CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 432 - 1.2. - 28.2.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
ARCHIV
Home MINULÉ ČÍSLO GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Džamila zase do toho šlápla.

Ministryně Džamila Stehlíková (Strana zelených) zase šlápla vedle. Je totiž přesvědčena o tom, že v Česku nastal čas na zahájení celospolečenské debaty o adopcích dětí homosexuálními páry. Podle ní by měly být adopce v budoucnu umožněny. Stehlíková to uvedla v on-line rozhovoru na zpravodajském serveru Novinky.cz. Podle ní je diskuse o osvojení párem gayů či lesbických žen zapotřebí i proto, že v ČR velký počet dětí vyrůstá v ústavech, což podle zasvěcených odborníků není pravda, protože počet žadatelů o adopce převyšuje počet dětí, u nichž je adopce možná a nebrání tomu žádné právní důvody. Džamila se po neúspěšném pokusu získat pár milionů z peněz daňových poplatníků na zaplacení domů Romů přesídlených Čunkem vrhá do dalšího nelítostného boje za práva občanů ve snaze si napravit svoji politickou reputaci. Místo nebohých Romů si tentokrát vybrala "utlačované" homosexuály, kteří nemohou mít děti přirozeným způsobem a tak je jim třeba pomoci. Vlastní děti by pochopitelně dokázali zplodit alespoň někteří s velkým přemáháním (muži) či pomocí umělého oplodnění (ženy). Muži bez varianty nevhodného styku s ženami nebo dokonce soužití ve falešném manželství by se mohli jedině klonovat, což je sice dnes pravděpodobně již možné, ale zakázané, leč by se Džamila pustila do boje i na této frontě. A tak by raději děti rádi adoptovali nejlépe pod heslem "Vychováme děti kvalitněji než heterosexuálové!" Někteří odbornícim se obávají, že pokud by dva muži adoptovali chlapce, výskyt homosexuální orientace by se díky domácímu příkladu mohl v naší společnosti zvýšit. Netuším, jaký vliv by měla adopce dívky do "rodiny" dvou mužů. Možná by v dospělosti odmítala počít a rodit s poukazem na to, že je to překonaná věc a zbytečné utrpení pro ženu a chtěla by se stát mužem. Jak by dopadl chlapec vychovaný dvěma ženami si netroufám hádat. Pokud by se vyvinul jako heterosexuál, toužil by třeba po sexuálních hrátkách v rámci švédské trojky nejlépe se svými "matkami", v opačném případě by se chtěl nechat přeoperovat na ženu. V každém případě nám Džamila ukazuje, kde jsou ta správná témata boje za lidská práva a co je třeba v naší společnosti v této oblasti co nejdříve vyřešit. Bravo, Džamilo, držím ti palec! Jako další téma navrhuji, aby ses vrhla na prosazení práv zvířat dědit přednostně po svém páníčkovi, zejména pokud by si páníček či panička svého mazlíčka adoptovali. Koneckonců je obecně známo, že pes je nejlepším přítelem člověka a často lepším přítelem, než jsou vlastní děti. Milovníkům sídlištních psů přeji krásnou procházku a dostatek papírových či igelitových pytlíků.
28.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Konečně budeme moci sledovat televizi i na WC!

"Propojení mobilního světa s internetem a zábavou je jedním z nejdůležitějších trendů současného mobilního světa", píše jeden z mobilních proroků pan LODL v lidovkách. Firemní časopis T-Mobile nazvaný Professional nám již v roce 2005 líčil zářnou budoucnost mobilní televize na straně 16 zcela jasně: "Začíná den… …a Roman si na mobilu naladí televizní kanál sledující aktuální stav počasí, příští týden totiž odjíždí na týden lyžovat. Přímo z předpovědi pro lyžařská střediska klikne na interaktivní odkaz a objedná si zasílání MMS předpovědi pro Dolomity. Do oblíbených adres si ukládá odkazy na webové kamery, jež sledují fronty u jednotlivých vleků. Po cestě do práce přelétne přehled nejdůležitějších zpráv ze světa informačních technologií. Zjišťuje, že ve čtyři odpoledne bude hostem jeho oblíbené zahraniční zpravodajské stanice samotný šéf nejmenovaného koncernu. To si nemůže nechat ujít, a tak si nastavuje automatické nahrání relace na integrovaný pevný disk, aby si ji mohl v klidu vychutnat cestou domů." Ach Romane,miláčku, to je úžasné a neuvěřitelné! Po neúspěšných MMS zprávách bude DVB-H (H jako "hand") dalším neuspěšným pokusem nějak postrčit stagnující prodej mobilů a k nim přidaných produktů kupředu. Každý má u nás už nejméně jeden mobil a výrobci spolu s prodejci by nám chtěli vnutit docela nový pro sledování televize. Podle ověřovacích pokusů firmy T-Mobile se prý dá očekávat zájem o sledování televize na mobilech především při cestách do zaměstnání a zpět ve veřejných dopravních prostředcích. Můžeme podle těchto nejistých prognóz očekávat, že cestující již nebudou na sebe zhnuseně zírat jako doposud, ale budou čučet do miniobrazovčiček svých mobilů masírováni reklamou a politickými souboji. Obávám se, že má ale obyvatelstvo již plné zuby placení všelijakých paušálů za telefony, za televizi doma a za internet. Dokonce raději posílají sms zprávy místo telefonování. Prorokuji, že zájem o mobilní televizi bude minimální a celý projekt během krátké doby zdechne. Optimistické prognózy rádobyodborníků na mediální masáže obyvatelstva nikdo nevyslyší a tak si mobilní televizi pořídí jen sběratelé všech možných hi-tech novinek, aby se mohli svým přátelům pochlubit s tímto novým šperkem ve své sbírce neužitečných hraček.
Neprosadí se ani s tím spojovaná mobilní videotelefonie. Telefon se celosvětově prosadil právě pro jistou videoanonymitu, jakési poloviční soukromí při vedení dialogu. Jen obtížně by manžel přesvědčoval manželku, že je ještě v zaměstnání, když by se za ním v pozadí míhaly kolísavé stíny návštěvníků baru nebo dokonce sličné tvary jeho přítelkyně převalující se v posteli. Ano, jistou roli již teď sehrávají firemní videokonference, které poněkud snížily nutnost cestování za zákazníky či obchodními partnery. Pro ty ale není nutné zavádět mobilní technologii, naopak se v nich využívají velké obrazovky a rychlé kabelové spojení.
O tom, že multimédia jsou pro další rozvoj mobilního byznysu považována za velmi důležitá, svědčí prý i projekt Sundance Film Festival – Global Short Film Project. Pod patronací Roberta Redforda a světoznámého festivalu nezávislých filmů bylo ve světové premiéře představeno pět krátkých filmů natočených věhlasnými režiséry přímo pro mobilní telefony. Tyto krátké filmy jsou natočeny profesionálními tvůrci s profesionálním vybavení, a tedy ve špičkové technické kvalitě. Jak si ale tuto kvalitu mohou vychutnat majitelé videomobilů s obrazovkou o úhlopříčce několik palců? Celé slavné DVB-H není nic jiného než pokus vytáhnout vám další peníze z kapsy za produkt, který vás bude krmit především reklamou. Ale co, namítnete, přepnout se na jiný kanál bude dílo okamžiku. Ale ouha, ono jenom nastartování mobilu pro příjem DVB-H trvá až 40 sekund a přepínání kanálů několik sekund. A budete jen nabíjet a nabíjet akumulátor, protože jinak si vysílání moc dlouho neužijete. Přeji vám krásný den a chladnou hlavu při nákupu nějaké té nové hi-tech hračky.
27.2.2007 [Trvalá adresa článku.]


Globální opulentní snídaně na mém stole.

