CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 424, 29.5. - 30.6.2006.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Když je okurková sezóna, jde se do skleníku!

Protože naši politici stále pokračují ve svých tanečcích a nic nového se neděje, zvu vás dnes na prohlídku mého skleníku.
Skleník
Vlevo obří cuketa Bětka (cukina, Cucurbita pepo convar. giromontiina), jejíž plody, jak doufám, skončí na talíři. Vpravo okurky F1, které již vydaly dva plody skvělé chuti.
Listový salát dosáhl letos obřích rozměrů a nevídané úrody. Z jeho neustálé konzumace nám už raší za ušima zelené lístečky...
I bazalka si dobře počíná. Po jistých experimentech se nejlépe osvědčilo pěstování v umělohmotném barelu od kapaliny do ostřikovačů s uříznutým vrškem a utvory ve dně umístěném na poličce. Nelezou na něj žádní škůdci a má dostatek světla. Seje se rovnou do barelu a nepřesazovat!
"Bazén" ve skleníku je moje pýcha. I v chladnějších dnech je v něm příjemné posezení při poslechu dobré hudby a pití plzně. A rostliny vodu z něj naprosto milují pro její teplotu shodnou s teplotou ve skleníku. Rozměry: 2 x 1,5 x 0,3 m. Materiál: laminát.
Ve skleníku pěstuji dále pažitku, 3 papriky, 15 rajčat červených a žlutých, květáky a kedlubny. Na jaře začínám s ředkvičkami, salátem a pěstováním vlastní sadby. Okurky vysévám přímo na místo, nepřesazuji! V rohu u vchodu je také jedna vinná réva, které stačí i v nadmořské výšce 450 m dozrát. Nepřestává pršet a tak jdu zkontrolovat okolní potoky, zdali nám nehrozí povodeň. Do sklepa začíná prosahovat vrchní/spodní voda a čerpadlo pracuje. Přeji krásný den, i když bude deštivý. Bude se vám lépe dýchat, hlavně ve městech.

30.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jehly nalezené v kupce internetového sena.

  • Neblahá tajemství digitální televize. Co vám o ní „zapomněli“ říct? Růžová budoucnost, která nás čeká v podobě digitálního pozemního TV vysílání již byla popsána více než dost. Jaká jsou však temná zákoutí digitalizace televize? Více o tom čtěte na technet.idnes.
  • Po dlouhé těžké nemoci zemřela ve věku nedožitých 80 let jazzová zpěvačka Vlasta Průchová. Více o ní na wikipedii nebo také zde. Asi nevíte, že Jan Hammer je její syn, který se velmi proslavil ve světě. Navštivte i jeho oficiální stránky.
  • Sbírky všech zákonů od roku 1945 bez fulltextu ve formátu PDF (starší zákony ve formě fotokopie, nové převedené do formátu PDF) jsou na stránkách Ministerstva vnitra. Fulltextové vyhledávání v platných zákonech je k mání na portálu veřejné správy.
  • Potíže s Microsoft Media Playerem vám pomůže odstranit Microsoft.
  • Na závěr něco zábavného: Trockisti Ruska - spojte se! Je to ale ovšem v azbuce, tak jen pro zasvěcené.

29.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak likvidovat rychle následky havárií na dálnicích?

Jeden z mnoha příkladů: Na dálnici D1 v sobotu 24.6. ráno havaroval kamion a osobní auto, silnice byla na 151. kilometru ve směru na Brno zcela zablokována celé dopoledne. Do kamionu, který se převrátil v místech u Velkého Meziříčí, následně narazil další osobní vůz. Při nehodě byl jeden člověk zraněn. Policisté odklonili dopravu na objízdné trasy. Zraněný šestapadesátiletý muž z Ruska skončil se středně těžkým zraněním v blízké nemocnici v Mostišti. Nehoda se stala kolem půl páté ráno, jeden z jízdních pruhů policisté z dálničního oddělení v Domašově uvolnili kolem půl jedenácté dopoledne. Zbývající následky nehody byly odstraněny až po poledni. Částečný provoz na D1 byl tedy obnoven v jednom pruhu teprve po šesti hodinách od havárie !
Podobné havarie se zejména na D1 opakují zcela pravidelně téměř každý den. Z průběhu jejich likvidace čiší absolutní neschopnost jak policie, tak Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) řešit rychle následky zejména u nehod způsobených kamiony. Po havárii je pak zablokována tato hlavní dopravní cesta na dlouhé hodiny. Současně je vždy vyvolán dopravní kolaps na okolních vedlejších komunikacích, na které policie odklání dopravu. Hlavní příčinou je pomalý postup při odstraňování havarovaných automobilů, především rozměrných kamionů, jejich nákladu a ostatních trosek. Metodou, která by mohla okamžitě situaci řešit, by možná bylo použití vojenského nebo požárního vyprošťovacího vozidla s radlicí, které by trosky odstranilo mimo dálnici a odtud by byly postupně dopraveny na skládku technikou pracující v odstavném pruhu. Doprava by se tak mohla obnovit v řádu několika desítek minut! Jistě existují i další metody odstraňování trosek, například použití nákladního vrtulníku.

28.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Kdy si vyrazíme do USA bez víz?

Američané při naléhání našich politiků na zrušení víz vytrvale poukazují na zákon zakotvující, že povolit bezvízový režim je možné pouze té zemi, jejímž občanům americké úřady nezamítnou více než tři procenta žádostí o vízum po dobu alespoň dvou let. V případě občanů Česka se počet zamítnutých žádostí pohybuje kolem deseti procent ročně. Je ale evidentní, že zmíněná procenta odmítnutých žadatelů závisí především na individuálním přístupu amerických úředníků při posuzování žádosti o vízum. Stačí, když se jim dá pokyn, aby přitvrdili a žádné snížení procenta se nekoná. Česká strana americký zákon respektuje (co nám také zbývá), zároveň ale upozorňuje na naše spojenectví s USA v boji s terorismem a při prosazování demokracie a lidských práv. Jako těsní spojenci by si Češi zasloužili vstřícnější přístup, tvrdí čeští politici. V poslední době se z USA ozvalo, že by se v případě, kdy některý z nových států EU dá k dispozici americké armádě více než 300 vojáků pro zahraniční akce, dalo by se o zrušení víz uvažovat. To je velice hezká trhovecká metoda.
Měli bychom si konečně uvědomit, že bez ohledu na teatrální potlesk senátorů panu Havlovi při jeho "historické" návštěvě amerického kongresu jsme pro USA bezvýznamnou zemí s komunistickou minulostí plnou bývalých agentů i aktivních agentů z východu včetně různých mafiánů a arabských teroristů, kteří u nás měli v minulosti vždy dobré přijetí a mají zde dodnes dobré kontakty. O takové návštěvníky nemá Amerika zájem. Jsme chudí a tak jako turisté zcela bezvýznamní a většina z nás chce v USA jen načerno pracovat a "zbohatnout". Možná by trochu pomohlo, kdybychom u nás vystavěli americký radar a odpalovací základny protiraketové americké obrany a poslali více než 300 našich žoldnéřů do vojenských dobrodružství organizovaných Američany. Do toho se nám ale moc nechce. Takže kdo musí za každou cenu cestovat do USA, bude si muset i v budoucnu zacvakat žádost o vízum bez jistoty, že jej dostane. Uvidíme, co pojde z nové vlády, pokud se vůbec nějaká v dohledné době ustaví. Pan Topolánek by podle jeho slov uvítal americké rakety země vzduch na našem území. Měl by si ale uvědomit, že pokud by k tomu parlament nebo referendum občanů vyslovilo souhlas, měl by to být jasný obchod něco za něco. Tedy rakety za zrušení víz. Občané by ale měli vzít v úvahu, že pokud by snad nějaké rakety měly v budoucnosti vyletět odněkud z Íránu nebo Severní Koreje směrem do Evropy či do USA, nejprve by zamířily na naše území, aby se tak odstranila překážka jejich volného letu směrem na západ. Občané ale nejspíše podle zásad našich politiků k hlasování v referendu o takové věci nebudou mít příležitost. Občané jsou totiž nekompetentní, neinformovaní a hloupí. Proto si volí své politiky, kteří jsou kompetentní, informovaní a geniální. Dnes se nám opět předvedou v plné kráse při zasedání nové poslanecké sněmovny a volbě jejího vedení. Půjde o hodně. Peněz.

27.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Umíte pořádně a hlavně šťastně jásat?

