CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 418, 15.12. - 31.12.2005.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Grossovo stranické kolečko: jsem zpátky, soudruzi!

Expremiér, expředseda a exministr Stanislav Gross se vrací zpátky do Lidového domu. Stranické předsednictvo ho potvrdilo jako předsedu bezpečnostní komise ČSSD, což je prakticky vzato stínové ministerstvo vnitra. Ve funkci nahradí dosavadního předsedu Jana Žižku. "To rozhodně není žádný návrat do politiky. Jde o odbornou záležitost, a tak, jak jsem dříve říkal, jsem na tomto poli ČSSD připraven pomáhat," sdělil Gross ke svému novému postavení v Lidovém domě sms zprávou okolnímu světu. Ano, práce vnitráka je samozřejmě pouze odbornou činností: na základě politické objednávky odborný slouha vykoná, co je třeba a neptá se, proč.
Gross je členem ČSSD od roku 1989. Od roku 1992 do roku 2004 byl poslancem, v letech 1995 až 1996 jako předseda poslaneckého klubu - zřejmě ve funkci hlídacího psa někdy vzpurných poslanců. Tato fukce mu dopomohla v rámci dělby parlamentních pašaliků na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny a ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly byl pro svoje speciální schopnosti a dovednosti ministrem vnitra. Jak to bývá zvykem na východ od nás, náčelníci KGB a jim podobní končívají v čele státu a tak se národem milovaný fešný Standa stal i na krátkou dobu předsedou vlády. Tuto funkci vykonával od 27. července 2004 do 25. dubna 2005. Rezignoval poté, co bylo proti němu zosnováno spiknutí jeho stranických odpůrců a ke všemu ochotných bulvárních novinářů založené na směšné kauze kolem otázky, kde vzal nepatrnou částku na stavbu svého bytu. Jiní přece uloupili mnohem více a přesto dál v politice fungují. Standa se musí ještě mnoho učit. Na krátkou dobu ještě zůstal ve funkci předsedy strany ČSSD aby pak loni na podzim rovněž rezignoval. Vládu po něm převzal ve státě jeho patron Paroubek, aby mu ukázal jak se má rudá politika správně dělat. A na svého svěřence a žáka nezapomněl. Vrátil ho nyní na funkci, kterou už jednou vykonával. Byl v roce 1996 odborným mluvčím sociální demokracie pro resort bezpečnosti.
Kolo dějin se otočilo a Gross se tedy opět ocitá na na počátku své cesty, na místě, ze kterého startoval do pozice ministra vnitra. Možná si jej Paroubek připravuje pro případ, že by snad po volbách sestavoval novou vládu a potřeboval ke všemu ochotného ministra vnitra. Hlavním důvodem ale je fakt, že Gross toho příliš mnoho ví a nebylo by vhodné jej nechat někde opuštěného jako zhrzeného adepta advokacie s nulovou vyhlídkou na úspěch v tomto oboru. Mohl by totiž podlehnout svodům nekalých živlů a postavit se proti vlastní straně, proti vlastním soudruhům. Od počátku byl svojí stranou a svým patronem Paroubkem pěstován jako specialista na státní a stranickou bezpečnost. Takhle bude pěkně pod kontrolou a nebude se trápit jako zneuznané dítě. A své straně sám pomůže především jako "kontrolor" těch nejistých, nepevných a nespolehlivých stranických oudů.
Jako doplňkovou četbu doporučuji článek pana Koreckého "Všichni Grossovi esenbáci". Je sice z roku 2004, ale skvěle shrnuje Grossovu kariéru, jeho ambice a kontakty.

26.4.2006 [Trvalá adresa článku]

IPTV od našeho milého ČESKÉHO TELECOMU.

Pátral jsem ještě dále po podkladech o zázračném set-top-boxu s MPEG4, který bude údajně nabízet ČESKÝ TELECOM (ČTc) počátkem června v rámci zahájení digitálního vysílání v multiplexu C. Na zmatených nedokončených stránkách firmy Advanced Digital Broadcast se utajeně vyskytuje popis ADB 3100 Series ve formátu PDF. Z textu vyplývá, že se jedná o STB, který je schopen přijímat signál satelitní, terestriální i kabelový. A protože má i V/V pro ethernetový kabel, je možné na něj připojit i ADSL modem. Tedy jakýsi super univerzál STB. Umí ale jen formát MPEG2. Další popis podobného STB iCAN300T od firmy iCAN se podle označení zdá být opravdovým předchůdcem ohlášeného ADB iCAN 3100TW, o kterém ale žádné informace na celosvětovém internetu k dispozici nejsou a to ani na stránkách firmy iCAN, která je snad součástí ADB Group. Zatím tedy žádné skutečné informace o ADB iCAN 3100TW jsem nenalezl. Možná proto, že tento STB zatím ještě vůbec na světovém trhu není.

25.4.2006 [Trvalá adresa článku]

A je to tady. Televizní vysílání s normou MPEG4 !

Neřízený chaos ve vysílacích technologiích používaných v digitálním pozemním vysílání televize (DVB-T) šířeném vzduchem a v přenosu obrazu a zvuku do televizorů prostřednictvím internetového protokolu IP (IPTV) pokračuje. ČESKÝ TELECOM (ČTc), provozovatel třetího multiplexu C, chce co nejdříve prosadit formát MPEG4 pro digitální televizní vysílání, tedy jak pro DVB-T, tak i pro IPTV. ČTc na tiskové konferenci 19.4. zveřejnil plán zavést co nejdříve v digitálním vysílání v Česku standard MPEG4 oproti v současnosti používaném starším MPEG2. Nasazení této komprimační technologie, pokud k tomu ovšem dojde, umožní především zvýšit počet dostupných televizních programů v jednom multiplexu. Předpokladem ovšem je, že příjemci vysílání budou mít set-top-box (STB) s podporou MPEG4, což ti, kteří již nakupovali, nemají. Prakticky všechny dosud prodávané STB podporují jen MPEG2. Neméně důležitá bude dohoda s provozovateli televizních stanic, které budou prostřednictvím multiplexu C vysílat. Pokud by totiž vysílali přes DVB-T ve formátu MPEG2, nemohl by ČTc toto vysílání zprostředkovávat přes svoje kabely pomocí IPTV. ČTc předvedl STB, který prý začne v létě nabízet a který již podporou MPEG 4 disponuje. Tento vylepšený model ADB iCAN 3100TW je dodáván firmou Advanced Digital Broadcast, která na českém trhu nabízí jako jedna z mála i STB s interaktivní technologií MHP. Jsou ovšem velice drahé (např typ ADB iCAN 2000T 6 990 Kč!) a je otázkou, zda si je budou zákazníci ČTc sami kupovat, nebo jim budou poskytovány v rámci komplexní placené služby formou nájmu. Přesto Tomáš Dratva z ČTc uvedl, že: "cena tohoto přístroje by se měla pohybovat pod cenou v současnosti nabízených přístrojů s MHP".(?) Přístroj se podle něj má začít prodávat v létě tohoto roku a vedle MPEG4 nabídne i MHP (má v sobě modem pro zpětnou interakci) a s největší pravděpodobností bude umožňovat nahrávání na externí disk připojený přes USB. To by ovšem musel být nějaký jiný typ, než ten, který představil na tiskové konferenci a cenu disku je třeba si přičíst (cca 1 200 Kč).
Kuriózní a přímo skandální je, že firma Advanced Digital Broadcast předvádí zmíněný STB na svých stránkách s následujícím sdělením: "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec molestie. Sed aliquam sem ut arcu. Phasellus sollicitudin. Vestibulum condimentum facilisis nulla. In hac habitasse platea dictumst. Nulla nonummy. Cras quis libero. Cras venenatis. Aliquam posuere lobortis pede. Nullam fringilla urna id leo." (!!!) To napovídá mnohé: dodavatel ještě nemá hotové svoje internetové stránky a zákazník (ČTc - Teléfónica) již hrdě informuje své budoucí klienty a novináře o skvělém výrobku, na kterém chce založit budoucnost firmy, která ztrácí každý den další majitele pevných linek.
Pokud jste si ještě nekoupili žádný STB, nedělejte to. Chaos na právním i technologickém poli digitalizace televizního vysílání v Česku pokračuje a rozumně uvažující člověk si raději počká, jak se situace vyvine. I Patrick Zandl zatím tápe a Jiří Peterka na tom není lépe.