Otevřel jsem si dnes ráno pravý řecký jogurt, který mě moje milá ženuška včera přivezla letadlem z Londýna, abych jej konečně také ochutnal, když tak nesnáším lítání po světě. Koupila jej tam u místního Řeka, který si pravé řecké jogurty necháva denně dopravovat letecky přímo z Řecka. Doufám, že to mléko, z kterého Řekové jogurt vyrobili, je opravdu řecké, podle viněty pochází od krávy, tedy od řecké krávy. Kde byl vyroben umělohmotný kelímek na jogurt, se mohu jen dohadovat. Nejspíše pochází z nafty dovezené z Perského zálivu. Hliníkové víčko v Řecku nejspíše nevyrobili, mohu jen doufat, že není z Australského bauxitu dovezeného do Kanady, odkud hliník putoval zpět lodí na hrubé vyválcování do Austrálie, aby jej pak do tenka vyválcovali v Německu a poté dovezli kamionem do Řecka. Kudy cestovaly různé barvy použité na kelímku a víčku nebudu raději spekulovat. K jogurtu jsem si dal ale něco skutečně domácího: koláč, který jsem včera upekl. Ale ouha! Mouka se také jistě pěkně projela po našich silnicích od okamžiku, kdy byla ještě jako pšenice sklizena kombajnem. Vajíčka, která jsem použil na koláč, pocházela z Polska, sůl z Maďarska. Ale cukr byl přece český! Tedy zatím, snad, dokud nebudeme dovážet lacinější odněkud z EU, kde je ho nějak moc. Meruňky na koláči jsou ale určitě domácí... ale, pravda, přivezl jsem je autem zavařené do sklenice onehdy od mého bratra z jeho zahrady na Moravě. Elektrický proud, který koláč upekl ale přece nemá z dopravou nic společného! Ale má. Na počátku jeho výroby je povrchový uhelný důl, který celý stojí a padá s dopravou všeho druhu.
Když jsem se tak zamyslel nad tím, co by se stalo, kdyby se všechno kolem mě náhlým trikem vrátilo na místo svého původu, došlo mi, že by nezůstal ani kámen na kameni a já bych sám seděl nahatý na dvoře porodnice. Moje matka tam totiž díky neexistenci automobilové dopravy za Hitlera došla pěšky z našeho bytu na Vinohradech. Jak jsem tak žvýkal koláč a olizoval pravý řecký jogurt, nějak mě přestalo chutnat. Zdálo se mi, že to všechno nějak páchne po naftě.
26.2.2007 [Trvalá adresa článku.]


Westernizace demografického chování obyvatel České republiky.

Co říkáte takovéhle definici: podle sociologů se westernizací myslí liberalizace chování, jejímž jedním z projevů je pluralizace rodinných forem a to zejména ve smyslu posunu k typu kohabitace (=soužití, také soulož), která alternuje rodinu s dětmi legalizovanou sňatkem (uf!!!). Za nositele uvedených změn bývají považováni postmoderně orientovaní lidé s vyšším vzděláním. Tyto "úvahy" odborníků vycházejí ze skutečnosti, že v řadě zemí se současně snížil počet sňatků a narostl podíl dětí narozených mimo manželství.
V České republice vzrostl počet dětí narozených mimo manželství mezi roky 1986 a 2005 o 22 517 (z 9 892 v roce 1986 na 32 409 v roce 2005). Počet dětí narozených v manželství se snížil o 53 662 (ze 123 464 v roce 1986 na 69 802 v roce 2005). Největší váhu v nárůstu mimomanželsky živě narozených, o 16 589, představují děti narozené svobodným ženám (6 862 v roce 1986 a 25 753 v roce 2005). Ženy se základním vzděláním porodily 14% dětí jako svobodné v roce 1986 a 60% v roce 2005. U vysokoškolaček byly tyto hodnoty ve stejných letech 2% a 11%. Podíl dětí narozených mimo manželství nepřesáhl v České republice 10% od druhé světové války do konce osmdesátých let dvacátého století, poprvé až v roce 1992, v roce 2005 to bylo již 31,8%.
Padlo evidentně tabu, podle kterého bylo narození dítěte svobodné ženě považováno za společensky neúnosné a zahanbující. Statistici nám ale nedokáží odpovědět na otázku, jaký podíl tvoří děti narozené v neformálním, ale pevném partnerském svazku rodičů, kteří neuzavírají manželství zcela záměrně s cílem vydolovat ze státní pokladny co nejvíce peněz. Sociální a mateřské příspěvky poskytované svobodné matce totiž zejména v nižších příjmových skupinách obyvatelstva převyšují ztrátu, kterou "utrpí" svobodný otec dítěte na daních, případně oba, protože nemohou využít způsob společného zdanění příjmů manželů. Typická otázka z internetové diskuze: "Chci se zeptat, s přítelem plánujeme dítě, ale brát se nechceme. Můžu požadovat sociální podporu jako svobodná matka? S přítelem bydlím v jedné domácnosti, ale trvalé bydliště mám u rodičů. Vím, že to lze nějak obejít, tak aby jsem dostala více peněz. Děkuji za odpověď. L." Na takové sociální chování státní aparát často reaguje s cílem ochránit peníze daňových poplatníků. V některých okresech dokonce správa sociálního zabezpečení dělá přepadovky v domácnostech matek, které čerpají podporu v mateřství po dobu 37 týdnů a snaží se "nachytat" otce doma - někdy se dokonce i ptají u sousedů.

Některé svobodné matky se dnes dostávají dokonce do pozice sociálního vzoru:
Norský korunní princ Haakon se hodlá se svou přítelkyní Mette-Marit Tjessemovou Höibyovou oženit a zásnuby budou možná ještě před Vánocemi. Budoucí norskou královnou se tak stane svobodná matka s tříletým synem, jejíž bývalý partner byl souzen za obchodování s drogami. Vztah k této dívce s pohnutou minulostí přiznal 27 letý norský následník trůnu letos v květnu, kdy o své lásce ke stejně staré bývalé číšnici promluvil z obrazovky, aby učinil konec šířícím se pověstem.

Mám jasno - budu svobodná matka! Jediná informace, kterou byla ochotná svěřit novinářskému diktafonu, však stála za to. Zuzana totiž chce mít kupu dětí, ale vdát se prý rozhodně nehodlá. "Vím to jistě. Jednou budu svobodná matka a už se na to těším," tvrdí rezolutně zpěvačka Zuzana Norisová.

Jaké to je být v Čechách svobodnou matkou? "Nejsem typická svobodná matka. Nemám problém svou dceru uživit a také mám partnera, i když ho nemedializuju. Opravdové svobodné matky mají asi těžký život, mně chybí jen ten papír," říká hvězda bílého sportu Kateřina Neumannová.

Spojené státy již zvolily svou zpívající SuperStar. Stala se jí devatenáctiletá maminka Fantasia Barrinová ze Severní Karolíny, která sama vychovává dcerku. Svůj hlas jí odevzdalo více než 65 miliónů televizních diváků. "Bojovala jsem především kvůli tomu, abych své dcerce mohla dopřát lepší život," prohlásila Barrinová.

"Nechme otázku toho, kdo je otcem mého dítěte, na otci mého dítěte. Já vám to tady a teď nebudu ani potvrzovat, ani vyvracet. Já se z té situace a události velice raduji, jsem šťastná a těším se, jsem svobodná, jsem připravená zůstat svobodná matka a převzít plnou odpovědnost za výchovu svého dítěte," odpověděla tisku místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Lucie Talmanová poté, co premiér Topolánek oficiálně oznámil, že s ní žije.

Na závěr inzerát bez komentáře a opravy gramatiky: Žena 34 let, střední vzdělání, Praha, rubrika Vážné seznámení / Ona hledá jeho : "Jsem svobodná matka se sedmiletím synem a hledáme někoho kdo by nás mohl ještě mít rád moje zalíby jsou cestování,příroda a tak podobně."
23.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Co je to outlet, clearance, return clothing, overstock, stocklots?

Outlet (aneb clearance, return clothing, overstock, stocklots, stockware, end of season stock, ex-chainstore and catalogue atd.) jsou NOVÉ NEPRODANÉ ODĚVY, vyřazené z anglických obchodních domů a zásilkových firem vždy po ukončení sezóny. Trh s textilem outlet původně vznikl v Anglii a USA, odkud se stále rozšiřuje do celé Evropy, Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Samozřejmě se také jedná o nové, nepoužité zboží, bohužel u některých kousků oblečení chybí visačky a někde je ustřižena i cedulka se značkou výrobce. Výrobce se tím pojišťuje proti tomu, aby se toto zboží dostalo zpět do značkových obchodů za původní ceny.
Jedná se o oblečení vyšší třídy, velmi kvalitní, elegantní, obsahující luxusní a exkluzivní kusy, které lze u nás jinak koupit pouze ve vybraných značkových prodejnách v centrech velkých měst. Nabízené oděvy jsou maximálně dva roky staré, což je nejdelší doba, po kterou je značkové obchody prodávají. Vzhledem k tomu, že Velká Británie je vedoucí zemí v oblasti módy a k nám se změny stylů dostávají se zpožděním, je toto oblečení velmi atraktivní a moderní.
Oděvy jsou zpravidla na originálních ramínkách, jsou označeny původní visačkou s původní cenou a barevnou etiketou informující o slevě (half price). Ceny se pohybují řádově ve výši 25 - 30% původní ceny, což znamená slevu 70 - 75%.
Více o outletu se můžete dozvědět pomocí jednoduchého hledání přes osvědčený vyhledávač Google.
22.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Myslíte si, že Dula je jméno pro pejska?

