakcích nabízejí daleko výhodnější diskontní sazby, nežli mohou nabídnout běžné bankovní domy. Bankéři hawala doma i v hostitelských zemích, do kterých přicházejí, často oficiálně působí jako obchodní cestující, zlatníci, agenti v oblasti import/export atd.. Zmíněný systém se rozšiřuje i v Evropě, včetně regionu SVE. Ani ČR se jeho sítě nevyhnuly, zejména hawalu využívá ke svým finančním operacím asijská mafie.
Podle poznatků policie v ČR působí několik odnoží triád - tongů z čínského Pekingu, Šanghaje, Wen-ču, Čchin-ťiangu a provincie Fu-ťien. Vyšší představitelé těchto organizací u nás vystupují jako seriózní a movití obchodníci a pronikli i do kruhů české společenské elity. Představitelé pekingské triády - tongu Hadí hlavy údajně násilím ovládli Ústřední sdružení čínských podnikatelů a obchodníků působících v ČR , které původně vzniklo v roce 1995 jako organizace pro podporu obchodu a podnikání mezi Českou republikou a ČLR. Číňané dnes pro servisní práce v ČR často využívají služeb příslušníků vietnamských komunit, které jsou na našem území etablovány již od roku 1975 v souvislosti s dovozem levné pracovní síly z Vietnamu. Příslušníci těchto komunit proto důvěrně znají české prostředí.
V Indii a na Blízkém východě je jedna z běžných metod financování takzvaná Hawala Financing. Hawala broker z jedné země vyzvedne peníze a jeho kolega v jiné zemi pak stejnou částku zase vyplatí. Tento systém funguje na vzájemné důvěře a nezanechává stopy. Účetní Rašmín Sangví z Bombaje je expert na Hawalu. Říká, že podstatná část těchto peněž projde Británií: "Londýn má být velkým centrem, z něhož probíhají transakce hawala. Tito zločinci kontaktují dobré právníky, kteří působí ve společnosti registrované v některém z takzvaných daňových rájů. Ilegální peníze jsou uloženy na účet takové společnosti, a ta je potom převede kamkoli na světě."
Hawala je tedy převod peněz na čestné slovo, dnes většinou telefonicky, mezi finančními zprostředkovateli, kterým se říká hawaladar. Jeden uloží druhému peníze v Dubaji, Bejrútu, nebo Džalalabadu, druhý vyplatí někomu v Londýně stejnou částku s odečtením provize. Ten ji pak stejným způsobem převede třeba do Washingtonu. Transakce není nikde registrována, nikdo nikde neplatí daně z příjmů. Za případnou zpronevěru mezi hawaladary platí trest smrti, takže poctivost a spolehlivost převládá.
V Británii se hawalou jako přidruženou činnosti zabývá okolo deseti tisíc lidí, odhadují britští Pákistánci, kteří tomu rozumějí. Několik stovek už je jich v podezření, že se podílejí na financování teroristických akci. FBI identifikovala několik hawaladarů, kteří přes Londýn financovali útoky na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998. Těsně před 11. zářím dostal jeden že sebevražedných pilotů hawalový transfer 100.000 dolarů. Finanční policie v Indii vyšetřuje obrovské hawalové transfery fondů na vyzbrojování islámských teroristů v Kašmíru. Některé z nich šly do Dillí přes Londýn.
Nejkrásnější na hawale je, že když chcete zhawalovat nějaké peníze tak, aby nikdo nikdy nezjistil, odkud pocházejí, můžete je přehawalovat přes pět či šest hawaladarů ve stejném počtu zemí. Z toho aspoň přes jednu, kde místní detektivové budou raději spolupracovat s hawaladary než s FBI, protože z nich buď mají strach, nebo s nimi chodili do školy, nebo je občas potřebují na nějaké vlastní hawalování.

Prameny: Ministerstvo vnitra ČR, Člověk v tísni, Reflex, Esquire a další anonymní internetové prameny.

[Trvalá adresa článku]

4.10.- Ještě jednou T602 a Office.

Čtenář Ahasweba Lumír nám všem sděluje, že převod souborů z T602 do formátu pro Microsoft Word lze také řešit dalším freewarovým programem t602vw. Tento prohlížeč souborů textového editoru T602 pro Windows 9x/NT provádí:
 * zobrazení všech znaků editoru T602 včetně semigrafických (tabulky) a azbuky
 * využívá standardních fontů Windows
 * volitelné nastavení velikosti textu
 * přímý tisk a preview z Windows
 * konverze do RTF formátu (MS Word)
Pro vytváření dokumentů doporučuje Lumír využít OpenOffice, který je taktéž zdarma a vytváří kromě jiných formátů i soubory DOC čitelné v microsoftím Wordu. Má českou verzi a je tedy vhodný pro trvalý přechod z dosovské T602 do oken. Stáhnout si jej můžete nejlépe na ftp.fi.muni.cz. Připravte se ale na to, že to má 81 MB. Tímto děkuji Lumírovi za všechny, kterým tato informace pomůže.
A ještě maličkost: pokud budete používat místo Microsoft Office českou verzi OpenOffice a k tomu místo Internet Exploreru prohlížeč Firefox, jste kandidáty pro vstup do fronty zavilých odpůrců Microsoftu. Pak vám už zbývá přejít z Windows do Linuxu. Což je ale ten nejtěžší krok, do kterého si netroufám a tak nemohu radit.
OpenOffice.Org - text ve formatu DOC pro MSWord

[Trvalá adresa článku]

3.10.- Naši komunisté si s Čínou rozumějí.

