CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 423, 27.4. - 26.5.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Poslanci ČSSD poslali zákon o podpoře českého filmu ke dnu.

Zákon pro podporu produkce českých filmů po prezidentově vetu neprošel v parlamentu. Vítězslav Jandák tentokrát nezvítězil a to díky chybějícím hlasům poslanců ČSSD, kteří v počtu čtrnácti odešli před hlasováním ze sněmovny. Jsou tedy v podezření, že je někdo podplatil nebo že stejně jako prezident nejsou pro jednostrannou podporu filmového průmyslu z peněz daňových poplatníků. Asi jim zcela prostě lidsky závidějí jejich bohémský život a popularitu. Na protest zavřeli producenti český stánek na mezinárodním festivalu v Cannes, i když na jeho vybudování a provoz z větší části přispělo ministerstvo kultury.
Doporučuji našim milým filmařům, aby na protest přestali nejméně na jeden rok natáčet české filmy a pomohli naopak prosadit na českém trhu filmy čínské. Asociace českých filmových klubů se do toho již pustila a zahájila v Praze putovní festival osmi čínských filmových novinek. Na oplátku bude Čína hostit přehlídku českých filmů. Mezi nejoblíbenější patří v Číně Dobrý voják Švejk a samozřejmě všechny díly Krtečka. Až se naši současní filmoví tvůrci prosadí se svými díly v Číně, možná budou mít i větší úspěch u nás a přesvědčí hradního vrtošivého staříka i poslance, že když je u nás tak málo návštěvníků kin, je třeba tvorbu našich chudých filmařů podporovat z peněz daňových poplatníků. Možná by také měli ze svých honorářů přispět i naši úspěšní tvůrci pracující v zahraničí, jako je například Miloš Forman. Také Francouzi pochopili význam Velké Číny ve třetím tisíciletí:
Čína a Francie oficiálně zahajily plán mládežnické vyměny. Čína a Francie včera uspořadal tiskové konferenci V Pekingu a v Paříži, tím oficiálně zahajily plán o vyměny 800 mladíků. Čínský premiér Wen Ťia-pao a francouzský premiér Dominique DeVillepin zeslali blahopřejné telegramy k uskutečnění tohoto plánu. Podle tohoto plánu, v letošním roce 400 franouzských mladíků na pozvaní čínské vlády navštěvuje Čínu. V příštím roce 400 čínských mladíků kona navštěvu do Francie. Francouzský ministr sportu a mladéže Jean-Francois Lamour a čínský velvyslanec ve Francii Zhao Jin-jun byli přítomní na tiskové konferenci v Paříži.
Zpráva je i s novou formou čéskeho jázyka převzata z Radio China International

26.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Zlepší profi CDMA anténa příjem signálu?

Pokud používáte mobilní připojení k internetu prostřednictvím eurotelího CDMA, můžete se dostat do jistých problémů s příjmem (i vysíláním) signálu uvnitř v objektu nebo na nějakém místě vzdáleném od BTS. Pokud se jedná o vaše pravidelné pracoviště, vyplatí se vám určitě investice do směrové tzv. YAGI antény. Ta vám zlepší spojení s "vaší" BTS (Base Transceiver Station). Zjistěte si nejprve, kde se nachází nejbližší BTS, nejlépe v neoficiálním seznamu BTS neba na mapě u Eurotelu (nezapomeňte si cvaknout na CDMA, mapa je zelená). Pokud budete mít potíže se zjištěním místa vám nejbližší BTS, volejte na linku datové podpory Eurotelu číslo 720 720 111. Budete-li mít trpělivost, můžete svůj problém konzultovat se skutečným technikem a nikoliv s nějakým jen zběžně orientovaným operátorem Eurotelu.
A nyní to nejdůležitější: musíte si opatřit směrovou anténu. Po jistém tápání a poradách s mými kamarády - odborníky na antény jsem zakoupil přes internet profi směrovou CDMA anténu včetně kabelu a koncovky pro připojení modemu, respektive oné redukce z nemožného konektoru modemu AnyDATA. Firma aspa WIFI jí během tří dnů dodala prostřednictvím expresní služby PPL a mohu jí jen doporučit. S vlastní instalací jsem měl pochopitelně problémy, protože v zájmu minimalizace ztrát má anténa jen 5 m kabelu. Doporučuji proto nejprve najít směr k BTS podle mapy a kompasu instalováním antény na volně otáčivý stožár (žebřík). Kvalitu spojení je nejlépe kontrolovat měřením přes rychlost.cz. Můžete být překvapeni, když docílíte nějlepší výsledek ze směru, kde žádná BTS není. V tom případě chytáte signál nějakým odrazem nejspíše o sousední budovy. Ověřte si download (příjem) i upload (vysílání např. přes FTP), nemusí to být výhodné pro oba směry.
V Praze mám spojení na BTS bez problémů a stačí mi jen dodávaná prutová anténa na plechovém okenním parapetu. Na chatě jsem použil popisovanou směrovou anténu a spojení se zlepšilo nejméně o 40 procent. Právě teď jsem na tom následovně: stahování:334.84 kbps (41.855 kB/s), upload:87.032 kbps (10.879 kB/s), web odezva:min:420.4ms, průměr:615.9ms, max:780ms (pro SKYPE se to nehodí). K BTS to mám 8 km. A místo dodávaného SW pro připojení používám EurotelFreeDialer, který má řadu zajímavých funkcí a zejména dokáže automaticky navazovat spojení, pokud samovolně spadne. Což se děje. Doporučuji asi nejlepší rady v této věci číst zde. Je to ale pro poněkud zdatnější kutily, což ale u uživatelů CDMA předpokládám. Přeji dobrý příjem i vysílání. V noci mrzlo, letošní zmrzlíci si dali na čas.

25.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Česká pošta se chystá na privatizaci?

Zdají se vám ceny za služby České pošty zlodějské? Přispěli jste tím do státní pokladny formou dodatečné daně. A projevilo se to "pozitivně". Česká pošta loni zvýšila čistý zisk o polovinu na 667 milionů korun, což je druhý nejlepší hospodářský výsledek firmy v historii. Obrat stoupl o 8,3 procenta na 17,7 miliardy korun. Auditované výsledky schválila dozorčí rada firmy. Tento státní podnik se podle ředitele kanceláře generálního ředitele Karla Kettnera loni musel vyrovnat s tvrdšími podmínkami stále více liberalizovaného trhu poštovních služeb. Firma se prý také potýkala se zostřením konkurence především v oblasti neregulovaného trhu listovních zásilek a balíků, kde konkurenční firmy provozují tyto služby v ekonomicky lukrativních oblastech.
Je zcela jasné, že vedení České pošty neustále zvyšuje ceny za své "služby" z jediného důvodu: aby se jednalo o vysoce ziskovou firmu, kterou bude výhodné koupit v připravované privatizaci. Připomíná to postupy, které byly použity při privatizaci vodáren a kanalizací a také ČESKÉHO TELECOMU. Bude zajímavé sledovat, kdo Českou poštu nakonec koupí.

24.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Potřebujete uložit vaše úspory a mít nad nimi kontrolu?

Zlaté stodukáty a čtyřicetidukáty, které razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, mají už většinou svého majitele. Podstatná část pamětních zlatých medailí připomínajících významná výročí Jagellonské vlády byla totiž zamluvena ještě dříve, než se rozhodlo o tom, co na medailích bude. Ne každý si je může dovolit: stodukát přijde na 230.000 korun a za čtyřicetidukát zaplatí sběratel 93.000 korun. Podle ředitele mincovny Jana Vízka nahrává zájmu o medaile i dramatický růst cen zlata na světových trzích. Mincovna vyrobila po stovce od každé z medailí. Větší stodukát připomíná 550 let od narození Vladislava Jagellonského, jehož podobu nese na rubové straně, na líci je zobrazen Vladislavský sál Pražského hradu. Menší čtyřicetidukát zdobí z rubu portrét Ludvíka Jagellonského, od jehož narození letos uplyne 500 let, na lícové straně je výjev z bitvy u Moháče.
Jak je patrné, naši zbohatlíci, tuneláři a kriminálníci investují anonymně do zlata v naději, že tak o své peníze nepřijdou, pokud by jim soud zabavil jejich bankovní účty. Navíc zlaté mince se prodávají bez DPH, takže jejich nákup vyjde o dost levněji. Investování do zlata má ale jeden háček: v okamžiku, kdy se rozhodnete zlato proměnit zpátky v použitelné peníze, budete mít velké problémy najít jako soukromá osoba kupce. Můžete zkusit investovat také do oblasti faleristiky. Ke koupi je na trhu například i taková rarita, jako je řád Bílého lva I.stupně. Počítejte ale i s náklady na trezor včetně elektronické ochrany. Nebo váš zlatý poklad někde zakopejte, vyjde to levněji. Nezapomeňte si místo uložení určit přesně pomocí GPS. Zvolte místo s dokonalým příjmem a měření několikrát zopakujte. Současná přesnost GPS se pohybuje kolem deseti metrů. Nejvhodnějším místem je nepochybně nějaká přírodní rezervace, kde se nedá předpokládat v dohledné budoucnosti stavební činnost. Počítejte ale i s možností, že americká vláda může kdykoliv bez udání důvodu systém GPS vypnout. Dobrá zpráva je, že se začal budovat evropský systém Galileo.