24.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Používáte Firefox či Operu a chcete si ochutnat MSIE 7 ?

Tuhle procházku po novém browseru Internet Explorer (MSIE) firmy Microsoft doporučuji jen zaníceným fanatikům pro vše nové a hlavně těm, kteří nepoužívají MSIE pro běžnou práci, protože jedou na Operu nebo Firefox nebo na něco docela speciálního. Momentálně je k volnému stažení pouze anglická verze označená jako Internet Explorer BETA 2 PREVIEW, což je již velice pokročilé stádium, vyžaduje Windows XP SP2. O tom, co je v novém MSIE opravdu nového se na internetu již hodně napsalo, například zde nebo zde. Mě k tomuto průzkumu lákala zejména možnost otevírat současně více míst v panelech (podoknech), které jsou v MSIE 7 označovány jako Tab. Také ověřování pravosti windows do nedávna šlo provádět jen v MSIE. Pokud již snad máte nainstalovanou některou předchozí vývojovou verzi MSIE 7, pak musíte dodržet postup uvedený na již uvedené stránce s downloadem dole, čili nejprve starou verzi odinstalovat přes Ovládací panely. Pokud máte nějako starou oficiální verzi MSIE (6.0, 5.5), pak nemusíte dělat nic, beta 2 se přes tuto verzi nainstaluje a převezme vaše nastavení včetně linků a seznamu vašich oblíbených stránek. Jednu vadu na kráse jsem již objevil: panely (Tab) se musí zavírat pomocí X umístěném vždy v pravém rohu záložky. Dá se to ovšem dělat také pomocí Ctrl+W. Přeji mnoho zdaru a zábavy, boj mezi Gatesem a open komunitou pokračuje. Jako vždy Gates opisuje, prý to dělal i ve škole (střední) ale to mu právě přineslo ten světový úspěch. Nechat ty ostatní, aby něco vymysleli a pak to roztočit ve velkém byznysu. Nejlépe globálním, dnes to přece jinak ani nejde. Vezměte si z něj příklad, jezdí za ním na večeři do jeho domu i čínský prezident. Nejspíš se domlouvali jak ovládnout svět.

MSIE 7 beta2

21.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Jak je dnes ve světě? No, nic moc.

Cena benzinu se přehoupla přes "magickou" třicítku, brzo bude tou magickou čtyřicítka a tak dále pořád jedním směrem. Teherán je přesvědčen, že současné rozpory kolem íránského jaderného programu je možné vyřešit diplomatickou cestou. Vyjádření přišlo krátce poté, co zástupci Evropské unie, Spojených států, Ruska a Číny souhlasili s tím, aby se případ Íránu stal v březnu předmětem jednání Rady bezpečnosti OSN. Pokud se do té doby nezmění postoj Teheránu. OSN ale jako vždy nic nevyřeší. Nemá totiž žádnou armádu a je jen pro srandu králíkům, králům i prezidentům. Ke zdrženlivému postupu vůči Íránu, jehož civilní jaderný program děsí šéfy mocných států (hezký obrat, už jste viděli vyděšeného Bushe?), vyzvaly mezinárodní společenství včera diplomaté z Ruska a Číny. Peking čeká na návrh rezoluce, která by měla otázku Íránu přinést na půdu Rady bezpečnosti OSN, a až poté bude formulovat svůj postoj. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ve středu podle agentury AFP prohlásila, že Spojené státy by mohly v krizi kolem jaderného programu v Íránu zasáhnout vojensky proti této muslimské zemi s odvoláním na to, že Washington má právo na sebeobranu. A to podle Riceové s mezinárodní koalicí, ale i samy. "Právo na sebeobranu si nevyžaduje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Je nutné poznamenat, že prezident nevyloučil žádnou možnost," vyjádřila Riceová, co si USA myslí o té otravné OSN. Dodala, že USA hodlají použít politická, ekonomická a další dostupná opatření k přesvědčení Teheránu, aby upustil od obohacování uranu, které by mu umožnilo získat jaderné zbraně. Jinak nastoupí metoda zvaná "americká sebeobrana".
To je docela hezká definice docela obyčejné mezinárodní vojenské agrese. Také se tomu někdy říká bezpečnostní operace. Válka v Afghanistanu i v Iráku nedopadla nijak slavně a "bojovníci za svobodu" se nevzdávají a denně umírají i američtí vojáci. Heroin pěstují Afghánci nadále jako hlavní zemědělskou plodinu a tak americká drogová mafie o své příjmy nepřišla. Co je ale důležité, ceny ropy na mezinárodním trhu neustále a trvale rostou a nikdo nedává naději opačnému vývoji. Americký prezident zřejmě nyní čeká na pokyn prozřetelnosti (jak asi taková prozřetelnost vypadá?) či spíše na nějaký teroristický útok kalibru 11.září, do kterého by byli zapleteni iránští teroristé. To je známý trik, který vynalezl v minulém století pán jménem Hitler. Když potřeboval zabrat Polsko, fingoval polský útok na německou rozhlasovou vysílací stanici v Gliwici. Až k tomu dojde, nedá se už nic dělat, válka musí být: zabili jste mi babičku (dědečka, tchýni, americké občany), a tak dostanete přes držku. Pak už konečně budeme držet ty naftové studny pod palcem. Podle některých odborníků jde ale ve skutečnosti o utajovaný boj mezi dolarovým světovým trhem a snahou EU používat na mezinárodním trhu včetně nafty svoji měnu, neboli euro. Zajímavé podrobnosti v jazyce slovenském čtěte zde, zejména překlad článku F.Wiliam Engdahla "Ako Medzinárodný menový fond (MMF) podporuje dolárový systém." Ve formátu HTML najdete články NII zde.
Situaci ale poněkud komplikuje náhlá snaha Ruska a Číny nedopustit tento nový americký vojensko-turistický výlet. Rusko má možnost prodávat naftu a plyn právě do Číny a sama čínská komunistická strana by ráda ropné pole kdekoliv na světě ráda zabrala pro sebe. Zdá se, že tentokrát americký orel narazí na čínského draka.
Jak říkal už Lenin: Što délať? Odpověď pro pravici je jednoduchá: držet hubu a krok. Jednou jsme v NATO a "dobří" spojenci USA a tak se očekává, že do Iránu po "vyhrané" válce pošleme jednu nemocnici, chemiky a pár policejních instruktorů. I když jeden neví: pokud zůstane u moci "koalice" KSČM a ČSSD, pak to spíše vypadá, že se našim budoucím "velkým přítelem" spíše stane Čína. Vždyť se přece Paroubek nechal slyšet, že udělá z Česka nástupiště pro čínské výrobce a obchodníky do Evropy! Tedy moderní varianta Albánie. Všichni továrníci i kapitáni obchodu jsou v Číně zároveň předními funkcionáři KSČ, rozuměj Komunistické strany Číny. Našim podnikatelům proto doporučuji: je na čase si u plastického chirurga nechat zešikmit oči a používat spíše žlutý "samoopalovací" krém a vstoupit do ČSSD, ti odvážnější do KSČM. A začít se učit čínsky a rusky!