Čínské listy vydává člen KSČM JUDr.Oldřich Schwarz a vycházejí na stránkách KSČM v rubrice Vaše názory. Odborník na česko-čínské obchodní vztahy, člen odborného zázemí zde publikuje pravidelně sociálně ekonomické informace o posledním vývoji v Čínské lidové republice. Informace čerpá ze zdrojů nejvýznamnějších světových bank a předních ekonomických světových deníků (např. Financial Times). Schwarz je ředitelem poradenství české firmy Libra Management Group a má jako bývalý generální ředitel Kotvy velké zkušenosti s maloobchodem. Pro své soudruhy pořádá také pracovní zájezdy do Číny s cílem navazování obchodních kontaktů.
Zaujetí našich komunistů velkou Čínou je pochopitelné. Ideově jim Čína nahrazuje zaniklý Sovětský svaz a jejich nový "velký bratr" jim ukazuje cestu, kterou by se rádi dali i u nás: jak komunistickou ideologii spojit s kapitalistickými metodami podnikání a soukromým majetkem.
Pro naše výrobce je ale čínské objetí smrtelné: pašované nekvalitní výrobky prodávané zde Vietnamci prakticky zlikvidovaly české výrobce textilní konfekce. Podobné je to u dětských hraček. Hlášení Rapex z týdne 33. například varuje před nebezpečnými výrobky s tím, že 90 procent zde uveřejněných výrobků pochází z Číny. Odsouzeníhodný je fakt, že se často jedná o nebezpečné hračky určené těm nejmenším dětem. Zvláště oblíbené jsou u čínských výrobců laciné plastické hmoty obsahující karcinogenní látky. Pokud by v tom byl úmysl, museli bychom počínaní čínských výrobců a pašeráků považovat za součást tajného plánu čínských vůdců o ovládnutí světa cestou genetického zničení evropské rasy. Zajímavé na tom je, že podobné bezohledné počínání jsme neměli příležitost pozorovat u japonských výrobců v době, kdy začali pronikat na evropské trhy. Od vůdců Evropské unie přitom nemůžeme očekávat žádnou ochranu domácích výrobců, jak ukázali právě v případě omezení dovozu čínského textilu, které skončilo jen odkladem a k žádnému zásadnímu řešení nedojde. Musíme si tedy nutně klást otázku, kam nás naši komunisté směřující opět do vlády, ve spolupráci s čínskými vůdci dovedou. Možná, že mají v úmyslu z nás vytvořit novou Albánii, která byla v minulém století čínskou politickou a vojenskou základnou v Evropě. Dnes je samozřejmě doba jiná, šlo by spíše o základnu, ze které by mohli čínští "soudruzi" pronikat na evropské trhy.
Nejsem žádný rasista, ale sdílím dávné obavy Karla Čapka, který se velmi obával "žlutého nebezpečí", což pregnantně vyjádřil ve svém románu Válka s mloky. Postupná kolonizace Evropy Číňany, Vietnamci a Korejci je dnes docela reálnou hrozbou. Zejména je nebezpečná jejich tendence ignorovat evropské zásady podnikání a výroby s respektováním autorských práv jednotlivců i firem, o obcházení celních a daňových zákonů ani nemluvě. Oficiální čísla hovoří o tom, že máme vysoce zápornou bilanci česko-čínského obchodu, kde 10 % představuje náš vývoz do Číny a 90 % dovoz z Číny. Ve skutečnosti by po započtení nelegálních dovozů byla tato bilance mnohem horší. Největším nebezpečím pro domácí výrobu jsou čínské a obecně asijské výrobky pořízené za minimální náklady na lidskou práci, kterou lze bez nadsázky označit jako otrockou. Je proto logické, že se s asijskou produkcí dnes setkáváme nejen na pouličních tržištích, ale i na pultech velkoprodejen obchodních řetězců. Protože dnes platí idiotské heslo lacině nakoupit, jednou použít a vyhodit. A to je právě ta námi otevřená brána pro asijskou invazi do Evropy.

[Trvalá adresa článku]

30.9.- T602 ještě nevymřela!