23.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Padla facka, padla na sááále!

Mediální provokatér a zubař známý také jako Viditelný Macek pomstil na sjezdu stomatologické komory před televizními kamerami veřejným pohlavkem Rathovu osobní urážku, kterou mu Rath vmetl do zad prostřednictvím Lidových novin slovy: "Víte, já ho znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem, které bylo tak zhruba o dvě třetiny mladší, než je on. A byla to skutečně pohledná děvčata. A najednou pak se oženil za ty miliony. Já mu to docela přeju. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze." Následně se oba pánové pěstně potýkali až se svalili pod předsednický pult. Tímto činem veřejně viditelným činem zahájil zcela neformálně Macek lékaři vyhlášený "Týden neklidu" namířený proti reformním činům soudruha Ratha (ČSSD) na poli zdravotnictví. Ministr Rath byl poté v rámci zasedání stomatologické komory vypískán.
Pantáta Paroubek (ČSSD) incident označil za politický útok na jeho stranu a ihned veřejně vyzval prezidenta Václava Klause, aby vůči svému dlouholetému poradci Mackovi přijal opatření. Jaká, to neupřesnil, zřejmě měl na mysli domácí vězení, zbavení svéprávnosti a funkce poradce a uvržení do Daliborky. Prezident se podle mluvčího Hájka bohužel nebude k incidentu vyjadřovat. "Distancujeme se od způsobu, jakým řešil svůj spor Miroslav Macek s Davidem Rathem, jakkoli pro něj a jeho ženu máme lidské pochopení a jakkoli jsme přesvědčeni, že doktor Rath ve svých osobních urážkách zachází příliš daleko," stojí v mazaném prohlášení ODS. Paroubek konstatoval, že se sociální demokraté nenechají zastrašovat. Pravděpodobně se obává, aby někde mezi lidem obecným nedostal také po česku přes držku. Má ale přece na rozdíl od ministra zdravotnictví osobní ochranku. V každém případě se zasmrádlý vzduch předvolebních blafů plynoucích ze všech stranických kuchyní poněkud rozpovětřil. Doufejme, že se podobných veselých scén v naší televizi dočkáme více. Existují i jiné metody osobních napadání: polévání vodou nebo pivem, švihání proutkem (Jiří Menzel!), podrážení židle nebo kopnutí do holeně či do zadku oblíbené v dobách němého filmu. Házení šlehačkových dortů je ryze anglosaská zábava a tu bych do našich českých národních politických estrád nezaváděl.

V mnohem mírnější atmosféře proběhl 20.května v Mostě střet antifašistů (?) s neonacisty (?). Útok zápalnými láhvemi hozenými několika antifašistickými aktivisty proti pravicovým radikálům v Mostě se obešel bez zranění. Stovka neonacistů se posléze přemístila do Litvínova, kde se konal pochod k uctění jednoho z jejich před lety zabitých kolegů. Demonstrace proběhla bez závažnějších incidentů, pouze jeden z účastníků byl zadržen kvůli používání nacistické symboliky. Jak je vidět, házení molotovových koktejlů je považováno policií za nezávadnou dětskou zábavu srovnatelnou s házením rachejtlí a bouchacích kuliček. Musíme jen doufat, že se tato technologie politického boje nedostane na předvolební setkání našich milých politiků s občany.

22.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Arnošt Lustig ve službách pantáty Paroubka.

Minulý týden pokřtil celkem známý spisovatel Arnošt Lustig Paroubkovi jeho první knihu "Můj život v politice", která obsahuje novinové a časopisecké články z posledních deseti let. Arnošte, tak tohle jsem od tebe nečekal. Lustig byl v roce 1942 poslán do Terezína a v průběhu války prošel i polskou Osvětimí a německým Buchenwaldem. V dubnu 1945 jako zázrakem uprchl z transportu smrti do Dachau) a ukrýval se až do konce války v Praze. Následkem holocaustu přišel téměř o celou svoji rodinu, což jej hluboce poznamenalo, a tak se jeho díla už od prvních povídkových souborů zabývají právě tématikou židů a druhé světové války. Za stalinských dob byl členem KSČ, i když pravděpodobně z čistě "praktických" důvodů. V padesátých letech kolem roku 1956-8 navštěvoval spisovatele Ludvíka Aškenazyho, též člena KSČ, který mu vstup do české literatury i do KSČ zařídil. Tedy nejdříve do KSČ a pak do komunistických vydavatelství.
Lustig obhajuje svou někdejší komunistickou "víru" jako ospravedlnitelný idealismus ještě i dnes. Lustig je totiž člověk, který nehodlá strádat z nějakých ideologických důvodů, hodlá si užívat života a ten je přece tak krátký! To přece sám poznal velice dobře. Přesto vsadil na špatnou kartu a zapletl se s komunistickými reformisty. A tak po srpnu 1968 odešel nejdřív do Jugoslávie, poté žil v Izraeli a nakonec se usadil v USA, kde vyučoval film a literaturu na Americké univerzitě ve Washingtonu. Někteří strážcové literárního nebe se pohoršovali, když v roce 1995 Lustig přijal v Praze funkci šéfredaktora české verze pánského časopisu Playboy. Byl to od něj ale jen jasný projev jeho pragmatizmu a kromě jistě dobrého platu tu sehrál roli i jeho obdiv k ženám a jejich krásám. Dobré jídlo a ženy jsou podle Lustiga tím nejkrásnějším, co může muž na tomto světě mít a je chybou si to neužívat.
V americkém dokumentu "Bojovník" vypráví historku o tom, jak za války před chystanou popravou hrál s odsouzenými vězni fotbal s hadrovým míčem a za branku jim sloužily dva dráty s elektrickým napětím. Esesák, který u toho byl, měl prý zkažený celý den. Lustig v tomto dokumentu říká větu, která vystihuje jeho životní krédo: "Člověk se nenarodí kvůli tomu, aby pořád bojoval, ale aby měl zajímavý a co možná nejpohodlnější život."
Zdá se, že nám tedy Arnošt svým obdivem pro Paroubka chce naznačit, že v nastávajících volbách vyhraje ČSSD a on bude tím, kdo se bude hřát opět na výsluní. Přeji mu sice co nejkrásnější chvíle v závěru jeho pohnutého života, ale doufám, že svou předvolební podporou demagogického vůdce socdem k vítězství této strany nepřispěje, že se totiž mýlí v politice stejně, jako to udělal kdysi při svém vstupu do KSČ.

19.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Ceny energií se otřásají. A my také, ale obavami z budoucnosti.