Pak se ale mýlíte. Dula je slovo převzaté z řečtiny a označuje ženu, která pečuje a pomáhá. Smyslem péče duly je naslouchat potřebám budoucí maminky a snažit se porozumět jejím pocitům a podle toho jednat. Dula poskytuje laskavou podporu nejen při porodu, ale již během těhotenství a také v období šestinedělí. "Dula" je starý řecký název, který se dnes používá pro speciálně vyškolenou ženu, jež poskytuje především psychickou (ale i fyzickou) oporu nově se rodící matce a přispívá k dobrému startu celé nové rodiny. Dula je žena, která vám svou péčí a starostí o vás a vaši rodinu může pomoci plněji prožít tuto chvíli zrození. Může také zmírnit vaši bolest, ztišit strach, podpořit odvahu a znásobit vaši sílu pro překonání řady problémů.
Dula ženě poskytuje emocionální podporu a potřebné informace během těhotenství, porodu a šestinedělí. Těžištěm její práce je nepřetržitá psychická i fyzická podpora ženy během porodu. Klade si za cíl přispívat k dobré tělesné a duševní pohodě matek a novorozenců. Dula neposkytuje zdravotnické služby. Nesupluje ani nedubluje práci porodních asistentek ani lékařů, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny. Chová v sobě dostatek lásky, aby mohla mateřským způsobem pečovat o nově zrozenou matku ("mothering the mother"). Jedná se pochopitelně o komerční placenou službu přípravy ženy k porodu i účast duly při porodu, duly pořádají kurzy pro nastávající maminky. Chcete se stát dulou? Pak si můžete zaplatit za 9900 korun kurs, který pořádá Česká asociace dul.

Napadá mě jedna maličkost: a kde jsou matky těhotných žen? Zdá se, že se velice často o těhotenství a rodičovství svých dcer nezajímají a nijak je nepodporují. Jinak by se na trhu služeb takováto poněkud zvláštní živnost "náhradní matky" asi neobjevila. V žádném případě není služba dul (?) určena pro sociálně slabší až slabé rodiny. Nejspíše by jim po zaplacení duly nezbylo na šatičky, postýlku ani na kočárek. Některé duly nabízejí na internetu svoje služby i v anglickém či jiném jazyce, pravděpodobně za přiměřeně vyšší hodinové sazby.
21.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Lustigová a Schindler-Wistenová si povídaly o orálu.

Rozhlasový pořad Historické obzory nám nedávno představil zajímavou orální metodu. Martina Lustigová si v něm povídala s Petrou Schindler-Wisten, která se ve své analýze rozhovorů s bývalými disidenty a komunistickými funkcionáři zaměřila na jejich rodinné prostředí. Tyto milé dámy si ale nepovídaly o svých orálních zkušenostech s významnými muži. Nejednalo se o sex, ale o historii, neboli šlo o orální podání historie a to přímo z úst disidentů a komunistů. Já bych k tomu ještě doporučil přidat v rámci této srovnávací historie ještě srovnání toho, co psaly komunistické noviny a komunističtí spisovatelé a co se psalo v dílech disidentů. Otázkou zůstává, zda takto získaný "analytický" pohled na historii nebude spíše obrazem toho, co si myslíme, že se v těch letech odehrávalo. Co se skutečně odehrávalo v této minulé skutečnosti, se nikdy nedozvíme. Žádné prameny tady nepomohou a studium orální historie jen podporuje moje přesvědčení o nepopsatelnosti toho, co již minulo. Jen si zkuste opravdu objektivně popsat do všech detailů váš včerejší den a to včetně všech událostí, které do vašeho života zasáhly nebo nějak ovlivnili vaše dnešní myšlení, chování a jednání. Zjistíte tak, že se vám to nemůže podařit ani kdybyste měli k dispozici dvacetičtyřhodinový televizní záznam vašeho včerejšího života. O paradoxních výsledcích zkoumání "orálního" podání historie svědčí malý citát: "Státní bezpečnost třeba využívala šikanování dětí ve škole k tomu, aby disidenty nějak znemožnila nebo aby přestali se svou činností. Děti se pak snažily mít samé jedničky, aby se pak dostaly dál na školy. Takže to byly takové formy nátlaku, které tehdejší moc využívala. Někteří disidenti to ale vidí jako docela pozitivní věc - z jejich dětí se stali pilní studenti, kteří po roce 1989 měli možnost dál pokračovat, a byli to vzdělaní lidé." Takže je nanejvýš vhodné, abychom pro zvýšení úrovně našeho školství opět zavedli komunistický režim, který by nám tak za pomoci politické represe nechtíc vytvořil novou, inteligentní a vzdělanou generaci našich příštích vládců, kteří by se uchopili moci po dalším sametovém převratu. Protože ta nejlepší umělecká díla se vždy rodí v nouzi a bídě a skutečné charaktery se kovají v útlaku a pronásledování. O tom nás nakonec nejlépe přesvědčují výsledky orální historie. Prožijte dnešní den, jak nejlépe umíte, aby vás zítra někdo nepomluvil. Mohli byste se tak dostat do historie. Já si například zajdu s přáteli do hospody Na ledárnách na pár piv, dobrou večeři a na pár dobrých řečí o historii.
20.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Máte dům nebo chatu se studní? Pak se třeste strachy!

V rámci boje za čistší svět a pro lepší sousedské poměry vydali naši milí zákonodárci pře šesti lety nový zákon 254/2001 Sb. známý jako zákon o vodách. Kromě jiného stanovuje, za jakých podmínek se může čerpat voda z podzemních zdrojů a jakým způsobem je třeba se použité vody zbavovat. Také stanoví, která stávající platná povolení k čerpání a vypouštění vody přestanou k 31.12.2007 platit a je třeba si opatřit povolení nová nebo přestat s vodou manipulovat pod hrozbou pokut od 50 000 do 10 milionů korun.
Další čtení tohoto článku mohou přerušit ti šťastlivci, jejichž studna používaná výhradně pro individuální potřebu domácnosti byla vybudována do konce roku 1955 a odpadní vodu vypouštějí do kanalizace a platí někomu (obci, provozovateli kanalizace) tzv. stočné. Ti jsou držitelé zlatého pardonu a nemusejí žádné povolení shánět. Povolení vydaná od 1. ledna 2002 platí i nadále. Povolení vydaná do 31. prosince 2001, která nabyla právní moci až po 31.12.2001, jsou také stále platná.

Ostatním začíná kalvárie se získáním patřičných povolení. Vezmu to odzadu: kdo má u rodinného domu či chaty studnu pořízenou do roku 1955 a vypouští odpadní vodu jiným způsobem (do vodoteče, do vsakovací drenáže), musí si opatřit povolení k vypouštění vody. Kdo má studnu mladšího data, musí si opatřit povolení k odběru vody, případně i povolení k vypouštění vody, není-li napojen na kanalizaci. Právnické osoby nebo fyzické osoby podnikající si musí opatřit obě povolení v každém případě! Povolení k odběru vody si musí opatřit bez rozdílu i ti, kteří odebírají vodu z veřejné vodoteče či nádrže za pomoci čerpadla například na zalévání zahrady.

Pro všechny oprávněné odběratele vody odkudkoliv (studna, vodoteč, rybník) platí, že pokud odebírají více než 6000 m3 vody ročně nebo více než 500 m3 měsíčně, musí za odběr vody platit. Platit musí i tací zločinci, kteří vypouštějí například do vodoteče vodu, jejíž kvalita neodpovídá zákonným podmínkám. Přečtěte si proto podrobně celý zákon č.254/2001 Sb. včetně vyhlášky č.20/2002 Sb. a zákona č.20/2004 Sb., který jej doplňuje.