Opravdoví pamětníci a zakladatelé spolku počítačových šílenců jistě pochopili, že mám na mysli textový editor záhadného jména T602, někdy také zvaný Text602, nejčastěji ovšem to byla "ta šestsetdvojka", která se v minulém století před dvaceti lety (!) zasloužila o první české texty naklepané do prvních personálních počítačů. Bylo to v těch dobách, kdy v zemích českých vládli rukou již poněkud měknoucí komanči a kdy posezení u pécéčka bylo vyhrazeno jen vyvoleným. Takový počítač slátaný s dílů dovezených přes JZD Slušovice stál tenkrát 150 - 300 tisíc korun, průměrný plat byl asi tak 3 000 a Škoda 100 stála 45 tisíc.
Vraťme se ale k titulku. Včera jsem byl postaven před nelehký, až šílený úkol: vyřešit neblahé chování editoru T602, který si moji známí nechali nainstalovat do nového počítače s Windows XP! Prý z holé nutnosti, protože mají spoustu nesmírně důležitých textů, T602 jim naprosto stačí ke štěstí a nehodlají nacpat Billovi dvanáct táců za Office.
Kámen úrazu je ale v tom, že když se tahle dosovská vykopávka spustí pod WXP, tak se kromě jiného nedá napsat ŽŠČŘ. Zatápal jsem ve své paměti a nalezl tam návod, který fungoval ve W98: před spuštěním T602 se musel systém v BATu přehodit na US klávesnici pomocí příkazu keyb US. Jenže WXP žádný příkaz keyb nezná! Vypadalo to beznadějně, jako jediná cesta se jevil převod souborů do formátu DOC (například pomocí programu Konverze od firmy Peprsoft).
Pak mě ale napadla spásná myšlenka: nastavil jsem pro xpéčka jako implicitní klávesnici US místo české a T602 pracovala bez problémů jako za starých časů! Možná, že vás napadne nějaké lepší řešení, ale tohle je prosté a jednoduché zvláště tehdy, když na počítači není žádný Word pana Gatese.
A na závěr těm mladším prozradím, proč se ten editor tak podivně jmenoval. Dokonce ještě i dnes existuje firma, kterou možná znáte a jmenuje se 602software. Záhadná číslovka 602 totiž pochází ze jména 602.organizace Svazarmu, neboli komunistické branné organizace zvané Svaz pro spolupráci s armádou, samozřejmě lidovou. Protože za komunistů jsme mohli dělat nějaké ty SW bokovky jen přes podobné organizace a Svazarm byl v počítačích díky svazku s armádou docela vpředu. Zdá se, že podle posledního průzkumu STEMu celých 38 procent našich spoluobčanů po těch starých komunistických časech touží. Je v tom u nich zřejmě spousta sentimentu a vzpomínka na ztracené bezstarostné mládí. Když člověk zestárne a zblbne, pamatuje si z minulého života jen to krásné. Je to tak moudře zařízeno, abychom mohli jako lidský druh v tom svrabu přežít. Mladí by ale neměli podléhat kecům takových idiotů a podporovat je. Naopak by měli zvednout zadky a v příštích volbách jasně říct, jakou budoucnost si přejí. I kdyby se kvůli tomu měla založit nějaká nová "slušná" politická strana. Tu si ale musí založit sami, protože nám pamětníkům už zbývá jen ta "arogantní" ODS nebo ještě horší "kluzká" KDU-ČSL.

[Trvalá adresa článku]

28.9.- Je KSČM strana zločinců?

Místopředseda KSČM Vojtěch Filip podal trestní oznámení na šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska, který hovořil v televizi o komunistické straně jako o zločinecké organizaci. Kalousek se omlouvat nehodlá. Ústava i zákony podle Filipa zaručují rovný přístup k občanům bez ohledu na jejich politické přesvědčení. Dovedeno do důsledků, podle tohoto názoru mají rovná práva i neofašisté, teroristé hodlající prosadit islám cestou násilí a další extrémisté. To je opravdu převratná myšlenka z úst představitele komunistické strany, za kterou by šel Filip za vlády soudruha Gottwalda na šibenici. Jedno je jisté: sklízíme dnes plody sametové tolerance, kterou prosadil po převratu v roce 1989 Václav Havel heslem "Nejsme jako oni". Jako chytrá horákyně naši politici komunistickou stranu nezákazali a současně vyrobili zákon o zločinech komunistické strany. Kalousek přitom doslova KSČM nejmenoval: "Uděláme cokoliv, co způsobí, aby nedošlo ke spojení jedné historické demokratické strany a jedné zločinecké organizace," prohlásil. To, že měl na mysli KSČM, si komunisté odvodili sami. Potrefená husa se totiž ozve vždy sama. Můžeme se těšit, co s tím policie udělá. Vlastně, co s tím provede parlament, který by měl Kalouska zbavit imunity. Pokud k tomuto hlasování skutečně dojde, ukáže se v denním světle, jak moc jde ČSSD s KSČM v jednom šiku.

[Trvalá adresa článku]

27.9.- Gross bude bádat, vyučovat a číst si bibli.