Evropské energetické trhy zažily prudký otřes, který srazil ceny elektřiny a akcie energetických firem. Pocítil to také český ČEZ: jeho akcie minulý pátek oslabily o víc než tři procenta. Proud, se kterým se obchoduje na evropských trzích tak zůstane nějakou dobu levnější. To se projeví zcela paradoxně i u nás, ale ryze po česku: elektřina se v žádném případě nezlevní, jen se možná nebude zdražovat tak rychle, jak si ČEZ naplánoval v rámci zvýšení cen na úroveň okolních států. Příčinou evropského poklesu cen elektřiny je zhroucení trhu s emisními povolenkami poté, co z Evropské komise unikla informace, kolik ve skutečnosti loni v rámci členských států uniklo škodlivin. Objem byl mnohem menší než kvóta povolená pro jednotlivé státy. Povolenky se tak začaly rychle měnit v téměř bezcenné papíry. "Ale přinejmenším část nadbytku povolenek je důsledkem úsporných opatření, která firmy udělaly," tvrdí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "V Evropě se podstatně snížil tlak na ceny proudu." Upozornil ale, že u nás je elektřina levnější než v Německu a že obojí ceny se budou dál sbližovat.
Tahle zpráva u mě zapůsobila opačně: můj krevní tlak se prudce zvýšil! Tohle přece známe už z ceny benzinu: jeho cena je "evropská" - leč naše průměrné příjmy včetně důchodů jsou české, tedy zhruba 3-5 x nižší. Evropě se tedy jistě zanedlouho zcela vyrovnáme. V cenách. Nikoliv v životní úrovni, ta poklesne ještě dále. Zatímco ceny průmyslového zboží trvale klesají, ceny vody, paliv a energií neustále rostou. Zejména se to projevuje tam, kde je spotřebitel trvale vázaný na produkt, který nezbytně potřebuje pro holou existenci: voda, plyn, elektrická energie a ústřední vytápění. Nemáte totiž prakticky žádnou možnost výběru dodavatele. Zaváděný systém "alternativních" dodavatelů, u telefonních služeb alternativních operátorů, to je jen metoda, jak oklamat veřejnost vyvoláním dojmu, že si můžete vybrat nějakého levnějšího dodavatele. I kdyby vám nakrásně nějaká společnost přivedla do vašeho domu vlastní potrubí či dráty, stejně se budou všichni na trhu předhánět v tom, jak ceny vyšroubovat co nejvýše. Pokusy antimonopolního úřadu jsou jen dětinské triky sloužící k oklamání veřejnosti, protože kartelové dohody jsou běžné a prakticky nedokazatelné.
Máte-li vlastní studnu a suchý záchod, jste doslova za vodou. Pokud vám ovšem vaši ekologickou žumpu nezakáže obecní úřad a nepřinutí vás platit stočné nějaké firmě, které prodali obecní zastupitelé za úplatek obecní vodovod a kanalizaci. Máte-li vlastní kus lesa, můžete topit dřívím. Ovšem jen do té doby, než vám starosta udělí pokutu za znečisťování obecního ovzduší a přinutí vás se připojit na dálkový topný rozvod jiné firmy, ve které má majetkový podíl. Občan žijící ve městě ale takové starosti nemá, ten je v absolutním zajetí dodavatelských firem, které samy určují pravidla hry. Ve skutečnosti se jedná o hru bez pravidel. Co dělat? Bohatý se může odstěhovat na samotu u lesa, nejlépe vlastního, chudý se může stát bezdomovcem. Tím dosáhne téměř absolutní svobody a nezávislosti. Pokud ovšem přežije. Přeji hezký den a blahopřeji vám, že jste se jej ve zdraví dožili. Jste na tom dobře, protože jinak byste neseděli u počítače a nečetli tyto řádky.

18.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Mohli by vězňové opravovat české rozbité silnice?

Naše vězně do lázní!Mezi vážné problémy našeho vězeňství řadí nevládní organizace Český helsinský výbor (ČVH) nezaměstnanost vězňů, přeplněnost věznic a hygienické podmínky. V závěrečné zprávě o tříletém projektu, který byl zaměřen na podmínky ve věznicích, výbor poukazuje také na vysoký počet odsouzených v jednotlivých celách. Nejzávažnějším problémem je podle ČVH nízká zaměstnanost vězňů. Podle údajů vězeňské služby se v uplynulých třech letech pohybovala mezi 40 a 48 procenty.
Většina vězňů se tedy jen fláká a přemýšlí nad lumpárnami, do kterých se pustí po svém předčasném propuštění za dobré chování. Nechápu, proč například vězeňská správa nenabídne vězně městům a krajům na opravy rozbitých silnic třetí třídy. Stačilo by jim dát kotel na dříví s asfaltem, náklaďák s drtí, lopaty a krumpáče a vězeňský doprovod ozbrojený brokovnicemi. Když tohle dokázali před mnoha desetiletími dnes již vymřelí cestáři mající na starost určený úsek silnice, snad by to svedla i vězeňská správa, například po vzoru amerických věznic. Získala by tak i nějaké finanční prostředky například na toaletní papír pro vězně. Náklady na opatrování jednoho vězně jsou cca 700 korun denně!!! (Více zde nebo zde.) Tedy asi tolik, na kolik by vás přišlo ubytování s celodenní penzí ve Františkových lázních včetně televize, chladničky, sprchy a připojení na internet, venkovní bazén. Slevy pro stálou klientelu.

17.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Zachraňte náš jedinečný český film! Naše rodinné zlato!

Náš vrtošivý a zlobivý stařík sídlící na Hradě zase vetoval další zákon. Tentokrát o dotacích pro filmový průmysl. A také pro umělce. Slyšeli jste někdy něco o tom, jak Woody Allena podporuje vláda USA z federálního rozpočtu v jeho soukromém filmovém podnikání? Taková pitomost by vás snad ani nenapadla. Naši filmaři by ale rádi, aby daňoví poplatníci kromě drahých vstupenek do kin ještě platili vlastní natočení filmu. Říká se tomu návrat do starých zlatých časů za komunismu, kdy natočit film byla jen otázka správných kamarádů, nejlépe na ÚV KSČ, o penězích se skromně vůbec nemluvilo.
"S politováním musíme konstatovat, že prezident Václav Klaus mate veřejnost," reagoval Petr Vachler, podle něhož celý český kinematografický průmysl potřebuje ročně o částku mezi 300 až 380 miliony korun. "A to ne z daní poplatníků, ale korektní úpravou zákonů. Jen Národní divadlo dostává ročně od státu přes 400 milionů korun (v letošním roce cca 429 milionů korun), divadla a herecké spolky jsou podporovány státními granty," tvrdí Vachler ve snaze nám vysvětlit, že se Národní divadlo nepodporuje z peněz daňových poplatníků, ale z jakéhosi záhadného zdroje vytvářeného přímo zákoným rozhodnutím našich milých poslanců!
"Národní galerie či Česká filharmonie jsou státní organizace. Sportovci dostávají skrze správně nastavené zákony od Sazky miliardy korun, nehledě na olympijský výbor, různé svazy, dotace měst a obcí. To je jen malý příklad toho, že ostatní odvětví jsou zákonem, či přímo státem jednoznačně podporována," pláče nad nespravedlivostí přerozdělování peněz občanů filmový podnikatel Vachler, který ale kupodivu zatím nezkrachoval.
Naši filmoví umělci a podnikatelé neváhali a napsali Paroubkovi a Jandákovi "Otevřený dopis pro podporu novely zákona o Státním fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie" začínající srdceryvným výkřikem "zachraňte český film!"
Ten se ale dá zachránit jedině dobrými filmy, které by především zaujaly diváky po celém světě. Protože český filmový trh nemůže v žádném případě stačit, zejména pro nepatrný počet kin a stále klesající zájem občanů chodit do kina a kupovat DVD. Dnes má každý domácí kino a půjčit si film na jeden den přijde na 40-50 korun. Ano, jak pravil božský Aston (O.Neff) v televizi, kvalita kulturního i smyslového požitku je v biografu mnohem úchvatnější a člověk si vlastně vyrazí do společnosti mezi lidi. Podle této filozofie by ovšem bylo nejlepší žádné filmy v televizi nevysílat a nevydávat žádná DVD, aby se nekazil dojem z mistrovského díla. Praxe je ale jiná a tak našim milým filmovým umělcům a průmyslníkům nezbývá nic jiného, než točit světové trháky a nadělat spoustu peněz na další podobné skvělé filmy. Kdo to nesvede, ať jde od válu. O zasmrádlé ryze české filmečky není v tomto globalizovaném světě zájem.

16.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Jste mladí a in? Volte Novou unii svobody!

Internetové stránky nova.unie.cz se tváří jako oficiální vývěska liberální strany US-DEU pana koaličního ministra spravedlnosti Němce. Ten se zde netají v rámci předvolební agitace se svými ultraliberálními názory na drogy:
Redaktor Nedělního světa: Vy opravdu vnitřně souhlasíte s tím, že by mělo být povoleno pěstovat soukromě marihuanu v neomezeném množství?
Pokud by ji lidé neprodávali? Copak vám někdo říká, kolik máte vykouřit cigaret nebo sníst kompotu? Trestní stíhání každého, kdo má u sebe určité množství drogy, prosadila policie kvůli své pohodlnosti. Je spousta věcí, které smíte doma mít, ale nesmíte je prodávat. Proč by to tak nemělo fungovat s marihuanou.
S tímto přístupem byste mohl povolit vařit doma třeba pervitin, kdyby ho dotyčný neprodával.
Samozřejmě i tato úvaha je na místě. Začínáme u drog, jako je marihuana, protože jsme přesvědčeni, že kriminalizace přináší daleko více škody než užitku. Co se týče tvrdých drog, to je otázka k diskusi. V zásadě si myslím, že pokud někdo vyrobí cokoli pro vlastní potřebu, tak je to fakt jeho věc.