20.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Jak se stát úspěšným a oblíbeným českým politikem.

Je to jednoduché: především musíte pocházet z tzv. malých českým poměrů. Nemusí jít přímo o zcela chudou a nemajetnou rodinu, ale jakýkoliv majetek movitý či nemovitý není vhodný. Je krajně nevhodné být restituentem nebo dokonce bývalým šlechticem. Připouší se maximálně nějaký ten středověký zeman, který vyhlásil již tenkrát bankrot či dokonce mu byl majetek zabaven po Bílé hoře. Politik by měl bydlet stejně jako většina národa v paneláku, může být dokonce i majitel vysokoškolského diplomu, který si vydobyl jako dělník v hutích poté, co mu za komunistů pro jeho politické názory či původ nebylo dovoleno studovat vysokou. Neměl by ale být bývalým aktivním disidentem a tak není podmínkou, aby trpěl v komunistickém žaláři. Postačí pasivní vnitřní odpor, který tehdy projevoval mezi svými přáteli. Oblíbený český politik by měl alespoň trochu sportovat, samozřejmě přiměřeně ke svému věku. V létě kolo, v zimě běžky. Žádné silné motorky nebo sjezdovky, nedoporučuji ani tenis. Jeho věk není až tak moc důležitý, určitě by mu mělo být spíše přes čtyřicet. Otec dvou dětí, vhodný je prvorozený syn, pochopitelně úplná heterosexuální rodina. Polorozpadlá chatka kdesi na Sázavě či Berounce zděděná po trampujících rodičích není na závadu, má rád přírodu ale nesnáší militantní zelené. Politik by měl umět hrát na kytaru a trochu nefalešně zpívat při táboráku. Lehké občasné kutilství lze doporučit (zlaté české ručičky), vhodná je znalost počítače, má rád internet jako zdroj informací. Ale žádné hraní počítačových her, nemá rád hrací automaty a odmítá drogy včetně marihuany ("po té se prokazatelně blbne"). Může být i sběratelem, například kravat, rád zajde do restaurace na pivo, protože není nad točené. Celý život zásadně kupuje a jezdí v českých autech značky Škoda. Pravda, zisky jdou sice do Němec, ale daně nám zůstávají.
Obléká se sice slušně, na počátku politické kariéry doporučuji například konfekci OP Prostějov. Žádný Boss či něco podobného, to až později. Nesmírně důležitá je schopnost mluvit srozumitelně a nahlas o čemkoliv. Pokud nevím, o čem se mluví, pak je lepší mlčet nebo dát jasně najevo, že nevím, o čem se mluví. Každý přece nemůže znát všechno. K novinářům je třeba se chovat slušně až mile, na jejich vlezlé či nepatřičné otázky odpovídat zásadně s úsměvem nějakým žertem. Fotografům postát, usmívat se do kamery.
Pokud se dílo podaří a z kandidáta se stává vrcholový politik, je třeba především odmítnout, nejlépe veřejně a před novináři jakákoliv privilegia: žádná rychlá auta cizích značek, ochranka jen ve funkci pořadatelů (viditelně je označit páskou POŘADATEL) zvládající tlačenici aplaudujícího lidu. Bydlet dále v paneláku a jen pod tlakem se nerad stěhovat i s rodinou do vládní vily. Všimněte si, jak britský premiér "bydlí" ve vládním řadovém anglickém domku! Nikdy, opakuji, nikdy nekupovat drahý byt či dokonce vilu, i kdyby jí měl každý druhý český občan. Protože i železničáři jsou voliči, je vhodné jezdit občas i vlakem, samozřejmě za doprovodu novinářů. A "chodit" mezi lidi, podávat jim ruce a podepisovat ochrankou rozdávané fotografie. V žádném případě nemluvit sprostě. To sklízí jen počáteční ovoce, konce takové obliby jsou tam, kde končí i to ovoce.
Pokud by snad politik dbalý mých rad dospěl na sklonku své skvělé dráhy až na Hrad, doporučuji mu prosadit, aby český občan měl vstup zdarma, protože je to přece jeho Hrad, hrad jeho slavných českých králů i císařů (Karel a syn). To by jistě posílilo českou vzájemnost (staročeský pojem pro občanskou soudržnost a vzájemnou podporu) a snad by se i obnovila stará česká tradice navštívit alespoň jednou za život Prahu a Hrad. Co tomu říkáš, Václave?

19.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Sledují voliči KSČM vyvolence?

Spodina národa vybraná redaktory a producenty TV Prima předvádí na obrazovkách nejnižší pudy a prázdné mozky s nesouvislým blábolením a sexy tanečky. Je to opravdové panoptikum. Vyvolenci disponují katastrofální výslovností s ojedinelým talentem pro prznění českého jazyka a místy si ani sami mezi sebou nerozumějí: "...byl sem dvakrát na hadry a dostal nakládačky..., Seš normální? Seš šulin, seš dement, seš piča... jen se uklidni, nikdo vám to nežere, Dneska je černej den, ty vole!!!" Slepičím hlasem svolává Pergnerová své vyvoly, pardon vyvolence: "Dnes proběhne další výzva. Pravidla zůstávají absolutně stejný. Neska je černý pátek.... Koli hlasů mi tady přibylo? 3124! 3764! 5654! Posílejte esemesky! Nejlepčí zůstanou!" Program přechází plynule do reklamy. Vyvolené dejte na chvíli k ledu. Fernet stock citrus je nejlepčí! Dochází ti dech, vyzkoušej airwais! Viaderm, cesta k dokonalé kráse. Neupadnou vám vlasy ani nehty! Dačia logan! Přežral jste se Rennie vám pomůže. Bez cukru. Nová pomoc pro váš žaludek. Okurka salátová za akční cenu 8.90. Rozešla jsem se Radkem. Smart Go sexy! 2x silnější a dokonale regenerované vlasy. Garnier! Za pouhou 1 korunu a 1000 minut pořídíte pevnou linku! Kakaová náplň! Máme pro vás noční šou. Dnes večer se sejdeme u TV.
Hrubé březnové výdaje firem na televizní reklamu bez slev a bonusů meziročně stouply o 392 milionů na 2,07 miliardy korun. Pokud si tuto sumu uvědomíte, nebudete logicky kupovat žádný výrobek, který je v TV reklamě nabízen. Platili byste totiž v jeho ceně právě tyto náklady na reklamu.
Podle nejnovějšího průzkumu na otázku, zda by měla mít komunistická strana možnost podílet se na příští vládě, odpovědělo kladně 48 procent z více než tří tisíc respondentů. Škoda, že se jich neptali, zda pravidelně sledují vyvolence na Primě. Nejspíš se jedná o ty samé idioty.

