Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 448 - 2.6. - 30.6.2008.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS
Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Má hlava je jak včelín!

Dnes vás nepotěším žádným rozborem domácí či zahraniční politiky, žádným mazaným návodem jak s vašeho počítače vydolovat to či ono ani popisem mých pěstitelských úspěchů. Protože jsem právě v Praze na svém nemilovaném sídlišti, jsem vzhůru už od šesti hodin nemilosrdně probuzený nejen štěkotem miláčků zdejších důchodkyň, ale především ohromujícím, děsivým a vše ohlušujícím hukotem a rachotem, který se nejprve postupně přibližoval, sílil, duněl pod okny, aby se pomalu vzdaloval a zase slábnul. Nejprve jsem vytržen z hlubokého spánku propadl v polospánku panice v domnění, že jsme byli napadeni a:) mimozemšťany, b:) ruskými tanky. Když se ale cyklus děsuplného hřmotu zase cyklicky opakoval, vylíhla se v mém zmučeném mozku domněnka, že podle přání našeho exprezidenta Havla byly člověku nedůstojné králíkárny ...
>>> [celý text článku.] 30.6.2008 09:50

Auto na vodu je konečně realitou?

Japonská firma Genepax představila převratný systém pohonu WES (Water Energy System), při kterém dochází k reakci vody na peroxid vodíku (H2O2).

Z něj se poté získá vodík ze kterého se pomocí speciálního generátoru vyrobí elektrická energie pro pohon elektromotoru. Na jeden litr vody dokáže japonské miniauto jezdit hodinu rychlostí až 80 km/hod. Může se použít jak sladká voda z vodovodu, tak i slaná mořská voda nebo čistá voda ...
>>> [celý text článku.] 27.6.2008 10:30

Turnerovy deníky - propagace rasismu?

Nejprodávanější knihou za minulý měsíc se stala v internetovém knihkupectví Kosmas kniha nazvaná Turnerovy deníky od Andrewa Macdonalda, pravým jménem William Luther Pierce (*11.9.1933 – +23.7.2002). Tato společenská fikce napsaná v roce 1978 popisuje formou deníku povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a na celém světě. Přibližuje myšlení příznivců současné extrémní pravice, mezi které patřil její autor. Cituji z předmluvy napsané autorem:

"Earl Turner, který tyto deníky psal, se narodil r. 43 před novým letopočtem (pnl) v Los Angeles. Tak se tehdy nazývala velká oblast na západním pobřeží severoamerického kontinentu, která dnes zahrnuje města Eckartsville a Wesselton včetně rozsáhlých venkovských oblastí. Earl vyrůstal v oblasti Los Angeles a vyškolil se na elektrotechnika. Po dostudování se usadil blízko Washingtonu, který byl tehdy hlavním městem Spojených států amerických, a pracoval ve výzkumném oddělení jedné elektronické firmy.
>>> [celý text článku.] 26.6.2008 11:10

Nástroj pro konfiguraci systému MSCONFIG.EXE a stávka.

Dnes to bude poněkud nesourodé. Začneme neutrálním a užitečným tématem. Nástroj Konfigurace systému (Msconfig.exe) automatizuje rutinní postupy odstraňování problémů, které pracovníci odborné pomoci společnosti Microsoft používají při diagnostikování potíží spojených s konfigurací systému. Je součástí systému Windows XP Home i Proffesional. Jestliže máte nainstalovaný i servisní balíček SP2, můžete si rozšířit možnosti programu Msconfig.exe o šikovnou kartu Nástroje, která je k dispozici po instalaci aktualizace Windows XP číslo 906569. Stažení aktualizace vyžaduje ověření pravosti vašeho systému.
Pomocí karty Nástroje v nástroji Konfigurace systému lze spouštět diagnostické nástroje. Karta Nástroje rovněž zobrazuje cestu a přepínače jednotlivých nástrojů. Chcete-li spustit jeden nebo více nástrojů uvedených na kartě Nástroje, klepněte na požadovaný nástroj a poté ...
>>> [celý text článku.] 25.6.2008 10:30

Potřebujete druhou televizi do kuchyně?