Mezi jásání nepočítám fandění při sportovních utkáních. To je nezdravý jásot vítěze nad poraženým, navíc jásají ti, kteří se o to vítězství nijak nezasloužili. Mám na mysli to davové jásání z čisté radosti, jásání vyvolané pocitem, že právě teď musím společně s ostatními jásat, křičet, volat sláva nebo bravo, protože se stalo něco krásného, co mě dohání až k slzám. Takové jásání je například k vidění na dokumentárních záběrech z dob počátků novodobého československého státu. Občané vítali s nelíčenou radostí a jásotem tehdejší politiky už když přijížděli vlakem, občané jásali na náměstí, volali Sláva! , Hurá!, protože byli skutečně vnitřně šťastni, že ta zkurvená první světová válka skončila a že se nám bude žít volně a svobodně a jásali, až měli slzy radosti v očích. Národ jásal i po skončení té druhé světové války a to dokonce i v případě, kdy se na naše území hrnuly komunistické hordy s cílem nás navždy obsadit a připojit k našemu údajnému velkému příteli, Sovětskému svazu, na rozkaz soudruha Stalina. To bylo opravdové čisté jásání z velké úlevy, že nenávidění Hitlerem zblblí germáni byli poraženi. A velká část národa dokonce jásala, že nás osvobodili naši slovanští druhové a že teď budeme šťastně žít s nimi v jednom táboře míru. To s tím táborem se potvrdilo. Bylo to jásání z čiré nevědomosti, kam se řítíme; bylo to jásání naivní a blbé. Tahle tendence jásat zhovadile se držela českého národa dost dlouho, zejména jeho jisté části, která jásala v průvodech a doufala, že se jim bude dařit lépe a že konečně ti nenávidění kapitalisté skončí někde v dolech a my si všichni rozdělíme ten jejich majetek. Jásalo se při setkáních s politiky na náměstích, s postupem času ale čím dál tím méně, jak občané pochopili, že žádný komunistický zázrak se nekoná a proč jásat nad tím, že jsme uzavřeni v komunistickém vězení, ze kterého nemůžeme ven a v krámě se nedá koupit ani toaletní papír. Čekali jsme na příležitost si pořádně od srdce zajásat, i když jsme příliš nevěřili, že by u nás ti zkurvení komunisti někdy mohli za našeho života skončit.
Jaké bylo naše překvapení, když k tomu souhrou dějinných událostí - které jsme nijak neovlivnili - došlo, a my jsme mohli opět jásat a zpívat hymnu na náměstích a vzhlížet s nadějí k novým politikům, kteří se objevili neznámo odkud a tak jsme věřili, že tihle budou jiní. Brzo nás to jásání přešlo a jak pravil jeden z těch nových, přišla blbá nálada a úsměvy i naděje pohasly, láska a pravda nezvítězila. Především díky jim.
Co dělat? Zbývá nám jásání na koncertech popových hvězd, pro ty, co tam nechodí pak už jenom to přiblblé jásání na fotbale či hokeji. Nejzvrhlejší formou je pak jásání před televizí v hospodě. Někteří také jásají za peníze, to když hrají nadšené obecenstvo v nějakém "zábavném" televizním programu nebo v komparzu při natáčení filmu a reagují na ceduli JÁSAT! vystrčenou za kamerou. Faktem je, že pro správné jásání je nutná účast více lidí na jednom místě a pak tu musí být ten správný důvod, ta citová pohnutka, která vás přinutí volat Hurá!, Bravo! nebo jenom to neobsažné ale vše říkající Uáááááá!
Opakovaně nechápu, když vidím ty skvělé Američany, jak nadšeně jásají při mnoha příležitostech: na předvolebních shromážděních, když vítají jásáním jakýkoliv průvod kráčející městem, když na pochodující vrhají mraky papírových konfet a všichni jsou tak nějak šťastni! Tehdy jim opravdu závidím, kde se to v nich bere. Je to snad nějaká chorobná davová hysterie nebo mají opravdu radost, že vidí na tribuně svého guvernéra či prezidenta nebo jen bezvýznamného starostu malého města, který jim kyne z tribuny či z projíždějícího Cadillaca? Jsou snad tak blbí?
My u nás se teď shromažďujeme už jen na protest proti něčemu, voláme protivládní a protiministerská hesla a určitě při tom nejsme nijak šťastní. Jsme stresovaní, naštvaní, že se něco neděje tak, jak bychom si přáli. Snažíme se proto si někde najít příležitost k tomu pozitivnímu, šťastnému jásání: jdeme na letecký den, kde ale ti piloti naše jásání nad jejich výkruty a lopingy neslyší a pak ještě do nás vletí a zemřou spolu s námi v plamenech. Jásáme v zatáčce při automobilových závodech a pak nás někdo ze závodníků smete někam do lesa a je po jásání. Celý den jsou happy a jásají moderátoři ve všech hudebních rádiích až je z toho posluchačům na zvracení. Opravdu nevíte o nějakém způsobu, jak si krásně a radostně z čistého srdce zajásat? A neříkejte, že na koncertu Madony! Vždyť to není vůbec krásná ženská a nikdy nebyla, i když byla mladá. Jen se prosím vás podívejte na ty její ramena, svaly na nohou a rukou. Vypadá jako chlap! A ten unylý zpěv! A nad tím mám snad jásat? A ty ceny vstupenek! To je spíše k pláči. To taková Christina Aquilera, to je jiná káva. Co třeba ten nový hit Ain't No Other Man?
Ale zpět k tomu jásání: doufám, že postupně ztratím rozum a zdětinštím natolik, že budu nakonec stát na kraji chodníku na Pohořelci a budu jásat nad tím, že kolem mě prosvištěla směrem na Hrad kolona nějakého světového politika. Třeba i sám mezi proudy japonských turistů si tiše zajásám a zamáčknu slzu dojetí nad tím, že jsem se právě zúčastnil historické chvíle. To ale až docela zblbnu. Přeji krásný den, třeba i bez jásání.

26.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Už Lenin nás nabádal: učit se, učit se, učit se!

Nebezpečně se blíží první červenec, kdy začnou platit nové předpisy o provozu na silnicích. Může se vám stát, že budete nuceni si zopakovat zkoušku z dopravních předpisů a tak vám doporučuji si na adrese http://etesty.mdcr.cz procvičit otázky z testů a pak si zkusit udělat celý test sestávající z 25 otázek. Pokusil jsem se prověřit své znalosti a kupodivu jsem napoprvé uspěl! Výsledky cvičné zkoušky : Dosáhli jste 43 bodů z maxima 50. To je 86%, test bylo potřeba splnit na 85%. Gratulujeme, ve zkoušce jste uspěli!
Odpověděl jsem špatně na 3 otázky. Jaká měla být správná odpověď jsem se ale nedozvěděl. Měl jsem totiž ve Firefoxu zablokována vyskakovací pop-up okna. Po jejich odblokování jsem obdržel pouze toto sdělení: "Vážený uživateli, omlouváme se, ale stránka, kterou požadujete nebyla v danném okamžiku k dispozici. Bylo to pravděpodobně zapříčíněno delší dobou Vaší nečinnosti, případně použitím nesprávného odkazu na aplikaci.". V této jednoduché větě autoři dokázali udělat dvě gramatické chyby: "danném" a "zapříčíněno". Asi to je zapříčíněno dannou úrovní našeho školství a všeobecně nízkou vzdělaností našeho národa. Při zkušebním testování musíte mít také povoleno zobrazování FLASHe, protože byste se nedočkali některých obrázků.
Moje další dva pokusy o zopakování testu skončily ale katastrofálně! Některé otázky jsou totiž podle starého policajtského zvyku obdařeny rafinovanými chytáky a v některých případech je třeba označit i více odpovědí současně, což jsem opravdu netušil. Uklidňuje mě jen fakt, že ve všech chybných odpovědích jsem vybral variantu, která byla "bezpečnější" než ta správná. Odmítl jsem například možnost stání vozidel ve více řadách vedle sebe. Ukázkou chytáku je tato otázka: Během jízdy na dálnici mimo obec se ukázalo, že s Vaším vozidlem ve stoupání nelze dosáhnout rychlosti nejméně 80 km/h (např. pro nedostatečný výkon motoru nebo pro hmotnost přepravovaného nákladu). Můžete pokračovat v jízdě po dálnici? Správně: Ano. Důležité je, že vozidlo může dosáhnout této rychlosti na rovině. Špatně: Ne. Dálnici musíte opustit na nejbližším výjezdu. Inu, nedivím se, že na dálnicích vznikají kolony kamionů ploužících se do kopce.
Důležitá informace pro vás na závěr: pokud se vaše vozidlo stane v tunelu nepojízdným, za žádných okolností nemanipulujte s otevřeným ohněm! Když si tohle zapamatujete, odpovíte na všechny chytáky kolem tunelu správně. Přeji mnoho úspěchů při skládání testů!

23.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Jak si zajistit dobrý příjem za pomoci veřejných peněz.

Jste bez práce a nevíte jak z toho ven? Nabízím vám příklad k inspiraci: vytvořte si sami pro sebe nové zaměstnání. V těchto dnech přichází občanské sdružení ROMEA s novým projektem Internetové burzy práce. „V České republice jde o ojedinělou věc. Romové, jimž je projekt v první řadě určen, se dlouhodobě potýkají s vysokou nezaměstnaností. Burza práce by tedy měla napomoci snížit procento nezaměstnaných Romů,“ říká koordinátorka projektu Stanislava Ondová ze sdružení ROMEA.
Stránky burzy práce podle jejich autorů poskytují aktuální informační servis o volných pracovních místech v ČR i zahraničí či o rekvalifikacích a jiných kurzech. Projekt myslí také na mladou generaci. Jí je určen oddíl stipendií a stáží pro studenty. „V záplavě webových stránek jsme se rozhodli zvolit neotřelý a v rámci možností lidský přístup,“ dodává koordinátorka Ondová. Burzou práce provádí zájemce o zaměstnání dialogy komiksových postaviček mladých Romů Julky a Rudyho. Ahoj všem, vítáme Vás na stránkách Internetové burzy práce. Jsou reakcí na vysoké procento nezaměstnaných Romů a my se domníváme, že podpora vzdělání a rozšířené možnosti uplatnění jsou tím správných řešením. Tyto stránky Vám pomůžou najít pracovní místo nebo rekvalifikační kurz, který zvýší Vaši cenu na pracovním trhu. Můžete díky nim také najít práci v zahraničí nebo stáž. Připravili jsme pro Vás mnoho výhod a zajímavostí, například zasílání novinek na email apod. , sdělují autoři "burzy", která ale žádnou burzou není. Projekt je ale opravdu velice úspěšný. Zajistil totiž práci těm, kteří jej vymysleli, získali na něj finanční prostředky a teď zajišťují jeho chod. Romům pravděpodobně žádnou práci nevyhledá. Především proto, že patří mezi skupinu občanů, kteří internet prakticky nepoužívají. A i kdyby se našel Rom, který by romskou internetovou bursu práce navštívil v naději, že najde práci, výsledek jeho hledání bude tristní.
Vyzkoušejme si to: příklad hledání práce: Název pozice : Pomocný dělník v průmyslu (ve výrobě), pomocný dělník v potravinářské výrobě. Obor : Dělník/Dělnice. Výsledek: nabídnutý odkaz vede vždy na portál Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). V tomto případě bylo nalezeno: V databázi úřadů práce je více než 29 500 nabídek volných míst, které obsahují více než 61 200 volných míst. Byla nalezena jedna nabídka volného místa. Volná místa byla hledána ve všech okresech. To je výrazný úspěch... Autoři tohoto skvělého projektu neudělali nic jiného, než vyrobili stránky těžící z dat portálu MPSV - Změstnanost včetně nabídky práce v zahraničí EURES. Projekt neobsahuje žádná vlastní data a odkazy na EURES jsou provedeny diletantsky. Příklad nabídky práce: Hledáme 5 svářečů pro rozšíření našeho týmu, motivovanou osobu, která má pozitivního ducha a chuť učit se novým věcem. Potřeba vlastní auto. Znalost anglického nebo francouzského jazyka. Holandština není podmínkou. Nástup červen 2006. Životopisy zasílejte na níže uvedenou emailovou adresu. K tomu není co dodat. Internetová burza práce pro Romy je skvělou ukázkou toho, kam mizí peníze daňových poplatníků pod zástěrkou konání dobra pro občany v rámci neziskových organizací.