18.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Budou na panelácích lesy antén jako v počátcích televize?

V ustáleném systému analogového televizního vysílání si většina diváků postupně zvykla na to, že potřebný signál má k dispozici v zásuvce společné televizní antény. Postupem doby se tyto rozvody (dále STA) dostaly na velmi slušnou úroveň, takže diváci mohli téměř zapomenout na nekvalitní "zaduchovaný" a "zašumělý" signál. Většina z nich se domnívá, že nově zakoupený set-top-box uvede snadno do provozu tím, že jej prostě zapojí do zásuvky STA. Bohužel, tak tomu zřejmě v nejbližší době (a možná vůbec) nebude. První úvahy o DVB-T, kde se jako jedna z velkých výhod této technologie uváděla možnost kvalitního příjmu uvnitř budov na náhražkovou (pokojovou) anténu (tzv. indoor portable). Tato myšlenka se zřejmě dost ujala, takže všichni, kdo připravovali digitální vysílání, problému přijímacích antén nevěnovali pozornost.
Více o anténách pro DBV-T čtěte zde.

Aktivní anténa je speciální anténa se zesilovačem napájená z STB(set-top-box) nebo ze síťového zdroje. Anténa je základním prvkem úspěchu dobrého příjmu signálů digitální terestrické televize. Požadavky na anténu se ale budou měnit s místem příjmu DVB-T. Pokud bydlíme v Praze, či v jiných v současnosti "zajímavých" místech i v Brně, postačí nám na řadě míst tzv. pokojová anténa, v provedení pasívním (prutová anténa), nebo aktivním (pokojová anténa se zesilovačem). Zájemci o pozemní digitál z blízkého okolí těchto měst by měli volit venkovní anténu s větším ziskem, nebo podobně jako v mém případě dálkového příjmu anténu s velkým ziskem a s vloženým předzesilovačem. Pro DVB-T není nutná žádná speciální anténa. Pokud bydlíte mimo Prahu či Brno, budete možná novou "speciální" anténu potřebovat - právě na směr Praha, resp. Brno, kde se nyní testuje digitální terestrická TV. Jinak v ČR postačí klasická stávající anténa (pokud je širokopásmová, nebo přesněji - pásmová UHF).
Více o anténách čtěte zde a doporučuji i toto forum.

Bohužel z uvedeného vyplývá, že v zápalu o spuštění digitálního pozemního televizního vysílání se zcela zapomnělo na přijímání této úžasné technologické vymoženosti. Nemůžete ale čekat od firem, které se snaží si urvat něco z televizního reklamního koláče (včetně České televize), že se budou starat o vaše problémy s "chytáním" signálu. Pokud bydlíte v nájemním či družstevním domě, může vás spasit zase jen komerční nabídka odborných firem, které uvedou vaši společnou anténu včetně rozvodů do takového stavu, aby vám stačilo zastrčit anténní kabel od STB do zásuvky na zdi. A na tomto poli podnikání se zatím nic zvláštního neděje, žádné reklamní nabídkové akce na revize a rekonstrukce STA neprobíhají. Teď jde především o to, aby se naši milí obchodníci s elektronikou zbavili té hromady na západ od nás neprodejných set-top-boxů a "digitálních" tevizorů pochybné kvality s řadou chybějících funkcí. Kdo ovšem chcete mermomocí vstoupit do digitálního světa, kupte si STB co nejlevnější a k tomu pokojovou anténu. Připravte se ale na to, že když kolem vás při poslechu TV proběhne váš pes nebo nepokojná ratolest, obraz se buď rozpadne nebo zastaví. Pozor při "nastavování" polohy antény, abyste v zápalu boje s digitální TV nevypadli z okna.

14.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Karel Čapek to viděl jasně.

Planeta Země nemá dostatek energie, orné půdy a vody, aby umožnila Číně a Indii spotřebovávat tolik zdrojů jako západní svět. Ve své výroční zprávě to nedávno uvedla americká ekologická organizace Worldwatch Institute (WI). Podle ní se obě nejlidnatější země světa, které bývaly ospalými outsidery světové ekonomiky, stávají nejen hospodářskými mocnostmi, ale i mocnostmi, které utvářejí globální biosféru . Zpráva nazvaná State of the World 2006 (Stav světa 2006) také upozorňuje, že hospodářské zázraky v Číně a Indii maskují hluboké problémy se znečištěním vzduchu a vody v obou zemích. Stejně tak jejich rostoucí poptávka po zdrojích zvýšila světové ceny ropy a surovin. Ekologické kapacity světa prostě nestačí na to, aby udržitelným způsobem uspokojily ambice Číny, Indie, Japonska, Evropy a Spojených států, stejně jako aspirace zbytku světa, tvrdí zpráva. Pokud by Indie a Čína, z nichž každá má přes miliardu obyvatel, měly do roku 2030 spotřebovávat stejně zdrojů jako Japonsko, potřebovaly by k uspokojení svých potřeb celou planetu Zemi. Kdyby měly obě země dosáhnout poloviny americké spotřeby na hlavu, bylo by zapotřebí 100 milionů barelů denně. Loni se na celém světě spotřebovalo 85 milionů barelů za den, připomíná zpráva WI. [Zdroj: http://zpravy24.pantax.cz]

Zdá se, že to máme spočítané, tedy především pokud jde o naftu a plyn. Čína se na krizi v ropném průmyslu připravuje a snaží se koupit naftová pole v Africe a buduje naftovody a plynovody ze střední Asie. V každép případě půjde cena benzinu a nafty na našich pumpách už jen nahoru. Dnes se přehoupla cena benzinu 95 přes "magickou" hranici třicet korun. Netuším, co je na ní magického, ale určitě se každému (kdo na to má!) vyplatí koupit nové auto s co nejmenší spotřebou. Někteří naši spoluobčané již propadají panice a obávají se toho, že nejen že bude benzin stále dražší, ale že jednoho dne bude na příděl nebo prostě nebude k mání na volném trhu. Potýkají se s odpovědí na otázku, zda je možné benzin dlouhodobě skladovat a jak. Mohu je uklidnit, že benzin se dá skladovat prakticky po neomezenou dobu. Jen musíte zajistit, že k němu nebude moci vzdušná vlhkost, která se ráda sráží na vnitřních stěnách víceméně otevřených nádob. Benzin tedy skladujte v chladu a temnu, nebylo by dobré, kdyby se hermeticky uzavřená nádoba přehřívala někde na slunci. Podle našich hasičů je například v garáži povoleno skladovat max. 40 l benzínu a 20 l oleje na jedno garážové stání pro osobní automobil a to výhradně v nehořlavých nádobách. Chcete-li si uskladnit "na horší časy" větší množství, musíte si pořídit soukromou benzinovou stanici se vším všudy nebo alespoň benzin skladovat mimo obytné objekty (ne v garáži) nejlépe v ocelových sudech zakopaných do země. Nedaleko si pak můžete vykopat i protiatomový kryt se vším luxusem. Pak budete připraveni na okamžik, kdy budeme zaplaveni migrující masou obyvatel východních zemí, kterým bude doma benzin a nafta i potraviny docházet a přijdou si to vzít u nás. Takže to stejně nemá cenu, naše dny jsou tak jako tak sečteny a vše se dozajista odehraje podle scénářů řady sci-fi filmů, které jste jistě již viděli. Tyto vize nijak nepodceňujte, vzpomeňte si na příběhy, které napsal před sto lety francouzský spisovatel Jules Verne: všechno, co předpověděl, se nakonec stalo. Jen ten pád měsíce na zemi se ještě nekonal. Zatím. Přeji hezký a šťastný den. Užívejte si života, dokud žijete. A přečtěte si Válku s mloky.

