Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 449 - 1.8. - 29.8.2008.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS
Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

ČEZ a jeho větrný park za 27 miliard u Černého moře.

Náš milý výrobce, dodavatel silné a mohutné elektrické energie ČEZ a dobrodinec bude investovat zhruba 1,1 miliardy eur neboli 27 miliard českých korun do výstavby větrného cirkusu neboli farmy v Rumunsku, jak nás, přispěvatele na tyto zahraniční investice ČEZu, informovala ve svém prohlášení mluvčí firmy Eva Nováková. Větrníky budou stát 17 kilometrů v rumunské Dobrudži 17 kilometrů od pobřeží Černého moře nedaleko města Constanta. Pokud bude právě foukat silný vítr a všechny vrtule budou v pohybu, měla by mít tato elektrárna výkon cca 600 megawattů.
>>> [celý text článku.] 29.8.2008 10:20

Nezachrání vás fakt, že vámi přejetý chodec byl opilý!

Za nehodu na přechodu může řidič a to i když na vyznačený přechod vkročí bez rozhlédnutí podnapilý chodec. Konstatoval to Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí číslo 3 Tdo 592/2008, ve kterém odmítl dovolání obviněného řidiče motocyklu. V rozhodnutí se mimo jiné sice říká, že "nalézací soud, tak ani odvolací soud nevzaly v potaz chování poškozeného, který se po přechodu pro chodce pohyboval nevšímavě k dané dopravní situaci a navíc ve stavu po požití alkoholu (0,85 promile). Při zachování potřebné opatrnosti měl přitom možnost zabránit střetu již tím, že by se včas rozhlédl a do koridoru jízdy motocyklu nevstupoval."

Na dalším místě rozhodnutí se ale pak konstatuje :
>>> [celý text článku.] 28.8.2008 10:00

Saakašvili vyvolal konflikt pro získání finanční podpory.

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili tvrdí, že vojenský konflikt s Ruskom způsobil zemi ve které vládne, škody v hodnotě dvě miliardy dolarů (34 miliard korun). Prohlásil to minulé pondělí v rozhovoru pro deník Financial Times. Kromě finanční pomoci na obnovu potřebuje Gruzie podle Saakašviliho i záruky pro investory, které může poskytnout Evropská unie a USA. Hospodářství prý potřebuje určitou "smysluplnou úroveň bezpečnosti", protože stav, kdy se budou investoři bát, že jejich investice zničí ruské tanky, je nepřijatelný.

Saakašvili tak přichází s novým konceptem, jak získat zdarma mezinárodní finanční a humanitární pomoc: vyvolat mezinárodní vojenský konflikt a pak požadovat nejen zajištění vojenské bezpečnosti příchodem mezinárodních sil, ale i štědré dotace z peněz daňových poplatníků zemí, které se nechají do takové mezinárodní hry zatáhnout.
>>> [celý text článku.] 27.8.2008 10:10

Fico:Klientelizmus je součástí fungování politického systému.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica je stranický klientelizmus součástí fungování politického systému. Tento slovenský politik považuje proto za normální, jestliže vládní koalice při výběru projektů dává přednost projektům svých příznivců. "Politický systém funguje tak, že je tu priame napojenie politických strán na starostov a primátorov, potom by to nefungovalo, akú motiváciu by tí ľudia mali", nechal se slyšet Fico v diskuzním pořadu televize zpravodajské TA3. "Členstvo v strane, to že niekto sympatizuje s politickou stranou nemôže byť ako záznam v registri trestov", prohlásil.
>>> [celý text článku.] 26.8.2008 09:50

Letem internetovým světem.

Vydat knižně Turnerovy deníky není v Česku trestným činem. K takovému závěru dospěl znalecký posudek, který si nechala vypracovat policie. Vyšetřovatelé se ale s jeho závěry nehodlají smířit, proto požádali o nový posudek.

Hornorakouská vláda poskytla českým protiatomovým sdružením v loňském roce téměř půl milionu eur. Vyplývá to z rozpočtu této spolkové země, který byl zveřejněn na jejich webových stránkách. Nejvyššími českými příjemci pak bylo sdružení...
>>> [celý text článku.] 25.8.2008 10:40

Tchajwanský Foxconn - otrokářská firma v Česku?