22.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Chrám Svatého Víta je gotiky chlouba.

Katedrála svatého Víta s přilehlými nemovitostmi patří definitivně katolické církvi. Rozhodl o tom pražský městský soud, který tak potvrdil říjnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1. Pravomocný verdikt ve sporu státu a církve o vzácné nemovitosti padl po více než 13 letech. Obvodní soud pro Prahu 1 přiřkl katedrálu církvi již dvakrát, pražský městský soud ale první verdikt zrušil a spor vrátil k novému projednání. Nyní se s názorem obvodního soudu ztotožnil.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se však nehodlá vzdát. "Obrátíme se s dovoláním na Nejvyšší soud," uvedla právnička úřadu Milada Šípková.
Boj mezi státem a Vatikánem pokračuje. Naši mrtví králové pohřbení v podzemí chrámu se tak mají stát majetkem katolické církve. Je to zřejmě pomsta za zničení výzdoby nedostavěného chrámu husity. A pomsta za utopení Jana Nepomuckého ve Vltavě, který zde má svůj náhrobek ze stříbra. A za trest budou jejich nehodní potomci platit katolíkům na údržbu chrámu ze svých daní a nemalé vstupné. Neboť je to státem chráněná památka, která už ale podle soudu nepatří lidu obecnému, jen katolickému. Ti tam asi budou mít slevu nebo ještě lépe vstup zdarma, bylo by to logické, když je to jejich barák. Musím to Vlkovi navrhnout, třeba jim to zvýší počet oudů církve. I tak je katolická církev u nás tou největší, alespoň těch, kteří se k ní přihlásili při posledním sčítání lidu.. Žádná úřední přesná evidence příslušníků církví neexistuje. Pro studijní fanatiky v oblasti církevního práva a majetku doporučuji text Majetková práva obročí, záduší a kostelů v minulosti a jejich transformace dnes (Mgr. Jan Czernin). Další materiály jsou na serveru Ministerstva kultury zde a také zde.

21.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Boj o udržitelné fleky pokračuje.

V Lichtenštejnském paláci v Praze proběhl nedávno týden seminářů a konferencí, jejichž tématem byla udržitelnost současné výroby a spotřeby. Semináře spolu s ministerstvem životního prostředí je pořádalo zastoupení Evropské komise, Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách, Francouzský institut a ministerstvo průmyslu. Hovořilo se o možnostech a mantinelech využití krajiny, fosilních paliv, i o průmyslových rizicích a environmentálně šetrném chování měst. Semináře a konference tvořily součást čtvrtého ročníku Týdne udržitelného rozvoje a mají společné logo zeměkoule uvězněné v nákupním košíku.
O co šlo, je patrné z názvů přednášek a diskuzí: Udržitelný rozvoj a rozvojová pomoc, Udržitelné využívání přírodních zdrojů, Čistá energie a energetická účinnost, Nové způsoby výroby, Udržitelná veřejná správa (!), Environmentálně šetrná města, Odpovědný spotřebitel. Účastníci konference si to jistě užili, Praha je hezké město. Jejich hlavním cílem bylo se udržet na výhodných místech ve svých komisích, ústavech a ministerstvech a dát světu na vědomí, že jsou tu a že jsou užiteční. Kolik tento sraz profesionálních konferenčních cestovatelů stál, není známo.
Co ale vážně udělat s udržitelností tohoto křehkého světa? Jediná možnost je vrátit se k starodávnému zemědělství a to zcela totálně. Omezit počet obyvatel na předindustriální stavy, přestat s umělými hnojivy a postřiky, genetikou a fosilními palivy všeho druhu. Nepoužívaná pole zalesnit. Vytápět výhradně dřevem vypěstovaným v lesích, stavět domy z kamene a hlíny bez cihel, žádné pálené tašky, konec všech umělých hmot i skla. Snad jen hliněné nádobí, i když na to je spotřeba paliva také alarmující. Města musí být zrušena. Žádné cestování, snad jen koňmo nebo na velbloudech. Žádná elektřina, telekomunikace, žádná televize šířící v "zaostalých" zemích iluze o západním ráji, konec letecké dopravy. Zákaz šíření západní civilizace. Žádní misionáři! Na moři jen plachetnice dopravující vzácné koření. Pak nás možná matka příroda vezme na milost. O čem se účastníci semináře placeného z peněz daňových poplatníků dohadovali je zcela k ničemu. Žádné jiné "udržitelné" řešení neexistuje. Howgh!

Více o konferenční neboli kongresové turistice, novém to oboru průmyslového podnikání, najdete například zde nebo tady. Podstatnou informací pro občana je fakt, že náklady této "turistiky" vždy nesou na svých bedrech daňoví poplatníci a to přímo, pokud jsou tito "turisté" státními či euro úředníky, případně pocházejí z neziskových institucí podporovaných státními granty, nebo nepřímo v cenách výrobků, pokud se jedná o zaměstnance firem či zaměstnance neziskových organizací podporovaných průmyslovými firmami. Existuje značné množství takových kongresových turistů, kteří stráví celý rok jen na cestách. Vlastní "práci" pak vykonávají po hotelích a kavárnách v krátkých přestávkách mezi jednotlivými kongresy. Hledáte zajímavé povolání? Staňte se kongresovým turistou!

20.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Trestné body a dnešní oslava pohlavní rovnosti.

Už za dva týdny začne na českých silnicích platit nový zákon. Řidiči budou za přestupky dostávat trestné body. Úředníci severočeských měst se ale obávají, zda zákon vůbec bude fungovat. Stěžují si, že dosud nedostali potřebné vybavení ve formě počítačů a programů. Stěžují si také, že je jich na tuto novou agendu málo. Nový systém by měl fungovat tak, že policista nahlásí přestupek úředníkovi na radnici pověřené obce a ten připíše trestné body ke jménu řidiče. Pokud řidič nasbírá dvanáct bodů, okamžitě přichází o řidičský průkaz. Těžkou hlavu mají z chystaného bodového systému i dopravní policisté. Stále nevědí, jakým způsobem budou o bodech informovat úřady. I jim totiž dosud chybí vybavení. "Mělo by se to dělat systémem vysílaček a notebooků. Něco podobného, jako když dnes lustrujeme, zda má řidič oprávnění jezdit a zda auto je registrované. Jenže na to dosud nemáme techniku,“ uvedl šéf severočeské dopravní policie Ušák.
Zřejmě nejvhodnější by bylo policistům implantovat do mozku přímo vhodnou komunikační jednotku a propojit je online s příslušným úřadem. Vznikl by tak i dokonalý protikorupční systém. Komunistický tupý totalitní režim si ale s podobnou evidencí řidičských trestných bodů v padesátých a šedesátých letech minulého století poradil snadno a bez zbytečných nákladů. Pravda, bylo to v době, kdy žádné notebooky policie ani tehdejší národní výbory neměly. Nebyly totiž ještě vynalezeny, počítače byly poněkud rozměrnější, pokud vůbec nějaké v republice byly. Přesto fungoval systém trestných bodů pomocí triviálního papírového kuponu velikosti řidičského průkazu s vyznačenými trestnými body. Když řidič spáchal příslušný přestupek, policista jednoduše procvaknul kleštěmi do kuponu otvor a zkontroloval, zda již nejsou procvaknuta všechna políčka. V takovém případě odebral řidiči průkaz a bylo vymalováno. V dnešní době plné dokonalých technických řešení, která často a rády selhávají, by zřejmě takový primitivní papírový kupon a štípací kleště neprošly ve výběrovém řešení. Výrobci a prodejci počítačů a programů by totiž ostrouhali a došlo by k k ekonomicky a sociálně nevhodné úspoře peněz daňových poplatníků.
Dnes je ten slavný den, kdy slavíme všichni, tedy muži i ženy, mezinárodní svátek pohlavní rovnosti oficiálně nazvaný Mezinárodní den rovnosti žen a mužů. Cílem je informovat veřejnost o palčivosti problému, dát termínu "rovné příležitosti" tvář a příběh informovat ohrožené skupiny o jejich možnostech a vyvolat mediální a informační tlak na politiku. Zejména jde o lidi z ohrožených skupin na trhu práce - tedy především ženy ve věku 24 - 35 let, ženy nad 50 let a muže - otce a muže na rodičovské dovolené. Akce se koná také pod patronací Gender Studies (Pohlavní studie) o.p.s. Více na adrese http://www.rovneprilezitosti.cz/. Ti z vás, kteří máte vypnutý FLASH například pomocí Adblocku, nelekejte se prázdné stránky. Chytnete se zcela dole na šedivém řádku, i když zde není tak zcela totéž, co nabízí flashová nabídka. Webmasteři stránek Boháček a spol. se jen poněkud nemírně zhlédli ve FLASH efektech, pravděpodobně na přání pohlavních studentek a bojovnic za rovná práva a zapoměli na nás, co FLASH nemáme rádi. Čtenářky se jistě rády informují o dnešním svátku rovnosti i na stránkách http://www.feminismus.cz/. Uvědomte si, milí muži, že přes některé nepatrné pohlavní odlišnosti jsme všichni tak nějak lidé. Nebijte proto své ženy, neobtěžujte je sexuálně v zaměstnání a hlavně jim dejte to, co jim na očích uvidíte. Především pak tu jimi tak žádanou rovnost. Neválejte se s pivem v ruce u televize a raději vyluxujte či umyjte okna nebo vyperte, případně vypadněte s dětmi na procházku. Až bude vše podle přání žen, svět bude jistě lepší. Alespoň ony to tak tvrdí, tak proč to nezkusit.