Pokud z toho nebudete moudří, pročtěte si důkladně stránky ministerstva zemědělství (MZ) nazvané příznačně www.zanikpovoleni.cz, jsou tam i výklady uvedených právních norem. A vězte, že pokud nebude ke dni 1. ledna 2008 pravomocně rozhodnuto o vaší žádosti tak, že vám bude povolení uděleno, nelze po tomto datu s vodou požadovaným způsobem nakládat. A to až do doby, kdy vám bude povolení pravomocně uděleno. A basta! Na uvedeném serveru doporučuji zvláště diskuzní fórum, ve kterém jsou dotazy zoufalých občanů a poměrně dost odpovědí. Pokud je v této diskuzi uveden jako autor odpovědí na dotazy pan Zdeněk Strnad, jedná se o tohoto státního úředníka: Bc. JUDr. Zdeněk Strnad, Odbor státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstva zemědělství. Jeho reakce lze tedy považovat za kvalifikované a je možné se na ně případně odvolávat. Chtěl jsem na tomto místě uvést i jeho telefon i mail, ale jistě chápete, že by ho to mohlo zcela zničit. Kdo s ním bude chtít komunikovat, jistě si to najde sám.
Protože pro řadu z vás bude problémem dokazovat, kdy byla vaše studna zřízena, cituji jednu z jeho odpovědí na téma "stáří studny": "Zjednodušeně lze říci, že k doložení stáří může postačit např. i dokumentace ke stavbě, u které je studna umístěna. Jako v každém jiném řízení je možné k provedení důkazů užít všech důkazních prostředků, které jsou vhodné ke zjištění stavu věci (tj. prokázání stáří studny) a které nejsou získány nebo provedeny v rozporu s právními předpisy. Jde např. o listiny či svědeckou výpověď. Důkazní břemeno je v případě řízení na správním orgánu." Takže může postačit i písemné svědectví např. souseda, že studna je na vašem pozemku už od nepaměti...
Místem pro poskytování informací a přijímání žádostí o povolení je obecní úřad obce s rozšířenou působností, odbor životního prostředí. Nepokoušejte se najít adresu vašeho příslušného úřadu na stránkách MZ, nefunguje to. Hledejte raději přes portal.gov.cz. Příklad takového vyhledání pro Mladou Boleslav je zde. V případě pochybností a nejistoty doporučuji i výklady k uváděným zákonům, které jsou zveřejněny na stránkách MZ zde. Přeji mnoho zdaru, čistou vodu a hlavně pevné nervy všem, kteří budou podávat k vrchnosti poníženou supliku.
19.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Drobné změny ve vizáži.

Od dnešního dne jsem ubral v záhlaví rubriky Počítače, Rady a Zahrada, které jsem nezvládal udržovat přidáváním článků. Samozřejmě budu i dále psát články, které do těchto oborů mého a snad i vašeho zájmu patří. Ve snaze získat alespoň nějaké minimální prostředky pro úhradu nákladů jsem na zkoušku zařadil v levém sloupci reklamu od nejmenovaného nejznámějšího vyhledávače (podle obchodních podmínek na něj nesmím upozorňovat). Snad se mi tak podaří udržet tyto noviny v provozu. Jen za mobilní připojení utrácím přes 800 korun měsíčně. Náklady na počítač a SW jsou navíc, svůj čas nepočítám. Náklady na doménu hradí česká firma Ahasware s.r.o., se kterou nejsem nijak osobně ani obchodně spojen. Nové útočiště www.ahasweb.cz mě bylo nabídnuto bez jakýchkoliv podmínek poté, co pracovníci firmy objevili mé noviny vydávané pod doménou třetí úrovně www.volny.cz/ahasweb.
Nehodlám podle vzoru některých publicistů zavádět placený přístup k článkům. Odporuje to mé představě o svobodném přístupu k informacím na internetu. Doufám, že vás přidaná reklama neodradí od čtení mých článků, fasáda se prakticky nezměnila a nezávislost mých názorů je nadále pevná.
17.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Kurs komunistického jazyka.

Dnes se trochu pobavíme. Bude to zejména pro pamětníky, ale i mladá generace se možná zasměje nádherným tirádám neznámé autorky či autora příspěvků k diskuzi o vhodnosti či nevhodnosti budování americké základny na našem území. Předpokládám, že se jedná o parafrázi jazyka bolševických agitátorů. Pokud to bylo myšleno vážně, je to o to větší hlína. Tady to máte, pro větší čitelnost jsem to nedal do kurzívy:

Soudruhu jsi ještě trochu pomýlený buržoazní propagandou, ale jinak jsi na dobré cestě. Základní otázkou imperialistické základny USA na naší svaté půdě je samozřejmě otázka politická. Kdo proti základně je, je dobrý komunista! Kdo pro ni je zrádce lidu!
Což ti soudruhu není známo, že imperialistické USA Tamaru zakoupily aby vzdali hold našim vědcům a technikům jež jsou na špici vědeckotechnického vývoje a pokroku va světě?
Tvé NE soudruhu je slyšet až ve Washingtonu - slyš Ameriko jak vzdělaný máme lid - latinsky na tebe pokřikuje, že hlas lidu je hlasem strany. O tom si nemůžeš ani nechat zdát ty pyšná Ameriko se svojí armádou nezaměstnaných a pologramotných uctívačů jidášského dolaru. Náš lid je pevný, odhodlaný bránit vymoženosti a moudře rozhodovat pod vedením KSČ. Kdo se základnou jde - je proti lidu! Kdo proti ní je pod vlajkou rudou předvojem a silou míru!
Soudruhu mladý jak krásně hoří tvé srdce láskou k Sovětskému svazu a zaslouženou nenávistí vůči upírským USA. Kdo je za mír - plive na Americké radary. Kdo je proti USA jde s námi s lidem pod vlajkou rudou šťastným zítřkům vstříc.
Tisíce soudruhů prošly Prahou jako jeden lidský proud. Tváře mladých štěstím rozesmáté i ostražité tváře starších soudruhů přes oceán křičí až do Bílého domu - Američtí vrazi, ruce pryč od našich domovů, my nechceme paprsky smrti, paprsky Amerických radarů, s námi mír a štěstí, ve vašich patách válka však, my rudí mládežníci a soudruzi staří nedáme vám šanci, my mír jen chcem a vy zas naopak, i německý dělník míru poznal co přináší Americký bombardér, s islámem a se Sovětským svazem vždy spolu věrni zůstanem, Ameriku hrůza jímá, s námi stojí rudá Čína!
Soudruhu takto si představuješ diskusi? Soudruzi nedopusťme aby práva pracujících v lidově demokratické společnosti byly zneužívány silami rozvratu a anarchie! Mé příspěvky jsou hodnotné a přínosné soudruhu!
Soudruhu blahopřeji ti k pevně projevenému postoji socialistického vlastenectví. Až smeteme lokaje USA, opět zavedeme čest nejvyšší - základní vojenskou službu a tobě se dostane té cti sloužit na hranici míru. A aby se už nikdy nemohla opakovat dočasná vláda kapitalismu bude alespoň tři roky dlouhá. Zajisté se už těšíš na svět bez USA soudruhu. Jsi mladý a mladý je každý komunista! Ano - bojí se hlasu lidu - ale budou smeteni světovou revolucí, která nedopustí základny imperialismu - základny otrokářských USA!
Soudruzi - útlak kapitalismu se již nedá déle snášet. Pracující lid důrazně jménem svazu žen žádá o vyjádření mírových myšlenek našich svazáků a členů strany. Komsomolci, Jiskry, Mladí strážci hranic, Mladí komunisté - vpřed za mír. A i kdyby jste padli všici, vstanou noví bojovníci!

Opravdu úžasné. Pokud si vzpomínám, tak spousta frází je originálních, bývaly vyvěšené na továrnách nebo ve výlohách obchodů či na nástěnkách uličních stranických organizací (dřevěná zasklená vitrinka na zdi). Nepamětník si může myslet, že něco takového přece nemohlo existovat, že to ti komunisti přece nemohli myslet vážně. Ale oni byli a jsou něco jako zvláštní živočišný druh s vybrakovanými mozky, hlavně ti, kteří to myslí vážně i dnes.
15.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Věznice plné hloupých pedofilů a autorský zákon.