Stanislav Gross odstoupil z funkce předsedy strany a zanechává zcela politiky. Bude se živit jako právník(!). Jako mašinfíru by jej nejspíše České dráhy nezaměstnaly pro nedostatek praxe, jako právník bez praxe se však živit může a rozšířit tak řady těchto stále se množících příživníků na těle moderní společnosti. Bude se zde ale nepochybně pohybovat jako ryba ve vodě, protože má jako bývalý ministr vnitra rozsáhlé kontakty především v policii. Jaký obor právní činnosti bude provozovat se zatím nevyjádřil. "Můj odchod prospěje sociální demokracii," řekl Gross mimo jiné svým spolustraníkům. "Sociální demokracii jsem obětoval 15 let života a vždy mi bude záležet na úspěchu strany," řekl dále. Přirovnal se k raněnému vojákovi, kterého musí jednotka obětovat v zájmu splnění úkolu. O jaký úkol jde, neupřesnil. Jeho jméno se objevilo v souvislosti s podezřením na korupci ve zprávě komise polského SEJMu, která se zabývá korupcí polských levicových politiků.
Bývalý předseda vlády a ČSSD Stanislav Gross bude po odchodu z politiky pracovat jako koncipient v advokátní kanceláři. Nemá pocit, že by po 15 letech v politice začínal s právem od nuly. Naznačil, že možná se bude věnovat i pedagogické činnosti (!). Chce se věnovat rodině a také si přečíst Bibli. Pokud jde o Bibli, doporučuji k uklidnění duše expremiérovi a expředsedovi partaje Lukáše 6:22, který praví o tom, že jej Kristus neopustí:  Blahoslavení budete, když vás nenáviděti budou lidé, a když vás vyobcují, a haněti budou, a vyvrhou jméno vaše jakožto zlé, pro Syna člověka. Podobně hovoří i Matouš 5:11  Blahoslavení jste, když vám zlořečiti budou lidé a protivenství činiti, a mluviti všecko zlé o vás, lhouce, pro mne. (Citace jsou z Bible Kralické). Až Standa dospěje a posílí se četbou Bible, jistě se nám zase do politiky vrátí moudřejší a ještě těm všem svinským médiím ukáže, zač je toho socialistický loket!

[Trvalá adresa článku]

26.9.- WXPSP2, Eurotel GPRS, ET Akcelerátor a Sygate Personal Firewall.

Pokud máte ve svém počítači takovouto kombinaci SW pro připojení k internetu, doporučuji vám po nainstalování "urychlovače" Eurotel Akcelerátor nastavit pro jeho výkonný modul NettGain1100_C.exe ve firewallu Sygate Personal ve volbě Aplikace pomocí pravého tlačítka hodnotu Povolit. Podle mých zkušeností je to nutné, protože jinak se ET Akcelerátor nechová dobře a přenos dat se nekoná. Eurotel popisuje toto opatření pro WXP SP2 ve vztahu k standardnímu firewallu Windows v helpu, který si můžete stáhnout zde. Jestliže ale máte standardní firewall odpojený a místo něj používáte Sygate Personal Firewall nebo nějaký jiný, musíte podniknout podobné kroky, aby vše fungovalo jak má.
Je-li vaším oblíbeným prohlížečem Firefox, musíte ještě nastavit jeho připojení přes proxy, kterou vlastně ET Akcelerátor vytváří. Popis nastavení na příslušné stránce Eurotelu je mírně řečeno zmatečný a tak zde uvádím správný postup: Ve Firefoxu volte Nástroje, Možnosti, Nastavení připojení, zaškrtněte Ruční konfigurace proxy serverů, kde do HTTP proxy 127.0.0.1 dáte port 9090 a do FTP proxy 127.0.0.1 port 9993. Pak už jenom zbývá zvolit vlastní nastavení Eurotel Akcelerátoru podle návodu, který je dostatečně popsán v nápovědě dostupné pravým tlačítkem na ikoně Akcelerátoru. Na ikoně se pak musí při spojení s internetem "hemžit" řádečky, což naznačuje, že je vše O.K. a dochází ke kompresi přenosu. Podle mé zkušenosti funguje ET Akcelerátor docela obstojně a urychluje přenos dat podle povahy stránek v průměru asi tak o 30 procent.
Cestou k mnohem vyšší rychlosti mobilního připojení je ale technologie přenosu označovaná jako EDGE (čti edž), kterou si můžete v případě Eurotelu zařídit například pořízením modemu Siemens ES75, ke kterému můžete dostat zdarma druhou SIM kartu s jiným telefonním číslem pro váš mobil. Na toto nové číslo vám bude Eurotel převádět volné minuty získávané z tarifu Eurotel Data Nonstop. Platit budete tedy nadále stejně, jako při používání "holého" GPRS. Když podepíšete smlouvu na dalších 24 měsíců, dáte v případě tarifu Data Nonstop za modem třídy 10 jen 995.-Kč vč.DPH, což je cena rozumná. Podobné podmínky nabízí T-mobile i Oskar. Jakmile se mi podaří tuto cestu prošlapat, rozdělím se s vámi o své zkušenosti.

[Trvalá adresa článku]

23.9.- Plody moře vás mohou pěkně prohnat, ale i zabít.