19.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Používal opravdu Mozart kuchyňský robot Ronic?

Absurdní svět reklamy byl v poslední době rozšířen o "kontextovou" textovou reklamu, která v naprosté většině nemá žádnou souvislost s textem, do kterého nemilostrdně vnikla, aby jej ověnčila komerčními nabídkami.
Reklama bbText je jedna z nových forem internetové reklamy. Tato technologie vyhledává slova a sousloví v textu stránky a umožňuje zobrazení souvisejícího reklamního sdělení, tvrdí společnost Internet BillBoard s.r.o. v naději, že naláká naivní a věci neznalé zákazníky k předplacení této internetové novinky pro zvýšení odbytu jejich služeb či výrobků.
Posuďte sami, jak skvělý kontext byl nalezen a zobrazen zvědavému čtenáři v jednom článku (v závorce jsou zobrazované reklamní nabídky):

Prof. MUDr. et RNDr. h.c. Emanuel VLČEK, DrSc.: Mozartovu smrt uspíšili lékaři
...Mozart byl chytrý a vtipálek. Po zranění mozku byl sarkastický a uštěpačný. Někdy se choval až hulvátsky. Před císařem dokonce použil hrubá slova. Byl abnormální, což platilo iv muzice. Co ovšem vytvořil za tak krátký život při svém zdravotním stavu(Ronic - trochu jiný kuch.robot. Co může být tak zvláštního na kuchyňském robotu? Kuchyňský robot, který překvapí. Reklama bbText.), je k neuvěření. Strasti, které prodělával po zranění, mohly evokovat kůru mozkovou k větší produktivitě a tvořivosti. Postupem choroby tak často dojde ke změně osobnosti (STK-Motol emise a technické pro, osobní automobily, nákladní auta do 3,5t, dodávky, motocykly, přívěsy, dovozy a přestavby pro Prahu a okolí. Technické kontroly v Praze. Reklama bbText.) , která pak leckdy končí v blázinci...

Ano, je to k neuvěření. Opravdu mě uniká souvislost Mozartova zdravotního stavu s kuchyňským robotem. Na druhou stranu se vám ale může stát, že po pokusu projít s vaší kraksnou technickou prohlídkou můžete skončit v blázinci se změněnou osobností. V každém případě se ale firmě Internet BillBoard s.r.o. její pokus o vytvoření programu s umělou inteligencí nepovedl a tak jejich zákazníci vyhazují peníze kamsi do propadliště internetové všeobjímající kulové paměti.
Pokud se vám snad nezobrazila u zmíněného článku kontextová reklama nabízející kuchyňský robot u slova "stavu", nemohu vám to nijak vysvětlit. Přísahám, že včera se ještě zobrazovala. Takovou pitomost bych si ani já nemohl vymyslet. Možná, že zadavatel reklamy svoji akci ukončil nebo mu spíše došly peníze na jeho účtu u společnosti Internet BillBoard s.r.o. Sami si jistě najdete jiné podobně šílené reklamní nabídky u jiných článků i na jiných místech v internetu. Kontextová reklama se šíří jako rakovina. Má jedinou výhodu: když se nenecháte zlákat podtrženým slovem v textu, nezobrazí se. To je její jediná pozitivní vlastnost. Má také jednu další negativní vlastnost: zpomaluje váš počítač a zobrazování každé stránky pocházející ze serveru, který podepsal s reklamní firmou šířící kontextovou reklamu smlouvu. A abych nevláčel v prachu jen společnost Internet BillBoard s.r.o. Jsou tu i jiní šiřitelé, například NetCentrum s.r.o. nabízející systém adFOX nebo Computer Press Media, a.s. se svým Adcontextem. Na závěr dobrá zpráva: kontextové reklamy se můžete snadno zbavit pomocí rozšíření Adblock vašeho oblíbeného prohlížeče Firefox.

16.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Stahujte si vaše oblíbené hity ve formátu MP3!

Na ruských stránkách v českém jazyce www.mp3sugar.com si můžete stáhnout za pouhých 10 centů jednu skladbu nebo za dolar bez jednoho centu celé album. Pro naplnění účtu a platby můžete použít VISA, MasterCard, DINERS Club a JCB. Objednávka je během přenosu mezi serverem a serverem platebního systému ChronoPay Internet zabezpečena pomocí SSL-připojení. Veškerý materiál na stránkách MP3SUGAR.COM je poskytován pro distribuci přes internet v souladu s licencí LS-3M-05-137 vydanou ROMS (Ruská organizace pro kolektivní správu práv autorů a jiných vlastníků práv v multimediích, digitálních sítích a vizuálním umění). Podle této licence X-Media Ltd. hradí poplatky za autorská práva každé stažené skladby. Veškerý materiál je určen pouze k osobnímu užití, šíření, prodej, šíření rádiem, TV či kabelovými sítěmi je přísně zakázáno. V databázi najdete skladby a alba 9 617 umělců, celkem 386 161 skladeb a 32 129 alb. Provozovatelem je firma X-Media Ltd., Raspletina 5, Moskva, 123060.

15.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Chcete si půjčit film přes internet?

Služba Seznam Kinománia (je to česky nebo slovensky?) je určena registrovaným uživatelům portálu Seznam.cz a zahrnuje možnosti nabídky titulů a dále možnost objednání shlédnutí titulu ve zvoleném časovém období za stanovenou cenu (stažení na lokální disk uživatele nebo spuštění metodou progressive download) s tím, že úhrada ceny probíhá prostřednictvím služby Seznam Peněženka. Všechna videa jsou uložena ve formátu Windows Media Video (WMV) a zakódována technologií Microsoft DRM (Digital Rights Management). Získaná licence vás opravňuje k užití staženého díla (přehrání titulu) na dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby bude licence neplatná a v případě, že byste si chtěli film znovu spustit, budete opět vyzvání k jeho zaplacení. Licence je nepřenosná (platí jenom pro počítač, na kterém byla získána) a je vydávána na konkrétní titul. Za "půjčení" jednoho filmu zaplatíte cca 45 korun. Podrobnější informace najdete na Lupě a v článku jednoho z autorů systému z firmy ALEF NULA,a.s., pravděpodobně Róberta Drotára, který se zapoměl podepsat pravděpodobně proto, že ten, kdo neví kdo je WA, je ignorant a mamlas.
Kinománia byla rozjeta na základě velice pěkné 25 milionové dotace Ministerstva informatiky, kterou neobdržel Seznam.cz, ale firma ALEF NULA,a.s. na projekt s velice vznešeným názvem Národní Broadbandová knihovna (řada stránek webu je nefunkčních!): Obsahem projektu je vybudování a udržitelný rozvoj hostingového VoD (video on demand) centra a uživatelsky atraktivní audiovizuální Broadbandové knihovny zpřístupněné nejširší veřejnosti ve všech regionech České republiky prostřednictvím kompletního spektra provozovatelů Broadbandu. Za projektem je Róbert Drotár.

Jinou možností je využít služeb ČESKÉHO TELECOMU na serveru starzone.cz. Placení za přehrání filmu probíhá jednodušeji: poplatek bude připočten k vašemu telefonnímu účtu. Pro přímé přehrávání filmu je požadována minimální rychlost 1024 Kb/s. Zákazníkem můžete být jen pokud se připojujete prostřednictvím ČESKÉHO TELECOMU pomocí Internet Express. K instalaci licencí je vyžadován prohlížeč Internet Explorer a Windows Media Player verze 7 a vyšší.

Obě služby se nacházejí ve stadiu testování a disponují velice malou nabídkou filmů v řádu desítek titulů. Řada stránek například na Starzone.cz je nefunkčních (Nákupní řád !). Podle mého názoru nebudou mít tyto a další podobné projekty v dohledné době úspěch a v konkurenci s půjčovnami filmů na DVD neuspějí. Vzhledem k tomu, že zákazník musí vynaložit oproti půjčovně další náklady na stažení filmu poplatkem za připojení k internetu a to nepočítám čas strávený u počítače, bylo by slušné umožnit film pustit během například tří či více dnů nebo by půjčovné mělo být oproti půjčovně viditelně nižší. Už jenom proto, že i kvalita filmu je nižší, dva až čtyřikrát horší než na DVD.

14.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Zcela nepolitické žumpy a naše vítězství nad USA.