13.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Vzhůru ke hvězdám, soudruzi - pardon - lidi!

Dnešní slavný den je dnem letectva a kosmonautiky, který se drží jako připomínka 12. dubna roku 1961, kdy první člověk obletěl jednou zeměkouli. Byl to sovětský, dnes bychom řekli ruský vojenský letec Gagarin. Obávám se ale, že v tomto oboru lidské činnosti nemáme nic moc k oslavování. Výrobce našich podzvukových L-159 ALCA Aero Vodochody se potácí ke krachu - mnohé vypovídá, že firma uzavřela 28.února 2006 dva skvělé nové vojenské kontrakty s Ministerstvem obrany ČR: smlouvu o dodávkách náhradních dílů pro flotilu 24 letounů L-159A a smlouvu o uložení nadbytečných 47 letounů L-159A (!). Pronájem gripenů se jeví jako nevídaný luxus pro cvičné létání několika málo pilotů, letecké závody Kunovice zkrachovaly a byly po konkurzu koupeny za babku s nejasnou perspektivou. Nejlépe si zatím vedou různí malí výrobci ultralehkých letadélek, se kterými ale nějak příliš často padají k zemi tu důchodci, jindy zase podnikatelé propadlí vzdušnému moři (více zde nebo tu.)
Ale vážněji. Nad několika evropskými státy právě skončily rozsáhlé letecké manévry NATO pod názvem Brilliant Arrow 2006. Do cvičení se z německé základny v Schleswigu zapojili i čeští piloti vrtulníků a letounů L-159. Do rozsáhlých vzdušných manévrů NATO, které začaly 21. března a skončily 9. dubna, se zapojili naši piloti z německé základny v Schleswigu se třemi bitevními letouny L-159 ALCA, piloti ruských vrtulníků Mi-17 a Mi-24 z Přerova, letečtí návodčí a záchranáři z Náměště nad Oslavou. Proč se manévrů nezúčastnily naše gripeny není známo. Nejspíše proto, že stále ještě nemají komunikační systém sladěný s NATO. "První dny jsme absolvovali několik tréninkových misí, aby se piloti sladili s tureckými, americkými a německými letci, se kterými pak v cvičných misích spolupracovali," řekl velitel českého kontingentu Petr Hromek. Tomu říkám pozitivní výsledek: sladili jsme se. Celé cvičení probíhalo ve vzdušném prostoru Belgie, Nizozemska, Německa, Dánska a části Velké Británie. Doufám, že se naši vojáčci alespoň trochu pobavili a zdokonalili v angličtině.
Možná, že nám štěstí více pokvete spíše v kosmickém "létání" než v tom pozemním. Máme Kosmickou kancelář, která se snaží koordinovat naše kosmické úsilí, zejména má fungovat jako informační a poradenské centrum v oblasti kosmických aktivit včetně mezinárodní spolupráce, plnit úlohu kontaktní organizace pro spolupráci s ESA (European Space Agency), zastupovat Českou republiku v Mezinárodní astronautické federaci IAF, podporovat rozvoj vědeckého výzkumu kosmického prostoru a kosmických objektů a rozvoj průmyslové kosmické aktivity a komercionalizace kosmických technologií. Takže nashledanou na dovolené na Měsíci nebo někde jinde, vyberte si sami. Ale pozor: na Měsíci není vzduch, na Marsu sice fouká vítr ale bez kyslíku, na Venuši je trochu moc horko. A cestování tohoto druhu bude velmi, opakuji, velmi drahé.

12.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Máme skvělé ocelové ptáky.

Zpráva z tisku: Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) předložil na zasedání vlády hodnotící zprávu o provozu nových stíhaček Jas-39 Gripen. Uplynul právě teď rok ode dne, kdy v Česku přistálo prvních šest strojů. Později následovalo osm dalších. Česká republika si je pronajala na deset let za téměř 20 miliard korun. Švédské letouny čtvrté generace, které jsou považovány za jedny z nejmodernějších na trhu, v českém vojenském letectvu ve vzduchu dosud odsloužily přibližně 1000 hodin. Armáda je ihned po uvedení do provozu počátkem loňského července začlenila do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, kde operují společně se stíhačkami sousedních zemí. Letos na podzim skončí výcvik posledních z 21 pilotů. Stroje zasahovaly zatím ve třech "ostrých" akcích - loni v létě doprovodily nad území Německa dopravní letoun A-320 tureckých aerolinií a na podzim krátce po sobě pomáhaly arménskému A-320 a malému letounu Cesna 525 letícímu z Varšavy do Prahy.

Jiná možná zpráva o stejné věci z mého pera, pardon, z klávesnice: 14 Gripenů nalétalo za první rok provozu na našem území směšných 1000 hodin. Znamená to, že v průměru létaly tři stroje necelou hodinu denně, ostatních 11 letadel odpočívalo v hangáru. Prakticky všechny lety byly jen cvičné. Pouze třikrát se jednalo o "ostrý" zásah: loni v létě doprovodily Gripeny nad území Německa dezorientovaný dopravní letoun A-320 tureckých aerolinií a na podzim krátce po sobě pomáhaly najít cestu arménskému A-320 a malému letounu Cesna 525 letícímu z Varšavy do Prahy. Kolik letounů při těchto třech "ostrých" akcích bylo ve vzduchu se neví. K žádnému skutečnému zásahu proti nepříteli nedošlo. Kolik stojí "provoz" Gripenů se neví. Jak je patrné, obrana vzdušného prostoru našeho státu se dá přirovnat k myslivecké čekané na slona na Václavském náměstí v Praze. Ta by ovšem přišla daňové poplatníky na mnohem méně peněz.

11.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Perličky na dně internetu.

Česko a Czechia? Česká republika by podle některých odborníků na komunikaci a český jazyk měla používat jako své označení název Česko. Krátký název, anglicky Czechia, je mnohem výhodnější a praktičtější pro vlastní prezentaci státu a komunikaci s ostatním světem. Oficiálně se nyní stále používá název Česká republika. Existují odpůrci, kteří namítají, že název Czechia se bude plést s Chechnia - Čečensko. Co na to říká internet?