Nemáte náhodou počítač vyrobený ve Foxconnu? Oficiální zpráva hovoří o tom, že šest bývalých zaměstnanců Foxconnu má tuberkulózu, která se přenáší kontaktem. Ale může jich prý být i víc. Všech šest nakažených pochází z jedné ubytovny. První čtyři zaměstnanci, všichni mongolské národnosti, zde spolu také bydleli v jedné místnosti. Další dvě ženy blíže neurčené národnosti se pak s největší pravděpodobností nakazily právě od nich.

Vyšetření na tuberkulózu totiž zákon ukládá jen u žadatelů o azyl, nikoliv u dělníků s pracovním povolením.
>>> [celý text článku.] 22.8.2008 10:50

Mohlo by Rusko po 40 letech zopakovat rok 1968?

Berte to jako ryze teoretickou otázku a pokusme se na ní odpovědět. Tak především, Rusové by to měli tentokrát mnohem těžší. Za prvé by to měli k nám mnohem dále než v roce 1968, nemáme dnes s Ruskem ani kousek společné hranice a Ukrajina se netváří jako nějaký vojenský spojenec Ruska. Invazní letadla s lehkou obrněnou technikou by na Ruzyni ale byla o něco dříve, vojenská dopravní technika trochu pokročila. Na našem území se ovšem už nepořádají vojenská cvičení "spřátelených" socialistických armád. Právě přítomnost sovětských jednotek na našem území a na hranicích byla tehdy jedním z důvodů, proč bylo tehdejší Československo tak rychle, prakticky přes noc, obsazeno vojensky dříve, než si to stačily vlády Západu uvědomit. "Byla to elegantní a účinná operace," hodnotí dnes sovětskou invazi americký vojenský historik Edward Luttwak. "Podle sovětského postupu v roce 1968 by se dala napsat učebnice, jak překvapit protivníka," komentoval Luttwak situaci, ve které byly západní rozvědky nic netušící o dlouhodobé přípravě akce, do které bylo zapojeno 26 divizí Varšavské smlouvy.

V Česku dnes nevládne KSČ, i když je tu stále silná pátá kolona bývalých členů KSČ, StB i stávajících členů KSČM a dalších "nepřátel" našeho kapitalistického režimu.
>>> [celý text článku.] 21.8.2008 10:00

Navrhněte si nábytek z IKEA na počítači.

IKEA Home PlannerNábytkářský obchodní řetězec IKEA asi není třeba představovat, možná máte nějaké výrobky doma nebo se chystáte si v IKEA koupit nějaký nábytek. V tom případě můžete pro naplánování nábytkové sestavy použít volně dostupný IKEA Home Planner, který vám pomůže s výběrem i rozmístěním nábytku v půdorysu vašeho bytu. Rozhraní programu je docela přehledné. Nejprve určíte velikost vaší místnosti, pak do něj umístíte okna, dveře a elektrické zásuvky i vypínače. V další volbě vyberete z nabídky nábytek, v případě kuchyně i další zařizovací předměty. Se všemi objekty můžete po označení klepnutím pohybovat nejlépe pomocí kurzorových šipek na klávesnici jak ve dvourozměrném, tak i v trojrozměrném zobrazení.
>>> [celý text článku.] 20.8.2008 10:25

Do čeho vlastně šlápnul Václav Klaus?

Těžko říci do čeho, spíše šlápnul na kuří oko spolku mezinárodních politiků, kteří přímo zbožňují, když mohou kdekoho nabádat k respektování všelijakých zásad, které si sami stanovili s cílem vmanipulovat slabší hráče tam, kam jim to z řady různých důvodů vyhovuje. A kteří sami tyto zásady nikdy nedodržují a tam, kde mohou, jednají z pozice síly. Rusko je podle nich velice nebezpečná země, kterou je třeba obklíčit sítí vojenských základen ať už z dílny NATO nebo přímo amerických. Což se pochopitelně Rusku nelíbí a reaguje tak, jak to ve své jisté primitivnosti a přímosti umí: vojensky. Co vlastně napsal Václav Klaus tak trestuhodného, že se do něj kdekdo strefuje?
>>> [celý text článku.] 19.8.2008 10:15

Nejlepších deset vtipů z dob komunizmu.