Kolem Prahy i jinde se na okrajích různých vesnic staví jako o život. Zrestituovaná ladem ležící pole se mění obratem ruky ve stavební pozemky. To je ale vše: chybí komunikace, osvětlení, vodovody a hlavně kanalizace. Copak voda, ta se při nejhorším doveze a napustí do drahé ale vyschlé studny. Horší je to s odpadem. Naše moderní domácnosti si naprostá většina nedovede představit bez splachovacího WC, pračky a myčky nádobí. Místní takypodnikatelé to ovšem vyřešili jednoduše: přijede hovnocuc (doufám, že to není stejné vozidlo, ve kterém vozí tu pitnou vodu!), vycucne žumpu a je-li jaro a před setím, vesele to rozpráší na přilehlém poli. Obyvatelé jsou pak po mnoho dní koupáni ve voňavé vůni venkova, neboli žijí uprostřed svých sraček. Kam to budou vozit během léta, netuším. Když mě jeden můj známý, obyvatel to Velké Británie, navštívil krátce v mém letním "sídle", byl zcela šokován naším elegantním a novoučkým suchým záchodem a pravděpodobně jej raději ani nepoužil. Jenže já tohle řešení považuji za nesmírně ekologické, protože tím neničím spodní vody a můžu tak v klidu používat svoji studnu. Že to páchne? Ano, je to ale velice lidský projev a řekl bych, že politika páchne mnohem víc. Kromě toho jsou i zde k dispozici výdobytky moderní vědy. Například takový Žumpur nebo Latrín, obsahující směs enzymů a bakterií. Tyto potvůrky vpuštěné do vaší žumpy odstraní téměř zcela neslušný zápach a vaše přírodní "produkty" se rychleji přemění v ekologické hnojivo. Rád jsem těmto výrobkům udělal na tomto místě reklamu, protože to opravdu funguje. A pokud jste majiteli nějaké "suché" žumpy, zpytujte svoje svědomí, zda je dokonale izolovaná. Já ji mám celou z umělé hmoty!
Leč zanechme přízemní až podzemní fekální tématiky. Ač nejsem sportovní fanda, díval jsem se na ten včerejší velice hezký a hlavně úspěšný zápas s USA. Jásot našich fanoušků dosvědčuje, proč jsou tato utkání tak oblíbená právě u nás: je to jediná možnost, jak to natřít i tomu nejmocnějšímu státu na světě, i když patříme mezi ty nejmenší. Za komunistů to bylo úžasné, když to naši hokejisté nandali sovětům. Sportovní jásot je tak v dnešní popletené době jediný způsob, jak projevit svůj nacionalizmus a nebýt přitom z nacionalizmu obviněn. Naši hoši to natřeli i Bushovi, který před zápasem vyzýval americké fotbalisty: "V přípravě jste odvedli pořádný kus práce. Celá země stojí za vámi, předveďte jim peklo." Asi jsme je ale měli nechat vyhrát, protože takhle nám ti zatracení Amerikáni viza do USA nezruší, i kdyby jsme jim dali k dispozici třikrát třista žoldnéřů...

13.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Socani se upsali čertu vlastní krví.

Všech 74 poslanců sociální demokracie se v sobotu písemně upsalo čertu, pardon, pantátovi Paroubkovi, že ve sněmovně v žádném případě nevysloví důvěru vznikající vládě Mirka Topolánka ani jiným způsobem nebudou koalici občanských demokratů, lidovců a zelených tolerovat. Nečas (ODS) to označil za bolševické manýry. "Sociální demokraté se k nim podle něj uchylují proto, že nevěří vlastním poslancům", dodal.
Prorokuji, že se stane při hlasování o důvěře Topolánkově koaliční vládě následující: Topolánek získá většinu 101 hlasů díky hlasu některého komunisty nebo dokonce větší většinu díky tomu, že se část komunistů "nebude moci zúčastnit hlasování z vážných důvodů jako je nemoc či zranění po napadení či v automobilové havárii". Komunisté pak za odměnu dostanou některé funkce ve výborech sněmovny včetně předsednických míst a najdou se i funkce na ministerstvech. O tom se již hlasovat nebude. Zdá se totiž, že jistá část členů KSČM, poslance nevyjímaje, nese velmi těžce, že se k nim ČSSD nechová vstřícněji a že je nechce otevřeně do vlády. Mohli by proto jako jistý zvláštní druh odplaty za tuto nepřízeň a přehlížení pomoci zcela paradoxně společnému nepříteli, ODS. Samozřejmě za úplatu. Konec konců to už jednou učinili, když svými hlasy dopomohli Klausovi k funkci prezidenta spolu s některými podvratníky z řad ČSSD, když svoje hlasy nedali kandidátovi ČSSD Zemanovi. Klaus a ODS jim pak pomohli do televize a byli pozváni i na Hrad.
Legrační je fakt, že pokud bude chtít být Paroubek zvolen za předsedu sněmovny, bude muset před tím složit funkci! Naše ústava nepřipouští, aby byl předseda vlády současně v některé parlamentní funkci. Topolánek se ale jasně vyjádřil, že zvolení Paroubka do čela sněmovny nepodpoří v žádném případě. Paroubkova taktika je primitivní a zřejmá: snažit se proces ustavení řádné vlády narušovat a torpédovat co nejdéle. Tím dokázat, aby mu bylo svěřeno sestavení vlády. Co by ale dělal v tomto případě? Inu je to prosté: doufal by v zázrak, že jej podpoří všichni komunisté a že se najde alespoň jeden viklající se zelený meloun, uvnitř dokonale dozrálý a rudý. České léto tak v okurkové sezóně přece jen poskytne novinářům nějaký ten námět, o čem vlastně psát. Otázkou je, zdali to bude opalující se občany na koupalištích doma i v cizině vůbec zajímat. Zdá se, že jistá nemalá část národa postupně chápe, že tento svět ve skutečnosti neřídí politici, ale průmyslníci a obchodníci, kteří mají politiky jen jako své slouhy. A občan je tu především k tomu, aby byl řádně podojen a byly mu odebrány pro něj přebytečné peníze, které je pak možné použít k podpoře blahodárného podnikání. Úkolem médií je pak občana i občanky, a ty zvláště, přimět k utracení zbývajících peněz za většinou zcela zbytečné věci. Takový je svět třetího tisíciletí. Venku je krásně a tak si nenechte kazit náladu politickými tanečky našich vládců a kandidátů na jejich posty.

12.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Dnešek je den velkých událostí!

Tak především propukne na večerní show mistrovství světa v podivné hře, ve které se honí po velikém trávníku 20 mužů oblečených v šaškovských oděvech s krátkými kalhotami a střídavě se snaží obelstít jednoho z dalších dvou mužů, kteří hlídají nesmyslně rozlehlou bránu, která ale nikam nevede. To vše za pomoci zvláštní kulaté věci zvané míč. Vše půjde stranou, protože vítězství našich chlapců je teď to nejdůležitější, co nás zajímá. Když vyhrají, dostane každý půl miliónu korun a budeme jásat a nosit je na ramenou za zpěvu národní hymny. A opijemese z té velké radosti. Pokud snad prohrají, což by si neměli dovolit, stanou se předmětem našeho pohrdání, trenérovi bude nasazena psí hlava a národ se opije žalem, aby zahnal tu stršlivou depresi.
Další velká událost: pantáta Paroubek se omluvil národu za svůj nechutný projev ve kterém se zmínil o pravicovém puči srovnatelném s únorem 1948 poté, co navštívil včera našeho milostivého vladaře na Hradě. Současně vrtošivému staříkovi důrazně doporučil, aby jej jmenoval premiérem poté, co se to chlapci s gulami Topolánkovi nepodaří, o což se sám zaslouží. Velmi státnické, že? Pantáta a vůdce náš by pak nepochybně vytvořil koalici se zelenými a těch pár dalších hlasů by dodali komunisté. Koneckonců socanská erbovní růže je podpírána zeleným lístkem, že? I Václav Havel by měl radost.
Dnes se ale pantáta sejde s Topolánkem, aby to pak nevypadalo, že není konstruktivní a nesnaží se demokraticky o vyřešení zapeklité povolební plichty. Chtěl bych být malou muškou, abych mohl slyšet, o čem si tihle dva kohouti na českém hnojišti budou dnes kokrhat.
Armáda a NATO má dnes velký den: ministr obrany Karel Kühnl za US-DEU nacházející se již v žumpě politických dějin a zástupci rakouské zbrojovky Steyr podepíší smlouvu o dodání 199 (jako u Bati!) obrněných transportérů pro českou armádu. Za nejdražší zakázku v historii české a snad i evropské armády zaplatí stát z peněz daňových poplatníků něco kolem 23,6 miliardy korun. ODS i prezident protestuje, obří kontrakt by neměl podepisovat končící ministr, jehož strana propadla ve volbách. Uzavření smlouvy naopak podpořil premiér Jiří Paroubek. Jistě to v žádném případě neznamená - jak tvrdí někteří šibalové - že jsou za tím úplatky, které už byly vyplaceny. Pokud se tak stane, budou naši vojáci dokonale vybaveni a budou se tak moci kdykoliv dopravit bezpečně až k nepříteli. Jeden transportér přijde jen na 120 milionů. Je pro šest osob a tak se jeden náš vojáček poveze za pouhých 20 milionů českých v kase rakouského dodavatele. Tomu říkám pohodlí a bezpečí. V čem se povezeme my ostatní, až k nám naši vojáci nějakého toho nepřítele přilákají, je jasné: půjdeme pěšky za vozem.
Velký den je dnes také proto, že se k nám snad konečně navrátilo dlouho očekávané léto a teploty přestoupí i v následujících dnech dvacet stupňů. Přesto se šíří poplašné zprávy, že naše kultury okurek a rajčat již byly napadeny nepřítelem zvaným plíseň. Příroda se prostě brání proti cizákům dovezeným z Ameriky (týká se rajčat). Kde se tady vzaly okurky nevím, ale naši předkové je určitě nepěstovali. Pokusy nás zahrádkářů jsou tedy proti přírodě a měli bychom se vrátit pokorně k českému zelí, cibuli a česneku. Přeji krásný den a nezapomeňte osekat zítra nebo již dnes večer trávu, roste jako blbá.

9.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Sledujte mistrovství světa pomocí Microsoft Football Scoreboard.

Microsoft Football ScoreboardProžijte Mistrovství světa ve fotbale společně s naším týmem, hráči a aplikací Microsoft Football Scoreboard. Tento zábavný prográmek (3,5 MB) vám zajistí nejnovější zprávy a požadované informace pomocí jediného kliknutí tlačítka myši. Sledujte aktuální vývoj, kompletní přehled výsledků, informace o tom, co nás ještě čeká a žhavé novinky z místa dění. Žádný fotbalový fanoušek by si neměl nechat ujít příležitost sledovat tuto ojedinělou sportovní událost prostřednictvím tohoto prográmku. Zdarma ke stažení jen pro majitele ověřených Windows XP. Více na stránce Microsoft Football Scoreboard.