"Poslanci projednávají novelu trestního zákona, která bude trestat i jen pouhé držení dětské pornografie. Budiž, těžko si představit, že nebude schválena. Je to trend evropský, trend americký. Je to trend nesmyslný a kontraproduktivní. Některé studie uvádí, že mezi muži je 1 procento pedofilů, u žen podstatně méně. U nás je to tedy asi 36 000 dospělých mužů. Troufám si tvrdit, že nějakou pedofilní pornografii má doma většina z nich. (A má ji doma i mnoho dalších, 'nepedofilů'.) Naštěstí snad většina z nich ví, že existují šifrovací programy, které ji skryjí natolik dobře, že je policie (ani manželka) nerozlouskne. Lze tedy očekávat, že ve věznicích skončí jen ti 'hloupí' pedofilové. Přijde mi tedy, že jde o zákon poněkud zaostávající za rozvojem technologie. Hloupý zákon na hloupé pedofily," říká ve svém na všechny strany rozesílaném mailu kritik právě projednávaného zákona o potírání dětské pornografie, který vystupuje pod nickem Adlatus (pomocník, zástupce). Pokud se o tento problém zajímáte (nemám samozřejmě na mysli nějaké čuňárny), pak si přečtěte zžíravou kritiku práce našich zákonodárců na jeho stránce. Máte-li snad ve svém počítači nějakou sbírku pornografie, důkladně si ji projděte a zrušte vše, co by se snad mohlo za dětskou pornografii považovat. Včetně intimních fotografií svých vlastních potomků nebo dokonce dětí vašich přátel. Mohli byste se stát podle našich poslanců oním "hloupým" nevědomým pedofilem bručícím v base. A pedofilové jsou na tom ve vězení velice špatně, nemají je rádi ani masoví vrazi.

Nabídnu vám ještě jednoho bojovníka proti zákonodárcům. Jiří Hradec pod titulkem "Autorská práva v ČR a zločinné praktiky OSA" kromě jiného říká: "Ochrana hudebních autorských práv v ČR je dobře organizovaný podvod. Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny."
Je rozčilený oprávněně: díky vlivné "umělecké" loby se z aplikace našeho zákona o autorských právech stal kafemlejnek na prachy pro skupinu "ochránců" autorů a těch jejich nejoblíbenějších kamarádů, kteří vybírají peníze i z toho papíru na vašem stole, na kterém si děláte poznámky. Pan Hradec to na své stránce předvádí v plné nahotě a přesvědčí vás o tom, že vás tito "ochránci" okrádají téměř na každém kroku. Otázkou zůstává, zda se s tím dá něco dělat. Svévole ve vymýšlení nejrůznějších zákonů, které nás mají "umravňovat", je mezi našimi poslanci zakotvena tak důkladně, že to vypadá na neléčitelnou chorobu. A mají se kde inspirovat: v Bruselu. Postupně se tak z našeho "právního" systému stane zrůda, která bude určovat, co je povoleno. Vše ostatní pak bude zakázáno. Přesně tak to fungovalo za komunistů.
13.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

S Bursíkem kráčíme k novým zítřkům. Nebo někam jinam.

Ekologická daňová reforma, jejíž první fázi Česká republika musí prý začít podle Bruselu zavádět od ledna 2008, přinese minimálně desetiprocentní zdražení cen uhlí. Podle Bursíka však prý ceny plynu a elektřiny v souvislosti s plánovanou reformou vzrostou zanedbatelně. Výnos z dodatečných ekologických "spotřebních" daní bude prý v první fázi zhruba dvě až čtyři miliardy korun ročně. Tyto peníze daňových poplatníků chce Bursík využít na snížení sociálního pojištění placeného zaměstnanci i zaměstnavateli. Něco jako perpetuum mobile v ekonomice. Asi se chystá být i ministrem sociálních věcí. Hlavním cílem reformy má být podle něj navedení firem a spotřebitelů k chování, které povede k nižšímu poškozování životního prostředí a zdraví. Martin Bursík také soudí, že česká vláda přijme návrh Evropské komise, který má omezit emise oxidu uhličitého u nových osobních automobilů. Limit by měl u nových vozů klesnout na 130 gramů na kilometr do roku 2012. Dodal ale, že ve vládě o tuto věc očekává střet. Zásadní výhrady mají automobiloví výrobci. Znamenalo by to nové konstrukční vylepšování automobilů, které by vedlo ke zdražení aut o desítky tisíc korun a klesl by tak zájem o nová auta. Podle Bursíka je však automobilismus obor, který nezvládá snižování skleníkových plynů ve snaze se prosazovat v konkurenčním boji nízkou cenou a je třeba s tím něco udělat.
Bursík nám předvádí, jak se dá mazaně manipulovat s občany, aniž by si stačili všimnout, že se ve skutečnosti jedná o trvalé zvyšování daní pod záminkou ekologického boje za záchranu lidstva. Měl by najít dostatek osobní odvahy k tomu, aby se jasně vyjádřil: jsme na hrnci, brzo bude konec světa a musíme dělat cokoliv, abychom tu agonii co nejdéle prodloužili. Zdražíme sice sockám uhlí, ale mazaně jim nabídneme z jejich vlastních peněz, které tak získáme, sociální příspěvky a dotace na nová lepší kamna, aby si mohli zatopit alespoň v jedné cimře. Zdražení uhlí se dozajista nedotkne bohatých, kteří topí vesměs plynem ve svých rozkošných "sociálních" vilách, které si pořídili za ceny zatížené jen pěti procenty DPH. Stejně tak podpoříme socky bydlící v havlovských králíkárnách, protože výtopny jim samozřejmě zdraží ústřední vytápění, které je většinou závislé na uhlí, my jim ale za odměnu snížíme povinné odvody do sociálního fondu. Jak ale vyřešíme těmito "ekologickými" přelévacími fintami důchodovou reformu, Bursík neříká. To již přesahuje jeho myšlenkové schopnosti či spíše není ochoten myslet do takové šíře. Zdražíme auta, aby bylo méně oxidu uhličitého a tak mazaně snížíme počet lidí, kteří si budou moci koupit nové auto z domácí EU výroby. Jenže automobilky - jak už naznačily - přestěhují svoje fabriky za hranice EU směrem na východ, třeba až do Číny. Ty nejmazanější to už dávno dělají. O práci tak přijdou desetitisíce našich občanů. Hloupí šikmoocí podnikatelé se naopak zatím stěhují do Evropy v naději, že ušetří na dopravních nákladech. V budoucnu se ale od nás přemístí také zpět na východ, nejprve na Ukrajinu a do Ruska, později skončí tam, odkud vyrazili. A evropané si budou ještě ve větší míře kupovat auta vyráběná za hranicemi EU. Tomu ale snadno, my mazaní bursíci, zamezíme, protože na ně uvalíme pořádná cla. Cílem je podle Bursíka "změna chování spotřebitelů". Představu svého převychovaného euroobčana ale zatím neupřesnil. Měl by nám všem jít příkladem a přestěhovat se ze svého malostranského paláce, zrekonstruovaného s pomocí státní podpory na opravy památek a vytápěného ruským plynem, někam do malého dřevěného srubu s jednou místností vytápěnou Bursíkovým osobním bioplynem. Možná by se našlo ještě několik mladých militantních ekologů, kteří by to udělali po něm a vytvořili by kolem něj komunitu závislou jen na chovu koz. Jejich počet odhaduji na pět až osm. My ostatní spotřebitelé se budeme chovat podle něj jako ekologičtí idioti, kteří se chtějí slušně najíst a bydlet v teple. Bursíkovy miláčky z nás může udělat jedině totální konec dodávek elektřiny, plynu a nafty. Pak se teprve odebereme někam na venkov - zbude-li jaký - pěstovat brambory a žít v zemljankách. Svítit si budeme včelím voskem, loučemi a biologickým lihem, který si vypálíme z brambor. Topit budeme dřívím, dokud nějaké bude. Pak zmrzneme a bude klid. To všechno za řízení naší vlády, která nám to pěkně vysvětlí a poskytne nám na zřízení zemljanek dotace. Města se postupně vylidní a rozpadnou a počet obyvatel se sníží na rozumných pět až deset procent. Konečně zavládne mír a spokojenost, která jakoby vypadla z oka životu hobitů v Hobitínu. Postupně totiž díky podvýživě přestaneme být obézní a začneme se zase zmenšovat, jen chodidla nám zůstanou velká proto, abychom se lépe mohli procházet po bažinách při lovu ryb. Obrosteme také více chlupy, aby nám bylo alespoň trochu teplo. Poté, co vyhubíme ochránce zvířat, budeme se odívat výhradně do přírodních kožešin, protože není ekologičtější oděv, než kožich. Když doslouží, promění se v biologický, snadno přírodou odbouratelný odpad. Nenastane žádný armagedon, ale jen původní rajský mír a klid. Česko pak přejmenujeme na Bursíkov.
Jedním si ale nejsem jist: zdali nás mezitím nezaplaví občané států, kde na tom budou ještě hůře. Pak nám bude zbývat jediná cesta: dát se také na pochod jak dávní Keltové a skončit kdesi na severu Británie. Proto je dobré se začít učit anglicky. Doporučuji takové ty vhodné fráze, jako "vzdejte se, dejte sem jídlo, koukejte odsud rychle vypadnout, tady teď bude nové Česko". Přeji krásný den, dnes bude sice větrno, ale teplo. Tedy s ohledem na fakt, že ještě máme únor.
13.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Je to všude samý lump a podvodník.