Tento článek není mým dílem, i když by to bylo krásné. Bohužel jsem za celý svůj život nevymyslel ani jeden vtip a tak vám nabízím desítku těch nejlepších, které vybrali občané v bývalém Sovětském svazu:

1) Tři muži se ve vězení baví o tom, proč je zavřeli.
První říká: „Vždycky jsem chodil do práce o deset minut později, tak mě zavřeli za sabotáž.“
„To já jsem chodil o deset minut dřív,“ říká druhý, „tak jsem tu za špionáž.“
Třetí povzdechne: „Chodil jsem vždycky včas, tak mě odsoudili za to, že mám hodinky z dovozu.“(tak hrůzné poměry u nás nebyly, jen vedoucí stál u píchaček)

2) Ve stepní chatrči umírá stařec. Náhle někdo buší na dveře.
„Kdo je tam?“ ptá se umírající.
„Smrt,“ zní odpověď.
„Sláva bohu, já už si myslel, že KGB.“(v ČSSR to byla samozřejmě StB)

3) Redakce Pravdy oznámila, že vítá dopisy čtenářů. Od dopisovatelů vyžaduje celé jméno, adresu jejich i nejbližších příbuzných.(dopisovatelé Rudého práva byli u nás výhradně jen příslušníci nebo konfidenti StB)
>>> [celý text článku.] 18.8.2008 11:15

Srovnáváte ruské tanky v Gruzii s invazí do ČSSR v roce 1968?

Pak nevíte, která bije. V roce 1968 se Slovensko neodtrhlo od ČSSR aby vyhlásilo vytouženou samostatnost a sovětské tanky tedy neměly koho zachraňovat před českými nacionalisty a utlačovateli Slováků. A ČSSR neusilovalo v té době o vstup do NATO. Něco jako historické paralely neexistuje a jsou to jen levné novinářské bláboly. Ruská pomoc separatistům v Abcházii a Jižní Osetii byla poté, co se gruzínský prezident Saakašvili pokusil připojit tyto provincie zpět ke Gruzii vojenskou silou, jen logickou reakcí a zejména sdělením: tady máte odvetu za odtržení Kosova od Srbska. A nezkoušejte udělat z Gruzie další americkou vojenskou základnu na hranicích Ruska.
>>> [celý text článku.] 15.8.2008 11:10

Klausův marný boj s bruselskými větrnými mlýny.

Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích, která má firmám na základě evropského Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) přinést povinnost registrace používaných chemických látek. Klaus již dříve REACH kritizoval, prohlásil mimo jiné, že je to nejděsivější věc, která v EU vznikla. Vetem chce podpořit politickou diskusi, která podle něj chyběla při schvalování zákona ve sněmovně i v Senátu.
>>> [celý text článku.] 14.8.2008 10:50

Trvalá udržitelnost těchto stránek je ohrožena.

Že jsem použil poněkud nevhodnou frázi? Ale ano, trvalá udržitelnost vydávání těchto mých novin závisí především na tom, kolik čtenářů projeví každý všední den zájem o aktuální výplod mého chorého mozku. Neboť psát do šuplíku - jak se v době před počítači říkalo - nemá smysl. A pak je tady motivce zvaná peníze, protože kdo píše bez odměny je docela obyčejný grafoman. Já si sice svoje úsilí komentovat jak jde čas, často zdůvodňuji tím, že jsem něco jako zapadlý kronikář, který si libuje v tom, jak jeho kronika popisuje dobové události způsobem, který v oficiálních pramenech historikové později nenajdou. Když se někdy podívám třeba deset let zpátky, mám pocit, že jsem tohle přece ani nenapsal já, jak to vystihuje dobu dávno minulou. Ale i provozní náklady jsou docela vysoké a bylo by příjemné, kdybych se neocital v červených číslech, což se zatím nepochybně děje.
>>> [celý text článku.] 13.8.2008 10:15

Čínský Velký skok vpřed.

Zpráva z tisku: Irák a Čína budou znovu spolupracovat na těžbě ropy. Irácké ministerstvo ropného průmyslu v neděli oznámilo, že chce obnovit dohodu o spolupráci na těžbě ropy s Čínou. Původní smlouvu zablokovala v roce 2003 invaze amerických vojsk do Iráku. Irák se na spolupráci s Čínou už předběžně domluvil, podle vyjádření iráckého ministerstva dohodu podepíší již na konci letošního srpna. Obě strany budou pracovat na těžbě na nalezišti, které se nachází jižně od Bagdádu (!) a skrývá miliardu barelů ropy. Kuriozní na tom je, že Čína s Irákem tím obnoví smlouvu, kterou uzavřeli komunističtí vůdcové Číny se Saddámem Husajnem v roce 1997, ačkoliv v té době platily sankce Spojených národů, podle kterých byly zakázány přímé obchodní kontakty s Irákem. Zatím není známa reakce americké vlády na tento hospodářský pakt. Vše ale nasvědčuje tomu, že nová irácká vláda bude raději spolupracovat s "neutrální" Čínou, než s "americkými okupanty".
>>> [celý text článku.] 12.8.2008 10:50

bebe TV - droga malých diváků.