  • Google výsledky hledání: 10 600 000 pro Česko.
  • Google výsledky hledání: 2 850 000 pro Czechia.
  • Google výsledky hledání: 121 000 pro Chechnia (Čečensko správně)
  • Google výsledky hledání: 198 pro Czechnia (chybně Čečensko nebo Česko?).
Zdá se, že internet praví: používejte klidně Česko / Czechia i v řeči úřední.

Telekomunikační podvodníci. Pokud se vám stane, že u vašich dveří zazvoní neodbytný "obchodník" s telekomunikačními službami a bude vám nabízet cokoliv v souvislosti s ČESKÝM TELECOMEM (ČTc), pak si od něj nechte předložit buď služební průkaz zaměstnance ČTc nebo identifikační kartu autorizovaného prodejce. Jak tyto průkazy vypadají najdete zde. S jinými podomními podvodníky se nebavte a v žádném případě nedávejte někomu zálohu za slibované služby. Objednávku ADSL nebo změnu operátora pořídíte snadno nejlépe přes internet. V orientaci vám jistě pomůže článek pana Peterky.

Topinambury podruhé. Řada lidí pěstuje topinambury jen jako okrasnou rostlinu, většinou jako živý plot. Chce to ale dát střídavě dvěma řadami a dost hustě od sebe, asi tak 30 cm. Na podzim se jen useknou stonky a na jaře živý plot zase vyroste, i když poněkud neuspořádaně. Může se ovšem postupně šířit i za hranici vaší zahrady, kde není dvakrát žádaný. Ochránci přírody označují planě rostoucí topinambur (jinak také slunečnice topinambur - Helianthus tuberosus neboli slunečnice hlíznatá) dokonce jako invazní rostlinu II. kategorie nebezpečnosti. Vyhubit se dá jedině opakovaným sekáním hned od prvního vyrašení. Na záhoně se topinamburů zbavíte důkladným vybráním všech hlíz na podzim a opakovaně na jaře - vždycky tam něco zapomenete, pomáhá také černá netkanina.
Hlízy se prodávají buď jednotlivě a to za cenu až 5 korun za kus nebo ve velkém jako krmivo za pouhých 500 Kč za metrák. Sadbu je možné koupit jen právě teď v dubnu, kdy jí velkopěstitelé mechanizovaně vyorávají a prodávají levně nebo zahrádkáři vykopávají či lépe vyhrabávají z rozmrzlé půdy a prodávají podstatně dráže. Pro začátek pěstování vám ale postačí jen několik hlíz, které můžete rozdělit minimálně na dva kusy.

10.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Jaro je tady - je čas sázet topinambury.

Hospodářský význam topinamburuJednou zajímavou užitkovou rostlinou je topinambur zvaný také židovské brambory. Topinambury pocházejí ze Severní Ameriky, v Evropě se začaly pěstovat v 1. polovině 17.století. Mají trojí užitek: květy podobné malým slunečnicím vás potěší ve váze, hlízy na talíři a mohutné stonky vysoké až tři metry můžete strčit po usušení do kamen nebo předložit skotu ve stáji. Nic podobného neexistuje! Hlízy jsou přitom velice zdravé, hlavně pro ženy a diabetiky. Posuďte sami:
Dioscorea villosa (sladký brambor - topinambur) je rostlina, které účinek je významný pro dosáhnutí optimálního množství a balance ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu, které mají významnou roli pro zdraví ženy. Obsahují substance (diosgenin), které mají podobnou štrukturu jako steroidní hormony estrogeny a proto se zařazují mezi fytoestrogeny – látky, které se vážou na estrogenní receptory a narušují tak funkci endogenních estrogenů v organismu. Pro tento efekt jsou významnými z hlediska snižování výskytu hormon-dependentních typů nádorů, napomáhají regulaci menstruačního cyklu a pomáhají při zvládání komplikací spojených s klimakteriem. Topinambury jsou doporučovány i pro diabetiky.
Pěstování je jednoduché a mohu se podělit o vlastní zkušenosti. Roste všude i jako plevel, ale je dobré je vysadit do spíše písčité půdy, dobře vyhnojené kompostem nebo chlévskou mrvou. Sází se hlízy, které můžete podobně jako brambory rozřezat na více částí tak, aby byly na každém dílku klíčky. Ty musí směřovat nahoru. Sázíme do hloubky max 10 cm, topinambur plodí hlízy spíše do strany. Sázíme do čtverce na vzdálenost 30-50 cm. Úroda z jedné rostliny může být až několik kilo hlíz, tak to nepřežente! Sází se právě teď a sklízí až na podzim. V průběhu vegetace doporučuji v případě sucha zalévání, hlízy netrpí žádnými chorobami a čím více vody a hnojiv, tím větší úroda. Hlízy ovšem chutnají myším a hryzcům. Máte-li je na zahradě, pak si pěstování topinambur rozmyslete.
Ve Francii i jinde se topinambury často pěstují v děravých kbelících nebo koších z husté ocelové síťoviny zahrabaných do země. Topinambur se zbytečně nerozlézá po zahradě a když vyhrabete kbelík, máte všechny hlízy pěkně pohromadě. Jinak je to dost hledání a musíte celý záhon prakticky obrátit naruby. A pak také riskujete, že vám ze zapomenutých hlíz na jaře začnou růst neplánovitě topinambury i tam, kde jste mezitím třeba přešli na květiny.
Protože se jedná o "sladké" brambory, nevadí jim přezimování a tak můžete na jaře objevit a sníst i ty nesklizené na podzim, případně část úrody ponechat v zemi. Pro skladování doporučuji mnou vyzkoušenou metodu: do malého soudku nebo velkého kbelíku je po sesbírání jen tak bez očištování nasypat a pěkně zasypat zeminou ve které vyrostly, ne pískem a nezalévat - mohla by se do nich dát plíseň - jen je dát do sklepa do tmy a chladu. V zimě pak můžete "sklízet" znovu a hlízy si zachovají šťavnatost. Jinak se vám totiž rychle seschnou a budou k nepotřebě.
Jíst se mohou především syrové nastrouhané do zeleninového salátu např. se zelím, jsou něco jako kedlubny, chutnají trochu jako oříšky. Použít je můžete i do polévky nebo uvařené jako přílohu. Dobrou chuť!

Další informace o topinamburech:
Topinambury, InSystem s.r.o. Hradec Králové, recepty.veruska.cz, Hospodářský význam topinamburu, Hledání prodeje sadby topinamburů.

7.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Dělnický první máj oslavíme s ČESKÝM TELECOMEM.