Velice pěkné, tyto názory pana ministra spravdlnosti vyzvedly z křesla i představitele státní protidrogové centrály.
Existují ale i jiné internetové "partyzánské" stránky Nové unie svobody vyvedené v jednotné fialové barvě, poněkud hůře čitelné ale o mnoho více liberální. Nejen používáním velice hovorové verze českého jazyka, ale i mnohem liberálnějšími názory a postoji. Anonymní představitelé Unie svobody se zde vyznávají i ze svého paktování s ČSSD nevybíravými slovy. Duch zde uveřejňované předvolební agitace jasně směřuje mezi nejmladší voliče, od kterých doufá pan Němec získat alespoň 7 procent hlasů. Cituji:

Odporné a zahnojené byly Krokovy chlévy, plné špíny, smradu a křivice. Co naplat, že v nich stovky býků vynikaly krásou a silou, hnus a zápach ztrpčovaly lidem v okolí život a stáda hynula.
Lecjací reci slibovali, že s nepořádkem v chlévech zatočí. Za posledních sedmnáct let však všichni podlehli a neuspěli – buď smradem zhynuli, nebo se s ním zpaktovali. A zápach rostl.
I my jsme slibovali, že zbavíme stát špíny. Zpaktovali jsme se s mocí, abychom si vydobyli slávu. Smrad nás však pohltil a téměř udolal. Pochopili jsme, jak se cítí všichni loseři, rozdílní, malí a diskriminovaní. Pochopili jsme, jak obtížné je jít svou cestou a nakolik je dav zotročován v poslušné stádo.
Poznali jsme, že sloužit lidem je daleko důležitější, než se paktovat s vládci. Lidem zbaveným smradu a špíny se začne žít lépe. A pak se bude žít lépe i nám.
Zde před vámi stojíme. Přijďte nás podpořit 2. a 3. června 2006 k volebním urnám.
Možná je to nadlouho poslední šance na změnu.

Text je to nesmírně úderný až revoluční. Má jen jednu vadu: není z něj jasné, s kým se vlastne Unie svobody chce "svobodně" zpaktovat poté, co proleze s odřeným hřbetem do dolní sněmovny. Celý tento pokus o obrodu této pidistrany má ale jednu zcla zásadní vadu: tvůrci nové imáge zapomněli na fakt, že právě ti nejmladší občané tohoto státu nejčastěji nechodí volit právě proto, že to považují naivně za výraz své absolutní osobní svobody! Kdo se naopak dostavuje nejčastěji, jsou důchodci, z těch pak nejspolehlivěji volí své oblíbence komunisté a jejich fandové.
Je to hezký nápad, který ale nejspíše vzešel z pomatených mozků tvůrců televizních a jiných reklam a reklamních akcí. V této postmoderní agitaci už jen chybí fialové letáky s nalepenou prázdnou obálkou, na které by byl nápis "Když nás budete volit, příště bude v této obálce marjánka!".
Pro ty, kteým bude líno prohlížet stránky Nové unie svobody přináším několik citátů z jejich neohrožených a svobodomyslných názorů:

It´s legal to be a loser
Někdo prostě chce jenom žít. Chceme, aby takovým lidem stát i koncerny daly pokoj. Aby nám všem daly pokoj! Nestojíme o to, aby nás mocipáni přes svou policii stavěli do latě na základě trapných záminek jako je hulení nebo špatné parkování. Nestojíme o to, aby nás banky a koncerny zotročovaly v systému doživotních hypoték, protože chceme třeba jen střechu nad hlavou!

It´s legal to work
Za dobrou práci si zasloužíme lepší plat! Stát musí slevit na daních, na sociálním a zdravotním pojištění. Berní úředníci musejí dát pokoj všem, kdo jsou schopni a chtějí se postarat sami o sebe a kdo chtějí žít lépe než z ruky do úst!

It´s legal to speak
Chceme větší možnost projevit se! Psát po zdech není na kriminál. Regulace médií musí být zrušena. Média mají právo psát o skandálech a novináři musejí být dekriminalizování za svou práci! Lidé musejí dostat větší prostor v médiích! Za názor nesmí hrozit pokuty ani vězení!

It´s legal to protest
Chceme, aby stát a establishment daly pokoj všem, kteří chtějí žít trochu nebo úplně jinak, než jak se to hodí mocipánům. Chceme, aby nás nechali vyjádřit svůj názor. A rozhodně nechceme napomáhat potlačování názorů jinde ve světě, zastavme mezinárodní hysterii okolo terorismu! Teroristé se nerodí a lidé v jiných kulturách jsme my. Oni jsou my a my jsme oni!

It´s legal to be fair / It´s legal to be guilty
Chceme pročistit policii, justici a státní správu od bratrstev, mafií, korupce a vyděračů. Chceme zpřísnit tresty za nebezpečnou a násilnou činnost. Chceme, aby slušní lidé neměli oplétačky s policií za to, že vyhulí dva jointy, špatně zaparkují, nebo dluží korunu na daních. Ať se policie a soudy zabývají zločinci a nám dají pokoj!

It´s legal to die
Povolme euthanasii! Každý má právo zvolit si život nebo smrt.

Zapomeňme na čtrnáctky
Kdo jsme se těšili na 14 leté roštěnky, tak jsme dnes ostrouhali. Socani s kalouskovcema a komoušema kvůli předvolebnímu politikaření smetli nový trestní zákoník, na kterém pracovaly týmy expertů 15 let. Zapomeňme na měkké drogy, beztrestnou sebevraždu a legální sex se čtrnáctkama. Bolševické právo zvítězilo a přetrvá, asi na věčné časy!

Chceme zhulit národ?
Opakovaně se v ohlasech objevuje otázka, jaký je vlastně náš postoj k měkkým drogám. Takže budu možná kontroverzní, ale shrnuji: pokud si někdo chce smáznout hlavu, oprostit se od svejch starostí, vyrazit si, uvolnit se, anebo se zřezat do bezvědomí, je to čistě jeho věc. Dokonce i to, jestli si chce povyrazit pouze o víkendu, každý den, anebo každou volnou chvilku, stejně tak jako výběr prostředku, jímž kýženého stavu dosáhne.

Co k tomu dodat? Inu, ubalte si jointa, zhulte se až zfialovatíte a jděte 2. nebo 3. června volit novoučkou Unii svobody. A až ji zvolíte, tak svobodně přefikněte čtrnáctiletou roštěnku a pak svobodně a liberálně spáchejte sebevraždu s opaskem plným semtexu nejlépe v parlamentu u lavic Nové unie svobody. Nezapomeňte před tím votágovat ten barák plnej kreténů. Přeji hezký den, loseři a socky.

15.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Cesta k budování nového socializmu je otevřená!