Možná tam už nějakou máte hlavně na sledování pořadu Sama doma a chystáte se provést inovaci zejména kvůli blížícímu se vypnutí analogového vysílání. Potřebujete tedy moderní přístroj s digitálním tunerem a LCD monitorem. Je tady ale i druhá možnost: klasickou CRT "skleněnku" s úhlopříčkou 37-39 cm, kterou ale s integrovaným DVB-T tunerem neseženete, takže k ní musíte koupit i set-top-box (STB). Tahle druhá varianta vás možná vyjde levněji (1800 televizor + 740 STB), budete mít ale dva ovladače, dvě škatule a SCART kabel navíc. STB nikam nemůžete schovat, protože musí být v dosahu dálkového ovladače.

Takže zpět k té první variantě. LCD televizor s úhlopříčkou kolem 38 cm vybavený DVB-T tunerem nahrazujícím STB, nejlépe tzv.duálním tunerem pro příjem jak stávajícího analogového, tak i chystaného pozemního digitálního vysílání pořídíte už od 5000 korun, pokud netrváte na širokoúhlé obrazovce. Zabere také méně místa do hloubky. A jak nakupovat?
>>> [celý text článku.] 24.6.2008 10:30

Ti zatracení Češi! Kdyby raději drželi hubu a krok!

Ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra minulý týden na otázku iDNES, zda on osobně touží po Lisabonské smlouvě odpověděl: "Jako vláda jsme se k ní připojili, premiér ji podepsal a nemůžeme se od ní distancovat. Ovšem rozumím těm, kteří s její podporou váhají. Je to složitá věc. Vůbec není černobílá. I já bych měl při referendu problém říci jasné ano. Určitě bych si řekl: ano, ale...". Jeho slova dokonale vystihují takzvaný "český" přístup nejen k právě podepsané, ratifikované a hlavně diskutované Lisabonské smlouvě neboli první ústavě nově vznikajícího státu zvaného někdy Velká Evropa nebo Třetí říše nebo Spojené státy evropské. Sice nám toto vážné rozhodnutí nepředložili naši politici v referendu, ale po česku potměšile přehráli věc na ústavní soud, aby rozhodl, zda by přijetí Lisabonské smlouvy vyžadovalo změnu české ústavy. To je ono staré známé pohádkové "ani pěšky, ani na voze, ani oblečená, ani svlečená". V každém případě to ti naši chytráci horáci odsunuli a tak náš parlament do rozhodnutí ústavního soudu nemusí o ratifikaci hlasovat. Irové řekli NE, Češi po česku PROČ NE, ALE.

Možná vás napadlo, jak je možné, že vrcholní představitelé států jsoucích členy Evropské unie již onu ústavu podepsali, aniž k tomu měli pověření od parlamentů svých států?
>>> [Celý text článku.] 23.6.2008 11:20

Také vás okradli za bílého dne?

V mém případě se o to jen pokusili. Se sortimentem nabízeného zboží v prodejnách Billa jsem docela spokojený. Když porovnám těsně vedle sebe na kraji nejmenovaného města stojící markety Plus, Tesco, Lidl a Billa, rozhodnutí, kde nakupovat, je celkem snadné. Plus má ubohý sortiment, Tesco podivné uspořádání regálů a slabší sortiment, "levný" Lidl je ještě horší než Plus. Zbývá Billa, která se skutečně snaží o bohatší nabídku potravin, pečiva i uzenin, manažeři prodeje jsou vždy na place a docela operativně řídí počet otevřených pokladen, zejména v kritických dnech a hodinách. Měl jsem se zdejší obsluhou v minulosti jen jeden problém: digitální váhy pultového prodeje uzenin a lahůdek byly nastavené na nulu bez ohledu na váhu papíru či folie, do které obsluha uzeniny balí. Když jsem tehdy zjistil letmým pohledem, že používaná folie váží 0,004 kg, tedy 4 gramy, nechal jsem si zavolat vedoucího lahůdek ...
>>> [celý text článku.] 20.6.2008 10:30

První ženská televize: Prima Klub.