Uklidněte se, nespletl jsem si měsíc, do prvního května je ještě daleko. Ale až tu bude, skončí regulace cen na telekomunikačním trhu. A ČESKÝ TELECOM (ČTc) se na tuto "událost" připravuje již dnes. Zjednodušeně řečeno, nastane zdražení o jednu pětinu. U tarifu Standard jde například o čisté zdražení o 74 korun. S cenami volání ČTc hýbat nebude, jen nabídne řadu těšínských jablíček ve formě volání "zdarma", pokud si jej předplatíte přechodem na jiný výhodný tarif nebo si přikoupíte "balíček". Podrobněji čtěte v iDNES zde.
Pokud si ale v nové nabídce ČT nevyberete a rozhodnete se pevnou linku zrušit, protože buď:

  • málo voláte, spíše vás někdo volá a pro nejnutnější případy máte mobil,
  • nebo máte rychlý internet přes kabelovku a využíváte Skype nebo něco podobného a mobil,
  • nebo máte telefon na chatě, kde většinu roku nejste a internet máte přes mobil (stěhujete si ho podle potřeby),
pak vám poradím, jak nejvýhodněji pevnou linku u ČTc zrušíte:
  1. Zavolejte na zdarma linku 800 123 456 a probojujte se k operátorovi. Vysvětlete mu, že chcete zrušit pevnou linku a rádi byste to udělali formou vypojení na zkoušku. To je postup, kdy vám telefon uvedou do jisté hibernace: z telefonu lze volat na tísňové linky zdarma a na váš telefon se kdokoliv dovolá za svůj tarif. Vy budete platit každý měsíc 1 Kč.
  2. Operátor/ka vám sdělí, že tohle ale nemůže sama udělat, ale že vám někdo zavolá a domluví se s vámi. Dejte jí libovolné spojení, nejlépe mobil a čekejte.
  3. Během jednoho či dvou dnů vám zavolá někdo z ČTc a bude vyzvídat, proč chcete linku zrušit. Je celkem jedno, co mu odpovíte, vhodné je tvrdit, že momentálně tu linku nepotřebujete a nevíte, zda jí během několika dalších měsíců nebudete zase potřebovat.
  4. Pracovník ČTc vás požádá, abyste napsali písemně dopis na adresu, kterou vám nadiktuje (je do Brna) a v něm uvedli, že žádáte o vypojení na zkoušku. Nejlepší je si stáhnout a vytisknout dokument Vypojení na zkoušku, popisující Obchodní podmínky vypojení na zkoušku. Dále si stáhněte formulář pro výpověď nazvaný Ukončení dílčího smluvního vztahu. Ten vyplňte a pošlete obyčejně do Brna na adresu Telefónica 02 Czech republic, PO BOX 10 Brno 65610. Nejlepší je si tento formulář vytisknout a mít ho v ruce, když se budete dohadovat s pracovníkem ČT, když vás zavolá. Proberte s ním pro jistotu, co tam máte zaškrtnout a co kde vyplnit.

Poté vám po uplynutí jednoho měsíce telefon přepojí do nového režimu a to nejdéle na dobu šesti měsíců. Během této doby můžete zapojení do normálu s vámi zvoleným tarifem obnovit. Celé se to dá udělat jen jednou za 12 měsíců. Domnívám se, že je tento postup lepší, než prostě linku zrušit během jednoho měsíce. Co když se za půl roku situace na telekomunikačním trhu změní? Co když bude místní volání zadarmo? A navíc: na ten telefon vám může kdokoliv během toho půl roku zavolat a vás to bude stát jen korunu měsíčně. Jediné, co mi na tom vadí, že zaplacení té koruny mě bude stát dvacet korun! Ale i to se dá ošidit, zaplatit až po upomínce za dva měsíce...

6.4.2006 [Trvalá adresa článku]


Pozitivní hodnoty povodní.

Ne, nezešílel jsem. Jen se vás pokusím přesvědčit o tom, že na každém zlu je něco dobrého. Ostatně, mluvit o padání a tání sněhu a o dešti jako o zlu je přece holý nesmysl. Bez vody se nedá žít, už jenom proto, že náš organizmus se skládá většinou z vody. Pojďme tedy na ta pozitiva povodní:

  • vody není nikdy dost. Jen si vzpomeňte, že to není tak dávno, co platil v létě zákaz mytí aut a kropení zahrad pro kritický nedostatek vody. Letos jistě nebude nutné k takovým opatřením sahat.
  • vodní záplavy nanesou na pole bahno, které bude působit jako hnojivo. Tuhle fintu už znali staří Egypťané.
  • během roku bude v našich řekách více vody než jindy a tak naše vodní elektrárny vyrobí více ekologické elektřiny. Vyrobily by jí více, pokud bychom naše úsilí zaměřili na takové úpravy toků, aby v nich cesta vody z našeho území trvala co nejdéle, aby voda odtékala co nepomaleji. Největší pitomostí je toky vodotečí narovnávat, břehy obetonovat a snažit se vody zbavit co nejdříve. Nejlepší nápad je zalesňovat nevyužitá pole.
  • zvýšená hladina našich splavných řek umožní více využívat ekologickou lodní dopravu bez stavění dalších jezů.
  • naše vodní zdroje pitné vody se zkvalitní, protože tato voda z nebe je nejčistší ze všech, je vlastně vodou destilovanou samotnou přírodou. Pokud budou ale zdroje pitné vody nějak kontaminovány, musíme to přičíst sami sobě, zejména chemické výrobě umístěné v záplavových územích.
  • povodně významně a pozitivně ovlivní občanskou společnost zejména v malých městech a na vesnicích. Ukáže se, který starosta je opravdu schopný řídit obec v okamžicích krize, občané dokáží, zda dovedou žít spolu a ne jen vedle sebe.
  • v povodních vyplavou na povrch podfuky, kterých se dopustili politici vládnoucí s heslem sliby-chyby, když ptáčka lapají, hezky mu zpívají a podobně.
  • v neposlední řadě jsou občané postižení povodní přinuceni se zbavit harampádí, které léta skladují ve svých sklepích a garážích.
  • někteří z nich se konečně odstěhují od vody na kopec, kde není takové vlhko a je lepší výhled do krajiny. Takovým bych dal státní peníze na nový dům, protože to vyjde levněji, než stavět nesmyslné přehrady chránící jejich staré domy.
  • na závěr mě napadá jeden pozitivní dopad, který potěší téměř celý český shánčlivý národ: letos určitě porostou houby!

Další pozitivní vlivy povodní na naši společnost mě takhle poránu už nenapadají, ale můžete si zkusit sami můj seznam doplnit. Pokud jsem někoho rozčílil, pak vězte, že i já jsem tvrdě s vodou bojoval. Dva dny jsem usměrňoval pytli s odpadovým štěrkem vodní tok kolem zahrady a hlídal čerpadlo ve sklepě, které se automaticky a neúnavně zapínalo, jakmile byla jímka plná. V krizovém období to bylo každých pět sekund. Právě včera jsem se dal do opravy cesty, ve které vznikla značná neplánovaná strouha. Pytle se štěrkem se hodily, stačilo je trochu přesunout a rozpárat na potřebném místě. Písek by nebyl býval to pravé, i když se do pytlů lépe nasypává. Přeji vám hezký den, voda už začíná klesat.

5.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Číňané budou zdravější než zdegenerovaní Evropané.