"Kořeny současného stavu mafiánské zločinnosti a korupce spočívají nepochybně v polistopadovém vývoji a ten má své strůjce a viníky. Česká společnost vykazuje tytéž znaky prorůstání organizovaného zločinu, stejně jako ostatní 'vyspělé demokracie'. Vidíme neustále se zužující demokratický prostor pro rozhodování politiků či zastupitelů, způsobovaný hospodářskou silou nejbohatších podnikatelů, kteří se stali prakticky nezávislými na vůli politické i zákonodárné moci, a navíc se dostávají do pozice nadvlády. A v tomto prostředí se výtečně daří obávaným korupčním aférám.
Právě nyní nastalo období, kdy se po mnoha váháních, sporech, pokusech a ústupcích ve volbách rozhodne, kudy se bude ubírat vývoj v naší zemi. Je evidentní, že v předvolební kampani budou dominovat dvě témata - zápas o sociální stát a problematika korupce. K tomu se účelově straší vládou levice, avšak důsledky případného vítězství ODS budou hrozivé. Projeví se škála protilidových reforem ve prospěch majetných a hrozí, že veřejná demokratická moc bude privatizována, zlikvidována tak, že veřejný prostor bude naprosto ovládnut soukromým zájmem.
Zárukou veřejné demokracie a kvality české politiky jsou kandidáti za KSČM, kteří se svou činností v celém popřevratovém období ničemu nezpronevěřili. Co si tedy zvolíme?
", ptá se poslanec Vladimír Reiber (KSČM) ve včerejších komunistických Haló novinách.
Co vlastně naši milí komunisté národu nabízejí, pokud je voliči podpoří a ČSSD je vezme do vlády? Ve svém "nevolebním" programu KSČM praví mimo jiné toto:
"Za základní příčinu stupňujících se problémů světa i naší společnosti považuje KSČM kapitalismus. Přestože dosud nevyčerpal všechny své možnosti, je stále naléhavější, aby byl vystřídán novou, pokrokovější společensko-ekonomickou formací...
Základním programovým cílem politiky KSČM je socialismus, demokratická společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní. Je postavena na maximální občanské samosprávě, je prosperující a sociálně spravedlivá. Pečuje o zachování a zlepšování životního prostředí, zabezpečuje lidem důstojnou životní úroveň a prosazuje bezpečnost a mír. V její ekonomice se prosazují přednosti a klíčová úloha společenského vlastnictví, které zaručí efektivní, celospolečensky provázané a usměrňované hospodaření kolektivu zaměstnanců podniků, družstev, obcí, regionů i dalších sdružení občanů. Jde o strategický cíl, který vychází z dlouholetých tradic marxistického myšlení...
KSČM nadále opírá svou politiku o Marxovu tezi, že svět nelze jen vykládat, ale je nutno jej změnit. KSČM si je vědoma toho, že občané nejsou ve své většině spokojeni s perspektivou, která nepřesahuje žití ze dne na den a z roku na rok a silně postrádají vizi dalšího vývoje...
KSČM nenabízí žádné utopie, vychází z analýzy možností, včetně reálného hodnocení podmínek pro své vlastní působení. ČR dnes stojí na křižovatce. Buď dlouhodobě uvízne v závislém neokoloniálním postavení, nebo se podaří zachytit modernizační pohyb probíhající ve vyspělém světě. KSČM si je přitom vědoma, že v nadcházející etapě budeme muset čelit následkům kapitalistického vývoje, že budou působit ostré sociální rozdíly, rozpory a nejistota, jak je tomu i v jiných kapitalistických zemích, včetně zemí západní Evropy. Mnohé závisí na tom, zda v politice vlády převáží logika volného trhu (v kombinaci liberálně konzervativní politiky) nebo logika sociálního státu."

Jak se zdá, i v politice platí, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Komunisté se snaží opět se dostat k moci pomocí starého triku, který fungoval už ve francouzské revoluci: je třeba sebrat majetek bohatým, dát všem chudým práci a společně hospodařit nejlépe ve státních firmách. To je skvělá vize pro všechny neúspěšné, neschopné a zejména pro ty pohodlné, kteří nevidí svoji osobní realizaci v smysluplné práci, ale rádi by jednoduše někde pracovali za pěknou mzdu, nijak by se nepředřeli a ve volném čase si užívali slastí života. Není divu, že se tahle životní filizofie líbí i řadě "nezodpovědných" mladých lidí, kteří se nechtějí stát špičkovými odborníky, manažery, obchodníky či soukromými podnikateli. To všechno by je stálo podle nich mnoho zbytečného úsilí. Rádi by dostali od státu zadarmo byt bez nutnosti se zadlužit hypotékou na zbytek života, rádi by jezdili na dovolenou do podnikových chat za pakatel či na zájezdy do spřátelené ciziny a hlavně by byli vděční za práci, o kterou by nemohli za žádných okolností přijít.
Podle předvolebních průzkumů nemůžeme spolehlivě soudit, jak velká část obyvatelstva této země touží po návratu starých časů. Je otázkou, zda fakt, že jsme žili 40 let v socialistickém "ráji" skutečně působí proti snaze komunistů se zase vrátit ke kormidlu. Podle mého odhadu nejméně polovina občanů by klidně přijala návrat k budování poněkud poopraveného socializmu s lidskou tváří, bez nucených dodávek do Sovětského svazu, ale s nelítostnou policií, která by u kriminálních živlů nectila vůbec jejich občanská práva a ve věznicích by se nikdo nestaral o to, zda jsou správně ubytováni, živeni a zda mají dostatek zábavy v osobním volnu. Pokud by komunisté jasně deklarovali a také dodrželi, že jsou pro volné podnikání malých živnostníků-melouchářů a malých firem, je schopen jim český národ padnout opět do náruče stejně, jako to udělal v roce 1946 a 1948. Zdali se tak stane, ukáží nadcházející volby. Vize společné soudružské vlády ČSSD a KSČM není nic nereálného, soudruzi se již dohodli. Budeme mít takovou vládu, jakou si zasloužíme. Tedy jakou si zvolí ti, kteří půjdou volit. Ostatní se možná budou divit stejně, jako žasla nejméně polovina našeho národa v roce 1948.

12.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Kam jdou peníze českých odběratelů elektrické energie?

Především na nákupy nových elektráren a dolů v Evropě. Proto je nutné zdražovat, aby bylo budoucí energetické soukromé panství co největší. Bulharská vláda podepsala s českou energetickou společností ČEZ dohodu o prodeji tepelné elektrárny ve Varně za 346 milionů eur (téměř 10 miliard Kč). Bulharsko souhlasilo s prodejem elektrárny o výkonu 1260 megawatt v březnu poté, co ČEZ vylepšil svoji původní nabídku. ČEZ zaplatí za 100procentní podíl v elektrárně 206 milionů eur v hotovosti, 100 milionů investuje do navýšení kapitálu a dalších 40 milionů do různých energetických projektů v zemi, které se mají uskutečnit v příštích čtyřech letech. Tepelná elektrárna ve Varně je druhým největším výrobcem elektřiny v Bulharsku. Dohodu podepsal šéf bulharské privatizační agentury Todor Nikolov a místopředseda představenstva firmy ČEZ Jiří Borovec (patří do skupiny kolem Koláčka?). Akvizice má podle agentury Reuters zvýšit produkční kapacitu skupiny ČEZ o téměř deset procent na 14.386 megawatt.
31.1.2006 ČEZ oznámil, že je největší energetickou firmou ve střední Evropě. Její tržní hodnota se přehoupla přes hranici 20 miliard dolarů (442 miliard korun !). Česká společnost se tak dostala na úroveň firem, jako je automobilka Volvo nebo japonský výrobce elektroniky Sharp. Na polovinu roku 2006 plánuje elektrárenská společnost ČEZ emisi eurobondů. Firma by chtěla prodejem cenných papírů s dobou splatnosti pět let získat až 500 milionů eur, což je asi 14,1 miliardy korun. Tyto prostředky by pak měly sloužit k zaplacení dalších plánovaných akvizic v zemích střední a východní Evropy.
Jen pro zajímavost: Ing. Jiří Borovec (*1964) je absolventem Vojenské akademie Brno (hlavní studium optoelektronika, lasery, výpočetní technika), Masarykovy Univerzity Brno (angličtina, španělština, ruština), United States Air Force Defense Language Institute (Texas, USA) a Brno Business School – Nottingham Trent University studium MBA. V roce 1997 absolvoval i ABB International Management Workshop for ABB Group Senior Top Managers, v roce 1999 získal ABB Service Management Certificate. V letech 1990-1995 pracoval v Armádě České republiky jako tlumočník a překladatel anglického, španělského a ruského jazyka, vedoucí jazykové sekce tlumočnického oddělení Vojenské akademie Brno, tlumočník ministra obrany ČR, vojenský pozorovatel OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR) a velitel výcvikové skupiny UNMO UNPROFOR. Působil i jako operační důstojník - sektor Sarajevo (Lima) a důstojník pro zahraniční vztahy náčelníka generálního štábu Armády ČR.
To je skvělá kvalifikace pro vrcholového manažera energetické firmy!? Kam asi tento "armádní" člověk zavede firmu při její privatizaci, která je zřejmě neodvratná bez ohledu na to, že výroba elektrické energie je nepochybně životně důležitá nejen pro chod armády, ale i celého státu? Kdo ovládá mocný a silný elektrický proud, je pánem ve státě. Dostane-li se ČEZ zcela do soukromých - nejspíše zahraničních - rukou, projevy státních úředníků a politiků o energetické koncepci státu se stanou jen bezvýznamným blábolem, kterým ostatně jsou už dnes.
Miroslav Zajíček sice tvrdí v článku ČEZ - Akvizice jako obrana proti privatizaci, že "Pokud jde o volby, tak ty na fungování ČEZ příliš velký vliv mít nebudou bez ohledu na to, kdo je vyhraje. Vítězství opozice může přinést nový management (nebo alespoň jeho část), avšak jeho reálné kroky se nebudou lišit. Ceny elektřiny porostou ještě po nějakou dobu, ČEZ své peníze bude rozpouštět zejména v zahraničních akvizicích a v menší míře v dividendách a všichni se budou snažit učinit vše pro to, aby se ČEZ prozatím neprivatizoval". To ale vypadá spíše na účelovou manipulaci s veřejným míněním.
Tupý a prázdný vůdce ODS říká totiž něco zcela jiného: "ČEZ, ve kterém stát vlastní 67procentní podíl, je podle mě zralý na prodej. Mezi dalšími kandidáty na prodej jsou určitě České aerolinie a Letiště Praha," řekl nedávno Topolánek s tím, že prodej České pošty nelze také vyloučit. ODS očekává vítězství ve volbách a nová vláda bude nutně potřebovat nové peníze na splnění svých předvolebních slibů. Koho má pak ale volič mířící spíše doprava po takových výrocích vlastně volit? Asi Balvínovce, aby měli v dalším období alespoň nějaké peníze na výrobu a distribuci svých rozkošných bilboardů. I ve třetím tisíciletí nám opět nezbývá nic jiného, než tradiční český postoj k politice a vládcům národa: švejkovina a politická recese.