Tisková zpráva z 12. zasedání, konaného dne 17. 6. 2008 Rada pro rozhlasové a televizní vysílání:
- udělila společnosti FTV Prima, spol. s r. o. IČ 48115908, licenci k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím kabelových systémů a družice na 12 let; název programu: Prima klub; územní rozsah vysílání: kabelové systémy společnosti UPC Česká republika, a. s., družice Astra 23,5° E Česká republika; časový rozsah vysílání: první rok minimálně 12 hodin denně, druhý rok minimálně 16 hodin denně - udělila společnosti FTV Prima, spol. s r. o., IČ: 481 15 908, podle § 5 písm. b), § 12 – 14 a § 18 odst. 4 zákona č. 231/2001 Sb., v souladu s čl. II bod 9 zákona č. 235/2006 Sb., licenci k provozování zemského digitálního celoplošného televizního vysílání programu Prima klub, šířeného prostřednictvím pozemních vysílačů, na dobu 12 let od právní moci rozhodnutí; časový rozsah vysílání: první rok minimálně 12 hodin denně, druhý rok minimálně 16 hodin; základní programová specifikace: tématický pořad pro ženy.
Vysílání musí Prima zahájit nejpozději do 12 měsíců, jinak ...
>>> [celý text článku.] 19.6.2008 09:45

Ministr zahraničí Schwarzenberg má zcela nevhodný erb.

Karel Schwarzenberg - erb zvětšitKarel Schwarzenberg (*10. prosince 1937 v Praze) – v němčině používá jméno Karl Fürst zu Schwarzenberg, nebo Karl von Schwarzenberg, plným jménem Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von Schwarzenberg – je potomkem šlechtického rodu Schwarzenbergů, bývalým vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla a v současnosti senátorem a ministrem zahraničních věcí nominovaným za stranu zelených.

V poslední době vyhrožuje vytrvale odstoupením z různých důvodů: pokud se prokáže, že se Čunek nechal podplatit nebo jestliže poslanci neschválí americký radar. Ačkoliv s ním docela sympatizuji, měl by odstoupit okamžitě z vážnějšího důvodu: v dnešní době si přece žádný občan nemůže dovolit se vyjadřovat urážlivě k příslušníkům jiných národů, ras či náboženství. A když si důkladně prohlédnete rodový erb Schwarzenbergů, musíte být zcela zděšeni! Něco tak odporného hanobícího muslimy celého světa! Tři černí havrani klovající do hlav vyznavačů Mohameda, to je mnohem urážlivější než nějaká směšná přiblblá karikatura Mohameda s bombou v turbanu. Karel Schwarzenberg by měl nejen okamžitě odstoupit, ale podrobit rodový erb zásadní inovaci. Například havrany nahradit mírovou holubicí vznášející se nad zeměkoulí. Je to děsivá historická paralela, když majitel takového erbu bojuje ...
>>> [celý text článku.] 18.6.2008 11:15

Podivná konference DIGImedia 2008

Za účasti řady odborníků z oblasti médií, reklamy, maraketingových komunikací, státní správy, Ministerstva vnitra, Ministerstva kultury České republiky a dalších se uskutečnila 12.6.2008 konference "DIGImedia 2008". Pořadatelem konference byla Asociace českých reklamních agentur a další marketingové firmy ve spolupráci s Českou televizí, která byla hlavním partnerem konference, která se konala pod záštitou ministra vnitra České republiky Ivana Langera. Ve čtyřech tématických blocích se DIGImedia 2008 věnovala stavu digitalizačního procesu v polovině roku 2008 a jeho vlivu na mediální a reklamní trh.