Vrchní ředitel ČT Lambert měl tři a půl roku na starosti peníze od koncesionářů a z reklamy a dokázal vyrovnat mnohaletou ztrátovost veřejnoprávní televize tím, že zatrhnul lecjaké "výhodné" zakázky soukromým firmám. Až minulý týden ve středu se ale přiznal, že byl před listopadem 1989 nejen v KSČ, ale také v Lidových milicích. Podle zákona tedy nesměl usednout do takto významné řídící funkce v České televizi.
Bývalý premiér a někdejší dlouholetý guvernér České národní banky Josef Tošovský byl podle informací Mladé fronty Dnes spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Dokumenty údajně dokazují, že bývalý premiér během své spolupráce s StB nikoho neudal nebo úmyslně nepoškodil tak, aby byl pronásledován. Vzhledem k tomu, že styk s StB přímo vyplýval z funkce, kterou za komunistů zastával, získal negativní lustrační osvědčení (!). Kolik takových asi je ve vrcholných státních funkcích...
Ministr a předseda lidovců Čunek byl v pátek obviněn policií z korupce. Čunkův advokát zítra podá proti obvinění stížnost, policie prý nevzala v potaz některé důležité podklady, které Čunkovi objevili doma. Snad v krabici od bot v garáži?
Nejpopulárnější český písničkář Nohavica podle Lidových novin udával svoje přátele agentům StB. Na svých stránkách www.nohavica.cz reaguje na článek, který napsaly sobotní Lidové noviny (LN) s odvoláním na nově objevené archívní dokumenty. Nohavica podle nich petici za propuštění Havla z basy nejprve podepsal a pak zmíněné lidi udal a nechal si zaplatit od estébáka kafe.
Podle Josefa Šmída jsou redaktoři ČT a zvláště pak pan Moravec placení agenti CIA, kteří každého, kdo si dovolí protestovat proti chystané americké radarové základně na našem území, označí za komunistu a nepřítele lidu. V tomto bodě jsem asi také tak trochu komunista, neboť se domnívám, že bychom ruského medvěda neměli dráždit. Leda, že bychom požádali o přijetí do lůna Spojených států amerických, vždyť tu máme lom Amerika a u nás na vesnici jeden les zvaný též Amerika. Konec konců Havaj také není na severoamerickém kontinentě a je státem USA. Máme tu ještě jinou alternativu: můžeme se stát spolkovým státem Německa...
A teď já a agenti StB: nevím, zdali u mého výslechu v roce 1969 ve Zvláštním útvaru mého tehdejšího zaměstnavatele seděl i nějaký estébák, když jsem byl vyslýchán ve věci protizákonného spiknutí a rozmnožování protisovětských letáků. Nepamatuji si přesně, co jsem tam blábolil ve snaze vše hodit na našeho bývalého šéfa, který byl v té době již dávno ve Švýcarsku. Prosím tímto, aby se přihlásili všichni, kterým jsem snad ublížil. Jen se pamatuji zcela přesně, že jsem prohlásil soudruha Dubčeka za pitomce, který nás do té sovětské okupace dostal. Tímto se mu poněkud opožděně omlouvám a také všem, kteří jej ještě stále mají za národního hrdinu. Pokud jde o CIA, zatím jsem nebyl kontaktován k přímé spolupráci ale čekám to každou chvíli. Budu se muset o tom poradit s panem Havlem, který právě ve Státech pobývá. Závěrem radím každému, kdo byl u komunistů a donášel estébákům či byl v milicích, ať se raději ihned přizná, ušetří si trapné vysvětlování před reflektorem médií a zraky pohoršeného národa. Ptáte-li se, zda snad i já jsem byl u komunistů, pak vězte, že nikoliv. Byl jsem jen v ROH (Revoluční odborové hnutí), pak v SČSP (Svaz Československo-sovětského přátelství) a v BSP (Brigádě socialistické práce) a to se zlatým odznakem. Jsem tedy také něco jako odporný relikt minulé éry a asi bych si měl hodit mašli. Ale jakmile jsem se vám ke všemu přiznal, ulevilo se mi. Byl jsem od včerejšího oběda nějak nafouknutý a už je to konečně pryč.
12.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jak si uložit datový proud videa.

Včera jsem slíbil, že zveřejním výsledek mého pokusu se zápisem "televizního" vysílání seriálu Pakárna. Jde o to, že to není přehrávání nějakého video souboru (MPEG, AVI atp.), ale že se musí zachytit a zapsat tzv. datový proud (v našem případě jinak řečeno video stream), který je sice kdesi nahraný na server jako datový soubor, ale v okamžiku, kdy si o něj uživatel řekne, je vysílán postupně kousek po kousku s využitím vyrovnávací paměti přehrávače. Celý proces přenosu se rozjede na základě informací uložených v našem případě v souboru s příponou ASX. O tom se říká na serveru mrkvosoftu toto: Formát ASX (Advanced Stream Redirector): Soubory ASX mohou odkazovat na libovolný typ mediálního souboru, který program Windows Media Player rozpozná a podporuje. Soubory ve formátu ASX (označované také jako metasoubory Windows Media) jsou textové soubory, které poskytují informace o datovém proudu souboru a jeho prezentaci. Soubory ASX zajišťují více úloh než pouhé definování seznamů stop, které programu Windows Media Player poskytují informace o způsobu prezentace konkrétních mediálních položek v seznamu. Více zde.
Takže jsem pátral po softu, který by byl schopen tento vysílaný stream zachytit a uložit v nějakém snadno použitelném a znovu přehratelném video souboru (MPEG, AVI atp.). Výsledkem mého pátrání je program VideoLAN - VLC media player (VLC MP). Je to free program poskytovaný podle GNU licence, tedy zcela zdarma a zdá se, že je to velice užitečný a komplexní program schopný nejen video stream zachytávat a zapisovat na disk, ale i vytvářet soubory pro vysílání takových videostreamů. Dovede pracovat s neuvěřitelným množstvím formátů a to napříč operačními systémy. Popsat všechny jeho funkce je nad mé síly i znalosti a tak se omezím na to, jak si "stáhnout" video stream indikovaný souborem ASX. Program s vámi bude z větší části komunikovat česky.
Začnete tím, že si zjistíte jméno souboru ASX, v našem případě jméno příslušného dílu seriálu Pakárna. Nejdříve jsem pátral v poměrně rozsáhlém zdrojáku příslušné stránky (na příklad zde), ale pak jsem přišel na jednoduchou metodu, jak získat URL souboru ASX: použijte pravé tlačítko nad oknem promítaného videa a okopírujte si pomocí Ctrl+C adresu neboli umístění. Jak vidíte na obrázku, videa nejsou uložena na serveru naší milé televize, ale u firmy Visual Connection, a. s., jedné z těch soukromých firem, které si užívají peněz českých koncesionářů skládaných nedobrovolně do kasy naší veřejnoprávní televize. Proč by se o to starali zaměstnanci ČT, když se ten kšeft může nasměrovat kamarádům. Ale zpátky k našemu problému.
Poté si spustíte VLC MP a půjdete cestou nejmenšího odporu: Soubor, Průvodce, Transcode/Save to file, Vyberte proud - tady vložte získané URL souboru ASX, v dalším okně Transcode určete kodek výstupního souboru, v okně Encapsulation format můžete změnit výstupní "obal" videa. Pak už jen zadáte jméno a umístění výstupního souboru a jede to. Tedy pojede to tak rychle, jak rychlé máte připojení, maximálně však rychlostí odpovídající délce klipu v minutách. A je hotovo, přehrávat budete buď přímo pomocí VLC MP nebo jiným odpovídajícím playerem. Nevím, jak dopadnete vy, ale všechny tři díly Pakárny, které jsem si natočil na disk, začínají úryvky z něajkého idiotského seriálu, pak je reklama a teprve po asi dvou až třech minutách to začne. Připomíná to něco jako zaváděcí pásek filmu, snad je to tam pro rozjezd. Takže budu hledat něco pro editaci videa...
Na závěr jedna opravdu špatná zpráva: pokud se nepletu, tak aniž by se mě VLC MP při instalaci zeptal, nastavil sám sebe jako implicitního přehrávače pro řadu souborů. Musel jsem si to vrátit zpátky pěšky, zejména pro MP3 a MPEG. Do přehrávání DVD se necpe, tam zůstalo staré nastavení. Kdyby někdo z vás na něco skutečně objevného kolem stahování streamů přišel, napište a já to zveřejním jako dodatek. Zejména pro linuxáky doporučuji seriál VideoLAN Client na abclinuxu.cz.
10.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