Google jako převaděč jednotek a kalkulátor.

Vyhledávací portál na adrese www.google.com má několik vlastností, které běžný uživatel většinou nepostřehne. Jednou z těch zajímavějších je možnost jednoduchého převodu hodnot veličin mezi různými měrnými jednotkami. Neméně praktická je možnost výpočtu různých matematických operací. Více na serveru ceskaskola.cz.

8.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Připravte se na zákon o provozu na komunikacích.

Až bude prvního července, bude pozdě. Pokusil jsem se vám to trochu usnadnit a tak si projděte ty hlavní novinky.
Pro cyklisty jsou důležité dvě změny:
Přilby: Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.
Předjíždění cyklisty: Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče jedoucí za ním. Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty.
Autosedačky: Zákon o silničním provozu dává výjimku používání dětských autosedaček vozidlům, která "zabezpečují přepravu dětí do mateřských nebo základních škol a na sportovní, kulturní nebo společenské akce, ovšem rychlost vozu je omezena maximálně na 70 kilometrů v hodině". Je-li v autě více dětí starších tří let, než je autosedaček nebo bezpečnostních pásů, může řidič s výjimkou dálnic vozit děti, aniž by byly připoutané. Všechny výjimky jsou platné do konce dubna 2008.
Kruhový objezd: Při vjíždění na kruhový objezd nedávat znamení směrovými světly. Novela zákona to výslovně zakazuje. Blikat pouze na výjezdu.
Další důležité změny:

  • celoroční povinné svícení.
  • policie má pravomoc na místě odebrat řidičské oprávnění.
  • pokuta až 5000 Kč (i opakovaně) za nedostavení se k projednání přestupku.
  • zákaz používat antiradar.
  • provozovatel motorového vozidla je povinen při vyšetřování přestupku sdělit policii, kdo řídil vozidlo.
  • městští strážníci budou moci měřit rychlost radarem a zastavovat vozidla.
  • příslušníci celní správy budou moci kontrolovat řidičský i technický průkaz a nejvyšší přípustnou hmotnost kamionů.
  • instruktoři autoškol nesmějí pít alkohol před cvičnou jízdou s žákem.
  • řidiči při zastavení v koloně na dálnici musí mezi sebou vytvořit nejméně tři metry široký pruh pro vozidla policie či záchranné služby.
  • v místech s méně než třemi jízdními pruhy nebudou smět kamiony předjíždět.
  • policisté budou moci zablokovat vozidlo, které řídil opilý člověk. Zablokování nebo odtažení auta bude hradit jeho vlastník nebo řidič.
  • za poplatek 500 korun bude možné expresní vydání řidičského průkazu do 5 dnů.

7.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Čtěte Metro už krátce po půlnoci.

Rádi si přečtete dnešní deník Metro? Na oficiálních stránkách www.metropoint.com se ale Metro ve formátu PDF stahuje poněkud hloupě přes tlačítka, kde nemůžete poručit, že byste nejraději chtěli použít svůj program pro download, například oblíbený GetRight. Nabízím vám proto adresu, na které příslušné číslo ve formátu PDF najdete, pokud si jí přiměřeně zmodifikujete aktuálním datem. Například dnešní úterní číslo má adresu http://www.metropoint.com/ftp/20060606_Praha.pdf. Můžete se pochopitelně na adresář http://www.metropoint.com/ftp/ podívat rovnou, ale varuji. Je tam tolik souborů, že byste to české vydání Metra hledali dosti obtížně. Ovšem pokud si chcete najít nějaké starší číslo, prosím. Hledejte vždy soubor obsahující slůvko Praha, nejnovější číslo bude vždy na konci seznamu, tedy dole. Jsou to soubory dosahující velikosti kolem 4 MB. Jsou tam i vydání "Moravia" a "Bohemia" většinou poloviční velikosti. Nová čísla deníku Metro se tam objevují krátce před a po půlnoci. Můžete si tedy přečíst Metro ještě u snídaně doma. A ptáte se, jak jsem ta Metra vlastně objevil? Je to prosté: použijte Google a hledejte "metro pdf site:metropoint.com". Bez těch uvozovek, pochopitelně.

6.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Předvolební sliby se plnit nebudou?

Je naprosto jasné, že žádná ze stran, které se dostaly do parlamentu, nebude schopná realizovat vše, co voličům slíbila. Pro pozorného pozorovatele a jednoduchého počtáře to ostatně bylo jasné už před volbami, kdy průzkumy preferencí neukazovaly masivní vítězství jedné ze stran. Naopak jsme v situaci, kdy bude velikým problémem vůbec sestavit vládu a hlavně získat souhlas parlamentu. Pokud se o vyslovení důvěry vládě bude hlasovat veřejně, je tu jen jedna cesta: ODS a ČSSD se musí předem zcela jasně dohodnout, že vláda bude podpořena například odchodem či spíše "nepřítomností" několika poslanců ČSSD. Uvažovat o tom, že by se podobného gesta dopustila KSČM je bezpředmětné. Jsou rozčileni a zklamáni velice špatným výsledkem a začínají mít pocit, že jim hrozí osud ODA nebo US-DEU. Závisí to jen na rychlosti, s jakou vymřou skalní důchodci, kteří jsou buď jejich členy nebo skalní voliči.
Musí se tedy začít obchodovat s politickými úplatky. Paroubek má šanci získat pro svoji partaj některá zajímavá místa v parlamentu a na ministerstvech i dalších státních úřadech nebo v dozorčích radách polostátních podniků. Žádné hotové peníze, žádné výhodné státní zakázky pro kamarády ČSSD, jen funkce, funkce, funkce. Pěkné fleky budou i v rámci přípravy a zajištění našeho budoucího předsedování Evropské unii. Paroubek by se měl rychle uklidnit, nasadit smířlivější tvář a začít vyjednávat. Pozici má dobrou, jen si jí nesmí pokazit. Značná moc mu zůstane a přitom neponese za nic odpovědnost.
Právě teď se sice Klaus sešel s Topolánkem, ale sestavením vlády jej ještě nepodpoří. Prezident je přece jen schopnější vyjednávač a pokud se sejde vzápětí s Paroubkem, je jasné, že se pokusí oba kohouty uklidnit a přimět k ustavení vlády společnými silami. Klaus na tom má svůj vysoce osobní zájem, protože současné poměry hlasů v parlamentu zaručují, že by mohl být znovu zvolen do funkce jen hlasy ODS a KDU-ČSL v dolní i horní sněmovně. Netouží proto nijak po nových volbách, ve kterých by se to mohlo zvrtnout.
Jedná se tedy o velký handl s politickými funkcemi "napříč politickými stranami". Paroubek bude poštěkávat i nadále tak dlouho, dokud tento politický obchod nebude uzavřen. A co my voliči? Budeme opět jen zírat, když nám naši politici opakovaně předvedou, jak se dělá politika. Budeme z toho něco mít? Pokud nejsou politici ODS hlupáci, pak se pokusí splnit alespoň své sliby směřující k drobným podnikatelům a samostatně se živícím živnostníkům: nižší daně, jednoduché daňové přiznání, zrušení minimální daně a zrušení registračních pokladen. S tím by neměli mít žádné velké problémy, protože i členové ČSSD, KSČM, KDU-ČSL i Zelených vesele podnikají. Tím by si ODS měla zajistit další přírůstek voličů pro příští volby. Bude třeba také provést úlitbu rodinám s dětmi a nezapomenout na důchodce. Žádné velké reformy zdravotnictví a důchodů se konat nebudou, však to čtyři roky počká. Státní dluh snad tolik neporoste, ale k jeho snižování nedojde. Nějaké peníze ještě zbyly v ČEZu a ČSA. Modleme se, aby vládu pravice nenapadlo privatizovat České dráhy nebo veřejnou dopravu ve městech, jako je Praha. Zelení nebudou při svém prvním vstupu do politiky nijak moc zlobit, Bursík se jako ministr životního prostředí bude muset nejdříve ze všeho postarat o dobrá místa pro všechny nezvolené kandidáty a další členy své strany. KDU-ČSl si bez obav dokončí nákup obrněnců, se kterým nakonec i ODS už předem projevila opatrný souhlas. Nakonec nás čeká docela hezká budoucnost s pokračujícím vzrůstem HDP, stabilní nezaměstnaností kolem deseti procent a vyrovnanou bipolární politickou scénou. Prostě jako ve známém pražském hostinci U dvou slunců. Na pivo nám snad ještě něco zůstane a tak si můžeme po starém českém zvyku zase zajít do hospody pořádně zanadávat na ty naše politiky, které jsme si tak pěkně zvolili. Jen kdyby už konečně bylo teplejší počasí, protože není nad posezení v zahradní restauraci.

5.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Teď už máme, co jsme chtěli. Kam se jen vrtneme?

Čechy volily převážně pravici a Morava levici. Skoro to vypadá, že čím dál na východ od Aše se to červená a rudne. Vůdce lidu Paroubek je ale rozhořčen, někteří zahraniční novináři dokonce konstatovali, že je rozzuřen svým osobním neúspěchem ve volbách. Poté, co mu došlo, že asi nedá dohromady alespoň 101 hlasů, tvrdě zaútočil (cituji): "ODS se neštítila porušení mnoha zákonů a učinila tak záměrně čtyři dny před volbami, aby toto evidentní a opakované porušování právního řádu nemohlo být do voleb prokázáno. Pod heslem vítěz bere vše spoléhá ODS, že se rychle ujme moci a spolu se svými agenty, přisluhovači zajistí těmto osobám beztrestnost. Toto já a sociální demokracie nedopustí.
Cítím povinnost oznámit, že demokracie v této zemi utrpěla tvrdý zásah srovnatelný snad jen s únorem 1948. Jen s tím rozdílem, že hrozí modrá totalita."

Odvolává se přitom na volební zákon 247/1995 Sb., kde se v paragrafu 16 praví:

(2) Volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech a politických stranách nebo koalicích, na jejichž kandidátních listinách jsou uvedeni, zveřejňovány nepravdivé údaje.