V úvodní části stojí za pozornost výrok vedoucího projektu digitalizace České televize Pavla Hanuše: ...
>>> [celý text článku.] 17.6.2008 11:15

200 tisíc Irů zachránilo Evropu před totalitou. Zatím.

Podle oficiálních výsledků získali odpůrci Lisabonské reformní smlouvy 53,4 procenta, zatímco její stoupenci pouze 46,6 procenta platných hlasů. Ty 3,5 procenta reprezentují cca 200 tisíc hlasů. Referenda se zúčastnilo docela slušných 53 procent obyvatel Irské republiky.
"Jestliže to jedna země odmítne, tak to znamená konec celého projektu. Nemá žádný smysl pokračovat v ratifikaci mrtvého dokumentu," prohlásil místopředseda ODS a ministr práce Petr Nečas. Irské NE podle něj má stejnou váhu jako dřívější odmítnutí původního návrhu evropské ústavy.
Premiér Mirek Topolánek sdílí stejný názor. "Irské NE v žádném případě nepovažujeme za méně závažné než předchozí francouzská a nizozemská NE," uvedl předseda vlády.
"V jedné jediné z 27 zemí EU proběhlo o Lisabonské smlouvě referendum. Jen v jedné jediné zemi EU umožnili politici občanům vyjádřit svůj názor. Výsledek je snad pro všechny jasným sdělením. Je vítězstvím svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií," reagoval na výsledek referenda v Irsku prezident Václav Klaus.

Ne všichni to vidí tak černě. "Padne výzva, aby proces ratifikace pokračoval, jako by se nic nestalo. Zkrátka, jedeme dál, show must go on. S tím může přijít jasný vzkaz novému irskému premiérovi Cowenovi: Pokuste se to vyřešit, Unie vám s tím trochu pomůže," věštil v sobotu v České televizi jeden ze zastánců idee Velké Evropy Ivo Šlosarčík. Zabýval se mimo jiné i tzv."dvourychlostní Evropou" a varoval před případným vznikem tzv. "tvrdého jádra EU". "
>>> [celý text článku.] 16.6.2008 10:45

Dnešní ráno bylo děsivé, šlo mě o život!

Pátek třináctého je prý nešťastný den. Po dnešku jsem přesvědčený, že je to skutečně tak. Vzbudil jsem se časně ráno. Slunce se teprve dralo na obzoru zkrze mračna a v břiše mě kručelo hlady. Posnídal jsem svoji oblíbenou ovesnou snídani a vyběhl jsem na obvyklou ranní trasu kolem zahrad. Na pokraji lesa jsem potkal svého známého, který se také věnoval časné ranní rozcvičce. Nebyl to milovník běhu. Houpal se na větvi rozložitého dubu a za chvíli mě zmizel v jeho koruně. Po silnici vinoucí se na obzoru zahučel automobil. Byla to dodávka pomalovaná různými druhy pečiva. Zastavila u hospody na kraji vesnice a jakýsi muž z ní vyložil čerstvé rohlíky. Z otevřených dveří kabiny se rozléhala hudba a přehlušila i ranní zpěvy kosů a drozdů. "Frýýdóóóm, frýýdóm..." znělo do celé krajiny. Klapnutím dveří naštěstí ranní koncert skončil a vrčení motoru doznělo za kopcem. Dostal jsem při představě čerstvých vonících rohlíků chuť na něco sladkého. Vzpoměl jsem si, že na zahradě nedaleko za zatáčkou polní cesty určitě najdu něco, co uspokojí můj mlsný jazyk. Opatrně jsem se přiblížil až k plotu.
>>> [celý text článku.] 13.6.2008 10:00

Vyvezli za vaším plotem fekálie na pole?