Čerství mlži v sobě skrývají nadměrné množství mikroorganismů, které mohou představovat riziko nejen pro zdraví, ale i pro celé životní prostředí. Prokázala to analýza, při které časopis Altroconsumo podrobil vzorky čerstvých měkkýšů a rovněž některé mražené produkty. Špagety s pravými mořskými mlži – pokrm, kterému v některých zemích jen málokdo odolá. Jenže kromě velkého významu v kuchyni je mlžům nutno připsat ještě jednu vlastnost – patří mezi ty mořské živočichy, kteří ze zdravotního hlediska představují největší rizikovou skupinu.
Důvod je prostý: svým ústním ústrojím měkkýši filtrují vodu, čímž v organismu hromadí nejen potravu do zásoby, ale také potenciálně škodlivé látky (choroboplodné viry a bakterie a další). A pokud k tomu připočteme fakt, že je zvykem jíst tyto mořské potvůrky i syrové, je riziko nákazy skutečně vysoké. Sice existuje zákon, který obchod s měkkýši ošetřil zavedením určitých zdravotních kritérií, ale výzkum potvrdil, že české normy nejsou dostatečné natolik, aby zaručily, že se nám na talíř dostane opravdu nezávadný pokrm. Podrobnosti najdete na www.spotrebitele.cz zde.

[Trvalá adresa článku]

22.9.- Převratný Špidlův nápad v Evropském parlamentu neprošel.

Evropský parlament zamítl návrh směrnice, která by zaměstnavatelům předepisovala povinnost řádně chránit zaměstnance před slunečním zářením. Konzervativní oponenti návrh předložený Evropskou komisí posměšně přejmenovali na "směrnici o zákazu opalování" (anglicky "tan ban"). Podle nich by její uplatnění vedlo například k nutnosti zahalovat stavební dělníky nebo obsluhu restauračních zahrádek. Zaměstnavatelé by také museli rozdávat zdarma zaměstnancům sluneční brýle a opalovací krémy, čepice a klobouky. Špidla měl nepochybně v úmyslu zvýšit odbyt plážového zboží a pomoci tak evropské ekonomice. Pokud snad inkasoval předem za svoje úsilí nějakou pozornost od výrobců a distributorů, bude mít teď potíže.
Podle posledních zpráv se bude v další významné etapě svého euroživota zabývat rostoucí evropskou nezaměstnaností. Jistě vymyslí něco skvělého, co by konečně jednou provždy vyřešilo tento trapný problém, který trápí politiky napříč politickým spektrem. Rád bych mu doporučil, aby se inspiroval opatřeními, která již v dávných časech zavedli egyptští faraonové. Stavby pyramid a chrámů nezaměstnanost zlikvidovaly zcela. Podobné nápady měl i náš eurokrál a císař Karel IV, když nechal v Praze stavět na Petříně zeď, které se pak začalo říkat Hladová. Taková opatření nejsou zase až tak nesmyslná, jak by se vám na první pohled zdálo. Nezaměstnané hladové krky se musí stejně krmit a je lepší, když se občan někde nefláká nebo dokonce nekrade. Kdo by se nechtěl na takové veřejné stavbě podílet svým úsilím, žádnou podporu v nezaměstananosti ani sociální dávky by nedostal. A jaké stavby by se mohly ve veřejném zájmu stavět? Doporučuji postavit ve všech vesnicích a městech dostatek veřejných záchodků. Možná, že by se pak našemu premiérovi mohlo posměšně říkat "hajzlparoubek" nebo "prdelnahrnci", ale v těžké chvíli, která potká každého, by mu všichni občané nadšeně blahořečili.

[Trvalá adresa článku]

21.9.- Prohlížeč Opera je také zdarma a bez reklamy!

Na domovské adrese Opery si nyní můžete stáhnout verzi Opery bez reklamních banerů, která se dosud prodávala za 39 dolarů. Opera se tak staví vedle Firefoxu, který je dnes na druhém místě používaných prohlížečů za Microsoft Internet Explorerem. Opera se na rozdíl od Firefoxu vyvíjí v profesionální firmě a tak tu nějaký zisk je potřeba. Původní zisky z prodeje verze bez reklam budou nahrazeny integrovaným vyhledávacím oknem Googlu a dalších vyhledávacích firem. Tvůrci Opery tak budou mít jistý podíl z placených reklam, které se při vyhledávání pomocí Google na jeho stránkách zobrazují. Opera se tak dostává do rovnocené pozice vedle Firefoxu a má tak šanci jej předehnat a stát se druhým nejpoužívanějším prohlížečem. Na získání prvního místa nemá žádný z konkurenčních prohlížečů šanci, pokud bude nejrozšířenějším operačním systémem produkt firmy Microsoft. Alternativní prohlížeče používané "nepřáteli" Microsoftu budou tak i nadále komplikovat život autorům internetových stránek, pokud se budou snažit, aby se jejich zobrazení v Opeře nebo Firefoxu příliš nelišilo od zobrazení v Internet Exploreru. Dříve poměrně rozšířený Netscape je dnes již zcela mimo hru a podle mého názoru není třeba na něj brát ohled.
Řada tvůrců stránek se dala na scestí, když v nastalém zmatku začali preferovat flash technologii v naději, že tím vyřeší problémy rozdílného zobrazování svého "díla" v různých prohlížečích. Když jim došlo, že se informace obsažené v textu uzavřeném ve flash souboru nedostávají do vyhledávačů a že ještě stále existují uživatelé, kteří mají pomalé telefonní připojení stahující velice pomalu rozsáhlé flash soubory, skončili u vytváření flashové a duplicitní HTML verze. Což nepochybně zvýšilo prvotní náklady a zkomplikovalo aktualizaci. Ještě větší vynálezci dospěli do paradoxního řešení: převedli stránky do obrázků ve formátu JPG! Naštěstí těchto "obrázkových" šílenců je malý počet, i když jsou mezi nimi dokonce i tací, kteří touto formou nabízejí své výrobky!
Přesto musí každý tvůrce stránek řešit tento problém nekompatibility prohlížečů navíc komplikovaný požadavky zadavatelů, kteří se domnívají, že nejlepší reklama je šílený barevný kolotoč plný videa a animací útočící na všechny smysly návštěvníka s cílem jej zbavit zdravého rozumu, protože jedině tak podlehne a zbaví se všech svých peněz, aniž věděl proč. Čím větší je na vytvářené stránce podíl multimediálních prvků, tím nesnadnější až nemožné je dosažení shody v ovládání a zobrazení v různých prohlížečích. Autoři většinou také ignorují fakt, že si návštěvník často potřebuje obsah stránky vytisknout. Výsledky jsou pak často tristní a nepoužitelné. Stále tedy platí starodávné, že méně je více.