bebe tvVy nevíte, co je to bebe? Můj mladší vnuk nemá zájem o žádnou jinou televizní stanici než právě a jen o bebe tv. Právě teď komentuje jednu z epizod nepřetržitého animovaného vysílání: Dědo, éro! To je ero. Bebe! Ňí-ňo! Ňí-ňo! (zvukomalebná znělka znamená, že jede sanitka nebo policie). Následuje: Hele, pipi, kvakva, kytí, auto, éro, bubu, haf-haf a opět bebe. Nemůžeme se jen dohodnout, zda je bebe husička podle bílé barvy nebo kachnička svým vzezřením. Stanice bebe tv vysílá 24 hodin denně jen svoje vlastní animované klipy vytvářené zřejmě pomocí Flashe a bez reklam.
>>> [celý text článku.] 11.8.2008 10:50

Zeman na Hrad!

Fan klub Miloše Zemana neboli jeho přátelé, jak se sami označují, si zaregistrovali minulý týden u ministerstva vnitra občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana, jehož proklamovaným cílem je přispění ke kultivaci veřejného života. "Máme odsouhlasené stanovy. Nyní můžeme začít budovat organizační zázemí. Začneme těm, kteří se předběžně přihlásili, rozesílat přihlášky. A samozřejmě že budeme otevřeni přijímání přihlášek široké veřejnosti," informoval Právo exministr průmyslu Grégr. Koncem června dosáhl počet zájemců o vstup do sdružení pěti set. "Zájem narůstá, už převyšuje poslední informaci. Hlavně chceme počkat, až se přihlášky sejdou, abychom mohli dát přesnou informaci," řekl k tomu Právu Miroslav Šlouf.

Staří pardálové, kteří upadli v nemilost u pantáty Paroubka se rozhodli trochu zamíchat bahnem českého politického rybníka. Dalík se Šloufem a Topolánek se Zemanem se dohodli na tom, že přímá volba prezidenta, ve které by možná měl šanci ke znovuzvolení Klaus, se konat nebude, a tak pomalu ale jistě konají přípravy na uzavření druhé opoziční smlouvy.
>>> [celý text článku.] 9.8.2008 10:35

Uprostřed léta je nejlépe koupit zimní pneumatiky!

Každý řidič si bude muset od podzimu pohlídat, jestli drážky jeho zimních pneumatik u osobního auta mají nejméně čtyři milimetry, u nákladních aut nad 3,5t pak nejméně 6 milimetrů. Jen tak se vyhne až několikatisícové pokutě za sjeté pneumatiky, protože ministerstvo dopravy ve své vyhlášce č. 202/2008 Sb. platné od letošního července více jak zdvojnásobilo současný limit, který stanovoval minimální hloubku dezénu 1,6 milimetru u všech pneumatik. Letních gum se nová úprava netýká. Ministerstvo změnilo technické podmínky v souvislosti s novou značkou "zimní výbava", která bude platit každoročně od 1. listopadu do 30. dubna. Značky budou umístěné nejenom na horách, ale také v některých úsecích dálnic, což znamená, že budete-li chtít jezdit po českých dálnicích, musíte si pořídit zimní pneumatiky! Na místní komunikace si tyto značky mohou umístit i obecní zastupitelstva.
>>> [celý text článku.] 8.8.2008 10:25

Přišel vám také nečitelný mail?

Možná, že se vám stalo něco podobného: otevřu mail a překvapeně zírám na naprosto nečitelnou směsici znaků nedávajících smysl. Začínalo to nějak takhle:"VuG+ZW7hIHBhbu0sIHbhvmVu/SBwYW5lLDxicj4". Teprve když jsem se podíval do hlavičky mailu zobrazením jeho vlastností, objevil jsem tam informaci "Content-Transfer-Encoding: base64". Moje oblíbená Wikipedia docela perfektně tento vynález popisuje a navíc nabízí několik odkazů na on-line dekodéry, s jejichž pomocí si můžete takto zakódovaný text chybně zpracované přílohy mailu převést do čitelné podoby. A tak jsem se dozvěděl obsah mailu začínající slovy ...
>>> [celý text článku.] 7.8.2008 10:25

Čína nepotřebuje takzvanou západní demokracii.