Fekálie, tedy obsahy septiků (kal) a žump (odpadní voda) nelze přímo vyvážet na zemědělskou půdu. Vyplývá to z platné legislativy a jejího výkladu. Podle stanoviska Českého zdravotního ústavu a orgánů hygienické služby nelze surové fekálie obyvatel aplikovat na zemědělskou půdu zejména kvůli nebezpečí šíření nákazy a rovněž pro nedostatečnou kontrolu cizorodých látek. Likvidaci fekálií musí řešit obec v souladu s legislativou vod („odpadní vody“ podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích) a legislativou odpadů („kaly“ podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech). Pokud jste tedy zjistili, že se místní soukromník živící se vyvážením domovních žump projíždí se svojí páchnoucí kropící cisternou po polích či loukách, doporučuji vám ...
>>> [celý text článku.] 12.6.2008 10:00

Rady pro mladé svobodné muže.

Míním tím muže, kterým je již tolik let, že začínají uvažovat, zda učiní onen zásadní životní krok a vstoupí do manželství. Kladu důraz na slovo "vstoupí", protože by se nemělo jednat ani o náhlý nečekaný a zcela nepřipravený krok nebo potupné přijetí chomoutu jako přiznání otcovství dítěte na cestě. Doba je už snad natolik všeobecně pokročilá, muži jsou vesměs vzdělaní a ženy opatrné, že by mělo jít skutečně spíše o sňatek z rozumu, než spolek dvou rozvášněných bytostí bez představ o tom, co bude potom. Vynechme možnost, že nevěstu vyberou po důkladném rozhodnutí a projednávání rodiče či jiní důvěryhodní příbuzní. Pokusme se definovat, jaká by kromě jisté, k plození potomků nutné dávky přitažlivosti měla mít nastávající a celoživotní manželka vlastnosti.
>>> [celý text článku.] 11.6.2008 11:00

Gita má dnes svátek.

Je to ženské jméno znějící poněkud cizokrajně. Podle některých badatelů je jméno východního původu (iránské nebo indické). Je to osamostatnělá domácká podoba jména Margita (Markéta), které se k nám dostalo přes latinskou podobu Margarita. Staroindické maňdžárí znamená "pupen, perla", někdy také "silná". Podle jiných znalců se jedná o švédské jméno Birgita, Berit, které znamená "dcera Birgerova". Birger má význam ochránce. Domácí neboli zkrácené podoby pak jsou Bira, Bita, Gita, Birka, Birgitka. Švédská podoba jména je Birgitta, německá Birgit, Birgitta. Ať už je Gita odvozená od východní Margity nebo severské Birgity...
>>> [celý text článku.] 10.6.2008 11:00

Soukromá komerční československá televize Z1

Zpravodajsko publicistická televize Z1 přináší podle vlastního tvrzení do České republiky "...model komerční zpravodajské televize. Kontinuální informační servis odpovídá světovým standardům známým například z amerických stanic CNN a Fox News, britské Sky News, německé N24 nebo slovenské TA3."

Z1 připravuje vysílání také na mobilní telefony (DVB-H). Držitelem vysílací licence televize Z1 je česká společnost První zpravodajská, a.s. Jejím jediným akcionářem je slovenská J&T FINANCE GROUP, a.s.. Proto ten nadpis tvrdící, že je to televize "československá".

Podívejme se trochu podrobněji na majitele Z1.
>>> [celý text článku.] 9.6.2008 11:30

Bolavý zub Zelených.

"Okolnosti, za jakých Olga Zubová vzdala svou účast na volbě prezidenta, vyvolávají těžké podezření na politickou korupci," napsal Ondřej Kundra nedávno v (Respektu). Svojí neúčastí totiž přispěla zásadně k nezvolení kandidáta vlastní strany a pomohla tak ke zvolení Václava Klause prezidentem. Mediální pozornost poté vyvolalo, když ji předseda strany Martin Bursík označil v e-mailu, který nedopatřením poslal i samotné Zubové, za krávu. O celé věci nejprve lhal, ale poté přiznal, že onou krávou myslel opravdu Olgu Zubovou.
V současné době se několik místních organizací středočeských zelených nemůže smířit s účastí Vladimíra Zubova na krajské kandidátce.
>>> [celý text článku.] 6.6.2008 09:30

Jakého jsou pohlaví Windows?