11.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Ministr obrany USA vydělává na ptačí chřipce.

Naši chovatelé drůbeže si mohou oddechnout. Včera v jižních Čechách skončilo veterinární opatření ochraňující chovy drůbeže před ptačí chřipkou. Státní veterinární správa počítá i se zmírněním celorepublikových opatřeních, jako je například zákaz trhů a výstav ptáků. Na globální hysterii kolem ptačí chřipky mimo jiné značně bohatne také nynější ministr obrany USA Donald H. Rumsfeld. Zdá se vám toto tvrzení podivné? Co může mít ministr obrany USA společného s ptačí chřipkou? Přestože to ještě nikdo dostatečně neprokázal, tak média tvrdí, že jediným účinným lékem proti ptačí chřipce je lék Tamiflu. Ten byl vyroben a patentován už v roce 1996 kalifornskou firmou Gilead Science Inc. Podle dostupných informací je současný ministr obrany USA Rumsfeld jedním z většinových vlastníků zmíněné firmy Gilead Science Inc. Díky tomu, že zpanikařená světová veřejnost hromadně nakupuje obrovské zásoby neúčinného léku proti ptačí chřipce, získává Rumsfeld jen na licenčních poplatcích obrovské jmění.
Česká republika plánuje do státních zásob nakoupit lék proti ptačí chřipce vhodný i pro děti, řekl ČTK hlavní hygienik Michael Vít. O počtu balení odborníci podle něj ještě diskutují. Tyto léky však nebudou k dispozici letos, ale až v prvním čtvrtletí příštího roku. Firma, která vyrábí lék Tamiflu, podle jejího českého zástupce Jiřího Pěšiny již dovezla do Česka 15.000 balení dětské varianty léku, která jsou ve volném prodeji. Do konce prvního čtvrtletí příštího roku chce mít hlavní hygienik léky proti pandemické chřipce pro pětinu obyvatel. K dispozici je lék Tamiflu, objevil se však i jiný přípravek - Relenza. Zatím má Česko k dispozici 650.000 balení Tamiflu a během letošního roku plánuje nakoupit 600.000 dalších balení. Celkové zásoby by se měly v příštím roce zvýšit ještě asi o 800.000 balení, v nich by měly být obsaženy i dětské varianty léku. Náklady? 1 250 000 000 korun, tedy jedna a čtvrt miliardy. Slušný obchod nejen pro pana Rumsfelda.
[Prameny: Rumsfeld a členové skupiny Bilderberg bohatnou z ptačí chřipky, Bilderbergská skupina: kdo ve skutečnosti vládne světu.]

10.5.2006 [Trvalá adresa článku].


Jak vám server aktualne.centrum.cz prohání váš procesor?

Při zakázaném zobrazování flash reklam (AdBlock) bude Firefox při návštěvě na aktualne.centrum.cz brát kolem 50 procent procesoru, když povolíte flash, tak se dostanete až na 80 procent. A to díky "skvělému kódu" pro reklamní běhací proužek použitý v záhlaví všech stránek:

<script type="text/javascript"> 
messages[messages_count++] = "Na MS v hokeji hrají Češi s ..."; 
messages[messages_count++] = "Slavíme Den Evropy"; 
messages[messages_count++] = "Estonsko má ratifikov ..."; 
messages[messages_count++] = "Startuje sedmý roční...";
 init_hotnews();

var text = messages[text_index];
if (hrefs[text_index] != null) {href = hrefs[text_index];} 
 else {href = '';}
</script>
Kdo máte ventilátor procesoru ovládaný tepelným čidlem, poznáte tento útok na váš počítač podle uší. V každém případě to vašemu počítači neprospívá, zvláště ne ve vedrech, které už pomalu nastávají. "Nadaný" programátor serveru centrum.cz vám tak může tímto svým vypečeným hot_news váš počítač zlikvidovat.

9.5.2006 [Trvalá adresa článku]

iHNed.cz šíří pitomosti a nepravdu, ČESKÝ/španělský TELECOM hrabe.

V článku Radiokomunikace se přiblížily Telecomu se píše: "České radiokomunikace (ČRk) se rozhodly v počtu pevných linek konkurovat největší telekomunikační firmě v zemi - Českému Telecomu (ČTc). Včera oznámily, že převezmou alternativního operátora Tele2. Tím se dostanou na druhé místo v počtu klientů s pevnou linkou. Spojená firma bude mít 450 tisíc zákazníků s "klasickým" telefonem. Jednička trhu Telecom jich ale má přes tři milióny. Radiokomunikace proto mají v plánu dál posilovat. "Letos zpřístupníme služby v naší síti pro více než milión klientů. Chceme pokrýt čtyřicet procent všech pevných linek v České republice," řekl včera Scott Baker, místopředseda představenstva radiokomunikací."
Z uvedeného textu by mohl nezasvěcený čtenář nabýt dojmu, že snad České radiokomunikace natahují po celé zemi nějaké dráty a přetahují zákazníky ČTc. To je samozřejmě naprostá pitomost: ve skutečnosti ČRk převzetím TELE2 jen "koupily" zákazníky , kteří platí jako mourovatí ČTc za pevnou linku základní paušál a alternativnímu operátorovi TELE2 peníze za hovory. ČRk tak nadále zůstávají v "podnájmu" ČTc a svojí aktivitou jej jen ochuzují o zisky z hovorů nebo z ADSL. ČTc se ale pojistil zdražením základních poplatků za používání linky. Uvedený článek v iHNed.cz je klasickou ukázkou tupého přebírání tiskových zpráv od mazaných firem. Důsledkem je nevědomé nebo možná vědomé klamání veřejnosti za úplatek ve formě placené reklamy.
V rozhodování, jaký tarif si u ČTc zvolit a zda používat alternativního operátora vám poněkud pomůže článek Jiřího Peterky Český Telecom zdražuje a zlevňuje. Zdůrazňuji trik, který ČTc použil u tarifu Telefon Expres Mini a tarifu Telefon Mini: za každý hovor se připočítává jednorázový poplatek 5,95 korun a to i za hovory uskutečněné přes jiného operátora! (Platí od 11.5.2006).
Jak jsou na tom tedy zákazníci, které převzaly ČRk od TELE2 ? Za předpokladu, že mají od ČTc tarif Standard za zvýšenou cenu 403,41 korun včetně DPH a volají hlavně ve špičce na pevné linky nebo mobily, pak trochu ušetří. Do zahraničí ČTc tvrdě konkuruje voláním XCall. Pokud máte TELE2 tzv. natvrdo bez nutnosti vytáčet předvolbu 1002, dá se to řešit předvolbou 1022, což je ČTc. Tak můžete svého alternativního operátora "obejít" a využít službu ČTc. Můžete vybírat i jiného alternativního operátora, například VOLNÝ Hlas. Nenechte se zmást cenami, VOLNÝ je uvádí ve srovnání s ČTc bez DPH. Suma sumárum, ať si vyberete jako operátora vaší pevné linky kohokoliv, vyjde vás to plus mínus nastejno. Jen snad pro velice komunikativní dámy lze doporučit tarif ČTc VOLNO za 498,61 korun, se kterým se dá telefonovat mimo špičku zdarma. Pochopitelně jen na jinou pevnou linku v tomto státě a každých 29 minut je třeba hovor ukončit a opět navázat.
Jak tedy můžete skutečně ušetřit? Je to prosté: nikam nevolejte. Pro osobní výlevy použijte papírový dopis nebo alespoň mail, bude to tříbit vaše vyjadřovací schopnosti a zdokonalíte se v pravopisu, který je ještě stále, zejména v zaměstnání, potřeba. Pokud někdo bude potřebovat slyšet váš neodolatelný hlas, tak ať vám zavolá a zaplatí to. A nejlepší ze všeho je se místo telefonování sejít osobně. Jako za starých časů. V klidu někde v kavárně nebo v hospodě. Tam si také můžete zadarmo zanadávat na to, jak nás ti telefonní operátoři okrádají a peníze ušetřené za hovorné utratit. Po zaplacení si můžete cestou svobodně zanadávat, jak nás okrádají ti restauratéři.