[Trvalá adresa článku]

20.9.- Třetí vydání velké knihy o virech je zdarma!

Každý uživatel internetu by měl být dostatečně informován o tom, co to jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit. Skoro po roce je nyní k dispozici ke stažení na známém serveru www.viry.cz třetí aktualizované vydání knihy Igora Háka Moderní počítačové viry ve formátu PDF. Vývoj jde velice rychle dopředu a tak byly některé části doplněny, upraveny a v řadě případů i přepsány. Ve výsledku se tak k Vám dostává 110 stran unikátního dokumentu ve formátu PDF (popř. PDF v ZIP 1,5 MB), který nemá co do rozsahu a záběru informací na celém internetu vážnějšího konkurenta a v případě tištěných publikací v českém jazyce taktéž. To vše je navíc zcela zdarma.

[Trvalá adresa článku]

19.9.- Co se to děje uvnitř KSČM?

Konflikt stalinistů a liberálních komunistů v KSČM vrcholí. Obě stranické frakce před sebou vidí možnost dovést svoji rodnou stranu společně s ČSSD až do vlády, ale rozcházejí se v představách, jak toho docílit. Pantáta Paroubek všemu nasadil korunu, když prohlásil, že je pro něj spíše představitelná menšinová vláda "vítězné" ČSSD s podporou poslanců KSČM. Koalici s ODS prohlásil za zradu voličů, protože cíle obou stran jsou velice rozdílné. Není pochyb, že jeho prohlášení vygradovalo vnitřní rozpory v KSČM, které vylezly na veřejnost po prohlášení Grebeníčka, že nemá v úmyslu nadále vést stranu. Podívejme se, co se píše ve stranickém tisku KSČM:
"Kdo bude v čele ÚV KSČM, není ani jedinou, ani nejdůležitější z otázek, jež se dostaly na pořad po pondělním prohlášení soudruha M. Grebeníčka. Odklon některých funkcionářů ÚV a poslanců strany od její programové orientace, neochota respektovat přijímané závěry, posluhování zájmům jiných politických subjektů a přednost osobním ambicím, jež navíc mnohdy přesahují i skutečné předpoklady a výkonnost - to vše už roky vyvolává sílící kritiku ve straně, snižuje naši věrohodnost a vliv mezi lidmi.
...V sázce je znovu sám charakter strany. Ne náhodou právě ve chvíli, kdy dnešní režim už stačil promrhat, co mu spadlo zdarma do klína. Teprve teď půjde v politice naplno o vše, v čem zvoní hrana zájmům velké většiny. Tím víc je třeba, aby si KSČM zachovala svou integritu opozice, nepodplatitelné nikým a ničím. Aby byla stranou budoucnosti, a ne nostalgie k jinde už zapomenutým střepům z muzea antikomunismu. Aby byla zrcadlem skutečné demokracie, nastaveným dnešním poměrům - a právě tak lidem pomohla pochopit, co je jejich skutečným zájmem, s kým a jak se o něj zasadit,"
se říká ve Stanovisku OV KSČM v Praze 1. Celý text tohoto stanoviska najdete zde.
"Myslím si, že rozhodující slovo padne 23. září na zasedání Výkonného výboru ÚV KSČM, který bude projednávat prohlášení Miroslava Grebeníčka. A potom 1. října na plenárním zasedání ústředního výboru naší strany. Pokud Miroslav Grebeníček prohlásil, že sám končí ve funkci, tak by ode mě bylo nezodpovědné, abych řekl, že nejsem připraven, když jsem ohlásil delegátům VI. sjezdu KSČM loni v Českých Budějovicích, že jsem připraven funkci vykonávat," prohlásil místopředseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.
Obsáhlé prohlášení zaslali sdělovacím prostředkům předseda OV KSČM v České Lípě Miroslav Starý a člen ÚV KSČM za Českolipsko Václav Svatek. Nejprve v osobním dopise předsedovi ÚV KSČM jménem celé okresní organizace vyslovili jednoznačnou podporu jeho opakovaným návrhům a požadavkům k potřebným změnám stylu a metod práce a přeměny sekretariátu ÚV KSČM z aparátnického, příživnického a na KSČM parazitujícího spolku na efektivní metodické vedení KSČM .
Tvrdě se uvedení dva funkcionáři z České Lípy vyjádřili i o některých funkcionářích, například o Jiřím Dolejšovi jako o ideologickém pomatenci. V závěru dopisu Miroslavu Grebeníčkovi Miroslav Starý a Václav Svatek uvádějí: "Jsme toho názoru, že Tvůj případný odchod z čela vedení strany by byl pro KSČM v tuto chvíli vysloveně škodlivý a mohl by zapříčinit i její případné rozbití. Žádáme Tě proto, abys ve své funkci i přes nátlak vydržel a uvědomil si, že máš za sebou naprostou většinu členské základny, která Ti věří."
Zastánci tvrdé linie, kterou zastával Grebeníček, se obávají ztráty hlasů zatvrzelých komunistů v případě, že se strana dá cestou liberalizace a úzké spolupráce s ČSSD. Celkem logicky také tvrdí, že v takovém případě by nanejvýše KSČM sebrala některé hlasy bývalých komunistů, kteří dosud volili ČSSD a v žádném případě by tak celé levici žádné hlasy nepřibyly. Filip a spol se ale nepochybně připravují na budoucí sloučení KSČM a ČSSD do nové "moderní" levicové strany, která by díky nejednotné pravici zcela ovládla politickou scénu. Podle Gottwaldova osvědčeného scénáře z roku 1946 a 1948 se k něčemu takovému ale odhodlají až po volbách. Zda se jim jejich dílo podaří závisí na jediné věci: jak rozhodnou voliči, kteří ve své většině stejně nechápou, co se děje. Půjdou-li všichni nespokojenci se současným málo socialistickým režimem volit a dají hlas oběma stranám na levici, budou se divit stejně přihlouple jako v roce 1948, až komunisté převlečení do nového roucha převezmou vládu.