"Windows Vista se v Česku zatím nechytil", napsal tuhle autor skrývající se pod značkou (jar) v Lidových novinách. Mínil tedy toho Windows Vista mužského pohlaví, který se na trhu nechytil proti jeho starší verzi XP. Mužské pohlaví produktu zvaného Windows Vista odvozuje (jar) od faktu, že se jedná o operační systém, o jehož mužském rodu opravdu nelze nijak pochybovat. Jméno systému je ale přitom mužsko-střední: volné přeložené by znělo hezky česky jako Výhled Oknem, tedy ten Výhled podle vzoru hrad, tím Oknem podle vzoru město. Hezčí by možná bylo Výhledy z okna. Proč se takový hezký český překlad nepoužívá? Nejspíše proto, že "Windows" je chráněná značka a značky se nepřekládají. Škoda.
>>> [celý text článku.] 5.6.2008 10:50

Porucha WC na ISS bude snad už dnes opravena.

Astronauté z raketoplánu Discovery již připojili japonskou vědeckou laboratoř Kibo k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámil to dnes americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA. Dnes se má posádka pokusit opravit porouchanou toaletu na ISS. ISS Space ToiletZáchod v sedm let starém ruském servisním modulu Zvezda má dva oddělené okruhy, na kapalný a pevný odpad. Porucha naštěstí postihla jen zařízení k odsávání moči.
>>> [celý text článku.] 4.6.2008 10:20

Dvě televize za cenu jedné!

Reklamní slogany firmy Datart lákají spotřebitele do "výhodných" nákupů velice často masivními přílohami například k MFDNES. Tentokrát marketingové odborníky napadlo, jak se výhodně zbavit zastaralých LCD televizorů, které nemají DVB-T tuner pro příjem terestriální digitální televize. Nabízejí ke koupi "balíček" dvou televizorů: jeden DVB-T tuner má a u toho druhého se o možnosti přijímat na něj digitální vysílání skromně mlčí, neboť se jedná o zastaralý typ s tunerem analogovým. Prodejce tak spoléhá na naprostou neinformovanost kupujících, kteří se v chaotické nabídce televizorů všeho druhu neorientují, neboť byli doposud zvyklí se rozhodovat jen podle jednoho kritéria: velikosti úhlopříčky.
>>> [celý text článku.] 3.6.2008 11:20

Volit ODS v Praze může jen nekulturní dobytek.

Tímto článkem nepochybně riskuji ztrátu některých stálých čtenářů. Ale nešť neboli děj se vůle boží. Úvodem malý citát z díla jiného autora: "Zápas menších pražských divadel, galerií a podobných institucí o přežití není jen bojem o několik milionů. Je to víc. Je to zápas o smysl a charakter státu....
...Co dělat? Nenapadá mne nic lepšího než doporučit Pražanům, aby v blížících se volbách nevolili stranu, která už tak dlouho Praze vládne a která už tolik nedobrého dopustila, pokud se na tom přímo osobními zájmy svých pražských předáků nepodílela. Změna na pražské radnici by byla podle mne dobrým znamením pro každého, komu ještě záleží na charakteru a smyslu našeho státu a naší samosprávy.
"

To nám doporučil v sobotních Lidovkách Václav Havel, dramatik, bývalý československý a český prezident, multimilionář a hlavní viník zkázy kulturního stánku zvaného Lucerna vybudovaného jeho předky. Protože jsme zvyklí poslouchat hlas našeho novodobého "tatíčka" Václava, nebudeme volit zlotřilou ODS, ale komunisty, socany, lidovce a zelené...
>>> [celý text článku.] 2.6.2008 10:15

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.