POKAŽDÉ, KDYŽ ONANUJEŠ, DOSTANEŠ POKUTU.

POKAŽDÉ, KDYŽ ONANUJEŠ, DOSTANEŠ POKUTU OD RADY PRO ROZHLASOVÉ A TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ! RADA PRO ROZHLASOVÉ A TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ ZNEUŽILA POSUDEK ZNALCE A UDĚLILA ČT POKUTU 500.000 Kč za ODVYSÍLÁNÍ DÍLU ANIMOVANÉHO SERIÁLU PAKÁRNA. STANOVISKO TVŮRCŮ:
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila ČT pokutu 500 000 Kč za odvysílání dílu našeho animovaného seriálu Pakárna "Koťátka od dalajmámy asi nejsou normální" (celý díl k prohlédnutí ZDE). Je to ten díl, ve kterém sexuolog doktor Bazna seznamuje studenty se známým Freudovým názorem, že "onanovat je normální". Hlavní hrdina seriálu Bohouš Mekota s ním nesouhlasí, neboť mu jehovistky řekly, že pokaždé když onanuje, Bůh zabije koťátko.
Cituji z rozhodnutí Rady:"... za porušení povinnosti nezařazovat v době od 6.00 do 22.00 hodin do vysílání pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický a mravní vývoj dětí a mladistvých,... " Další podrobnosti o tomto zásahu Rady si můžete přečíst na speciální protestní stránce autorů pořadu Pakarna.cz. Odpovědnými zločinci jsou tito vyvrhelové: Jakub Horák (šéf animace), David Šimák (literární předloha), Josef Viewegh (režie). Hlasy animovaným postavám odporných hrdinů dali: Hrzánová, Klepl, Krampol, Sobota a další. Výtvarník Tomáš Vlasák. Vyrobila Česká televize - Alkay Animation. Více o kauze včetně textu posudku znalce čtěte například zde, chat s autory najdete zde. Odkazy na videostreamy všech zatím odvysílaných dílů geniálního seriálu Pakárna jsou zde.

Zhlédnutí několika dílů Pakárny mě přimělo k hledání odpovědi na otázku, jak si mohu taková skvělá videa vysílaná jako stream nahrát na disk nebo vypálit a přehrávat si je bez nechutných přerušení, vyvolávaných mým ne zcela dokonalým CDMA připojením na internet. Jak jsem nalezl řešení za pomoci známého hackera či crackera známého pod přezdívkou DVD Jon, se dozvíte zítra. Přeji krásný docela slunečný den.
9.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Rusko se bojí "naší" připravované americké základny.

"Samozřejmě nemůžeme pasivně přihlížet tomu, jak se v blízkosti našich hranic budují vojenské objekty, které mohou ohrozit strategickou stabilitu a bezpečnost Ruské federace. Studujeme různé možnosti vývoje událostí, propracováváme možné varianty reagování, včetně opatření politického a vojenského charakteru – i těch, která směřují ke zvyšování schopností našich raketových sil překonávat protiraketovou obranu. Do výzbroje ruských raketových vojsk strategického určení jsou například již zařazovány nové raketové systémy Topol-M (viz ATM 1/2007 – pozn. red.), které mají vysoký potenciál překonávání PRO," říká generál Balujevskij v rozhovoru pro čtenáře ATM a Britských listů. Srozumitelně řečeno, ruští generálové se cítí ohroženi tím, že by nemohli účinně použít svoje rakety při útoku na Evropu a tak musí vymyslet taková řešení, která by tuto "česko-polskou" obranu anulovala! Docela upřímné, že?

Philip E. Coyle, uznávaný americký expert na protiraketovou obranu a bývalý poradce prezidenta Bushe, sdělil české kanceláři Greenpeace, že ČR by měla následovat kanadského příkladu: Nepodílet se na budování nespolehlivého a drahého zařízení, které destabilizuje systém mezinárodní bezpečnosti a uzavírá cestu k řešení problémů kreativní diplomacií. Greenpeace na základě dlouhodobých postojů k zajištění světové bezpečnosti rozhodně odmítá úvahy o umístění komponent amerického protiraketového deštníku na českém území.

Takže, jakou cestou se dát? Asi by skutečně bylo nejlepší se do ničeho nemotat, vystoupit raději z NATO a v případě, kdyby se něco tady v Evropě semlelo, zachovat se podobně, jako v roce 1939: nechat ze sebe udělat nějaký ten protektorát a tomu, kdo by byl našim momentálním protektorem jakoby oddaně sloužit a tajně škodit. Výzbroj armády odevzdat, ustavit kolaborantskou vládu a oficiálně se tvářit neutrálně. Tímto osvědčeným postupem uchránit náš pidinárod před vybitím a zemi před zničením. Samozřejmě za předpokladu, že se bude jednat o válku vedenou klasickými prostředky obohacenými o nějakou tu raketu země-země či vzduch-země. Pár fanatických vlastenců si půjde zabojovat do zahraničních armád zemí, které nás nejprve opustí a pak naše území předají nějakému spojenci. V případě, když vyhrají právě tyto země, budeme mít alespoň nějaké ty hrdiny na další období, kdy se stanou opět našimi spojenci. Konec konců je to vyzkoušený postup, díky kterému máme tolik krásných památkových budov po celé naší krásné zemi. Meditovat o průběhu případné jaderné války nemá smysl. Nikdo z nás by jí nepřežil.
8.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Může HELPSVC.EXE roztavit váš procesor?

Dnes to bude o tom, jak nápověda neboli odborná pomoc (například F1) způsobí zaseknutí systému Windows XP aneb o tom, jak program Helpsvc.exe žere nenasytně čas processoru. Při spuštění funkce Nápověda a odborná pomoc se může počítač zpomalit nebo přestat reagovat. Je možné, že po několika minutách bude počítač fungovat normálně. Ale není to jisté. K těmto potížím může dojít, pokud proces Helpsvc.exe vyčerpá prostředky počítače. Proces Helpsvc.exe může po dobu několika minut v počítači využívat až 100 % prostředků procesoru. Nemáte-li v pořádku ventilátor procesoru - rády se zasekávají - může se v takovém případě přehřát a třeba i poškodit.
Údajně se problém odstraní instalací SP2. Údajně. SP2 nainstalovaný mám už dávno. Dnes se mi tento záhadný program Helpsvc.exe rozjel, aniž jsem navíc nějakou pomoc od systému požadoval. Jeho nemravnou činnost jsem zjistil ušima. Divíte se, jak je to možné? Slyšel jsem jej snad, jak se krade do mého počítače? Ne, to jen můj počítač začal zvyšovat otáčky ventilátoru chladiče procesoru a protože ještě nejsem docela hluchý, uslyšel jsem to nezvyklé pomalé glisando zdola nahoru. V takových případech zapínám Správce úloh a tak jsem jej snadno identifikoval. Po několika desítkách sekund sám od sebe skončil. Co dělal, nikdo neví. Možná je v něm ukrytý nějaký duch či převtělení jeho autora, který si potřebuje čas od času protáhnout binární hnáty. Zdali váš Helpsvc.exe nějak nezlobí se můžete přesvědčit stisknutím F1 při aktivní pracovní ploše. Pak zkuste Správce úloh (Ctrl+Alt+Del) a seřaďte si procesy podle CPU. Pokud bere Helpsvc.exe víc než 10 procent CPU, nejspíše nemáte nainstalovaný SP2. Více o tomto "problému" od mrkvosoftu čtěte zde.
7.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Liberecká Zastávka Davida Černého.