Americký prezident George W. Bush dnes cestou na olympijské hry vyhlásil, že Čína dělá chybu, když nedovolí obyvatelům svobodně vyjadřovat svoje názory a uctívat náboženství podle vlastní volby. Rovněž vyjádřil nespokojenost s dodržováním lidských práv v severní Koreji. Řada dalších světových i zcela neznámých politiků (Topolánek) si na stavu lidských práv v Číně hřeje či připaluje svoji domácí polívčičku. Čína, či spíše Čínská lidová republika (Čung-chua žen-min kung-che-kuo, zkráceně ČLR) ale v žádném případě nepotřebuje cosi neurčitého označovaného jako "demokracie západního stylu". Je to obrovský, největší stát na světě, který má své tradice pocházející od nelítostné, ale Číně prospívající vlády mongolských císařů (Čingischán, Kublajchán) až ke stejně bezohlednému Maovi. Ani dnešní komunistické vedení státu nehodlá nic změnit na systému tvrdého policejního státu. Je to zřejmě jediný možný způsob, jak ovládat více než jednu miliardu lidí, která nepředstavuje jednotný národ, ale skládá se z více než dvaceti či třiceti národností a kmenů. Západ včetně USA by se měl obávat doby, kdy nakonec v Číně současný, podle našich naivních představ nedemokratický režim skončí podobné jako v Rusku, a značná část chudých, necivilizovaných ale bohatství lačných Číňanů se vrhne přes otevřené hranice do celého světa.
>>> [celý text článku.] 6.8.2008 10:00

Tip jak na příjem DVB-T.

Máte-li jen analogovou televizi vybavenou kdesi na boku či spíše vzadu konektorem SCART a stojíte před problémem, jak vyřešit příjem pozemního televizního digitálního vysílání (DVB-T), můžete si pořídit za rozumnou cenu kolem 1600,- korun nejen digitální televizní tuner zvaný set-top-box, ale i přehrávač disků DVD/CD.
>>> [celý text článku.] 5.8.2008 10:00

Solženicyn žil život, který vlastně žít nechtěl.

Alexandr Isajevič Solženicyn (* 11. prosince 1918, Kislovodsk, +3. srpna 2008, Moskva) byl světově známý sovětský, později ruský spisovatel, publicista a také politik. Alexandr Isajevič SolženicynJeho životní dráha spíše připomíná osudy některé z postav Dostojevského, jak se nechal slyšet francouzský prezident Sarkozy. Žil život, který vlastně nechtěl žít. Podle toho, že po střední škole začal studovat na matematické a filozofické fakultě (marxizmus) rostovské univerzity, se nejspíše chtěl stát sovětským novinářem a spisovatelem. Vypukla však druhá světová válka a tak se jako sovětský vlastenec přihlásil do armády a bojoval jako důstojník dělostřelectva na frontě. Dvakrát byl vyznamenán za statečnost, ale zachoval se tak trochu jako hlupák: v dopise svému příteli kritizoval báťušku Stalina jakoby netušil, že špehové velkého vůdce mají všechno pod kontrolou. A tak byl zatčen a místo oslav konce války byl poslán do gulagu.

V různých táborech pak strávil celkem osm let. Propuštěn byl r. 1953, ale nijak si nepolepšil. Podle starého ruského zvyku byl v letech 1953 - 1956 ve vyhnanství v Kazachstánu. Pak přišla změna.
>>> [Celý text článku.] 4.8.2008 10:25

Jak si ověřit mailovou adresu?

Jistě se vám mnohokrát stalo, že vám někdo nadiktoval například do telefonu svoji mailovou adresu a když jste jí chtěli později použít, vrátil se vám váš mail zpátky se zprávou "Undelivered Mail Returned to Sender". Nejspíše jste zapoměli tečku za křestním jménem nebo jste ji naopak udělali navíc, případně jste si mailovou adresu zapsali do mailového klienta či adresáře na webmailu s mezerou. Adresa má dvě části: před zavináčem je jméno a za ním název domény, ve které sídlí mailserver obhospořadovávající (!) maily. Chyba tedy může být i ve jménu domény.
>>> [celý text článku.] 1.8.2008 10:10

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.