[Trvalá adresa článku]

16.9.- Získají České dráhy cenu Velkého bratra?

České dráhy jsou velkým favoritem na ironickou Cenu pro Velkého bratra, kterou v říjnu udělí organizace Iuridicum Remedium. Dráhy si nominaci získaly nepochybně za připravovanou realizaci projektu čipových karet cestujících, díky kterým budou shromažďovat jmenovité informace o pohybu svých cestujících. Čipové karty budou vedeny na konkrétní jméno cestujícího a dráhy z nich mohou získávat informace o jeho pohybu v době, kdy využil služeb ČD, tedy kdy, kam a odkud cestoval.
Čipy budou navíc schopné do čteček vysílat signály z určité vzdálenosti, tedy bez možnosti ovlivnění ze strany cestujícího. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský tvrdí, že dráhy nebudou údaje získané z karet zneužívat. Cestující, kteří čipovou kartu odmítnou, ale jinou alternativu ke slevovým kartám mít nebudou.
Není ale pochyb o tom, že jestliže policie nebo tajná služba požádá o informace o pohybu určitého občana, budou jí tyto informace poskytnuty stejně jako jeho záznamy o hovorech mobilem. Velký bratr tak získává další šanci náš život dokonale monitorovat. Údajně proto, že se tím náš život stane bezpečnějším. Ano, pokud někdo spáchá kriminální zločin nebo teroistický čin, bude mít policie za předpokladu, že pachatel použije "skvělých" služeb ČD, větší šanci jej dopadnout. Jenže pachatelé či teroristé si s oblibou opatřují kradené nebo padělané doklady, takže takové informace budou stejně bezcenné, jako jsou "úžasné" záběry sledovacích kamer na ulicích, v obchodech a bankách. Ze získaných záběrů se žádná prakticky použitelná informace nedá získat a vše dělá dojem, že je to jen úspěšný korupční prodej nekvalitních kamerových systémů. Můj pitomoučký digitál za pět tisíc dokáže dělat fotografie asi tak tisíckrát kvalitnější.
Iuridicum remedium je nevládní nezisková organizace na ochranu lidských práv typu "watchdog." Zaměřuje se na pokusy o plošné omezování práv občanů legislativní cestou i na konkrétní případy porušování lidských práv.
Aktuální ohrožení lidských práv formují věcnou náplň činnosti IuRe na programové linie Sociální vyloučení, Lidská práva a technologie a Lidská práva a veřejná správa. Iuridicum remedium vyvíjí legislativní aktivity, poskytuje právní pomoc a šíří informace mezi odbornou právnickou i nejširší veřejnost. Zapojuje se rovněž do aktivit v neziskovém sektoru.
Na setkání nejvyššího orgánu síťové organizace EDRi (European Digital Rights) 7.8.2005 v Berlíně bylo IuRe přijato za člena a EDRi již tak má 21 členských organizací ze 14 evropských zemí.
Projekt anticen v oblasti ochrany soukromí byl oficiálně zahájen již 15.6.2005. Při této příležitosti byly spuštěny do provozu speciální stránky soutěže www.bigbrotherawards.cz. Jejich součástí je online formulář, kde se mohou vkládat tipy na ocenění v některé ze sedmi kategorií – úřední slídil, komerční slídil a další. Big Brother Awards (ceny pro Velkého bratra) nazvané podle postavy z románu George Orwella 1984 budou v České republice předávány poprvé 28. října 2005 v pražském divadle Na zábradlí. Ceny budou uděleny v sedmi kategoriích: Dlouhodobé porušování lidského soukromí (pro soukromé firmy nebo státní instituce), Největší firemní slídil (pro komerční firmy), Největší úřední slídil (pro státní instituce), Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy a Výrok Velkého bratra. Bude udělena i kladná cena: Ocenění za ochranu soukromí
. Na závěr jedna statistická zajímavost: České dráhy zaměstnávají více jak 70 000 zaměstnanců, kteří denně přepraví kolem 490 000 cestujících a 220 000 tun zboží. Jeden zaměstnanec ČD tedy dopraví za celý osmihodinový pracovní den jen 7 cestujících a 3 000 tun zboží! Není divu, že za rok 2004 tato skvělá státní firma hospodařila se ztrátou 621 milionů korun. To mě ale nepřipadá jako výkon hodný pochvaly. Na druhou stranu je zavádění čipových karet jistě významný pokus o snížení počtu nezaměstnaných. Hlavně na to vydělá dodavatelská firma.