Žádné konkrétní sankce zde ale definovány nejsou, zejména se nehovoří o možnosti anulace voleb. Paroubek by ale rád vyvolal nové volby, protože doufá, že tentokrát půjdou volit jen zatvrzelí příznivci KSČM a ČSSD, ostatní pak budou líní zvednout zadek a on slavně zvítězí.
Jak víte, naše poslanecká sněmovna má 200 poslanců, kteří jsou voleni na dobu čtyř let. Volby do Poslanecké sněmovny se konají podle zásady poměrného zastoupení ve volebních krajích na území České republiky. Volebními kraji jsou vyšší územní samosprávné celky vymezené zvláštním právním předpisem.
O zjištění počtu poslanců zvolených ve volebních krajích se v zákoně hovoří takto:

Na základě výsledků hlasování převzatých z volebních okrsků a zvláštních volebních okrsků u pověřených obecních úřadů podle § 43 zjistí Český statistický úřad celkový počet platných hlasů, které byly ve všech volebních krajích odevzdány pro všechny politické strany, politická hnutí a koalice, a vydělí ho počtem poslanců. Číslo takto vypočtené a zaokrouhlené na jednotky je republikovým mandátovým číslem.[zaokrouhluje se směrem nahoru?]
Republikovým mandátovým číslem dělí celkový počet platných hlasů odevzdaných v každém volebním kraji. Celé číslo takto vypočtené je počtem mandátů, které připadají jednotlivým volebním krajům. Nebyly-li takto rozděleny všechny mandáty, připadnou zbylé mandáty postupně volebním krajům, které vykazují největší zbytek dělení. Při rovnosti zbytků rozhoduje los.

Dále pokračuje zákon úžasným matematicko-logickým paragrafem 50 nazvaným Scrutinium, který se přiznám, nechápu. Přesahuje to moje možnosti. Uvádět zde jeho celé znění nemá smysl, vy chytřejší si to přečtěte sami v zákoně. A právě tento mechanizmus určený ke zjištění počtů křesel pro jednotlivé politické strany přinesl nečekaný výsledek 100:100, ačkoliv součet procent hlasů pro do parlamentu vstupující strany rozdělené na levici a pravici je 35.38(ODS)+7.22(KDU-ČSL)+ 6.29(Zelení)=48,89 procent pro možnou koalici pravice a 32.32(ČSSD)+12.81(KSČM)=45,13 procent pro levici.
Pokud bychom poměr 48.89:45.13 aplikovali na prosté rozdělení mandátů, pak by například prajednoduchý vzorec dle selského rozumu vypadal takto: 200/48.89+45.13=200/94.02=2.127... (koeficient pro jeden mandát). Po vynásobení zjistíme, že pravice a střed by měla získat 48,89 * 2,127...=104 mandátů, levice pak 45,13 * 2,127...=96 mandátů, tedy přesně v poměru hlasů daných těmto stranám voliči: 104:96. Propočty podle našeho volebního zákona ale vycházejí zcela nesmyslně v poměru 100:100, tedy v našem případě zcela zřetelně v neprospěch pravice o čtyři mandáty. Proč tomu tak je, je třeba se ptát našich zákonodárců a volbeních "matematiků".
Stejně tak je záhadou, proč máme od počátku sudý počet poslanců. Tím bylo od počátku zaděláno na problém, ve kterém jsme teď až po kolena. A budeme v tomto "výkalu" našich zákonodárců ještě více v době, kdy na našem politickém kolbišti zůstanou v parlamentu jen dvě strany, tak jak je tomu v Británii nebo v USA. V podobném svrabu se ocitli v minulosti již například Švédové (které nám Paroubek často dává za příklad), kteří pak ihned změnili počet poslanců na lichý. Napadlo by snad někoho poslat na Měsíc či Mars posádku se sudým počtem členů? Nebo sestavit jakoukoliv komisi, radu či výbor se sudým počtem členů? Ani náhodou.
A tak si naši politici v čele s prezidentem teď mohou akorát tak hodit korunou nebo tahat dřívka, kdo se ujme vlády. Další netradiční metodou je koupit si některého poslance ČSSD nebo ODS, aby přešel k protivníkovi ať už veřejně nebo tajně.
Jsou tady ovšem i jiné varianty řešení naší vládní krize: ČSSD a KSČM se podle metody Klementa Gottwalda z roku 1948 spojí do jedné strany (otevřená koalice by vypadala blbě) a Zelení, věrni svým zakladatelům z řad StB, se k nim přidají. Ani lidovci by nezůstali pozadu, musí se držet své tradice být v každé jakékoliv vládě a také je třeba dokončit ten výhodný obchod s obrněnými transportéry. Pak nebude co počítat a máme co jsme chtěli: vládu Nové Národní fronty, ODS utře nos. Kapitalizmus bude podruhé v naší historii slavně poražen a nejméně polovina národa bude spokojena. Asi by k nám přestaly proudit západní investoři, ale mohli by je nahradit třeba ti z východu. Neutuchající zájem má Rusko a rudá Čína. Ještě jste si nepodali přihlášku do ČSSD?

4.6.2006 [Trvalá adresa článku.]

Koho budete dnes volit?

Poradím vám naprosto spolehlivě: jste-li člen KSČM, buďte v klidu. Vaše strana to má v parlamentu jisté a tak ani k volbám jít nemusíte. Máte-li nějaké to cukání jednou směrem do leva a jindy zase doprava, nenávídíte Klause a jste z venkova či fandíte Vatikánu, určitě jděte k volbám, vaše slábnoucí KDU-ČSL vás potřebuje. Jste-li ale z města, tak trochu ekolog, třeba i s anarchistickými sklony, zkuste volit zelené, tím se snad žádného velkého zločinu nedopustíte. Podnikatelé všeho druhu a hlavně ta masa těch drobných podnikajících na živnostenský list to má jasné: volí ODS, protože slíbili, že okamžitě zruší ten nesmysl s registračními pokladnami, které by pro ty nejchudší znamenaly investici nejméně 30 tisíc českých na pult prodejcům tohoto nesmyslu. ODS volí také důchodci, kteří nikdy nebyli členy KSČ a těší se na zvýšení důchodu o celou tisícovku. Bývalí komunisté, odborářští funkcionáři a všichni ti, kteří mají rádi v čele státu velkého vůdce malé postavy volí ČSSD. Narkomani a milovníci čtrnáctiletých roštěnek volí US-DEU, i když udělají lépe, když si zapálí a budou v klidu, protože tahle strana se do parlamentu nedostane. Podle mě to ale nemají jisté ani zelení, protože je to strana vnitřně nejednotná, ve které právě proběhl pokus o levicový puč vedený lékárnicí Holubovou. Filmaři v žádném případě nevolí ODS ani ČSSD, protože to jsou ti, kteří způsobili, že bude méně peněz na honoráře. Všem majitelům psů a koček (podle velice neúplných statistik se jedná až o polovinu národa) bych doporučil volit ODS, protože to jsou většinou důchodci a tak by mohlo být více peněz na dobroty pro jejich miláčky. A koho budu volit já? Je to prosté: moje děti jsou velice drobní podnikatelé a doufáme, že budou zrušeny ty pitomé registrační pokladny. Celý obchod máme na třech počítačích včetně účetnictví, skladu, prodejních statistik, prodejny a internetového prodeje a museli bychom vyhodit oněch nejméně 30 tisíc českých za pitomost, která by nám to celé dokonale rozhodila a další peníze by nás stály nové programy. Více o registračních pokladnách si mohou drobní podnikatelé přečíst v mém starším článku zde.
Vypadá to, že bude dnes konečně lepší počasí, slunce září a to už se naši čeští chataři třesou na to, jak budou sekat jarní trávu, sázet kedlubny a jiné ekologické dobroty. Přátelé, ano. Konáte dobro, ale cestou se prosím zastavte ve volební místnosti, mají tam otevřeno už od 14 hodin a tak to přece nijak neomezí vaše občanská práva na odpočinek. Pěkně si splňte svoji občanskou povinnost a přestaňte si konečně zvrhle užívat té naprosté občanské svobody, kdy se domníváte, že nejlepší je se na ty politiky vykašlat. Koukejte si je zodpovědně vybrat a po volbách sledujte, zdali jste se sekli úplně nebo jen částečně. Přeji krásný den a sejdeme se v průvodu, pardon, ve volebních místnostech.

2.6.2006 [Trvalá adresa článku.][3.6.2006 - Tisková oprava: Holubová je lékárnice, nikoliv hérečka. Té se omlouvám!]

Je to hrůza, co budeme dělat? Hrozí nám pravicový puč!

Dlouho jsem nechápal, v jakém nebezpečí je naše těžce vydobytá demokracie. Teprve náš vůdce, náš skvělý premiér osvítil moji mysl jasným plamenem! Tou stvůrou, která deptá arsenálem násilí, demagogie a manipulace jeho rodnou stranu (ČSSD, pochopitelně, ale i jeho původní rodnou stranu, KSČ - nyní KSČM) ve snaze získat moc a dostat se k mým úsporám, (běda, ODS chystá znárodňování bank!?), k mým daním (naštěstí žádné neplatím), k mému důchodu (třikrát běda!), tou stvůrou je ODS! A co víc: hrozí mě prý veřejné ostouzení, při němž budou pomocí pomluv vláčet mě i mé rodinné příslušníky bulvárním tiskem ve snaze zastrašit mě, společensky mě zničit a případně mě i bez důkazů soudit. A tohle všechno ODS završí tím, že na mě pošle Macka a jiné pravičáky, aby mě před televizními kamerami lživě obvinili a zfackovali. Volám proto k mému ubohému a klamanému národu s naším vůdcem: Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS! Vedení ODS pochopilo, že ve veřejné diskusi o sociálních otázkách a ekonomickém rozvoji je odsouzeno k porážce. Rozhodlo se proto v závěru volební kampaně sáhnout do arzenálu násilí, demagogie a manipulace. Společně jsme se stali svědky toho, že vedení ODS:
• Kriminalizuje své politické odpůrce, a to i pomocí zneužívání některých policistů;
• Obviňuje své politické odpůrce bez důkazů a veřejně je skandalizuje;
• Zbavuje obviněné faktické možnosti bránit se.