Dnes se porozhlédneme trochu po světě výtvarnickém.
David Černý, Zastávka v Liberci
Mezi nejzajímavější, nejoblíbenější ale zřejmě i nejkontroverznější díla, která zdobí Liberec, patří sochařský projekt Zastávka od Davida Černého v centru města. Bronzová monumentální plastika vypadá jako prostřený stůl, a cestující čekají na autobusy schovaní pod ním. Vedle historické radnice se objekt stal jedním z nejčastěji fotografovaných v centru města. David Černý na svých stránkách dává k dobru také následující zprávu ze světa výtvarného: "Galerista Jiří Švestka mně stále dluží hromadu peněz. Doporučuji si na tohoto člověka dát pozor, nejsem totiž jediný okradený. Mohu dát více informací." David Černý je zapřisáhlým nepřítelem KSČM a také autorem plakátu, trička a petice FUCK KSČM.
6.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Dnes se trochu pobavíme a vzděláme.

Na začátek si pro pobavení pustíme videoklip: hlavní hrdina je ministr vnitra ČR Ivan Langer za mlada. Chlapec k pomilování...

Odkaz na klip jsem převzal z blog.macich.net, snímek je pravděpodobně z roku 1992 z dob studií našeho předního politika. Jeho tupý výraz odpovídá stupidní hudbě Mňágy&Žďorpa, podle obleku soudím, že se původně připravoval Ivánek na kariéru ministra námořnictva inspirován výstřelem z Aurory. Když později zjistil, že žádné moře nemáme, dal se na vnitro. Ze snímku není patrné, zda má na hlavě paruku nebo zda došlo v pozdější době k výpadku vlasů následkem trvalého přehřátí hlavy vyvolaném nadměrným používáním mozku v české politice.

A když už jsme v těch "multimédiích", pusťte si jako psychickou přípravu na budoucí čínský protektorát Čeko-Moráva něco originální čínské hudby. Nabízím vám čínskou lidovku i hudbu poněkud vznešenější ve formátech MP3 i RAM. Pokud nemáte na přehrávání hudby ve formátu RAM RealPlayer, stáhněte si nejnovější verzi ZDE. A užijte si to, rozšíří to vaše intelektuální obzory.
5.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Stáhněte si Windows Media Player 11.

Je k dispozici už i česká verze. Program Windows Media Player 11 (WMP) nabízí nové způsoby ukládání a používání všech digitálních médií. Přístup k hudbě, videozáznamům, obrázkům a nahrávkám televizního vysílání v počítači je nyní o něco snadnější. Přehrávání, zobrazení, uspořádání nebo synchronizace s přenosným zařízením pro využití na cestách nebo sdílení s ostatními zařízeními u vás doma – to vše z jednoho místa. Přibyla možnost vypalovat obsah chráněný systémem ochrany digitálních práv DRM. Nově je možné ukládat hudbu z Audio CD disku do formátů WAV a WMA Pro. Program Windows Media Player 11 funguje samozřejmě ve Vistě a pak ve všech verzích systému Windows XP s aktualizací Service Pack 2 včetně systémů Windows XP Home Edition N a Windows XP Professional N. Celková velikost ke stažení: 25 MB. Při instalaci bude zkontrolována platnost vaší license woken, což se někteří kutilové z jasných důvodů pokoušejí obejít. Podle diskuze na Zive.cz se někteří z nich dost zapotili. Pokud máte v počítači nainstalovánu anglickou verzi WMP 11, je třeba ji nejprve odistalovat, jinak i po instalaci lokalizované zůstane program v angličtině. Nainstalovat si WMP 11 se vyplatí především těm, kteří neprováděli důsledně bezpečnostní aktualizaci předchozích verzí (viz například zde). Týká se to zejména verze 7. Máte-li tedy nějakou prastarou verzi WMP a "jen" Windows 98, můžete si nainstalovat WMP 9, ke stažení je zde. Je to poslední verze, která funguje s W98, Me a 2000. Co se dá dělat, život jde dál, zatímco vy jste stáli opodál...
2.2.2007 [Trvalá adresa článku.]

Zastřelil se snad kvůli dluhům?

Dluhy, nemoc nebo deprese? To jsou dohady o příčinách, proč si Karel Svoboda podle závěru policie vzal život na zahradě své vily v Jevanech. Skladatel Karel Svoboda byl loni v červnu obviněn jako předseda představenstva firmy MONTE MUSICAL a.s. kvůli zadluženému muzikálu Drákula. Ve vedení firmy jsou ještě Daniel Honzík a Jiří Paulů. Trojici obviněných - dnes už jen dvojici - hrozí za porušení pravidel v konkurzním řízení šest měsíců až tři roky vězení, za zvýhodňování věřitele pak dokonce trest odnětí svobody v trvání dvou až osmi let. Konkurs byl vyhlášen v roce 2003 a podle obvodního zástupce pro Prahu 3 Petra Cibulky: "Upřednostnili při vyplácení dluhů něktoré věřitele před jinými, i když měli povinnost vyhlásit konkurz na svoji společnost. Jde o sumu přesahující 5,5 milionu korun." Je ale zvláštní, že by se jeden z nejbohatších mužů českého šoubyznysu zastřelil pro takovou směšnou částku. Měl naopak jasné plány skončit se skládáním pro českou hudební scénu. "Rozhodnul jsem se, že v tomto malém českém rybníku uvolním prostor. Je už bez kyslíku," potvrdil v jednom loňském rozhovoru svoje rozhodnutí. Podepsal smlouvu na blíže nespecifikovaný evropský projekt a skládal písně k německému celovečernímu filmu a k cyklu pohádek.
"Vše nasvědčuje tomu, že se Karel Svoboda zastřelil sám, legálně drženou zbraní," řekla iDNES.cz mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Svobodova manželka Vendula řekla MF DNES, že policie zjišťuje, zda si její muž vzal život sám, či zda se na jeho smrti podílel někdo další. Je podivné, že se nehovoří o žádném dopise, který by Svoboda nechal na rozloučenou. Nebyla nalezena ani jeho poslední vůle. Nebyl jsem na jeho zahradě, ale na té mojí kousek od Jevan leží sníh. Nedovedu si představit, že bych si prostřelil hlavu právě na studené a mokré zahradě. Takovou intimní věc bych určitě spáchal v nějakém křesle v teple domova... A ta fotografie ruky ležícího Svobody, která svírá i po smrti vražednou zbraň. Vypadá to jako záběr z nějakého filmu o nastrčené sebevraždě.

Souvislosti, odkazy: Vendula Svobodová a Janis Sidovský odjeli v neděli do šumavského hotelu Jenišov. Zde, pár hodin před tragickou smrtí skladatele Karla Svobody, složili závěrečné manažerské zkoušky. Prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Svobodová s manažerem hvězd Janisem Sidovským začali se studiem ICV Top managementu v září roku 2006. Od té chvíle skoro každý pátek a sobotu trávili ve školních lavicích a vzdělávali se v oborech marketingu, managementu a řízení lidí. Několikaměsíční dril se vyplatil a čtyřiatřicetiletá Vendula a osmatřicetiletý Janis složili hodinu po poledni v šumavském hotelu Jenišov závěrečnou zkoušku a obdrželi zasloužený certifikát. Vendula upoutala všechny přítomné nejen svými znalostmi, ale i radikální proměnou. Z blondýnky přešla na intelektuálku. Na zkoušky dorazila jako bruneta a celá v černém. (novinky.cz).
Novinky.cz, 17.5. 2006: Skladatel Karel Svoboda byl obviněn kvůli zadluženému muzikálu. Zpravy.idnes.cz: Svoboda - sebevražda.
Super.cz: Svatba Vítka a Sidovského, Vendula Svobodová jako svědek.
Blesk.cz: Sebevražda Karla Svobody.

1.2.2007 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.