[Trvalá adresa článku]

15.9.- Boj s agresory v podzemí není nutný.

Doufám, že se nedomníváte, že budu referovat o teroristech, tajných agentech nebo partyzánech. Nikoliv, řeč bude o mých nejnovějších zkušenostech se stejně nebezpečnými tvory, které dokáží zničit dílo vytvářené často mnoha generacemi. Tím dílem je váš trávník a těmi nelítostnými agresory jsou krtci zahradní. Jakmile se vám totiž jednou na vaší zahradě usídlí, nemáte prakticky šanci je vyhnat někam pryč.
Podle mého nejnovějšího zjištění je jedinou rozumnou možností jim vytvořit někde na zahradě něco jako krtčí rezervaci. Základem je neveliké místo o rozloze několika čtverečních metrů v klidném koutě zahrady, které je třeba trvale zavlažovat zejména v suchém období, například s pomocí automatizovaného systému. Díky vodě se sem houfně začnou stěhovat žížaly. Těm je třeba připravit i dostatek poloshnilého listí či jiného rostlinného odpadu, je to jejich oblíbená strava. A za žížalami pak přijdou lákáni vidinou skvostné lahůdky i krtci, kteří zatím zcela neplánovitě pobíhali v rámci lovu na žížaly po zahradě a ničili prakticky celou plochu vašeho trávníku. Abyste docílili přijatelného vzhledu krtčí rezervace, vysázejte zde několik nižších keřů libovolného druhu, které ukryjí poněkud nevzhledné kupky hlíny. Ty nebudete nadále nijak uklízet, stejně byste tím jen vybízeli krtky k dalšímu vytlačování hlíny na stejném místě.
Na podzim spadané listí samozřejmě ponecháte pod keři, na jaře to bude první potrava pro žížaly. Doporučuji kolem krtčí rezervace chodit lehce, nemají rádi dupání, jezdění elektrické nebo motorové sekačky. Tyto hluky škodí jejich citlivému sluchu a mohlo by je to natolik rozčílit, že by se zmateně rozutekli opět někam jinam. A kdyby se snad přesto některý pokoušel vrtat své tunely mimo rezervaci, použijte staré metody k jeho vyhnání nikoliv ze zahrady, ale k návratu do jeho milované rezervace. Postačí zapíchnout do jeho chodby známý větrník z pet lahví. A ještě jednu tajnou metodu vám prozradím: nesnáší pach lidské moči. Pro aplikaci této tekutiny do krtkovy nory doporučuji nočník a velký nálevku neboli trychtýř. Předejdete tak zničení trávníku při přímé leč nepřesné aplikaci.
K založení krtčí rezervace je právě teď vhodná doba, protože ti milí podzemní tvorové si začínají usilovně dělat zásobu ulovených žížal na zimu. Ukládají si je do spižírny poté, co je naprosto ojedinělým stiskem zubů znehybní, aby jim neutekly. Dejte se tedy do toho a v duši vás po vytvoření krtčí rezervace bude hřát pocit, že jste nejen uchránili pro příští rok svůj trávník, ale že jste vytvořili na svém pozemku azyl pro tato rozkošná bezbranná zvířátka, která jsou tak pronásledována až jim leckde hrozí vyhynutí. A také se budete mít čím chlubit svým přátelům, kteří vám budou vaši rezervaci závidět. Ovšem jen do té doby, než si ji vytvoří na své zahradě také. Buďte dobří, přátelé a krtkům zdar.

[Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.