Obejdu proto všechny své sousedy v našem domě a osobní agitací je přesvědčím, abychom šli všichni zítra k volbám a manifestačně tam volili ČSSD! Nemůžeme přece připustit, aby nám vládli ti zatracení a lstiví pravičáci. Musíme postavit hráz tomu zběsilému a nelítostnému kapitalismu, o kterém jsme se naivně, žijíc v poklidném závětří Československé socialistické republiky, domnívali, že nám poskytne lepší život. Místo toho jsme byli nemilosrdně vrženi do tržního hospodářství a každý desátý z nás ztratil práci, kterou nám doposud poskytovala tak velkoryse naše komunistická strana. Soudruh Paroubek se přesto snaží vybudovat v našem okleštěném Česku socialismus a proto jej musíme všichni podpořit, aby mohl dále realizovat své smělé cíle. Proto říkám společně s ním:
K tomu však potřebujeme jedno: vítězství ve volbách! Vyzývám vás proto – braňme společně demokracii před pučistickými praktikami ODS! Přijďte v pátek a sobotu k volebním urnám a postavte hráz snaze ODS zmocnit se vlády a Vaší svobody!

Nikoliv, přátelé, ještě jsem nezešílel. To jsem se jen na okamžik ocitl pod magickým vlivem státnické rozhodnosti našeho premiéra, našeho vůdce. Věřím vám, milí spoluobčané, že skutečně nezklamete a vyberete si tu správnou stranu, abychom jak se lidově říká, po volbách neupadli na držku.

1.6.2006 [Trvalá adresa článku. V textu jsou použity citáty z premiérova otevřeného dopisu občanům.].

Polostátní ČEZ utrácí peníze vydřené z českých odběratelů.

Stálý růst cen elektrické energie v Česku směřuje k hlavnímu cíli vedení společnosti: rozšířit evropské panství ČEZu co nejvíce a co nejrychleji před privatizací. Probíhá identický proces jako před privatizací ČESKÉHO TELECOMU, kdy se veškeré prostředky vrhly do často až nesmyslného zadrátování pevnými linkami celého území republiky. Telefon si tak mohl zavést i ten poslední chatař kdesi u lesa.
Společnost ČEZ dokončila nákup dvou polských elektráren Echo a Skawina. Americké firmě PSEG Global za majoritní podíly ČEZ zaplatí 383 milionů dolarů. Celková investice činí 10,8 miliardy korun! Tento krok je podle mluvčí ČEZ Evy Novákové největší českou investicí v zahraničí. Obě elektrárny se nacházejí nedaleko Dětmarovic a Energetiky Vítkovice, které patří do skupiny ČEZ, což prý umožní šetřit některé náklady. Do privatizace zbývá ČEZu ještě dál zvýšit ceny elektřiny na "evropskou" úroveň. Neproběhne ovšem žádné zdražení, bude to jen deregulace směrem nahoru... To bude mít pochopitelně vliv i na ceny potravin a tak budeme vbrzku platit za životní potřeby stejné ceny, jako v zemích staré EU a budeme dokonale připraveni na přechod měny na euro. Žádný cenový kolaps se konat nebude, jen nepatrné zaokrouhlování v řádech centů. Podrobně zdražování ceny elektřiny rozebírá Alena Adámková v článku Cena české elektřiny se bude určovat v Lipsku na serveru Euroskop.cz.
Zvláštní na tomto celém "deregulačním" procesu je chování českých zaměstnanců, kteří nestávkují za vyšší mzdy. Bude to tím, že vedení rozhodujících odborových ústředen je personálně spojeno s vládnoucí ČSSD. Pokud jde o důchodce, ti jaksi z principu stávkovat nemohou. Jedině demonstrovat, například pořádáním pochodů s tlučením do prázdných hrnců. Naše policie by se ale s takovým narušováním veřejného pořádku spolehlivě vypořádala.

31.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Jsou CD a DVD věčná?

Doporučuji si "prečítať" článek Zapísané dáta na CD vydržia menej, než by sme čakali. Mýtus alebo realita? na www.zive.sk. Nejspíše budete překvapeni. Musím ale potvrdit, že se stará vypálená CD opravdu někdy nedají vůbec přečíst a že do hry vstupuje i další prvek: na nových počítačích nenajdete klasickou CD jednotku, ale jen DVD. A taková superrychlá mechanika se stává dalším rizikem, že svoje stará CD nepřečtete. V závěru autor článku doporučuje archivy uložit raději na velkokapacitním disku, což je dnes za pár peněz. Opět se musím proto pochválit za svoji strategii, kdy již od dávných časů v každém svém dalším počítači mám nejméně dva disky: jeden "menší" na systém a další větší na data. Má to řadu výhod, mimo jiné při občasné obnově woken můžete v klidu disk C: znovu přeformátovat, což mu jenom prospěje.

31.5.2006 [Trvalá adresa článku].

Vyzkoušejte si Office 2007 zdarma.

Microsoft vydal 23.5. druhé betaverze svých klíčových produktů: operační systém Windows Vista a kancelářský balíček Office 2007, který má být na trhu koncem roku. Betaverze Windows Vista je přístupná jen předplatitelům MSDN nebo Microsoft Technet. Účastníci konference WinHEC 2006 (Windows Hardware Engineering Conference), druhou betaverzi získali zdarma na DVD.
K Office 2007 Beta 2 se může dostat prakticky každý. Stačí si ho zdarma stáhnout. Pokud nemáte Microsoft Passport Network, budete muset vyplnit dotazník. K dispozici ke stažení jsou Beta 2 verze těchto produktů: Sada Microsoft Office Professional Plus 2007 (obsahuje Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, InfoPath)- 450 MB, Office Visio® Professional 2007, Office Outlook® 2007 with Business Contact Manager, Office Project Server 2007, Office Project Professional 2007, Office Groove® 2007, Office Groove® Server 2007, Office Language Pack 2007 – German, Office OneNote® 2007, Office SharePoint® Designer 2007, Office SharePoint® Server 2007 - Enterprise, Office SharePoint® Server 2007 - Enterprise(x64), Office Forms Server 2007, Office Forms Server 2007 (x64), Windows SharePoint Services a Windows SharePoint Services(x64). Budete se divit, ale základní Microsoft Office Professional Plus 2007 jsem přes CDMA stáhnul pomocí GetRight za 3 hodiny bez jediného přerušení.
Podrobná recenze Jana Šindeláře je na Zive.cz. Problémům s bezpečností účtů Microsoft Passport Network se věnuje Otakar Schön rovněž na Zive.cz.

30.5.2006 [Trvalá adresa článku].

S katolíky nejsou žádné žerty!

Česká katolická církev je pohoršena způsobem, jakým prý čítanka pro žáky osmých tříd a víceletých gymnázií sděluje žákům události kolem narození Ježíše a požaduje, aby byla tato čítanka urážející křesťany stažena ze škol. Skandál vyvolala pasáž s ukázkou z knihy Françoise Cavanny "Písmo". V úryvku, který slouží jako příklad literárního stylu zvaného travestie, autor například píše: "Bůh svede Pannu Marii, spíše z politických důvodů než z vášnivé lásky, a udělá jí dítě. Josef, dívčin snoubenec, je v podstatě dobrotisko a smíří se s domácností ve třech, ačkoliv se nemůže zcela zbavit návyku otevírat dveře od skříně, aby uviděl, zda se tam neukrývá Bůh v podvlékačkách. Panna Marie porodí za žalostných hygienických podmínek."
Co je to vlastně ta travestie? Travestie - ponecháno vážné téma, pojednáno způsobem triviálním, nevážným (až společensky neúnosné výrazy); objevují se již v antice; vulgární ráz; na veřejnosti - hlavní hrdina: hlupák, šašek. Jiná definice: Travestie - zpracovává vznešený námět přízemním, směšným způsobem, Je to žánr humoristické literatury, zpracovává vážné nebo vznešené téma zlehčujícím až karikujícím stylem. Travestie jako žánr vznikla za renesance (F. Berni) a rozvinula se zejména v osvícenství (v české literatuře J. P. Koubek: Básníkova cesta do pekel).
Překlad Cavannovy knihy Písmo byl nominován na udělení ceny Magnesia Litera za rok 2004, knihu přeložil Dušan Havlíček a vyšla v nakladatelství Paseka. Recenzenty je také označována jako "grandiózní blasfemie či monumentální neznabožský apokryf" (blasfemie - urážení, zesměšňování, rouhání). Ke koupi je například na vltava.cz. Velice pěknou recenzi napsal Marigold (Vít Schmarc).
Zdá se, že nejen muslimové nesnášejí zlehčování jejich proroka a víry, přidali se také katolíci, kteří jsou na téma neposkvrněného početí panny Marie a záhady kolem skrytého (nepoznaného) života Kristova alergičtí od pradávna. Faktem je, že před pár sty lety by bylo nakladatelství, které vydalo čítanku, za toto kacířství vypáleno a na hranici by skončil i autor ukázky pan Cavanna, pokud by byl na živu. Dnes by k uklidnění pana kardinála postačilo, kdyby se čítanka stáhla ze škol a spálila na hranici. Hezké místo by bylo před pražským arcibiskupským palácem na Hradčanském náměstí před vchodem do Hradu. Turisté by měli skvělou zábavu. Dovoluji se v této souvislosti odcitovat jedno prvorepublikové předvolební heslo: "Volte voly, volte krávy, jen nevolte klerikály!". A další předválečné heslo je také pěkné: "Ve dne lhal, v noci krad… sociální demokrat!". A pak že je dnes předvolební kampaň vulgární.

29.5.2006 [Trvalá adresa článku].


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.