[Všechny ceny uvedené v tomto článku jsou včetně DPH.]
5.5.2006 [Trvalá adresa článku]

Už zase bijí naše děti, pardon, politiky!

Policista, který v pondělí zbil sekční ředitelku úřadu vlády a volební kandidátku Strany zelených Kateřinu Jacques, sloužil před listopadem 1989 u pohotovostního pluku - v elitní jednotce na rozhánění protikomunistických demonstrací. Včera na to upozornil známý potížista a obhájce lidských práv Stanislav Penc (mimo jiné i chovatel koz, které využívá i při politickém boji), který Kateřinu Jacques v kauze zastupuje. Nadřízení policisty to potvrdili, ale jestli skutečně tehdy proti demonstrantům zasahoval, nevědí. Pro kandidátku zelených je jistě skvělou reklamou, když je bita naší demokratickou policií. Je to lepší než přepadení komunistického poslance neznámými násilníky a dá se očekávat, že tento incident neblahý pro policii blaze prospěje k získání voličů, zejména těch mladších, kteří také trpí zvůlí policie, když je tluče na neformálních, svobodných setkáních kdesi na louce u lesa. Policie by už jednou provždy měla nechat toho směšného doprovázení pochodů extremistů všech ražení a nechat je konečně jednou se pořádně porvat. Kateřina Jaques by tak byla bývala dostala nakládačku od hnusných pravicových nacionalistů a zviditelnila by se v TV stejně jako nelítostná bojovnice proti odpůrcům multikulturalismu či spíše levicového internacionalizmu a anarchizmu. Možná, že by pak mohla ukazovat na kameru mnohem hezčí zranění, třeba i nějakou tu krev. Prostě policie by měla příště v klidu za rohem vyčkávat, až začne být profesionálními pseudopolitickými rváči narušován veřejný pořádek a hlavně až začne být ničen veřejný majetek. Pak by je měla všechny bez rozdílu názorů, ras a přesvědčení rozehnat vodními děly a slzným plynem, podle vzoru civilizovaných demokratických státech jako je Francie či Německo nebo Belgie. Hlavně nikoho nezatýkat a necpat násilím do auta.
Jedna věc je na "případu" Kateřiny Jacques trochu zvláštní: kde se tato dáma vzala na tak významné funkci na úřadu vlády, v jejíž již dávno rozpadlé koalici se její nyní rodná Strana zelených nenachází ani náhodou. Nepatří snad mezi její přátele někteří bývalí členové StB, kteří jak známo, Stranu zelených po převratu zakládali a jsou dodnes dobrými soudruhy vládnoucí "nekoalice" ČSSD a KSČM? Úchvatný materiál o Straně zelených je k vidění na stránkách divokého a nespoutaného Petra Cibulky. Veřejné a dobře zdokumentované zmlácení Kateřiny Jacques připomíná scénář událostí 17.listopadu 1989 se "zabitým" studentem Martinem Šmídem-Zifčákem. Včetně té účasti policisty z pohotovostního pluku SNB. Není to snad příliš mnoho náhod najednou? Ale to je ode mne asi už příliš mnoho fantazie.

4.5.2006 [Trvalá adresa článku]

Drobné potíže s podpisem smlouvy na automobilku v Nošovicích.

Jihokorejská prokuratura zatkla generálního ředitele automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua kvůli podezření z korupce. Předseda senátu I Jong-sok agentuře AP řekl, že vznesená obvinění jsou vážná a soud má obavy, že pokud se Čong ocitne na svobodě, může začít likvidovat důkazy. Prokuratura o vydání zatykače soud požádala kvůli podezření, že ředitel automobilky zpronevěřil podnikové peníze a vytvářel tajné fondy, z nichž firma uplácela politiky a další vlivné lidi.
Nelekejte se, určitě Čong Mong-kua nepodplácel naše politiky, aby vytvořili pro společnost Hyundai ty nejlepší podmínky pro podnikání. Na to ani nepomyslete! Současné "problémy" vedení Hyundai jsou zanedbatelné a smlouva o výstavbě automobilky bude podepsána. Sice nikoliv při slavnostním poklepávání zlatým kladívkem na naleštěný základní kámen někde na nošovickém poli, ale přímo v Koreji, kam se Paroubek nebo spíše ministr průmyslu a obchodu Urban jistě rád vypraví. Musíme jen doufat, že nebude muset smlouvu podepisovat někde v neútulném prostředí vazební věznice. Koneckonců i v Koreji platí presumpce neviny a tak je třeba na obviněného Čong Mong-kua pohlížet jako na nevinného.
V případě výstavby nošovické automobilky dozajista nepůjde o trik, který realizoval expremiér Zeman při sjednávání zakázky na výstavbu dálnice na Moravě s izraelskou firmou Housing & Construction. Také v roce 2002 Zeman uzavíral smlouvu kvapem před volbami, aby tak podpořil šance své strany vyhrát v nelítostném boji. Smlouva byla po volbách zrušena na příkaz Špidly a účinné spolupráce Grosse a tak Izraelci odešli zcela spokojeni s bezpracně získanou smluvní pokutou ve výši 600 milionů korun (více zde). Zdali je v smlouvě o automobilce Hyundai nějaká podobná doložka o smluvní pokutě, není známo. Takové věci se nezveřejňují národu ani tehdy, když jsou to občané, kteří to pak zaplatí.
Občané tohoto státu si ale nic podobného po čtyřech letech nepřipouštějí a radují se nad představou, že z kovárny Sovětského svazu se stáváme plechárnou dálného východu. Podle průzkumů se totiž většina národa domnívá, že rázný Paroubek by byl lepší budoucí premiér než prázdný, nevýrazný, bojácný a tupý Topolánek. Paroubek v sobě totiž dokonale ztělesňuje představu o běžném českém občanovi, který za komunistů lehce kličkoval a někdy i kolaboroval v zaměstnání a doma nadával na režim, chodil na schůze ROH a SČSP a opět nadával na režim v hospodě či ve frontě na maso a dnes jde razantně kupředu za svým cílem. Paroubek je jednoduše řečeno rozený vůdce stáda.

3.5.2006 [Trvalá adresa článku]

Bude mít Čína vlastní počítačový operační systém?

Jak oznámily pekingské úřady, v čínském hlavním městě Pekingu bude do konce tohoto roku zakázán prodej "nahých" osobních počítačů nevybavených softwarem. Podle některých "odborníků" se tímto krokem prý "snaží Čína vyjít vstříc Spojeným státům a omezit trh pirátských operačních systémů, nelegálních konkurentů všudypřítomného systému americké společnosti Microsoft."
Na první pohled to tak vypadá. A protože v Číně vládne komunistická strana, dá se očekávat, že zločinní piráti budou nejspíše popraveni a jejich tělesné orgány včetně kůže budou prodány na mezinárodním pirátském trhu. Uživatelé tak nebudou moci dát do sběru svůj starý počítač a s ním zakoupený operační systém použít do nového? Stejně tak si nebudou moci nainstalovat podle své chuti bez zbytečných nákladů svůj oblíbený Linux? Proč si něco podobného pašák Gates neprosadí v USA? Hned by se mu zvedly stagnující zisky. Není to ale tak, jak byste si mysleli. Čínští vědci se totiž chystají vyrobit vlastní OS - nebo ho už vyrobili? (Chinese 2000?) a tak ve většíně počítačů používaných v Číně bude místo Gatesových woken a office legální čínský SW. A proč jej nedávat i do dovezených "nahých" cizích počítačů? Ušetří se tak spousta amerických dolarů, kterých má sice rudá Čína dostatek, ale raději je použije na nákup ropných polí v Nigérii, Kazachstánu, Somálsku, na Kubě či v Ekvádoru. Gatesův soft tak možná bude za nějakou dobu jen v počítačích Lenovo vyvážených do USA.