Podle informací Pekingské správy pro sport a tělesnou výchovu se od 1. března začaly úspěšně realizovat "Předpisy všelidového tělesného cvičení v Pekingu". Je to první zákonné pravidlo týkající se tělesného cvičení pekingských obyvatel. Podle těchto předpisů městská vláda Peking rozšíří finanční výdaje pro rozvoj tělesného cvičení obyvatel, každý rok seznámí veřejnost se způsobem využití prospěšných finančních prostředků ze sportovních sázek, rovněž se staví za to, aby se každý občan v čínském hlavním městě minimálně třikrát týdně věnoval tělesnému cvičení. Školy musejí považovat sport a tělesnou výchovu za důležitou součást kvality studentů. Peking se tak snaží pomocí místního zákonodárství rozvíjet všelidové tělesné cvičení. (Pramen: China Radio International).
To je rozumné řešení. Kdo nebude alespoň třikrát týdně tělesně cvičit, bude popotahován. Právě takové a podobné metody "porušující lidská práva" umožní Číňanům a jejich satelitům (Vietnam, Korea) v tomto tisíciletí ovládnout Asii i Evropu. Naše dny jsou sečteny, protože jsme líní, přežíráme se a v důsledku toho jsme obézní, málo aktivní, nepodnikaví. Pokud jsme si mysleli, že budou u nás asiaté pracovat jako podřadná pracovní síla, mýlili jsme se. Naopak se my sami postupně dostáváme do pozice pomocných pracovních sil asijských zaměstnavatelů (české chůvy pro čínské a vietnamské děti, prodavačky v čínských prodejnách textilu, v budoucnu i dělníci v asijské automobilce).

4.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Zavinil jsem současné záplavy!

Souhlasím s pantátou Paroubkem, že já a ODS jsme společně s dalšími novináři a pisálky zavinili, že socialistické vlády Zemana, Grosse, Špidly a Paroubka a jim oddaní státní úředníci nechali plavat výstavbu ochranných hrází. Stejně tak jsme zavinili, že naši spoluobčané vytopení v minulých povodních svoje domy stavěli na původních místech, i když bylo zcela jasné, že dělají nebetyčnou blbost a že mohou očekávat při příští povodni zničení své práce a ztrátu investic včetně podpory, kterou dostali z obecních i státních peněz, tedy z daní všech občanů.
Naše vina spočívá totiž podle našeho milého premiéra v tom, že jsme dostatečně nekopali do zadku vládnoucí socany prostřednictvím médií, organizováním petic a pouličních demonstrací proti nečinnosti vlády. Měli jsme důrazně odmítat poskytování půjček a dotací na opravy a výstavbu domů v zátopových územích a naopak podporovat poskytování pozemků zdarma na místech, kam nedosahuje ani tisíciletá voda. Podobně selhal americký tisk a opozice a vláda prezidenta Bushe pak logicky nezvládla situaci při útoku hurikánu Katrina. Po bitvě je každý generálem a proto je třeba hledat viníky lidských neštěstí mezi námi novináři a politickou opozicí. Kdybychom v minulosti přinutili vládu k investování miliard do ochrany občanů proti vodě místo nakupování letadel a obrněných transportérů, nemusela dnes povodeň ohrožovat naše spoluobčany. A ohrožuje i naši vládu. Všimli jste si, že náš milý premiér nemá ani holinky? Přesto obětavě nasazuje svoje zdraví a pln soucitu navštěvuje zatopená území. Doufám, že se jeho statečný postoj projeví na předvolební preferenci jeho strany.

3.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Obrněné transportéry nutně potřebujeme!

Ministr obrany se zoufale snaží o uzavření smlouvy o nákupu obrněných transportérů ještě před volbami. Jistě to nebude tím, že by jinak přišel on a jeho lidová strana o podíl na tomto obchodu, pokud by přišli o svůj armádní pašalík (hist.:území zabrané Turky). Dělá to prostě jen proto, že má na mysli naše bezpečí a především bezpečí našich vojáků, aby se měli v čem ukrýt v případě nějakého napadení. Důležité je také využití obrněnců pro taktický ústup, kdyby nás nedej bože nějaký nepřítel okupoval či dokonce anektoval. Za komunistů bylo zřejmé, že naše armáda má za úkol útočit směrem na západ a obsadit západní Evropu až ke kanálu La Manch. Dále jsme neměli pokračovat pro nedostatek lodí v naší tehdejší výzbroji. Kam má naše armáda postupovat nebo ustupovat dnes, není jasné. Podle našich vojenských odborníků ale jeden neví, kdo bude případně přítel a kdo nepřítel. Cituji z materiálu ministerstva obrany:Pro bezpečnost ČR jsou však rozhodující sousední a další státy především v Evropě. Tyto státy mají také své státní (národní) zájmy a cíle, které mohou být obdobné, souhlasné se zájmy a cíli ČR a z nich mohou být spřátelené státy - spojenci. Naopak, pokud se diametrálně zájmy a cíle uvedených států budou lišit, rozcházet a křížit oproti ČR, mohou se z nich stávat potencionální protivníci - nepřátelé. Více o bezpečnosti státu viz na army.cz. Pak by nám ovšem zbývala jenom kruhová obrana, kterou vymyslel bratr Žižka: kolem dokola obrněné vozy a ženy a děti uvnitř. Od Žižky tuto metodu ostatně okoukali i dobyvatelé amerického západu, když bojovali s domorodým obyvatelstvem.
Pan ministr by si měl pospíšit s uzavřením smlouvy na nákup Pandurů také proto, že se na jeho ministerstvu zase zatýkalo. Tentokrát to byl pracovník ministerstva pracující v sekci vyzbrojování. Že by to nemělo žádnou souvislost s podivnou soutěží na dodávku obrněnců? Policie nyní zjišťuje, v jakém rozsahu a proč obviněný muž tajná data z resortu vynášel. Informace, že za své "služby" dostával peníze, úřady nekomentují.
Za 234 obrněných transportérů Pandur zaplatí Česko 23.6 miliard korun. Problém je v tom, že osmikolové pandury v podstatě neexistují. Steyr má k dispozici pouze dva prototypy vozidla 8x8. Na ně dosud nebyly integrovány další součásti. Jde například o zbraňový systém izraelské společnosti Rafael. To jednoduše řečeno znamená, že nikdo nemůže zaručit, jak se bude vozidlo chovat při ostrých střelbách.
Nedozvěděli se to ani armádní experti, kteří Pandur loni v říjnu zkoušeli na základnách ve Vyškově a Přerově. "Nedošlo na střelby, protože Steyry nebyly připraveny a nikdo nevěděl, co to s věží udělá," komentuje loňské testy transportérů poslanec Titz. "Kontrakt plánujeme podepsat již v dubnu tohoto roku. Průběh vyjednávání není seriózní komentovat, hodnotnou informací bude až výsledek. Můžu ale říci, že jednání probíhají naprosto podle plánu a žádná vážná komplikace se neobjevila," tvrdí mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. Možná se objeví až teď po novém zatčení pracovníka ministerstva. Pokud to chce ministr stihnout do voleb, měl by postupovat podle americké metody defenzivní informační operace:
 * ochrana informačního prostředí (information environment protection),
 * vykrytí útoku (attack detection),
 * obnovení potenciálu (capability restoration),
 * protiútok (attack response).

To by mohlo působit zejména na otravné novináře, kteří chtějí sabotovat snahu vlády nás ochránit, kdyby nás nečekaně někdo napadl z jihu, východu, severu nebo západu. Jeden totiž nikdy neví a už komunističtí pionýři věděli, že je třeba být vždy připraven.

30.3.2006 [Trvalá adresa článku]



Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.