2.5.2006 [Trvalá adresa článku]

Oslavme svátek pracujícího lidu s čínskými soudruhy.

Učíme se česky s čínským rozhlasem pro zahraničí: V rubrice společenský život se Vás milí posluchači hlavně seznámijeme části obyvatel pomocí čínské politiky překonali obtíže, dosáhli úspěchů, cestou vědy a techniky zbohatli a pomáhali chudým obyvatelům zlepšovat jejich život a naučili je skušenostem zbohaceni, s velkými změnami života prostých obyvatel, ke kterým došlo po zvedení čínské politiky reforem a otevírání se světu od roku 1978, s osobami, které pro společnost udělaly velký kus práce a staly se vynikajícími. Kromě toho tento pořad se i týká školství, zemědělství, průmyslu , ekonomiky a ochrany přírodního prostředí.
A pokračujeme zprávami ze světa: Chu Ťin-tchao dorazil Seattle a začal státní návštěvu USA. Na pozvání amerického prezidenta George w. Bush, čínský prezident Chu Ťin-tchao18 hodin místního času dorazil město Seattle v severozápdních Spojených států a začal 4dnní státní návětěvu USA.
Chu Ťin-tchao v letišti ve své projevu řekl, že Čína a USA jsou ohromné země, mají rozsahle společné zájmy a pevně spoluprácovní základ a nesou na sobě společnou odpovědnost k podporě světového míru a rozvoje. Zdravé a stabilní, neustále rozvojové čínskoamerické vztahy nejen přispívají lidu obou zemí i míru, stabilitě a vzkvétání ve světě a v asijskotichomořské oblasti.
Chu Ťin-tchao také uvedl, že čeká na výměnu názorů o vztacích mezi Čínou a USA a důležitých záležitostech o společném zájmu obou zemí s americkým prezidentem Bushem, a také si přeje, aby měl víc kontaktu s amerických osobností z různých kruhů, aby to zlepšilo vzájemné poznání a přátelství mezi lidy obou zemí.
[Pramen: China Radio International.]
Není pochyb o tom, že komunisté v čínském rozhlase nevěří žádnému rodilému českému občanovi a všechny texty si překládají sami. Nebo je Čína tak chudá, že si nemůže dovolit českého korektora? Nebo jsou snad tyto překlady do "češtiny" výsledkem práce tajného čínského superpočítače?

1.5.2006 [Trvalá adresa článku]

Ptačí chřipka je ve své podstatě blahodárná.

Testy prokázaly nebezpečný vir H5N1 ve všech 12 případech ptačí chřipky, které se dosud v Česku objevily. Ptačí chřipka v Česku nebyla ale zjištěna v žádném velkochovu, ani se nikdo nenakazil, natož aby zemřel. Ministři zemědělství EU ale vyrazili na pomoc evropským drůbežářům, kteří díky umělé vyvolané panice bojují s poklesem odbytu a cen drůbeže a vajec kvůli obavám spotřebitelů z ptačí chřipky podporované úspěšně tiskem a televizí. Celé to připomíná "úspěšný" boj s nemocí šílených krav, jehož konkrétním výsledkem bylo snížení spotřeby hovězího masa. Pokud chystaná opatření schválí Evropská komise a příslušný výbor EU, společná pokladna EU by měla uhradit polovinu nákladů na kompenzaci ztrát.
V tomto rámci by se podle českého ministra Jana Mládka měl vyřešit současně i problém českých chovatelů s lacinými dovozy ze zemí, které byly poklesem poptávky postiženy více než ČR. Existuje dohoda o opatřeních na evropské úrovni, financovaných půl na půl z národního rozpočtu a z EU, což jsou ve skutečnosti tytéž peníze daňových poplatníků. Jen ty, pocházející z Bruselu jsou "očištěny" o skvělé platy bruselských úředníků a dalších nákladů na manipulaci s nimi včetně příjmů bank za provádění bankovních operací ze státu do státu, z banky do banky. Rozhodnutí EU by se mělo promítnout do návrhu chystaných českých opatření. "Výroba by se měla omezit na samém počátku, aby se zabránilo nadprodukci. Rozhodně nechceme jít cestou výkupu kuřat, to ať tato produkce nenastane. Ale výrobci by za to měli být kompenzováni," řekl ministr Mládek. Česko zatím více než pokles odbytu a cen trápí rostoucí dovoz lacinějšího drůbežího masa; ztráty chovatelů odhaduje Agrární komora na 100 milionů korun měsíčně.
Je to jasné: žádná pandemie ani epidemie se nekoná, nikdo v celé Evropě nezemřel a nejspíš nezemře. Jen chovatelé drůbeže budou u nás dostávat 100 milionů měsíčně (!) za to, že pěstují, či spíše že nepěstují kuřata. Pokud si tedy kuřata příště koupíte, pomyslete na to, že ve skutečnosti za ně platíte možná i dvakrát tolik, než kolik je cena "na krámě". V podstatě lze tuto agrární "politiku" přirovnat k podporám v státem nařízené nezaměstnanosti nebo lépe k odměnám pěstitelům za to, že kuřata nepěstují. Proč by tedy i ostatní zaměstnanci neměli dostávat peníze za to, že se jim nechce pracovat a raději by si vyrazili někam na výlet do zahraničí? Tak to by nešlo. Někteří občané totiž musí pilně pracovat a odvádět daně, aby naši a evropští státní úředníci a politici mohli provádět proevropskou blahodárnou sociální politiku.

28.4.2006 [Trvalá adresa článku]

Jiří Dolejš není komunistická svině !

Poslance KSČM napadli čtyři neznámí muži. Při útoku na něj křičeli: "Ty komunistická svině !" Jiří Dolejš byl napaden v pondělí večer v pražských Dejvicích, kde bydlí. Čtveřice útočníků ho několik minut sledovala a poté jej v jedné z ulic napadla. Místopředsedu komunistů zkopali a bili jej do obličeje.
Něco takového musíme všichni rázně odmítnout. Jinak bychom se zpronevěřili odkazu našeho prvního porevolučního prezidenta Václava Havla, který nám ukázal sametovou cestu k nové budoucnosti a dokázal nás přesvědčit, že "nejsme jako oni". Kdyby přece byli komunisté svině, nejednal by s nimi o svém zvolení do funkce prezidenta a tak by jej byli bývali nezvolili. Bez Václava Havla bychom byli bývali propadli nízkým vášním a ti nejzuřivější by byli bývali věšeli komunisty na lucerny podle vzoru maďarské antikomunistické sebranky v roce 1956. Bez Václava Havla a dalších, kteří jej podporovali a stále ještě podporují, by byla tenkrát komunistická strana zrušena a nemohla by se stát moderní parlamentní levicovou stranou, která se snaží náš lid dovést k lepšímu zítřku, než který nám připravila pravice a kapitalističtí vykořisťovatelé. Soudruha Dolejše jistě napadli členové nějaké fašistické pravicové organizace, které se před volbami snaží zastrašit statečné členy komunistické strany a jejich oddané voliče. To se v žádném případě nestalo a naopak tím KSČM byla zviditelněna a řada nerozhodnutých voličů bude nyní volit její kandidáty na parlamentní a možná i vládní křesla.
[Pramen: mail od čtenáře, který nechce být jmenován z obavy o svoji bezpečnost.]
Uvádím, že je trestuhodné, když je pod článkem o napadení poslance Dolejše v novinách aktuálně.centrum.cz umístěna reklama adFOX s textem: Plastická chirurgie. Sanatorium plastické chirurgie - provádí široké spektrum estetických plastických operací. To je trestuhodné zneužívání této události a zmíněnému sanatoriu to určitě žádný prospěch nepřinese.

27.4.2006 [Trvalá adresa článku]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.